Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. október 31., szerda

MAKKGYULLADÁS-BALANITISZ

A betegség oka a viszonylag szűkebb előbőrzsákban /preputium/ pangó váladék fertőzése.Az előbőr duzzadt,vizenyős,érzékeny,a vizelés fájdalmas.Gyermekeknél az előbőrzsák kamillateás kiöblitése,borogatása elegendő a gyógyuláshoz. az esetek döntő többségében. A bemutatott képen a makkgyulladáshoz gombás/candida/ fertőzés is társul
#1 Dr.BauerBela

A CSECSEMŐK KOMPLEX ULTRHANG SZŰRÉSÉRŐL


Csecsemők komplex ultrahangszűrése

.
A szűrés legoptimálisabb időpontja 4 és 8 hetes kor között van.
- Különösen ajánlott, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, daganatos betegség, vesebetegség, csípőficam, ha a baba fejlődése elmarad, valamint “bukós” babák esetén.
-A komplex csecsemő ultrahangszűrés magába foglalja a hasi szervek az agykoponya és a csípők vizsgálatát.
- A vizsgálat fájdalmatlan és a csecsemőre nézve semmilyen veszéllyel nem jár, ha szükséges korlátlanul ismételhető.
- Felfedezhetők a panaszt és tünetet nem okozó és a méhen belüli magzati ultrahangvizsgálat során fel nem tárható veleszületett fejlődési rendellenességek, valamint a szülés körüli időszakban kialakult elváltozások.
A koponya vizsgálata során a nagykutacson keresztül vizsgálható az agy állománya.
-Felismerhetők az agyállomány és az agykamrák fejlődési rendellenességei, az agyvérzés és az oxigénhiányos károsodás, valamint a terhesség során létrejött fertőzés okozta agyállományi meszesedés. Ezen elváltozások korai felismerése és időben megkezdett kezelése nagy jelentőségű a csecsemő testi-szellemi fejlődése szempontjából.
A has vizsgálata során a májat, epehólyagot, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, húgyhólyagot és a kismedencei szerveket vizsgáljuk.
- Felismerhetők olyan veleszületett fejlődési rendellenességek és betegségek, melyek kezelést, vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek.
- Ilyen például a vesék üregrendszerének és a húgyvezetéknek a tágulata, vagy a vesék cisztás megbetegedése. Bukós csecsemőknél a reflux jól vizsgálható. Pontosan diagnosztizálható a pylorus stenosis, ez a gyomor kimenetének fali megvastagodása, szűkülete.
- Csecsemőkorban a hasi ultrahangvizsgálat nem igényel előkészítést, de a könnyebb vizsgálhatóság érdekében jó, ha a baba a vizsgálat előtt szopott. Bizonyos betegségek, mint például a reflux telt gyomorral vizsgálható.
A csípők időben, lehetőleg 6 hetes korban történő ultrahangszűrése kimutatja a csípők fejletlenségét, vagy ficamát és szükségtelenné teszi a hagyományos röntgenvizsgálatot.
-A csípő dysplasia, illetve ficam korai diagnózisa gyors és műtét nélküli gyógyítást tesz lehetővé.
-A kezelés hatékonysága jól nyomon követhető ultrahangvizsgálattal.
-Az ortopéd szakorvosok minden baba szüleinek javasolják, hogy gyermeküket hathetes kor körül vigyék el ultrahang szűrővizsgálatra.

#1 Dr.BauerBela

2012. október 30., kedd

KAROTINÉMIA


A KAROTINÉMIÁRÓL

A BEMUTATOTT KÉPEN JÓL KIVEHETŐ KAROTINÉMIÁS GYERMEK BŐRÉNEK SÁRGÁS ELSZINEZŐDÉSE


A karotin egy narancssárga színű pigment, mely a fotoszintézisben is nagy szerepet játszik. A karotin adja a sárgarépa illetve sok más zöldség és gyümölcs narancssárga színét. Élelmiszer-adalékanyagként a narancssárga, vitamindús élelmiszerekben, csakúgy mint a vitaminkészítményekben nagy valószínűséggel megtalálható .
A szervezet a karotint, ezt a sárga pigmentet A-vitaminná alakítja, és a túl sok A-vitamin káros lehet. A karotinémia, vagy más néven hiperkarotinémia, túl sok karotinra utal, de az A-vitaminnal ellentétben ez nem káros. Habár nem veszélyes, a karotinémia a bőrt sárgára színezheti (karotinodermia). Általában a túlzott sárgarépa-fogyasztás jele, de más, sokkal veszélyesebb betegség előjele is lehet.
#1 Dr.BauerBela

TINIKNEK-ÉLET A NEMI ERŐSZAK UTÁN


 Tiniknek  -élet nemi erőszak után

Sajnos a mély erkölcsi válság a szexuális élet iparággá való alakulása, a tapasztalatlan a következményekre nem gondoló fiatal lányok  esetében a nemi erőszak olyan lelki problémákat okozhat amiken egy egész életen át nem tudják magukat túltenni.


Nagyon nehéz arról beszélni, hogy milyen is egy nemi erőszak, hogy mi történt, mert szavakkal ezt leírni nem igazán lehet. A nemi erőszak egy testi, lelki és szellemi, szexuális bűncselekmény egyszerre. Rengeteg áldozat van, aki nem mer róla beszélni szerte az egész világon.
Ha voltál már teljesen padlón, ha aláztak már meg, vagy nagyon alacsony önbecsüléssel bírtál, akkor közel jársz ahhoz, hogy érezd, amit a nemi erőszak okoz. Csakhogy míg az előbbiből megerősödsz, az utóbbi nem múlik el olyan hamar: sajnos egész életedet beárnyékolhatja.

A trauma után

Ha odajutunk, hogy a szerelmünk mellett minden szinten szeretnénk megélni a szerelmet, gyakran hatalmas nyomás nehezedik ránk, mind fizikálisan, mind pedig pszichésen. Gyakran viselkedünk zavartan, és próbáljuk magunkat a legjobb színben feltüntetni, de a nem őszinte mosoly fel fog tűnni a párunknak.

Ne titkold az érzelmeidet!

Azért, hogy ne érjen még több trauma, a legjobb, ha mindig őszinte vagy. Nyíltan mondd el a párodnak, a barátaidnak, a családodnak vagy a pszichológusodnak, hogy mi bánt, és miért érzed magad rosszul. A nyílt beszélgetés az egyetlen, amely segít a trauma feldolgozásában.
Nemi erőszak, szexuális zaklatás, vagy megkísérelt erőszak különböző traumákkal járhat.

Az éles fázis

Ez a fázis, közvetlenül az esemény utáni pillanattól kezdve pár napig, hétig, vagy maximum hónapig tart. Ekkor rengeteg féle reakciója lehet az áldozatnak, de a leggyakoribb három kategória a következő:
  • Nyílt érzelem: Ekkor erős érzelmi kitörések, zavarodottság, aggodalom lehetnek a tünetek. Gyakran kaphat sírógörcsöt, félelmei lehetnek, akár apró zajoktól is.
  • Irányított: Ez az a fázis, amikor az áldozat teljesen úgy viselkedik, mintha mi sem történt volna. Gyakran utalhat sokkra.
  • Megdöbbentség: Ekkor a mindennapi feladatok ellátása is hatalmas gond lehet. Tájékozódási zavar, rossz közérzet és erős sokk-hatás jellemzi.

A kifelé tartó fázis

Ez alatt a fázis alatt az áldozat folytatja mindennapos tevékenységeit. Már kifelé kevés dolog látszik, az érzelmek sokkal inkább belül kavarognak. Ezt a fázist öt kategóriára bonthatjuk.
  • Minimalizáció: pozitív gondolkodásmód, mely szerint lehetne rosszabb is.
  • Dramatizáció: nem tudja abbahagyni a beszédet az esetről, és folyton azt hajtogatja, hogy ez mennyire megváltoztatta az életét.
  • Elnyomás: A történtekről úgy beszél, mintha meg sem történt volna.
  • Magyarázó: kielemzi, hogy mi történt, mit gondolt ő és az elkövetője egyaránt.
  • Repülés: megpróbálja elhagyni régi életét, új kapcsolatokat keres, új körökben mozog, új öltözködés, új személyiség.
Tünetek, melyek szintén feltűnhetnek ez alatt a fázis alatt: aggodalom, gyors hangulatváltozás, kínos tehetetlenség, állandó félelmek, fóbiák, harag, depresszió, rémálmok, álmatlanság, hányinger, evés közben, étvágytalanság, elzárkózás a barátoktól, családtól, a szokott helyektől való eltávolodás, emlékek kitörlése, szexuális problémák, koncentrációs zavar és gyakori flashbackek.

Az emlék fázis

Ekkor az áldozat már elfogadja, hogy élete része lett a nemi erőszak. Miközben megpróbál vele együtt élni, az emlékek egyre távolibbak lesznek, és egyre jobb közérzettel bír majd. Képes lesz túllépni ezen, a fájó ponton. Sajnos sokan az áldozatok közül nem érik el ezt a fázist, vagy csak nagyon sok idő elteltével.
Sokszor ez több évbe is beletelik. De még ekkor is lehetnek gondok a szexuális vagy a magánéletben. Nagyon nehezen tud majd feloldódni az ágyban, és nehezen tudja majd élvezni a szexet. Gyakran beépül mind az egyéni, mind pedig a szexuális értékrendbe az emlék. És ha ekkor valaki bele szeretne avatkozni az életébe, vagy egyszerűen csak segítséget szeretne nyújtani, az legtöbbször csak stressz forrássá alakul át.
Mivel megerőszakolásról van szó, így nem beszélhetünk biztonságos szexről, vagy védekezésről. Így sajnos az áldozatoknak gyakran a traumán túl meg kell birkózniuk az esetleges nemi úton terjedő fertőzésekkel, és a terhesség kockázatával is.
A legtöbb szexuális zaklatást túlélő embernek nem az volt az utolsó szexuális élménye, és még ha beletelik egy kis időbe is, de újra élni fog szexuális életet. Ők egy idő után már nem érzik magukat áldozatnak, sokkal inkább szerencsés túlélőnek, akiknek maradtak rossz emlékei.

#1 Dr.BauerBela

2012. október 29., hétfő

ÉRZELMI FANYARGÁSAIM




MOTTO-Hivatásom gyakorlása folyamán soha nem kérdezték meg tőlem hogy honnan származok,mi a nemzetiségem,mi a vallásom,a társadalom szemléletem,van e villám,milyen márkáju a kocsim,milyen kapcsolatban vagyok az éppen uralkodó hatalmakkal stb A hozzámforduló beteg gyermek szülei minden esetben a segítséget várták tőlem mindem emberi méltányosságomat tekintetbe véve.
82-dik életévemben,amiből 54 évet a mai napig is a legcsodálatosabb biológiai lény a gyermek egészségének gondozásában töltöttem el nehezen vettem kezembe a tollat. De kötelez az elmúlt  évek élményanyaga, amikor is az erdélyi magyar orvostársadalom elismerte és jutalmazta életművemet. Engem nem kényeztettek el a földieím , a véreim elismeréseikkel. A felcicomázott partraszállók akik állandó szereplői voltak a médiának, és ugyanakkor szülővárosomnak  hibrid zászlóvivői is. Az én sorsom és kötelességem a gyógyítás volt,mert végül is ez volt a hivatásom. Hálát adok az Úrnak, hogy ebben a kegyben részesített mindmáig.
Szerettek,tiszteltek a maguk módján de a –babérkoszorúkat,elismeréseket, minden alkalommal a nyomulók nyakába aggatták- Mint gyarló ember ezt a szálkát mindvégig a körmöm alatt hordoztam de a mindennapi küzdelemhez való erőt   a legnagyobb tisztességet,végül is  mindig egy beteg gyermek meggyógyítása adta Amikor aztán az angol,román,magyar orvosi enciklopédiákban olvashatóvá vált a tudományos és kutató munkásságom az egyik volt osztálytársam a következőket mondta -Tudod pont beszélgettünk rólad és azt kérdezték az illetékesek- Hát ez a fiú  hol volt eddig-amire én azt feleltem-végeztem a kötelességem és gyógyítottam 54 éven át. De a sors mégsem engedte hogy a .mintegy 1o.ooo oldal írott munkám a gyermekorvoslásról  és annak tudományos,kutató alapjairól az enyészetté váljon. Ezeknek a munkáknak az esélyét kiadatásra még egy oldal erejéig sem méltatták itt a szülővárosomban. Az internetes világháló segítségemre  sietett és segített bizonyítani tudományos munkám nemzetközi elismertségét.  2o1o –ben amikor az erdéyi magyar orvostársadalom legmagasabb kitüntetését a Pápai Páriz Ferenc életműdíjat ítélték nekem a helyi sajtó a következőképpen reagált az eseményre,egy négy mondatos hírben-tehát hogy nekem ítélték a fentnevezett díjat a 2o1o-es évben, és hogy előrehaladott korom ellenére elmentem Kézdivásáhelyre a díj átvevésére.
                Lévén hogy én nem vagyok az a nyüzsgő mindenütt jelenlévő és szónokló fajta nem említettem a dologról semmit, de ugyanígy a szertartásmesterek is mélyen hallgattak az életművem elismeréséről,mintha sohasem hallottak volna rólam mint szatmári születésű társukról. Végül is egy Pápai Páriz Ferenc neve nem úgy hangzik mint a média által hosszú éveken át ajnározott- úgymond- akadémikus...
A lokálpatriotizmus minden érző embernek a lelki énjéhez tartozik,az emlékezés megszépül még az élet alkonyán  bárhová is vet a sors. .De az alkotás időtlen időkig megőrzi értékét.
                                Hiteszegett,megfáradt,öncélú-társadalmunk valószínű hogy már nem tart igényt az időtálló teljesítmények  megismerésére.
Kérem a kedves olvasót hogy ne tekintse önnyavalygásnak a leírtakat már csak azért sem mert sokan evezünk ebben  a méltánytalanul imbolygó csónakokban.
                                Mi a tűréshatáron belüli, emberi gyarlóságainktól eltekintve hithű gyógyítók voltunk,fegyelmezett életúttal,szerintem jól érzékelhető szakmaisággal,színes, kulturált  személyiségekkel.
Az Ő nevükben is szólok-

#1 Dr.BauerBela

FIBRÓMA A NYAK BŐRÉN


#1 Dr.BauerBela

FIBRÓMA EGY 3 ÉVES GTERMEK KIS LÁBUJJÁN

Betegség leírása

A fibróma a bőr jóindulatú kötőszövetes eredetű daganata.
A jellegzetes elváltozás egy bőrszínű, barázdált felszínű, puha tapintatú, fájdalmatlan, a bőrhöz keskeny nyéllel csatlakozó tumor. Lehet egyedülálló, de többszörös is.
Mérete a néhány mm-től a több cm-ig is terjedhet.
Bárhol előfordulhatnak a bőrön, de leggyakrabban a nyakon, a hónaljban, a lágyékhajlatban.
Panaszt nem okoznak, irritációnak kitett helyeken ritkán begyulladhatnak.
Rosszindulatú daganat nem alakul ki belőlük.

#1 Dr.BauerBela

A TOJÁSALLERGIÁRÓL


Tojásallergia


Ahogy a táplálékallergia gyakorisága emelkedik, úgy nő a tojásallergiások száma is. Egyes statisztikai adatok szerint a gyermekek 0,5 – 1%-a reagál allergiás tünetekkel a tojás valamely összetevőjére.
A tojásban kb. 40 különböző fehérje található meg, melyek közül hat rendelkezik igen erős allergenitással (pl. ovalbumin, konalbumin, lizozim, vitellin, ovomucoid, ovoglobulin).

Mi is az a tojásallergia?

Tojásallergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet a tojásban lévő valamely fehérjét allergénként ismeri fel és ezáltal az immunrendszert védekezésre készteti.

Milyen tüneteket okozhat?

A tojásallergia, mint a táplálékallergiák általában, a tünetek széles skáláját mutathatja.
Tojásallergia esetén gyakrabban fordulnak elő azonnali allergiás reakciók.
- A tojásfogyasztás utáni közvetlen tünet lehet
-tapasztalatom szerint a gyermekkori –csalánkiütés- az esetek döntő többségében a tojásfogyasztás következménye.
Más tünetek-
-a száj körüli duzzanat, pirosság, kiütés, az ajak duzzanata, bizsergés, viszkető érzés a szájüregben, bőrkiütés, de természetesen előfordulhat hasmenés, véres- nyákos székletürítés, hányás is.
A késleltetett tünetek - 4-12 órával a tojás fogyasztása után alakulnak ki - közé tartozhat a hasi fájdalom, rekedtség esetenként köhögés.
A késői tünetek, melyek napokkal vagy hetekkel később jelentkeznek gyakori hasfájás, székrekedés, nyugtalanság, bőrkiütés, ekcéma, gyakori felső légúti betegségek, asthma formájában mutatkozhatnak meg.

Mit tehet a szülő, ha gyermeke tojásallergiás?


Fontos kihangsúlyozni, hogy nem csak a tojásfehérje, hanem a tojás sárgája és az azt körülvevő ún. szikhártya is allergiát okozhat.
- Így tojásallergia esetén a tojás teljes elhagyására van szükség. A tyúktojás helyett nem használható más szárnyas állat tojása sem (fürj, kacsa, liba stb).
A tojásallergiás gyermek étrendjében nem fordulhat elő olyan étel / élelmiszer, amely a tojást vagy annak bármely összetevőjét valamilyen formában tartalmazza. A keresztallergia miatt kerülendő a csirkehús fogyasztása és a toll ágynemű használata is.
Figyelni kell arra is, hogy nem csak egyes oltóanyagok tartalmaznak tojásfehérjét, melyek a tojásallergiásoknak csak körültekintéssel adhatók be, de a tojás fehérjét gyakran használják levesek, borok derítésére is.

#1 Dr.BauerBela

2012. október 28., vasárnap

A NYELVCSAP /UVULA / JELENTŐSÉGÉRŐL

A nyelvcsap(uvula), a lágyszájpad ínyvitorlái közepéből lelógó és a nyelv gyökét érő nyálkahártyával takart húsos csapszerü képződmény, amely beszédkor és nyeléskor hátra és felfelé húzatván, a folyadék vétel orrba jutását rendes körülmények között megakadályozza. Az orrhangok képződésekor különösen meg-megrezzen. Sokszor oly hosszu, hogy csiklandozza a nyelvet és le kell vágatni; vagy difteritiszkor vagy súlyosabb mandulagyuladáskor maga is annyira megdagadhat, hogy a többi dagadt képződményekkel együtt a torokszorost elzárván, az evést, sőt a lélekzést is  akadályozhatja.Önálló megbetegedése rendkívül ritka.Általában a torok virusos vagy bakteriális megbetegedésének kisérő tünete.
#1 Dr.BauerBela

KORAI FOGKITÖRÉS ÚJJSZÜLÖTTKORBAN


#1 Dr.BauerBela

A GYERMEKKORI FOGSÉRÜLÉSEK ELLÁTÁSA


Gyermekkori fogsérülések ellátása

A sérülések okai között szerepel a sport, a játék, a verekedés és a közlekedési baleset. Jelentűsen prediszponáló faktor, ha az felső metszőfogak előre állnak.
A tejfogak baleseti sérülései

A tejfogak baleseti sérülésének bizonyos következményeire számíthatunk.
- A mechanikai hatás révén sérülhet a homológ maradó csíra, ugyanakkor az elhalás következtében fertőződhet a tejfog periapicalis területe. A fentiek alapján megakadhat a gyökérfelszívódás folyamata, ami később a fogváltás zavaraiban mutatkozik.
 Ugyanakkor zománcfejlődési zavarok mutatkozhatnak a homológ maradófogon, sőt komolyabb alaki deformitások is észlelhetők.

Maradó fogak sérülései:

1.      A fog teljes kimozdulása (luxatio totalis dentis): esetében néhány órán belül megkísérelhető a fog visszahelyezése, fiziológiás sóoldattal való lemosás után. Visszahelyezés előtt, különösen ha néhány óránál több idő telt el a baleset óta, legtöbbször célszerű a gyökérkezelést kézben elvégezni, hiszen a fogbél életben maradására igen csekély esély van.
2.       A visszahelyezéssel egyidőben a fogat a szomszédos fogakhoz rögzíteni (sínezni) kell. Ez történhet önkötő akriláttal, de kíméletesebb és célravezetőbb módszer, ha savazás után kompozíciós tömőanyaggal vagy "orthodontiai bond"-dal egy passzív ívet rögzítünk a fogak labialis felszíneire.
3.      A fog részleges kimozdulása (luxatio partialis dentis): A fog vagy a fogak elmozdulása észlelhető a szomszéd fogakhoz viszonyítva. A luxatio partialis szintén sínezést igényel, természetesen gyökérkezelés nélkül. 
4.      A korona sérülése (fractura coronae dentis): A fogkorona sérüléseinél az ellátás módját az szabja meg, hogy melyik harmadban van a törés. Az incizális harmad sérüléseinél legtöbbször elegendő az éles zománcszélek elcsiszolása. Hőérzékenység ellen heti két-három ecsetelést végzünk nagyobb koncentrációjú fluorid oldattal. Egy-két mm mély törésvonalnál már az étpótlás is szóba jön, fényre kötő kompozittal. A középső harmad törésénél, ha a pulpa nem nyílt meg, ún. gyógykötést (Dycal) és gyógykorona (akrilát) kell alkalmazni a véglegesnek számító étpótlás elvégzése előtt. Ha a pulpa megnyílt gyökértömés kalcium-hidroxidos tömőanyaggal. Gingivális harmad törése esetén 24 órán belül megkísérelhető a megnyílt fogbél életben tartása pulpasapkázással és "gyógykoronával". Az esetek többségében azonban el kell végezni a gyökérkezelést, majd csappal felépíteni és esztétikus koronát készíteni.
5.       A gyökér sérülése (fractura radicis dentis): A foggyökér töréseinek ellátási módját szintén a törés helye szabja meg. Alapvető szempont a ,fogbél lehetőség szerinti életben tartása. Erre komoly esély van a csúcsi harmad, de még a középső harmad törése esetén is. .A foggyökér koronális harmadának törése a legrosszabb prognózisú. Természetesen a gyökérkezelés ilyenkor nem kerülhető el, és a törött gyökeret transradicularis fixációval vagy fémcsappal igyekszünk megtartani
6.      : A fog benyomódása az alvcolusba, a tejfogakkal ellentétben maradó fogakon ritkán fordul elő. A lágyrészek sérülései közül leggyakoribb az ajak zúzódása, berepedése. Mélyebb ajaksérülést a szájüreg nyálkahártyája felöl indulva varratokkal kell ellátni.

#1 Dr.BauerBela

2012. október 27., szombat

A FOGAK FEJLŐDÉSI RENDELLENESSÉGEI


A fogak fejlődési rendellenességei

Alapszabályok

·         Az első fogak rendszerint 6 hónapos korban törnek elő. Amennyiben 1,5 éves korig egyetlen fog sem bújik ki, további kivizsgálásra van szükség.
·         A teljes foghiány (anodontia) - rendkívül ritka állapot - rendszerint bizonyos syndromákhoz tásul, és gyermegyógyászati konzíliumot tesz szükségessé.
·         Sok fog hiányzik általában az ectodermalis dysplasia syndromákban. Ezek közül a leggyakoribb, a hypohidroticus ectodermalis dysplasia.
·         -Korai életkorban diagnosztizálható, amikor még csak kevés (kúposan) ék alakú fog tör elő (azért fontos, mert a verejtékmirigyek hiánya okozta hyperthermia végzetes lehet).
·         A minor fogfejlődési rendellenességek közül az alábbiak igényelnek figyelmet:
o        számfeletti fog, különösen a maxilla középvonalában
o        esztétikailag zavaró zománchibák
o        fogak hiánya.
·         A tetracyclinek elszíneződést és más maradandó elváltozást okozhatnak a fejlődő fogakban. Sem az anyák nem szedhetik ezeket terhesség második felében, sem a gyermekek az első hét életévben. Amennyiben nincs speciális javallat, az egész terhesség alatt, valamint egészen a pubertáskorig kerülni kell őket. (A tetracyclineket ma Európában alig rendelik.)
.

A fogak fejlődése

·         A fog szájban látható része, a korona az állcsontban fejlődik ki teljesen.
·         A legtöbb fog fejlődése praenatalisan kezdődik.
·         A foggyökér kifejlődése azután válik teljessé, hogy a fog a szájüregbe tör.
·         A maradandó fogak calcificatiója több évvel az előtörés előtt kezdődik, és fejlődésük röntgennel követhető.

Hiányzó vagy számfeletti fogak

·         A fogak száma, mérete és alakja szinte teljesen genetikai szabályozás alatt áll.
·         Egyetlen fog hiánya gyakori. Egy vagy több bölcsességfog a populáció 25%-ában, a többi fog 5–10%-ában hiányzik.
·         A foghiányhoz társulva jellemzőek a kicsiny vagy (kúposan) ékalakú fogak.
·         Számos vagy az összes fog hiánya rendszerint bizonyos syndromákhoz társul. Ezek gyakori kórállapotok, melyekben a szőrzet és más ectodermalis szervek is érintettek. Közülük a leggyakoribb az ectodermalis dysplasia (HED). A maradó. Foghiány például Down-syndromában is észlelhető.
·         Számfeletti fog a népesség 4%-ában látható.
·         Gyakori a fogak alakjának enyhe eltérése. Erre példa az occlusiós felszínen előforduló extra csúcsok.
·         Néha a szomszédos fogak koronái vagy gyökerei nőnek össze a fejlődés során.
·         Az ajak- és szájpadhasadékhoz foghiány vagy kóros alakú fogak társulhatnak a felső állcsontban.

Zománc-hypoplasia

·         A korona mineralisatiós zavara, a zománc-hypoplasia viszonylag gyakoriak. Szerkezeti elváltozásként jelentkeznek a fog felszínén. A szerkezeti elváltozások gyakran okoznak másodlagos elszíneződést.
·         A zománc-hypoplasiát általában olyan környezeti tényezők (pl. fertőzések) váltják ki, amelyek megzavarják a zománctermelő sejtek működését.
·         A nagy koncentrációjú fluorid-expositio hypomineralisatiót okoz, ez azonban azokban az országokban ritka, ahol a talajvíz nem tartalmaz sok fluoridot.
·         -A fluoridhiány a fogak szerkezetében nem látszik, de a zománc hajlamosabb a szuvasodásra.
·         A zománc vagy a dentin szerkezetét érintő genetikai állapotok ritkák. Mindig károsítják a tej- és a maradandó fogakat is.

Kezelést igénylő fejlődési rendellenességek

·         A fogak legtöbb fejlődési rendellenessége nem igényel kezelést.
·         Számfeletti fog különösen a maxilla középvonalában, megakadályozhatja más fogak előtörését, ezért ki kell húzni.
·         A foghiányt ideális esetben korán (8–10 éves korban) kell diagnosztizálni, amikor a növekedésnek megfelelő beavatkozásra van lehetőség.
·         A foghiány rendszerint úgy korrigálható, hogy a fogakat orthodontiai eszközökkel vagy sebészileg elmozgatjuk, vagy protetikát, többek között implantátumokat alkalmazunk (általában akkor felhelyezve, amikor a növekedés befejeződött).
·         A zománc esztétikai elváltozásai a modern kompozit anyagokkal korrigálhatók, amelyek lényegében láthatatlanná teszik az elváltozást.
http://www.tankonyvtar.hu
#1 Dr.BauerBela

CSECSEMŐSZÉKLET KÉPEKBEN


Csecsemőszéklet képekben

A csecsemő széklete változó, mert függ a gyermek életkorától, étrendjétől, valamint egészségi állapotától.
-Az anyukáknak pelenka tartalmára is oda kell figyelniük.
-Ami normálisnak számít, az változó lehet gyermekenként, ugyanis függ attól, hogy szoptatással vagy tápszerrel táplálkozik vagy már szilárd ételeket fogyaszt.
A csecsemő székleteinek semmiféle rendszeressége nincs.
- Az első hónapokban a széklet mennyisége az étkezésétől függ. A szoptatott csecsemők esetében napi négy széklet is lehetséges vagy akár több is, de megtörténhet, hogy a széklet csak három napban egyszer jelentkezik. Amíg az puha állagú, nem kell aggódnunk.
- A tejporral táplált csecsemőknél viszont a napi széklet ajánlott, a székrekedés elkerülése érdekében.

-A széklet összetétele is változó lehet, a puha mustársárgától a zöldes-sárgáig. Ezek teljesen normális jelenségek.

Az újszülött életének első napjaiban távozik az első széklet, a magzatszurok (mekónium).
 Ez egy ragadós, zöldes-fekete anyag, ami a magzat bélcsatornájában keletkezik. Zsírnemű anyagokból, sejtekből, nyákból és epéből áll, hámsejteket, nyálkadarabokat, lenyelt magzatvizet tartalmaz.
- Bár nem könnyű ettől megtisztítani a bélcsatornát, a mekónium távozása jó jel.
-Ez jelzi azt, hogy a belek jól működnek. Egy-két nap múlva, amikor a csecsemőt már rendszeresen tápláljuk, a széklet barnás-zöldes, szemcsés állagú lesz, később pedig sárgássá válikAmikor kibontjuk a pelenkát és a baba arca mosolyogva néz vissza ránk, megnyugszunk, hogy ismét minden rendben van. A pelusban normális a széklet szaga, színe és állaga.
A csecsemő széklet vizsgálata nagyon fontos.- néhány alapdolog
•    A néhány napos csecsemő széklete kifejezetten sűrű és sötét színű, ez az úgynevezett magzatszurok.
•    Anyatejes táplálás esetén aranyszínű, krémes állagú széklet jelenik meg. Alkalmanként előfordulhat, hogy 2 naponta. Ezen nem kell meglepődni, mert ha az édesanya helyesen táplálkozik, a tejcsinek minden cseppje kincs a baba számára.
- Ha anyatejes babának hígul a széklete, akkor bizony azt vizsgáld meg, hogy nem eteted-e túl a gyermeked.
•    Tápszeres babák esetén naponta egyszer biztosan kicsit sűrűbb, szagosabb és sötétebb a széklet.
•    Vegyes táplálás esetén jönnek a furcsaságok. Írd fel, mit adtál enni gyermekednek, mert később ezzel megkönnyítheted saját dolgodat.
Széklet színe, szaga
A zöldséget, gyümölcsöt fogyasztó babák akár színes székletet is tudnak produkálni. Néhány példa ezek közül: a spenót és a sóska zöldre festheti, a sárgarépa és a sütőtök narancssárgára.
-Ha ribizlit, málnát esetleg csipkebogyó lekvárt adsz a gyermeknek, találkozhatsz piros színű széklettel.
Ha ilyen jellegű élelmiszert nem adtál a kicsinek és furcsa színű széklettel találkozol, biztosan mondhatom, hogy nem jó az, amit látsz. Esetleg vírusos, vagy bakteriális fertőzés hatása lehet.
Csecsemő zöld széklet, sárga széklet
Zöld székletet találhatsz olyan esetben, amikor a tápanyag túl gyorsan megy végig az emésztőcsatornán. Ilyenkor az emésztést segítő epe által termelt sav nem tud felszívódni.
- Megoldás lehet rá has fogó élelmiszerek beiktatása az étrendbe.
- Sárga szín szintén jelezheti a nem rendes felszívódást, a tápanyag átfutását a tápcsatornába.

Sápadt színű széklet esetén szintén az epe nem jó működésére lehet gondolni. Ritkán a hasnyálmirigy rendellenes működésére is utalhat. Ha ilyet tapasztalsz, akkor vidd el az orvoshoz a baba pelenkáját és kérd ki a véleményét.
Fekete vagy véres széklet
És amitől nagyon meg lehet ijedni az a fekete vagy véres széklet.
-Ha a vér élénkpiros színű általában a végbél berepedése okozza. Ez a probléma kemény széklet esetén fordul elő.

Ha fekete a széklet az emésztetlen vért jelöl.
- Szopó csecsemőknél előfordulhat, hogy esetleg felsértett mellből nyeli le a vért a csecsemő.
- Minden esetben orvoshoz kell fordulni, mert előfordulhat még bélbetüremkedés, bélbegyűrődés is.
-Fontos még, hogy ilyen esetben a pelenkát is vigyük el az orvoshoz, mert neki információkat tartalmaz.
Csecsemő széklet szaga
Lehet, hogy a pici baba székletének csak a szaga változik. Itt is van néhány élelmiszer, ami csodákat tesz.
-Kevesen tudják, de ilyen a hagyma, ami kellemetlen szagúvá teheti székletet.
 A különböző gyulladások, betegségek is okoznak szúrós kellemetlen szagot. Előzményeket összeírva- például: felső légúti megbetegedése volt a babának, esetleg strandon volt a család, idegen helyen étkeztek, dédmama csibe óljában járt a pici…stb.- kell az orvost mindenképpen felkeresni.
Csecsemő széklet állaga: kemény, normál, híg
Lehet kemény de normális vastagságú a széklet. Ez mutatja, hogy lassan ér át a tápcsatornán az élelmiszer. Ilyenkor célszerű székletlazító élelmiszereket fogyasztani. Nagy rost tartalommal ez az állapot könnyen korrigálható.
- Ha ez a kemény széklet bogyóssá válik, nekem a kevés folyadék bevitelt mutatja.
Ha vékonnyá válik a széklet az sem jó, mert valamilyen kóros ok is állhat a belek szűkülése mögött, amire ez a jelzés utal.
 A normál, de szúrós szagú székletet okozhat  a magas zsírbevitel.
-A kicsi baba szervezete erre nagyon gyorsan reagál.
-Amennyire tudod csökkentsed, de teljesen nem szabad kihagyni az étrendből, mert hosszú távon a zsírban oldódó vitaminok hiányát okozhatja.
.
A csecsemő széklete olyan kérdés, ami minden anyukát foglalkoztat. Eleget kakil-e a baba? Nem túl híg-e? Nem túl kemény-e? Miért ilyen a színe? Ezekre a kérdésekre akarok választ adni a következő képanyagban.

-Az újjszülött széklete/magzatszurok-meconium/



 
Az újszülött széklete közvetlenül a születés utáni néhány napban sötét színű és sűrű, ez az úgynevezett magzatszurok, amit naponta 2-3 alkalommal vagy akár minden szopizás után is ürít a baba.


-Anyatejjel táplált csecsemő széklete


 Ahogy a baba egyre többet szopizik, kiürül a beleiből a magzatszurok és felváltja az aranysárga színű anyatejes széklet. Ez kezdetben akár minden étkezés után, de még gyakrabban közben jelentkezik, majd egyre ritkul. Ha a baba csak anyatejet kap 3-4 hónapos korban már nem ritka és teljesen normális jelenség a heti egy kaki. Ennek az az oka, hogy az anyatejet eddigre már szinte teljesen feldolgozza a kicsi szervezete

Tejporral táplált csecsemő szélete


 
Ha a baba tápszeres, akkor napi egy kakinak mindenképpen kell lennie, náluk nem érvényes az mint az anyatejes babáknál, hogy heti egy is elég. Ha nem tud eleget kakilni a baba, vagy nagyon erőlködik közben és mégsem sikerül neki, akkor érdemes kevés kamillateával lazítani a székletet, ha gyakran előfordul ilyesmi, akkor át lehet térni bifiduszos tápszerre, ami elősegíti az emésztést.

Tehéntejjel táplált csecsemő széklete


Szürkés fehéres színü,összeálló széklet

Éhezéses széklet


Tartósabb éhezéses állapotok kapcsán.kis mennyiségü,sötétebb színü/sárgás-barna/széklet

Hasmenéses széklet-Túrós-nyálkás széklet


Küllemére nyálkás,túrós darabos széklet
Hasmenéses,zöldes színű széklet vizes udarral


A vizes zöldes széklet mindig gyanús! Különösen, ha gyakran van ilyen, és kicsípi a kicsi popsiját. Ebben az esetben hasmenésről van szó. Ha a baba eleget iszik, akkor nincs gond, ha nem, akkor próbáljuk minél többet itatni a kiszáradás elkerülése végett. Ha a hasmenéshez láz és hányás is társul: irány az orvos! Ha csak magában jelentkezik és 1-2 napon belül megszűnik, és a gyerek eleget iszik, akkor valószínűleg csak futó gyomorrontásról van szó – a kicsik mindent a szájukba vesznek, hajlamosak titokban belenyalni a kutyakajába, a játszótéri homokba, a virágföldbe…

Véres széklet


 
Ijesztő jelenség a véres széklet is. Ennek az oka nagyon gyakran csak az, hogy a baba szoptatás közben megsebesítette a mellbimbót, azonban ha ilyesmi nem áll fenn, akkor bél fertőzésre kell gondoni és azonnal forduljunk orvoshoz!

Friss vérrel keveredett széklet


A
A friss  vér a végbél alsó szakaszából származik-/végbél berepedés,végbélfisztula,polipózus képződmények/ 


Murok széklet


Sárga színü,összeálló,olykor gubicsszerü széklet.A hasmenések kezelése kapcsán használt sárgarépaleves kedvező hatását jelzi.

Zsiros széklet


Nagyobb tömegü,fénylő felszinü,szürkés-fehéres szinü,változó alakzatu széklet.Felszivódási zavarokban találkozunk ilyen székletekkel.

Nagytömegü zsir tartalmu,fénylő szélet coeliáklában


Nagytömegü,az edény alakzatát felvevő,sok emésztetlen ételdarab,zsirfényü.
Székrekedéses –bogyó széklet-


 
A nyúlbogyónyi széklet csak akkor gond, ha nehezen jön ki, és ez fáj a babának. Ha ilyet tapasztalunk, az annak a jele, hogy a kicsi nem evett elég rostot, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával, kölesgolyóval segíthetsz a helyzeten.
Email

Nyálkás vastagbél hurutra jellemző széklet


A rendes formátumu székletre üvegcsapszerüen rakódik le a nyálka.. #1 Dr.BauerBela

2012. október 26., péntek

KÖRÖM ALATTI VÉRÖMLENY

Amikor valaki kalapáccsal ráüt a körmére, s az nemcsak fáj és bevérzik, hanem a megfeketedő köröm le is válhat.
Ez jórészt megelőzhető, ha a bevérzett körmöt csírátlanított (például vörösre izzított és lehűtött) tűvel átszúrjuk, s leeresztjük alóla a vérömlenyt.

#1 Dr.BauerBela

-KÖRÖMBETEGSÉGEK


Körömbetegségek

A bőrből kialakuló elszarusodott köröm nemcsak védi az ujjvéget, hanem részt vesz a tapintásérzésben és a tárgyak megragadásában is. Alakjának, színének és állagának a megváltozása fontos jelzés az orvos számára, hiszen a sérülésektől az örökletes és általános betegségeken át a fertőzésekig számos bajra hívja fel a figyelmet.
- A minden irányban rostokkal átszőtt körömágy az embrionális élet tizedik hete táján jelenik meg, s öt héttel később már a körömlemez is alakulni kezd, ám végleges formája csak a születés tájára fejlődik ki.
-Az elszarusodott hámsejtekből álló körömlemezt fehérjerostok rögzítik az alatta levő szövethez..
- Havonta átlagosan három millimétert nő a köröm, de a növekedés sebessége függ a helyétől, a nap- és évszaktól, s attól is, hogy egészséges-e az ember.
-A mérések kimutatták, hogy a kézkörmök gyorsabban nőnek, mint a lábujjakon levők, a nagyobb ujjakon gyorsabban nő a körömlemez, mint a kisebbeken, s nappal és nyáron sebesebb a körömnövekedés, mint éjszaka és télen. A sérülés és a vágás-rágás fokozza, míg a betegségek általában lassítják a körmöt növesztő sejtek osztódási ütemét.
Fehértől feketéig
 Minthogy fejlődési rendellenessége minden testrészünknek lehet, ujjhiány esetén magától értődően körmök sem fejlődnek, ám az is előfordul, hogy csak egyik-másik ujjról hiányzik a köröm, vagy csupán részlegesen fejlődik ki. Ilyen például az örökletes köröm-térdkalács tünetegyüttes, amelyben a körmök hiányoznak vagy csökevényesen fejlődnek, s a térdkalács fejlődésében is zavar támad, amely miatt a beteg bizonytalanul áll és jár.
-Ennek éppen az ellenkezője, amikor a körömlemez megvastagszik, s esetenként el is görbül.
- Ezt gombás fertőzés ugyanúgy okozhatja, mint az A-vitamin-hiány miatti fokozott szarusodás (például a Darier-betegségben) és a pikkelysömör.
-Gyakran előfordul, hogy a köröm lemeze felrostozódik vagy leválik a körömágy kisebb-nagyobb részéről.
-Az előbbi főleg sérülések után következik be, de a körömlakk is kiválthatja, míg az utóbbit elsősorban különféle bőrgyulladások, vérkeringési elégtelenség és mechanikai hatások idézhetik elő.
- A körmön tűszúrásnyi gödröcskék, valamint hosszanti és harántbarázdák is előfordulhatnak.
-A gödröcskék pikkelysömörrel, foltos hajhullással és bőrgyulladással társulhatnak, a hosszanti barázdák vérkeringési vagy fejlődési rendellenességre, míg a haránt-, barázdák a helytelen körömápolástól a bőr és körömágygyulladáson, ekcémán és fertőző betegségeken át a koszorúér-trombózisig többféle bajt jelezhetnek.
-Sok mindenről árulkodik a köröm színe is.
-Fehér pontok-foltok vagy harántcsíkok örökletes ok miatt is megjelenhetnek rajta, de szerzett betegségeket, például arzénmérgezést is jelezhetnek.
-A teljesen fehér köröm májbetegséggel szokott együtt járni, a tövénél rózsaszín, míg az alsó felén fehér köröm pedig veseelégtelenségre és húgyvérűségre utal..
-A különböző festékek és gyógyszerek a legkülönfélébb színűre varázsolhatják a körmöket.
-Ami az utóbbiakat illeti, az ezüsttartalmú készítményektől palaszürke, a tetraciklintől sárga, a minociklintől és az atebrintől kék, a klorokintól és a doxorubicintől kékesbarna, a bleomicintől és a ciklofoszfamidtól barnásfekete vagy fekete lesz a köröm. Az AIDS elleni zidovudintól pedig hosszanti sötét csíkok lesznek rajta, ám kezelés nélkül erre a betegségre a sárga köröm jellemző. A hosszanti barna-barnásfekete csíkok azonban anyajegy és rosszindulatú festékes daganat miatt is kialakulhatnak.
-Elszínezhetik a bőrt és körmöt bizonyos betegségek is.
- A pikkelysömör és a foltos hajhullás sárgás-barnás, a baktériumos fertőzések általában sárga (kivéve a pszeudomonasz okozta fertőzéseket, amelyek zöldesre színezik a körmöt), a gombák pedig fehér, sárga, barna vagy fekete körömszínt idéznek elő.
- S ne felejtsük ki a dohányzást sem, amely sárgássá-barnássá teszi a körmöt, míg a körömágybeli sérülés miatti vérzéstől előbb vörös csíkok vagy foltok jelennek meg a körmön, s azok később megfeketedhetnek. Gondoljunk csak arra, amikor valaki kalapáccsal ráüt a körmére, s az nemcsak fáj és bevérzik, hanem a megfeketedő köröm le is válhat.
Ez jórészt megelőzhető, ha a bevérzett körmöt csírátlanított (például vörösre izzított és lehűtött) tűvel átszúrjuk, s leeresztjük alóla a vérömlenyt.
Óraüveg és kanál alakú
-Az egészséges köröm előlről nézve enyhén íves, míg oldalról a körömlemez töve és a mögötte levő körömsánc között körülbelül 160 fokos szög figyelhető meg.
- Dobverőujj és óraüvegköröm jó néhány örökletes és szerzett betegségre jellemző.
-A légúti betegségek közül a tüdő- és a hörgőtágulat, az idült hörghurut, a tébécé, a tüdőgennyesedés (-tályog) és -daganat,
- míg a szív- és keringési betegségek közül a szederjes bőrrel társuló veleszületett szívbaj, a szívbelhártya-gyulladás és a vörösvérsejtek megszaporodásával járó állapot a legismertebb.
-Ezeken kívül a májzsugorodás, az epeutak elzáródása okozta sárgaság, a fekélyes vastagbélgyulladás, a pajzsmirigy túlműködésével járó mérgezéses állapot és a mirigyek kivezetőcsövét eltömő sűrű váladékkal jellemezhető betegség (ennek cisztikusz fibrózisz vagy mukoviszcidózisz a tudományos neve) miatt is óraüvegszerűre domborodhat a köröm. Jellegzetes körömelváltozás a kanál alakú köröm.
-Újszülötti és csecsemőkorban ez (elsősorban a nagylábujjon) mindenféle baj nélkül is elfordulhat, amelyet kinő a gyermek, azaz a körme rendes alakúvá válik.
Fertőzés, benövés
-A köröm elszíneződésekor már szó esett a kórokozókról, amelyek közül a gombák okozzák a legtöbb körömelváltozást.
-Az igen gyakori lábgombásodás ugyanis nemcsak a lábujjak között alakul ki, hanem előbb-utóbb ráterjed a körmökre is.
-A lábat elsősorban a vörös gomba (a Trichophyton rubrum) és az epidermofitonok támadják meg, míg a kéz körmeire az élesztőgombák közé tartozó kandidák jelentik a nagyobb veszélyt.
-Például akkor, ha a gyermek rendszeresen szopja az ujját, mert a felázott, felpuhult bőrt és körmöt könnyebben megtámadják ezek a kórokozók.
A körömszél körüli gennyes gyulladást ellenben baktériumok (főleg a Staphylococcus aureus) keltik.
-Ilyenkor a köröm gennyes környéke kipirosodik és fáj, s enyhülést csak az antibiotikumos kezelés vagy a seb kitisztítása hoz.
-Heves fájdalommal jár a herpesz szimplex vírus okozta köröm körüli gyulladás is. A fájdalom hideg vizes borogatással és fájdalomcsillapítóval enyhíthető, míg a vírus ellen a szaporodását gátló, orvos felírta gyógyszer válik be.
-Vírusos eredetű a köröm szegélyen felbukkanó szemölcs is, amely nem szokta megtámadni a körmöt, ám nyomhatja és kimozdíthatja a helyéből.
-Régebben többféle módon igyekeztek megszabadulni tőle, újabban azonban a lézeres beavatkozás látszik a legcélszerűbbnek.
-Gyulladással és fájdalommal járhat az is, ha a köröm benő a mellette levő lágy szövetbe. Ez főleg a nagylábujj körmével fordul elő, ha a körmöt nem megfelelően vágják, s a szűk cipő valósággal rányomja az ujjvég szomszédos lágy részét.
- Ha a körmöt nem vágjuk ki túlságosan, s olyan cipőt hordunk, amely nem nyomja az ujjakat, nem kell a bajt műtéttel orvosolni.
Forrás: www.sulinet.hu

#1 Dr.BauerBela