Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 31., kedd

-GENETIKAI VIZSGÁLATOK-A FAJTISZTASÁG ÉS A DEMOKRÁCIA SZÓSZÓLÓI.


-GENETIKAI VIZSGÁLATOK- A FAJTISZTASÁG ÉS A DEMOKRÁCIA SZÓSZÓLÓI /részlet a –Szürke verebek-Pamflet sorozatból.
Újabban mint közép ázsiai és németalföldi keverék ismételten a génkelléktárammal foglalkoznak a nagy tekintélyű demokrata- Vezíreim-. Mondjátok meg őszintén barátaim ,hát ne fojtogasson a röhögés.Vagy inkább a keserűség ??               
Bajban van a verébtársadalom,miután a történelem mindmegannyi hóhéra kipróbálta –veréb,pörkölési tehetségét és a Nagy Nemzeti Pukkadástól- teli hajlamait a történelem  nagy és számos tarlóján elpusztítva a nem kívántakat,majd a mennyekből acél héják által hullatott-mennyei áldásnak álcázva nyakukba dobták   a –rettegés hatalmát-megjelentek a veréb/avagy// faj-genetikusok,mert úgymond már találtak körülmetélt,politizáló veréb hímeket,akik pofátlanul a nemzet sipját akarták fújni.
Ezek már nem azt kutatják hogy ki a szürke házi vagy mezei veréb,vagy sárga rigó, kan veréb,hanem egyáltalán a NEMZETI verebek rendjéből származik-e vagy nem. Ki akarják deríteni hogy igaz e a verébtársadalom történelme, az hogy a tarlókon egymásra ugrándoztak a fajtalan kan verebek,megtörve ezzel a házi verebek tisztességét avagy faji méltányosságát. Egyszer s mindenkorra tudományos választ akarnak kapni, hogy ki a közönséges mezei nemzeti veréb,ki a házi veréb vagy más szóval, ki az igazi fajtiszta hazafi és ki a kamatyolt söpredék-
                                A –VÉN VEREBEK kétkedve fogadták a tudóshad ostromát hiszen ők maguk is jól tudják hogy a széles mezőkön nagy összecsiripelések, vagy helyesebben bekeverések folytak. De a méltóságteljes nagy –NEMZETI KANVEREBEK akik történelmi,utánozhatatlan,feddhetetlen nemzeti és faji büszkeségükből de főként a veréb társadalomban elfoglalt méltóságukban megköveteli tőlük ezt az igényt,amit aztán kevesen mernek kielégíteni.Mert hát közöttük is vannak mindenféle kis Isten teremtményei amiről ők nem tehetnek,hogy ezek a nemzeti hatalmasságok összekuszálták a génjeiket aminek aztán az lett a vége hogy csak úgy ontották a NOBEL dijasokat.
Így tehát megtörténhet hogy  az  illető lény nem is egy igazi nemzeti veréb,hanem egy nemzetrontó fekete kan csóka-
                A vén verebek közben erősen csóválják a fejüket hiszen jól tudják hogy a kan verebek voltak a fő kamatyolók. De a zabi hadnak fajtiszta genetikai bizonyítványuk lesz ha fene fenét eszik is,mert bizony azt is meg lehet vásárolni manapság jó pénzért. Ők tovább fognak ágálni és nemzeti színű lesz még a köldökük is. Közben hatalmas költségek árán ki fog derülni hogy az angol verebek a délibábos hortobágyrol,a szőke,kék szemű germánok, afrikából,a hosszúbajszú,nagymellényű,örökösen bölcs magyarok a tajgákról,a tilinkózó,bőgatyás románok pedig esetleg ugandából származnak.
                                El lehet képzelni hogy manapság amikor már nem lövöldözik le a verebeket a határokon milyen nemes és szórakoztató lesz a bőrszín skála szép,otthonos Európánkban-
                                Az egészben csak az lelkesít hogy már nem a történelem álnokságain   kell elmélkedjek hanem a genetikai tudományok elkövetkező pardon -jain.
                                Ezekben a válságos időkben nem mindegy hogy egy 12o dollár befizetése ellenében,egy igen kétes értékrendű tanulmány ki fogja mutatni azt hogy milyen vörös nyakú sváb,a maga büszkeségétől minden második lépésnél hanyat eső magyar,hosszúorrú  drótostót szlovák,vagy a hegyekből kényelmesen leballagó, bőgatyás román a szerepel a genetikai grafikonomon.
                Irigylem az elkövetkező generációkat.Hogy mi mindenhez fognak ezek hozzájutni, még a gonosz szemérmetlen hátsó gondolatok értelmében is Ennek úgyis csak a –SZEXUÁLIS INTERNACIONALIZMUS lesz a vége-ugye drága volt és jelenlegi  csörgősipkás elvtársaim.

-FIÚK FEL A FEJJEL –ÉLJENEK DEMOKRATA GENETIKUSOK .!!!

 

#1 Dr.BauerBela

-TERHESSÉGMEGSZAKITÁS-VESZÉLYEK ÉS SZÖVŐDMÉNYEK.


Terhességmegszakítás: veszélyek és szövődmények


Sajnálatos jelenség, hogy még ma is sokan a megszakítást a fogamzásgátlás eszközének tekintik. Az alábbiakban ezt a szemléletet szeretnénk megváltoztatni, rádöbbenteni az említett nőket, hogy valójában minden alkalommal műtéten esnek át.

Mi történik?

A klasszikus terhesség-megszakítás lényege a nyakcsatorna mechanikus tágítása, a méh kiürítése, majd a méhnyálkahártya éles kanállal történő kaparása annak érdekében, hogy a méhen belül ne maradjanak magzati szövetek és mellékrészek. Azok ugyanis kiváló táptalajul szolgálnak a baktériumoknak, így súlyos fertőzést okozhatnak. Ennél jóval ritkábban ugyan, de a bent maradt magzati mellékrészek ("reziduum") rosszindulatú elfajulásra is hajlamosak lehetnek.

A klasszikus műtét menete

A műtét végezhető rövid altatásban vagy potencírozott helyi érzéstelenítésben. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a beteg vénásan kábító fájdalomcsillapító, nyugtató "koktélt" kap, amely mellett a helyi érzéstelenítés fájdalmatlan beavatkozást tesz lehetővé az altatás kockázata nélkül.
-A mellső és hátsó méhszájat éles eszközzel megfogják, és a hüvelyt fertőtlenítik. A mechanikus tágításra alkalmazott eszköz leggyakrabban a Hegar-féle tágító.
- Ez egy enyhén hajlított fémből készült, átmérőjében fokozatosan növekvő pálcák sorozata. A pálcákat egymás után a nyakcsatornába feldugva lehetővé teszi a nyakcsatorna fokozatos kitágítását.
-A megfelelő nyakcsatorna-tágasság elérése után enyhén hajlított szívócsövet, vákuum aspirátort vezetnek a méh üregébe, mellyel a méhet kiürítik.
- Nagyobb magzatok esetén az aspiráció helyett ma is előkerülhet az igen régi eszköz, az abortuszfogó is. Ez egy ollószerűen nyitható és zárható eszköz, mely természetesen nem éles, két ágának végén tompa kanalak találhatók.
Az abortuszfogót zárt helyzetben helyezik fel a méh üregébe, ott kinyitják, majd ismételt zárással olyan nagy magzati részeket és mellékrészeket is el tudnak távolítani, ami nem lenne lehetséges szívócső (aspirátor) segítségével.
- Miután a méhet üresnek találják, a méhkaparás következik. A kürettkanál egy a közepén lyukas, szélein éles, kanálszerű eszköz. Arra szolgál, hogy a méhüregben tapadó magzati szöveteket és magzati mellékrészeket tökéletesen eltávolítsák.
-Az orvos a megszakítás során végig "vakon" dolgozik, csak ujjainak érzőidegeire és hallására szorítkozhat.
A méhfal teljes felszabadulását ugyanis jellegzetes diszkrét harsogó hang jelzi a méhkaparás során.

Lépések a hagyományos módszer korszerűsítése felé

  1. A méhszáj tágítása: Kiterjedten alkalmazzák a nedvességre táguló tengeri algát, a laminária-pálcát. Este felhelyezik, reggel a méhszáj jelentősen tágult lesz. Nagy hátránya a módszernek, hogy 10-12 órán át megnyitják a méhüreget a mindig fertőzőnek tekintendő hüvely előtt. A méhszáj tágítására bizonyos prosztaglandinok is az orvos segítségére vannak. Ezek zselé formájában történő felhelyezés után felpuhítják a méhszájat, veszélytelenebbé teszik a nyakcsatorna tágítását.
  2. A spontán vetélés indukciója (kiváltása): Úgy tűnik tehát, hogy a hagyományos méhnyak-tágításnak és a méhkiürítésnek valóban forradalmi alternatívája még várat magára.

A terhesség-megszakítás szövődményei

Műtét alatti komplikációk:
Az általános érzéstelenítés (narkózis) alkalmazása számos veszélyt hordoz magában. Minden narkotikumnak megvan a saját "narkózishalál gyakorisága". Ez az ősrégi éter esetén gép alkalmazásával 1 halál/3000 összes narkózis, anélkül pedig 1 haláleset/1000 összes narkózis.
 A klórtartalmú narkotikumok bizonyultak a legveszélyesebbeknek - halálozási arányuk 1/2500 volt. A korszerű halotán esetén a narkózishalál kockázata 1/100.000. A mai narkotikumok viszonylag biztonságosak, de az altatásnál még nem szabad megfeledkeznünk róluk. Hasonlóan veszélyes lehet a helyi érzéstelenítés is, hiszen a véletlenül az érpályába adott lidokain, prokain, stb. szívleállást okozhat.

Műtéti sérülések:
-A műtéti sérülések közül legjelentősebb a méhfal kilyukasztása, perforációja. A méhfal kilyukasztása az orvos részéről nem műhiba, hiszen "vakon" dolgozik. A leglényegesebb, hogy a perforáció bekövetkeztét az orvos ismerje fel, és azonnali hasi műtét történjék. Normális esetben a méh és a fogamzóképesség megtartható.
.Kiterjedt roncsolás esetén a méh, és olykor egyes bélszakaszok eltávolítására is sor kerülhet.
A műtét utáni korai szövődmények közül a fertőzést kell megemlítenünk. Magas lázzal, erős alhasi fájdalommal járhat. Az állapot azonnali krízis antibiotikus kezelést igényel.
A műtét után késői szövődmények közül minden bizonnyal a leggyakoribb a méhnyak elégtelensége (incompetentia cervicis uteri). Az állapot következménye a terhesség félidejében, burokrepedéssel induló spontán vetélés. Ennek megelőzése a méhszáj megnyílása előtt kivitelezett méhszájzáró műtét. A műtéti kezelést méhellazító gyógyszeres kezeléssel és tartós ágynyugalommal szokás folytatni.
Reziduum: A leggondosabb ellátás mellett is előfordulhat, hogy magzati szövetek, illetve magzati mellékrészek maradnak vissza. Erre tartós vérezgetés hívhatja fel a figyelmet. Ekkor szükség lehet a méhkaparás megismétlésére, lehetőleg antibiotikus védelemben. Ez természetesen ismételt kockázatokkal jár.
Petevezeték-elzáródás: A méhűri fertőzés hasüregbe terjedése ellen a szervezet a petevezetékek lezárásával védekezhet. Ilyen esetekben a későbbi gyermek utáni vágy "lombikbébi-módszer" alkalmazásával elégíthető ki.
A gyakorta ismételt, illetve szövődményes méhkaparások a későbbiek során lepénytapadási rendellenességet okozhatnak. Ilyen lehet a mélyen tapadó lepény vagy a lepény beszűrődése a méhizomzatba (placenta accreta, increta, percreta, a beszűrődés mélysége szerint). Sok esetben a méhlepény spontán nem válik le, művi beavatkozással sem választható le, és sok esetben a méh eltávolítását is szükségessé teszi.
Retteget veszély, a méhen kivűli terhesség.





-



A terhesség-megszakítás lelki következményei:
  1. Jól ismert, hogy a stressz (avagy szorongás) letilthatja a szaporodást. Vannak, akinél a stresszt a bűntudat váltja ki, mely nagyon gyakori terhesség-megszakítást követően.
  2. - Az asszonyok, amikor gyermeket akarnak, sokszor azzal büntetik magukat, hogy "látod, látod, amikor volt gyermeked, akkor ellökted magadtól, most meg nem vagy méltó rá".
  3. - A bűntudat szinte pszichotikus állapotot idézhet elő, mely a fogamzást szinte kizárja.
  4. -A bűntudat és bármilyen szorongásos állapot által kiváltott fogamzóképesség-zavar vérzési rendellenességekkel jár együtt. A havivérzés nem pontos, minél hosszabb a vérzéskimaradás, a havivérzés annál erősebb, fájdalmasabb, elhúzódóbb és alvadékosabb, sőt, szövetfoszlányokkal tarkított. Természetesen ez az állapot is gyógyítható, de a meddőség gyógyításának hagyományos "invazív" formái csak rontanak a helyzeten.
  5. -A lelki eredetű meddőség gyógyításához értő orvosok viszont jó eredményeket érnek el.

Felelősen dönteni

A lehetséges szövődmények súlyossága és életminőséget rontó lehetséges hatása remélhetőleg mindenkit megfontolásra késztet. A terhesség-megszakítás tehát nem egyszerűen egy nem kívánt rossztól való megszabadulást jelent. Hatása egy életre szól.
-A lehetséges szövődmények felsorolása nem az elborzasztást szolgálják. Tényeket közölnek - olykor talán kíméletlenül. Meggyőződésünk viszont, hogy megfelelő információk nélkül nem lehet helyesen dönteni.
Az abortusz mellett kardoskodók sok esetben arra hivatkoznak, hogy
"joguk van a testük felett rendelkezni". Ezt senki nem vonja kétségbe. A "margón" mégis tennék két megjegyzést, miután az ember akkor is rendelkezik, rendelkezett a teste fölött, amikor az élet megfogant:
1.     A terhesség-megszakítást választók nemcsak a saját életükről döntenek.
2.     A teste feletti rendelkezés feltételezi, hogy tisztába legyen azzal is, hogy az Ön szervezetére mit jelent egy ilyen beavatkozás.
Reményeink szerint felelős döntéshez sikerült megfelelő támpontokat nyújtani.
http://www.hazipatika.com
#1 Dr.BauerBela

-A FÉRFI NEMI SZERV


A férfi nemi szerv

A férfi nemi szervei és azok működése. A férfi nemi szervek felépítésükben és működésükben is elválaszthatatlanok a húgyúti rendszertől.
A férfi nemi szervek felépítésükben és működésükben is elválaszthatatlanok a húgyúti rendszertől.
A férfi nemi szerv részei:




  • hímvessző
  • herezacskó a két herével és két mellékherével
  • ondóhólyag
  • ondóvezeték
  • prosztata
A hímvessző (pénisz)
A férfiak közösülési szerve. A hímvessző hüvelybe vezetéséhez annak megfelelő mértékű merevedése (erekciója) szükséges. A hímvessző három hengeres, merevedésre képes részből áll (két barlangos és egy szivacsos test), végén a makk található, melynek felszínén nyílik a húgycső. A barlangos testek nyugalmi állapotukban kevés vért tartalmaznak.
Szexuális izgalom hatására a nemi szervek és a pénisz vérátáramlása fokozódik, és a barlangos testek megtelnek vérrel, ezzel méretük jelentősen megnő. Ez a folyamat a merevedés. Ilyenkor a péniszbe vezető erek kitágulnak, az elvezető erekben csökken a véráramlás, így marad fenn a merevedés.
A nemi izgalom megszűntekor a befelé vezető erek szűkülnek össze, az elvezető erek kitágulnak, így megszűnik a merevedés. A szivacsos testben halad a húgycső, melynek jelentősége csekély a merevedés folyamatában.
A herezacskó (szkrotum)
A hímvessző alól ereszkedik le a szőrrel fedett vastag és ráncolt bőrű szerv, mely a heréket tartalmazza.
A here
Tojásdad alakú páros szerv, melyek a férfiasságért felelős hormonokat termelő mirigyek. A herék több feladatot látnak el. Egyrészt a herék belsejében termelődnek és érnek a hímivarsejtek (spermiumok). Másrészt itt képződik a férfi nemi jellegért felelős hormon, a tesztoszteron. A here felső részén található a mellékhere, amely biztosítja a spermiumok érésének végső lépéseit (az érlelés során kapnak a spermiumok termékenyítőképességet) és a spermiumok raktározását, valamint összeköti a herét az ondóvezetékkel.
Ondóvezeték (ductus deferens)
Az ondóvezeték kb. 35 cm hosszú cső, melynek első szakasza a mellékhere. Az ondóvezeték a szexuális aktus során a spermiumokat a külvilág felé szállítja. Az ondóvezeték az ondóhólyag, majd a prosztata érintésével nyílik a húgycsőbe. A húgycső tehát kettős funkciót lát el: a vizeletürítési funkciót, hiszen rajta keresztül távozik a vizelet a húgyhólyagból, valamint nemi funkciót, mert a spermiumok is a húgycsövön keresztül érkeznek a külvilágba.
Járulékos mirigyek
A férfi nemi szervek mirigyei váladékot termelnek (sperma), amely a megtermékenyítés szempontjából jelentős szereppel bír. Váladékaik életteret jelentenek a spermiumok számára, biztosítják energia- és tápanyagellátásukat, valamint segítik a mozgásukat, előrehaladásukat a női szervezetben.
A prosztata
A prosztata, más néven dülmirigy egy körülbelül 15g súlyú, gesztenye alakú mirigy, melyen felülről lefelé a húgycső halad át. A prosztata nyugalmi helyzetben csekély mennyiségű váladékot termel, azonban szexuális izgalom hatására ez a mennyiség megnő. A prosztata, az ondóhólyag és két kis mirigy, a Cowper-mirigy által termelt váladék, valamint az ondósejtek (spermiumok) együtt alkotják az ondót (spermát).
- Érdekes folyamat, hogy a magömlés előtt a Cowper-mirigyek váladéka kerül először a húgycsőbe, hogy megtisztítsa azt a vizeletmaradványoktól. Másodjára a prosztataváladék halad végig a húgycsövön, végül az ondóhólyag ivarsejteket is tartalmazó váladéka következik.
A prosztata szerepe kiemelkedő fontosságú a megtermékenyítésben, mert váladéka megnöveli az ondó mennyiségét és csökkenti annak sűrűségét. Amikor a prosztata váladéka bejut a vaginába, olyan környezet jön létre a spermiumok számára, hogy a mozgékonyságuk fokozódik, így nekivághatnak a megtermékenyítéshez vezető útnak.
Az ondóhólyagok
Két, 5-6 cm hosszú mirigy, melyek a húgyhólyag mögött, a prosztata felett helyezkednek el. Az elnevezés annyiban kissé félrevezető, hogy az ondóhólyagok igazából nem tartalmaznak spermiumokat, de olyan anyagokat választanak ki, amelyek serkentik a spermiumtermelést.
A hímvessző működése
Az erekció
Ahhoz, hogy az ondósejtek eljussanak rendeltetési helyükre és megtermékenyítsék a petesejtet, a hímvesszőnek meg kell merevednie. Ez az állapot az erekció vagy merevedés, amely a péniszben lévő erek és barlangos testek vérrel telítődésének és kitágulásának eredményeképpen jön létre. Merevedés alatt a péniszben a nyugalmi állapothoz képest mintegy nyolcszor annyi vér található.
-Sok fiút zavar, hogy reggel merevedése van. Ennek három oka van.
Reggel a húgyhólyag telt állapotban van. Fala feszül, és elnyomja azokat a visszereket, amelyekbe a hímvessző elvezetői vénái ömlenek. Vizeletürítés után „javulás” tapasztalható.
A második ok idegi eredetű. Éjszaka a paraszimpatikus idegrendszer túlsúlya miatt a verőerek kitágulnak, és ez segíti a hímvessző feltelítődését.
A harmadik ok hormonális, azaz a tesztoszteron (a férfias jellegért felelős hormon) szintje reggel 7 órakor a legmagasabb, ez is hozzájárulhat az erekcióhoz.

Az ejakuláció
A makk dörzsölődése a hüvely falához ritmikus összehúzódásokat vált ki az ondóhólyag falában, melynek hatására a hólyagok a tartalmukat a húgycsőbe juttatják. Ide kerül a prosztata és a Cowper-mirigyek váladéka is, így alakul ki a sperma. A spermának a péniszből való szaggatott kilövellését nevezzük ejakulációnak, vagy magömlésnek.
A spermiumokról
A sperma görög szó, magot jelent. Az ondósejt vagy spermium egy apró sejt, melynek mérete nem haladja meg az 50 millimikront. A spermium három részből áll. A fej tartalmazza a genetikai állományt hordozó magot, az összekötőrész az energiatartalékot, a farokrész biztosítja a mozgást. A serdülőkort követően a spermiumok folyamatosan termelődnek. Az érett hímivarsejt képződése és érése 72 óráig tart. A spermiumok a herében képződnek és érnek, de végleges érésük a mellékherében zajlik. Itt kialakul a mozgási képességük, de a megtermékenyítő képességüket csak az ondóhólyag és a prosztata váladéka adja meg, miközben az ondóvezetéken áthaladnak. Ekkor helyváltoztatási sebességük megnő, percenként 3-4 millimétert is előrejutnak. Sebességüket a hüvelyben megőrzik kb. 30-40 óráig, ezután mind helyváltoztató, mind a megtermékenyítő képességüket elvesztik.
A magömléskor kilövellt sperma kb. 3 ml és körülbelül 300-400 millió spermiumot tartalmaz. Ezek mindegyike tartalmazza azt az enzimet, mely a képes feloldani a petesejtet körülvevő védőburkot.
-A sokmilliónyi hímivarsejt közül azonban csak egyetlen jut el a petesejt belsejébe, hogy megtermékenyítse azt.
http://intimzona.hu
#1 Dr.BauerBela

NŐI NEMI SZERVEK


Női nemi szervek

Mit jelent a "nemi szervek" kifejezés?

A kifejezésnek kettős értelme van:
  1. Azokat a szerveket jelöli, amelyek az ember testi nemét döntően meghatározzák.
  2.  A nemek közötti legnagyobb, anatómiai különbségeket mutatják. Épp ezért nevezik őket az elsődleges nemi jegyeknek.
  3. Ugyanakkor olyan szervek is, amelyek a szexuális reagálásban fontos szerepet játszanak. Mindenesetre nem kell feledni, hogy ebben más szervek is közreműködnek. Az emberi szexuális reagálás nem korlátozódik néhány különleges szervre, hanem az egész testet érinti. Ebben az értelemben pl. a száj, vagy a bőr is "nemi szervek", hiszen ezek is fogadják és közvetítik a szexuális ingerlést.

Helytelen szakkifejezések

A nemi szerveket sok tankönyvben nemzőszerveknek vagy genitáliáknak is nevezik (genitalia latinul= nemző szerv). Az ilyen egyoldalú kifejezések félreértésekhez vezethetnek, mert a tényállást ideológiai okokból leszűkítik. Ugyanis e szervek nemző funkcióját hangsúlyozzák, azok élvezeti funkciójának mellőzésével.
 Holott valójában legtöbbször az örömszerzést szolgálják, és sokkal ritkábban a nemzést.
-Ezt már a gyermekek is tudják, akik jóval a nemzőképességük megjelenése előtt szexuális élvezetet, sőt, orgazmust is átélhetnek.
-De tudják a fiatalok is, akik önkielégítést végeznek, tudják a menopauza utáni nők, és azok a párok, akik fogamzásgátlókat használnak.

 

 

 

 

A női nemiszervek

1.     Vénuszdomb
2.     Nagyajkak
3.     Kisajkak
4.     A csikló makkja
5.     Húgycsőnyílás
6.     Húgyhólyag
7.     Hüvelynyílás
8.     Hüvely (vagina)
9.     Méhnyak
10   Méh
11. Petevezeték
12.  Petefészek

Külső nemi szervek

A női külső nemi szervek részei: a Vénuszdomb (lat. mons Veneris), a (külső) nagy ajkak (lat. labia majora), a (belső) kis ajkak (lat. labia minora), a csikló (klitorisz) és a hüvelynyílás. Ezeket a szerveket együttesen gyakran a vulva gyűjtőnévvel is jelölik.

A vénuszdomb (mons Veneris)

A vénuszdomb zsírszövetből áll, amely a bőr alatt, közvetlenül a szeméremcsont (os pubis) felett helyezkedik el. Felületét a pubertás során szőr növi be, s ez a vénuszdombot a vulva legfeltűnőbb részévé teszi.

A nagyajkak (labia majora)

A nagy (külső) ajkak: két vastag, zsírszövetből álló bőrredő, amelyek a vénuszdombról lefelé haladnak és a vulva külső határát képezik. A serdülőkortól ezek is szőrrel fedettek. Minthogy a nagyajkak rendszerint szorosan egymáshoz simulnak, az egész vulvát befedik.

A kisajkak (labia minora)

A nagyajkak alatt találhatók. Két vékony bőrredőből állnak, átszőve vérerek és idegvégződések sűrű hálózatával. Épp ezért érintésre igen érzékenyek. A kisajkak felső vége összenőtt, s egy olyan bőrredőt képez, amely a csiklót elfedi. Ezt a bőrredőt a csikló előbőrének (lat. praeputium) is nevezik.

A csikló

A csikló (görögül kleitoris = kis domb) a vénuszdomb alatt kezdődik, ott, ahol a kisajkak összenőnek és előbőrt (fitymát) képeznek. Az előbőr alatt látszik a csikló makkja, vagyis egy rövid, henger alakú szerv, amely két 'lábbal' nyúlik a test belsejébe. Mindkettő mellett búra alakú, szivacsos szövet található. Köztük van a szintén barlangos testtel körülvett húgycső. Ezt az egész, duzzasztható barlangos rendszert együttesen csiklónak (klitorisz) nevezhetjük, s hasonlósága a péniszhez még nyilvánvalóbb.

A test belsejében: a csikló és a barlangos testek

Az élvezet szerve


A csikló tulajdonképpen a nő élvezeti szerve, amely a nemzés szempontjából szükségtelen.
A csikló valójában inkább belső, mint külső szexuális szerv. Itt csak azért ismertetem a külső szervek között, mert sajnos, a legtöbb tankönyvben ez így szokásos.


Merevedése


A csikló barlangos test rendszere gyorsan telítődhet vérrel, s ezáltal megnagyobbodik és merevvé válik. Az ezt előidéző vérteltséget tumeszcenciának (lat. tumescere = növelni) is nevezik.

A hüvely- és a húgycső-nyílás

A hüvelynyílás a húgycsőnyílás alatt található, amely a női testnél a nemiszervektől független és csak a húgyhólyag kiürítését szolgálja. Mindenesetre egyes nőknél az orgazmus során a húgycső melletti, prosztatához hasonló mirigyek váladékának ejakulációjára is sor kerülhet a húgycsőnyíláson keresztül. Ez utóbbi igen kicsiny, s a csikló és a sokkal nagyobb hüvelynyílás között található. Az újszülöttek hüvelynyílását általában részben elzárja egy vékony bőrréteg, a szűzhártya.

A szűzhártya




KÜLÖNBÖZŐ ANATÓMIAI FORMÁK


A szűzhártya biológiai funkciója nem ismeretes. Néhány ókori, sőt, mai kultúrában a szűzhártyának azonban valamilyen pszichoszociális jelentőséget tulajdonítanak.
A szűzhártya pszichoszociális jelentősége
Bizonyos hiedelmek szerint a sértetlen szűzhártya a nő "szüzességét", vagyis szexuális tapasztalatlanságát bizonyítja. Ezért is hívják többnyire "szűzhártyának", ami azonban babona. A szűzhártyán általában több lyuk van, amelyek rugalmasak és lehetővé teszik egy ujj, vagy akár egy pénisz bevezetését. Másrészt a szűzhártya számos lánynál könnyen megreped, nemcsak közösülés, hanem tamponhasználat, vagy testi erőfeszítés, sport révén is. Néhány esetben a szűzhártya teljesen hiányzik. Azonkívül meggondolandó, hogy a sértetlen szűzhártyájú lányok esetleg már szeretkeztek orálisan, vagy análisan


A szűzhártya igen különböző formájú lehet. Néha csaknem teljesen elfedi a hüvelynyílást, máskor több kisebb, vagy egy nagyobb nyílás van rajta. Utóbbi esetben úgy tűnhet, mintha szakadt lenne, holott valójában sértetlen.
Fájdalmas-e a szűzhártya szakadása?
A szűzhártya szakadása kissé kellemetlen lehet, s együtt járhat némi vérzéssel. Komolyabb fájdalom azonban nem várható. A hüvelynyílás két oldalán, a szűzhártya széle és a kisajkak között találhatók a Batholin-mirigyek (amelyek a férfitest Cowper-mirigyeinek felelnek meg). Ezek a mirigyek egy csekély, színtelen síkosító folyadékot választanak ki. A legtöbb síkosító folyadékot azonban közösüléskor maga a hüvely termeli.
Belső nemi szervek

 

 

 

Belső női nemiszervek: a két petefészek (ováriumok), a két petevezeték, a méh (uterus) és a hüvely (vagina).

A petefészkek helyzete, alakja és funkciója

A petefészkek (női ivarmirigyek vagy gonádok) az alhasban, a méh két oldalán találhatók. Két diónagyságú szerv, amelyeknek kettős funkciója van:
1
. petesejteket termelnek, majd leadják azokat a petevezetéknek.
2
. hormonokat is termelnek, amelyeket a vérkeringésbe juttatnak.
Petesejtek termelése


Mielőtt egy lány megszületik, petefészkeiben már megvan minden sejt, amelyek később petesejtté fejlődnek. Ezeket korai szakaszukban őspetének (oogonien) hívják. Később primer oocitákká fejlődnek, végül pedig érett petesejtekké (ova).
Az oociták - nagy, de lassan csökkenő mennyiség. A petesejttermelés - oogenezisnek is nevezik - a női főtuszban kezdődik, de már a születés előtt befejeződik. Így minden újszülött lánynál kb. 400,000 oocita található, amelyek közül igen sok fokozatosan elhal, így a pubertás kezdetén még kb. 30,000 marad. 30 éves korig ez a szám kb. 10,000-re csökken, s a menopauza idején már egy sem marad.
Az érett petesejtek (ova) - csekély, havonta termelt mennyiség
Ha a pubertásban megindul a petesejt-termelés, akkor a petefészkekben a menopauzáig havonta egy, vagy néhány érett petesejt keletkezik. Így a nő termékeny évei során 400 érett petesejtet termel. Ezek közül természetesen csak néhány játszhat szerepet a fogamzásban. Mindez nagyban ellentétes a férfiak ondósejt-termelésével (naponta sokmillió ondósejt a pubertástól az öregkorig).

A havi petesejt-érés


Az érett petesejt fejlődése több lépésben történik:
Minden oocita segédsejtek hólyagjába ágyazódik, amelyek a petefészek külső rétegében találhatók. A hormonok hatása következtében havonta egy ilyen sejtcsoport növekszik hólyagocskává, s láthatóvá válik a petefészek felületén. Az ilyen hólyagocskákat Regnier de Graaf (1641-1673) holland anatómus nyomán - Graaf-tüszőnek is nevezik. A tüsző-növekedés alatt megosztódik a primer oocita - amely, mint minden más sejt, 46 kromoszómát tartalmaz - két, igen különböző nagyságú részre: egy viszonylag nagy, másodlagos oocitára és egy kis, sejtplazma nélküli pollentestre. Ennek során a kromoszómák száma megfeleződik: 23 kromoszóma (köztük egy X-kromoszóma) jut a másodlagos oocitába és a pollentestbe. Utóbbi azonban elhal és feloszlik.
Csak a másodlagos oocita fejlődik tovább. Először úszkál a növekvő tüsző folyadékában, mígnem az megreped és így kisodródik belőle. Ez a folyamat az ovuláció. A másodlagos oocitát aztán az egyik petevezeték felveszi és továbbítja a méh felé.
A másodlagos oocita újra két, egyenlőtlen méretű részre osztódik: egy viszonylag nagy, érett petesejtre és egy kis, másodlagos pollentestre. Ezúttal azonban a kromoszómák száma nem feleződik, így mindegyik rész 23 kromoszómát tartalmaz (köztük egy X-kromoszómát). Az osztódás azonban csak a megtermékenyítés után következik be. Miközben a pollentest itt is elhal, az érett petesejt 23 kromoszómájával egyesül a spermium 23 kromoszómájával. Így új sejt keletkezik, 46 kromoszómával. Ezt az új sejtet (a megtermékenyített petesejtet) hívják zigotának.
A hormontermelés


A petefészkek (éppúgy, mint a herék a férfitestben) hormonokat is termelnek. Ezeket a gonadális hormonokat gyakran 'női' és 'férfi' hormonoknak nevezik (ösztrogének és androgének). Ám ez félrevezető, mert mindkét hormonfajta termelődik a női és férfi testében egyaránt. Csak a relatív arányuk különböző. A petefészkek az ösztrogénen és androgénen kívül a pubertástól kezdve még progeszteront is termelnek. Ez a hormon fontos szerepet játszik a női termékenységben.

A petevezetékek helyzete, formája, funkciója

A petevezetékek a petefészkektől a méh felé, az érett petesejtek célja felé vezetnek. Ott ugyanis, ha megtermékenyültek, beágyazódhatnak. A petefészkek közelében a petevezetékek széles, nyitott végei ujjakhoz hasonló nyúlványokkal rendelkeznek, amelyek mozgásukkal felfogják és magukba vezetik az ovuláció során szabaddá vált, érett petesejtet. A petevezeték szőrszerű kinövései és falának összehúzódásai a petesejtet továbbítják. Egyúttal azonban utat nyitnak a felfelé törekvő spermiumoknak is. A petesejt megtermékenyítése általában a petevezeték felső részében történik. 

A méh helye, alakja és funkciója

A méh (lat. uterus) egy izmos szerv, amely kb. az alhas közepén, valamivel a petefészkek alatt található. Kb. 7 cm hosszú és egy fordított körtéhez hasonló. A petevezetékek a méh felső részébe torkollnak, jobbról és balról. A méh teste előlről érinti a húgyhólyag tetejét, s a keskenyebb alsó részétől egy enyhe szűkület választja el. Ez az alsó rész a méhnyak (lat. cervix), amely benyúlik a hüvely belső végébe. A méhnyaknak van egy kis nyílása, a méhszáj, amelyen át a spermiumok a hüvelyből a méhbe juthatnak. A méhszájat általában elzárja egy sűrű nyákcsepp, s csak a peteérés idején válik átjárhatóvá.
A méhfal három rétege
1. A külső réteg, a perimetrium,
2.
A középső izomréteg, a miometrium és
3.
A belső nyálkás réteg, az endometrium.
Az endometrium részben havonta újraépül, hogy lehetőleg elősegítse egy megtermékenyített pete beágyazódását. (Implantáció) Ha ez nem következik be, akkor a szövet legnagyobb része leválik és a menstruáció során a méhnyakon és a hüvelyen keresztül kiürül a szervezetből.
A méh a terhesség alatt kiszélesedik a benne növekvő magzatnak megfelelően. Az endometrium sajátos szerkezete nagy kitágulást tesz lehetővé, s aztán a szülés során biztosítja a szükséges tolófájásokat, amelyek a magzatot a hüvelyen át kinyomják. A méhizmok az orgazmus során is összehúzódnak.

A hüvely helye, alakja és funkciója

A hüvely (lat. vagina) kb. 8 - 10 cm hosszú, izmos cső, amely a méhnyaktól egy külső nyílásig terjed, amely a vulva egy részét képezi. A hüvelynek 3 fő funkciója van:
1. Lehetővé teszi a menstruációs vér kifolyását.
2. A közösülés során felveszi a péniszt és az ejakulált ondót,
3. A szülésnél lehetővé teszi a gyermek világra jöttét.

A hüvelyfalak


A hüvely legtöbbször egy összelapult cső, tehát inkább csak lehetséges, mint valóságos üreg. Belső felszíne - hasonlóan a szájhoz - lehetővé teszi különböző mikroorganizmusok létezését egy ökológiai egyensúlyban, amely azonban kémiai hatások révén kívülről megzavarható.
 Ezért nem ajánlatos a nőknek hüvelyspréket vagy hasonló szereket használni. A hüvely önmagát tisztítja és egy sajátos fertőzésvédelemmel is rendelkezik. Az egymáshoz simuló hüvelyfalak sok nyáktermelő sejtet és vérereket tartalmaznak, de mirigyeket nem, és csak kevés idegvégződést.
 Szexuális izgalom esetén síkosító folyadékot bocsátanak ki a koitusz megkönnyítésére. E nélkül a közösülés mindkét résztvevő számára fájdalmas lenne.
A hüvely a közösülésnél


Közösülésnél a hüvely alkalmazkodik a kis, vagy a nagy péniszhez egyaránt. Ám előfordulhat, hogy a hüvely alsó része olyan laza, hogy a péniszt már nem tartja szorosan. Ez lehet egy szülés, vagy egyszerűen az öregedés következménye. Fordított esetben a hüvelynyílás olyan görcsösen elzáródhat, hogy a pénisz nem tud behatolni. Ezt az akaratlan hüvelygörcsöt nevezik vaginizmusnak. Az ilyen problémák általában viselkedésterápiával, vagy megfelelő gyakorlatokkal megoldhatók. Az egyik ilyen gyakorlat a medencefenék izmait (musculus pubococcygeus) erősíti. Ezt a gyakorlatot minden nő, bármikor életkortól független elsajátíthatja és gyakorolhatja. Az intim torna nagyon hasznos más szempontból is.
Ejakuláció a húgycsőből?


Egyes nők az orgazmus során némi folyadékot spriccelnek ki a húgycsőből. Sokáig azt hitték, hogy ez csak vizelet lehet. Mások szerint a folyadék a hüvelyből jön. Valójában azonban egy prosztata-váladékszerű folyadékról van szó, amely a húgycsőből jön. Azokból a mirigyekből származik, amelyek a húgycső körül vannak (parauretrális mirigyek). Ezek a mirigyek egyes nőknél olyan fejlettek, hogy a prosztatához hasonlóan elegendő váladékot termelnek az ejakulációhoz. E mirigyeket ezért "női prosztatának" is nevezik, s anatómiailag is megfelelnek a férfi prosztatának, amely szintén a húgycsövet övezi. (A női magömlés természetesen nem tartalmaz ondósejteket.)
A G-zóna


Míg a női ejakuláció igen ritka, sok nőnél található egy különleges, mechanikus ingerlésre érzékeny zóna, amely a hüvely elülső falán tapintható. Ez az erogén zóna (amely nemcsak egy pont!) valószínűleg kapcsolatban áll az uretrális mirigyekkel. Ingerlés hatására megduzzad és elősegítheti egy igen intenzív orgazmus létrejöttét. Ezt a zónát (röviden: G-zónát) Ernst Gräfenbergről (1881-1957), a német-amerikai nőgyógyászról nevezték el, aki azt 1950-ben elsőként írta le.

Hasonló struktúrák a nemiszervekben

Az először differenciálatlan embrió "automatikusan" női irányban fejlődik, de aztán "férfi" hormont, tesztoszteront fog kapni. Ha ez elmarad, akkor az újszülöttnek női nemiszervei lesznek. A tesztoszteron hormon megjelenése viszi az eleinte differenciálatlan embriót a férfivé fejlődés útjára. Így lesz az újszülöttnek férfi nemiszerve.
Minthogy azonban mind a női, mind a férfi nemiszervek ugyanabból az embrionális sejtmasszából származnak, bennük még később is felismerhetők az egymásnak megfelelő, homolog struktúrák. 


#1 Dr.BauerBela

2012. július 30., hétfő

-BŐRTÁLYOG


Bőrtályog, kelés, darázsfészek

A kelés és a darázsfészek (karbunkulus) bakteriális fertőzés okozta, gennyel kitöltött üreg a bőrben.
A gennyel teli tasakos elváltozással járó fertőzések többségét a Staphylococcus aureus baktérium okozza
- Előfordul, hogy a kórokozó a szőrtüszőn, apró sérülésen vagy tűszúrásnyi seben jut be a bőrbe, bár gyakran nincs egyértelmű behatolási pont. Nem megfelelő higiéniás körülmények között, krónikus bőrbetegségben, vagy ha az orrüreg Staphylococcus-szal fertőzött, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki ilyen bőrfertőzések. Ismeretlen okok miatt előfordul, hogy egyeseknek visszatérő bőrfertőzése lesz.
Az orvos megpróbálja kiirtani a Staphylococcus-t antibakteriális szappannal történő mosakodással, orrüregbe kenhető antibiotikumos krémmel és antibiotikum szedésével mindazoknál, akikben a kórkép kiújulásra hajlamos.
A kelés és a darázsfészek a gennyel teli üregek méretében és az elhelyezkedés mélységében különbözik egymástól.

A kelés:












A kelés, más néven furunkulus, meleg, fájdalmas, gennyel kitöltött fertőzéses eredetű, bőrfelszín alatt elhelyezkedő üreg.
- A kelés átmérője kettőtől több centiméterig terjedhet. Gyakran kezelés nélkül kifakad. A kelés területéről baktériumok terjedhetnek át és fertőzhetik meg a környező szöveteket és nyirokcsomókat. Az egyén lázas lehet, és gyengének érezheti magát.
Az orvos a kezelés során felnyitja a kelést, és lebocsátja a benne lévő gennyet. A lebocsátás után steril sóoldattal átmossa az üreget, hogy meggyőződjön arról, nem maradt-e genny benne. Néha a kiürített kelést gézzel köti be, mely 24-48 óra után távolítható el.
Ha a kelés teljesen kiürült, nem szükséges antibiotikumos kezelés.
- Ha a fertőzés továbbterjed, vagy az arc középső vagy felső területén helyezkedik el, akkor sztafilokokkusz ellenes antibiotikumra, például dikloxacillinre vagy cefalexinre van szükség, mert nagy annak a veszélye, hogy a fertőzés az agy felé terjed.
Darázsfészek (karbunkulus):











A darázsfészek kicsi, felszínes kelések csoportja, melyek a bőr alatt egymással összekapcsolódnak.
Az összefolyt területek maguktól kifakadhatnak, és genny ürülhet belőlük. Az egyén lázas lehet és gyengének, betegnek érezheti magát. Leggyakrabban férfiak tarkóján alakul ki. Gyakran vezet kifejezett bőrhámláshoz és hegesedéshez. Idősek, cukorbetegek, súlyos betegségben szenvedők fokozottan hajlamosak rá.
A kezelés antibiotikumok szedéséből áll.
-Minden nagyobb kelést fel kell tárni, hogy a gennyet le lehessen bocsátani.
 A karbunkulust nehéz meggyógyítani, mert a sok kicsi, gennyel teli üreget nehéz megtalálni és leszívni. Ezért az antibiotikumot néha több hónapig is szedni kell.


Tünetek: tályog, bőrjelenségek, bőrleválás, láz, gyengeség,



#1 Dr.BauerBela

-CARACTERELE FEŢEI ÎN PATOLOGIA COPILULUI


CARACTERELE FEŢEI ÎN PATOLOGIA COPILULUI


-Tonusul musculaturii feţei, morfologia, topografia nasului şi a ochilor, particularitatea privirii, culoarea pielii
În multe cazuri furnizează elemente evocatoare din punct de vedere patologic şi diagnostic
1-FACIES TOXIC
                                    -starea generală alterată, ochii încercănaţi, infundaţi în orbite, privire în depărtare “care cere sprijin sau ajutor”
2-FACIES ABDOMINAL
                                    -bolnav grav, ochii încercănaţi, înfundaţi în orbite, nasul ascuţit, faţă palidă, limba încărcată
3-RISUS SARDONICUS
                                    -fruntea încreţită, ochii semideschişi, desfigurat, trismus
4-FACIES ÎN TETANIE
                                    -musculatura feţei în stare de hipertonie/clonus/-globul ocular prezintă mişcări de rotaţie
5-FACIES ADENOIDIAN
                                    -gura întredeschisă, mimică fără tonus muscular, faţă de copil “retardat”
6-FACIES ÎN HIDROCEFALIE
                                    -fruntea proeminentă, disproporţie-craniu facial şi cerebral, cornea albă, semnul “apusului de Soare”
7-FACIES ÎN HIPOTIROIDIE
                                    -sărac în mimică, macroglosie, hipertelorism, nas în şea, păr uscat fragil, faţă de cretin
8-FACIES DE LUNĂ PLINĂ
                                    -faţă rotundă, plină, palidă, gât scurt, CUSCHING, tratamente cu corticosteroizi, diabet zaharat incorect echilibrat /sindromul MAURIAC / a nu se confunda cu parotodita epidemică sau edemul din adenopatii inflamatorii submandibulare.
                                   
9-FACIES DIN PAREZA FACIALĂ PERIFERICĂ
                                    -în partea neafectată faţa este netedă, fanta palpebrală crescută, dilatată
                                    -este mai pronunţat la plâns, vorbire, închidere de ochi, strângere de dinţi, pe partea contralaterală
                                    -imobilitatea palpebrală, nu este posibilă încreţirea frunţii
                                    -în caz de formă CENTRALĂ fruntea şi musculatura periorbitală sunt intacte
10-FACIES ACROMICRIAN
                                    -în cadrul formelor de nanism hipofizar
                                    -nasul, maxila, mandibula sunt slab sau hipodezvoltate-craniul feţei mai mic decât cel al calotei
11-FETOPATIE ETILICĂ
                                    -fantă palpebrală redusă cu caracter mongoloid, cu ptoză caracteristică, epicantus, micrognaţie
                                     -maxilă hipolplazică, eventual microcefalie, buzele subţiri
12-SINDROMUL DOWN
                                    -fantă palpebrală,epicantus, nas în şa, hipoplazie mandibulară, limbă ascuţită
                                     permanent între buze
13-GARGOLOISM
                                    -megacefalie sub forma de canoe, fruntea lată proeminentă, nas lat turtit în şa, hipertelorism
                                     -buze groase, limba voluminoasă, gingiile hipertrofice
14-FACIES RENAL
                                    -în sindromul nefrotic, paloare foarte marcată, edemul aproape închide în întregime fanta palpebrală
15-FACIES ÎN PIEMII
                                    -paloare foarte marcată, subicter, sărac în mimică, ochii încercănaţi, faţa indiferentă de mediu
16-FACIES ÎN ANEMII
                                    -paloare marcată, buzele uşor cianotice, privire obosită, urechi albe, unghiile albe
17-FACIES ÎN STENOZA HIPERTROFICĂ DE PILOR
                                    -fruntea încreţită, smoc de păr, privire supărată, la plâns pielea de culoare roşie intensă
18-FACIES ÎN ENCEFALITE
                                    -nemişcat, faţă de mască, sialore din gura întredeschisă, ptoză palpebrală uni sau bilaterală
                                     -pareză facială, eventual anisocorie
19-FACIES ÎN SCARLATINĂ
                                    -faţa roşie intensă cu paloare periorală, limbă de zmeură
20-FACIES ÎN TUSEA CONVULSIVĂ
                                    -faţa umflată, pleoapa inferioară îngroşată, edematoasă, eventual hemoragii conjunctivale
                                     -în timpul accesului-vasele cervicale proeminente, limba scoasă, ochii protruzionaţi
21-FACIES ÎN RUJEOLĂ
                                    -faţa cu exenteme maculo-papuloase edemaţiate, conjunctivele hiperemice,
lăcrimare, rinoree abundentă, fotofobie
22-MALFORMAŢII CONGENITALE CU DISMORFISME CRANIO-FACIALE-VEZI SINDROMATOLOGIA


#1 Dr.BauerBela

.KOPONYAÜRI NYOMÁSFOKOZÓDÁS GYERMEKKORBAN


A KOPONYAÜRI NYOMÁSFOKOZÓDÁS                     GYERMAKKORBAN

A vizfejüség, agyvizenyő,az agy bevérzései,agydaganatok , okai, tünetei, és kezelése.

ELEMI ISMERETEK..
Hydrocephalus:

A

 A KOPONYA KÖRFOGATA NAGY MÉRTÉKBEN MEGNAGYOBBODOT.ÉSZLELHETŐ A NAPLEMENTE TÜNET



A vízfejûség lényege, hogy a liquor az agyállomány rovására felszaporodik, és a tartósan fokozott nyomás következtében az agy sorvad.
A liquorszaporodás létrejöhet az agykamrákban (hydrocephalus internus), vagy az agyhártyák között  (hydrocephalus externus).
Lehet veleszületett és szerzett.
Kialakulhat :
1. Fokozott agyvízképzõdés miatt : ez általában csak átmeneti állapot, pl gyulladás vagy napszúrás esetén. Az agynyomásos tünetek kialakulnak.
2. Liquor keringés akadályozás esetén : ha az e célra szolgáló vezetékek 414h72e , nyílások fejlõdési rendellenesség, gyulladás, daganat miatt elzáródnak.
3.  A felszívó-rendszer zavara miatt : csecsemõkorban a felszívódási rendszer még fejletlen, könnyen elzáródhat pl koponyaûri vérzést követõen.

Tünetei:
Ø      Csecsemõkön az  agykoponya megnagyobbodott, a kutacs feszül, lüktet, a varratok szétnyílnak, a tág fejvénák jól láthatók
Ø      „Lemenõ nap” tünet ( a szemgolyó felett a szemfehérje csíkban látható)
Ø      Ha már a varratok záródása után alakul ki a betegség, akkor agynyomásos tünetek alakulnak ki (fejfájás, hányás, nyugtalanság)
Ø      Szellemi fejlõdés megáll, szellemi leépülés következik be
Ø      A fokozott nyomás miatt a látóideg sorvad, a gyermek megvakul.
Diagnózisg: a fejkörfogat növekedése, uh (ha van még kutacsa) , ct igazolja.
Kezelése:
Ø      Gerinccsapolás akut hydrocephalus esetén eredményes (nyomás csökkentés)
Ø      Liquor-túltermelés esetén az agyvíz termelõ érfonatok ereit szorítják le.
Ø      Liquor keringési zavar, vagy felszívódási zavar esetén unshuntmûtétet alkalmaznak : az agyvizet egyirányú áramlást biztosító mûanyag szeleppel a peritonealis ûrbe vagy a szív jobb pitvarába vezetik.

Az agyállomány és agyburkok  bevérzései
A KEMÉNY AGYBUROK ALATTI BEVÉRZÉS-ANATOMOPATOLOGIAI LELET.




Csecsemõkorban is a leggyakrabban koponyasérülésekhez csatlakozik, de kiválthatja más is : meningitis, sepsi, pneumonia, súlyos köhögési rohamok, vérzékenység.

Tünetek :
Az agyhártyák hajszálereibõl folyamatosan sok fehérjét tartalmazó véres-savós folyadék  szivárog ki a kemény burok alatti térbe, és egyre nagyobb üreget alakít ki magának, végül kötõszövetes tokot „termel”. Ennek  a következménye, hogy koponyaûri nyomásfokozódás tünetei jelentkeznek (elõdomborodó kutacs, varrat tágulás). A csecsemõ aluszékony, görcsöl, a szemfenéki vizsgálat a retinán vérzést mutat.
Gyermekkorban tompa fejsérülést (pl labdaütõdés a fejhez) követõen alakul ki. A tünetek csak néhány nap múlva, lassan  jelentkeznek : féloldali tünetek : pupillatágulat, izombénulás, illetve az agynyomás fokozódás tünetei : a hányás, bradycard, alacsony RR, hányás, görcsök.
Therápia :
Subduralis punktió, ill. mûtét (vérömleny eltávolítás, szivárgó vénás vérzés megszüntetése)

Agyvizenyő

Agyoedema okai:
Ø      Yatrogén ártalom (túl sok folyadékot adunk)
Ø      Vesemûködés zavara, vizelet kiürítési zavar
Ø      Hypoxia
Ø      Agyvérzés
Ø      Trauma
Ø      Az idegrendszer gyulladásos betegségei (meningitis, encephalitis)
Ø      Sepsis
Ø      Égés betegség (napszúrás)
Ø      Mérgezõ anyagok (pl Tetran)
Ø      Shockos állapot, halál elõtti állapot
Agynyomás fokozódás tünetei :
Ø      Macrocephalia, kutacs elõdomborodik, feszül
Ø      Fejfájás
Ø      Fejkörfogat gyorsan nõ
Ø      Viselkedésváltozás
Ø      Hányás
Ø      Homályos, vagy kettõs látás
Ø      Agyi felsikoltás
Ø      Bradycardia, bradypnoe
Ø      Vadászkutyafekvés, tarkókötöttség
Ø      Tudatzavar, eszméletlenség
Agyoedema therápiája:
Ø      Hyperventilláljuk.  Cél : pCO2  25-27 Hgmm között legyen
Ø      Hypertoniás oldatok  +  Diureticumok : Mannisol  25%  4-6 óránként iv,
                                                                            Furosemid              6 óránként
Ø      Barbiturat koma : csökkenteni kell az agyi anyagcsere-folyamatokat, az agyi vérátáramlást, az intracranialis nyomást, a szabadgyökök képzõdését.
Ø      Steroidok (Oradexon) adása  4-6 óránként
Ø      Kamrai drain behelyezése  (Lumbálpunkció tilos!)
Ø      Agysebészeti beavatkozás, ha szükséges


Agydaganatok
A JOBB SZEMBŐL KIINDULÓ ROSSZINDULATU DAGANAT,SEBÉSZI BEAVATKOZÁS ELŐTT ÉS UTÁN.



Gyermekkorban a koponyaüregben lévõ elsõdleges daganatok lényegesen gyakoribbak, mint az áttételesek.
- Az áttételes daganatok a vér-, illetve a nyirokárammal, esetleg a liquor üregébe való betörés útján telepednek meg a koponyaüregben
-ÁTTÉTES DAGANAT /NEUROBLASZTÓMA/ AMI A JOBB SZEMET INVADÁLTA,ÁTTÉTEKET OKOZVA  A KOPONYAÜREGBEN.


.
A daganatok legnagyobb részben az agy  támasztószövetébõl (glioma) indul ki. Többségük jóindulatú, a kisagy középvonalában elhelyezkedõk azonban nagyon rosszindulatúak.
Agydaganatra a gyermekeknél akkor gondolunk, ha a tünetek lassan, fokozatosan jelentkeznek és rosszabbodnak. A hirtelen kezdet e gyulladásokra jellemzõ.
Tünetek:
Az agynyomás fokozódás tünetei, valamint a környezõ agysejtek közvetlen nyomásos ártalma miatti „kiesési”- góctünetek kialakulása.
Ø      Elsõ tünet az iskolai teljesítmény romlása, látásélesség romlása, viselkedés megváltozása lehet.
Ø      Az általános nyomásfokozódásos tünetek közül a legfeltûnõbb a reggeli, hányinger nélküli hányás, közben homlok vagy tarkótáji fejfájással. Bradycardia.
Ø      A koponya megkopogtatásakor repedt fazék” zörej hallható.
Ø      A koponya varratai kb 12 éves korig nyílhatnak szét  (koponya rtg-en jól látható).
Ø      Szemtükörrel látható a látóidegfõ bedomborodik a szem belseje felé (pangásos papilla)
Ø      A góctünetek, a kisagyi daganatoknál mozgáskoordináció zavarában nyilvánul meg. A nagyagyi daganatoknál különbféle bénulások, epilepsiás roham, beszédzavarok jelentkezhetnek attól függõen, hogy a daganat hol helyezkedik el.
A koponyacsontok összecsontosodása után a zárt koponyában a növekvõ daganat téraránytalanságot okoz.
-A koponya ûrtartalma meghatározott, csak az öreglyuk felé tud a tartalma terjedni. Ha a nyúltvelõ az öreglyukba beszorul, „beékelõdik”, a légzés és szívmûködés központi szabályozása megbénul, és a gyermek meghal.
Diagnózis-EEG, UH, CT, MR.
Kezelése :
A daganat mûtéti eltávolítása. A mûtét sikere nagymértékben függ a daganat helyétõl és minõségétõl.
A cytostaticus, illetve a sugárkezelést ( a daganat zsugorítható), a daganat minõségétõl függõen szintén alkalmazzák.
Preoperatív szak ápolása:
  • Intracraniális nyomás fokozódás tüneteinek vizsgálata (a Glasgow-kómaskála segítségével a tudati szint megállapítása)
  • Alapvetõ életfunkciók monitorizálása
  • Fejkörfogat naponkénti mérése
  • A fej olyan elhelyezése, hogy a fejbõr sérülése ne következzen be
  • Etetésnél és forgatásnál a fej megtámasztása
  • A család felkészítése a sebészeti kezelésre
  • Shunt mûködési zavarainak megtanítása
Postoperatív szak:  Cél: Fertõzés nélküli sebgyógyulás
  • Az alapvetõ életfunkciók, a neurológiai állapot és az agynyomásfokozódás monitorizálása
  • A fertõzés tüneteinek monitorizálása és jelentése
  • A beteget a nem operált oldalára kell fektetni (ill. ahogy az orvos rendeli)
  • Ha az agynyomás fokozódik, elrendelhetik az ágy fejrészének 15-30 fokos megemelését (elõsegíti a shunton keresztül áramlást a gravitáció fokozásával)
  • A család megtanítása a shunt mûködésére
  • A család megtanítása az agynyomás fokozódás tüneteire
#1 Dr.BauerBela