Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. április 30., szombat

KISMAMA-BLOG-VÉRSZEGÉNYSÉG


A gyermek vizsgálatakor a bőr, a látható nyálkahártyák sápadtak, a fül, a tenyér, talp, a köröm alatti rész fehérebb. Némely esetben szaporább szívverés és szívzörej is hallható.

A vérszegénység (anémia) a szervezet normál működésű összes vörösvértestszámának és az ehhez kapcsolódó paraméterek, például a hemoglobinszint-csökkenését jelenti.

A vörösvértestek a vörös csontvelőben képződő mag nélküli alkotóelemek, melyek a szervezet oxigén és szén-dioxid szállítását végzik. Központjukban található a hemoglobin nevű molekula, mely egy fehérje-vas komplexből áll. Ez köti meg a tüdőnk által belélegzett oxigént, majd elviszi azt a vér útján minden szervünkhöz és a szervekből, sejtekből a szén-dioxidot felveszi és elszállítja a tüdőbe, ahol kilélegezzük.
Csökkenhet a vörösvértestszám, ha nem képződik belőle elegendő vagy elveszítjük, illetve idő előtt elpusztul. Ezt okozhatják például a vörösvértest veleszületett betegségei, fertőzések, gyógyszerhatás, vas-, B12 vitaminhiány, illetve daganatos betegségek.
Nagyobb mennyiségű vagy hosszabb időn át tartó kisebb mennyiségű vérveszteség miatt is kialakulhat vérszegénység, például egy nagyobb baleset kapcsán vagy például olyan lányoknál, akiknek a menstruációs ciklusa szabálytalan és akár 2 hétig is eltart, illetve ha a havi vérzés nagyon bőséges.
A vérszegénység hátterében mindazonáltal leggyakrabban a vashiányos anémia áll. Gyermekeink, amíg el nem érik a felnőttkort egyfolytában növekednek, nő a testsúlyuk, a testmagasságuk, egyszóval gyarapodnak. Ez a növekedés a csecsemő- illetve a serdülőkorban a legkifejezettebb. Ilyenkor a szervezet vasszükséglete is nagy. Ezzel az igénnyel azonban a szervezet sok esetben nem tud lépést tartani és ezért vérszegénység alakulhat ki.
Ehhez hozzájárulhat, hogy gyermekeink sajnos gyakran egyoldalúan táplálkoznak, sokszor hiába próbálkozunk többféle ételt adni nekik, ők nem mindig fogadják el, sok kicsinek idegenek az ízek, az ételek külleme, színe, így inkább egy bevált ételből akarnak csak enni. Ez sajnos különösen, ha vasszegény ételeket fogyasztanak szintén vérszegénység kialakulásához vezethet.
A különböző táplálékfelszívódási zavarral rendelkező gyermekeknél nem csak a táplálék, de a vas bélrendszerből való felszívása is zavart lehet, mely vérszegénység kialakulásához vezethet.
A negyedik ok a vérvesztés lehet. Itt nem csak a látható, nagy mennyiségű vérzésre kell gondolni, hanem a rejtett vérzéseket is figyelembe kell venni. Ilyen rejtett vagy úgynevezett okkult vérezgetés alakulhat ki tejallergiás gyerekeknél. Tejallergiás kicsiknél ugyanis a vastagbél begyullad és a haspuffadás, hasmenés mellett véres székletürítés is jelentkezhet.
Ilyenkor sokszor annyira kevés vér távozik a széklettel, hogy az szabad szemmel nem látható, csak egy idő után a gyermek sápadtsága hívja fel a figyelmet a kicsi vérszegénységére és a rejtett vérezgetés lehetőségére.
A gyermekeknél az is speciális helyzetet teremt, hogy a vörösvértest normál száma a különböző életkorokban eltérő. Újszülött korban az élet első napjaiban ez a szám általában igen magas, majd fokozatos csökkenése alakul ki létrehozva egy fiziológiás csecsemőkori vérszegénységet. Ez általában az élet 2-3. hónapja között szokott kialakulni, mely spontán rendeződik. Aztán a vörösvértestszám fokozatosan, lassan a serdülőkor végére eléri a felnőttkori normál értéket.
A vashiányos vérszegénység rizikótényezői:
· Vegetáriánus étkezés,
· bőséges menstruáció,
· túlzott tejfogyasztás

A vérszegénység tünetei

Mivel a vörösvértest központi szerepet játszik az egész szervezetben, így tünetei is sokrétűek. Csecsemőknél, kisdedeknél a szellemi-, mozgásfejlődés meglassulását okozhatja, súlyosabb esetben a kicsi testsúlya stagnál, majd csökken. Nagyobb gyerekeknél fáradékonyság, fizikai teljesítőképességük csökkenése, nyűgösség, sápadtság, szédülgetés, fejfájás, ingerlékenység, a gondolkodás zavara, étvágytalanság tapasztalható.
Jelentkezhet a szájzugok berepedezése, nyelési nehezítettség, a körmök kanálszerűen kivájtak lehetnek, fertőzésekkel szemben fokozott lehet a hajlam, súlyosabb esetben ájulás, szaporább szívdobogás is felléphet.

Kezelési lehetőségek

Ha a vérszegénység kis fokú, akkor gyógyszeres kezelésre nincs szükség, ilyenkor vasdús étkezés elegendő lehet. Csecsemőkorban erre legjobb az anyatej, mely fél éves korig fedezi a baba szervezete számára szükséges vas mennyiségét.
Ha a baba már nincs anyatejes tápláláson, akkor vassal dúsított tápszerek adhatóak. Fél éves kortól vörös húsok, máj, zöldfőzelékek, 10 hónapos kortól tojássárgája adhatók. 1 éves kortól vassal dúsított gabonamagvak, 3 éves kor felett áfonya, szeder adhatóak, melyek kiváló vasforrást biztosítanak a szervezet számára.
Ha az eredmények gyógyszeres kezelést tesznek szükségessé, akkor vaspótló készítményt kell szedni fólsavval kiegészítve. A gyógyszereket folyamatosan kell adni a gyermeknek, általában 2 hónapi kezelés után kontroll vérkép segítségével lehet megállapítani, hogy a kezelés mennyire volt eredményes, kell e még folytatni vagy sem.
Ritka esetekben a vasat injekció formájában kell pótolni, nagyon súlyos esetben vér adására kerülhet sor. Természetesen, ha a kórelőzmény során felmerül a rejtett vérzés lehetősége, akkor annak megfelelően vizsgálják és kezelik a gyereket.

Megelőzés

Változatos étkezéssel, ha a gyermek egyoldalúan táplálkozik vitaminok adásával. Ma már több vassal dúsított vitaminkészítmény kapható. Törekedni kell a minél tovább tartó anyatejes táplálásra.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/hematologiai_betegseg/527/verszegenyseg-gyermekkorban
#1 Dr.BauerBela

KISMAMA-BLOG-AZ ALVÁS ÉS ZAVARAI II

AZ ALVÁS ÉS ZAVARAI –MÁSODIK RÉSZ-

Az első kérdés mindig az, hogy a kórházból hazajövet, hol helyezzük el gyermekünk hálóhelyét. Aludjunk-e együtt vele, vagy rögtön külön szobában, a saját ágyában altassuk. Már ebben a kérdésben is nagyon megosztott a szakemberek véleménye. Akad, aki a különalvás mellett teszi le a voksát, mondván, hogy jobb már a kapcsolat legelején kialakítani a szabályokat. Jó, ha az újszülött megszokja, hogy hol lesz az ő helye, és nem szokik át a szülei ágyába, így később nem kell őt visszaszoktatni. Aki ezt az utat választja, annak érdemes ún. bébimonitort beszereznie, hogy hallja, mikor ébred fel a kisbabája, hogy amikor hívja, mellette lehessen. A kölcsönös bizalom kialakításához nagyon fontos, hogy az újszülött érezze: számíthat a szüleire. Én inkább az együttalvás híve vagyok, különösen az első hat hetet (az ún. gyermekágyas időszakot) tekintve. Ilyenkor alakul ki a korai kötődés, amely később is nagy segítség lehet az anya-gyermek kapcsolatban. A legjobb az, ha kis bölcsőben magunk mellé vesszük kisbabánkat, így amikor eljön a szoptatás ideje, nem okoz majd különösebb fáradságot megetetni őt. Az igény szerinti szoptatással nagyon hamar beállhat a megfelelő tej mennyisége, és a fejéssel sem kell majd sokáig bajlódnunk. Nem beszélve arról, hogy a légzésfigyelő használatánál hatékonyabb és költségkímélőbb megoldás a szülők által széndioxiddal telített hálószobában altatni a gyermeket, mert légzése így nem lustul el, így a rettegett bölcsőhalál kockázata is nagymértékben csökken.

Az alvási szokások kialakításánál természetesen számos tényezőt figyelembe kell venni: így a szülők életvitelét is. Előfordulhat, hogy a gyakori felkelések zavarhatják az apukát a pihenésben, így nem tud másnap munkájára koncentrálni. Ilyenkor én az átmeneti különalvást sem tartom feltétlenül rossz megoldásnak. Emlékezzünk csak vissza elődeink "Koma tál" elnevezésű rendszerére. Egyes falusi családoknál talán még ma is szokás, hogy a szülés után az édesanya a gyermekével külön szobában alszik, és a falu asszonyai viszik számára az ennivalót. Az anya dolga hat hétig nem más, mint szoptatni gyermekét, és megerősödni a rá váró megújult életre. Természetesen manapság a férfiak - nagyon helyesen - sokkal nagyobb feladatot kapnak a gyermekgondozás területén is, de ehhez hozzátartozhat, hogy átmenetileg a családfenntartás válik elsődlegessé, ehhez pedig pihenni kell. A párkapcsolatnak sem tesz feltétlenül rosszat, ha megtanuljuk tolerálni egymás megváltozott igényeit, és nem elvárunk egymástól dolgokat, hanem segítünk egymásnak hozzátenni a családi élethez, mindenkinek azt, ami ő hozzá tud, és hozzá szeretne tenni.

Az első hat hét elteltével aztán újra dönthetünk arról, hogy hogyan tovább. Addigra már egy kicsit jobban megszokjuk új szerepünket, megismerjük gyermekünk igényeit, és így talán magabiztosabbak lehetünk döntésünkben. Nagyon fontos, hogy bárhogy is döntsünk, bizonyosodjunk meg róla, hogy az végső soron jót tesz gyermekünknek is. Ne külső nyomásra döntsünk, mondjuk, mert az anyósunk nem nézi jó szemmel, hogy mi még mindig együtt alszunk a kicsivel, vagy mert a szomszéd hidegszívűnek gondol, amiért különszobában altatjuk őt. A döntés mindig legyen a miénk, különben nem leszünk hitelesek, magunk is szorongani fogunk, és ez csak ráerősít gyermekünk érzéseire, és tovább nehezítheti számára az éjszakai pihenést.

Fontos, hogy az esték és a nappalok egyértelműen elkülönüljenek a kisbaba számára is. Ennek érdekében vezessünk be esti rítusokat. Ha lehetséges, mindig ugyanabban az időben, és hasonló körülmények között fürdessük őt. Esténként öltöztessük át hálóruhába (még akkor is, ha ez eleinte nem sokban különbözik a nappalitól). Szellőztessünk jól ki a szobában, és már egész pici korában énekelhetünk neki altatódalokat is. Mindezek természetesen nem az értelmének, hanem inkább az érzelmeinek szólnak, ezzel segítünk neki kialakítani azokat a szokásokat, amihez idővel alkalmazkodni tud.

Fontos tudni, hogy minden gyermek más és más jellemvonással, érzékenységgel születik a világra. Még egy családon belül sincsenek feltétlenül egyforma gyermekek..

Nem ritka az sem, hogy kezdetben jól alvó gyermekek hét-nyolc hónapos korukra nyugtalan alvókká válnak. Ennek hátterében általában a nyolc hónaposok törvényszerűen jelentkező szorongása áll. Ebben az életkorban a gyermek már képes saját magáról, mint különálló lényről "gondolkodni", de még nem sok mindent tud magától elérni, amit szeretne. Megnövekedett szükségletei kielégítéséhez még inkább szüksége van a szülői segítségre. Ezért aztán érthető, hogy pánikba esik, ha anyukája, vagy apukája hirtelen eltűnik a látóköréből. Ezt az érzést leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, amikor valakit műtétre készítenek elő, fent fekszik a műtőasztalon és a sebész orvos egyszer csak se szó, se beszéd kimegy a műtőből, és magára hagyja. Persze előfordulhat, hogy sürgős dolga akad, de, ha legalább szól, hogy hova megy, mit csinál, mikor jön vissza, és addig is ki viseli a gondunkat, biztos mi is nyugodtabban várjuk majd, hogy visszatérjen. Persze ki-ki vérmérséklete szerint. Szerintem így van ez a gyerekeknél is. Éjszaka gyakran érezhetik azt, hogy egyedül maradtak, szüleiket hívják, hogy megnyugtassák őket: ott vannak, és nincsen semmi baj. Sokszor már ennyi is elég, és a gyerek megnyugszik, visszaalszik.

Az éjszaka nem ritkán a nappal történtek leképeződése. Általában a feszült, veszekedésekkel tarkított, bizonytalan légkörre reagálnak gyakori éjszakai felriadással a gyerekek. Előfordulhat az is, hogy az ő kis világához képest ijesztő dolgot tapasztalt, látott a Pici, és ez az élmény riasztja fel álmából szegényt. Nem kell horrorfilmre gondolnunk, csak képzeljük el, hogy milyen lenne nekünk az Óriások Földjén, ahol attól kéne rettegnünk, hogy lefolyunk a lefolyón, megiszik minket a kakaós bögre, vagy beszorulunk a saját pólónkba. Ha mindezt valaki végig gondolja, sokkal jobban megértheti gyermekét. Ez nem azt jelenti persze, hogy nem kellenek az ésszerű, emberséges szabályok és korlátok, de azokat mindig a saját gyermekünkre, és a saját családunkra kell igazítanunk.

Végezetül hagy nyugtassak meg mindenkit: minden egészséges lelkű, harmonikus családban nevelkedő gyermek előbb-utóbb végig alussza az éjszakát. Baj csak akkor van, ha akkorra sem alakulnak ki megfelelően az alvási szokásai, mire közösségbe kerül (bölcsi, ovi, iskola), így nem tudja rendesen kialudni magát, ez pedig már viselkedési zavarokhoz vezethet.

#1 Dr.BauerBela

SPORTBARÁTOK SZATMÁRON




Királyi katólikus Főgimnáziumban szeretette meg velem a kosárlabdát,Szereday Béla barátom.Vele hoztunk létre elsők között szatmáron egy kosárlabda csapatot/Szereday Béla,Kirilla Sándor,Szteklács lászló,Csapó Zoltán,Sepsi Sándor,Pintye Frenc,Bauer Béla/A későbbiekben más középiskolákban is alakultak kosárlabda csapatok.Annak idején erdélyben 4 főközpontja volt a kosárlabda sportnak-Nagyvárad,Marosvá-

sárhely,Kolozsvár és Szatmárnémeti.Hosszú éveken át folytak a diák majd felnőtt bajnokságok ezen városok között.

Egyetemi éveim alatt már másodéves koromban marosvásárhelyen,

Kakuts tanár úr leigazoltatott az akkor I-ső ozstályu nemzeti bajnokságban szereplő-HALADÁS-csapatához ahol olyan nevek szerepeltek mint pl-Ördögh,Fülöp,Zayzon,Borbély,a Berekméryek,Bodó,Rettegi-valamint az orvostudományi egyetemről az aradi származásu Bochdanovits és jómagam szatmárról.

Alighogy haza kerültem mint orvos az Egészségügy Sportegyesületé-

nek keretein belül létrehoztunk egy I-ső osztályu nemzeti bajnokságban szereplő női kosárlabda csapatot ami aztán Bot Katalin edzőnő vezetésével

kimagasló eredményeket ért el országos szinten.Ugyanakkor kivivtuk azt hogy a férfi csapatunk is a nemzeti bajnokság első osztályába kerüljön-/Szaunftmann,Muschici,Panek,Gyurkán,Szatmári,Pop,Szabó,Márkusz.

Meg kell emlékezzek azokról akik annak idején nagyon sokat tettek a szatmári kosárlabda sport fejlődéséért-igy-Gyurkán György,a Bot család,Udvary István,Jakab Árpád,Jenei Attilla,Pop Cornel és mások

Az Egészségügyi Sportegyesületnek aminek az elnöke voltam, volt még egy nagy érdeme szatmár sport életében.-Egy országos jelentőségü teniszbázis létrehozása-A területet a szamos partján személyes közbenjárásomra kaptuk meg a városvezetéstől./Tincu Józsi bácsitól aki akkor szatmár város elnöke,talpig becsületes és jószándéku ember volt./

Ezekután jónéhány szatmári /akiknek a hozzájárulása döntő jellegüvé vállt a kivitelezésben-Darida Gheorghe,Boitor Alexandu,Borsi Béla,Jenei Imre,Mocanu Sergiu,Bauer Béla,Simon Eugen,Jakab Árpád Hontău Ioan,Cîrlan Gheorghe, Szentkirályi István,Suciu Pavel,Gergely Ákos/ létrejött a minden igény kielégitő sportlétesitmény.

A Si-szakosztályunk akimek a sziv-lélek vezetője Dr. Szentkirályi István volt az egyik legsikeresebb tevékenységet fejtette ki.-Jakab Árpáddal és Jenei Attilával akik a mindenkori ceremónia mesterek voltak/. A szezonban minden vasárnap sikirándulásokat szerveztek az egészségügyieknek és általában a si sportot kedvelő szatmáriaknak.8o-1oo pár siléc állt az egészségügyiek gyermekekeinek rendelkezésére teljesen dijmentesen.A Mogosára,Gutinra,a Radnai havasokba minden kategóriáju egészségügyi alkalmazott nagyon kedvezményesen jutott el gyermekeivel eggyüt.Tanuja és résztvevője voltam ezeknek sportbarátságoknak. Tiszta lelkiismerettel állitom hogy semminemü kiközösités,harag,nemzetiségi ellentmondás,gyűlölködés,nem volt észlelhető baráti körünkben.A gyermekeknek szervezett sitáborok amiknek szintén Dr.Szentkirályi István volt a Hargitán,lassan eredményeket hoztak a nemzeti bajnoságokon.

De mindenek előtt egy életszemléletett,toleranciát és hosszantartó barátságok kötődtek.

Nyáron és ősszel a turisztikai volt számunkra a kikapcsolódás-a Bucegi,Paring,Radnai havasok,Hargita,a Lápos völgye voltak a kedvenc

kiránduló-helyeink.

#1 Dr.BauerBela

KISMAMA-BLOG-AZ ALVÁS ÉS ZAVARAI

AZ ALVÁS ÉS ZAVARAI.-ELSŐ RÉSZ-

Az alvás és az ébrenlét váltakozása az emberi lét biológiai ritmusának egyik nagyon fontos sajátsága-

A gyermekek átlagos alvásszügséglete fejlődésük folyamán egyre rövidül.Életük első heteiben napi 16-19 órát töltenek alvással,hat hónap után már csak 14-16 órát-ebben az időben az alvásszügséglet már az éjjelre és a déli órákra korlátozódik.

A második életévben az átlag alvásszügséglet 13,5 óra,ami az 5-6 évben tovább csökken,11,5 –órára-Ekkor már ebéd után alig alszanak a gyermekek,habár ez a szoktatástól is nagyon függ.A 1o évre az alvásidő 8-1o órára redukálódik,14-16 éves korra pedig 8-9 órára.Az ifjak este tovább maradhatnak fenn,ami tanulásukat elősegitheti.

Az alvás –mélysége általában egyéni sajátság.Az ALVÁSZAVAROK- vagy kóros jelenségek az alvás alatt a legeltérőbb formákat ölthetik. fájdalmak, betegségek, emotionális feszültségek ,helyzeti szorongások, okozta álmatlanságot mindenki saját tapasztalatából ismerheti - ezek a módositó hatások bizonyitják hogy mennyire függ az alvás folyamata az éppen aktuális psychofizikai állapottól.Az ébrenlét-alvás ritmusának megváltozása jól megfigyelhető,agyi károsodásokban,főleg agyvelő gyulladások után.-de a szülők nevelői behatása ezekben az esetekben is sokat módosihat.

Az alvási zavarok rendkivül gyakoriak a gyermekkorban.

Okai elsősorban a gyermekre zúdúló tulségosan nagyszámu ingerekben,tulfoglalkoztatásban keresendők.A dolgozó,késő délután hazatérő szülők élvezni akarják gyermeküket,és messze a lefekvés helyes időpontján túl foglalkoznak vele.A televizió,a rádió,a mechanizált játékok nagy tömege,az utcai forgalom dübörgő mozgalmassága,a felnőttek gyermekfüleknek nem való beszélgetése balesetekről,háboruról,helytelen mesék túlstimulálják a gyermeket,aki vagy nem tud elaludni,vagy csupán felületesen.gyakran felriadva alszik.

Az-ÉJJELI FELRIADÁS-Ijesztő kép a gyermek éjjeli felriadása-Rövid idővel elalvás után a gyermek a legnagyobb rémülettel riad fel álmából,pulzusa szapora,pupillái tágak,sir,remeg.Félig öntudatlan állapotban van,és alig nyugtatható meg-ijesztő álma volt.A felriadás hónapokon keresztül gyakran ismétlődhet.

Kezelésében a túlstimulálás megszüntetése a lényeg.Kerülendő a televizió a hibás-nevelési célból-történő ijesztgetés,a mesemondás,a lefekvés előtti túlfoglalkoztatás.Néhány napig –fenobarbital microtabletta adhtó.

Az-ELALVÁSI ZAVAROKNÁL-sokféle segitő megszokást lehet bevezetni-tompa fényt égve hagyni,az ajtót félig bezárni,rituálisan jóéjt mondani megismételt biztatással és beszélgetéssel,egy kedvelt játékszer ágybaviteléve stb.Néha szokványos manipulációk-mint ujjszopás,hajhuzgálás is hozzátartoznak ehhez a rituáléhoz-mások valami szövetdarabot vagy kitömött bábut simogatnak.Az állatbábukat maguk mellé fektetik,mint társat,amely őket az egyedülmaradás szorongásától megvédi,-ezeknek szinte mágikus-Védőangyal-szerepet tuladonitanak,amelynek fontossága csak lassan szürkül banális megszokássá.Egyesek szerint az ilyen kényszereknek mondható ritus betartása a gyengén fejlett –ÉNÜ- gyermekek hajlamosak-szorongásukat leküzdendő,félve minden változtatástól,néha az ilyen ceremóniákhoz való ragaszkodás már a neurótikus fejlődés kezdetét jelezheti.Mégis kijelentem hogy a szokásokból a gyermek jövő fejlődésére nézve nem lehet előnytelen következtetéseket levonni,még akkor sem,ha azok részben genetikusan megalapozottnak látszanak.

Az-ÁLMODÁS-két éves kor körül kezdődik,a három éves már elmeséli álmait,amelyek ekkor még –önteremtette-fantázia képek.Csupán a hét éves gyermek tud megbizhatóan álmairól referálni,főleg ébredése után-az álom szereplői és tartalmai ttöbbnyire inkább szorongást keltőek-a szülőktől az elválasztást,megbüntetést tükrözhetnek,de már kellemes ,sőt nagyzásos jellegü részletek is jelenkezhetnek.

A-KEZELÉST-a szülőkkel való megbeszéléssel kell kezdeni,az életmódban rejlő előnytelenségeket kideriteni-némely gyermek keveset mozog és játszik,igy nem férad ki eléggé,vagy ebéd után többet alszik,esetleg a lefekvés időpontja változó stb-Ez kellő rendszeres szoktatással kiküszöbölhető,de néhány makacs szorongásos esetben a szülőkkel való eggyütalvást meg kell engedni,egyúttal előkészitve a gyermek-elszakadását-

A lefekvési rituálét kis tornával,a szokványos mesélés vagy Az alvásról

Családi tanácsadóként gyakran találkozom kialvatlan, kimerült kismamákkal, akik arról panaszkodnak, hogy gyermekeik alvási szokásait még egy éves korukban is a rendszertelenség jellemzi. Gyermekük megszületése óta még egyetlen éjszakát sem aludtak végig, és egyre kilátástalanabbul szemlélik a jövőjüket. Fognak-e egyszer ők is legalább hat-nyolc órát egyhuzamban aludni? - Kérdezik tőlem elkeseredetten.

Kérdésük teljes mértékben érthető. Sokan emlékeznek még arra, hogy - annak ellenére, hogy életük legszebb pillanatait gyermekeiknek köszönhetik - mennyire kínzó érzés volt éjszakánként legszebb álmomból újra és újra felriadni a gyermekük vigasztalhatatlan sírására. Összegyűjtöttem a különböző megoldásokat,ajánlásokat hátha a valakinek segítségére lehetnek.

Lésd második részt.

#1 Dr.BauerBela

2011. április 29., péntek

KISMAMA-BLOG-AZ EPILEPSZIA

AZ EPILEPSZIA

A köztudatban rettegett, ijesztő betegségként él, ami időnként téves elképzeléseket is kialakít. Mint látni fogjuk, nagyon változatos formái vannak, mind a tünetekben, mind a kiváltó tényezőkben.Az epilepszia típusok felosztása is ezek alapján történik. Gyerekeknél elofordulásuk kb. 1%, felnőtt korban valamivel ritkább. Az epilepsziás roham az agyban nagyszámú idegsejtnek egyszerre történő kisüléséből adódik, a tünetek attól függnek, hogy az agy melyik részéről indul ki.

Így megkülönböztetünk generalizált nagyrohamokat, amik az egész agyat érintik, és fokális, azaz az agynak csak egy bizonyos részére kiterjedő, nagyon változatos tüneteket produkáló rohamokat. Ezen kívül a felosztásnál fontos szempont, hogy a háttérben áll-e valamilyen kimutatható agyi károsodás ( tüneti epilepszia ), vagy agyi károsodás nélküli, genetikai hátterü, ismeretlen eredetü ( ún. idiopátiás ) betegség.

A klasszikus generalizált epilepsziás görcsroham leggyakoribb formája a néhány percig tartó, eszméletvesztéssel, rángatózással, izomfeszítéssel, szájhabzással, légzészavarral, széklet- és vizeletürítéssel járó úgynevezett grand mal-

A nagy roham.

Ha ez egy lezajlott agyi betegség maradványa, vagy valamilyen progresszív idegrendszeri betegség velejárója, gyakran gyógyszerrel nehezen befolyásolható és fokozatos agyi leépüléssel jár.

A másik, kevésbé látványos és ijeszto típusa az úgynevezett absence (ejtsd: abszansz) epilepszia ( absentia epileptica ), ami a gyermekeknél pillanatnyi elbambulással jár, cselekvését félbeszakítja, semmilyen ingerre nem reagál, a környezettel a kontaktusa megszakad, tekintete üressé válik, majd a roham hirtelen megszunik, és ott folytatja, ahol abbahagyta. Ez naponta akár százszor is elofordulhat. Gyógyszerre jól reagál és serdülokorra többnyire gyógyul.

Az elozoleg említett fokális rohamok, (ahol az agynak csak egy kis része érintett) ennél is érdekesebb és változatosabb tünetekkel járnak, sokszor nem is gondolnak az epilepszia lehetoségére. Általában ezeknél eszméletvesztés nincs, elofordulhat a test egy bizonyos részének rángatózása (pl. száj, végtagok), beszédképtelenség, látászavar, látási hallucinációk, érzészavarok, szédülés, megváltozott tudat- és érzelmi állapot, szorongás, agresszív viselkedés, hallucináció, automatikus mozdulatok ismétlodése (pl. csámcsogás, gesztikuláció, vetkozés, menekülés).

Epilepsziás státuszról ( status epilepticus ) akkor beszélünk, ha a roham 30 percnél hosszabb ideig tart, tehát sem magától, sem orvosi beavatkozásra nem szunik. Ez potenciálisan életveszélyes állapotnak tekintheto. Bármelyik rohamtípus képes státuszba átmenni.

Az epilepszia diagnózisa és besorolása a jellegzetes tünetek megfigyelése mellett EEG ( elektro-enkefalográfia ) segítségével lehetséges.

Kezelése legtöbbször gyógyszeres, sokféle epilepszia elleni gyógyszer áll rendelkezésre.

Bizonyos esetekben erre jól reagál, 3 éves rohammentes idoszak után a gyógyszerszedés fokozatosan elhagyható, ilyenkor fél éven belül 20% a kiújulás esélye.

Vannak olyan epilepsziaformák, ahol a gyógyszerszedés életreszólóan szükséges és sajnos az agyi károsodással szövodött esetek nagy részében a gyógyszerszedés ellenére is gyakoriak a rohamok.

A gyógyszereknek idonként súlyos mellékhatásával számolni kell: allergia, szédülés, meglassulás, máj- és csontvelo károsodás, immunhiány, hajhullás vagy fokozott szorösödés, stb.

Nagyon fontos tudni, hogy epilepsziás rosszullét bármelyik egészséges embernél kiváltható, az ilyen rohamokat alkalmi rohamoknak hívjuk. A népesség 10%-ában fokozott a genetikai hajlam epilepsziás rohamra, 5%-nál élete során alkalmi rohamként jelentkezik is.

Bár az alkalmi roham kinézetében hasonló az epilepsziához, valójában nem az, általában egyszer fordul elo az életben, és mindig valamilyen kiváltó oka van. Fontos elkülöníteni az epilepsziától, mert így elkerülheto a felesleges gyógyszeres kezelés és a társadalmi megbélyegzés is.

Alkalmi görcsrohamot okozhat a központi idegrendszer bármilyen hirtelen kialakuló megbetegedése ( pl. sérülés, vérzés, oxigénhiány, gyulladás, mérgezés) de a vérben lévo anyagok kóros megváltozása is (pl. alacsony vércukor, kalcium, magnézium, nátrium, stb.).Előfordulhat pl. egy alkoholosan átmulatott éjszaka után a kialvatlan, másnapos embernél is!

Gyermekkorban a leggyakoribb alkalmi görcsroham az úgynevezett LÁZGÖRCS, mely a kisgyermekek 3-4%-át érinti, a szülokben nagy riadalmat keltve. A legfontosabb teendő ilyenkor a szülok megnyugtatása arról, hogy ez nem epilepszia, ártalmatlan a gyermeknek, bár a lázgörcsön átesett gyermeknél kicsit nagyobb eséllyel alakul ki élete során valódi epilepszia.

A lázgörcs az arra hajlamos gyerekeknél 6 hónapos és 5 éves kor között fordulhat elo, jellemzoen aktuálisan zajló vírusfertozés melletti lázas állapotban. Néhány perces eszméletvesztéssel, rángatózással vagy tónustalansággal, légzészavarral, szürküléssel jár, ami magától megszunik, ezt követoen a gyerek általában elalszik .Többnyire egyszer fordul elo, a gyerek idovel „kinövi”, de ismétlodhet is a lázas betegségek kapcsán, ezért az ilyen gyerekeknél nagyon fontos a gondos lázcsillapítás. Ha többször ismétlodik (komplikált lázgörcs), orvosi kivizsgálása javasolt.

Mint sok más betegségnél, az epilepszia bizonyos válfajainál sem találnak kézzelfogható okot a tünetek kialakulására

#1 Dr.BauerBela

A VASUTI RENDELŐ INTÉZET


ADALÉKOK A C.F.R. PALOTA TÖRTÉNETÉHEZ

Az impozáns és értékálló épületet a Magyar Államvasutak hozta létre az 19oo körüli években,azzal a céllal hogy a –szatmári vasuti csomópont- adminisztrativ feladatainak méltó helyet biztositson.Annak idején a vasúti alkalmazottak és általában a vasút igen rangos intézmény volt a társadalmi ranglétrán.Hosszu évekig stabil , méltó, jól fizetett munkahelyet biztositott alkalmazottainakA huszadik század folyamán a mindent elsöprő közlekedési ágak/autóipar,légiközlekedés/nagymértékben metépázta a vasut egyeduralmát a közlekedésben.

Következményképpen az épület is sokrétü felhasználást nyert amik között voltak szükségmegoldások is.Igy megemliteném azt a tényt is hogyaz elsõ világháború alatt . az 1914-1918–as évek között a M.Á.V-palotában ideiglenes jelleggel mûködött egy katonakórház, a háborús sebesültek számára, kizárólag sebészeti osztállyal, DR.LÜKŐ BÉLA vezetésével

Mondhatni mint egyedüli sebész szakorvorvos, több mint 10 000 különbözõ nemzetiségû katonát (román, magyar, szlovák, lengyel)látott el. kapott itt kezelést.

Az 194o-1944 években a Királyi Katólikus Főgimnázium tanulóinak,akik vasutas családból származtak-internátust-müködtettek ebben az épületben.

Ezután a Román Államvasutak –egy járóbeteg intézetet alakitott ki a vasuti alkalmazottak ellátására-mindennnemü szakágazattal és egy korszerü

fektetővel.

1962-ben,versenyvizsgával kerültem a VASUTI RENDELŐ INTÉZETBE mint gyermekgyógyász,ahol később az intézet igazgatója lettem.Sok továbbképzésen vettem részt ebbben az időben, főként fővárosi klinikákon és a helyi tudományos életnek is aktiv résztvevője voltam.Itt alakult ki az a pacienturám ami hosszú évtizedeken,mondhatni nemzedékeken át megtisztelt bizalmával. .Kiváló szellemü,kulturált és minden pillanatban készek a jóhumoru heccek kialakitására jó barátaim voltak,Dr.Czira Árpád és a politikai nézeteiért sokat szenvedet becsületes,igaz román ember Dr.Ciortin Horaţiu-De arra is büszke vagyok hogy mint becsületes embert a vasuti dolgozók is szerettek,és nagyon sokan hozzám fordultak mindennapi gondjaikkal

#1 Dr.BauerBela

2011. április 28., csütörtök

ÉLETEM HÁLÁS ÖRÖMEI A BÁNYAVIRÁGOK


MINDEN ILYEN BÁNYAVIRÁG EGY FELEJHETETLEN EMBERI SORS EMLÉKE. #1 Dr.BauerBela

KISMANA-BLOG-BALESETEK MEGELŐZÉSE

KISGYERMEKKORI BALESETEK ÉS MEGELŐZÉSÜK

A statisztikák szerint az otthoni balesetek 25 %-a a 4 évesnél fiatalabb gyermekek körében fordul elő. A balesetek megelőzése érdekében a legszerencsésebb az lenne, ha folyamatosan szemmel tarthatnánk a picúrokat, de minden másodpercben nem lehetünk mellettük. Néhány apró változtatással „gyermekbiztossá” alakíthajuk lakásunkat, ezzel is óvva a kicsiket. Fontos, hogy ez ne a baba korlátozását jelentse, hanem olyan környezet teremtését, ahol biztonsággal fedezheti fel a világot.

Ahogy növekszik a baba, mindig más-más helyzet válik veszélyessé. Kezdetben még nem tud forogni, de ekkor se hagyjuk egyedül magas helyen (ágy, pelenkázó) hiszen bármikor leeshet. Ha csak egy percre kell lerakni, tegyük inkább a földre.

Figyeljünk, hogy ne kerüljön túl kicsi tárgy a kezébe, mert lenyelheti. Mivel mindent a szájába vesz, ügyeljünk, hogy piszkos tárgyak ne maradjanak elöl.

Ne hagyjuk egyedül, amikor cumisüvegből iszik, vagy darabos ételt eszik, mert könnyen félrenyelhet.

A babakocsiban, etetőszékben, autósülésben mindig kössük be.

Amikor már fel tud mászni a bútorokra, úgy 1 és 1,5 éves kora között (ágy, ülőgarnitúra), de a lejutás még eséssel végződne, ne hagyjuk egyedül abban a szobában, ahol ez megtörténhet. Tanítgassuk szorgalmasan a lemászás fortélyaira: mindig hassal lefelé fordulva próbálkozzon, és reménykedjünk, hogy nagyobb huppanás nélkül átvészeljük ezt a kb. 1 hónapot.

Ha több kisgyerek van együtt, ne hagyjuk őket egyedül, mert kárt tehetnek egymásban.

Mire vigyázzunk a lakásban?

A szobában:

  1. a konnektorokba tegyünk védőt, nehogy belenyúljon a pici, vagy belekotorjon valamivel
  2. elektomos eszközöket (vasaló, villanyborotva, epilátor) ne hagyjunk elöl hálózatba dugva
  3. az éles sarkokra tegyünk élvédőt
  4. a fiókokat, szekrényeket érdemes nyitásgátlóval ellátni
  5. biztosítsunk a gyereknek olyan fiókot vagy szekrényt, amiből ki- és bepakolhat, hogy ne érezzen teljes korlátozást
  6. a növényeket helyezzük biztonságba, mert a növény és a föld is lehet mérgező
  7. a varródobozt ne hagyjuk elöl
  8. a feljárati lépcső aljára szereljünk nyitható rácsot
  9. a szőnyegeket szedjük fel, vagy tegyünk alá csúszásgátlót
  10. az erkélyajtó nyitásánál, nyitva hagyására ügyeljünk


A konyhában:

  1. a tűzhely gombjait takarjuk el
  2. a főzés során tartsuk távol a gyereket a tűzhelytől (lehetőleg tegyük járókába)
  3. ne engedjük forró sütő közelébe
  4. főzésnél lehetőleg a hátsó főzőlapat használjuk
  5. a serpenyők nyelét fordítsuk befelé
  6. a késeket tároljuk olyan fiókban, amit nem tud kinyitni a baba
  7. forró ételt, italt ne tegyünk a konyhaasztal szélére
  8. a tisztítószereket és a gyógyszereket zárjuk el
  9. zacskókat ne hagyjuk elöl
  10. vigyázzunk a terítővel, könnyen magára ránthatja
  11. a szemeteshez ne férjen hozzá a baba
  12. konyhai eszközök pl. vízforraló kikapcsolás után még sokáig forró marad, ne engedjük ezek közelébe a gyerekeket

A fürdőszobában:

  1. a gyereket ne hagyjuk egy pillanatra se egyedül a kádban
  2. figyeljünk a fürdővíz hőmérsékletére
  3. tegyünk csúszásgátló gumiszőnyeget a fürdőkádba, járólapra
  4. a kifolyt vizet azonnal töröljük fel
  5. kozmetikai szereket, borotvát felső szekrénybe tegyük, a mosószereket nyitásgátlós szekrénybe rakjuk
  6. mindenre erősen csavarjuk rá a kupakját
  7. a forró törölközőszárítóra tegyünk törölközőt
  8. a wc kefét helyezzük biztonságba


A szabadban
:

  1. fokozottan tartsuk szemmel, mit vesz a szájába, mire mászik fel
  2. a szerszámoskamrát zárjuk be
  3. pancsoló vagy medence közelében mindig legyünk a pici mellett


Utazásnál:

1. ne feledkezzünk meg a gyermekülésről

2. gyerekzárral védjük az ajtót, ablakot, nehogy kinyissa, kihajoljon, kilógassa a kezét

3. ne hagyjuk egyedül az autóban, különösen a tűző napon

#1 Dr.BauerBela

SZÜLŐI SEGITSÉG-MEGFIGYELŐKÉPESSÉG

SZÜLŐK ÁLTAL IS ÉSZLELEHETŐ BETEGSÉGTÜNETEK.

A szülők megfigyelőképessége beteg gyermekükkel kapcsolatban,a tünetek részletes leirása,időrendi sorrendjének a megjelenése hatalmas segitség a diagnózis és gyógyulás folyamatában.Ezekkel a szülőkkel szemben mindig tisztelettel éltem,mert biztonságosabbnak éreztem egy ilyen közegben a gyermek sorsát

Tapasztalatom szerint ennek a képességnek több összetevője van-

-Elsősorban a mindenre kiterjedő szeretet a gyermek sorsa iránt

-Az értelem az analizis és szintézis érzékelhető jelenléte ami nem mindig az elvégzett tanulmányok, kulturális vagy akár anyagi lét kellékei

-Az anyai gondozási,nevelési szellemi kellékek ösztönszerü elsajátitása már az első gyermek születésénél is,

A különböző kárositó tényezők és a szervezeti reakciók egymásra hatásából származó tünetek egy része,mind a beteg hozzátartozója,mind az orvos részéről a gyakaorlatban észlelhető,másik része csak a beteg érzékelése,magatartása,általános állapota alapján felvetődő szubiektiv panasz.A beteg gyermek vagy hozzátartozója részéről azonban nem mindegyike jut panasz formájában kifejezésre/cianózis-sárgaság-nagyfoku sápadtság,kiütés,hányás,vérköpés,véres széklet,láz duzzanat stb/

A panaszt nem okozó tüneteket,csak a gondos és részletes orvosi vizsgálat fedi fel/szellemi visszamaradás,kissebb fejlődési rendellenességek,szivzörejek,máj-lépmegnagyobbodás,daganat, sérv,a herék leszállásának az elmaradása,reflex-eltérések stb. /

Sok tünet pedig az orvos számára is csak laboratóriumi,fiziko-kémiai,általános vagy különleges segédeszközökkel végzett vizsgálatok eredményei alapján válik nyilvánvalóvá.

Ez a tény azért is kiemelésre szorul, mivel a beteg gyermek szubiektiv panaszát/általánosállapot,közérzetromlás,fájdalom,gyengeség,szédülés,fulladás,hányinger,undor,félelem,hallucináció stb./ az orvos köteles mindaddig figyelembe venni,amig azok valódiságát kizárni nem tudja.

Már az első észlelés,illetve vizsgálat alkalmával előfordulnak szembeötlő tünetek-

- valamely testrészre vagy szervre lokalizáltak-/hasfájás,szivdobogás,helyi duzzanat,vérzés.

- a megbetegedéstől távolabbra mutató tünetek/vesekő-alsólebeny tüdőgyullydás,véres széklet/

- Az alapbetegség okozta kóros müködészavarok következménye/keringési elégtelenség,nehézlégzés,vesebetegség vizenyővel,epeelzáródás,sárgaság,/

-A betegség okaitól,helyétől,független általános tünetek/étvégytalanság,testi leromlás,hidegrázás,láz izzadás,/

látható hogy –a tünetek értéke-a betegség megitélésének szempontjából igen eltérő.Felsimerésük egyes esetekben azonnali diagnózis kimondására ad lehetőséget/tüszős mandula-gyulladás,kanyaró,tüdőgyulladás/mig más esetekben csak valamilyen baj fennállására utal/hőemelkedés,fogyás,egyensúlyzavar,bő vizeletürités/

A beteg vagy hozzátartozója,által ismertetett reális tünetek vagy panaszok megitélése ugyanakkor-kimondhatatlanul is-óvatosságot,körültekintést igényel az orvostól.A szülők számára igen jelentős mennyiségü vért jelenthet pl-jelenktéktelen orrvérzésből eredő vérhányás-hosszú perceknek tünhet a néhány másodpercig tartó rosszullét/görcs/,légzésnehezitettség,vagy türhetetlennek a gyermek által jelzett fájdalom.

Másrészt nem tud /vagy nem akar tudni/a gyermek kezébe került,lenyelhető idegentestről,gyógyszerről,nem veszi észre a fejnyi hasi daganatos képződményt,eltitkolja vagy elbagatelizélja a gyermek esését,ütődésé #1 Dr.BauerBela

SZATMÁR VÁROS GŐZFÜRDŐJE


LIGETI ZSUZSA GYŰJTEMÉNYÉBŐL #1 Dr.BauerBela

KISMAMA-BLOG-AZ ASZTMA GYERMEKEKNÉL


MELLKAS DEFORMITÁS EGY SÚLYOS ASZTMÁBAN SZENVEDŐ GYERMEKNÉL.


-AZ ASZTMA

Az asztma olyan krónikus betegség, amely a légutak nyálkahártyájának gyulladásából fakad. A gyulladás miatt a légutak igen érzékenyek és erosen reagálnak olyan anyagokra, amelyekre egyébként allergiásak vagyunk, vagy amelyek irritálják a tüdonket.

Elofordulása

Az asztma a gyermekkorban a leggyakoribb krónikus betegség világszerte. Az utóbbi időkig elöfordulási gyakorisága növekedett, az elmúlt években stagnálni látszik. Elsosorban a fejlett nyugati országokban gyakori; az egyes országok között nagy különbségek észlelhetoek, 0,5-tol 10 % ig. Az elofordulási gyakoriság valószinuleg összefügg a nyugati életvitellel.

Kórélettana

Az asztma pontos okát még mindig nem ismerjük. Örökletes hajlamnak biztosan van szerepe. Ismerünk már számos "asztma gént".

A légutak (hörgok) nyálkahártyájának krónikus gyulladása a jelenleg ismert legfontosabb elváltozás. A gyulladást a nyálkahártyában nagyobb számban jelenlévo fehérvérsejtek (elsosorban eosinofilok, de makrofágok és neutrofilek is), hízósejtek tartják fenn számos gyulladásos mediátort termelve. Ezek közül a hisztamin, és az interleukinok a legismertebbek. A tartós gyulladás a hörgok falának átalakulásához, károsodásához vezet hosszútávon E folyamat során az asztmára jellegzetes idoleges hörgoszukület fokozatosan tartós, maradandó szukületté alakul. A tartós gyulladás a szöveti károsodás mellett valószínuleg oka a légutak kóros túlérzékenységének (hyperreaktivitás) is. Ez azt jelenti, hogy a hörgok, különbözo hatásokra (pl.:allergének, hideg levego, cigarettafüst, vírus) gyors beszüküléssel reagálnak.

Asztmás roham, rosszullét alkalmával a kislégutak beszukülnek. A szukületet a légutakat (hörgoket) bélelő nyálkahártya duzzanata, a fokozott váladéktermelés és a hörgok falában lévo simaizmok összehúzódása okozza. A légutak szukülete elsosorban a kilégzést nehezíti, mivel kilégzéskor no a mellkasban a nyomás és a beszukült kislégutak jóval elobb elzáródnak. E miatt a tüdoben több levego marad a kilégzés végén a mellkast mintegy felfújt állapotban tartva. Mindez a gázcsere romlásához vezet. Eleinte oxigénhiányt, súlyosabb esetben a széndioxid leadás csökkenését is okozva.

Tünetei

Sípoló légzés, köhögés, mellkasi szorító érzés és légzési nehézség (fulladás), szapora légzés, a mellkas felfújt állapota (hyperinflatio), a légzési segédizmok használata (orrszárnyi légzés, bordaív alatti behúzódás). Súlyos roham esetén elkékülés (cyanosis) és légzési elégtelenség, mely néha, akár halálhoz is vezethet. Tünetek már kisgyermekkorban jelentkezhetnek. Leggyakrabban 3 éves kor után, de bármely életkorban kialakulhat asztma. A tünetek jelentkezhetnek rövid légzészavar vagy roham formájában például fizikai terhelés, allergiás reakció után. Máskor légúti fertozéstol kiváltva akár napokig is eltarthatnak. Súlyos asztmásoknál a tünetek folyamatosan jelen maradhatnak éveken át.

Kezelése

Az asztma ma még nem gyógyítható, de a legtöbb beteg gyógykészítményes kezelés mellett tünetmentes, vagy csak minimális tünetei vannak.

Az allergiás asztmásoknál fontos az allergiát kiváltó anyagok kerülése, eltávolítása a beteg környezetébol. Ez háziállatok estében mint, macska, kutya viszonylag egyszeru, de háziporatka vagy méginkább füvek, fák virágpora esetében sokkal nehezebb, gyakran lehetetlen. A dohányfüst bizonyítottan káros, ezért mind az aktív és a passzív dohányzás kerülendo.

A gyógykészítményekkel való kezelés fejlodése az elmúlt évtizedekben jelentos javulást hozott az asztmás betegek tömegeinek életében. Az asztma kezelésében használt szereket alapvetoen két csoportba szokás sorolni:

1. Hörgtágítók vagy rohamoldó szerek

2. Gyulladáscsökkento szerek

A rendszeres sportolás kedvezoen hat az asztmára. A magashegyi levego, bizonyos barlangok klímája szintén kedvezoen befolyásolja az asztmát. Egyes esetekben a pszichoszociális problémák megoldására környezetünkbol származó kockázatot nem tudjuk kiiktatni, ezért rendkívül elonyös, ha folyamatosan karban tartjuk a természetes védekezo mechanizmusunkat - az immunrendszerünket. Erre nagyszeru gyógynövény alapú készítmények vannak forgalomban.

#1 Dr.BauerBela

2011. április 27., szerda

A PÜSPÖKI KONVIKTUS-ÉS A KONVIKTOROK-







A püspöki konviktus azért jött létre hogy nevelést,ellátást és otthont adjon a Kir.Kat.Főgimnázium tanulóinak,elsősorban a környékbeli falvakból vagy helységekből származóknak vagy az arra ráutaltaknak.A benne lakó tanulók voltak a –KONVIKTOROK-akiknek szellemiségében nevelkedtem én is,a jezsuita rend pedagógiai elvei szerint. A jezsuita rend szatmári tagjai között kiváló egyéniségek egyesek közülük tudósok voltak.Megemliteném páter BÁTAY-t,-növénytanász-páter IRSIK,páter GODÓ,magiszter SOMMER.-magiszter TÓTH-ot.Szivvel lélekkel a papi hivatásuk és a reájuk bizott fiatalok értelmes életre való nevelése volt.HÁLA NEKIK-

A z utóbbi évtizedben,szeretett barátom WILLAND FRICI számos esetben megrendezte a _KONVIKTOROK-találkozóját.Ezeken az eseményeken újra meg újra a régi rangra emeltük emberségünk és erkölcsiségünk akkor elsajátitott értékeit.

#1 Dr.BauerBela

INTERNET FÜGGŐSÉG KISMAMÁKNÁL

INTERNET FÜGGŐSÉG

Az amerikai pszichiáterek egyre inkább hivatalosan is elismerik az internetfüggőséget mint mentális rendellenességet. Különös figyelemmel fordul a szakma a kisgyerekes anyák menekülésszerű internetezése felé.

A Stanford-egyetem nemrégiben készült felmérése szerint az internethasználók 14 százaléka nem tud tőle elszakadni pár napra sem, 9 százalék megpróbálja eltitkolni szerettei elől, ha csak „lényegtelen” időtöltés céljából ül a gép elé, 8 százalék pedig beismeri, hogy a problémái elől menekül, amikor internetezik.

Eddig jobbára a társas kapcsolataikban nehézségekkel szembesülő, kamaszkorban levő fiúknál tapasztalták, hogy napi több órát is eltöltenek internetes játékokat játszva vagy csevegve. Új csoportja a netfüggőknek a kisgyermekes anyáké.

Sok fiatal anya érzi úgy, hogy miközben otthon van a kisbabájával, teljesen elszigetelődik mind a családjától, sokáig dolgozó férjétől, mind pedig a korábbi életétől, barátaitól. Ilyenkor a legtöbben az online közösségekben találják meg az áhított elfoglaltságot. A chatszobákban és a szimulált Second Life-közösségekben már nem a szoptatásról és a kicsi súlygyarapodásáról beszélnek. És ami már kórosnak számít – nemegyszer napi 8 órán át.

A netfüggők érvelése általában azzal kezdődik, hogy a hiányról beszélnek. Azt keresik tehát, mi az az életükben keletkezett érzelmi, spirituális, fizikai űr, amelyet megpróbálnak betölteni.

A legtöbb fiatal anya számára ez az űr az elszigetelődés, mind a kézzel fogható, azaz, hogy otthon kell lenniük egy követelőző újszülöttel egyedül, mind a mentális űr, amikor a gyermekgondozás ismeretlen vizeire kell evezniük.

Ha csupán a menekülés volna az ok, miért nem választják a TV-t vagy olvasnak, merül fel a kérdés. Egy felmérés szerint azért, mert a fiatal anyák számára a menekülésnél többről van itt szó, kapcsolatot keresnek, és ami még ennél is fontosabb, az önkifejezés módjait.

Azzal még nem volna semmi gond, ha valaki különféle szerepek mögé bújik egy időre, a probléma ott kezdődik, amikor az illető elhanyagolja a valós életben betöltött szerepét. Az internet után a valóságos élet sokszor improduktívnak tűnhet, lassabban intézhetők a dolgok.

A kiút első lépése, hogy azonosítsuk a problémát, és jegyezzük fel egy héten át, hányszor megyünk fel az internetre. Majd mérjük fel, minek a rovására történik mindez, az alváséra, a családdal töltött időére, a munkáéra? Azt is jegyezzük, fel, mi volt az a közvetlen ok, ami kiváltotta, hogy a gép elé üljünk, és keressünk alternatív megoldásokat, egy könyv, egy séta sokat segíthet például a feszültség ellen.

A kisebb programok tudatos tervezésével, barátok felkeresésével szintén elterelhető a figyelem arról, hogy kinyissuk a laptopot. Fontos, hogy ha úgy érezzük, semmi sem válik be, forduljunk szakemberhez.

#1 Dr.BauerBela

2011. április 26., kedd

KISMAMA-BLOG-GYERMEKKORI ÉGÉSEK

GYERMEKKORI ÉGÉS

Égéses, forrázásos balesetek főként a háztartásban fordulnak elő, közülük gyermekkorban az utóbbi a gyakoribb. Súlyosságuk változó, az enyhébbtől az életveszélyesig. Sok közülük elkerülhető lenne odafigyeléssel, a biztonságos környezet megteremtésével.

Legfontosabb a megelőzés!

A gyermekek és az idősebbek gyakrabban szenvednek égési sérüléseket. A gyerekek veszélyérzete kisebb, és ők ügyetlenebbek is, mint a felnőttek. A háztartásokban gyakoribb a forrázás. A kisgyermek megpróbálja nyújtózva elérni az asztalon, pulton lévő forró italt, véletlenül magára önti, vagy forró kamillás inhalálás közben ráborul a kamillatea. Az is előfordulhat, hogy túl közel hajol és belélegzi a forró gőzt, így akár a légutakban is kialakulhat égési sérülés. Az sem ritka, hogy a forró levessel siető anyuka kicsinyében megbotlik és ráönti, de a gyerekek által elérhető forróvízcsap is okozhat súlyos forrázást.


Az égési sérülések fő veszélyforrásai
a gázfőző lapja, a grillező mellett hagyott forró fémeszközök, de ebbe a kategóriába sorolható a vasaló is. Az olajsütők forró olaja nagyon súlyos égési sérüléseket okoz. Sajnos nem egy eset ismert, amikor a napon felejtett csecsemő szenvedett súlyos égési sérülését! Ezek mellett nem ritkák az elektromosság és a vegyszerek okozta bőrsérülések sem.

A gyermekeket ért égési sérüléseknek is négy fokozatuk van, ezek ellátása nem tér el egy felnőtt kezelésétől, néhány dolgot azonban szem előtt kell tartanunk!.

A gyerekek testfelülete abszolút mértékben jóval kisebb a felnőttekénél, így ugyanaz a forró folyadék mennyiség nagyobb területet károsít. A kis test és az arányaiban nagyobb testfelület miatt nagyobb lehet a folyadékveszteség és a hideg vizes hűtéssel is óvatosan kell bánnunk!

ÉGÉS, FORRÁZÁS ELLÁTÁSA

Akadályozzuk meg a további égést, óvatosan távolítsuk el a forró ruhadarabokat, de a bőrbe beleégett ruhákat nem szabad erőszakkal levenni; hűtsük az égés helyét folyó, hűvös csapvízzel legalább 20 percig; ha elérhető, használjunk égési kötszert;fedjük a sérülést fedő kötéssel. A gyógyszertárakban kapható olyan égési kötszer (nem szabad összetéveszteni az enyhe napégésre ajánlott, reklámozott habokkal, krémekkel, spray-kel), amely együttesen ellátja a hűtés, fertőtlenítés és kötözés funkcióját.

GYERMEKÉGÉSEK, FORRÁZÁSOK SÚLYOSSÁGA

Otthon kezelhető azon égés és forrázás, amely elsőfokú, és a gyermek tenyerénél nem nagyobb, másodfokú, de csupán néhány kisebb hólyag jelentkezett. Orvosi kezelést igényel, ha az első- vagy másodfokú égés az előbbieknél nagyobb. Hívjunk mentőt, ha az égés harmad- vagy negyedfokú, a testfelület 10%-át meghaladó másodfokú, az arcot, nyakat, nemi szervet érte, illetve ha leállt a gyermek légzése, vagy nehezen veszi a levegőt.

#1 Dr.BauerBela