Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 30., szombat

-KERÜLD A FERTŐZÉSEKET A VIZPARTON


Kerüld el a fertőzéseket a vízparton!

Vízre, napfényre, új úti célokra vágysz? Most végre megvalósíthatod a terveidet. De csak óvatosan a nyár örömforrásaival! Ha valóban felhőtlen vakációt szeretnél, igyekezz elkerülni a láthatatlan kórokozókat!
Emlékszel még a pancsoló kislány találó megállapítására? „Jaj, úgy élvezem én a strandot, ottan annyi a szép és jó...”
-Reménykedjünk, hogy aki ezekben a hetekben tölti szabadságát a vizek és a medencék partjain, teljességgel osztozni tud a sláger előadójának élményeiben. -Szerencsére sokak számára valóban gondtalan szórakozást jelent az úszás, a napozás, de sajnos akadnak olyanok is, akik – bár „ottan annyi a szép és jó” – mégis összeszednek valamilyen kellemetlen fertőzést, és a régi dalból számukra már csak az eleje marad: „Jaj”. Mert ég és viszket a bőr, könnyezik a gyulladt szem, és jönnek a foltok, szemölcsök, kiütések. Győznek a gombák, a baktériumok, a vírusok.

Van, aki megkapja, van, aki nem?

Lehet, hogy te is úgy gondolod: jobb az elővigyázatosság.
-Inkább elkerülöd az uszodákat, strandokat, és inkább a természetes állóvizekben – tavakban, tengerben – szeretsz megmártózni. Igazad van, jobb félni, mint kezelgetni a panaszokat.
-Ám a túlzottan óvatoskodók számára bátorító lehet: amennyiben jól működik szervezeted védekezőrendszere, betartod az alapvető higiénés szabályokat, és megfelelőképpen védekezel, nem kell mindenképpen a kórokozók áldozatául esni. Felhívjuk a figyelmet a hajlamosító tényezőkre: fogékonyabbak a fertőzésekre a cukor-betegségben szenvedők, a túlzottan száraz (atópiás) bőrűek, a még nem teljesen kialakult bőrimmunitással rendelkező gyerekek, továbbá azok, akiknek sérült a bőrfelszínük.
- Számukra valóban fontos a fokozott óvatosság!

Védekezz a gombák ellen!

A nyári melegben – a különféle bőrpanaszokat kiváltó kórokozók között – a gombás fertőzések a legelterjedtebbek –.
 – A gombák elsősorban a sötét, meleg, nagy páratartalmú helyeket részesítik előnyben, éppen ezért gyakran megtelepedhetnek az izzadt bőrfelületen.
-A legveszélyeztetettebb a lábfej: a fertőzés eleinte a lábujjak közötti részt támadja meg, később a talp és a köröm is érintetté válik.
-Ha szárazon hámlik, viszket, berepedezik a bőr, a köröm megvastagodik és elszíneződik, alapos a gyanú a gombás megbetegedésre. Bár a gyógyszertárakban recept nélkül is kaphatók különféle hintőporok, kenőcsök és ecsetelők, a gomba sokszor makacs, így nem biztos, hogy hatásos lesz az öngyógyítás.
- Éppen ezért már az enyhébb tünetek jelentkezésekor fontos orvoshoz fordulni, aki a biztos diagnózis után a leghatékonyabb szert fogja javasolni.

Vannak olyan gombatípusok is, amelyek a test hajlataiban, a bőrredők közt telepednek meg,
-és léteznek olyanok is, melyek hámló foltszerű felületet képeznek a bőrön, és napfény hatására kifehérednek.
-Maga az UV-sugárzás is gyengíti a bőr ellenálló képességét, s így elősegíti a napgomba kialakulását. A panaszok – még ha enyhék is – mindenképpen szakszerű ellátást igényelnek. Csak így tudjuk megakadályozni a betegség előrehaladását és a fertőzés terjedését.

Honnan ered a szemölcs?

Vírusok okozzák az uszodákban
, közös fürdőhelyiségekben is „beszerezhető” szemölcsféléket, melyek a test szinte valamennyi részén megjelenhetnek.
- A közönséges szemölcsök fájdalommentes, jóindulatú, néhány milliméteres kinövések, melyek rendszerint az ujjakon, a körmök közelében és a kézháton növekedhetnek.
- Ha a szemölcs a talpon fejlődik ki, erős fájdalmat is okozhat járás közben.
- Főként a gyerekek kapják meg az úgynevezett uszodai szemölcsöt, amely nevével ellentétben nemcsak uszodákban, hanem a gyerekközösségekben is terjed. Elsősorban a törzsön, a karokon és a lábakon jelenik meg. A sima, bőrszínű, félgömbforma kinövés csoportosan, esetenként akár nagyobb területen is feltűnhet. Előfordulhat, hogy hosszabb idő elteltével maguktól is elmúlnak a szemölcsök, de hogy a továbbterjedésüket megakadályozzuk, mielőbb forduljunk szakorvoshoz
. 7 JÓ TANÁCS A BŐRFERTŐZÉSEK ELLEN
1.         Ne járj mezítláb az öltözők, zuhanyozók padlóján, sőt a szállodai szobák szőnyegpadlóján se!
2.         Zuhanyozásnál mindig használj papucsot, de csak a sajátodat!
3.         A vécéhasználat előtt és után is alaposan moss kezet! Idegen helyen fertőtlenítő kendővel töröld át vagy a drogériákban kapható papírülőkével takard le a vécédeszkát.
4.         A műanyag strandszékekre ne ülj rá fürdőruhában, különösen, ha nem száraz. Takard le a széket és a nyugágyakat törülközővel! A lábad alatt is legyen törülköző, ne érintkezz közvetlenül a nyugágy végével!
5.         Ne használd más törülközőjét, és váltsd rendszeresen a sajátodat!
6.         Fürdés, zuhanyozás után alaposan törülközz meg, gondosan szárítsd meg a hajlatokat, a lábfejedet a lábujjak között is. Használj hintőport!
7.         Ne hordj a melegben műszálas zoknit, helyette vékony, világos pamutot viselj! Mezítláb mellőzd a zárt cipőket!

Jaj, a szemem!

A napozás és a fürdőzés különféle szempanaszok előidézője is lehet.
-A vízben terjedő vírusos vagy bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladásra hívjuk fel a figyelmet.
-Mindkettőnél azonos tünet a szem pirossága és a szúrásérzés, de míg az adenovírusok egyes csoportjai hígabb váladékozást okozhatnak, addig a baktériumok miatt kialakult fertőzésre a beragadt szem, a sűrű, gennyes váladékozás a jellemző. Fontos megemlíteni az acant amőba nevű kórokozót is, mely a lágy kontaktlencsét viselők nagy ellensége. Az amőbát nem könnyű elkerülni, mert a csapvíztől kezdve valamennyi folyó- és állóvízben jelen van. Ha megtelepedik a lágy lencsében, szem-pirossággal és fényérzékenységgel járó szaruhártya-gyulladás alakulhat ki.

Így előzd meg!
  • Ne használj csapvizet – különösen külföldön, ahol nem ismered a víz minőségét – a kontaktlencsék öblítéséhez!
  • Mivel az acant amőba szárazra kerülve elpusztul, így mindig alaposan megtörölt kézzel helyezd fel a lencsét!
  • Az uszodában és a természetes vizekben is használj jól záródó úszószemüveget a fertőzések elkerülésére. Az úszáshoz viselj egyszer használatos, eldobható kontaktlencsét.
Nem minden fertőzés!

Ha úszás után piros lesz a szemed, persze nem kell mindjárt megijedni! A fertőzés csak egy-két nap múlva, nem azonnal okozza a jellegzetes tüneteket.
-Legtöbbször nem gyulladásról van szó, lehet, hogy csak a medence fertőtlenítőszere okozza az irritációt.
-A vízparton nyaralók gyakran fordulnak szemorvoshoz a hóvakság érzetéhez hasonló, erőteljes szúró érzéssel is. Az erős napsütésben, ha valaki napszemüveg, ellenzős sapka vagy UV-szűrős kontaktlencse nélkül sütkérezik, hasonlóan károsodhat a szaruhártyája, mintha fényvédő faktor nélküli napozószerrel napozna.
- A recept tehát most is ugyanaz: ésszerű védekezés, hogy megelőzhesd a komolyabb bajokat!

Hol és hogyan fürödjünk?

Mivel itt és most van nyár, bátran le kell szögeznünk: úszni, fürödni, lubickolni jó! Ha a hazai tavakat részesíted előnyben, az ott működő strandokon biztonságban érezheted magad a víz minőségét illetően
-Ha a szállodák, strandok medencéjét választod, minden bizonnyal az egyre inkább elterjedt vízvisszaforgatásos rendszerrel találkozhatsz, melyben folyamatos a víztisztítás.
7 VÍZPARTI ARANYSZABÁLY
1.         Mielőtt a medencébe merülsz, alaposan zuhanyozz le!
2.         Úszás után is tusolj! Ha van rá lehetőség, a tópartokon is!
3.         A klóros víz kiszárítja a bőrt, ezzel gyengíti a védekező-képességét. Tusolás után kend be magad testápolóval!
4.         Használd a lábmosót! (De ne engedd, hogy a kisgyerekek pancsoljanak benne!)
5.         Ne menj a medencébe fertőző bőr- vagy szembetegséggel!
6.         Ha hosszú a hajad, kösd fel, vagy viselj úszósapkát!
7.         Védd a természetes vizeket is! Ne dobj a vízbe élelmiszer-    maradékot, műanyag flakonokat!
 http://ro.search.yahoo.com

#1 Dr.BauerBela

2012. június 29., péntek

-KOLLAGENÓZISOK -KÉPEKBEN


KOLLAGENÓZISOK-KÉPEKBEN


Az elmúlt néhány évtized során több, korábban ismeretlen okú betegségről vált ismertté azok immunológiai eredete. Autoimmun betegség alatt azt értjük, hogy szervezetünk immunrendszerének sejtjei (bizonyos fehérvérsejtek, makrofágok) és az általuk termelt antitestek megtámadják testünk különböző sejtjeit, szöveteit, bennük gyulladásos folyamatokat indítanak el, így okozva a súlyos betegségeket
A autoimmun kórállapot kifejlődéséhez az esetek többségében hetek, hónapok, sokszor évek szükségesek. A kialakulás fázisában már észlelhetők olyan klinikai tünetek és immunszerológiai sajátosságok, amelyek gyanút kelthetn


A szemhéjödémának szerteágazó kóroktana van,de ha hosszantartó,kezelésekre nem reagáló a lefolyás,gondolnunk kell egy auroimmun betegség fennállásának a lehetőségére is.
A bedagadt szem láttán hajlamosak vagyunk allergiára gondolni és betegeinket allergológiai szakrendelésre vagy bőrgyógyászhoz irányítani.
- Pedig a szemhéjödémának számos egyéb oka is lehet.. Az allergiás reakción kivülő  gyakori ok lehet  
például rovarcsípés után, gyógyszeres kezeléskor vagy kontaktallergia következtében.
-A fertőzések (vírus-, baktérium- és parazita-infekciók) szintén szerepelnek a lehetséges okok között.
- A könnytömlő és kötőhártyagyulladás, vagy akár a szomszédos melléküregek gyulladása hatására is kialakulhat a szem körüli duzzanat.
- A homlok vagy a felső szemhéj neuralgiaszerű fájdalma szerte terjedő herpeszt sejtet.
- Számos belgyógyászati betegségnek van szemhéjelváltozással járó tünete.
-A szemhéjödéma közelgő veszélyekre is felhívhatja a figyelmet.
-A hossantartó hőemelkedés vagy lázas állapot,izom és izületi panaszok,bizonyos szervek vagy szervrendszerek érzékelhető de bizonytalan tünetei,mindmegannyi lehetnek egy kollagenózis bevezető tünetei..
-Olykor amikor a gyakorló orvos már nrm tud mire gondolni a tünetek bizarr jellege miatt-Hát gondoljon kollagenózisra !!!

Nyujtson a alábbiakban bemutatot képanyag mindennapi gondjaik megoldásához egy szerény segitséget azoknak akik ezt igénylik

1-. Lupusz

A lupusz az immunrendszer betegsége, a lassú, progresszív lefolyású elfekélyesedések orvosi megnevezése. Tulajdonképpen a bőr egyfajta gümőkórja, amely mintegy borsószem nagyságú, áttetsző, sárgás-gélszerű tartalmú kinövésekben nyilvánul meg. Leggyakrabban az orr környékén, az orr, a száj és a garat nyálkahártyájában jelenik meg. A nőknél tízszer gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál.
Ez egy krónikus, szakaszonkénti lefolyású autoimmun betegség, amely a kötőszövet gyulladása következtében jelenik meg. A betegség következtében a szervi érintettség többszörös: érinti a veséket, a szívet, az idegrendszert, a mellhártyát. A Szisztémás Lupusz Eritematozusz nevű válfaja a legsúlyosabb, kortikoszteroidokkal és immunszupresszív szerekkel enyhíthető.
Tünetei: izületi és mellkasi fájdalmak, izületi gyulladás, kiütések, fáradtságérzet, homályos látás, köhögés, dagadt nyirokcsomók

--Pillangó formátumu bőrtünet az arcon



-Idem




-Szubakut lupusz a lábfejen.


 

 

 

 

2- Arthritis gyermekkori (Fiatalkori arthritis, Fiatalkori rheumatoid arthritis)

Arthritis gyermekkorban? Hát nem, hogy csak egy régi személy-kór?
A legtöbb laikusok és sok orvos nem érzékelte, hogy ízületi gyulladás gyermekek feltétel nél létezik. Az érintett gyermekek és családjaikban az oktatás elengedhetetlen  feltétel.
Sok gyermek szenvedett ezelőtt hónapokig vagy évekig mielőtt a diagnüzist felállitották   és megfelelő kezelést kezdtek a gyermeknél
Mik a jelei, tünetek, és kezelése a különböző formájú juvenilis rheumatoid arthritis?
Három fő formája a juvenilis rheumatoid arthritisnek
-pauciarticular (kevesebb, mint négy érintett ízületek),
-poliartikuláris (négy vagy több ízület érintett),
- és a szisztémás fellépő (Ízületi gyulladás esetén, magas láz és kiütés)

-Fuziformis ujjak



-Deformált térdizületek




 -A szisztémás klinikai forma kiütései



 3- Dermatomiozitisz

A bőr és az alatta lévő izom együttes gyulladása.
- Minden valószínűség szerint egy bőrjelenségekkel, beidegzési zavar miatti izomsorvadással, ízületi panaszokkal és az általános állapot változásával társuló autoimun-betegség. Belső szervi rosszindulatú daganatos betegség (tüdő, nemi szervi, gyomor- és bélrendszeri daganatok) is állhat a hátterében.

_Tünetek
Vörös, gyakran pikkelyesen hámló kiütések jellemzik az ízületek felett, főleg az ujj ízületei felett, de a térdek, könyökök és bokák felett is
Az arc vörössége némi duzzanattal a szemek környékén (periorbitális eritéma) és az arcon (pofacsonti kiütés) gyakori, csakúgy, mint a felső szemhéjak lilás elszíneződése



-Farpofákra lokalizált bőrkiütések


 -Fekvő állapotban lévő gyermek-kiterjedt bőrkiütésekkel




 -Arckifejezés-lilás szinü arc-duzzadt szemhéjak



 -Kezek-a kisizületek szintjén a bőrfelület vörös,gyulladásos



-Elváltozás a kezeken a kezdeti stádiumban



4- Szklerodermia
A szkleroderma (szisztémás szklerózis) idült betegség, melynek során a bőrben, az ízületekben és a belső szervekben degeneratív elváltozások és hegesedések, valamint érelváltozások alakulnak ki.
A szkleroderma görög eredetű szó, amit úgy fordíthatnánk le, hogy 'feszes, kemény bőr". A bőr fényessé és feszessé válik.Legjellemzőbb tünete a bőr keményedése, megvastagodása.,merevvé válása
A szkleroderma (szisztémás
szklerózis) idült betegség, melynek során a bőrben, az ízületekben és a belső szervekben degeneratív elváltozások és hegesedések, valamint érelváltozások alakulnak ki.


-Az arc mimikája-a száraz bőr miatt merev-mimikaszegény,jelző értéküek a kiütések

 -Vértelen ujjak,gyulladásos tünetek,trófikus zavarok

 -Fehér ujjak-/keringési zavar/

-Lila újjbegyek


 -Fekélyképződés az ujjakon


-Kifekélysedett újjbegy


 -Gangrénás újjbegy


 -Merevedett,deformált újjak


 Fehér foltok,vörös alapon az áll allatti bőrfelületen


 -Ichtiózis congenita az újszülött tenyerén—kóreredeti összefüggés a Sjögren szindrómával





-Idem az újszülött alkarján



5- A Sjögren-szindróma
A Sjögren-szindróma autoimmun eredetű idült gyulladásos megbetegedés, amely elsősorban a külső elválasztású mirigyeket, főként a nyál- és könnymirigyeket érinti. A panaszok kialakulásáért a könny- és nyálmirigyek immunsejtes (limfocitás) gyulladása tehető felelőssé. Más nyálkahártyák is megbetegedhetnek, ilyenkor változatos tünetek jelennek meg.
Jelentkezhet önállóan, vagy reumatoid arthritishez, szisztémás lupusz erythematózushoz, illetve jó- és rosszindulatú limfómához (nyiroksejt-eredetű daganat) kapcsolódóan másodlagosan is. A vese- és idegproblémák többnyire az önállóan megjelenő formánál alakulnak ki.
A szem nagyon kiszárad, viszketni, égni kezd, a beteg úgy érzi, mintha valami lenne benne. A könnytermelés hiánya miatt a szemek néha annyira kiszáradnak, hogy a szaruhártyán fekély is kialakulhat, melynek következtében nagyfokú fájdalom és fényérzékenység lép fel.
A szájszárazság a másik nagyon jellemző tünet, amely megnehezíti a beszédet, a rágást, a nyelést, és a fogak gyors romlásához vezet. A nyálmirigyek időnként fájdalmasan megduzzadnak, az ízérzés és a szaglás is elveszhet. A nyáltermelés lecsökkenése miatt a nyelv széle és a szájzug is könnyen berepedezhet.
A nyál- és a könnymirigyeken kívül más mirigyek is érintettek lehetnek, így a csökkent nyák- és váladéktermelés következtében kiszáradás, égő érzés jöhet létre az orr, a garat, a gége, a légcső és a hüvely területén is. Ha az orrnyálkahártya is súlyos fokban sérül, a felszínén kialakult fekélyek miatt akár az orrsövény is átszakadhat. A kiszáradt légcső okozta tünet a száraz, kínzó köhögés. Rekedtség és torokkaparás jön létre a garat és gége szárazsága esetén.
A nyál mennyiségének lecsökkenése megnehezíti a szilárd táplálék lenyelését, mely a gyomornyálkahártya csökkent nyáktermelésével együtt megnehezíti az emésztést. Súlyos esetben a hasnyálmirigy is érintett lehet, amely ezért nem tud elegendő mennyiségű emésztő enzimet termelni, így puffadás, hasfájás jön létre.
A betegek negyedében nem csak a mirigyeket támadja meg a folyamat, hanem egyéb szerveket, szöveteket is, mint például a vesét, a bőrt, a tüdőket, az ízületeket, valamint az izmokat. Az ízületek közül általában a kéz, a csukló, a boka és a térd érintett. Ezeken a helyeken fájdalmas gyulladás jöhet létre. Ha a bőr kisebb erei begyulladnak (vasculitis), akkor testszerte, de elsősorban a lábakon kiütések lesznek láthatók.
Az izmok ebben a betegségben csak kis területeken, elszórtan károsodnak, nem okozva súlyos elváltozást. A lép megnagyobbodása és a tüdő állományának gyulladása az igen ritka tünetek közé tartoznak. Az idegrendszeri tünetek közül a szédülés, a görcsök és az esetlegesen megjelenő agyhártyagyulladás érdemelnek említést.


-Vázlatos kép-a fültőmirigy anatómiai viszonyairol


 -A megnagyobbodott fültőmirigy jellemző tünete a betegségnek


 -Száraz nyelv

 -Ételmaradékok a szájban az elégtelen nyálképződés miatt
-

 A nyálmirigyek megnagyobbodása.

 6-Schönlein-Henoch-Purpura

A betegség lényege a hajszálerek gyulladása, aminek következménye a helyi vérbőség, és a bevérzés. Kialakulásának pontos oka ismeretlen. Néhányan a gyógyszerszedéssel hozzák kapcsolatba, de kialakulhat felső légúti hurut, bakteriális fertőzés után is. Gyakrabban jelenik meg a 2 és 8 év közötti fiúgyermekek között, de előfordul ennél idősebb korban is.
A klinikai tünetek közül a leggyakoribb a kiütés, mely minden beteg esetében megtalálható. A tünet ránézésre nagyon jellegzetes: a kiütések az alsó végtagot, a fartájékot és a könyököt érintik, kis foltok, melyek a bőrből kiemelkednek és sűrűn, egymás mellett helyezkednek el. A kiütések kezdetben nyomásra elhalványodnak, később azonban bevérzések alakulnak ki, ilyenkor már nem elnyomhatóak.
A kis erek nem csak a bőrben, hanem más szervekben is begyulladhatnak, és ott okozhatnak változatos tüneteket. A leggyakoribb az ízületi gyulladás, mely általában a térdet, bokát érinti. A megbetegedettek nagy részénél gyomor-bél rendszeri, valamint vesetünetek is jelentkeznek, ilyenkor bél-, ill. vesevérzés alakul ki. Ritkább, de súlyosabb a központi idegrendszer érintettsége. Tudnunk kell, hogy a betegség lefolyása általában enyhe. Szövődmények csak ritkán jelennek meg, és maradványtünet nélkül gyógyulnak.
Mivel a kiváltó okot nem ismerik, így nincs oki terápia. Ha sikerül a kórokozót azonosítani, akkor annak kivédése az egyik terápiás eszköz, egyébként jellemzően tüneti terápiát alkalmaznak, de a különböző megjelenési formákban más és más kezelés alkalmazható.
Az időjárási hatásokra gyorsan reagál az érrendszer, a melegre jellemzően tágul, a hidegre összeszűkül. A légnyomásváltozással járó változások is hatással vannak a betegség lefolyására. A melegfronti hatás kedvez a kórokozók szaporodásának, és a gyulladásos folyamatokat is erősíti. Ezek a külső hatások azt eredményezhetik, hogy intenzívebb lefolyású betegséggel kell szembenézni a betegnek, ha egyébként is érzékeny a melegfronti hatásokra, akkor ez fokozottabban jelenhet meg. A tünetek erőssége nagyban függ az illető időjárás érzékenységétől. Gyermekek esetében erre azért érdemes jobban figyelni, mert az ő szervezetük még tanulja az alkalmazkodási folyamatot, és az egyébként is ingatag szervezetük nehezebben tolerálja az időjárás okozta plusz terhelést

-A purpurák jellegzetes elhelyezkedése-a farpofákon,és a végtagok feszitő oldalain
 -Purpurák a bőrfelületen





#1 Dr.BauerBela

2012. június 28., csütörtök

-ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK GYERMEKEKNÉL -KÉPEKBEN-


ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK GYERMEKEKNÉL KÉPEKBEN-


Az allergiás eredetü bőrbetegségek igen gyakoriak a gyermekkorban,kezdve a csecsemőkortól és egészen a serdülő korig.Azt észleljük sokszor hogy   a tapasztaltabb anyukák már kész kórismével nyitnak be rendelőinkbe.Ezeknek a betegségeknek egy jó része csupán egy biológia diszkonfort állapotát tartja fenn,de vannak súlyos lefolyásu életveszélyes kórképek is.
-Hatalmas a szakirodalmuk,de a végén a dolgok a tennivalók leegyszerüsödnek,mert ezeket a betegségeket a gyermekek fokozatosan kamaszkorig kinövik.
Ezeknek a betegségeknek jó része hirtelen kezdődik és úgy gondolom hogy hasznosnak vélhető egy képes illusztrációju munka amiből el tudunk igazodni azonnal.
Ezt az anyagot tárom az alábbiakban önök elé a lehetőségeim határértékeit figyelembe véve.

1-URTIKÁRIA-CSALÁNKIÜTÉS

A bőrön és nyálkahártyákon megjelenő, rendszerint 1-2 cm átmérőjű rózsaszínű-vöröses viszkető elváltozás, melyet időnként hólyagképződés is kísér. A csalánkiütésnél a kis erek falának fokozott áteresztőképessége miatt vizenyő képződik (folyadékkiáramlás történik a szövetekbe). A kiütés általában néhány perc alatt alakul ki, és gyorsan (20 perc-néhány óra) visszafejlődik.
Az allergiás bőrbetegségek rendkívül gyakoriak: a bőrgyógyászati szakrendeléseken a betegek egyharmada ilyen panaszokkal jelentkezik. Az emberek 20%-ánál élete folyamán legalább egyszer jelentkezik csalánkiütés.

--AZ EGÉSZ TESTFELÜLETRE KITERJEDŐ CSALÁNKIÜTÉS



-CSALÁNKIÜTÉS A LÁBFEJEN






-CSALÁNKIÜTÉS AZ ALKARON





-GIGANTIKUS MÉRETÜ URTIKÁRIA







-JELLEGZETES URTIKÁRIÁS PLAKARD






2-Krónikus csalánkiütés

A több hétig fennálló tünetek, ill. a tünetmentes időszakot követően ismét jelentkező csalánkiütést nevezik krónikus csalánkiütésnek.Leggyakrabban a középkorú nőknél fordul elő. A heveny csalánkiütést már elszenvedőknek mintegy 25 százalékánál alakul ki a krónikus, hosszantartó tünetekkel járó, ill. rendszeresen visszatérő urtikária.
A diagnózis felállítása és kezelése sem könnyű, mert nehéz a kiváltó okot megtalálni, általában az esetek 20-30 százalékában tárható fel az ok, a kutatások egyre inkább azt támasztják alá, hogy autoimmun háttere van a krónikus urtikáriának .

A krónikus csalánkiütésre hajlamosíthatnak egyes nem kezelt, idült fertőzések (pl. arcüreg-, torok-, mandula-, középfül-, epehólyag-, vese-, petefészek-, méh-, prosztatagyulladás, fogtályog, bélparaziták, gombafertőzés), ill. Candida-problémák is. Az élelmiszer-adalékok, az alkohol, a borban és az érett sajtokban (camambert) lévő biológiailag aktív vegyületek, bizonyos gyógyszerek hatóanyagai (aszpirin, antibiotikum, szulfonamid, morfium és más narkotikum), ha nem is okozói, de elősegíthetik az allergiás reakció kiváltását.
-KRÓNIKUS CSALÁNKIÜTÉS A TÉRDHAJLATBAN


3-Pigment urtikária
.
KEREK VAGY OVÁLIS ALAKZATU VISZKETŐ FOLTOK ALAKJÁBAN JELENIK MEG,AMI KÉSŐBB BARNÁS SZINÜVÉ VÁLIK. A KIÜTÉS VISSZATÉRŐ CIKLUSOKBAN ISMÉTLŐDHET.VAN AMIKOR A TARTAMA 1-2 ÉVIG ELHÚZÓDHAT

AZ EGÉSZ TESTFELÜLETRE KITERJEDŐ PIGMENT URTIKÁRIA


VÖRÖSES BARNÁS PIGMENTURTIKÁRIA





4.-Srophulusz


A GYERMEKKOR GYAKORI, AZ URTIKÁRIÁVAL ROKON ALLERGIÁS JELENSÉGE.
-A TÖRZSÖN ÉS A VÉGTAGOKON,VISZKETŐ KEMÉNY GÖBCSÉK,OLYKOR LENCSÉNYI HÓLYAGOK FORMÁJÁBAN JELENTKEZIKHÓLYAGOS FORMÁJA AZ ELSŐ PILLANTÁSRA A VARICELLA GYANUJÁT KELTHETI.A STROPHULUS AZONBAN SOHASEM JELENIK MEG A HAJAS FEJBŐRÖN VAGY A SZÁJNYÉLKAHÉRTYÁN.KINZÓAN VISZKET AMI BEFOLYÁSOLJA A GYERMEK ÁLTALÁNOS ÁLLAPOTÁT

Gyakoribb panaszok, tünetek:

  • Kültakaró
    • Apró hólyagocskák csoportosan a végtagok bőrén
    • Bőrpír
    • Csomók elsősorban a végtagok bőrén
    • Lokális duzzanat egy régióban a bőrőn
    • Nedvedző kiütés
    • Piros göbcsék
    • Vakarózási nyomok a bőrön
    • Vörös alapon hólyagos kiütés
    • Bőrből kiemelkedő sötétvörös folt
    • Forró tapintaú bőr
    • Érdes bőr körülírt területen
  • Fej
    • Apró hólyagocskák az arcbőrön
  • Idegrendszer és izomrendszer zavarai
    • Fájdalom a bőrön
    • Bőrtünetek viszketnek
    • Viszketés kiütéssel a bőrön
    • Viszketés égető fájdalomérzéssel a bőrön

-HÓLYGOS KITERJEDT STROPHULUS A FELSŐ VÉGTAGOKON




5.-Prurigó
A prurigo-erős viszketéssel járó sajátságos bőrbetegség, amely rendesen a legzsengébb gyermekkorban kezdődik, legtöbb esetben a serdülő korig, sokszor azonban tovább is tart, sőt néha egész életen keresztül kínozza a beteget. A bántalom rendesen már az első életévben kezdődik csalánkiütés tüneteivel. A bőrnek egyes részein, kezdetben majdnem kizárólag a végtagok feszítő oldalain, apró, gombostűfejnyi egészen kendermagnyi, gömbölyü, szintelen vagy gyengén vörös szinü, kemény tapintatu, a bőrbe mintegy beékelt csomók, göbcsék lépnek fel, amelyek kiállhatatlan viszketést okoznak; sokszor inkább csak kitapintani mint látni lehet őket; a vakarásra aztán jobban előtünnek, felduzzadnak és akkor a felvakart csomók, göbcsék tetején egy kis csepp viztiszta  gyöngén vörös szinü savó jelenik meg, amely beszárad. Ezen göbcsék azután pár nap több heti fennállás után visszafejlődnek, mig azután helyettük új csomók jönnek elő és egy újabb erupció áll be. A szerint amint ezen erupciók rövidebb vagy hosszabb időközökben ismétlődnek és többé vagy kevésbbé nagy fokuak, már kezdetben következtetést lehet vonni arra, hogy a betegségnek. milyen lefolyásu lesz; enyhébb, könnyebb lefolyásu-e,  vagy. pedig súlyosabb. A vétagok feszítő oldalain kivül kedvelt fellépési helye még a göbcséknek a keresztcsont, azután a hát és a has bőre. Az ízületek hajlító oldala és az arc rendesen egészen mentek maradnak a bántalomtól



A PRURIGÓ JELLEGZETES KÉPE






6-Angioödéma
Az angioödéma egyfajta hirtelen fellépő duzzanata a bőrnek és a bőr alatti szöveteknek. Ez az állapot hasonló természetű,a csalánkiütéshez (urticaria néven is ismert), azzal a különbséggel, hogy csalánkiütés a felső bőrréteget érinti
 ,A  duzzanat különböző helyeken fordulhat elő, leggyakrabban a végtagok, a nemi szervek, a nyak, a torok és a arc Az eseményindítók változnak, és a fertőzések, a kisebb sérülések, a mechanikai irritáció, vagy a stressz. A legtöbb esetben ödéma 12–36 órán keresztül alakul ki, és majd enyhül napjainkban napon belül.
Angioödéma válhat orvosi sürgősségi esetté is,olyankor amikor a léguti elzáródás tünetei dominálnak.Ilyenkor ha nem avatkoznak be időben akár fulladásos halál is előállhat.


AZ AJKAK HATALMAS ANGIOÖDÉMÁS DUZZANATA



IDEM



-A SZEMHÉJAK OLYAN MÉRVÜ DUZZANATA HOGY AKADÁLYOZZA A LÁTÁST










#1 Dr.BauerBela

-KINŐHETŐ-E A GYERMEK TÁPLÁLÉKALLERGIÁJA??


Kinőhető-e a gyermek táplálékallergiája?


Ételallergia leggyakrabban csecsemő- és kisdedkorban jelentkezik, a gyermekek többségénél azonban rendszerint 3-4 éves kor körül elmúlnak. A táplálékallergia nem kizárólag életkor függvénye, és azon is múlik, hogy mi okozta a panaszokat.
Táplálékallergia: életkorral változó tünetek
A csecsemő –és kisgyermekkorban jelentkező táplálékallergia gyakran okoz bőrpanaszokat, jellegzetes tünete a vörös, hámló, viszkető foltokkal jelentkező ekcéma.
- Emellett gyakori, hogy a szülők, gyermeküknél jelentkező rendszeres hasfájásról, puffadásról, esetleg hányásról számolnak be
-Felnőttek esetében az ételallergia jellemzően inkább az ismerten allergiás betegek között jelentkezik és száj körüli kipirulást, torokcsiklandást, orrfolyást okoz.
- Ennél súlyosabb, ha haltól, ráktól, vagy mogyorótól lesz életveszélyes sokkja a betegnek.
- A tejcukor felszívódási zavara  a gyomor-és bélrendszerben okoz panaszokat. A betegek többnyire visszatérő hasfájás, puffadás, vagy hasmenés miatt fordulnak orvoshoz.
A gyermekkori ételallergia okai
Epidemiológiai adatok szerint a négy év alatti gyermekek táplálékallergiájának 5-8 %-os előfordulása felnőttkorra fokozatosan 2-3,5% körüli értékre csökken.
- A gyermekek körében tapasztalható magasabb gyakoriság részben egyéni, részben életkori sajátosságok következménye.
- Ebben az életkorban az ételallergia kialakulásához hozzájárulhat a gyomor- és bélrendszer immunológiai éretlensége.
- Kisgyermekeknél jellemzően alacsony a gyomor savtermelése, ezáltal az elfogyasztott táplálék nem bomlik le teljesen.
- A bélrendszer fejletlenségének következtében pedig, az így csak részben megemésztett táplálékban található allergén molekulák is könnyebben szívódnak fel és váltanak ki allergiás reakciókat.
-Emellett az anyatejes táplálás helyett, az étrendbe korán bevezetett fajidegen fehérjék is okozhatnak tüneteket.
Tehéntejet ihat, a mogyorót kerülje!
A táplálékallergia gyakorisága az életkor mellett az elfogyasztott allergénnel is összefüggést mutat.
-Kutatások alapján az egyes táplálékok által kiváltott reakciók, mint a tehéntej, vagy a tojásallergia esetében gyerekeknél nagyobb eséllyel szűnnek meg az allergiás tünetek, mint hal-, földimogyoró-, vagy dióallergia esetén.
-Tej- és tojásallergia esetén a panaszok megszűnése annál valószínűbb, minél alacsonyabb a betegség diagnózisakor mért, kiindulási IgE szint, vagyis az allergiát jelző ellenanyag mértéke nem túl magas és idővel csökkenést mutat.
Felnőttkorban kialakult ételallergia esetén a tapasztalatok alapján 1-2 éves szigorú diétát követően a betegek közel egyharmadánál tolerancia alakult ki a tejre, tojásra, búzára és paradicsomra. A táplálékallergia tehát felnőttkorban is megszűnhet, azonban itt is vannak kivételek. A dió-, és halallergia rendszerint változatlanul fennmarad.
A tünet elmúlik, a hajlam megmarad
Az allergiára hajlamos, másnéven atópiás gyermekeknél gyakori az ún. allergiás menetelés folyamata.
-Eszerint az allergiás tünetek életkoronként különböző formában jelentkeznek.
- A csecsemő- és kisgyermekkori ekcémát követő, vagy azzal egyidejű táplálékallergia megszűnését követően kisiskolás kor környékén allergiás náthás, később asztmás tünetek jelentkezhetnek.
- A táplálékallergia tehát várhatóan a gyermekek 80-90%-ánál megszűnik, de a későbbi életkorban sajnos fokozott hajlam jelentkezhet légúti allergiás betegségek kialakulására.
http://mno.hu
#1 Dr.BauerBela

2012. június 27., szerda

Így néz ki a kullancs, amikor már teleszívta magát vérrel


#1 Dr.BauerBela

-A LARVA MIGRANS FERTŐZÉS BŐRTÜNETEI-KÉPEKBEN


A LARVA MIGRANS FERTŐZÉS BŐRTÜNETEI.KÉPEKBEN

A Toxocana Canis és Catis okozta betegségekben a kórtörténetében kutyával vagy macskával való érintkezés szerepel.Általában 10 évesnél fiatalabb/leggyakrabban 1-4 éves/ gyermekek betegsége.
A betegség a leggyakoribb a meleg éghajlaton de nálunk is elég gyakran találkozunk vele.A fertőzés leggyakoribb helye a fürdőhelyek,strandok homokporondjai ahol a kutyák és macskák ürülékével kerülnak a lárvák a homokba.
Ezek a lárvák behatolnak a homokban szaladgáló  gyermekek  vagy felnőttek bőrébe és a börből alig kiemelkedő járatokat alakitanak ki.Ezek a járatok a felszinen mint vörös szinű csikok mutatakoznak,amik szabálytalan,girlandszerü alakzatot vesznak fel.Enyhén viszketnek
A kórokozó behatolva a szervezetbe súlyos kórformákat is okozhat.
Az alábbiakban bemutatok néhány felvételt a betegség bőrtüneteiről-


Egy 3 éves gyermek,jobb lábának belső felületén végighúzódó kiemelkedő vörös csik/a parazita által képzett alagút/


Ugyanannál a gyermeknél a farpofákon is jelenlévő elváltozások





Girland formátumu alagutak egy 15 éves gyermek lábfején



Lárvajáratok a mellkason.

#1 Dr.BauerBela