Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. május 31., csütörtök

TERMÉSZETBARÁTOKNAK-ALPESI TÁJ


#1 Dr.BauerBela

TERHESSÉGI VITAMINOK


A TERHESSÉGI VITAMINOK

Ebben a bejegyzésemben Dr. Czeizer Endre által írt cikket adom közre,amely a jelenlegi várandós gondozás alapjául szolgál a vitaminok bevitele terén.
Számomra nincs favorit készítmény.
-Ha a várandós táplálkozása változatos,azaz mindent megeszik,akkor a betöltött12. terhességi hét után én 2-3 naponta javaslok 1 tablettát,amivel pótoljuk esetlegesen hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat.
Azt tudnunk kell,hogy a magzat "parazita",elvesz mindent ami kell neki.
- A vitaminokkal az anyákat "tuningoljuk",hogy nekik is maradjon valami.

 Dr. Czeizel Endre-részlet
A vitaminok két alapvető jellegzetessége, hogy az életfolyamatok szabályozásában fontos szerepet játszanak, s hogy a szervezet nem képes őket előállítani.
Az egészségvédelem fontos eleme tehát a vitamindús táplálkozás. Hangsúlyozható általános (erőállapot-fokozó, immunrendszert erősítő) jótékony hatása, ám a genetika most tetőző forradalmának köszönhetően bizonyos vitaminok teljesen új megvilágításba kerültek. Kiderült ugyanis, hogy képesek a hibás gének ártalmasságának kivédésére is.
A táplálék fontos alkotórészét képező fehérjék lebomlásakor szervezetünkben egy mérgező aminosav (homocisztein) keletkezik. Méregtelenítésére számos enzim vállalkozik, közülük legfontosabb a MTHFR, amit egy génpár irányít. Az újabb kutatások szerint a nők11%-ában e génpár mindkét tagja, 45%-uknál az egyik gén hibás, emiatt az általuk irányított enzim a homociszteint nem képes méregteleníteni, így homocisztein-túltengés alakul ki a szervezetben. S ha a terhesség ekkor következik be, a magzatban többfajta fejlődési rendellenesség (agy- és koponyahiány, valamint nyitott gerinc) kialakulásával kell számolni. Viszont az ún. magzatvédő vitaminok megfelelő időben és mennyiségben történő bevitelével, a génhiba ellenére, az említett enzimek képessé válnak a homocisztein méregtelenítésére.
A magzatvédő vitaminok közül a legfontosabb a B11 (ennek természetes, táplálékban lévő formája a folát, míg a gyógyszertárban kapható mesterségesen előállított formája a folsav), de a B12-, B2- és B6-vitamin fejlődési rendellenességeket kivédő hatása is igazolt.
- A leendő szülők, joggal, leginkább a fejlődési rendellenességektől tartanak, mivel e sajátos betegségeknél teljes gyógyulás nem igen érhető el. Ráadásul az élet legkorábbi időszakától keserítik meg elszenvedőik és szüleik életét. S végül, míg a csecsemők leggyakoribb kórokait, pl. a fertőzéseket, táplálkozási hiányártalmakat mára sikerült korlátozni, a fejlődési rendellenességek terén kevés sikert értünk el. Az elmúlt években legfeljebb méhen belüli felismerésükre nyílt mód, ám ezt követően csaknem mindig sor kerül a terhesség megszakítására, de ez a "modern Taigetosz" semmiképp se tekinthető optimális megoldásnak.
Az 1990-es évek vizsgálatai igazolták: magzatvédő vitamin mellett a fogamzás hamarabb történt meg, s kissé nőtt az ikerterhességek aránya. A koraterhességben sok kellemetlenséget okozó terhességi émelygés, hányinger és hányás előfordulása számottevően csökkent.
Több szakember is úgy véli, a vitamindús táplálkozás elégséges az említett fejlődési rendellenességek kivédéséhez. Sajnos ez nem igaz.
 A  nők átlag napi 0,16 mg folátot fogyasztanak, elsősorban a zöldségek révén. Ám a fejlődési rendellenességek kivédéséhez naponta 0,66 mg-ra van szükség, mivel ez képes az említett génhiba ártalmas következményeit semlegesíteni.
A hiányzó 0,50 mg pótlásához 15 tányér spenótot kellene mindennap elfogyasztani!
-Így mindenképpen szükséges a táplálék kiegészítése magzatvédő vitaminokkal.
-A legtöbb szakember egyedül a folsavat ajánlja. A magzatvédő vitaminok között valóban ez a legfontosabb komponens, de a folsav önmagában az agy- és koponyahiány, ill. a nyitottgerinc-eseteknek csak 60-70%-át képes kivédeni.
- Továbbá nincs bizonyíték arra, hogy a szív- és vese-rendellenességek, valamint a végtaghiány kialakulását is meg tudja előzni. A folsav alkalmazásakor arra is gondolni kell, hogy a hazánkban használt 3 mg-os tabletta vérszegény betegek gyógyítására szolgál. A nemzetközi ajánlás szerint viszont egészséges terheseknek 1 mg-nál több folsavat nem helyes szedni a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében.
A legfontosabb azonban a magzatvédő vitaminok szedésének az ideje.
-A fogantatás után a magzatkezdemény a petevezeték oldalsó szájadékától elindul a méh felé, ahova általában a 7. napon érkezik meg. A következő héten beágyazódik a fogadására felkészült méhnyálkahártyába. Ez idő alatt a magzatkezdemény osztódó sejtjei még nem specializálódtak, éppen ezért "mindenre képes" őssejtek. A magzati fejlődés 15. napján kezdődik meg a szervek és főbb testformák kialakulása, ezáltal a sejtek specializálódása.
A központi idegrendszer fenti fejlődési zavarai, összefoglaló elnevezéssel, idegcső-záródási rendellenességek.
Az agy- és koponyahiány, valamint a nyitott gerinc tehát a magzati fejlődés 15. napjától alakul ki, éppen akkor, amikor kimarad a nők terhességet jelző havi vérzése.
 Mindenképpen szükséges ezért a magzatvédő vitamint a tervezett fogamzás előtt minimum egy hónappal elkezdeni.
 A súlyosabb fejlődési rendellenességek a magzati fejlődés 15-77. napja között alakulnak ki, ezért a vitamin szedését feltétlenül a terhesség 12. hetéig szükséges folytatni.
Az 1990-es években a magzatvédő vitaminok áttörést jelentettek a fejlődési rendellenesség megelőzésében, e betegségcsoport előfordulásának korlátozásában.
A jótékony hatást eddig egyetlen készítmény alkalmazásakor igazolták kétséget kizáróan,.
-Ha a fogamzás előtt minimum egy hónappal kezdték el szedni, s a terhesség első három hónapjában folytatták, az agy- és koponyahiány, valamint a nyitottgerinc-esetek kb. 90%-át lehetett kivédeni.
- Emellett a gyakori szív- és a műtéti beavatkozást igénylő vese-rendellenességek, a végtaghiányok megelőzésében is igazolódott szerepük.

#1 Dr.BauerBela

2012. május 30., szerda

-A FÜLKÜRTHURUT


A fülkürthurut



Gyermekeknél (fél és 6 éves kor között) a fülkürt egyenesebb, rövidebb és relatív tágabb, mint felnőttkorban, ezért ők különösen veszélyeztetettek.



 A fülkürt működése

-A fülkürt egy kis csatorna, mely az orrgaratot (és ezzel a külvilágot) köti össze a középfüllel.
-Ne mint merev, nyitott csövet képzeljük el: nyugalmi állapotban falai összefekszenek, és aktív izomműködés eredményeként nyílik meg, nyelés, rágás vagy ásítás során.
Szerepe, hogy kiegyenlítse a légnyomást a dobhártya két oldalán: a külvilág és a zárt középfül között.
Ha valamilyen okból a fülkürt nem nyílik meg elég gyakran (egészséges emberben percenként 2-3x), akkor a zárt középfül szövetei „elhasználják” a levegő oxigénjét, és ha a nyomáskiegyenlítés elmarad, negatív nyomás, vákum alakul ki a zárt üregben.


Mi okozhat zavart a fülkürt működésében?
        A fülkürt elégtelen működésének az esetek döntő többségében az orrgarati szájadék körüli duzzanat az oka. Felsőlégúti betegségek esetén az orrüreg és a garat nyálkahártyájában (így a fülkürt orrüregi szájadéka körül is) gyulladás alakul ki. A gyulladt nyálkahártya megduzzad, ami szűkíti, sőt, teljesen el is zárhatja a fülkürt nyílását.
        Kisgyermekeknél (néha felnőtteknél is megmarad!) az orrmandula éppen itt található, ennek duzzanata elzárhatja a szájadékot.
        Gyermekeknél (fél és 6 éves kor között) a fülkürt egyenesebb, rövidebb és relatív tágabb, mint felnőttkorban, ezért ők különösen veszélyeztetettek.
        Felnőttkorban az orrgarati szájadék elzáródásának hátterében állhat orrsövényferdülés, egyszerű nátha, arcüreggyulladás, orrpolipok, igen ritka esetekben az orrgarat daganatai.
        Nagy nyomásváltozások (repülőút, nagy magasságváltozás) esetén a fülkürtnek jóval nagyobb nyomáskülönbségeket kell kiegyenlítenie, ilyenkor egészséges embernél is elzáródhat rövidebb-hosszabb időre (akár 2-3 hétre is).

Mit érzünk, amikor nem működik a fülkürt?
A már leírt vákum miatt a dobhártya behúzódik, megfeszül, ez enyhe fájdalmat okozhat.
-A hallócsontok a negatív nyomás miatt rosszabb hatásfokkal továbbítják a hangrezgéseket, emiatt a hallás tompább, dugultnak érezzük a fülünket, saját hangunkat visszhangosan halljuk. Amennyiben a vákum hosszabb ideig fennáll, folyadékot szív ki a középfül szöveteiből, ilyenkor a halláscsökkenés jelentőssé válik.
A fülkürthurut egy kellemetlen, akár 3-4 hétig elhúzódó, de nem súlyos betegség, ám ha nem vesszük komolyan, szövődményként könnyen középfülgyulladáshoz vezethet!
#1 Dr.BauerBela

A TERHESSÉGI HÁNYÁS MODERN SZEMLÉLETE


A terhességi hányás modern szemlélete

A terhességi hányinger és hányás, vagy "reggeli betegség" a nők legalább kétharmadát érintő kellemetlen kísérőjelensége a terhesség első három hónapjában. Súlyosabb változata a terhességi vészes hányás, amely a csillapíthatatlan hányás következtében kialakuló súly, folyadék- és sóvesztést miatt már az anya és a magzat egészségét is veszélyezteti. A folyadék- és sóvesztés a szív munkáját is jelentősen lerontja és komoly szívritmuszavarok és idegrendszeri tünetek is megjelenhetnek. Ez az állapot mindenképen orvosi ellátást igényel!


A terhességi hányást, részben pszichoanalitikus spekulációk miatt, részben a nőkkel szembeni előítéletek miatt, sokáig a terhességgel szembeni tudattalan pszichés ellenállásnak tekintették.
- Sok - a reprodukciós funkciókkal kapcsolatos - női egészségügyi problémának sorsa ez, gondolhatunk itt a testi betegség rangját csak nemrég elnyert premenstruális szindrómára, amely a menstruációt megelőző hormonszint csökkenésből fakadó szorongásos-depresszív panaszokat jelenti.
Nemrég még orvosi szakkönyvek is ezt az álláspontot képviselték, és tanulmányok igyekeztek kimutatni, hogy a terhességi hányingertől/hányástól szenvedő nőknek negatívabb az anyasághoz való viszonyuk, tudattalan okokból nem kívánt a terhesség, stb.
Mára úgy tűnik, hogy a terhességi hányás megjelenése a humán choriongonadotrop (HCG) hormon magas szintjével esik egybe, de szerepet játszhat ebben az ugyanekkor megfigyelhető magas ösztrogén és pajzsmirigyhormon szint is, melyek szintén okozhatnak émelygést/hányást.
-Egyes kutatók nem is egyszerűen a magas hormonszinttel, hanem a hormonok által beindított idegi mechanizmusokkal magyarázzák a jelenséget.
- E finom különbségtételt az indokolja, hogy nincs mindig egyértelmű hormonszint különbség a "terhességi betegségben" szenvedők és a tünetmentes terhesek közt.
A HCG hormon a megtermékenyített pete beágyazódását követő két napon belül kezd el termelődni, legmagasabb szintjét a terhesség 8-10 hetében éri el. Döntő szerepet játszik a terhesség megtartásában.
Ha tehát a HCG okozza közvetve vagy közvetlenül a hányingert/hányást, első megközelítésben azt mondhatnánk, hogy sajnos az emberi szervezet már csak így lett "kitalálva", örüljön akinek nincs hányingere, és viselje el az, akinek van.
Statisztikai vizsgálatok többszörösen megerősítették, hogy akik terhességük korai szakaszában hányingerről/hányásról számolnak be, azoknál kevesebb szülési komplikáció várható és életképesebb utódot hoznak a világra.
- Ezzel szemben, akiknek a terhesség elején nincsenek émelygős/hányásos tüneteik, azok gyakrabban vetélnek el, gyakoribb körükben a koraszülés, és kisebb súllyal születik gyermekük.
-Már 1940-ben megjelent egy közlemény, amely arra a meglepő következtetésre jutott, hogy a vészes terhességi hányásban szenvedő nők közt hétszer kisebb volt a vetélés kockázata, mint az átlagos terhesek közt. Ez már csak azért is meglepő, mert a vészes terhességi hányást súlyos, veszélyeztető állapotnak tekintjük. Egy 338 főre kiterjedő vizsgálatban a következő összefüggést találták:
Az adatokból kiolvasható, hogy akiknél sem émelygés, sem hányás nem állt fent, azok közt 20%-os volt a magzat elvesztésének aránya, akiknél émelygés, hányinger jelentkezett, azok közt ez már csak 10%-os kockázatot jelentett, míg akiknél hányás is volt tapasztalható, azok közt a vetélés és halva szülés veszélye 5% alá csökkent. Más vizsgálatok hajszálra ugyanezt kapták. agyis minél súlyosabbak a tünetek, annál inkább csökken a spontán vetélés és a magzatelhalás veszélye!
A terhességi hányás evolúciós előnyei
Dr. Margie Profet érdekes elmélettel állt elő.
-Ha a világon majd' mindenhol kimutatható a terhességi hányás, akkor ez az emberi faj sajátja és hasznos kell legyen a magzat szempontjából.
- A hányás biológiai funkciója mérgek, mérgező anyagok eltávolítása a szervezetből, feltételezhető tehát, hogy a terhes anyák azért hánynak, hogy magzatjaikat megvédjék az ételekben található mérgező anyagoktól. Amivel egy felnőtt szervezete elbánik, az a fejlődő magzatra esetleg mérgező.
Profet elméletét számos megfigyelés alátámasztja
. A hányinger és hányás a terhesség második hete után jelenik meg, s a hetedik-nyolcadik héten tetőzik, a hányinger/hányás és bizonyos ételek kerülése arra az időszakra esik, ami alatt a magzat szervei és végtagjai kialakulnak.
-A fejlődésnek ezen időszakában a legérzékenyebb a magzat a különféle növényi mérgező anyagokra és a baktériumok toxinjaira, ugyanakkor fejlődéséhez még nincs szükség sok tápanyagra, az anyai szervezet tartalékai bőségesen kielégítik szükségleteit. A terhesség ezen időszakában a nők fokozottan érzékenyekké válnak a keserű, erős, csípős, egyszóval markáns ízű ételekkel, valamint az alkohol és koffeintartalmú italokkal szemben, s szaglásuk is rendkívül felfokozódik.
- Ez az "undorodós", "válogatós" időszak az ősidőkben azt a célt szolgálta, hogy a terhes anya kerüljön el minden potenciális, táplálékban rejtőzhető veszélyt, sőt az a legbiztosabb, ha alig eszik.
-Ez az stratégia ma sem idejétmúlt, hiszen táplálékaink telis-tele vannak rovarirtó- és gyógyszermaradványokkal, s különféle egyéb kémiai szerek nyomaival, gondoljunk csak a permetezésre, a savas esőkre, az állattenyésztésben használatos hormonokra és antibiotikumokra, valamint az élelmiszer adalékanyagokra, tartósítószerekre.
- Profet elmélete mellett szól az is, hogy a hányinger/hányás akkor kezd csökkenni, amikor a magzat szervezete már kialakult és intenzív növekedésnek indul, vagyis már nagyobb a fehérje- és kalóriahiány kockázatának a veszélye, mint az esetleges mérgekének.
Van ahol nem ismerik a terhességi hányást?
-Vajon valóban azok az ételek okoznak émelygést és undort, amelyek mérgezőbbek? --Vajon ezen ételek kerülése csak a terhesség első harmadában áll fent, és később csökken? Vajon azokban a kultúrákban, ahol a táplálék kevesebb mérgezési lehetőségre ad alkalmat, ritkább a terhességi hányás?
 Igen sok vizsgálat adatait dolgozták fel statisztikai módszerekkel, és az ételek kerülésével és kívánásával kapcsolatban kb. 6000 terhes nőt adatait feldolgozva a következő összefüggést kapták a terhesség teljes idejét tekintve:

Ebből az a meglepő következtetés vonható le, hogy a leginkább kerülendő és undort keltő élelem az egész terhesség ideje alatt a hús, ezzel szemben a legkívánatosabb ételek a gyümölcs és gyümölcslevek, s a nagy kalóriájú ételek, mint édesség, tésztafélék, tejtermékek.
A szerzők áttekintettek kulturközi vizsgálatokat is, összesen 27 kultúrát vizsgáltak meg a terhességi hányás és táplálkozás szempontjából.
-Kiderült, hogy a 27-ből hétben (pl. a Bhil /Ázsia/, a Mbundu /Afrika/, a Siriono (Dél-Amerika/ kultúrákban) nem ismerik a terhességi hányingert és hányást. A táplálkozásuk elemzése azt mutatta ki, hogy a hét kultúrában gyakorlatilag nem fogyasztanak húst, s fő táplálékuk a rizs és gabonafélék.
A különös eredményre a szerzők logikus magyarázatot adnak.
-A húsfélék rendkívül romlékonyak, sőt már az élő állatban is élnek paraziták, melyek megbetegíthetik az embert.
-Az ősi időkben a hús konzerválása nem volt megoldott, ez a fejlődés későbbi fejleménye.
- A terhesség alatt az anya immunrendszere bizonyítottan gyengébben működik, hogy csökkenjen a magzatnak, mint idegen szövetnek a kilökődési veszélye.
A húsok kerülése és a húsokkal szembeni averzió tehát nemcsak a magzatot védi a romló húsban élő baktériumok mérgeitől a kritikus időszakban, hanem az anyát is, hiszen az anya megbetegedése szintén veszélyes lenne a magzatra nézve.
De mi a helyzet a zöldségekkel, amire Profet elmélete koncentrált? Amikor csupán a terhesség első harmadát vizsgálták a válogatósság szempontjából, kiderült, hogy húsok elutasítása után a zöldségek-főzelékek kerülése volt a második legkiugróbb kategória, ami megerősíti Profet feltevését, hogy a növényi mérgekkel szemben is véd a terhességi hányinger és hányás. Érdekes, hogy a terhesség későbbi szakaszában Profet elméletéből következően a zöldségfélékkel szemben csökken az averzió, a hússal szemben viszont nem.
A terhességi hányás kezelése
. Úgy tűnik, hogy a sok táplálékfelvétel nem kedvez a magzat fejlődésének a korai szakaszban, s ezért a nagyobb súlytöbblettel rendelkező nők valószínűbben hánynak terhességük alatt, mert a szervezet "védeni" akarja a magzatot.
- Állatkísérletek szintén azt mutatják, hogy sok emlősnél csökken a táplálékfelvétel a terhesség korai szakaszában, ill. ha magas kalóriájú táplálékkal etették az emlősöket a terhessé korai szakaszáéban, kisebb súlyú utódokat hoztak a világra.
Ez felveti persze azt a kérdést, hogy vajon jó-e csökkenteni a hányingert és hányást. Az érintett nők persze valószínűleg kórusban felelnék, hogy igen. Ha viszont azt szeretnénk, hogy ne veszítsük el a hányinger/hányás hátterében rejlő evolúciós előnyöket, valószínűleg a hányinger sikeres kezelése után is csínján kéne bánni a bevitt kalóriával a terhesség első harmadában. S ha már csökkentünk, nem mindegy hogyan és mivel.
A terhességi hányinger és hányás csökkentésének egyik bevált és tudományosan is hatékonynak talált szere a gyömbér.
-Kutatók 1 gramm gyömbér port ajánlanak egy napra elosztva, folyadékkal bevenni. A gyömbért szedő csoportban jelentős mértékben csökkentek a tünetek, s a terhesség kimenetelére nézve semmilyen káros hatást nem tapasztaltak.
A hipnózist szintén hatékonynak találták nemcsak az átlagos terhességi hányásos tünetek, de még a vészes terhességi hányás kezelésében is. Ez utóbbi esetében különösen fontos volna elsővonalbeli kezelésként próbálkozni vele.
-A mai gyakorlat szerint akkor fordulnak hipnózis kezeléshez, ha már semmi más nem segít, holott éppen fordítva volna talán helyesebb, tekintve, hogy a hipnózis kezelésnek nincsenek a magzatra nézve veszélyei, míg a vészes terhességi hányás kezelésekor bevetett gyógyszerek, pl. szteroidok, nem veszélytelenek.
 
#1 Dr.BauerBela

2012-MÁJUS HAVA-MINDEN LÁTOGATÓMNAK AKI A VIRÁGOT SZERETI


#1 Dr.BauerBela

-MUSKÁTLI INTEGET ÁT A TULSÓ SORRA


#1 Dr.BauerBela

-A TERHESSÉGI TESZT ÉS AMIT RÓLA TUDNI ÉRDEMES


Terhességi teszt - amit tudni érdemes


A terhesség korai szakaszában jellemző, jól felismerhető tüneteket produkál, a terhességteszt nagy bizonyossággal, egyszerűen elvégezhető.
A nem kivánt teherbeesés veszélye esetén a bizonytalanság az egyik legidegesítőbb dolog. Figyeljük a testünk minden rezzenését, próbáljuk megfejteni, hogy létrejött-e a terhesség. A terhesség korai jeleit sokan ismerik. Például a gyengeség, fáradékonyság, szédülés, hányinger, hányás.
 De ha jól belegondolunk, ezeket a tüneteket az idegesség, a kétségek közti hánykolódás is okozhatja. Mit tehetünk, hogy megkapjuk a biztos választ? A megoldás a terhességi teszt elvégzése.

Mikor vegyünk terhességi tesztet?

Sokan csak akkor gondolnak a terhességre, amikor a várt havi vérzés késik és a terhesség tünetei már jelentkeznek.
 Ha a terhesség lehetősége felmerül nem szabad a probléma elől elzárkózni. Nem szabad arra gondolni, hogy velem ez nem történhet meg. Lehetséges, hogy valaki csak egyszer élt nemi életet, de ez az egy alkalom is elég lehet ahhoz, hogy teherbe essen. Nem szabad várni, hogy a második várt menstruáció se jöjjön meg. Meg kell győződni arról, hogy a terhesség fennáll-e, amilyen gyorsan csak lehet. Erre a terhességi teszt nyújt megoldást.

Hol lehet megvenni?

A terhességi tesztek több helyen is beszerezhetők, például drogériákban, nagyáruházakban. Ezeken a helyeken úgy meg tudod vásárolni a tesztet, hogy nem kell egy eladótól sem kérni, csak leveszed a polcról. Mégis inkább azt javasoljuk, hogy patikában szerezd be a tesztet. Ne ess zavarba attól, hogy ott kérni kell, beszélni kell róla. Légy magabiztos, ez az életedben egy fontos dolog.
Ha gyógyszertárban vásárolsz, pontos tájékoztatást kapsz a különféle tesztekről. Mind ugyanúgy működik, közel azonos biztonsággal mutatja ki a terhességet. A különbség abban rejlik, hogy vannak szuperérzékeny tesztek, amik nagyon alacsony (25 vagy akár 10 IU/l) terhességi hormon szintet is kimutatnak. Minél érzékenyebb a teszt, annál hamarabb elvégezheted, annál hamarabb kapsz választ a kérdésedre.
A terhességi teszt recept nélkül kapható, kiskorúak is korlátozás nélkül vásárolhatják.
 Elvégzése nem igényel különösebb gyakorlatot vagy ismeretet. A terhességi tesztek dobozában mindig van tájékoztató a teszt pontos használatáról, ezt érdemes alaposan elolvasni. Egy jó tanács: ne dobd ki, csak ha már elvégezted a tesztet, mert az eredmény értékeléséhez is szükség van rá.

Hogyan működik?

A terhességi teszt a terhességi hormont (hCG) mutatja ki, amely csak terhesség esetén termelődik. Így ha a teszt pozitív, akkor tévedés nem fordulhat elő. Negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha nem vagy terhes, vagy ha létrejött a terhesség, de még nem termel elegendő terhességi hormont ahhoz, hogy a teszt kimutassa, vagyis túl korán végezted el.

Hogyan alkalmazzuk a terhességi tesztet?

A terhességi hormon vizsgálata vizeletből történik. A terhességi tesztek érzékenysége változó, általában 4-5 nappal a várt menstruáció után már kimutatható a terhesség.
- Akkor a legpontosabb a vizsgálat, ha a reggeli első vizeletmintából történik, ugyanis ebben az időpontban a terhességi hormon nagyobb mennyiségben van jelen a vizeletben.
A vizeletet egy tiszta edénybe fogjuk fel. A teszt egyik végét kell belemártani a vizeletbe, várni kicsit, majd kivehetjük belőle, tegyük tiszta, vízszintes helyre, és várakozzunk, míg azt a kezelési útmutató javasolja, általában pár percig (10-15 perc). Az eredmény általában csíkok formájában jelentkezik a teszten. Mindig van egy úgynevezett kontroll csík, mely azt jelzi, hogy működik-e a teszt. Amennyiben nem jelentkezik a kontroll csík, úgy nem értékelhető az eredmény, vegyél egy másikat. Amennyiben van a vizeletben kimutatható szintű terhességi hormon, úgy a második csík is megjelenik.
Biztos pozitív az eredmény (vagyis terhes vagy) amennyiben a kontroll csíkkal megegyező erősségűen látszik a második csík is. Ha a második csík halványabb, akkor pár nappal később a teszt ismételt elvégzése javasolt. A tesztek rendkívül pontosak, téves pozitív eredmény gyakorlatilag nincs. Negatív eredmény esetében, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, egy hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot.

Mennyire megbízhatóak a tesztek?

A kereskedelemben kapható tesztek rendkívül megbízhatóak, csaknem 100%-ban. A terhességi hormon szint csak akkor mérhető, akkor lesz a teszt pozitív, ha a termelt HCG mennyisége elért egy értéket. Ez általában a fogamzást követő 10-12. napnál következik be. Ha ez után végezzük a tesztet, akkor az eredményben biztosak lehetünk.

Végezetül….

Védekezés nélküli nemi kapcsolat után, vagy ha felmerül a gyanú, hogy az alkalmazott védekezés nem volt sikeres (pl.: elszakadt az óvszer, vagy a fogamzásgátlót elfelejtetted bevenni) van lehetőség 72 órán belül egy tabletta bevételével kivédeni a nem kívánt terhességet. Ezt a tablettát a nőgyógyásznál felírathatod.

#1 Dr.BauerBela

-A SZEPLŐ


A SZEPLŐ





Fiatalkori szeplő (ephelides juvenilis) – világos hajú és bőrű egyéneken kialakuló, gombostűfejnyitől a lencsényi átmérőig terjedő, főleg a fénynek kitett helyeken (arc, hát, mell, váll, kar) jelentkező, szimmetrikusan elhelyezkedő, nyáron a napozás hatására szaporodó, illetve sötétedő, körülírt pigmentszaporulat, melynek oka a bazális sejtek megnövekedett melaningranulum tartalma.
Kezelés: nyáron 15-ös faktor feletti UVA -ra és UVB -re is kiterjedő fényvédők használata.

Kihalványítására különböző nehézfémtartalmú kenőcsök megkísérelhetők, de allergizáló hatásukra gondolni kell. Helyileg hidrokinon kezelés és fenoléteres ecsetelés használatos.

#1 Dr.BauerBela

2012. május 29., kedd

-A TERHESSÉGI TOXÉMIÁRÓL


A terhességi toxémiáról

A terhességi toxémia egy veszélyes betegség, amely akár az anya, akár magzata számára könnyen végzetessé válhat. Ha időben észlelik, jó eséllyel gyógyítható, de mivel nemegyszer későn keresik fel az orvost az érintettek, a kismamák halálának egyik leggyakoribb okozójaként tartjuk számon.

Nagyon fontos tisztában lennünk a tüneteivel, hogy lehetőleg azonnal észrevegyük, ha a környezetünkben előfordul.
- Minden egyes nap rengeteget számít a súlyos helyzetekben, ezért bármiféle gyanúnk merülne fel e betegséggel kapcsolatban, azonnal menjünk orvoshoz!

Jellemzően a várandósság második felében fordul csak elő, addigra telítődhetnek az anya szervezetében a mérgezésért felelős anyagok.

Három alaptünetét ismerjük, ezek együttes előfordulása esetén feltétlen résen kell lennünk.
-A magas vérnyomás, a vizeletben megjelenő fehérje, illetve az ödéma egyaránt árulkodó jelek lehetnek.
1- A legfeltűnőbb e három közül természetesen az ödéma kialakulása.
2- A vérnyomás megemelkedését nem mindenki veszi észre.
3- Nem is beszélünk a vizelet összetételének megváltozásáról.
- Ezért arra figyeljünk, amire leginkább tudunk: általános hogylétünkre, egyszerűen fogalmazva: arra, hogy hogy érezzük magunkat.
-Ha a szervezetünk jelez, hogy valami nincs rendben, azt sose hagyjuk annyiban! Ilyen figyelmeztető jelek lehetnek: fejfájás, rossz közérzet, fülzúgás, látászavarok (részleges látótér- vagy látáskiesés, szikralátás, kettőslátás),  májtáji fájdalom, hányás, hányinger stb.
- A rendszeres terhességi vizsgálatok egyik célja éppen az, hogy a kismamák számára nem nyilvánvaló problémák is felszínre kerüljenek.

Az elhanyagolt toxémia szélsőséges esetekben epilepszia-szerű görcsrohamot idézhet elő, sajnos nem egyszer kómás állapot is kialakulhat, vagy – ritkábban – akár hirtelen halál is bekövetkezhet.

A betegség súlyos következményeinek kivédését nehezíti, hogy kialakulásának pontos okát a mai napig nem ismerjük.
- Szerencsére annyi biztos ismeretünk azért van, hogy mi minden jelenthet rizikófaktort:
  • A túl nagy magzat vagy az ikerterhesség növeli a kockázatot, ugyanis a nagy súlytól a méhfal túlfeszülhet, ami a normális véráramlást nehezíti.
  • Nagyon fiatal kismamáknál előfordulhat, hogy a méhfal érhálózata még nem elég fejlett, ezért szintén nehezebben áramlik benne a vér.
  • Az anya bizonyos betegségei esetén (pl. már fennálló diabetes, veseproblémák stb.) a lepény érrendszere károsodhat, ami elősegítheti a toxémia létrejöttét is.
  • A hiányos vagy kevés táplálék (illetve a kóros túltápláltság!),
  • a tartós idegrendszeri túlterhelés (stressz),
  • a kemény fizikai munka,
  • a szélsőséges klimatikus viszonyok (időjárási frontok).
Az extrém helyzetek (a magzati fejlődés stagnálása, magzati oxigénhiány vagy a kismama eszméletvesztésével járó rángógörcs esetén) ugyan a szülés mesterséges megindítását és szakszerű koraszülött-ellátást igényelnek, de az esetek többségében egy speciális diéta betartása, a folyamatos pihenés és a felírt gyógyszerek (általában vérnyomáscsökkentők és Aspirin) beszedése elegendő lehet ahhoz, hogy a komolyabb következményeket elkerüljük.

Régebben folyadék- és sómegvonást, valamint vizelethajtást is ajánlottak, de az orvostudomány azóta rájött arra, hogy bár e megoldások bizonyos szempontból logikusnak látszanak, épp ellenkező hatást érnek el, mint amit szeretnénk, ezért ma már egyértelműen tiltják ezeket a módszereket.

#1 Dr.BauerBela

A KELOID


Keloid, keloidos heg

-1 KÉP-HSFALI MŰTÉT UTÁNI KELOID
2-KELOID EGY VÁLLTÁJÉKI SEB GYÜGYULÁSA UTÁN





A keloidos hegek leggyakrabban a mellkason és a háton alakulnak ki (legtöbbször gyulladt pattanások,  aknés csomók után, vagy sebészeti beavatkozás, műtéti heg  – pl. anyajegy kimetszése - következtében), keloid képződésre hajlamos egyéneken. Sokszor találunk keloidot ezeken a területeken olyanoknál is, akiknél a testük egyéb helyein levő, pl. régi, gyerekkori hegek nem keloidosak. Igazi keloid hajlam esetén minden heg, mindenhol keloidosan gyógyul az illető emberen. Fontos megnézni  - akinek még van, himlőoltásI  hegét, egy nem feltétlenül szükséges vágás / műtét  előtt, mert ha az keloidos, akkor valószínűleg a többi seb is így fog gyógyulni.

#1 Dr.BauerBela

TERHESSÉGI MAGAS VÉRNYOMÁS


Terhességi magas vérnyomás-



A terhességi magas vérnyomás a pusztán a terhesség alatt fellépő magas vérnyomás elnevezése. Rendkívül veszélyes állapotról van szó, ugyanis a magas vérnyomás csökkenti a vér áramlását a mama testének kettős szerveibe, ha pedig a méhlepény vérellátása csökken, az a magzatra nézve fatális következményekkel járhat. A magas vérnyomás miatti érkárosodások miatt fehérje jelenik meg a vizeletben, fokozódik a szövetek közti folyadékfelszaporodás, ami testsúlynövekedés képében jelenik meg. A folyamat tovább haladva agyödémához, test szerte görcsökhöz, kezeletlen esetben akár halálhoz is vezethet.
Terhességi magas vérnyomásról beszélünk akkor, ha a vérnyomás 140/90 Hgmm, vagy ennél magasabb, illetve, ha a felső, a szisztolés vérnyomás érték a terhesség alatt 30 Hgmm-t emelkedik, vagy diasztolés, az alsó érték 15 Hgmm-t.
Bár nem ritka betegség (a várandó anyák nagyjából 10%-át érinti), pontos okairól mégsem tudunk sokat.
-A megfigyelések szerint az első terhesség esetén, sokkal gyakoribb, mint a továbbiaknál, illetve nagyobb számban fordul elő azoknál a nőknél, akik új párkapcsolatból esnek megint teherbe.
Tünetek
A terhességi magas vérnyomásnak sok esetben nincsenek látványos tünetei, ha mégis, ezek leggyakrabban a következők:
  • fejfájás, látászavar (homályos látás, foltok jelennek meg a szemünk előtt);
  • hányás;
  • gyomortáji fájdalom;
  • csökkent vizeletürítés;
  • megdagad a kéz, a láb, az arc;
  • csökken a magzatmozgás;
Kezelése
A kezelés a tünetek súlyosságától és a baba állapotától függ.
- Előfordulhat, hogy a szülés megindításával a terhességet meg kell szakítani. Természetesen ilyen esetben sok függ a magzat tüdejének állapotától.
-A kezelés során az elsődleges szempont az anya egészsége, illetve, hogy a születendő baba túlélési esélyei legalább elfogadhatóak legyenek és a normálisan fejlődhessen a továbbiakban.
-Az ágynyugalom általában csökkenti a vérnyomást és javítja a méhlepény vérellátását
.

-Ha fehérje jelenik meg a vizeletben a vérnyomás emelkedése mellett, a terhes anyát kórházban kezelik tovább, állandó megfigyelés mellett.
- Rövid távon a vérnyomáscsökkentő szerek is jól alkalmazhatóak, hiszen ezek időt adnak a babának a növekedésre és fejlődésre.
-Ha meg kell indítani a szülést, előtte az anya szteroidokat kap, hogy ösztönözzék a baba tüdejének fejlődését.
Megelőzés
Mivel a terhességi magas vérnyomás pontos okai nem ismertek, így a megelőzéssel kapcsolatban sem lehet biztosat állítani, de a következő tényezők valószínűleg csökkentik a kockázatot:
  • Aprólékos odafigyelés a terhességgondozás során, ennek egyik alappillére a vérnyomás, a vizeletfehérje, a testsúly rendszeres nyomon követése;
  • Kórházi kezelés, amint a normális értékektől való eltérés mutatkozik;
  • Kalciumban, magnéziumban és fehérjében gazdag táplálkozás;
  • A C-vitamin valószínűleg javítja a méhlepény működését és általában is segít a fertőzések leküzdésében.
http://bertengo.com
#1 Dr.BauerBela

2012. május 28., hétfő

A BŐR BETEGSÉGEI


 BŐR BETEGSÉGEI
1. BAKTERIUM OKOZTA
2. VÍRUS OKOZTA
3. GOMBA OKOZTA
1. BŐR BAKTERIÁLIS BETEGSÉGEI



 KITERJEDT ÓTVAR EGY 6 ÉVES GYERMEK ARCÁN







 A baktériumok olyan parányi mikroorganizmusok melyek az állat és növényvilág határán vannak. Osztódással szaporodnak. Kedvezőtlen körülmények között ún. spórákat képeznek, mely állapotában is megőrzi fertőző képességét. Toxint termelve betegséget okoznak. Nem elég fertőtleníteni, csírátlanítani kell, 200 fok felett, vagy gázzal lehet.
A baktériumok fajtái:
Coccusok: (Staphylo-, Strepto-, Diplococcusok) gömbölyű, gennykeltő baktériumok,
a bőr gyulladásos betegségeit okozzák (pattanás, gennyes kiütés, kelés, furunkulus, reumatikus láz, orbánc, szőrtüszőgyulladás, vérmérgezés stb.).
Bacillusok: pálcika alakúak (például tetanusz).
Spirillumok: spirál alakúak (például Lyme-kór, kullancs hordozza!). Fonál alakúak
Elősegítő tényezők: Rossz higiéné, hajlam, cukorbetegség, vitaminhiány, alkoholizmus.

Bőrfelületen lévő betegségek:
Ótvar: gennyes bőrbetegség, bőrfelszínen sárgás barnás pörkök, gennytartalmú v vérzékeny hólyagok is lehetnek. Kezelése: pörkök eltávolítása borogatással, antibakteriális ecsetelő, kenőcsök.
Szőrtüszőgyulladás: szőrtüsző felületes gyulladása (gennyhólyag, piros)

Bőr mélyebb rétegeiben levő betegségek:
Orbánc: Streptococcus okozta heveny, fertőző felölets bőrgennyesedés az irha nyirokereinek. Alsó végtagon és arcon fordul elő. Tünetei: láz, bőrfelszín feszes, fénylő, élénkvörös, duzzadt, ödémás, hólyagos. Kezelése: orvosi kezelés és elkülönítés, antibiotikum kell.
Lábszárfekély: cellulitis Streptococcus okozza, a láb alsó részén a csontos területen gyakori. Mély és felületi keringés zavarából alakul ki. Láz, vörös, duzzadt, fájdalmas. Nehéz gyógyítani, antibiotikummal, fekvést igényel.
Vadhús: gennykeltők okozta ér dús kötőszövet, ujjakon, kézen, ajakpíron fordul elő. 2-10 mm-es élénkvörös, kocsányon lógó sarjszövet, környezete nedvezik, lepedékes, vérzékeny.
Kelés: nagyon gyakori, főleg szőrös területen, Staphylococcus okozza. Kezelése: párakötés, mechanikus kiürítés, kinyomás, széles spektrumú antibiotikum alkalmazsa.
Pállott szájzug: baktérium a gyerekeknél, sarjadzó gomba felnőtteknél, vashiány, cukorbetegség. Ótvarhoz hasonlóan kezeljük.

Bőrfüggelékeken lévő betegségek:
Verejtékmirigy gyulladás:
Hónaljszőrzet megbetegedése:
Gennyes körömsánc gyulladás: sárga körömágy, gennyesedés, pír. Lehet a rosszul végzet manikűr oka is, cuticula kivágása csak a vendég kérésére történjen, átterjedhet ujjbegyre.
Darázsfészek: több egymás melletti szőrtüsző mély gyulladása. Lilás színű. Fejfájást okozhat.


                                                        2. VÍRUS OKOZTA

Vírus okozta bőrbetegségek: (sejt és szövetelváltozás vírusfertőzés miatt)
Vírus: jóval kisebbek a baktériumoknál, elektronmikroszkóppal láthatók, csak egy fajta nukleinsavat és fehérjét tartalmaznak. A gazdasejtet kényszerítik, hogy az anyagait szintetizálja és utána jelennek meg a tünetek.

Herpesz vírus: fertőzésmaradvány a szervezetben, stressz, gyomorrontás hatására a védelem csökken, a herpesz kiújul. Típusai a közönséges herpesz, ami nyom nélkül elmúlik és az övsömör, ami fájdalommal jár, hosszú lefutású, fél oldalon megjelenő (agyideg lefutás mentén).

Közönséges szemölcs: (HPV): Bőrszínű, kézen, lábon, arcon, gyulladás nélkül megjelenő fertőző betegség, csak orvos láthatja el. Jóindulatú szövetszaporulat.
Fajtái:
- Közönséges szemölcs gyakori, lencsényi vagy borsónyi, bőrszínű, karfiolszerű dudor, szaruréteg túlburjánzása, kézhát, kézujjak, térd, lábszár, törzs bőre, homlok.
- Talpi szemölcs:a nyomás miatt belelapul az irhába, fájdalmat okoz.
- Futó szemölcs: fiataloknál fordul elő, bőrszínű, sárgásbarna szövetszaporulat, kézháton vagy arcon.
- Öregkori szeboreás szemölcsök: néha filléres nagyságú, éles szélű kezdetben sárga, majd szürkésbarna, sőt fekete lekaparható lapos növedék. Nem fertőznek. Immun problémára utalhat.
- Lapos szemölcs: lapos, sárgásbarna, alig kiemelkedő kézháton, arcon
- Filiformis szemölcsök: szemhéjakon, arcon, nyakon, ajkakon, hosszú vékony kocsányos növedékek, lecsíphetők.
- Szokatlan alakú szemölcsök: nyeles vagy karfiolszerű, fejen, nyakon

 3. A BŐR ÉS KÖRÖMGOMBÁSODÁS
Betegségre hajlamosító tényezők:
- antibiotikumok túlzott szedése
- elégtelen vérellátás
- cukorbetegség
- gyengült immunrendszer
- köröm és bőr betegségei, sérülései
Hogyan néz ki a gombával fertőzött köröm? A gombával fertőzött körmön leggyakrabban sárgás, homályos (esetenként fehéres vagy zöldes-barna) elszíneződés jelenik meg. A köröm szabad széle, ritkábban az oldala megvastagodik, az elszíneződés lassan az egész körömre ráterjed, formája eltorzul, fénytelenné válik. Alatta elpusztult körömdarabok gyűlnek össze, és végül leválhat a körömágyról. Kezdetben a köröm csak ritkán fáj, de a későbbiek során, amikor megvastagodik, a körömre gyakorolt nyomás fájdalmat okozhat. Egy körömből kiindulva a fertőzés átterjedhet a kéz vagy a láb többi körmére is.
A körömgombásodás gyakorisága
A láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen betegsége. Kialakulása külső tényezőktől (éghajlati viszonyoktól, életmódbeli, ruházkodási szokásoktól, élet- és munkakörülményektől) és belső faktoroktól (alapbetegségtől, nemtől, életkortól) függ. Ennek megfelelően a fertőzések gyakorisága még Európában is változatos képet mutat, 1,7-13 százalék közötti aránnyal. Egyes betegségekhez pl. cukorbetegséghez társulva a 20-30 százalékot is elérheti. A fertőzés idősebb korban sokkal gyakoribb. A bőrgyógyászok által igazolt esetek 40 százalékában a láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége együttesen található meg. Amellett, hogy esztétikailag és pszichikailag zavarja a betegeket, gyakran az életminőségüket is hátrányosan befolyásolja. Járási, lábbeli-viselési problémákhoz, orbánc és más betegségek kialakulásához vezethet, főként, ha a kor előrehaladtával a hajlamosító tényezők halmozottan fordulnak elő.
A lábgombásodás okozói
A kórokozók legnagyobbrészt az emberi bőr és köröm szaruanyagát emészteni képes ún. bőrgombák (dermatophytonok), melyek jelentős része kifejezetten az emberi szervezethez és környezetéhez adaptálódott, másrészt olyan sarjadzó- és penészgombák is megtámadhatják a bőrt és a körmöt, melyek mindennapos lakói az emberi bőrnek, és számukra megfelelő körülmények között képesek betegséget okozni. A bőr és körömgombásodás kialakulása elsősorban civilizációs okokra vezethető vissza, a betegség fertőzés útján terjed! A zárt, nehezen szelőző lábbelik és nylon ruhadarabok egész napos viselése, bizonyos betegségek (rossz vérkeringés, cukorbetegség, az immunrendszer meggyöngülése) antibiotikumok szedése, műköröm viselés mind-mind hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. A gombák spórákkal szaporodnak, így a betegek közvetlenül veszélyeztetik saját környezetüket, családjukat. A párás, meleg környezet kiváló táptalaj a gombák szaporodásának. A bőrön és körmön kialakuló apró sérülések, a bőrszárazság, a túlzott tisztálkodás az egészséges szervezet természetes védekezőképességét csökkenti, így ezek a felületek behatolási pontot jelentenek a gomba spórák számára. A tünetek bárkinél jelentkezhetnek, a betegség kialakulása nem a társadalmi státusztól, az anyagi helyzettől vagy a higiénés körülményektől függ.
Figyelmeztető jelek
Ha a talpunkon száraz hámlás alakul ki, vagy főként nyári időszakban  apró, savós, égő, viszkető hólyagocskák jelennek meg, felmerül a fertőzés gyanúja. A talpi rész oldalán, lábfejre húzódva, az ún. mokasszin vonalban létrejövő hámló, viszonylag éles hatású, viszkető, enyhén gyulladt folyamat is gombás fertőzésre utal. A lábujjak között kialakuló hámlás, berepedezés deformáltsága, mely lassan, fokozatosan, vagy sérülést követően jön létre, leginkább gombás eredetű. A körömgombásodás klinikai képe meglehetősen változatos, így a téves diagnózis esélye nagy, a kezelés pedig költséges, ezért a figyelmeztető jeleket feltétlenül orvosnak kell azonosítania.
A lábgombásodás megelőzése
Természetesen a megelőzés olcsóbb és kényelmesebb, de ha már a fertőzés kialakult, gyógyszeres kezeléssel és fertőzőforrás megszüntetésével, kiiktatásával az újrafertőződés megakadályozható. Ennek megfelelően a lábápolás olyan komplex műveletsor, mely már fiatal kortól sem hanyagolható el. A fertőzés kialakulását az egészségtelen lábbeli, mely hátrányosan befolyásolja a láb anatómiáját, összepréseli a lábujjakat, nem engedi szellőzni a lábat, valamint a műszálas zokni, harisnya egyértelműen elősegíti. A munkaruházat (bakancs, gumicsizma) gyakori használata, az üzemi, közösségi fürdők, tusolók hasonlóképp veszélyforrások. A nyilvános fürdők, uszodák vize, kommunális helyiségei, padlózata nagy mennyiségben tartalmaznak fertőző gombaelemeket, melyek más betegek lábáról kerülnek a környezetbe.
Mi a teendő?
A megelőzés legfontosabb része a mindennapos alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. A lábizzadás ecsetelőkkel, hintőporokkal való megakadályozása a gombák életkörülményeit rontja. Különösen fontos ez a gyakori uszodalátogatóknál, rendszeres sportot, komoly fizikai erőkifejtést végzőknél. A saját törölköző és a papucs használata természetes higiénés követelmény. A bőr- és körömgombásodás gyanúja esetén minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. Ennek legfontosabb oka, hogy más bőr- és körömelváltozások is hasonló tünetekkel járhatnak, az önkezelés tehát fölösleges, sőt, egyenesen káros lehet. A gombás fertőzést laboratóriumi vizsgálattal lehet a legegyszerűbben igazolni: a gombavizsgálat nemcsak a fertőzés tényét, hanem a kórokozót is kimutatja, ezáltal a célzott kezelés könnyebben megoldható.
A visszafertőződés megelőzése
A kezelés önmagában nem jelenti a végleges gyógyulást. A visszafertőződés megakadályozása legalább ilyen fontos lépés. Ennek legegyszerűbb módja a fertőzőforrás megszüntetése, mely részben a gombásodásra veszélyeztető helyek elkerülésével, részben fertőtlenítéssel oldható meg. A kiújulás forrása általában a harisnya, illetve a lábbeli, vagy valamelyik beteg családtag a közös fürdőszoba használata révén. Ezért javasolt a pamut zoknik magasabb hőmérsékleten való mosása, vasalása, illetve a lábbelik rendszeres fertőtlenítése. A fürdőszoba gumiszőnyegét, a fürdőkádat hypoval lehet fertőtleníteni. Körömvágás után a manikűr felszerelést fertőtleníteni kell, a kezelés alatt célszerű minden gombás körömhöz külön-külön eldobható körömreszelőt használni.
A cipők, papucsok fertőtlenítése
Ehhez egy nagy és egy kis nylonzacskóra, gyapotvattára és gyógyszertárban kapható formaldehidre (12 százalék) van szükség.
1. A vattából tépett féltenyérnyi darabot formaldehiddel átitatjuk és a kis nylonzacskóba helyezzük. A nylonzacskót a lábbeli orrába tesszük, úgy, hogy a szája nyitva legyen, ne akadályozza a vegyszer kipárolgását, de a formaldehid ne érintkezzen a közvetlenül a lábbeli talpával.
2. A lábbelit a nagyobb nylonzacskóba helyezzük, száját elkötjük, így biztosítva, hogy a formaldehid kipárologva a cipőt, csizmát jól át tudja járni, de a környezetbe ne tudjon elillanni. Ez a fertőtlenítés 24-48 óráig tart.
3. A nylonzacskót kinyitjuk, a formaldehides vattát és a kis nylonzacskót eltávolítjuk, majd a lábbelit 48-72 órán át szellőztetjük. A maradék formaldehid-nyomok elpárolgása után a lábbeli ismét viselésre alkalmas. Formaldehid-érzékenyek a fertőtlenítést fokozott óvatossággal végezzék. A műveletsor minden lábbelivel elvégzendő és rendszeres időközönként meg kell ismételni.
Milyen lehetőségek vannak a körömgombásodás kezelésére?
A körömgomba kezelésére külsőleg alkalmazandó ecsetelők, lakkok, kenőcsök, valamint szájon át bevehető kapszulák, tabletták állnak a rendelkezésre. Míg a külső ecsetelők alkalmazása kényelmetlen, sokszor nem is elégséges, addig ma már több hatékony, szájon át alkalmazható készítmény is kapható. A külső ecsetelőkkel ellentétben ezek a gyógyszerek belülről kifelé hatnak, felhalmozódnak a beteg körömben, és ott elpusztítják a gombákat. Legtöbbjüket naponta kell szedni, de létezik olyan is, amelyből csupán hetente egyetlen kapszulát kell bevenni a gombás körömrész lenövéséig, ami rendkívül kényelmessé teszi az alkalmazását.

A körömgombásodás

A körömgombásodás sokkal gyakoribb a lábujjakon, mint a kéz ujjain, és ott is elsősorban a nagylábujj az első számú célpont. A köröm gombásodásának tünetei jól felismerhetőek, a körömlemez jellemzően megvastagodik és elszíneződik.

Ha a fertőzést sarjadzó gombák okozzák, akkor a gombás folyamat a körömágy felől indul, ami azért fontos, mert erre a típusra különösen AIDS-es betegek hajlamosak, ami miatt ilyenkor AIDS-tesztet kell végeztetni.
A fonalas gombák fertőzése a köröm szabad széle felől kezdődik, a köröm sárgásan elszíneződik, a körömlemez lassan elválik a körömágytól, és vágás közben könnyen töredezik, így a körömszél jellegzetesen szabálytalan alakú.
A penészgombák pedig feketés elszíneződést okoznak a köröm alatt, ahol törmelék is keletkezik. Az ebből vett kaparékból lehet kitenyészteni a gombát, ami a megfelelő gyógyszer kiválasztásához elengedhetetlen. A gombásodás helyi kezelésének olyan hosszú ideig kell tartania, amennyi idő a köröm lenövéséhez szükséges, de ezek a külsőleg alkalmazható szerek csak a fertőzés kezdeti stádiumában elegendőek.
A nagylábujj körme csak fél mm-t nő tíz nap alatt, így gyakran több, mint fél évnyi gondos odafigyelésre és türelemre van szükség a fertőzött körömlemez utolsó darabjának eltávolításához.
Rendszerint elkerülhetetlen a szájon át szedhető, tablettákkal történő, 3-4 hónapos gyógyszeres kezelés, ami előtt mindenképpen ki kell tenyészteni a kórokozót. A korábbi gyógyszerek, amelyek a májra és a vérképző csontvelőre gyakorolt mellékhatásaik miatt csak szigorú ellenőrzés mellett voltak alkalmazhatóak, a mai új gyógyszereknek már sokkal kevesebb a mellékhatása.
A körömgombásodás viszont még mindig sokkal egyszerűbb megelőzni, mint gyógyítani. Ezért a törölközőinket, a fürdőszobai szőnyeget, harisnyát vagy zoknit fertőtlenítős mosószerrel vagy főzőprogrammal mossuk.
A lábizzadás elkerülése végett használjunk nedvszívó pamut zoknit, harisnyát. A cipőnk jól szellőzzön és amint lehet vegyük le. Legyünk sokat mezítláb. Idegen helyre vigyünk mindig saját papucsot. Fürdés után pedig gondosan töröljük meg a lábat, különös tekintettel a lábujjak közötti területet, majd hintőporozzuk be.


http://fantasynails.mindenkilapja.hu
#1 Dr.BauerBela

2012. május 27., vasárnap

-HARAGOS ??-VAGY VALAMI GAZEMBERSÉGEN TÖRI A KOBAKJÁT ??


#1 Dr.BauerBela

- A KIS LÉGTORNÁSZ -EGYENLŐRE KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜL !!


#1 Dr.BauerBela

A VÉRSZEGÉNY GYERMEK VIZSGÁLATA

A vérszegény gyermek vizsgálata alkalmával észlelehető hogy a bőr a látható nyálkahártyák sápadtak,a fül,a tenyér,a talp a körömágy fehéres árnyalatu.
A
AZ EGÉSZSÉGES ÉS VÉRSZEGÉNY BETEG TENYERE #1 Dr.BauerBela

-NE HASFOGÓKKAL KEZELJÜK A HASMENÉST


Ne hasfogókkal kezeljük a hasmenést!





Gyermekkorban gyakori a hirtelen kezdődő heveny hasmenés. Mivel lehetséges szövődménye a kiszáradás, ha a gyermeknél hányás nem jelentkezik, mindenképpen törekedjünk a szájon át történő folyadékpótlásra.
Kisgyermeknek adható például ilyenkor cukorral ízesített kamillatea vagy szűrt gyümölcslé.
A hasmenés, orvosi neve diarrhoea, tulajdonképpen nem betegség, hanem tünet.
- A hivatalos definició szerint a hasmenés nagy mennyiségű folyadék- és elektrolitvesztés székelés útján. Valamennyi hasmenéses megbetegedés alapja a bélben oldott anyagok szállítási zavara, azonban ennek számos oka lehet. A hasmenés lehet akut, illetve krónikus.
Gyermekkorban gyakrabban találkozunk hirtelen kezdődő heveny hasmenéssel.
-Ezt főként bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza. Háttérben ételmérgezés, szisztémás fertőzés, felső légúti fertőzés, például arcüreggyulladás, középfülgyulladás is állhat, illetve antibiotikumos kezelés mellékhatásaként is észlelhető.
Az akut hasmenések okai közül kiemelendők a vírusos eredetű hasmenések, amelyet gyermekkorban többnyire a Rota- és az Adenovírusok okoznak.
-Krónikus hasmenés kialakulásában a parazita- és féregfertőzések, laktóz-intolerancia, lisztérzékenység, tejfehérje-allergia, gyulladásos bélbetegségek, anorexia, és még számos ritka megbetegedés is szerepet játszhat.

A baktériumok és vírusok által okozott hasmenés.

A klinikai tüneteket a kórokozó típusa nagymértékben meghatározza.
-A baktériumok a bélnyálkahártya károsítása révén általában nyálkahártyafekélyeket okoznak.
-Általános tünetek, láz, rossz közérzet, valamint hasi fájdalom, nyákos, véres, esetleg gennyes híg széklet jellemző.
- A végbél tájékán kialakuló fekélyek kínzó székelési ingert okoznak.
- A köznyelvben a fenti tünet együttest nevezik vérhasnak.
 Ezt általában a Shigella és az Escherichia coli nevű baktériumok okozzák, azonban egyéb kórokozók is állhatnak a háttérben.
Külön kiemelendő a szalmonellák által okozott gastroenteritis.
- A tünetek általában a fertőzött étel fogyasztását követően 12-48 óra múlva jelentkeznek. Kezdetben émelygésre, majd hasi görcsökre panaszkodnak a betegek, majd később láz, hányás és hasmenés jelentkezik. A széklet általában vizes, de tartalmazhat nyákot és vért is. A betegség általában 1-4 nap alatt gyógyul.
A vírusok (rotavírus, adenovírusok) általában a bélbolyhokat károsítják.
- Ily módon akadályozott a folyadék és az elektrolitok felszívódása. A fertőzést követően 48 órán belül láz, hasi fájdalom mellett nagy mennyiségű vizes, rizslé-szerű hasmenés lép fel. A gyomor-bélrendszert érintő fertőzések gyakran társulhatnak hányással is.

Állhatnak férgek is a háttérben.

A vírusok és baktériumok mellett különböző férgek és egyéb paraziták is szerepet játszhatnak hasmenés kiváltásában.
-Az egysejtűek (protozoonok) közül főként az Entamoeba és a Giardia. Mindkét kórokozó a fertőzött egyének, illetve állatok székletével terjed. A fertőzés terjesztésében szerepet játszik többek között a fertőzött víz, talajszemcsék (homokozó!) is.
- A tünetek igen változatosak lehetnek, gyakran igen enyhék, has-puffadás, émelygés, hasi diszkomfort érzés jelentkezik csak, azonban súlyos hasmenés és felszívódási zavar is kialakulhat.
A féregfertőzésekre jellemző, hogy a tünetek általában igen enyhék lehetnek, ritkán alakulnak ki szisztémás tünetek, mint például láz.
A fertőzés jellemző tünetei hasi panaszok, hasfájás, hasmenés, sápadtság, vérszegénység, és fogyás lehetnek. A cérnagiliszta okozta fertőzés diagnosztikus tünete az éjszaka jelentkező végbéltáji égő, viszkető érzés.
Hosszú antibiotikum kezelés mellékhatásaként is kialakulhat hasmenés, mivel az antibiotikum elpusztítja a normál bélflórát. Bizonyos baktériumok azonban ellenállóak a kezeléssel szemben, és nagy mennyiségben elszaporodnak a bélben, ez által hasmenést okozva.

Székletvizsgálattal megállapítható a kórokozó.

A hasmenést okozó kórokozó laboratóriumi kimutatása nem feltétlenül szükséges. Sokszor az orvos már a tünetek alapján is fel tudja állítani a diagnózist.
- A székletből vér és fehérvérsejtek mutathatók ki, amely a bakteriális eredetű hasmenések esetén lehet diagnosztikus.
- A széklet laboratóriumi vizsgálata során egyértelműen kimutatható és azonosítható a kórokozó.
- A vírusos eredetű hasmenések esetén a székletből gyorstesztek segítségével kimutathatóak a kórokozók.
- Parazitafertőzés gyanúja esetén a széklet mikroszkópos vizsgálta segítségével állítható fel a diagnózis.
A krónikus hasmenéseket okozó betegségek esetén a tünetek igen eltérőek lehetnek.
- A betegségekre általában nem jellemző a láz, ritkán társul hányással. Jellemző ezzel szemben a hasi fájdalom.
- A tartósan fennálló krónikus hasmenés következtében súlymegállás és fogyás is jelentkezhet. A panaszok hátterében álló betegség megállapítása általában gastroenterológus szakorvos feladata. A kivizsgálás során a vérvételi vizsgálatok mellett szükség lehet hasi ultrahang, esetleg tejterheléses vizsgálatra, bizonyos esetekben vastagbéltükrözés (colonoscopia) elvégzése is indokolt lehet.

Heveny hasmenés esetén ajánlott italok.

A heveny hasmenés legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás, amely miatt akár kórházi kezelés is szükséges lehet.
- Ha a gyermeknél hányás nem jelentkezik, akkor mindenképpen törekednünk kell a szájon át, történő folyadékpótlásra.
- Folyadékpótláshoz ásványvizek alkalmazhatók, amelyek pótolják az elveszett sókat. Figyeljünk oda arra, hogy a só- és folyadékpótlás mellett a cukorpótlás is fontos, mivel a víz felszívódásához a bélben cukormolekulákra is szükség van. Kisgyermeknek adható cukorral ízesített kamillatea, szűrt gyümölcslé adható
A folyadékpótlásra legalkalmasabbak a gyógyszertárakban recept nélkül is kapható ún. rehidrációs (kiszáradás megelőzésére szánt) porkeverékek, melyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára szükséges anyagokat (glükózt, konyhasót, trinátrium-citrátot, kálium-kloridot). A port előzetesen felforralt, szobahőmérsékletre lehűtött vízben vagy cukrozatlan teában teljesen fel kell oldani.
Hányás esetén is törekedni kell arra, hogy apró kortyonként a gyermekkel megpróbáljunk folyadékot itatni.
- Fontos tudni, hogy hasmenéses betegségek esetén a napi folyadékszükséglet 15-20 százalékkal is megemelkedhet.
- Ha szájon át nem biztosítható a megfelelő folyadékbevitel, akkor indokolt a kórházi kezelés, amikor is infúzióval juttatjuk be a szükséges folyadékmennyiséget, mindaddig, amíg a gyermek nem iszik megbízhatóan. A beteg állapota általában 2-3 nap alatt rendeződik.
 A betegség első napján ajánlott, hogy a beteg csak folyadékot fogyasszon.
- Állapota javulása esetén főtt krumpli vagy rizs, illetve ropifélék (nem, pedig a chips!) adásával megpróbálkozhatunk, a gyógyulás alatt könnyű vegyes, zsírszegény étrend a javasolt.

Óvatosan a hasfogókkal!

Akut hasmenéses megbetegedés esetén nem tanácsos, sőt kifejezetten káros lehet a bélmozgást csökkentő, köznyelven hasfogónak titulált, gyógyszerek adása.
-Ugyanis ezek a gyógyszerek a bélmozgás csökkentése révén gátolják a kórokozó ürülését a gyomor-béltraktusból, amely feltétele a mielőbbi gyógyulásnak. -Alkalmazhatók ugyanakkor ún. adszorbensek, például széntabletta, amelyek megkötik a kórokozók által termelt méreganyagokat.
-Ma már léteznek a széklet állagát javító készítmények is, amelyek csökkentik a székletürítések számát.
Bakteriális eredetű hasmenések esetében sem szükséges antibiotikumos kezelés, bizonyos jól körülhatárolt, speciális esetektől eltekintve.
-Az antibiotikumok ugyanis nem gyorsítják a gyógyulást, azonban a kezelés önmaga is hasmenést okozhat.
A fertőzéses hasmenések esetén kiemelten fontos a megelőzés szerepe.
- A betegségek terjedésében a piszkos kéz, szennyezett élelmiszerek, rovarok játszanak szerepet, általában a nyári, kora őszi hónapokban fordulnak elő halmozottan.
- Megelőzés során fontos, hogy az alapvető higiénés szabályokat mindig igyekezzünk betartani, és erre figyelmeztessük a gyermekeket is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kézmosás fontosságának szerepét. Lehetőleg csak ellenőrzött élelmiszereket fogyasszunk, különösen a nyári hónapokban kerüljük a nyers tojásból készült ételek (például majonéz) fogyasztását.
- A beteg gyermeket mindenképpen el kell különíteni a közösségből.
A krónikus hasmenéseknél minden esetében a kiváltok ok kezelése szükséges. Ennek módja a betegségtől függően változhat. Laktóz-intolerancia esetén például tejcukormentes étrendet kell tartani, de bizonyos esetekben szükség lehet gyógyszerek szedésére is.

Forrás: origohttp://www.tienshoni.hu



#1 Dr.BauerBela