Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 29., szerda

KITERJEDT ÉRDAGANAT EGY 11 ÉVES LEÁNYKA JOBB ARCFELÉN


AZ ÉRDAGANAT EZEN FORMÁJA/KAPILLÁRIS FORMA/A BŐR FELSZINÉBŐL KIEMELKEDŐ ÉLESEN KÖRÜLHATÁROLT ELVÁLTOZÁS,MELY A TESTFELSZIN BÁRMELY RÉSZÉN ELŐFORDULHAT. #1 Dr.BauerBela

-A TUDATOS CSALÁDTERVEZÉS FŐBB PONTJAI


A tudatos családtervezés főbb pontjai
Weboldalamon számos információ található a gyermekvállalással, terhességgel, szüléssel kapcsolatban és mely adatok főként újdonsült szülőknek ajánlom. Szeretném erősíteni a már tudósok által is elismert nézetet, mely szerint a terveken alapuló, tudatos utódnemzés optimális esetben a pubertás kortól egészen a menopeuzáig- olyan tudatos gyermekvállalást jelent, mely magában foglalja a gyermektervezéssel kapcsolatos rövidebb-hosszabb távú elképzeléseket és rendszeres szakorvosi konzultációt.
- Vagyis családalapítási terveinket ajánlatos időről-időre átbeszélni nőgyógyászunkkal, mert ez segíthet a nem kívánt terhesség elkerülésében, a termékenység megőrzésében és a családalapításhoz elengedhetetlenül szükséges, megfelelő egészségügyi állapot elérésében.
-A családtervezés főbb pontjait felállító szakemberek szerint a megtervezett fogamzás kimenetele gyümölcsözőbb, mint a véletlenszerű másállapoté.
Íme a főbb pontok, amelyek betartásával tudatosan felkészülhetünk a fészekrakásra.
1. Fogamzást megelőző vizsgálat:
-A fogamzás előtt három-négy hónappal ajánlatos felkeresni nőgyógyászunkat, mert így elég idő jut arra, hogy szükséges esetén megkapjuk a rubeola és a bárányhimlő elleni oltásokat.
Amennyiben felnőtt korban már átestünk ezeken a betegségeken, az orvos ellenőrizni tudja a fennmaradt immunitást. ( Az oltási kiskönyvünket is érdemes elvinni magunkkal, és célszerű szüleinket kikérdezni, hogy mely betegségeken estünk és melyeken nem.)
-Tájékoztassuk az orvost, hogy milyen gyógyszereket szedünk, még akkor is, ha ezek recept nélkül kapható gyógyhatású készítmények.
-Készüljünk fel a családi anamnézisünkből (például, hogy van-e krónikus betegség a családban), hogy a nőgyógyász kérdéseire egyértelmű válaszokat tudjunk adni. Amennyiben öröklött betegség gyanúja merül fel genetikai vizsgálatra is sor kerülhet.
Bár nem szakorvosi rutin, de érdemes kérni egy toxoplazma vizsgálatot is, mely alapján kiderült, hogy a leendő anyuka átesett-e már a Toxoplazma fertőzésen, ezt a vírust cicák hordozzák, de azok is összeszedhetik akik sokat dolgoznak földdel, vagy nem rendesen megmosott gyümölcsöt ettek.
-A tájékoztató beszélgetés után a nőgyógyász szakorvos rutin ellenőrző vizsgálatokat végez: hüvelyváladék mintát vesz, megvizsgálja az emlők állapotát, vér és vizeletvizsgálatra küld, vagyis alapos procedúra során próbálja felmérni a fogamzásra készülő páciens egészségi állapotát.
-Felhívja a figyelmet a dohányzás és az alkoholfogyasztás veszélyeire, elvégzi a rákszűrést, felvilágosít az ideális testsúly fontosságáról, érdeklődik a családi körülményekről és az életvitel minőségéről. Amennyiben rendszeresen járunk rutinvizsgálatokra, nincs szükség effajta speciális, fogamzást megelőző kontrollvizsgálatokra.
-Érdemes a fogamzás megelőző fél évben akár egy méregtelenítő kúrát is elvégezni.
A cél, hogy a lehető legegészségesebben álljunk készen az új élet befogadására és kihordására.
2. Megfelelő mennyiségű folsavbevitel
-A folsav fogyasztása a közegészségügyben kiemelkedő fontosságú. Ha a családalapítás előtt, majd a korai terhesség időszakában minden nő folsavat szedne, az újszülöttkori fejlődési rendellenességek, mint a velőcső-záródási rendellenesség, nyitott hátgerinc 70 százaléka elkerülhető lenne.
3. A túlsúly leadása
-A kismama túlsúlya veszélyes lehet a terhességre nézve, emellett kétszeresére vagy akár háromszorosára is növelheti a születési rendellenességek kockázatát.
- Az elhízott kismamáknál gyakrabban fordul elő terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, koraszülés, császármetszés, és veszélyes vérrögök is gyakrabban keletkeznek.
-Az ideális testsúly elérése nemes cél, de erre inkább a terhesség előtt kerüljön sor. Ha már megfogant a baba, nem követhetjük a kalóriatáblázat előírásait súlyfeleslegünk leadása érdekében, mert ezzel veszélyeztetjük a csöppség fejlődését.
-Az ideális súly mellett legalább ennyire fontos a fittség is. Jó formában lévő kismamák rövidebb idő alatt hozzák világra gyermeküket, és jobban tolerálják a fájdalmat. De ez nem törvényszerű - egyes kismamák karcsúságok miatt nem tudják természetes úton világra hozni gyermeküket, és az enyhébb túlsúly ellenére is lehet pár óra alatt gyermeket a világra hozni.
Pontosabban úgy fejezném ki magam, hogy azon leendő anyukák, akik magasságukhoz képest 15-20 kg súlytöbblettel vagy annál többel rendelkeznek, fogyókúrázzanak még a terhesség előtt.
Sajnos tapasztalat, hogy sok nő, akik túlsúlyosak nehezebben vagy akár nem is esnek teherbe.
4. Egészségügyi állapotfelmérés
Az epilepsziával, asztmával, pajzsmirigyproblémával, magas vérnyomással, szívbetegséggel, cukorbetegséggel, esetleg depresszióval élő nőknek sem kell lemondaniuk a sikeresen kihordott terhességről.
Persze a siker esélyét nagymértékben növelheti, ha betegségüket rendszeresen kezeltetik és szinten tartják a várandósság előtt és alatt.
Egy krónikus betegségben szenvedő, kezeletlen kismama nagy kockázatot vállal terhességével. !!!
-A családban előforduló cukorbetegség, vagy túlsúly esetén érdemes szűrővizsgálatot elvégeztetni a családalapítás előtt, mivel a kutatók felmérése szerint emberek milliói szenvednek diagnosztizálatlan cukorbetegségben.
-De nem a diabétesz az egyetlen állapot, amely problémákat okozhat a családot tervező nők életében: a nem szabályozott magas vérnyomás ronthatja a magzat vérellátását, a kezeletlen asztma pedig az oxigén ellátását.
Előfordulhat, hogy az orvos a gyógyszer leváltását javasolja, vagy a dózis megváltoztatását írja elő azért, hogy csökkenjen a magzatot veszélyeztető kockázatok aránya. Pajzsmirigy-alulműködés esetén például tanácsos a gyógyszer dózisát már a magzati élet korai szakaszában beállítani, hogy biztosított legyen a magzat agyi fejlődése.
5. Dohányzás és az alkoholfogyasztás tilalma
Évente körülbelül 40000 baba vagyis minden századik újszülött születik valamilyen rendellenességgel a kismama alkoholfogyasztásának következtében - olvasható a Journal of the American Medical Association szaklap 2003-as tanulmányában.
Az ivászati „magzati alkoholszindrómába" sodorhatja a születendő babát, ez az arca deformáltságát, vagy egyéb fogyatékosságot okozhat, továbbá károsíthatja a központ idegrendszerét.
A szigorú tilalomnak leginkább az az oka, hogy egyelőre nincs meghúzható határvonala a magzatot károsító alkoholmennyiségnek. A tanulmány kutatói szerint az pedig tévhit, hogy a terhesség korai szakaszában az embrió és a magzat védett a külső behatások ellen - a magzat ugyanis az első 12 hétben is ki van téve az anya testében zajló folyamatoknak.
Ez a természetesen a dohányzás határait is szűkebbre szabja.
- Ha minden várandós nő elhagyná a cigarettát, 11 százalékkal csökkenne a halvaszületési arány, és 5 százalékkal esne vissza az újszülöttek elhalálozásának aránya is. á llítják a szakértők.
A cigizés megnehezíti a fogamzást, a terhesség alatti pöfékelés pedig megduplázhatja az alacsony súllyal született kisbabák számát, placenta rendellenességet és koraszülést okozhat, mivel a méhlepény szűri meg a káros anyagokat, így sokkal hamarabb érné el a méhlepény azt az érettségi szintet, mely beindíthatja a szülést.
A tanulmány szerint aggodalomra adhat okot, hogy a dohányzó kismamák újszülöttjei fejlődési rendellenességek tucatjainak vannak kitéve, ideértve a tanulási nehézségéket, a szellemi retardáltságot és az újszülött kori agysérülés megnövekedett kockázatát. Nem árt még a fogamzás előtt felhagyni a dohányzásról.
6. Elő élet
Habár erről sokan nem beszélnek, én azért szeretnék szót ejteni arról a problémáról is, hogy a fiatalok a pubertás korban nem megfelelően vannak felvilágosítva és az interneten is sok egymásnak ellentmondó információ van, így nem igazán jutnak megfelelő információhoz a tudatos és felelősségteljes élettel kapcsolatban.
-Az szülők soha nem világosítanak fel arról, hogyan éljen a fiatal hogy azzal később nehogy ártson a gyermeknek.
-Igaz a szervezet 9 évente újra írja magát, ettől eltekintve a fiatalkorban elkövetett hibák sokszor később köszönnek vissza.
-Napjainkban már sajnos elég korán akár 10 éves kortól is a fiatalok szexuális életet élnek, ami nagyon veszélyes, mert ilyenkor még lelkileg nem érettek meg a felelősségteljes szexre, és később eltorzult szexuális szokásokhoz vezethet.
-Sok esetben nemkívánt terhességek sora következik, melynek eredménye lehet a későbbiekben a meddőség.
- Egyes tesztek azt igazolják, hogy azon nők, akiknek volt terhesség megszakításuk az első három hónapban kifejezett rosszullétről, émelygésről és hányásról számolnak be.
- A korábbi abortuszok pedig hatással lehetnek a későbbi terhesség nem megfelelő megélésére - a magzat elutasítása, stb.
-A felelőtlen szexuális együttléteknek köszönhetően több nemi betegség is összeszedhető, melyek gyógyíthatatlanok ( AIDS, HIV, stb.)
-A korai drogfogyasztás is káros, hiszen egyes drogok nem távoznak el a szervezetből.
Fontos, hogy már fiatalkorban a lányok esetében megkezdődjön az első nőgyógyászati vizsgálat és ez később rendszeressé váljonhttp://www.baba-mama.net/
#1 Dr.BauerBela

2012. február 27., hétfő

CSALÁDTERVEZÉS-FOGAMZÁSGÁTLÁS-FOGAMZÁSGÁTLÓK

Családtervezés, fogamzásgátlás, fogamzásgátlók

-Serdülőkorban az agyi központnak, az agyfüggeléknek a hormonjai hatására indul meg a petefészekben a tüszőhormon termelése. Ennek hatására veszi fel a méh, a petefészek, az emlő a felnőtt fogamzásképes nőre jellemző alakot, valamint ez határozza meg a női testre jellemző formák, zsírpárnák, szőrzet kialakulását.

A tüszőhormon hatására megindul a petefészek egy-egy tüszőjében a megtermékenyülésre képes petesejt érése, majd a tüszőrepedés után annak szabaddá válása. Ezzel egyidőben burjánzik a méh nyálkahártyája is, hogy képes legyen magába fogadni az esetleg megtermékenyülő petesejtet, hogy az ott megtapadva fejlődésnek induljon. Ha a tüszőrepedést, az ovulációt nem kíséri megtermékenyítés, akkor a tüszőből alakult sárgatest, amely most sárgatesthormont (progeszteron) termel, sorvadásnak indul és a méh nyálkahártyája lelökődik, amire először serdülőkorban, az első havivérzés alkalmával kerül sor.

A havivérzés, a menstruáció általában 3-4 napig szokott tartani. A vérzés kezdete a nő szervezetében a serdülőkortól (pubertástól) a változás koráig (klimax) egy 28 napos körforgásnak a meghatározott pontja. Ennek a 28 napos, önmagában visszatérő ciklusnak másik kulcsfontosságú napja a 14. nap, mert ekkor kerül sor tüszőrepedésre, a megtermékenyítésre váró petesejt felszabadulására, az ovulációra.

Az ovuláció körüli 1-2 nap az, amely időszakban közösülés esetén legvalószínűbb a megtermékenyülés, tehát a teherbeesés. A fogamzásgátlók hormonjai hasonló mesterséges ciklust alakítanak ki, gyógyszer rendszeres szedése estén azonban nincs peteérés.

A tüszőhormon a hüvely és a méh nyálkahártyájának burjánzását idézi elő, a terhesség idején serkenti a mell tejmirigyeinek kifejlődését, fokozza a méhizomzat érzékenységét a szülést eredményező természetes méhösszehúzó anyagokkal szemben. Befolyásolja a csontképződést, ezért ilyen hormont tartalmazó gyógyszereket alkalmaznak napjainkban a csontritkulás kialakulásának megakadályozására transzdermális, bőrre ragasztható tapaszon keresztül juttathatjuk be a hormont. Hormonkezelés esetén azonban gondoljunk az ezzel járó veszélyekre, mellékhatásokra is (pl. emlőrák).

A tüszőhormon a női jellegű zsírlerakódás szabályozója is, ezért okozhat súlygyarapodást. Fokozza a mellbimbók festékanyag képzését is. A változás korában a tüszőhormon pótlása enyhítheti vagy szüntetheti az ún. klimaxos tüneteket is, esetleg szerepe lehet a változáskori fokozódó érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében is.

A sárgatesthormon hatásával azonos vagy ahhoz hasonló, általában szintetikus úton előállított vegyületeket, szintén alkalmazzák a gyógyászatban. A sárgatesthormon alkalmassá teszi a méh nyálkahártyáját a megtermékenyített pete befogadására és gátolja az újabb tüszőrepedést. Ha a petesejt megtermékenyült, a hormon termelése tovább folytatódik és ez, a tüszőhormonnal ellentétben, védi a méhizomzatot a szervezetben lévő méhösszehúzó anyagokkal szemben.

Fogamzásgátló módszerek

Az Ogino-Knaus féle módszer lényege, hogy a házasfelek a termékeny időszakban tartózkodnak a közösüléstől. Meg kell azonban mondani, hogy ez a módszer nemcsak nehézkes, hanem eléggé megbízhatatlan is. Az eljárás sarkpontja a tüszőrepedés időpontjának pontos meghatározása. A tüszőrepedést megelőző és követő három napon, tehát a két vérzés közti időszak közepén levő hat napon (ami általában egybeesik a vérzés első napjától számított 14. napot megelőző és követő három nappal) tilos a nemi érintkezés. A 28 napnál hosszabb ciklusok esetén azonban inkább a ciklus első fele hosszabbodik meg, míg rövidebb ciklus esetén is s ciklus első fele lesz rövidebb,. Így a menstruáció kezdetétől számított 14. nap nagyon pontatlan.A tüszőrepedés időpontja meghatározható-bizonyos hibalehetőséggel - a végbélhőmérséklet rendszeres mérésével. Reggel, közvetlenül ébredés után, még a székelés vagy bármilyen mozgás előtt kell mérni a hőmérsékletet. Az így mért hőmérsékletkülönbség a tüszőrepedés előtt legfeljebb 0,1-0,2 °C-os különbséget mutat. Ha a tüszőrepedés bekövetkezett, a testhőmérséklet 0,6-07 °C-kal emelkedik és ezen a szinten marad mindaddig, amíg a sárgatest működik.

Megszakított közösülés a fogamzásgátlás másik, viszonylag gyakran alkalmazott módja. Lényege az, hogy a férfi a közösülést a nemi inger csúcspontján megszakítja úgy, hogy a magömlés már nem a hüvelyben, hanem azon kívül következik be. Ezzel a módszerrel a terhesség viszonylag nagy biztonsággal elkerülhető, de hátránya az, hogy az időpontra való figyelés miatt megzavarja a házasfelek nemi életének nyugalmát és néha megfosztja a nőt az orgazmustól.

A kondom vagy gumi óvszer használata a férfiak hímvesszőjére húzva nem zavarja meg a közösülést, és mivel az ondó a gumin belül marad, tehát nem ürül a hüvelybe, megakadályozza a terhességet. Előnye az is, hogy nemcsak a terhességtől véd, hanem a fertőzéstől is, természetesen csak akkor, ha a gumi nem sérült (lyukas).

Méhszájsapkák vagy pesszáriumok használata egyszerű, veszélytelen és meglehetősen biztos eljárás. Kezdetben a nőorvos helyezi fel a pesszáriumot és megtanítja az asszonyokat arra, hogyan kell azt a méhszájig felvezetni; később ezt az asszony maga is elvégzi. A pesszárium viselése nem kellemetlen, felhelyezése nem bonyolult, nem zavarja a nemi érintkezést és nem költséges.

Méhűri spirált vezetnek a nőorvosok a méhűrbe, amikor a fogamzásgátló tabletták szedése valamilyen okból tilos, vagy szüneteltetése javasolt. Előnye, olcsósága mellett az, hogy évente mindössze egyszer kell felvezetni és akár egy vagy több évig is véd a terhesség ellen.

A hüvelyöblítés vízzel vagy különböző szerekkel, közvetlenül a közösülés után csak viszonylagos biztonságot nyújt a terhességgel szemben, ugyanakkor kényelmetlen és emiatt az asszonyok gyakran elmulasztják.

Hüvelykrémek és tabletták ugyancsak hatásosak lehetnek, de nem nyújtanak abszolút biztonságot, éppen ezért a nőorvosok nem szívesen javasolják.

Hormonális fogamzásgátló szerek

A hormonszerű anyagokat tartalmazó fogamzásgátló készítmények (tabletták, hüvelygyűrű) gátolják a petefészekben a megtermékenyítésre alkalmas pete szabaddá válását, az ovulációt. Ha nincs ovuláció, akkor nincs megtermékenyítésre alkalmas petesejt sem.

Tapasztalatok szerint a tabletták elhagyása után normális, egészséges terhességre kerülhet sor. Mielőtt az orvos először rendelné, nőorvosi és néhány laboratóriumi vizsgálatra van szükség. Ha e vizsgálatok nem találnak olyan elváltozást, ami miatt a tabletták szedése tilos lenne, panaszmentesség esetén azok két évig szedhetők. Két év után a nőorvosok általában 2-3 hónapos szünetet javasolnak, amely idő alatt természetesen a már felsorolt (leginkább mechanikus) fogamzásgátló módszerek valamelyikét kell alkalmazni akkor, ha az asszony nem kíván terhességet.

A fennálló rendelkezések értelmében éppen azért, hogy a művi terhesség megszakítások száma csökkenjen, a fogamzásgátló tablettákat nemcsak a nőgyógyász szakorvos, hanem a körzeti orvos is felírhatja.

Eleve tilos fogamzásgátló tablettát szedni olyan nőnek, aki egyszer vagy ismételten trombózisban, embóliában vagy májgyulladásban szenvedett. 16 éves kor alatt a fogamzásgátló tabletták használata általában tilos, kivéve azt az esetet, ha valaki előzetesen már terhes volt. 18 éves kor alatt az orvosok csak kivételes esetben rendelik, mert a női hormonális rendszer még nem teljesen kifejlett, és éppen ezért egészségügyi okokból a tabletta szedése nem kívánatos. Amióta rendelkezünk csekély hormontartalmú tablettákkal, az orvosok bár nem szívesen, de rendelnek ilyen fogamzásgátló tablettát a korán nemi életet kezdő lányoknak.

A hormonális fogamzásgátlás ellenjavallata súlyos májműködési zavar, terhességi sárgaság, valamint terhességi viszketés a beteg kórelőzményében, epehólyagműködési zavarok, vastagbélgyulladás, zsíranyagcsere-zavarok, súlyos szervi szívbaj, súlyos cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek működésének zavara, fokozott trombóziskészség, agyi érbetegség, rosszindulatú emlő-, méh- és petefészek-folyamat, bizonyos vérszegénységfajták, szoptatás. A hormonális fogamzásgátlás beállításakor különös körültekintést igényel a visszeresség, epilepszia, magas vérnyomás, myoma, emlők fokozott mirigyessége, depresszió, cukorbetegség, 40 év feletti életkor.

Hasmenés, hányás esetén gondoljunk arra, hogy a fogamzásgátló nem jut be a szervezetbe és ezáltal nem kívánt terhesség jöhet létre. Hormonális fogamzásgátló szedése esetén hasűri vérzést okozó jóindulatú májdaganat kialakulását is észlelték, ezért fogamzásgátló szedése alatt kialakult hirtelen felhasi fájdalom esetén gondoljunk ennek lehetőségére. Vírusos májgyulladás után fél évvel csak a máj enzimek teljes normalizálása esetén gondolhatunk hormonális fogamzásgátlásra.

Fogamzásgátló szedése alatt jelentkező ún. pecsételő közti vérzés megjelenése rendszerint magától múlik, nem szükséges a gyógyszer elhagyása, erős, áttöréses vérzés jelentkezése esetén azonban a gyógyszert hagyjuk el és forduljunk nőgyógyászhoz.

Dohányosok esetén a tromboembóliás szövődmények kialakulásának valószínűsége a kor előrehaladtával jelentősen fokozódik. Szoptatás alatt ne adjuk. Ilyenkor más védekezési forma javasolt.

A fogamzásgátlók szedése során igen sok mellékhatás jelentkezhet: hányinger, hányás, fejfájás, mellfeszülés, testsúlyemelkedés, libidóváltozás, lehangoltság, a már említett közti vérzés, kontaktlencse-viselési zavarok, trigliceridszint-, vércukorszint-emelkedés, vérnyomás-emelkedés, tromboembólia, a már említett májdaganat, epehólyag- és májműködési zavar, sárgaság, bőrviszketés, fáradtság, hasmenés, hüvelygombásodás.

Bizonyos gyógyszerekkel együttadásuk fokozott óvatosságot igényel. Pl. egyes antibiotikumokkal, véralvadásgátlóval, antidepresszánssal, cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, májkárosító gyógyszerekkel, mert ezek hatását megváltoztatja.

Hazai forgalomban levő hormonális fogamzásgátlók: Vénykötelesek!

Anteovin tabletta
Cerazette filmtabletta (dezogesztrel)
Cilest tabletta
Continuin tabletta
Femoden drazsé
Gracial tabletta (dezogesztrel, etinilösztradiol)
Harmonet drazsé (gesztoden, etinilösztradiol)
Lindynette 20, 30 drazsé (etinilösztradiol, gesztoden)
Loette filmtabletta (levonorgesztrel, etinilösztradiol)
Marvelon tabletta
Meliane drazsé (gesztoden, etinilösztradiol)
Mercilon tabletta
Novynette filmtabletta (dezogesztrel, etinilösztradiol)
NuvaRing hüvelygyűrű
Ovidon tabletta
Regulon filmtabletta (dezogesztrel, etinilösztradiol)
Rigevidon 21+7 drazsé
Tri-Minulet drazsé (gesztoden, etinilösztradiol)
Trinordiol 21 drazsé (etinilösztradiol, levonorgesztrel)
Triodena drazsé (gesztoden, etinilösztradiol)
Tri-Regol tabletta
Yadine filmtabletta (drospirenon, etinilösztradiol)

Esemény utáni fogamzásgátló: Rigesoft (levonogestrel) tabletta. Megakadályozza a nemkívánt terhességet, ha a közösülés után 72 órával alkalmazzuk. Az első tabletta bevétele után 12 órával kell a másodikat bevenni. A következő menstruációig helyi fogamzásgátlás szükséges.

http://www.informed.hu

#1 Dr.BauerBela

2012. február 26., vasárnap

A BŐR TUBERKULÓZISÁNAK EGYIK FORMÁJA

A bőr tuberkulózis ma már egy sokkal ritkábban előforduló betegség..A harmadik világban, a nagy nyomorban élő családoknál még fellelhető kórképek,másrészt olyan könyezetben nevelkedő gyermekekre figyeljünk akik tuberkulotikus beteg környezetében élnek..

-A LICHEN PLANUS,gombostűfejnyi,hámló,sárgásvörös göböcskék,sűrű csoportjából áll,amely főleg a törzsön látható #1 Dr.BauerBela

-CSALÁDTERVEZÉS-TESTVÉRÉRKEZÉS

Családtervezés - testvértervezés

Sok felelősen tervező szülő gyermekvállaláskor - nagyon helyesen - nem csak szerelmük beteljesülésének, a gyermekáldás örömének akarja magát átadni, hanem gondol utódai jövőjére is.

-Az elsőszülöttnél talán még kevésbé tudatos a tervezés, de a második előtt többnyire már mérlegelik, milyen korkülönbség lenne számukra a legjobb.

-A szakemberek segítségével a szakember szemszögéből is megismerhetjük a gyermeklét-testvérlét áldásait és nehézségeit, a családtervezés szempontjából érdekes jelenségeit.

A családtervezés hamisítatlanul huszadik századi fogalom.

-Az anyaméh gyümölcsét a termékenység bizonyítékaként, leendő munkaerőként, a család jövőjének letéteményeseként egészen másképp várták és fogadták hajdanán, mint ma. Meglátszik ez az egy családba születő gyerekek számában is.

-Természetesen a társadalmi berendezkedésnek, a születéskor várható életkornak, az általános egészségi állapotnak, az anya egészségének is nagy szerepe volt abban, melyik szülőpár hány gyermeket tudott és akart felnevelni.

-A fogamzásgátlás - legalábbis természetes módszerei - jól lehet egykorú az emberiséggel, nem egészen ugyanazt a célt szolgálta, mint ma.

-Hagyományosan főként a házasságon kívüli gyermekáldás megakadályozására volt hivatott.

- Másrészt kétségtelen, hogy olykor a túl sok gyermek születése is hátrányos lehetett a családnak, és ezért bizonyos számú és nemű gyerek megszületése után is megpróbálták megakadályozni, hogy újabb foganjon.

A tudatos családtervezés feltételeit és igényét a minden korábbinál hatékonyabb egészségügyi ellátás, és a korszerű fogamzásgátló módszerek teremtették meg. A szülők biztosabbak lehetnek benne, hogy gyermekük egészségben föl is nő, így eleve kevesebbet akarnak vállalni. Kevesebb gyerek közül pedig több az egyke, az első, az utolsó és a középső a "fészekaljban".

Testvérsorrend-kutatás

Alfred Adler (1870-1937) osztrák pszichiáter - Freud tanítványa, később pedig kritikusa - munkája során nagy figyelmet szentelt a gyermekek családbeli pozíciójának, nevelésének és mindezek személyiségfejlődésre gyakorolt hatásának. Így a testvérek sorrendjét illetően is számos olyan megfigyelést tett és elméletet alkotott, amelyeket jó szívvel ajánlhatunk az érdeklődő szülők figyelmébe.

Gondolatai közül nyilván van jó néhány, amit a laikus szemlélő is könnyen észrevehet, és örömmel nyugtáz; "Lám, igazam van!".

Odafigyelés-igény

-Minden gyereknek megvan az igénye arra, hogy csak rá figyeljenek, külön is foglalkozzanak vele, különösen a nagyon meghatározó 2-3 éves korig.

-Mindenki ebben a korban tanulja meg, hogy léte, lénye fontos, és ekkor gyűjti össze azt a bizalomtartalékot, amire szüksége van a szülőkhöz, később pedig a többi emberhez fűződő kapcsolatában.

-Miután a szoptatás alatt is teherbe lehet esni, fogamzásgátlás nélkül könnyen megesik, hogy akár évenként is születik újabb kistestvér.

- Ez azonban nem csak az anyának lehet megterhelő. A gyerekek számára is az volna ideális, ha több időt tölthetnének a szülők különös figyelmének haszonélvezőiként. Így van ez az elsőkkel és a másodikokkal egyaránt.

- Ha a testvérek 2-3 évenként követik egymást, akkor a második gyerekre is több idő és személyes gondoskodás jut; hiszen nővérkéje vagy bátyja már szobatiszta, és ha kell, egyedül is el tudja foglalni magát.

Egykék

-Ha a második testvér nem érkezik meg (idejében), az első egyke marad. -Az egyedüli gyerek az átlagosnál több odafigyelést kap a családban, ami kicsi korban mindenképpen előny. Idővel aztán némi hátrányt is szenved azáltal, hogy a szociális verseny feladatainak megoldásában nem szerez gyakorlatot.

-Konkurencia híján nem kell megharcolnia bizonyos dolgokat, nem kell annyira alkalmazkodnia, kevésbé tanulja meg, hogy társaival való kapcsolatában mikor kell határozottnak, "akaratosnak" lennie, és mikor kell engednie. Később azért is nehéz feladat az egykéé, mert a szülők teljes figyelmét neki kell (el)viselnie.

-Ha a testvérek közötti korkülönbség lefelé vagy fölfelé nagyobb, mint hét év, akkor a korosztályát egyedül képviselő gyerek gyakorlatilag egykeként nő fel. A testvérsorban utolsó, késői gyerek esetében a nagyobb testvérek gondoskodása is a pici felé fordul.

A második érkezése

. A javasolt 2-3 éves korkülönbség inkább átlag.

-Az ideális érték nagyban függ az első gyerek temperamentumától is. Persze a másodiké sem lényegtelen, de ekkor az még talány.

-Ha az első baba nyugtalan, sírós vagy örökmozgó típus, akkor jobb, ha tovább van egyedül, ha béketűrő, nyugodt "fajta", hamarabb jöhet a következő.

-Ma már egyre több figyelmet fordítunk a testvérféltékenység kezelésére, és aligha mondunk újat azzal, hogy az első csöppséget fel kell készíteni a második megszületésére. A feladat hogyanja talán már nem annyira köztudott. Röviden csak annyit, hogy bátran elmondhatjuk már az egész picinek is, hogy jön a kistestvérke. Amellett bízzuk rá, hogyan fogadja.

- Csak annyit beszéljünk róla, amennyire a kicsit is érdekli, amennyit kérdez. Ma már egyre gazdagabb irodalom szól a babák magzati kommunikációjáról, miért ne érthetné meg a pici gyerek kistestvére születését már akkor is, ha esetleg még nem tud beszélni. Soha ne gondoljuk, hogy "úgyse érti még".

-A nagy gyerek helyes felkészítése nem garancia arra, hogy a pici érkezése zökkenőmentes lesz. Gondok így is bőven adódhatnak.

A megértés hatékonyabb, mint ha megpróbálunk a gyerek eszére hatni.

- Ha az idősebb testvér 3-5 éves, általában szívesen veszi, ha bevonják a kicsi gondozásába. Önként örömmel segít, de nem jó, ha úgy érzi, rá hárul a gondozás kötelessége.

Nemek vagy temperamentum

Mivel a gyerek nemét - alighanem szerencsére - nem tudjuk befolyásolni, jó, ha tudjuk, hogy a testvérek korkülönbségének tervezéséhez sokkal meghatározóbb a gyerekek temperamentuma, mint a nemük.

-Tény, hogy 1-4 éves korkülönbség esetén az egyneműeknél jellemzőbb a rivalizáció, versengés.

-A fiúk az ebből adódó problémákat inkább tettlegesen oldják meg.

-A lányok valamilyen szelídebb módját választják a versengésnek, például önkéntes tanulmányi versenyt hirdetnek, vagy tornában, öltözködésben akarják felülmúlni a másikat.

Ha sok lánytestvér után érkezik egy kisfiú, vagy fordítva, sok fiú után egy kislány, akkor a korkülönbségtől függetlenül is nagyon hasonlít a jövevény helyzete az egykéhez, mivel akaratlanul is kiemelt figyelmet kap. Akár csak az egykéket, őket is hagyni kell majd felnőtté válni.

Középsők

Sok "szendvics" helyzetű, középső gyerek kerül gyermekpszichológushoz.

-A másodiknak ugyanis a leggondosabb odafigyelés mellett sem adatik meg az elsőnek meglévő "kiskirály" pozíció, és különösen, ha a harmadik gyerek túl gyorsan követi őt a sorban, akkor még a másodiknak kijáró figyelmet is nagyon hamar elveszti.

- Így arra kényszerül, hogy versenyezzen a felnőttek figyelméért. Azt is lehet mondani, hogy a második gyereknek tán még inkább szüksége van a közte és a harmadik közötti 2-3 évre.

Kevés vagy sok

Arra a kérdésre, hogy mi a jobb a szülőnek és a gyereknek, ha sok vagy pedig, ha kevés testvér van, azt lehet mondani, hogy ez mindig a gyerekek temperamentumától és szüleik teherbírásától függ.

- 7-8 gyerek esetében is nagyon jó lehet a családi és testvéri közösség, olykor még e szám fölött is jut mindenkinek elegendő figyelem.

- Ha azonban a szülők túlságosan elfoglaltak, fáradékonyak vagy türelmetlenek, ha a gyerekek sok gondoskodást igényelnek, lehet, hogy szinte még a kettő is sok.

Természetesen az igaz, hogy az a gyerek, akinek több testvér adatott, elfogadóbb, alkalmazkodóbb, könnyebben megtanulja félretenni önös érdekeit.

Minden javára válik?

A leírt számokat és elveket természetesen nem szabad merev törvényszerűségeknek tekinteni.

- Számos példa bizonyítja, hogy minden helyzetből, a látszólag leghátrányosabból is lehet úgy kikerülni, hogy a nehézségekből kovácsol előnyt magának az ember.

-Így például sokszor pont az a gyerek lesz a legkreatívabb, akivel kevesebbet játszottak, ezért rá volt kényszerítve, hogy ő találjon ki szórakoztató időtöltést magának.

Miután a leggondosabb családtervezés mellett is a gyerekek pozíciója végül adottság, a szülőnek ezt kell tudni kezelnie. A figyelmes anya és apa az intő jelekből hamar észreveszi, mikor melyik gyereke igényel éppen egy kicsivel több babusgatást, bátorítást, törődést, és ezért nem követ el nagy hibát, mindegy, hogy mikor és milyen sorrendben születtek a gyermekei.

http://www.gyermekek.hu

#1 Dr.BauerBela

2012. február 25., szombat

-ÁRPA-/HORDEOLUM EXTERNUM/A BAL SZEMHÉLY BELSŐ ZUGÁBAN.


A SZEMHÉJMIRIGYEK KEMÉNY DUZZANATÁVAL,BŐRPIRRAL JÁRÓ BUZASZEM NAGYSÁGU KÉPZŐDMÉNY.A KÓROKOZÓ LEGTÖBB ESETBEN A SZTAFILOKOKKUSZ BAKTÉRIUM.PÁRAKÖTÉSSEL,SZÜKSÉG ESETÉN SEBÉSZI BEMETSZÉSSEL GYÓGYITHATÓ.ANTIBIOTIKUM ADÁSA NEM INDOKOLT. #1 Dr.BauerBela

A KISGYERMEK LELKI FEJLŐDÉSE-KORAI ANYA GYERMEK KAPCSOLAT

A kisgyermek lelki fejlődése, a korai anya-gyermek kapcsolat

Napjainkban fontossá vált, hogy gyermekünk testi fejlődése mellett lelki fejlődésére is nagy hangsúlyt fektessünk.

- Önsegítő könyvek jelennek meg, különböző foglalkozások indulnak, amelyek az anya-gyermek kapcsolat fejlesztését ígérik. Szeretném bemutatni, hogyan alakul ki egy gyermek lelki alkata, anya és csemetéje kapcsolata a csecsemőkortól a kisgyermekkorig..

-A pszichoanalitikusok az elsők között ismerték fel a korai szülő-gyermek kapcsolat szerepét a gyermek lelki fejlődésében.

-A csecsemők néhány hónapos korától 3 éves koráig figyelték az anyával való kapcsolatuk alakulását, és három nagy fejlődési időszakot különítettek el.

Az első fél év

-A korábbi elgondolások szerint a csecsemő az első két hónapban nem képes a külső-belső ingerek megkülönböztetésére, nincs tudatában, hogy szükségletei az anya gondoskodása vagy pedig saját maga által elégülnek-e ki.

-A megfigyelések során azonban kiderült, hogy a csecsemő születése pillanatától igen aktív lény. Az anya hangjára, illatára reagál, odafordul, várja, hogy közeledjen, felvegye, megetesse.

A szimbiózis szakaszában (2-6. hónap) a csecsemő az anyával összeolvadva egy rendszer részének tekinti magát, melynek tagjai: önmaga és a szükségleteit kielégítő anya.

- A csecsemő úgy érzi, a világot ő irányítja, az vele együtt mozog, őrá hangolódik, így a baba boldog egységállapotban érzi magát. Ebben a fázisban a kielégítő kapcsolaton túl a csecsemő megtapasztalja az éhség és egyéb szükségletek, kellemetlen testi érzetek kapcsán a negatív élményeket is. Ezek segítenek kialakítani elképzeléseit önmagáról és az anyáról. Érzéseinek két pólusa van: rossz és jó, öröm és kín.

Talán mondanom sem kell, hogy igyekezzünk minél gyakrabban testi kontaktust felvenni a csecsemővel, hiszen számára ez jelenti a megnyugvást, a biztonságot.

- Ne féljünk attól, hogy a csecsemőt ezáltal elkényeztetjük! Számukra - akárcsak az anya számára - az ölelés, az anya testével történő érintkezés alapvető fontosságú, a biztonság és a nyugalom záloga.

- Tudom, fárasztó csecsemővel a karunkban sétálgatni, tenni-venni, de az még inkább kimerítő, ha egy síró, nyűgös és türelmetlen csecsemő mellett, zaklatott állapotban kell a napi teendőinket ellátni.

Fél éves és két éves kor között

A 6. hónapotól két éves kor végéig tartó ún. szeparáció-individuáció fázisát három részre oszlik.

A fészekalja szakasz (6-10. hónap) során fokozódó érdeklődést mutat a csecsemő a külvilág iránt.

-Ebben az életszakaszban ijedősebb a gyermek, az addig barátkozó csecsemő elfordul az idegenektől, sírva fakad.

- A helyzet gyakran fokozódik, mégpedig az addig már (esetleg) jól alvó kicsi éjjel gyakran felsír, megnyugtatást, anyai jelenlétet vár.

-Mindez arra utal, hogy az anyával való összeolvadás megszűnt, a csecsemő immár „önálló" egységként éli meg magát.

-Azzal, hogy a gyermek megkülönbözteti anyjától a környezetben megjelenő személyeket, képessé vált önmaga és az anya szétválasztására, és egy nagyot lépett előre a külvilág felfedezéséhez. Ez hatalmas fejlődést jelent lélektani szempontból, de legalább annyira ijesztő is a számára.

A gyakorlás fázisában (10-16. hónap) a fokozódó mozgásfejlődés (mászás, állás majd járás) révén némileg autonómmá válik: csúszik-mászik, eltávolodik az anyjától, mámorosan fedezi fel a külvilágot.

-Az anya érzelmi „hátországként" marad meg számára, akihez vissza lehet térni egy kis érzelmi feltankolásra. Ezt minden gyakorló édesanya megtapasztalhatja, akiknek hasonló korú babája van: a gyermek elindul a szobában egy játék felé. Nézelődik, játszik egy keveset - közben ellenőrzi, hogy anyja ott van-e. Játszik, majd visszamegy hozzá. Újra eltávolodik, közeledik, és így tovább.

Az újraközeledés szakaszában (16-24. hónap) a nagymozgások begyakorlásával, az anyától történő közeledése-távolodása nyomán a csecsemő ráébred saját sérülékenységére és az anyjától való elszakadás lehetőségére, tőle való függésére.

-Ennek következtében hol szorosan kíséri anyját, hol pedig ezt váltva dacos elzárkózással reagál rá.

-A gyermek függetlenségi és függőségi vágyai küzdenek egymással.

-Emellett felismeri, hogy édesanyja különálló személy, saját akarattal, hangulatokkal.

- Egyidejűleg rádöbben saját képességeinek korlátozottságára; frusztrációt, elhagyatottságot, dühöt érez.

-Lelkiállapotának megfelelően gondolkodása ún. hasítási mintákat mutat.

-Az anyját (vagy másokat) attól függően, hogy akadályozzák-e vagy kielégítik vágyait, rossznak illetve jónak látja. (A hasítás azt jelenti, hogy az adott érzelmi állapotában csak pozitív vagy csak negatív érzései vannak az adott személy iránt.) --Ez az érzelmi állapot teljesen normális, a gyermek könnyen és gyorsan vált, tehát nem kell megijedni, ha esetleg elutasításban van részünk.

A tárgyállandóság szakasza - két éves kortól

A gyermekben megszilárdul egy tudás arról, ki is ő, mennyire hatékony a különböző helyzetekben.

-Korábbi pozitív élményei egy esetleges kudarc esetén is fenntartják a törekvést az adott tevékenység véghezvitelére. Például egy gyermek szeret építőkockából tornyot építeni. Mivel van tapasztalata arról, hogy ez neki általában sikerül, így nem esik kétségbe, és nem érzi magát rosszul, amiért éppen most a torony eldőlt. Újra és újra megpróbálja.

A kielégítő, szeretetteljes anya-gyermek (szülő-gyermek) kapcsolat képessé teszi a gyermeket arra, hogy bármilyen helyzetben pozitívan tudjon gondolkodni anyjáról, szüleiről, és keresse őket.

Arra is képessé válik, hogy elő tudja hívni pozitív érzéseit olyan helyzetben is, amikor valamelyik szülővel kapcsolatban csalódott.

http://www.babafalva.hu

#1 Dr.BauerBela

2012. február 24., péntek

PÁSKÁNDI GÉZA ÉLETRAJZA

Páskándi Géza életrajza
(1933–1995)
„Sorsunk már születésünk előtt színre lép.
Anyánk csak egyik kezével ringatja a bölcsőt…”

1933. május 18-án született Szatmárhegyen (Viile Satu Mare – Románia). Iskolás éveit Szatmárnémetiben kezdte. Ugyanott, a Kölcsey Gimnáziumban folytatta középiskolás tanulmányait, melyeket Kolozsvárott, levelező tagozaton fejezett be.
Szinte gyerekfejjel került az irodalmi életbe. 1949-ben a szatmárnémeti Dolgozó Nép-ben jelentek meg első versei, s ezekre figyelt fel Majtényi Erik, a bukaresti Ifjúmunkás főszerkesztője. Meghívta a lap munkatársának, ahol 1953-ig tevékenykedett. Ezen idő alatt kezdett rendszeresen publikálni a bukaresti Előre című folyóiratban is.
1953-ban beiratkozott a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakára, ugyanitt rövid ideig jogot is hallgatott. Felsőfokú tanulmányait nem fejezhette be, mert az 1956-os magyar forradalom melletti kiállásáért 1957-ben letartóztatták. A vád: állam és közrend elleni izgatás. Hat év börtönbüntetés után – három év zárka Szamosújvárott, további három év kényszermunka a Duna-deltában – 1963 februárjában amnesztiával szabadult Salciáról. A következő két évben rakodómunkásként, majd egy bukaresti könyvlerakatban raktári beíróként dolgozott.
1965-ben visszanyerte közlési jogát. Ez időtől lett szabadfoglalkozású író és az Irodalmi Alap tagja. 1969-től törölték priuszát (ezt a tényt a romániai változások után, az 1990. január 6-i törvénnyel ismét megerősítették), és ezzel jogot szerzett arra, hogy a Román Írószövetség tagjává váljék. 1970-től 1974-ig a Kriterion Könyvkiadó kolozsvári fiókszerkesztőségének főlektoraként tevékenykedett.
1971 tavaszán a Ceauşescu-rezsim kínai mintára elindított kultúrforradalma következtében éles támadások érték mind a román, mind a magyar nyelvű pártlapokban, amelyek eredményeként több műve indexre került. A Kérjük a lábat letörölni című abszurdoidjának bemutatója a nagyváradi Stúdiószínházban végsőkig ingerelte a romániai kultúrpolitikusokat. Kemény retorzió következett: „Műveivel az imperializmus szekértolója lett” címkével bélyegezték meg, egyedüliként a romániai magyar írók közül. Állandó megfigyeléseknek kitéve, már-már fizikai léte is veszélybe került. Miután a levegő elfogyott körülötte, megszületett benne a döntés, családjával Magyarországra települ.
1974 februárjában – másodszori kísérletre – Csoóri Sándor és szűk baráti köre segítségével sikerült az áttelepülés, s még ebben az évben – szintén baráti segédlettel – csatlakozott hozzá felesége, Sebők Anna és Ágnes leánya is.
Budapesten már 1974-ben a Kortárs rovatvezetője lett, majd 1990-ig, nyugdíjazásáig, főmunkatársként segítette a szerkesztőség munkáját. 1991-től a Nemzeti Színház irodalmi tanácsosaként működött. Alapító és vezetőségi tagja volt az 1992-ben megalakult Magyar Művészeti Akadémiának.
1995. május 19-én hunyt el Budapesten.

Sok műfajú íróként egyaránt kedvelte a verset, a drámát, a novellát, az esszét, a regényt, érdekelte a gyermekirodalom és a közírás is. Számos film- és televíziós forgatókönyvet, valamint hangjátékot alkotott. Sokoldalú tehetsége mutatkozott meg több mint háromszáz képversének megalkotásában.
Pályájának első évei (1948–53) Szatmárnémetihez és Bukaresthez kötődtek. E korszak zsengéin a proletkult és a szocreál hagyott nyomot. Kolozsvár a magára találás kezdetét (1954–56) jelentette; a népi, a groteszk és az intellektuális lírával kísérletezett (magyar versritmusok és időmérték, szabadvers-ötvözetek). Ezeknek az éveknek a terméséhez tartozik néhány novella is. A börtön után következő évek (1963–74, Bukarest, Kolozsvár) a beérést hozták; az író versben, drámában, politikai, stilisztikai és nyelvfilozófiai esszéiben egyaránt öntörvényű világot teremtett.
Az áttelepülés utáni két évtized (1974–95, Budapest) az életmű kiteljesedését eredményezte. Bizonyság erre az a számtalan fontos mű, amely 1995-ben bekövetkezett haláláig napvilágot látott, illetve amelyeket a hátrahagyott kéziratokból P. Sebők Anna azóta sajtó alá rendezett és megjelentetett.

2011. szeptember 20-án a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagjává választották.


Fontosabb díjak, elismerések

1968 – a Román Írószövetség díja
1970 – a Román Írószövetség díja
1971 – Pezsgő-díj – a Romániai Magyar Kritikusok díja
1977 – József Attila-díj
1981 – a Rádiószínház díja
1982 – a Magyar Televízió nagydíja
1991 – Magyar Művészetért Nagydíj
1991 – 1956-os Emlékérem
1992 – Kortárs-díj
1993 – Kossuth-díj
1995 – Magyar Rádió Hangjátékpályázat, I. díj
1995 – Nemzeti Színház Drámapályázat, I. díj
1995 – Nagy Imre-emlékplakett
1995 – Fitz József-könyvdíj
1996 – Szép Ernő-jutalom (posztumusz, drámaírói életművéért) #1 Dr.BauerBela

A-GYERMEKGONDOZÁSI ENCIKLOPÉDIA-ELEKTRONIKUS KÖNYVEM CÍMLAPJA

#1 Dr.BauerBela

2012. február 23., csütörtök

HOGYAN LEGYÜNK JÓ SZÜLŐK ??

Hogyan legyünk jó szülők?

Nem az alkalmazott nevelési módszerektől lesz valaki jó szülő, hanem attól, hogy a saját életében jól kezeli a feszültségeket, erősíti meg egy új pszichológiai kutatás. Ugyanilyen fontos, hogy milyen a szülők egymással való kapcsolata, és hogyan rendezik a nézeteltéréseiket.

Tíz olyan képesség, amelyek jobb szülővé tehetnek bennüket.

Csakknem 40 000 olyan könyvet találunk, amelyek ahhoz próbálnak segítséget nyújtani, hogy miként legyünk jó szülők.

- A nevelési kézikönyvek száma messze meghaladja a diétás tanácsokat tartalmazó könyvekét, tehát az embereket ezek szerint jobban foglalkoztatják a nevelési kérdések, mint az, hogy ne hízzanak el.

-Robert Epstein, a San Diegó-i Kalifornia Egyetem pszichológia professzora annak próbált utánajárni, hogy mitől lesz jó egy szülő, és mi az, amiben tévednek a tanácsadó könyvek szerzői.

- Epstein és munkatársai egy online tesztet dolgoztak ki a kutatáshoz, amelyben tíz szülői képesség meglétét vagy hiányát mérték fel. A kutatásban 2000 szülő vett részt, akiket eltérő életkorral, családi állapottal és társadalmi helyzettel lehetett jellemezni.

Saját teljesítményüket értékelték a szülők

A szülői képességeket olyan, már megjelent tanulmányokból gyűjtötték ki, amelyeket korábban mértékadó pszichológiai folyóiratokban közöltek.

- A kérdőív száz elemet tartalmazott, és a résztvevőknek a listán szereplő állításokat egy ötfokú skálán kellett értékelniük, hogy saját véleményük szerint azok mennyire jellemzőek rájuk.

-Emellett további, a gyerekek boldogságára vonatkozó kérdésekre is válaszolni kellett, ahol a szülők egy tízes skálán értékelték, hogy saját nevelési képességeik miként hatottak a gyerekekre.

-.Epstein és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy mely szülői tulajdonságok és nevelési módszerek jelzik a legjobban előre, hogy egy adott családban boldogok lesznek-e a gyerekek.

- Többek között ilyen állításokat kellett értékelni:

- "Bátorítom rá a gyermekemet, hogy saját maga hozza meg a döntéseit",

- "Mindegy mennyi dolgom van, mindig szakítok rá időt, hogy a gyerekemmel legyek".:

- "Általában véve mennyire boldogok a gyerekeid?",

- "Mennyire vagy jó viszonyban a gyerekeiddel?"

A három legfontosabb szülői képesség

Az elemzést követően a kutatók összeállították a legfontosabb képességek listáját, melynek tetején természetesen a szeretet és az odafigyelés áll; a legjobb, amit a gyerekeinkkel tehetünk, hogy kimutatjuk az irántuk érzett szeretetünket.

Szintén nem okozott meglepetést a gyerekek önállóságra és függetlenségre történő nevelése; a túlféltő, széltől is óvó nevelési stílus nem tette boldoggá a gyerekeket.

A lista második és harmadik helyére két nem várt képesség került.

- Az egyik a stresszkezelés, a gyermekek szempontjából ugyanis a második legjobb dolog, amit egy szülő tehet, az a stresszes szituációk hatékony megoldása. Azt persze rengeteg kutatás igazolta már, hogy a túlzott stressz negatívan befolyásolja az egészségi állapotunkat (lásd például itt: Az első bizonyíték arra, hogy a stressz csökkentése javítja a géneket).

- Az viszont már korántsem volt ennyire egyértelmű, hogy a szülők stresszkezelési képessége komoly befolyást gyakorol a gyerekekkel fenntartott kapcsolat minőségére és utódaink boldogságára.

- Mindez azért is meglepő, mert nem egy konkrét nevelési tanácsról, hanem olyasmiről van szó, ami magukat a gyerekeket közvetlenül nem is érinti.

A harmadik helyen szintén egy olyan képesség szerepel, ami közvetlenül nem függ össze a gyerekekkel.

- A kutatás szerint jobban tesszük, ha a különféle nevelési tanácsok helyett inkább a párunkkal való viszonyunkra összpontosítunk.

-Mindegy, hogy elváltunk-e a korábbi házastársunktól, vagy együtt élünk vele, a lényeg, hogy konfliktusainkat békés úton rendezzük.

- Nem maguk a nézeteltérések jelentik a gondot, hiszen ezek még a legjobb családban is előfordulnak, hanem az, hogy mindezt hogyan kezeljük.

- A teszteredmények szerint sokat tehetünk a család boldogságáért, ha párkapcsolati problémáinkat nem a gyerekek előtt próbáljuk meg lerendezni. Ha mégis összetűzésbe kerülünk a párunkkal, és ezt a gyerekek is látták, fontos, hogy előttük kérjünk bocsánatot a másik szülőtől - írja Epstein.

Jutalmazás és büntetés: a nevelési stílus nem túl erősen befolyásoló tényező

-A függetlenségre való bátorítás a tízes lista negyedik helyére került,

-Az ötödik helyen pedig az szerepel, hogy egy szülő mennyire képes biztosítani a gyermeke számára a tanulási lehetőségeket.

-A hatodik helyre az anyagi biztonság került (illetve, hogy rendelkezik-e a szülő stabil jövőképpel),

-és csak a hetedik helyen áll ismét olyan tényező, ami magával a gyerekneveléssel is összefügg.

- Ez szintén meglepte a kutatókat, az eddig felsoroltakhoz képest ugyanis csak kevésbé befolyásolja a gyermekek boldogságát, hogy megjutalmazzuk-e őket, ha jól viselkednek.

-Bár a büntetés nevelési hatékonyságát már régóta kétségbe vonják a pszichológusok, még mindig elterjedt az a nézet, hogy a jutalmazás egy alapvetően fontos nevelési feladat.

-A szülők nevelési stílusa azonban csak kevéssé jelezte előre, hogy milyen lesz a gyerekeikkel fenntartott kapcsolat minősége.

A lista nyolcadik, kilencedik és tizedik helyén a szülők egészsége, a vallásos nevelés és a gyerekeknek nyújtott biztonság áll. A szülő-gyerek kapcsolat szempontjából ezek számítottak a legkevésbé.

-A tesztkérdésekre adott pontok alapján azt az általános képet kaptuk, hogy az amerikai szülők a megfelelő oktatást és biztonságot nyújtják a gyermekeik számára,

- Ugyanakkor sokkal kevésbé képesek a stresszkezelésre és a párkapcsolataik ápolására. A nevelési tanácsadó könyvek nem igazán foglalkoznak a két utóbbi tényezővel, annak ellenére, hogy ezek komoly hatással vannak a gyerekekre" - írja Epstein.

A kutató szerint azonban senkinek nem kell elkeserednie, a szülői képességek ugyanis fejleszthetők. Ehhez viszont nem a szülőknek írt kézikönyvekre, hanem saját problémáink hatékony megoldására van szükség. Amellett, hogy házastársunkkal - vagy ha elváltunk, akkor a másik szülővel - minél harmonikusabb kapcsolatot próbálunk meg fenntartani

. Jobb, ha konfliktusainkat nyíltan vállaljuk

"A gyerekek, különösen a kisebbek életében az elsődleges tanulási forma a mintakövetés.

-A picik gyakorlatilag a kezdetektől az őket körülvevő felnőttektől lesik el a viselkedés és a társas interakciók szabályait, működésmódját.

- Minél kisebb a gyermek, annál mélyebben vésődnek belé a látott és ezek alapján megtanult mechanizmusok.

- És mivel a legkisebbeknek szinte kizárólag a szülők jelentik a társas kapcsolatokat, értelemszerűen az ő viselkedésüket fogják lemásolni.

- Mindezek alapján érthető, hogy a gyereknevelésben a szülők felelőssége különösen nagy a stresszkezelés és a párkapcsolat terén.

-A szülőktől ellesett minta alapjaiban határozza meg, hogy a gyermekek a későbbiekben hogyan tudják majd kezelni a konfliktusaikat.

- A szüleik által modellként nyújtott párkapcsolat felnőtt párkapcsolati működésükbe is beleszól majd"

A szakember szerint a szülők sokat tehetnek gyermekük egészséges fejlődéséért azáltal, ha konfliktusaikat a családban és azon kívül is nyíltan felvállalják.

- A gyermek megérzi a feszültséget, a problémák ki nem mondása emiatt nem segíti a stresszhelyzet rendezését.

- Ehelyett azonban, ha a szülők a problémás szituációkból rövid időn belül hatékony megoldással és megküzdési stratégiával tudnak kijönni, gyermeküknek már az óvodai vagy általános iskolai stresszhelyzetekre vonatkozóan is hatékony helyzetkezelési mintát tudnak szolgáltatni.

"A párkapcsolat témájában szintén fontos, hogy a szülő hiteles modell legyen. A ki nem mondott konfliktusok, a zsörtölődés, a tartós civakodás, a gyermek lelki terrorizálása vagy szétszakítása helyett a konfliktusok nyílt, akár a gyermek előtt történő vállalása és rendezése az előnyösebb.

- A saját érzések és érzelmek - legyenek akár indulatosak vagy negatívak - kimondása, megélése és a gyermekről való leválasztása mindenképpen a kicsik egészséges lelki fejlődésének és későbbi boldogulásának irányába hatnak"

Készült a Scientific American cikke alapján

#1 Dr.BauerBela

GYÜMÖLCSLEVEK

Gyümölcslevek

Őszibarack gyümölcslé

Kiemelkedően sok magnéziumot tartalmaz, s ez elég ritka tulajdonság a növények között. E mellett káliumot, kalciumot és bórt is tartalmaz, amelyek egymás felszívódását segítik. Így az őszibarack fontos a csontok egészségnek megőrzésében, de a sejtek vízháztartásának fenntartásán keresztül késlelteti a sejtek és a bőr öregedését is. Tisztán tartja a bőrt, normalizálja a faggyútermelést.

Továbbá:

- tisztítja a húgyutakat, valamint vizelet hajtó hatású

- kiválóan alkalmas székrekedésre, kedvezően befolyásolja az emésztést

- jótékonyan hat a hormonháztartásra

Alma gyümölcslé

Az egyik legismertebb és legfontosabb gyümölcsünk. Fogyasztása nem korlátozódik néhány hetes időszakra, ugyanis kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően az év minden szakában könnyen és viszonylag olcsón megvásárolható, s tárolás során alig veszít vitamintartalmából.

Tartalmaz A vitamint, B-komplex vitaminokat, de C-vitamin tartalma jóval

csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre. A kálium, a kalcium, cink, fluor, jód, szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez.

Van pár kivételesen előnyös tulajdonsága, melyek kiemelik a mezőnyből, és valóban a legfontosabb gyümölcsünkké teszik:

- hatásos koleszterin elleni szer

- kedvező a hatása cukorbetegség esetén is, mivel a pektin vékonybél falán

alkotott bevonata csökkenti a cukor felszívódását

- székrekedés és hasmenés esetén kiválóan alkalmazható

Bodzából, csipkebogyóból, körtéből, meggyből és almából.

Erdei gyümölcs gyümölcslé

Bodza, körte, meggy és alma jótékony hatását felerősíti a csipkebogyó kiváló tulajdonsága, – amelyben A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található -, és legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel,

betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést, valamint kiváló meghűléses betegségek ellen.

Erdei gyümölcslé fogyasztása növeli szervezetünk betegségekkel szembeni

ellenálló-képességét, erősíti az immunrendszert..

Fogyasztásával meg tudjuk előzni, illetve gyorsabban le tudjuk küzdeni a betegségeket.

Kajszibarack gyümölcslé

Jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B-17, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint

és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést.

Továbbá:

- jótékony hatással van a bőrre, hajra és a körömre

- szembetegségek esetén kiegészítő kezelésként fogyasztható, késlelteti időskori látásromlást

- gyulladáscsökkentő hatású, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabad gyököket

Körte gyümölcslé

Az almához hasonlóan egész évben beszerezhető, mégis évente csak pár kilót fogyasztunk belőle.
Magas ásványi anyag (kálcium , magnézium, kálium, cink, vas, jód)

és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C-vitamin) számos betegség ellenszereként használható. Továbbá:

- csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat

- jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja

- segít a vér megtisztításában

Meggy gyümölcslé

Egyik leghatékonyabb antioxidánsunk, megtalálható benne A és C-vitamin, szelén valamint biofklavon. B vitaminok minden fajtája elsősorban a megfelelő emésztésért felelős

Szilva gyümölcslé

A szilva több okból kifolyólag is nagyon hasznos tápláléka tud lenni

szervezetünknek. Elsősorban hashajtó és székletszabályozó tulajdonsága ismert. Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz, - B-vitaminnak köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre is jótékonyan hat

- kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns

- gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid

Répalé almalével.

Sárgarépa:

Egyik legismertebb zöldségfélénk, amely könnyen beszerezhető, jól tárolható, télen is könnyen hozzá lehet jutni, így egész évben alkalmas zöldséglé formában való fogyasztásra is.

Alapvető vitaminforrás, amely tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, , A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat.

Színét a béta-karotin adja, amely a legfontosabb bőrvédő hatású vitamin. Béta- karotinból képződik az A-vitamin, amely fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészségének szempontjából..

Továbbá:

- tisztítja a beleket, -

- gyermekkorban hozzásegít a csontozat és fogazat fejlődéséhez

- növeli a szervezet védekezőképességét

Magas rosttartalma miatt önmagában ihatatlan állagú, ezért almalével hígítjuk.

Sütőtöklé almalével.

Sütőtök:

Legkedveltebb őszi és téli zöldségünk, amelynek már a színe is arra utal, hogy rengeteg antioxidánst és béta-karotint tartalmaz. A-, E- és C-vitaminban-, magnéziumban-, kalciumban- és foszforban gazdag. Kiváló hashajtó és béltisztító.

Könnyen emészthető, kellemes ízvilágú így a sütőtök levét pici babákkal is érdemes megszerettetni.

Magas rosttartalma miatt almával hígítjuk, a fogyasztásra alkalmas állag érdekében.


Préselt céklalé almalével.

Cékla:

Egészségre gyakorolt jótékony hatása igen régóta ismert, ennek ellenére fogyasztása háttérbe szorult.

Szerteágazó gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti.

Gazdag folátokban, mangánban, káliumban, magnéziumban, vasban, rézben, foszforban, folsavban, B-,C-vitaminban és étkezési rostban. Továbbá:

- kiemelten ajánljuk kismamáknak, mivel B- vitamin tartalma miatt

- erős antioxidáns hatása miatt növeli a szervezet védekezőképességét

Magas rosttartalma miatt almával hígítjuk, a fogyasztásra alkalmas állag érdekében.

Paradicsom:

Paradicsomlében rengeteg az A – vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi

rendszerében.

Szintén A – vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül hatékony a bőrproblémák gyógyításában, például rovarcsípések és a nap által okozott égések csillapításában is. Hatékonyan közreműködik az ibolyántúli sugarak káros hatásainak helyreállításában.

Továbbá:

- segíti az emésztést

- segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást és erősíti szervezetünket

Othello RIBIZLI:

A fekete ribizli fogyasztása kifejezetten ajánlott. Az érett termések bővelkednek az antioxidáns hatású színezőanyagokban

Jelentős a kalcium- és vastartalma is, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén hasznos a fogyasztása. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsírszintjének csökkenését is tapasztalták. Segíti a

bélflóra egészséges alakulását.

Enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású.

PIROS RIBIZLI

Savanykás ízű, magas C-vitamin tartalmú.

A piros ribizli kiváló antioxidáns forrás, hiszen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, négyszer több van benne, mint a narancsban. 100 grammjában 30-40 mg található. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen eme fanyar ízű bogyós gyümölcsöt. .

a C-vitamin mellett tartalmaz B1-vitamint, mely a sejtek, különösen az idegsejtek működéséhez elengedhetetlen, növeli az energiaszintet, javítja a koncentrálóképességet és az anyagcsere folyamatokat; B2-vitamint, mely segíti a zsírsavak lebontását, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben; B6-vitamint, mely ajánlott szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére

Nagyobb mennyiségben fogyasztása hashajtó hatású, így székrekedés ellen kiválóan alkalmazható. Antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben.

http://gondoskodomrolad.wordpress.com/gyumolcslevek

#1 Dr.BauerBela