Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. október 31., hétfő

A GYEREK ERKÖLCSI NEVELÉSE

A gyerek erkölcsi nevelése. Hogyan tanítsd meg neki, mi a helyes és mi a helytelen?

Hogyan tanítsd meg a gyereknek, mi a helyes és mi a helytelen? Hol tanulja meg egy gyerek, mit jelent az együttérzés és a jólelkűség?


Egyáltalán létezik-e megfelelő módszer, amivel segíthetsz gyermekednek személyisége helyes fejlődésében? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre próbálunk válasz adni.

A gyerek erkölcsi nevelése

Az erkölcs a gyermek másokkal, valamint a társadalommal szembeni viselkedésére, magatartására vonatkozik. Olyan törvényeket és szabályokat tartalmaz, amelyet mindenkinek kötelessége betartani. Emellett azt is meg kell különböztesse, hogy mi a helyes és mi a helytelen.



Ki a hibás?

A kicsik úgy gondolják, minél nagyobb kárt tesznek, annál hibásabbak. Egy felmérés során két történetet meséltek el több gyereknek. Az első történet arról szólt, hogy egy gyerek összetört 15 csészét. A második történet szereplője egy csészét tört össze, miközben a lekváros üveget szerette volna levenni a szekrényről, amikor nem volt otthon az anyja. Megkérdezték a gyerekeket, melyik történet szereplője követett el nagyobb bűnt? Azt válaszolták, hogy az, aki több csészét tört össze, függetlenül attól, hogy a másikat milyen szándék vezérelte. Ezt objektív vagy reális tanulságnak nevezzük. Voltak azonban olyanok is, akik azt mondták, hogy a második hibázott nagyobbat, mert őt rossz szándék hajtotta. Ez már egy magasabb színvonalú, úgynevezett szubjektív vagy autonóm tanulság. Erre a véleményre azonban 12-13 éves korában jut el a gyerek.

Az erkölcsösség kialakulása gyerekeknél

Ez már egészen pici kortól elkezdődik. A gyerek a szülőktől és saját tapasztalataiból tanul és képes döntéseket hozni. Az erkölcsösség már kisgyerekkortól kialakulhat, ahogy a szülők tanítani kezdik a gyereket túlzott engedékenység nélkül. Ezáltal a gyerekben kialakul a tolerancia mások iránt, és megtanulja elviselni a felnőttkorral járó nehézségeket.

Ha a gyerek túl sok szeretetet, figyelmet kap, és megengednek neki mindent a szülők, szemtelenné válhat és mindig többet szeretne kapni. Ez lassíthatja a gyerek fejlődését és egyéniségének kialakulását. Ez a viselkedés elfogadható egy 2-6 éves gyereknél de a 12 évnél nagyobbaknál már nem helytálló. A túl nagy szigor sem célszerű, hiszen ezáltal a gyerek elveszti önbizalmát, és nem tudja iránytani az életét. Később lázadó magatartás alakulhat ki nála, vagy magába fordulhat, elhízhat a gyerek. A helyes középutat valóban nem könnyű megtalálni.

Ne feledd, a szülő viselkedéséből tanul a gyerek. Te nem csak határokat húzol számára, de arra is megtanítod, mi a helyes és mi a helytelen. Te alakítod a gyermek fejlődését, és rajtad múlik az is, hogy milyen felnőtt válik majd belőle. A gyerek, ahogyan nő, saját döntéseket fog hozni, amik lehet, nem egyeznek meg a társadalom elvárásaival. A szülőnek meg kell tanulja elfogadni ezt. Mindez része a gyerek nevelésére vonatkozó szülői kötelességeknek. Ha jó példát mutatsz gyermekednek, meghallgatod és megérted őt, nevelése sokkal könnyebben fog majd menni.

http://www.csaladivilag.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

A KORAI LEFEKVÉS SEGITI A GYERMEK FEJLŐDÉSÉT

A korai lefekvés segíti a gyermek fejlődését

Egy új tanulmány szerint a rendszeres lefekvési idő és az elegendő alvás jobb iskolai, óvodai eredményekhez vezethet.

Azok a 4 éves gyerekek, akik mindennap közel azonos időben fekszenek le, jobb eredményeket értek el olyan felméréseken, ahol szövegértési és számolási képességeiket mérték fel.

A korai lefekvés, és az ágybamenetellel kapcsolatos szülői szigor ugyancsak pozitívan hat a gyermek fejlődésére.

Az Amerikai Alvástudományi Akadémia szerint az óvodás korú gyermekeknek legalább 11 óra alvásra van szükségük minden éjszaka. Azoknak, akik ennél kevesebbet alszanak, csökken a teljesítményük, mutatja a tanulmány,

"Ha a szülők ragaszkodnak egy állandó lefekvési időhöz, az nagyon jó hatással lehet gyermekük nyelvi és szövegértési képességére"

A gyermekorvosnak rá kell vennie a szülőket, hogy egy olyan lefekvési időpontot alakítsanak ki, ami a gyermek egészséges alvásához szükséges." http://www.betegszoba.hu

#1 Dr.BauerBela

2011. október 30., vasárnap

AZ ÉRINTÉS CSODÁJA

Az érintés csodája

Csodálatos érzés, amikor először simogatjuk meg kisbabánkat. Puha bőre, apró kis ujjai, pici talpa mind-mind arra csábítanak, hogy megsimogassuk, megpuszilgassuk. Ez az élmény mindkettőnknek fantasztikus, a babának pedig elengedhetetlenül fontos, hogy szeretetünket a bőrén keresztül is érezhesse.

A sírós kisbabánk hamar megnyugszik, ha hallja a szívdobogásunkat és érzi közelségünket, kezünk melegét a bőrén. Ez a közelség táplálja a csecsemőnkben az ősbizalmat, hogy a világ szép és jó és minden rendben van körülötte.

Már a hathetes magzat is érzékeli a bőrén a méhen belüli világot: az ujját szopja, megérinti saját testét, a méh falát, keze beleakad a köldökzsinórba. Nem csoda, ha kezdetben nehezen viseli a kinti világot; hiányzik a jó meleg burok, félhomány, dörzsölik a ruhadarabok. Tudományos megfigyelések szerint a hordozókendő segítséget nyújthat az első hetekben, pótolva a méhen belüli biztonságérzetet. Szorosan hozzásimulva anyához, érezni melegségét, illatát, nincs is jobb dolog egy csecsemő számára.

A koraszülöttek körében végzett megfigyelések is azt bizonyítják, hogy a legjobb egészségügyi ellátás sem pótolhatja a testi érintkezést.

"A kis súlyú, koraszülött csecsemő jobban érzi magát, ha közel lehet anyja testéhez" - ezt állapították meg egy kolumbiai kórház koraszülött-intenzív osztályának munkatársai. A kórházi túlzsúfoltság és keresztfertőzések megszüntetése érdekében létrehozták a "kenguruprogramot", melynek az a lényege, hogy a koraszülöttek csak addig maradnak kórházban, amíg az állapotuk súlyos, azt követően pedig otthon gondozzák őket. Mivel a kolumbiai anyáknak is el kell valahogy látni a háztartást, kitalálták, hogy a pici babákat egy kendővel az anya mellkasára kötik, mint ahogy a kis kenguru ül az anya erszényében.

Ennek a módszernek a használatával ugrásszerűen megnőtt az 1000 g feletti koraszülöttek túlélési aránya.

A fejlett országokban (így nálunk is) alkalmazott koraszülött-ellátás természetesen teljesen más - a szakértelmet és a jó minőségű eszközöket nem lehet és nem is szabad az otthoni ellátással kiváltani. A "kenguruprogramból" azonban nekünk is le kell vonnunk a tanulságot: óriási segítséget jelent, ha a csecsemő anyja közelségét élvezheti. Többé nem kell órákon át sírnia a kicsinek ahhoz, hogy megkapja, amit akar, hiszen anyja a folyamatos érintkezés következtében a kicsi minden rezdüléséből tudja, hogy éppen mire vágyik.

Az érintés nemcsak gyógyít, okosít is:

A kitartó sírás energiát emészt fel és ez az energia máshonnan fog hiányozni. A nyugodt, kiegyensúlyozott baba környezetének felfedezésével foglalkozik, játszik, tanul, egyszóval fejlődik. Nézzük hogyan:

5 hetes kor körül már felfedezi az ujjait, esetleg megtanulja ezek szopogatásával megnyugtatni magát.

6 hetes kor körül elkezd játszani a kezével és az ujjaival, élvezi a tapintás útján történő megismerést.

8 hetes kor körül a tenyerébe helyezett tárgyra rámarkol és nagy ívben mozgatja azt. Kedvét leli a meztelenségben, kezeivel érintgeti és kezdi megismerni a testét.

10 hetes kor körül már nem csupán nézegeti a tárgyakat, hanem megpróbálja megérinteni, bár gyakran mellé nyúl.

3 hónapos kor körül mindent a szájába vesz, ami a keze ügyébe kerül - mivel az ujjakkal való tapintása még nem elég fejlett, a nyelve viszont rendkívül érzékeny, így próbálja megismerni a különböző tárgyakat. Játékait ujjaival megérinti, bökdösi, ujjait külön-külön vagy az egész öklét a szájába teszi, majd kiveszi, nézegeti azokat.

4 hónapos kor körül a szülő arcát bökdösi, simogatja, ütögeti, jelezve mennyire kötődik hozzá. Ügyesen megmarkolja a legkülönfélébb dolgokat, a nagyobb darabokat két kézzel tartja.

6 hónapos kor körül kezeivel elkezdi felderíteni a tárgyak anyagait.

7 hónapos kor körül a fogáshoz, markoláshoz már nemcsak a tenyerét, hanem hüvelyk- és mutatóujját is használja - kialakul az ún. csippentőfogás.

10 hónapos kor körül a tárgyakat nem csupán megfogni tudja, hanem elengedni is, sőt, élvezi azok dobálását.

1 éves kor körül érett csippentőfogással apró dolgokat - morzsát, borsószemet -vesz fel a földről. Élvezi a tárgyak dobálását, dobozok, fiókok ürítgetését és újrapakolását, serpenyők, lábasok rendezgetését.

Gyermekünk fejlődését az segíti a leginkább, ha hagyjuk, hogy minél több élményt szerezzen. Még akkor is, ha kavicsokban turkál a játszótéren vagy gyümölcsdarabkákkal maszatol - időnként töröljük meg a kezét nedves törlőkendővel.http://okosanya.blog.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO

#1 Dr.BauerBela

2011. október 29., szombat

KÖRÖMRÁGÁS GYERMEKEKNÉL

Körömrágás

A körömrágás gyakran jelentkezik olyan gyermekeknél, akik korábban szopták az ujjukat.

Már „nagyok”, szeretnék elhagyni az ujjszopást, és e helyett a körömrágást kezdik el. Ezt feszültség levezetéseként is alkalmazzák. Gyakran a körömrágó gyermek nem is veszi észre, hogy megint a szájában van a keze. A tevékenység megnyugtatja, de sokszor súlyos formát is ölthet, károsíthatja a körömágyat, fertőzésekhez vezethet.


A szülők természetesen folyton rászólnak a kicsire, de ez nem sokat segít, mert nem a probléma okát szünteti meg.

Kicsiknél a gyakoribb személyes foglalkozás, játék szüntetheti a szorongást.

A nagyobb gyermeknél is hatékony, ha a problémát okozó lelki terhet szüntetjük meg, akár gyermekpszichológus segítségét is igénybe véve. A körömrágás ugyanis nagyon sok gyermeket elkísér egészen késő felnőttkoráig, nehéz leszokni róla.


A körömrágás mint szorongásra utaló, illetve azt levezető tünet legkorábban 4 éves kor körül jelenik meg, gyakorinak azonban csak 6-7 éves kortól mondható. Többnyire az ujjszopást váltja fel, (20 körömrágó gyerekből 15 megelőzően szopta az ujját), valószínűleg azért ebben az életkorban, mert eddigre ezt a "kisbabás szokást" már a gyerek is el akarja hagyni.

Míg az ujját szopó óvodás cselekedete egyértelműen örömszerzésre irányul, és csak a környezetét zavarja, az iskolába lépő 6-7 éves már szégyelli, hogy efféle önnyugtatásra, saját maga kényeztetésére szorul, ezért a nyíltan örömszerző ujjszopást a sokkal ellentmondásosabb körömrágásra cseréli. A körmét rágó gyermek tulajdonképpen egy belső ellentmondást jelenít meg: vágyom a kisbabás örömökre, de a cumizást már dedósnak, és szégyellnivalónak találom, ezért haragszom is magamra, amiért nem tudok lemondani róla (az ujjak felsebzése fájdalmas, önbüntető cselekvés.)

Nemcsak az iskolás életkor, de az iskola mint helyzet is kedvez a körömrágás, és a hozzá hasonló tünetek (pl. hajtépés, kézcsavargatás, fogcsikorgatás) kialakulásának, hiszen a gyerek itt eddigi életéhez képest hirtelen sokkal nagyobb követelményekkel találja szemben magát, miközben lényegesen kevesebb játékos-mozgásos feszültség-levezetési lehetősége van, mint az óvodában. Különösen gyakoriak ezek a tünetek azoknál a gyerekeknél, akik nagyon szeretnének megfelelni a követelményeknek, akiktől szüleik is, és ennek nyomán egy idő után már saját maguk is, mindenáron kiváló teljesítményt várnak el.

Egy másik elmélet szerint a körömrágás a szeretteinktől való elszakadás fájdalmát is kifejezheti szimbolikusan, a tépés, szakítás, sebzettség a szeretett személy hiányából adódó bánatot fejezi ki. A gyermek tünetével (mint oly sok más betegség esetében is), a passzívan elszenvedett traumát fordítja aktívba, vagyis saját akaratából újra megéli, miközben környezetének is megmutatja azt.

Bár a körömrágás általában szorongásra utaló jel, nem feltétlenül jelenti, hogy a gyerek beteg, vagy súlyos lelki bánata volna.

Felléphet átmenetei jelenségként az ujjszopás elhagyásakor, vagy amikor a kicsi új környezetbe kerül, nagyobb kihívásokkal találja magát szemben, esetleg kórházba kerül, vagy testvére születik.

Ha egy-két hét, hónap után a rossz szokás elmúlik, ha a szülő kérésére a gyerek könnyedén le tud mondani róla, nem kell foglalkozni vele.

Oda kell figyelnünk a dologra azonban akkor, ha a gyerek keze szinte folyamatosan a szájában van, ha körmei, ujjvégei már kisebesedtek, vagy, ha a körömrágáshoz más tünetek is társulnak, pl. gyakori fejfájás, hasfájás, alvási gondok, beilleszkedési nehézség.

A szigor, a büntetés-jutalmazás ilyen esetekben nem segít, inkább csak ront a helyzeten; a kicsit újabb, szorongáskeltő feladathelyzet elé állítja, miközben figyelmét folyamatosan a körömrágásra irányítja. Ha úgy érezzük, a dolog több mint múló rossz szokás, érdemes szakember segítségével utánajárni, mi okozhatja a gyermek szorongását!


A kóros körömrágás azonban (orvosi nevén onychophagia) sajnos nem szüntethető meg apró trükkökkel, a pszichológusok ezt a kényszerbetegségek közé sorolják.

Ilyenkor nem elég a tüneti kezelés, hanem a szorongás belső okát kell feltárni. Kórós körömrágás esetén tehát, - azaz amikor valaki tényleg állandóan rágja a körmét, és szinte már észre sem veszi, - nem árt pszichológust felkeres

http://www.pszichofeszek.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

2011. október 28., péntek

EGYES BETEGSÉGTÜNETEK TÉVES ÉRTÉKELÉSÉNEK AZ ELKERÜLÉSE

Egyes betegségtünetek téves értekelésének az elkerülése.

Kétségtelen, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyerekének, és hajlamos minden olyan orvosi javaslatot figyelmen kívül hagyni, amely ugyan pillanatnyilag fájdalmas is lehet – mint például a fájós fül felszúrása –, ám hosszabb távon a gyermek egészségét szolgálja.

.
Mi az, ami valóság, mi az, ami mítosz, esetleg féligazság?

Nem szabad a gyerek fájós fülét felszúrni, mert utána majd újra minden egyes fülfájásnál fel kell, vége-hossza nem lesz a fülfelszúrásnak – él a köztudatban.
Ez tévhit. Ha a fül-orr- gégész azt mondja, hogy fel kell szúrni, azt jobb megengedni, mert genny került a dobüregbe. Ez nyomja kifelé a dobhártyát. Ha megengedjük, hogy felszúrják, akkor perforálnak rá egy apró lyukat ott, ahol nincsenek hallóidegek.

Így nem sértenek semmit. Ha viszont nem engedjük meg, hogy felszúrják, a genny úgyis utat tör magának. Ha kifelé tör utat, akkor egy olyan helyen is kiszabadulhat a dobhártyán, ahol hallóideg van, s ez halláscsökkenéssel jár. Ez még mindig a jobbik eset, mert az agy felé, befelé is utat törhet, akkor jön az agyhártyagyulladás.

Ha lázas a gyerek, antibiotikum kell neki.
Nem biztos. Vírusfertőzésre nem kell antibiotikum
. Ha megfelelő lázcsillapítás mellett is visszatér a láz, 2 és fél-3 nap után is, akkor vissza kell vinni az orvoshoz, mert fennáll a felülfertőződés lehetősége. Akkor már lehet, hogy antibiotikum kell neki.
Az viszont fontos, hogy az antibiotikum szedését, akkor sem szabad abbahagyni, ha jobban van a gyerek. Csak az orvos által előírt gyógyszert és az általa előírt adagban, valamint ideig kell szedni.

Ha a gyerek manduláját ki kell venni, egy füst alatt mind a kettőt el kell távolítani.
Egyáltalán nem biztos. Gyakori középfül-gyulladás, sűrűn előforduló felső légúti betegségek, horkolás, halláscsökkenés jelezheti, hogy ki kell venni az orrmandulát.

A garatmandula viszont nagy szűrő. Ha gócként szerepel valamilyen, az egész szervezetet érintő betegségben, vagy gyakori tüszős mandulagyulladás lép fel, akkor ki kell venni..

Mi a láz?
A láz a szervezet védekező működése során alakul ki.
Általában valamely kórokozó (vírus, baktérium, gomba stb.) jelenlétére utal, de gyulladásos, daganatos folyamatot is jelezhet számunkra.

Ha lázas, jól be kell takarni, fel kell öltöztetni, nehogy még jobban megfázzon.
Nem így van. Ki kell takarni, könnyű pizsamába kell öltöztetni a lázas beteget.
Így tudja leadni a teste a hőt, és könnyebben lemegy a láza.

A beteg gyereket ágyban kell tartani
Ez sem feltétlenül igaz. A bágyadt, erőtlen gyerek úgyis ágyban marad. A pihenés gyógyulást jelent. Ha van egy kis ereje, úgyis járkál, mozog. Nem kell kötelezni az ágyban fekvésre. Lázasan viszont nem mehet levegőre.

Ha hány, gyorsan meg kell itatni, ki ne száradjon.
Téves. Hányáscsillapítót kell neki adni, szájon át, vagy kúp formában. Ha benne marad a szájon át adott szer, akkor egy félóra múlva óvatosan, kortyonként igyon.
Ha még nem kapott gyógyszert, 10-15 perc után kaphat apró kortyokban folyadékot.

Elektrolit oldatok
Miért jótékony hatásúak az elektrolit oldatok? A hasmenéssel elvesztett különböző ionokat, mint például a nátriumot, káliumot, klórt és más fontos anyagokat pótol a szervezet számára. Ezek az oldatok cukrot is tartalmaznak, ami azért fontos, mert a só önmagában nem szívódik fel a hasmenős beteg szervezetéből, viszont a cukorral együtt igen. Ha gyermekünk semmilyen elektrolit oldatot nem iszik meg, éppen ezért cukros-sós teát is lehet vele itatni.

A hasmenésben szenvedő gyerek bármit ehet, ha már jobban van.Ez nem igy van.A hasmanés diétás kezelésének a három alapvető elemét be kell tartani-a hidrikus étrend-az átmeneti étrend és az újratáplálás.
A diéta betartásának fontos eleme a tejmentes étrend (vajat sem szabad fogyasztania).
A hasmenés alatt ugyanis a bélbolyhok száma csökkenhet, így nehezebb megemészteni a tejet és a tejtermékeket. Ez akár egy újabb hasmenést eredményezhet, ezért kell óvatosnak lenni.

A kötőhártya-gyulladást pár nap alatt meggyógyítja a rendszeres kamillateás lemosás.
Sokszor ez nem elég. Kiegészítésként alkalmazható, de a szemcseppre szinte mindig szükség van.

Ha van az ismeretségi, rokoni körben fertőző, például himlős gyerek, el kell vinni hozzá az egészségest, hadd essen át ő is a fertőzésen.
Fontos tudni!
A kiütéses betegségek egy nagyon összetett területet képeznek, így minden esetben javasolt gyermekünket orvoshoz vinni, ha kiütést észlelünk rajta!



Ha már himlős lett, a rázókeverék enyhíti a viszketést, gyógyítja a kis hólyagokat.
A bárányhimlő kezelése módosult. Ma már nem adunk rázókeveréket, mert alatta elindulhat egy felülfertőződés. Inkább belülről csillapítjuk a viszketést, antihisztaminnal.
Kívülről lehetőleg semmi ne érje a hólyagokat, se rázókeverék, se hintőpor.
Maximum Betadin oldattal kezeljük. Régen azt is tiltották, hogy víz érje a gyereket, ma már ez sincs így: ugyan nem ajánljuk a fürdést, viszont nyugodtan zuhanyozhat.

Ha beteg a gyerek, adjunk emelt dózisú multivitamint, mert attól gyorsabban gyógyul.
Kaphatja, de nem mindegyiket. Egy dologra azonban nagyon kell figyelni: ha vasat is tartalmaz a készítmény, meg kell vonni, mert a vas a baktériumokat és a vírusokat is táplálja. Így hátráltathatja a gyógyulást.

A homloküreg-, arcüreggyulladástól szenvedő gyerek arcát melegíteni kell.
Igen, de csak láztalan állapotban lehet így segíteni. Az mindegy, hogy ehhez infra lámpát, meleg sót, vagy melegítőpárnát használunk.

A köhögés és csillapítása
A köhögés számos betegség tünete lehet, például gégegyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, idegentest félrenyelés, asztma, allergia, immuneredetű tüdőbetegség, reflux, stb., ám elsősorban a megfázások kapcsán fordul elő.


A légúti fertőző betegségeket leggyakrabban vírusok és/vagy baktériumok okozzák, cseppfertőzéssel - azaz köhögéssel, tüsszentéssel - terjednek. A kórokozók hatására az orr- és garatnyálkahártya megduzzad, a légcső, a légző rendszer nyálkahártyája begyullad, és ezáltal ingerli az úgynevezett köhögési receptorokat.

A veleszületett légúti betegségek, a rossz szociális körülmények, az immunrendszer betegségei, az alultápláltság és természetesen több más betegség mind fontos rizikótényező a megfázásos köhögés kialakulása számára.

Nyomatékosan fel kell hívni a figyelmet a dohányzás, illetve a dohányfüstös környezet veszélyére! Sajnos nem egyszer találkoznak az orvosok olyan esettel, amikor a gyermek rendszeres fulladását a dohányfüstös környezet provokálja. A cigarettafüstben lévő anyagok ugyanis állandó gyulladásban tartják a légutakat, így azok könnyebben támadhatóvá válnak számos kórokozó számára.

A köhögés típusai
Ugató köhögés
. A köhögést három típusba lehet sorolni. Az első a sokak számára ismert ugató köhögés. Ez a köhögés sokszor a legváratlanabbul, az éjszaka közepén jelentkezik. Gyermekünk kutyaugatás szerűen köhög, rekedt, belégzése nehezített. Ezt a köhögést a gége illetve a gége alatti terület gyulladása eredményezi, melyet leggyakrabban vírusfertőzés okoz. A gége gyulladásakor a légutak kiszáradnak, a nyálkahártya megduzzad, ezáltal a légutak szabad átjárhatósága a levegő számára csökken.

Három éves kor alatt a légutak fejletlensége miatt a betegség a légutak elzáródását eredményezheti, ezért mindig vegyük nagyon komolyan a tüneteket. Gyermekünket takarjuk be, nyissunk ablakot (a beáramló párás levegő jót tesz, átnedvesíti a száraz légutakat). Menjünk azonnal az ügyeletre. Ha nagy a baj, hívjunk mentőt!

Hároméves kor felett szerencsére a légző rendszerben a porc annyira megerősödik - kivéve egyes légúti fejlődési rendellenességekben -, hogy a betegség már nem jelent ilyen veszélyt gyermekünkre.

Száraz köhögés. A száraz köhögés általában vírusfertőzések kapcsán jön létre. Rendszerint a hörghuruthoz, légcsőhuruthoz, mellhártyagyulladáshoz kapcsolódik, de a tüdőgyulladás tünete is lehet. A gyermek nem egyszer kimerül a sok köhögéstől, mely hányást is provokálhat.

Váladékos köhögés. A harmadik típusú köhögés a felszakadozó köhögés, amely általában arcüreggyulladásra, a hörghurut bizonyos fajtájára illetve tüdőgyulladásra utalhat.

Természetesen van a kevert típusú köhögés, melynek során a száraz és szakadozó köhögés keveredik egymással. A felszakadozó köhögés során köpetürítés is előfordulhat, melynek jellege hozzájárul a diagnózis felállításához.

Jellemző a gyermekkorra hogy csak 7 éves kor után ürit köpetet.Addig a légutakból származó váladékot lenyeli,hogy egy erőteljesebb köhögési roham után azt kihányja.

Mit észlel orvosunk a vizsgálat alatt?
Általában a torok vérbő, arcüreg gyulladás esetén hátul a garatfalon sárgás-zöldes genny csordogálása észlelhető, az orrból vízszerű vagy gennyes váladék folyik. A tüdő feletti hallgatózással a tüdő-, a mellhártyagyulladás és a különböző típusú hörghurutokra jellemző hallgatózási leletek észlelhetőek. A mellkas tapintásával, kopogtatásával orvosunk további információt gyűjt a betegségre vonatkozóan.

. Időnként szükség lehet mellkas illetve arcüreg röntgenre, köpetürítés esetén annak mikroszkópos illetve tenyésztéses vizsgálatára is. Speciális esetben számos egyéb vizsgálatot végeznek, például: allergia teszt, légzésfunkciós vizsgálat, mellkas átvilágítás, mellkas CT.
Hogyan történik a kis beteg gyógyítása?
Megelőzés
Fontos a minél többszöri levegőzés, az otthoni dohányzás, dohányfüstös környezet kerülése.

Ha lehet, gyermekünk sportoljon legalább 2-3 alkalommal hetente, táplálkozzon sokoldalúan, télen egyen vitaminkészítményt.

Gyakori felső légúti megfázások, tüdő- illetve arcüreggyulladások esetében immunerősítő készítmény illetve a Pneumococcus kórokozó elleni védőoltás segíthet. Erről bővebben házi gyermekorvosuktól kérhetnek felvilágosítást.
Minden esetben érdemes orvoshoz vinni gyermekünket, ám ezen túl mi szülők is elősegíthetjük gyermekünk mielőbbi felépülését.

Kiütéses gyermekkori betegségek
A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan bőrelváltozással, melyek kiütések benyomását keltik. A tájékozódás megkönnyítése érdekében érdemes több fajta bőrelváltozást áttekinteni.

Pelenkakiütés. A pelenkakiütés főleg csecsemőkorban fordul elő, és a kicsi popsijának pirosas, gyulladt elváltozását jelenti. A vizelet, széklet savas maró hatására a bőr védőrétege sérül, a bőr kipállik, begyullad. A kipállott bőrön már mindenféle kórokozó könnyebben megtelepszik, a bőr gombával, baktériummal, vírussal felülfertőződhet, így a látott képet tovább "színesítik"

A megelőzés és a kezelés elősegítése érdekében gondosan, minden vizelet- illetve székletürítés után tisztítsuk le a kicsi fenekét és cseréljük ki a pelenkát!

Használjunk minden pelenkacsere alkalmával popsikrémet! Ha felülfertőződött bőrterületről van szó, akkor speciális krémmel kell kezelni a bőrt, melyet orvosuk írhat fel.

Az is lehet azonban, hogy gyermekünk a pelenka anyagára érzékeny, ilyenkor érdemes másik fajta pelenkát vásárolni.
Méhcsípés allergia
A csípés helyén a bőr kipirosodik, a bőr feszül, fájdalmas lesz. Néha a méhcsípés hatására allergiás reakció lép fel, viszkető, csalánkiütéshez hasonló bőrelváltozások jönnek létre szerte a testen
.

Az allergiás folyamat érintheti a gégét is: a gyermek nehezen veszi a levegőt, rekedt, majd a légutak elzáródhatnak.

Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni illetve mentőt hívni, a segítség érkezéséig kalciumot itassuk a gyermekkel. A méhcsípésre allergiás gyermekeknek a gyógyszerüket mindig maguknál kell hordani, és méhcsípés esetén be kell nekik adni.
Allergiás bőrkiütés. A másik nagyon gyakori bőrkiütés az allergiához társul. Kialakulhat gyógyszerre, mosószerre, tisztálkodási szerre, rovarcsípésre, ételre, fémre, napsütésre és még számos egyéb dologra történő érzékenység esetén.
A pirosas színű, a bőrfelszínből enyhén kiemelkedő kiütések általában arcon, törzsön, gyakran testszerte keletkeznek. Egy részük pontszerű, míg más részük csalánkiütésre emlékeztető, szabálytalan határú nagyobb kiterjedésű elváltozások. A rovarcsípések esetén a kiütés közepén található egy kis csatorna a szúrás helyén.

Hogyan deríthető ki, hogy mi okozta a kiütést?

Sokszor mi szülők magunktól mondjuk, hogy olyat evett a kicsi, amit korábban nem, vagy hogy mosószerváltás történt. Ha mégsem tudjuk az okot, orvosunk sokszor akkor is ki tudja azt következtetni. Időnként azonban valóban nehéz kideríteni a tényleges okot, ilyen esetekben vérvizsgálat lehet segítségre a diagnózis felállításában.

Fertőző betegségek

Rózsahimlő.
A himlők közül a rózsahimlő napjainkban már elvétve fordul elő, mivel a gyerekeket kötelezően beoltják ellene 15 hónapos korukban. Előfordulhat azonban a fiatal felnőtt populációban, akik korábban nem részesültek védőoltásban
.

Ha még nem voltunk rózsahimlősek és nem oltottak be minket ellene, akkor gyermekvállalás előtt legalább három hónappal feltétlenül oltassuk be magunkat háziorvosunkkal, mert ha a rózsahimlőt terhesség alatt kapjuk el, az a magzat számára végzetes lehet!

Fontos tudni!

A bárányhimlő elleni védőoltás főleg azoknak javasolható, akiknél az óvodáskorú, még bárányhimlőn át nem esett gyermek mellett kiscsecsemő vagy terhes, még bárányhimlőn át nem esett anyuka van

Bárányhimlő. Az óvodáskorúak között gyakran fordul elő a bárányhimlő. Sajnos az a tapasztalat, hogy sokan még ma sem tudjuk, hogy is néz ki. A bárányhimlőt a Varicella Zoster nevű vírus okozza, cseppfertőzéssel (azaz köhögéssel, tüsszentéssel) terjed.

A jellemző hólyagos bőrkiütések megjelenése előtte 2-3 héttel a vírus már a szervezetben lappang, és a gyermek tüsszögéssel, köhögéssel folyamatosan fertőzi a környezetét. A lappangási idő után a betegség bevezető tünete a hőemelkedés, láz, rossz közérzet, orrfolyás. Ezután kis piros kiütések jelennek meg a törzsön, a hajas fejbőrön, melyek 5-6 óra múlva hólyagos, viszkető kiütésekké alakulnak át. A fertőzésnek van olyan formája is, amikor csak 1-2 kiütéssel jár, de sajnos előfordul szövődményekkel járó súlyosabb formája is.

Mit érdemes tenni? Orvosuk hűsítő hintőport tud felírni a kellemetlen viszketés enyhítése érdekében. A gyermek ne fürödjön, hanem inkább zuhanyozzon! A kis beteg ne menjen közösségbe, különösen kismamák, idősek, beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a bárányhimlő végzetes lehet!

Kanyaró.-

Klasszikus formájában a kanyaró egy 9-11 napos lappangási időszakkal kezdődik. Ennek második felében bágyadtság, levertség, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés, hurutos tünetek, hányás, hasmenés jelentkezhet.

Az ezt követő 4-5 napban a hurutos tünetek kifejezetté válnak, a torok, garat vérbő, ezért piros színű. Magas láz kíséretében köhögés, rekedtség, erős orrfolyás, kötőhártya-gyulladás jelentkezik. A beteg gyermek kerüli a fényt, közérzete igen rossz, nagy beteg benyomását kelti. Megjelennek az igen jellegzetes nyálkahártya-tünetek: a szájban és a garat egészén ún. nagyfoltú kiütés, a kisőrlő fogak magasságában pedig a szájnyálkahártyán az ún. Koplik-folt, amely egy apróbb elemekből álló, grízszerű, sárgásfehér felrakódás.

A bőrkiütés általában a 14. napon jelenik meg. A fül mögött és a halántékon kezdődik, majd rövidesen az arcon is láthatóvá válnak a lencsényi, gombostűfejnyi, vörös árnyalatú bőrjelenségek, melyek a duzzadt bőrből kissé kiemelkednek. 2-3 nap alatt lefelé terjedve ellepik az egész testet. A kiütések helyenként összefolynak, de ép bőrszigeteket is hagynak. A bőrelváltozás nem viszket, ujjnyomásra eltűnik. 4-5 napos fennállás után barnás árnyalatú lesz, majd eltűnik. Ezt követően néhány hétig barnás pigmentáció maradhat, mely korpázó hámlással szűnik meg. A kanyaró nem okoz maradandó hegképződést.

A láz a kiütéses szakban végig magas marad, és általában az elhalványodással együtt hirtelen szűnik meg.

A kanyaró lefolyása természetesen eltérhet az eddig leírt klasszikus menettől: megjelenése, a kiütések típusa, az egész betegség súlyossága szerint többféle formát különíthetünk el. Az egész enyhe kanyaró (abortív forma) járványos időben főleg a részlegesen védetteken észlelhető, míg a súlyos, rosszindulatú forma (toxikus morbilli), mely gyakran halálos kimenetelű lehet, leginkább a fejletlen egészségüggyel rendelkező országokban üti fel a fejét.


Lyme kór.
A Lyme kór a kullancs csípése által terjesztett betegség. A csípés kapcsán a Borrelia burgdorferi nevezetű kórokozó kerül a vérbe, mely aztán megbetegíti a szervezetet és a Lyme kór elnevezésű betegséget okozza.

Ennek egyik tünete az ún. erythema chronicum migrans, mely a kullancscsípés után 3-30 nappal jelentkezik. Jellemző rá, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel házi gyermekorvosunkat! Sajnos a Lyme kór ellen védőoltás nem létezik, fertőzés esetén gyermekünk antibiotikum kezelést fog kapni.

Ótvar. Az ótvar főleg óvodás korúak között fordul elő, a betegséget baktériumfertőzés okozza. Ez általában gennyel telt hólyagos bőrelváltozás, legtöbbször az arcon, a száj környékén, mely a kicsi vakarózása által továbbterjed a vakarási nyomok mentén.

A baktériumot a gyermek a fertőzött kezével viszi tovább a játékokra, a társa testére, így nem egyszer már 5-6 gyermek elkapja, mire az első orvoshoz kerül.

Kezelése fertőtlenítő oldattal, baktérium ellenes krémmel történik a kicsi kezének, körmeinek gondos tisztítása mellett.Egyes esetekben antibiotikum kezelést is igényel. Mivel fertőz, gyermekünk addig ne menjen közösségbe, míg meg nem gyógyult teljesen!

Egyéb bőrelváltozások
Fontos tudni!
A kiütéses betegségek egy nagyon összetett területet képeznek, így minden esetben javasolt gyermekünket orvoshoz vinni, ha kiütést észlelünk rajta!

Bevérzések. A bevérzéses bőrelváltozások nem tartoznak igazán a kiütéses betegségekhez, de küllemük miatt megtévesztőek. Méretük alapján lehetnek apró, pontszerűek, illetve nagyobbak akár almányi méretűek is. Keletkezhetnek sérülés, kötőszöveti gyengeség által, de adódhatnak a véralvadási rendszer illetve több más betegség következtében is.

A bevérzések és az egyéb kiütések elkülönítésére segítségünkre lehet az ujjbenyomásos módszer.

Ha a "kiütés" felszínét ujjbegyünkkel benyomjuk, majd felemeljük ujjunkat, akkor a bevérzéses bőrjelenség nem változik meg, míg a többi kiütés (például egy csalánkiütés) pár másodpercig el fog halványulni.

A vérzéses bőrjelenségeket mindig komolyan kell venni, mert hátterében súlyosabb betegség is meghúzódhat.

http://www.negyes_csoport.abbcenter.com

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

2011. október 27., csütörtök

-GYERMEKVÁLLALÁS-CSALÁDTERVEZÉS.-

GYERMEKVÁLLALÁS-CSALÁDTERVEZÉS-

A legtöbb család számára egy gyermek nem elég. Nálunk még mindig a két gyermekes az elfogadott, ideális családmodell.

A szülők második gyermekük tervezésekor, elsősorban első csemetéjük érdekeit helyezik előtérbe, ezzel némileg háttérbe szorítva saját kényelmüket, anyagi érdekeiket, vagy a karriert.

Sokak szerint a gyermeknek szüksége van legalább egy testvérre ahhoz, hogy egészségesen szocializálódjon. Nos, azok a szülők akik nem osztják ezt a véleményt és az egykét favorizálják, a gyakorlatban hamarosan szembesülnek gyermekük önzőségével.

Sokan kényszerből nem vállalnak második gyermeket, és nem kényelmi okok miatt. Gyakran az anyagi lehetőségek vagy egészségügyi problémák szabnak határt a családi kör bővítésének, illetve egyes édesanyákat a terhesség és a szülés során szerzett rossz tapasztalatok tartanak vissza az újabb gyermekvállalástól.

Egyes kutatások az egyke gyerekek pozitív tulajdonságaira hívják fel a figyelmet. Eszerint az egykék jobban teljesítenek az iskolában, különösen matematikából és irodalomból. Jobban igyekeznek barátokat szerezni, rugalmasabbak a nemek közti munkamegosztás terén, mint nagycsaládból érkező társaik.

Ha még nem vagy biztos benne, hogy hány gyermeket szeretnél, teszteld le magad, hogy készen állsz-e a következő gyermek fogadására!

Jöhet a következő baba?

Természetesen ezt rajtad kívül senki sem tudhatja jobban. Sokak szerint ez még bonyolultabb kérdés, mint az első gyermek esetében volt. Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy legyen-e baba, hiszen döntéseddel az egész család életét készülsz felforgatni. Minden újabb gyermek esetében ezért át kell gondolni, hogy az érkező kis jövevény, hogyan fogja megváltoztatni a család életvitelét, a munkátokat, a családi kasszát, a kapcsolataitokat, és nem utolsó sorban a többi gyermeketeket. Nem árt ezt a kérdést alaposabban körbejárni a döntéshozatal előtt.

Mi a legjobb időzítés?

A legtöbb szülő számára nagyobb dilemmát okoz annak eldöntése, hogy mikorra időzítse második gyermekének érkezését annál, hogy legyen-e egyáltalán következő gyermek.

Meglehetősen vitatott kérdés, hogy mekkora az ideális korkülönbség a gyermekek között. Vajon az a helyes, ha egymás után jönnek a kicsik, és - hasonló érdeklődési körük miatt - könnyebben tudnak egymással játszani? Esetleg az a jobb, ha van néhány év korkülönbség köztük, így többet tudunk velük külön-külön is foglalkozni?

Ugyan kutatások nem bizonyítják ennek helyességét, mégis a legtöbb szakember 2-3 év korkülönbséget tart ideálisnak a testvérek között, és a legtöbb család is erre a következtetésre jut idővel.

  • Mindenesetre az bizonyos, hogy az édesanya szempontjából semmi esetre sem tanácsos túl rövid idő után, újabb terhességre vállalkozni. Az anya szervezetének szüksége van arra, hogy az első szülés okozta stresszes állapotából felépüljön, és fizikálisan feltöltődjön. A túl hosszú várakozás ellenben a termékenység szempontjából megkérdőjelezhető.
  • Az első szülést követő hatodik hónapnál hamarabb fogant babák körében, a kutatások 40%-os esélyt mutatnak a koraszülésre és a kis súllyal való születésre. A tíz évvel a első szülés után vállalt csecsemők esetében, ugyanez a duplájára emelkedik.
  • Egyes szakemberek azt javasolják, hogy az első gyermek 1 éves kor alatt, vagy 4 év felett legyen testvére érkezésekor. Ennek nagyon is praktikus okai vannak. Az 1 éves gyermek még túl kicsi ahhoz, hogy nehezteljen a kisebb tesóra, még nem féltékeny. A 4 évesnél idősebbek viszont már kiélvezték apa és anya állandó törődését, és már kezdenek önállósodni.

Mit kell számításba vennem a döntés előtt?

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe életünk során, hogy nincs módunk jól átgondolt döntést hozni. Különösen igaz ez akkor, ha szerelemről, vagy más, érzelmektől túlfűtött témáról van szó. Felsorolunk néhány dolgot, melyeket célszerű mérlegelnünk a nagy döntés előtt.

Mennyi idős(ek) a meglévő gyermek(ek)?

Ahogy az előzőekben már utaltuk rá, nem javasolt terherbe esni, ha a legkisebb családtag még nem töltötte be a 6 hónapos kort.

A többség ebben egyetért, ám a továbbiakat tekintve különböznek az álláspontok. Vannak, akik szeretnék korban minél közelebb tudni csemetéiket egymáshoz. Szokásos érveik szerint, így játszótársai lehetnek egymásnak, valamint nem nyúlik bele a nevelés időszaka az öregkorba.

A másik tábor viszont addig tolná ki következő baba érkezését, amíg csak lehet, mondván, hogy így több idő jut a nevelésre, és az idősebb testvér jobban felkészíthető a kistestvér érkezésére.

Milyen hatással lesz a kis jövevény a család életére?

A család életvitele teljesen rendezett? Sikerült megoldani minden gyermeknevelési problémátokat? Végre mindenki kényelmesen átalussza az éjszakát? Újra van időtök egymásra figyelni partnereddel? Esetleg már a munkahelyedre is sikerült visszatérned és újra teljes életet élsz? Ezek azok a dolgok, amelyeket mindenképp számításba kell venned a következő gyermek-vállalás előtt. Emlékezz csak vissza! Az újszülött teljes embert kíván! Gondold át, hogy van-e annyi időd és energiád, amennyit egy újszülött igényel. Felkészültek gyermekeid egy csecsemő állandó jelenlétére?

Hogy álltok anyagilag?

A pénz nem minden, de nem is mindig elég. Pláne, ha bővül a család plusz egy fővel. Szerencsére a ruhákat megörökölheti a kicsi a nagyobb testvérektől, de lesznek olyan kiadások, amelyekkel muszáj számolni. Amennyiben megvan a szükséges plusz, akkor nincs gond, de ha nincs, akkor el kell gondolkodni azon, hogy honnan lesz előteremtve. Mi a helyzet a munkahelyeddel? Lehet szó részmunkaidőről? Megengedheted-e magadnak, hogy ne dolgozz, vagy olcsóbb megoldás felfogadni egy dadát?

Mennyi idős vagy?

Nők esetében, a termékenység szempontjából ez nagyon fontos kérdés. Például, ha 38 éves vagy és két gyermeket szeretnél még, akkor a 2-3 év kihagyás a két gyermek között luxus. Viszont, ha 30 alatti vagy és nincs semmiféle egészségügyi problémád, mely a termékenységedet befolyásolná, akkor nyugodtan kezelheted rugalmasabban a dolgot. Beszélgessetek el partnereddel erről, hiszen a legtöbb embernek van elképzelése arról, hogy mennyi idősen szeretné nevelni a gyermekeit.

Egyetértetek mindenben a partnereddel?

Néha az egyik szülő már készen áll, míg a másik még nem. Nehéz állandóan szinkronban lenni egymással. A probléma megoldását kezdjük mindig a nézeteltérések tisztázásával! Üljünk le és egyeztessük a szempontjainkat! Tudom; ezt sokkal könnyebb leírni, mint véghezvinni és talán nem is oldódnak meg azonnal a gondok, de valahol el kell kezdeni. Sokat segíthet, ha másokkal is beszélünk a dologról, akár egy internetes fórum keretében.

Hallgass a szívedre!

Igen. Mérlegelni kell a pozitívumokat és a negatívumokat is, de ez alapvetően egy olyan döntés, amelyben egyáltalán nem baj, ha a szív irányít.

Ha még egy gyereket szeretnél és ebben a partnered is teljes mellszélességgel támogat, akkor ne habozz tovább, vágj bele! Csak arra koncentráljatok, amit a boldog jövő tartogat számotokra!

Forrás.WWW.google-

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

2011. október 26., szerda

HOGYAN NEVELJÜK GYERMEKÜNKET 1 ÉVES KOR ALATT

Gyermeknevelés 1 éves kor alatt?

Vajon létezik-e nevelés gyermekünk 1 éves kora alatt? Szüksége van-e egy csecsemőnek nevelésre? Ha igen, milyen formában? Milyen nevelési formákat alkalmazzunk, vagy egyáltalán alkalmazzuk-e? Mit mond erről a tudomány?
Tudományos írásokat olvasva természetesen nem találunk így erről a témáról semmit
, nincs kiemelve, milyen nevelési eszközöket alkalmazzunk, alkalmazhatunk babánknál, aki épp nagyban próbál beilleszkedni ebbe a bonyolult világba.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az érzelmi nevelés játszik itt nagyon nagy szerepet, megtanítjuk gyermekünknek, hogy a karjainkban biztonságban van, itt megpihenhet, és ránk mindig számíthat.

Ez az első, és legfontosabb, amit meg kell tanítanunk kicsinyünknek. Az érzelmi nevelést pedig ösztönösen teszi minden édesanya, édesapa. A gyermekünk iránt érzett szeretetünk pedig örök, és feltétel nélküli. Mivel ez teljesen ösztönös kell, hogy legyen, talán nem is lenne érdemes róla beszélni, és mégis.

Igenis, érdemes, hisz , egy rohanó világban élünk, és néha bizony oda kell figyelnünk, vajon tényleg mintaként reagálok egy-egy szituációban, vagy épp aznap símogattam-e, öleltem-e gyermekemet?

Tőlünk tanulja meg a gyermek, hogyan nyugtassa meg magát, hogyan kezelje „indulatait”. Mi adjuk neki a mintát, rólunk másol.

Csecsemőnk igenis látja, érzi rajtunk, ha nyugtalanok, idegesek vagyunk, így pedig ő sem fog tudni megnyugodni. Mi pedig azt szeretnénk elérni, ha a karjainkban megnyugvásra találna, és innentől tudni fogja, melyik az az állapot, amit el kell érnie ahhoz, hogy ő maga is nyugalomra leljen. Babánk látja arckifejezésünket, érzi reakciónkat, hogyan jelzünk vissza egy-egy sírására, ebből következtet, hogyan kommunikáljon velünk, és mi is idomulunk hozzá.
Melletünk tanul meg egyre bátrabb lenni
. Babánk tudja, hogy tőlünk függ, szükségleteit mi elégítjük ki, evés, ivás, pelenka, ruha, alvás, szeretet, ölelés, és ha érzi, hogy mindig mellette állunk, bátran próbálkozik bármivel, hisz mi ott vagyunk mellette, támogatjuk.

Itt lehetne talán beszélni a sírni hagyásról, hordozásról, de úgy érzem, erről olvashatunk eleget az interneten. Elég talán annyit leírnom ezzel kapcsolatban, hogy babánk sírással kommunikál, ha sír, valamit közölni szeretne, és reagáljunk rá, hisz azt szeretnénk vele megtanítani, hogy ránk bármikor számíthat, és nem azt, hogy oldja meg egyedül, ha tudja.

Hordozással pedig egy további szükségletét elégítjük ki, nagyon nagy szüksége van a testkontaktusra, ha gyermekünk kívánja, adjuk meg neki.

"Ha az anya gondoskodó, ősbizalom alakul ki. Ha viszont nem elégíti ki a baba szükségleteit, ősbizalmatlanság jön létre. " A csecsemőben a mellőzöttség, az elhagyatottság kontrasztjaként fokozatosan kialakul az a tudás, hogy létezik valami, valaki rajta kívül is, aki gondozza, vigyáz rá, eteti."
Forrás: Balogh Éva: Fejlődéslélektan

Megmutatjuk neki, hogy nálunk egyfajta pszichikai biztonságban van, mi mindig szeretni fogjuk, hozzánk bármikor odajöhet, átöleljük, szeretjük őt.

Következő lépés talán, a ” mit nem szabad” téma lehet. Hogyan tanítsuk meg gyermekünknek, hogy a virágainkat ne tépkedje, hogy a késeket ne bányássza ki a fiókból, hogy a vázáinkat ne törje össze? Hogyan viselkedjen, ha elmegyünk a nagymamához, vagy a barátainkhoz, vagy leendő barátjával?
Amit én látok, hogy a szülők kifogytak a türelemből. Mai rohanó világunkban nincs időnk szinte semmire, sajnos lassan a gyerekeinkre sem. De akkor miért hoztuk őket a világra? Nem azért, hogy gyönyörködjünk bennük, szeressük őket, és megadjunk nekik mindent, amire csak szükségük van? Szükségletei közé tartozik az evés és pelenkázás mellett ugyanúgy a szeretet, a türelem, és az, hogy megtanítsunk neki mindent, amit csak tudunk.

Ehhez pedig türelem kell. Ha elsőre nem teszi azt, amit mi szeretnénk, vagy úgy, ahogyan mi szeretnénk, akkor bizony el kell mondanunk többször, és ez az egy éves kor alatti porontyainknál méginkább így van. Tapasztalatom szerint rengetegszer kell elmondani egyvalamit, hogy az biztosan úgy történjen, ahogyan mi , felnőttek elvárjuk.

Vegyünk egy példát: Kisfiam, ne tépkedd a virágaimat!
Bizony, a gyermek továbbra is tépkedi a virágott. Mondjuk el még egyszer, meg még egyszer. Ha nem reagál, emeljük a hangunk, és éreztessük, hogy az nem jó, amit csinál. Közben magyarázzuk el, hogy, a virágnak nem jó, ha letépjük a levelét, fáj neki, és mi sem gyönyörködhetünk benne. Ha nem reagál, odamegyünk, és mindannyiszor elvesszük a kezét a virágtól. Itt tényleg szükség van a türelemre, de megéri. Gyermekünket nem félemlítettük meg, nem bántottuk, mégis tudtára adtuk, hogy nem jó amit csinál, nem helyénvaló. Néhány gyermeknek talán már elég az emelt hang is, de némelyiknek még ennél is több kell. Ha végképp nem reagál, már 2o-adszorra sem, akkor elvisszük a virágtól és mondjuk közben, hogy nem szabad a virágot bántani, stb... Másnap, harmadnap ugyanígy járjunk el, fontos a következetesség is. Amit hétfőn nem szabadott, azt kedden, szerdán sem szabad, és akkor sem szabad, ha a kispajtás nálunk van, vagy akkor sem, ha anya épp fáradt, és nincs ereje semmihez.
Sokan gondolják, hogy ugyan minek magyarázzak a babámnak, úgysem érti. De bizony többet megért, mint gondolnánk. Ha nem is minden szavunkat, de a hangsúly ugyanolyan fontos, a környezet, az arcmimikánk, viselkedésünk.
Egy éves kor alatt még (és még sokáig) a gyermekek nem egymással, inkább egymás mellett játszanak. Viszont, így szocializálódnak, vigyük őket sokat társaságba, játszópajtásokhoz. A következetesség itt is fellép. Amit otthon nem szabad, azt a szomszédban sem, illetve kérdezzünk rá, ha valami olyat csinál gyermekünk, amit nálunk otthon szabad, de lehet, hogy épp másoknál nem. Alkalmazkodjunk minden család szabályaihoz. http://www.boldogcsalad.hu

SZELEKTIV KISMAMA INFO. http://www.boldogcsalad.hu-

#1 Dr.BauerBela

2011. október 25., kedd

MEGJELENT A WEB LAPOMON A -KÉPES KISMAMA BLOG-MÁSODIK RÉSZ


A dokument nyitási helye a Web cimlapon jól látható.- #1 Dr.BauerBela

2011. október 24., hétfő

KEDVES LÁTOGATÓK-KEDVES ANYUKÁK-


KEDVES LÁTOGATÓK-KEDVES ANYUKÁK !!

Hálás gondalataim arra késztetnek hogy köszönetet mondjak Onoknek azért a kitartó érdeklődésért amit a gyermekgondozási irásaim iránt tanusitottak.Nagyon jó szivvel végeztem ezt a munkát.Igyekeztem megbizhatóságot,minőséget,közérthetőséget,szavahihetőséget,tudományos hitelességet,és mindenkinek a hozzáférhetőségi lehetőséget biztositani az irásaim tartalmát és minőségét illetően az internet oldalain keresztül.Önök a megfellebbezhetetlen birái annak hogy sikerült-e ezt megvalósitanom.

A közölt munkáim bevezetőiben visszatérő motiváció volt az a tény -hogy a mai szülők egészségügyi kulturáját tekintetbe véve,és a nivós tömegkommunikáció eszköztárát szemlélve,az egyén sokkal többet óhajt tudni,korunk egészségügyi problémáiról vagy sajátosan gyermeke betegségéről.De legyünk őszinték,az orvostársadalomtól is rendszerezettebb ,részletesebb tájékoztatást vár el napjaink társadalma.

Mint gyermekgyógyász meg akartam felelni ezeknek az elvárásoknak és a félreértések,nem kellőképpen leülepitett magyarázatok elkerülése végett amik olykor ártalmasak is lehetnek,igyekeztem három olyan elektrónikus kiadványt/3ooo oldal terjedelemben/ közkézre bocsájtani,aminek tágabb információs alapja,renszerezett,közérthető és folyamatosan időszerüsithető adattára van.Ugyanakkor 485 képes illusztráció egésziti ki az anyukák érdeklődését,mindez azért mert az emberek döntő többsége vizuális tipus.

Számos kivételes képességü munkatársam,ismeretlen kiváló orvosok,védőnők,akiknek érzelmi énje és emberi tisztessége a reájuk bizott gyermekek sorsa,akik sokszor pályafutásuk szakmai eredményét adták ehhez a munkához mint ahogyan ezt mi is tettük. . De annak a tudatában is, hogy – egy kattintással – egy adott szükséges, esetleg drámai pillanatban olyan információkhoz juthat mindenki, amelyek életmentők lehetnek. Ehhez pedig úgy gondolom, hogy mindannyian teljes odaadással és érdektelenül csatlakoztunk.

Nagyon nehéz tanácsot adni egy szülőnek, hogy mit tegyen és mit ne, a saját gyermekének gondozása,nevelése kapcsán. Másrészt észlelhetjük a különbségeket is, az eltérő irányzatú szülői-kézikönyvek ellentmondásai között amelyek olykor akár félreérthetőek lehetnek.

A gyermeket nevelő szülők általában kialakitják saját nevelési koncepciójukat, amelyek sokkal jobbak és természetesebbek lehetnek, bármilyen segédkönyvnél.J ómagam véleménye az, hogy minden tanács annyit ér, amennyit elfogadnak és hasznosítanak belőle.

Tudatában vagyok annak, hogy ez a könyv, éppen úgy mint megannyi, az idő martalékává válik. Nem azzal az igénnyel állitottam össze ezt a munkát, hogy vetekedjek a mai kor megszámlálhatatlan ilyen témájú kiadványával.

Úgy érzem, hogy az 54 év gyermekgyógyászati gyakorlatával, szelektiv készségével a tarisznyámban és ugyannakkor felvértezve a modern gyermekgyógyászat újszerű tudományos vetületeivel, igénybevéve minden lehető és erre a témakörre vonatkozó forrásanyagot, igyekeztem összegyűjteni és közhasznúvá tenni érdektelenül és sok munkával, jószándékkal ezt mindenki számára.

A három gyermekgondozási munkám-

1-Gyermekgondozási tanácsok közhasznu gyűjteményét-997 oldal

2- Gyermekgondozási Böngészőt 342 oldal/valamint –

3-Képes Kismama-Blog-171o oldal.

Első rész- 13o3 oldal

Második rész 4o7 oldal

Összesen 485 képes ikonográfiávaol

Az első 1o hónapban 12oo magyarországi városból és helységből látogatták az anyák ezt a kiadványt Emlitést kell tennem a különböző kárpátmedencei országokbanélőanyukákról/Szerbia.Szlovénia.Horvátország,Ausztria,Szlovákia.Románia,Ukrajna,Moldova és az egész világon sokszor kényszerből elvádorolt anyukákról is akik 9o orsszágából/8o.ooo látogató/ vették igénybe irásaimat és használják gyermekeik gyógyitása érdekében.-.Nagyon büszke vagyok erre a három munkámra,elsősorban nem azért mert 6 évig dolgoztam rajtuk-hanem sikerült közös lapra tenni az orvosi,védőnövéri és szülői teendőket elméleti és gyakorlati sikon és nem utolsósorban hogy magukrautalt kis magyar közösségnek és minden magyarul értő anyukának tudtam segitő kezet nyujtani..

Ez orvosi létem egy nagy,felejthetetlen érzelmi megélése- Nagy öröm tölt el és boldog vagyok hogy megirtam és hosszantartó értéket alkottam az édesanyáknak,családoknak olykor a sors által rájukszabott nehéz helyzetükben.

. Itéltessék meg a munkám értéke azok által, akiknek bármilyen természetü javára szolgál.!!

DR.BAUER BÉLA

SZATMÁRNÉMETI-2O11-OKTÓBER 21-ÉN

HOGYAN TOVÁBB-???

-GYERMEKGONDOZÁSI AKTUALITÁSOK –cimmel jelentetek meg az elkövetkezendőkben még nem tudom milyen időközökben a saját blogomon közölni irásaimat-/BLOG.bauerbela.ro

#1 Dr.BauerBela

2011. október 23., vasárnap

KANYARÓS CSECSEMŐ

#1 Dr.BauerBela

TARKÓMEREVSÉG.


A GENNYES AGYHÁRTYAGYULLADÁSNAK EGYIK LEGJELLEMZŐBB TÜNETE A TARKÓMEREVSÉG.A KÉPEN LÁTHATÓ HOGY A TARKÓMEREVSÉG ANNYIRA FOKOZOTT HOGY SZINTE IV-SZERÜEN BEHEJLITJA A GYERMEK GERINCOSZLOPÁT. #1 Dr.BauerBela

TÖRPENÖVÉS

#1 Dr.BauerBela

AZ ÉN ELEKTRÓNIKUS KALANDOM

AZ ÉN ELEKTRÓNIKUS KALANDOM

Csodálatos dolog az amikor egy kattintással jelzik a kollégák, a tudományos fórumok,az anyukák hogy szükségük van a munkádra,úgy ismeretlenül, csupán a leirt tények minősége alapján.Az alkalom hogy kiteregedheted és hasznosithatod azt, amit értéknek tekintenek benned,és amiket sokszor mellőztek vagy lebecsültek az illetéktelenek.

Ez egy becsületes egész életen tartó alkotó munka története,és ami két Web lapon található meg./www.dr.bauerbela.ro és a-Blog.bauer bela.ro.

Most amikor a 8o-dik évem küszöbén állok, nem mertem még álmodni sem hogy mindaz a verjtékesen felhalmozott gondolatadattár és megteremtett irás/ 7ooo oldalon/ azok kezébe kerülhet akik értéknek tekintik és felhasználják mindennapi segitő imáikban és ténykedésükben a gyermekgondozási és gyermekgyógyászati gyakorlatban.

Ezek az-- átokra teremtett szürke verébtársaim- és a sors ajándékozott meg ezzel a lehetőséggel-az Internettel- hogy most tizenkét év kemény munkájával az egész szakmai rend tudomására hozzam azt a szerény értéket,amiért egy egész életet áldoztam,és megfellebbezhetetlen módon tárjam a kétkedők elé is.

Most már megnyugodtam,már nem vivom az ármányok elleni csatákat,az érdemtelenek elmarasztaló acsarkodásait.Abszolut igazolt tényekkel bizonyitottam.

Már nem biráskodik felettem a kissebbségi voltom minden nyomorusága,minden fala, amiről mindig kötelezően vissza kellett pattannom.

Az alkotás szelleme most már szabadon leng, igazolva azt a tényt hogy-a nem ismert, érinthető és érzékelhető személyekről szól az alkotott érték minősége- hanem a szabadon szárnyaló gondlatokról,a hivatástudat feddhetetlen.embertszolgáló.erkölcsileg tiszta emberi ténykedéseiről.

Vállalom 8 hónap után mindenki előtt, azt a nagyképüséget hogy Én ma magamat ünneplem,.

De megünnepeltek azok az embertásaim akik azzal hogy a világ minden tájáról visszajaleztek hogy nem volt hiábavaló az a 7ooo oldalnyi közlemény ami a világhálón közkézen forog és naponta 35o-4oo látogató tisztel meg már hosszu hónapok óta a Web lapomon és ami a GOOGLE KERESŐ NEMZETKÖZI ORVOSI KATALÓGUSÁBAN, A MEGTISZTELŐ MÁSODIK HELYRE SOROL A LÁTOGATÓK SZÁMÁT,ÉS A KÖZÖLT ANYAGOK TARTALMÁT ILLETŐEN.

Maga a tény hogy főként az orvosi rendünk látogatói jelezték hogy értéknek tartják a törekvéseimet és elvégzett munkámat,csak úgy ismeretlenül mindennemü –strófa-kisérete nélkül.

A gyógyitó munkám után ezt tartom életem legnagyobb teljesitményének.

Uram hálát adok érte.!!!

Amikor 73 éves fejjel az internet tanulás –kálváriáját jártam, jómagam sem gondoltam hogy megengedi Nekem az Úr hogy olyan tallérokat tegyek még a köz asztalára amiket az alábbiakban közölni fogok.Tulajdonképpen én sem vettem komolyan az egész elektrónikus ügyet, már csak azért sem mert, a környezetem is dicsérte a humorérzékemet egy ilyen vállalkozás hallatán.Egyszóval megmo-

solyogtak egyesek leplezetlenül a szemembe, a jobb érzésüek a hátam mögött.

Nem tudhatta senki hogy nekem az egész szakmai létem vágyálma volt a tudományos kommunikáció technikai feltételeinak a megteremtése-Vettem egy-OLIVETTI- irógépet és egy-ZENIT-fényképezőgépet-megtanultam a gépirást és fényképezést amatör szinten azzal a céllal, hogy tudomására hozzam a környezetemnek azt amit egy egész szakmai létem alatt felhalmoztam-tudásban,tapasztalatban .

Aztán jött a döntő momentum ami megérlelte bennem az elhatározást hogy ily módon is segithetek embertársaimnak.Egy édesanya akinek két fiát-padludkás- koruktól kezeltem és aki nagy emberi tisztességet érdemelt mint anya, mint házastárs,az egyik gyermeke vizsgálata alkalmával látta, hogy-bütykölök-a számitógépen egy tudományos munkát, és a következő megjegyzést tette-Kedves Doktor úr, ne gyötörje magát a mai társadalom nem nagyon értékeli az ilyen jellegü törekvéseit,talán még a kollégáit is csak korlátozott mértékben,de azért kötelességem hozzátenni anyai minőségemben a következőket- –HA MÁR CSAK EGY GYERMEK ÉLETÉT SIKERÜL MEGMENTENIE A MUNKÁJÁVAL, MÁR AKKOR IS MEGÉRTE A FÁRADTSÁGOT-

Ez volt az érzelmi döntő momentum,ez az emberi áldozatkészség abszolut leegyeszrüsitése egy lét védelmére.

Hatalmas és áldozatos munkát végeztem amit csak az tud felmérni akinek ilyen élményanyaga van.Úgy érzem hogy áldás kiséri mindennapi munkámat és ezért boldog vagyok.

És végezni fogom amig megbecsülendő,hasznos gondolatokkal szolgálhatok anyáknak,kollégáknak,minden érdeklődőnek.

Másrészt,éreztem azoknak a hosszú évtizedeknek a gyermekgyógyászatba vetett hitét,önfeláldozó munkáját,nem teljesen kiteljesedett segiteni akarását amit még el kell végeznem.

-Nehéz szivvel álltam egy ilyen jellegü és nemzetközi horderejü megmérettetés elé, mert egy negativ jelzésü sikertelenség erősen rányomta volna bélyegét az eddigi létem,konok munkájára.

Mindennemü törekvésem az volt hogy hasznára legyek irásaimmal az arra igényt tartó kollégáimnak,az édesanyáknak gyermekük nevelésében,gondozásában,valamint arról is hogy hogyan éltem meg ezen -rusnya világ-fondorlatait-mindezt kevés örömmel és több keserüséggel

Úgy érzem mégis megérte-a sors- megágyazta nyugalmamat-a statisztikai mutatók ilyen mérvü kivételes értékei emelték az országban a szakmai tisztességemet,és megerősitettek a nemzetközi gyermekgyógyászati szakirodalom érdemleges alkotóinak az adattárában.

AMIKET LEIROK ÉLETEM ÉRDEMLEGES ESEMÉNYEI VOLTAK.ÖRÖMÖK ÉS KÜZDELMES NAPOK EMLÉKEI.

A CSALÁDOMNAK ÉS FÖLDIEIMNEK SZÓL EZ A RÖVID IRÁS, AKIKNEK EREDŐJE ÉS ELSZÁMOLÓJA VAGYOK. KÜLDETÉSEMNEK ALKONYÁN RÁM VIRRADT EGY SZÉP ÉS IGAZSÁGOS TAVASZ, AMI MINDEN EMBERI GYARLÓSÁG ELLENÉRE A MEGÉRDEMELT RANGJÁRA EMELI EMBERI ÉS ORVOSI TÉNYKEDÉSEMET.

AZ ERDÉLYI MAGYAR ORVOSTÁRSADALOM ELISMERTE EGY KÜZDELMES ÉLET EREDMÉNYEIT AZZAL HOGY A PÁPAI PÁRIZ FERENC ÉLETMÜDIJAT NEKEM ITÉLTE A 2O1O –es ÉVBEN.

IGAZSÁGOS, ÉRTÉKRENDÜ ÉS ÉRTÉKMÉRŐ EMBEREK ÁLLITOTTAK LÉTEM MÉRLEGÉRE. EZ AZ INDOK AMIÉRT ŐKET IDÉZEM, ÉLETEM ALKOTÓ RENDJÉNEK ELBIRÁLÁSÁRA ÉS KINYILVÁNITÁSÁRA.

DE 1o HÓNAP ALATT ITÉLETET MONDOTT /2O1O DECEMBER 6 ÉS 2O11 október 6-IKA KÖZÖTT/ AZ A 8O.OOO-NYI ORVOS KOLLÉGA,VÉDŐNŐVÉR ÉS ANYUKA IS A VILÁG MINDEN FÖLDRÉSZÉRŐL,9O ORSZÁGÁBÓL ÉS 3214 VÁROSÁBÓL ÉS HELYSÉGÉBŐL, AKI ÉRDEKLŐDÖTT AZIRÁNT A 7OOO OLDALNYI ORVOSTUDOMÁNYI MUNKÁM IRÁNT, AMELYET TISZTESSÉGEL A SZAKMA BIRÁLÓ SZEMEI ELÉ BORITOTTAM A VILÁGHÁLÓN.

Amikor a sorsom úgy hozta, hogy egy súlyos infarktus alkalmával öt éjtszaka néztem az intensiv osztály fehér menyezetét-lebegtetve-kilátásaimat,ebben az esetleg utolsó szoritásában földi létemnek, gondoltam arra hogy hogyan gazdálkodtam átörökitett génjeimmel gondolatban,szóban és cselekedetben.-Nem ildomos úgy meghalni,hogy ne tudjuk –miért éltünk-

Egy jó barátom és kollégám Dr.Puskás József aki, az első látogatóim közé tartozott a kórházban a következőket mondta –hát kis pajtás mostani helyzetedben nem nagyon pengetném a garasaimat ,de egy tanácsot tudok adni –ha most a lábad közé ejted a fejed erősen számolhatsz a fehér lepedő csendjével.

Ezen jó tanács után önszorgalomból elsajátitottam a számitógépes ismereteket,a szöveg és képes technikák ismérveit,valamint vettem egy-Nikon-elektrónikus fényképezőgépet és hozzákezdtem a még hátralévő feladataim elvégzéséhez.

Az már való tény hogy az egész környezetemet hosszantartó-turbulens-állapotban tartottam a bárgyu kérdéseimmel.De megtanultam, és köszönöm mindenkinek aki egy percet,pillanatot áldozott rám.

Következtek a magambafordult,állhatatos munkával eltelt napok./napi 12-14 óra kemény szellemi munkával/

Kellett legyen bennem annyi akarat és önbizalom hogy felkapaszkodjak a Ring-szoritó sarkában ahogyan ezt az életem folyamán többször megtettem.

Egyetlen célom volt, hogy amit magammal hoztam,és az irdatlan következetes munkámmal szereztem,az ÚR áldó kezeivel még továbbitsam a hivatásom törekvéseit azoknak, akik ezt igénylik.

Amilyen mértékben talpraálltam egy nemeslelkü,nagyon sok áldozatra képes ember/a hitesem/segitségével,csak az alkotási kényszer és annak módjai lebegtek előttem.Nehezen elhihető de mégis kiméletlen átélt történés volt az, hogy az enyéimtől,itt a szatmáriaktól nem kaptam meg a megérdemelt jó szót.De hát ez a végjátékban már mellékes,habár megvisel

hitedben és szellemiségedben.

Nem az önmutogatás kényszere a pályafutásom alkonyán,hanem életem harmóniájának és tisztességes elszámolásának a gondja kényszeritette ki belőlem,hogy a hivatásomnak szentelt érdemleges és kézzelfogható tények felmérését végezzem el, elektrónikus eszköztárral ,életem alkotó munkájáról.

.

Mindennemü alkotó munkának, kell legyen egy elfogadható,értékelhető

háttere amit a szűkebb szakmai vagy a társadalom tisztességes rétegének kötelezően el kell magyarázni-Ezt teljesitem én az alábbiakban.

Miért irtam minedezen munkáimat teszik fel egyesek a kérdést?

Az elsők érvek között talán az egyetemi gyermekgyógyásati fakultások megszüntetését emliteném.Az általános orvosképzésben a gyermekgyógyászáti oktatás elégtelenné vállt úgy időben mint tartalomban.A kezdő orvosok úgy a gyakorlati mint az elméleti sőt a dokumentációs lehetőségeket is tekintve meglehetősen egy előnytelen hely-zetből indulnak el a nagyon felelősségteljes munkájuk gyakorlásában..Egy diagnosztikai összhangzattanu munka amit jómagam a köz rendelkezésére ajánlottam elektronikus kiadásban,egy olyan helyzetben amikor a családi orvosi rendelőket most látták el Lap-topokkal-egy kattintás reményével nagy segitséget kaphatnak.Még ma is átérzem a pályakezdés emócióinak minden mozzanatát,és úgy éreztem mindig hogy szolidáris maradok ezekkel a kollégáimmal.

Vannak általános követelmények amik közül megemliteném

-a megbizhatóságot,minőséget és közérthetőséget

-a szavahihetőséget és tudományos hitelességet

--a mindenki által való hozzáférhetőséget

- a szakmai jelleg gyakorlati szempontjainak a prioritásait

-és mindenekelőt a leszélesebbkörü tájékozódás vagy

tájékoztatás igényeinek való megfelelést

Mielőtt a Web oldalamat létrehoztam,a körülbelül 4ooo oldalnyi anyagot, rendszereznem kellet azokat orvosi vonatkozásu,gyermekgondozási

és gyermekvédelmi ,valamint közéleti problémákra.

Tulajdonképpen az egész szakmai pályfutásom papirra vetett munkája fellelhető de főként, az utóbbi 8-1o évben már kellő tapasztalattal és nagyon nehéz, kemény munkával végeztem el ezt a feladatot.

.

2010 December 6-án inditották útjára az egyéni WEB lapomat,azzal a céllal hogy azt a szerény tenyeres-talpas munkámat

az orvosi gyakorlattal kapcsolatban,legyen lehetőségem közölni másokkal is.

A sok kétkedésre, ami bennem élt,a számottevés a köz előtt,az elfogadás ténye a saját rendem képviselői által úgy hazai mint nemzetközi szinten,nehéz volt kivárni a választ..

.

.

A Web lapom egyik nagy előnye hogy sikerült egy kalap alá

hoznom a gyermekgyógyászati tudomány,a gyermekgondozás és egy erdélyi magyar örömeit és gondjait.

Néhányat megemlitek-

-a gyermekgyógyászati hivatás ismérveit egy egyedülálló elektrónikus szerkesztésü könyvben , elsőnek az országban.

GYERMEKGYÓGYÁSZATI KLINIKAI ÉS KÉPES DIAGNOSZTIKA.internet-www.Conexiuni medicale

GYERMEKGYOGYÁSZATI, KLINIKAI ÉS KÉPES ÚTMUTATÓ

MOTTÓ

Ha ezen munka segítségével csak egy gyermek életét sikerül megmenteni már megérte az áldozatos munkát.

Dr. BAUER Béla

gyermekgyógyász főorvos, az orvostudományok doktora.

A román nyelvű kiadvány címe:

DIAGNOGNOSTIC CLINIC ŞI IMAGINISTIC ÎN PEDIATRIE

ISMERTETŐ

Az igényes szakmunka 280 oldal terjedelmű, 17 fejezetet és 409 vázlatot tartalmazó CD-kiadvány körülbelül 1000 képes ikonográfiával. Az első ilyen jellegű elektronikus orvosi szakmunka az országban.

A kiadvány aktualitása és előnyei a következők:

1. Teljes igényű és leülepített szakmai áttekintést ad a gyermekgyógyászat klasszikus és mai,tudományos és gyakorlati adattárából.

2. Egy számítógépbe betáplálva azonnali információkat nyújt/1-2 másodperc/ olyan részletkérdésekről, amelyekhez csak időigényes és fáradtságos dokumentációs munka után juthatunk hozzá./CTRL lenyomva + 1 bal egérklikk a tartalomjegyzékben óhajtott címre/

Napjainkban, amikor a gyermekgyógyászati képzés nem kap méltó rangot a felsőoktatásban (megszűntek a gyermekgyógyászati karok az orvostudományi intézetekben) a végzős orvosok, saját hibájukon kívül nem kellően leülepített gyermekgyógyászati ismeretekkel kezdenek hivatásuk felelősségteljes gyakorlásához. Úgy gondolom hogy ez a munka hiánypótló lehet a mindennapi gyermekgyógyászati ténykedésben.

A CD-ben foglaltak szakmailag, életszerűen a mindennapi orvosi gyakorlat igényeit figyelembe véve, steril szakmai eszmefutásokat nélkülözve szolgátat információkat, szinoptikus táblázatok, vagy rendszerezett felsorolások formájában a gyakorló orvosnak és rajta keresztül a szülőknek a gyermek aktuális fizikai és szellemi fejlettségi állapotáról, valamint a betegségnek a jellegéről vagy milyenségéről, a gyógyulás kilátásairól.

A kiadvány gyakorlati hatásfoka a számítógéppel rendelkező orvosi rendelőkben lesz mérhető. A megfelelő fejezeteket mindvégig lehet időszerűsíteni, kiegészíteni vagy kiiktatni egyes részeket vagy fejezeteket, mindezeket a felhasználó orvos gondolkodásmódjához modulálni a szakmai élményanyag az egyéni elméleti és gyakorlati felkészültség függvényében. A szerző ilyen értelemben teljes mozgásteret engedélyez a felhasználónak. Ez az elektronikus kiadvány ha illetékes, érdeklődő kézbe kerül, sokáig él és használható és az esetek többségében egy egész szakmai karrieren elkísérhet, természetesen az elmaradhatatlan szakmai időszerűsítésekkel.

TARTALMILAG a 17 fejezet a következő problémákkal foglalkozik:

- a gyermek fizikai, szellemi és érzékszerveinek fejlettségi foka

- a helyes kórtörténet, a beteg gyermek vizsgálatának a metodológiája

- a részletes gyermekgyógyászati szemiológia, a 56 főbb tünetcsoporttal

- a gyermekbetegségek főbb tüneteinek vagy tünetcsoportjainak az értékelése korcsoportok szerint (újszülött, csecsemő, kisded, iskolás gyermek)

- a diagnózis vagy kórisme felállításának a rendszertana

- a diagnosztikai tévedések megelőzésének lehetőségei

- a gyermekgyógyászatban gyakrabban előforduló betegségek

- ritkább gyermekgyógyászati kórképek

- a sebészeti vonatkozású gyermekbetegségek műtéti kezelési időpontjának

- optimális időpontja

- szindromatologia

- a sokat vitatott antibiotikum kezelés ésszerű alapjai

- a csecsemő és gyermektáplálás időszerű kérdései

- gyermekkori oltások naptára, formái, javallatai és ellenjavallatai

- a csecsemőgondozás sarkalatos szervezési problémái,és szakmai tartalma

- fontosabb laboratóriumi adatok gyermekkori rendszertana

- aktuális orvos etikai kérdések

A kiadvány DOKUMENTACIÓS FORRÁSAI rendkívül gazdagok:

- a klasszikus német gyermekgyógyászati irodalom forrás anyagától kezdve,szerepelnek a angol-amerikai,francia ,román,magyar szerzők örökértékű munkái. Mindezeket a bevezetőben nominalizálva felsoroltam.

- ugyancsak említésre méltó a világ legrangosabb gyermekgyógyászati folyóiratainak szintézisei adott témákban-/lásd bevezető/

- nem elhanyagolható a szerző személyes 53 éves szakmai élményanyaga (szakmai minősítő tanfolyamok,továbbképzések a hazai és külföldi rangos gyermekgyógyászati intézményekben, doktorátusi tézis anyaga, közlemények a hazai és külföldi szaklapokban) és nem utolsó sorban egy emberöltő a beteg gyermek szolgálatában.

A kiadvány egy külön fejezete a „BLITZ diagnózis a gyermekkorban”. Az ebben foglalt 403 tétel hozzásegítheti a gyakorló orvost hogy az első benyomás alapján egy prezumptív vagy előzetes diagnózist mondjon a szülőknek. Az orvosi hivatás „ősrégi” problémája a gyógyító tevékenység kapcsán, a beteggel való első találkozás alkalmával nagy valószínűséggel kórismét mondjál, ennek az aktusnak a sikere, mindig tiszteletet és elismerést vált ki a hozzátartozóból.

A „RADIOLÓGIAI IMAGINISZTIKA” című fejezet rendszerekbe foglalt ikonográfiát tartalmaz 433 felvétellel, és a szükséges radiológiai szemiológiai leírással.

„GYERMEKGYÓGYÁSZAT KÉPEKBEN” tulajdonképpen a gyermekbetegségek egy 550 képanyagon való atlasz-szerű megjelenítése főként azon kollégák számára jelenthet értéket, akiket egy-egy vizuális jelenség vagy élmény egész életükön át elkísér vagy esetleg emlékeztet.

TISZTELT KOLLÉGÁK ÉS KOLLÉGANŐK!

53 évvel a tarsolyomban a mindennapi tépelődések árnyékában, ami még napjainkban sem megértett közös sorsunk, írtam meg ezt a munkát, nagyon jó szívvel és őszinte segíteni akarással. Főként azoknak a segítségére akik egy sztetoszkóppal a nyakukba aggatva kell megküzdjenek a gyermekkellátás sűrűjében, az első vonalban. Fogadjátok megértéssel és szeretettel ezt a törekvést.

Tisztelettel,

Dr. Bauer Béla

Szatmárnémeti, 2009 Január

2.GYERMEKGONDOZÁSI TANÁCSOK KÖZHASZNU GYŰJTEMÉNYE-internet-világháló-www.Conexiuni medicale -997 oldal-

MOTIVÁCIÓ-A kiadvány terjedelme és állandó aktualizálásának a lehetősége egy állandó, folyamatos gyermekgondozási és nevelési lehetőséget ajánl napjaink rohamosan növekvő szülői igényeire.

Az információs rendszerek mindent elárasztó özöne, természetesen az egészségügyi hálózatot sem mellőzi.Valahol a mai orvosi ténykedés, igényli a klasszikus orvosi gyakorlat,gyermekgondozás,gyermeknevelés alapjait összeilleszteni, a modern világ legaktuálisabb szempontjaival.

Másrészt, a mai szülők egészségügyi kulturáját tekintetbe véve, és a nívós tömegkomunikáció eszköztárát szemlélve, az egyén is sokkal többet akar megismerni, tudni, korunk egészségügyi problémáiról vagy sajátosan a maga betegségéről. De legyünk őszinték, az orvostársadalomtól is rendszerezettebb részletesebb tájékoztatást vár el napjaink társadalma.

Mi gyermekgyógyászok meg akarunk felelni ezeknek az elvárásoknak és a félreértések,félremagyarázákok elkerülése végett, amik olykor félrevezetőek és ártalmasak lehetnek, igyekszünk egy olyan elektrónikus kiadványt közreadni, aminek tágabb információs alapja, rendszerezett, közérthető és folyamatosan időszerüsithető adattára van.

Számos gyermekhálózati munkatárs orvosok, védőnők, akiknek érzelmi énje és emberi tisztessége a reájuk bizott gyermekek sorsa, adták sokszor pályafutásuk szakmai eredményét ehhez a munkához amint ezt mi is tettük. De annak a tudatában is, hogy – egy kattintással – egy adott szükséges, esetleg drámai pillanatban olyan információkhoz juthat mindenki, amelyek életmentők lehetnek. Ehhez pedig úgy gondolom, hogy mindannyian teljes odaadással és érdektelenül csatlakozunK,ami a maga nemében minden fejezetét magába foglalja a gyermekgyógyászat mai adattárának,és mindez egy kattintással hozzáférhetővé válik minden érdeklődő számára.

-3 –Gyermekgyógyászati Atlasz-ami kb-1ooo felvételt tartalmaz az oldal megnyitása után rögtön a nemzetközi gyermek-

gyógyász közösség figyelmének az előterébe került és nagyon sok érdeklődőt vonzott a lapomra a világ minden tájáról/33213 látogató.Megjegyzem hogy ez a munkám a –GOOGLE KERESŐ-cimlapján szerepel az angol.amerikai.német,francia szakközlemények között

-4-A Blitz diagnózis a gyermekkorban/diagnózis az első látásra / az orvos elődeink és saját tapasztalatunk összegzése fél mondatokban de határozottan állitom hogy értékes klinikai megfigyelések-

kel.Ilyen jellegü kiadvánnyal nem találkoztam a mai gyarmakgyógyászati irodalomban.

-5–Klinikai tanulmányok-sokrétü, számos kutatásaimmal összefüggő de más orvos- irodalmi csemegét is tartalmazó munka, ami szakmai élményanyag minőségét tekintve hozzájárulhat az orvosi szemlélet személyszerinti kialakitásához.

Ugyancsak ezen a lapon jelentettem meg három gyermekgondozási

munkámat-1-Gyermekgondozási tanácsok közhasznu gyűjteményét-1ooo

a Gyermekgondozási Böngészőt 4oo oldal/valamint –Képes Kismama-Blog-két kötetben jelent meg-egy 13oo oldalas és egy 4oo oldlas kőpes illusztrációs kiadvány.Összesen-17oo oldal. Az első 1o hónapban 11oo magyarországi városból és helységből látogatták az anyák ezt a kiadványt

.DE meg kell emlitenem kárpátmedencei anyukákat

/Szerbia.Szlovénia,Horvátország,Ausztria,Szlovákia.Pománia,Ukrajna,Moldova és az egész világon élő magyar anyakat is akik 9o örsszágból vették igénybe irásaimat á használták gyermekeik gyógyitása érdekében.-

A három kiadvány -kb- 3ooo oldal.Nagyon büszke vagyok erre a három munkámra,elsősorban nem azért mert 6 évig dolgoztam rajtuk-hanem sikerült közös lapra tenni az orvosi,védőnövéri és szülői teendőket elméleti és gyakorlati sikon és nem utolsósorban hogy a magukrautalt kis magyar közösségeknek tudtam segitő kezet nyújtani..

Ez orvosi létem egy nagy,felejthetetlen érzelmi megélése- Nagy öröm tölt el és boldog vagyok hogy megirtam és hosszantartó értéket alkottam az édesanyáknak,családoknak olykor a sors által rájukszabott nehéz helyzetükben.

A –Közéleti irások-ezek már a közelmúlt és jelenlegi gyarlóságainkról, a barátokról,Páskándi Gézáról Szatmárról, szülővárosomról,modortalan de igaz irodalmi próbálkozásaimról és életem értelmének elszámolásáról szólnakSzerintem annak a néhány irásnak amit közöltem van egy közös jellemvonása-igazak és történelmileg autentikusak

. Engem nem kényeztettek el a földieim elismréseikkel,mikor a sorsom éppen árnyas oldalára vetődött, nem védtek,nem vigasztaltak.

Mindig inkább az ejtőernyősöket magasztalták,propagálták,vagy az ügyeskedő,habverős kollégáimat istápolták.

Egész pályafutásom alatt csak a kimondott tagadhatatlan és méltányos szakmunkámra volt szügség.A teljesitményemet valahogy mindig máshol ismerték el,és megfelelő módon értékelték.A magam erejéből érvényesültem és ezt a tényt értékmérő emberek felismerték és jutalmazták.Ez a tény itt a szülővárosomban egy körmöm alatti fájdalmas tüske volt,amit bevallom nehezen viseltem.

Amikor 2o1o április 22-én Kézdivásáhelyen a-Vigadó nagytermében 7oo kollégám előtt olvasták a –Laudációt-életem munkájáról,végigvonult előttem egy érzelmi és mégis reális áttekintés életutamról, megkezdve a génjeimtől amiket kölcsön adott a lét, hogy majd jó kamattal behajtsa rajtam az adományt.Az adomány és visszatérités közötti idő amit már én uraltam-elsősorban a kitartó hiteles munkámmal,felelősségtudattal,a gondolattal hogy minden reménytelennek tűnő helyzetben az egyetlen visszatérő már,már morbid gondolatom az volt-hogy utoljára még megkapaszkodok-Ez a kimondhatalanul vérmes remény, amit édesanyám sujkolt belém-hogy életemnek ez az egyedüli lehetséges értelme és méltányos fohásza.

Igy csepegtettem nap mint nap a cseppeimet a tengerbe-az Értől az Óceánig.,hogy a végén megnyugvással álljak ki és boritsam az asztalra

ha nem is szegényes de egyszerü jövedékemet.Úgy hiszem hogy a teremben lévő kollégáimnak nem kell ecsetelnem az társadalom gyarlóbb felének álnokságait,a történelmi időszakok hol feléledő,hol virágzó hitványainak szertelen rosszindulatát. Ők ugyanezeket megélték.

Hiszem, hogy mi valamennyien részben vagy egészben tovább tudtuk örökíteni az orvoslás Pápai Páriz Ferenc által megfogalmazott erényeit, azaz: „az egészséges tudomány, a tökéletes lelkiismeretesség, a hűséges szorgalom és a hiánytalan jóakarat” példáját, melynek hiányai nemcsak rendünk, hanem egész világunk fennállását veszélyeztethetik.

Nagy elődeink ezen gonlatait szem előtt tartva igyekeztünk megőrizni méltóságukat és tartalmi hallhatatlanságukat

. Itéltessék meg a munkám értéke azok által, akiknek bármilyen természetü javára szolgál.!!

SZATMÁRNÉMETI-2O11-OKTÓBER 21.ÉN

DR.BAUER BÉLA

#1 Dr.BauerBela