Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 28., csütörtök

ELMERENGVE


#1 Dr.BauerBela

Régi és ritka betegség a Pellagra vagy “a savanyú bőr” betegség


Régi és ritka betegség a Pellagra vagy “a savanyú bőr” betegség


Sajnálatos módon, bármerre is jutott a kukorica, a “pellagrának” nevezett betegség ott járt a nyomában. A kukorica és a pellagra közötti kapcsolatot elsőként Casal írta le Spanyolországban 1735-ben. Amikor járványszerű betegséggé vált Észak-Olaszországban, a milánói Francesco Frapoli “pelle agra”-nak (pelle ‘bőr’, agra ‘savanyú’, vagyis savanyú bőrnek) nevezte el. Klinikailag a betegséget három D azonosítja – dermatitis (bőrgyulladás), diarrhoea (hasmenés) és dementia (elbutulás) – és kezeletlen esetben a pellagra négy vagy öt éven belül jellemző módon halálhoz vezet.
Évekig az orvosi tudás hiánya és a korábbi sejtés, amely szerint a pellagrát valamely, a kukoricában feltételezett toxin okozza vagy egy fertőző ágens, vagy pedig egy genetikai állapot eredménye, Európában és az Egyesült Államokban kiterjedt pellagra-járványokhoz vezetett.
A kirakójáték darabkái akkor kezdtek el helyükre kerülni, amikor megfigyelték, hogy Mexikóban a pellagra a kukorica széleskörű fogyasztása ellenére is ritka. Az ok úgy tűnt, a kukoricaszemek Mexikóban szokásos eltérő módon való feldolgozásában rejlik. Az azték és a maja civilizációk lakosai, azért, hogy ehetővé tegyék, egy lúgos oldattal, lime-os vízzel finomították a kukoricát. Ez a feldolgozási mód felszabadította a kötött niacint (niacitinnek is nevezik) és a fontos aminosavat, a triptofánt, amelyből a niacin ki tud alakulni, így mindkettőt “biológiailag hozzáférhetővé” tette az emésztés számára.
Az ősi praktika, hogy az ételbe szánt kukoricát éjszakára lime-os vízbe áztatták, mielőtt tortillát készítettek volna belőle, sosem került át az Öreg Világ azon országaiba, ahova eljutott a kukorica vagy olyan közösségekbe, akik jórészt a kukoricát ették fő táplálékként. Ez majdnem változatlanul vezetett a niacinhiányos betegséghez, a pellagrához.
Ezen folyamat kémiájának a megértése magyarázott meg egy hosszan tartó táplálkozási rejtvényt. Az érdem leginkább Goldbergerhez és munkatársaihoz kötődik, amiért bemutatták, hogy a pellagra egy tápanyaghiányos betegség, ők azok, akik 1913 és 1930 között bebizonyították, hogy az embereken megjelenő betegséget és a ‘fekete-nyelvet’ (egy kutyáknál fellépő, niacinhiányos betegséget) a pellagra-prevenciós (P-P) faktornak nevezett nikotinamiddal és niacinnal gyógyítható.

Pellagra és vámpírok?

Sokan azt gondolják, a vámpírokban való hit kialakulásához köze volt a pellagrának. Éppen ahogyan a folklór állítja, hogy a vámpíroknak el kell kerülniük a napfényt, hogy megőrizzék az erejüket és megelőzzék a pusztulásukat, a pellagrában szenvedők is túlérzékenyek a napfénnyel szemben. A pellagra klinikai tünetei közé tartozik az álmatlanság, az agresszió, a szorongás és a következményes elmebaj, mindegyik hozzájárult az 1700-as évek vámpírlegendáihoz és az európai folklórhoz.
Szerencsére ma a pellagra ritka és a kukorica sokféle formában létezik. Mindenki számára ismerős a kukoricaliszt, a tortillának nevezett kukoricalisztből sütött lepény, a kukoricakenyerek, a pattogatott kukorica, a főtt kukorica és a népszerű reggeli gabona, a kukoricapehely. A tudomány bizonyára hosszú utat tett meg a széleskörű niacinhiány napjai óta. Ma úgy tekinthetünk a magas-hozamú kukorica új variációira, mint a mezőgazdaság legjelentősebb előrehaladásainak egyikére.

Bőrelváltozások pellagrában-jellemző a depigmentált-fehér-szinü bőrfelület

Arc-mellkas


Nyakszirt


#1 Dr.BauerBela

VITAMINHIÁNY-VITAMIN TÚLADAGOLÁS


Vitaminhiány-Vitamintuladagolás





Sok helyen lehet olvasni a vitaminokról, nem is alapvetően az általános leírás a célunk, hanem igyekszünk összegyűjteni azokat az érdekes információkat az adott vitaminról amik nem biztos, hogy mindenki számára ismertek.
A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek.
Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni.
-A vitaminok közül egyesek a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek.
- Léteznek antivitaminok (vitamin-antagonista), olyan anyagok, melyek valamilyen vitamint kiszorítanak az enzimekből.
- Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel.
 Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk (ez például vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki), s ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat.
A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.
-Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van.

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:
1.       Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok),
2.       Vízben oldódó vitaminok

Az 1910-es években jutott el a tudomány odáig, hogy az évszázados tapasztalatokat összegezze.
-A tápláléknak az energiát szolgáltató tápanyagokon, az ásványi sókon és a vízen kívül egyéb járulékos anyagokat is kell tartalmaznia.
- Ezeket az anyagokat Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vitaminoknak 1912-ben.
Kísérleti úton megállapították, hogy a patkányok zavartalan fejlődéséhez legalább két ilyen anyagra van szükség.
Az egyik zsírban vagy zsíroldószerekben, a másik pedig vízben oldódik. Ekkor nevezték el az elsőt A-, a másodikat B-vitaminnak.
A vízben oldódó vitaminról kiderült, hogy a skorbutra hatástalan – tehát kell lennie egy harmadik vízben oldódó anyagnak is. Ezt nevezték el C-vitaminnak.
-Majd az A-vitaminról állapították meg, hogy két vitamin keveréke. A csukamájolaj több órán át 100 °C-on tartva elveszti szaruhártyafekély (xeroftalmia) gyógyító hatását, de az angolkórra még így is hatásos, ezért ezt D-vitaminnak nevezték el. Később a harmadik zsírban oldódó anyagot E-vitaminnak nevezték, majd a K-vitamin következett.
-Ezzel majdnem egy időben felfedezték, hogy a B-vitamin sem egységes, így jutottak a B1-vitamin, majd később a hevítési kísérletek után a B2-, B6-, és B12-vitaminok felfedezéséhez.

Vitaminhiány (avitaminózis)

A vitaminról alkotott fogalmunk, az utóbbi évtizedek kutatásainak eredményeivel, tovább módosul.
Kiderült egyes vitamin jellegű anyagokról, bár ennek ellenkezőjét gondolhatnánk, hogy más állatfajok számára egyáltalán nem nélkülözhetetlenek. Az emberben a B12-, és K-vitamin vitaminhiányos állapotát hiányos étrenddel nem lehet létrehozni, mert a normális bélbaktérium-flóra ezeket képes előállítani. Ha azonban a szervezetben (pl. a tápcsatorna egy részének műtéti eltávolítása miatt) felszívódási zavarok lépnek fel, vagy antibiotikumos kezelés következtében elpusztul a bél baktériumflórája – kialakulhat a hiánybetegség.

Néhány hiánybetegség:

           Zsibbadás (C12 vitamin hiánya)
           Farkasvakság (A-vitamin hiánya)
           Beri-beri (B1-vitamin hiánya)
           Vészes vérszegénység (B12-vitamin hiánya)
           Skorbut (C-vitamin hiánya)
           Angolkór (D-vitamin hiánya)
           Véralvadási zavar (K-vitamin hiánya)
           Pellagra (niacin, azaz a B3-vitamin hiánya)

A vitaminok túladagolása

Léteznek dokumentációk arra, hogy egyes vitaminok nagy mennyiségű szedésének mellékhatásai vannak.
- Minél magasabb a túladagolás mértéke, annál erősebbek a mellékhatások.
Kizárólag természetes élelmiszer-fogyasztással általában nem érhető el a túladagolás.
A vitaminok túladagolása csak ritkán okoz maradandó megbetegedést.
- Gyakran a vitaminkészítmények adalékanyagai okozzák a mellékhatásokat – néhány esetben maradandót is.
A tolerált mennyiség személyfüggő, korreláció mutatkozik a kor, nem, egészségi terheltség és a vitaminszükséglet között.
Amerikában 2004-ben 62 562 esetet regisztráltak; a 80%-a 6 éven aluli gyermekeknél történt, 53 súlyos megbetegedés volt, de 3 halálozás is bekövetkezett. (vö. ismeretlen mérgezéssel csupán 19 250 főt kezeltek)
Mindez vezetett oda, hogy megállapították a „tolerable upper intake level”-t (UL), azt az adagot, amelyet a lakosság még a mellékhatások jelentkezése nélkül elfogyaszthat egy nap.

#1 Dr.BauerBela

2013. február 27., szerda

AGYNYOMÁS FOKOZÓDÁST OKOZÓ BETEGSÉGEK GYERMEKKORBAN-OKOK-TÜNETEK-KEZELÉS


Az agynyomásfokozódást okozó betegségek gyermekkorban-okok,tünetek kezelés-

Vizfejüség/hydrocephalus/subdurálishaematoma,agyoedema,agydaganat

TIZ HÓNAPOS VIZFEJÜ GYERMEK
.
Vizfejüség-Hydrocephalus:
A vízfejûség lényege, hogy a liquor az agyállomány rovására felszaporodik, és a tartósan fokozott nyomás következtében az agy sorvad.
A liquorszaporodás létrejöhet az agykamrákban (hydrocephalus internus), vagy az
                                                     agyhártyák között  (hydrocephalus externus).
Lehet veleszületett és szerzett.
Kialakulhat :
1. Fokozott agyvízképzõdés miatt : ez általában csak átmeneti állapot, pl gyulladás vagy napszúrás esetén. Az agynyomásos tünetek kialakulnak.
2. Liquor keringés akadályozás esetén : ha az e célra szolgáló vezetékek 414h72e , nyílások fejlõdési rendellenesség, gyulladás, daganat miatt elzáródnak.
3.  A felszívó-rendszer zavara miatt : csecsemõkorban a felszívódási rendszer még fejletlen, könnyen elzáródhat pl koponyaûri vérzést követõen.

Tünetei:
Ø      Csecsemõkön az  agykoponya megnagyobbodott, a kutacs feszül, lüktet, a varratok szétnyílnak, a tág fejvénák jól láthatók
Ø      „Lemenõ nap” tünet ( a szemgolyó felett a szemfehérje csíkban látható)
Ø      Ha már a varratok záródása után alakul ki a betegség, akkor agynyomásos tünetek alakulnak ki (fejfájás, hányás, nyugtalanság)
Ø      Szellemi fejlõdés megáll, szellemi leépülés következik be
Ø      A fokozott nyomás miatt a látóideg sorvad, a gyermek megvakul.
Diagnózis: a fejkörfogat növekedése, uh (ha van még kutacsa) , ct igazolja.
Kezelése:
Ø      Gerinccsapolás akut hydrocephalus esetén eredményes (nyomás csökkentés)
Ø      Liquor-túltermelés esetén az agyvíz termelõ érfonatok ereit szorítják le.
Ø      Liquor keringési zavar, vagy felszívódási zavar esetén un.  shuntmûtétet alkalmaznak : az agyvizet egyirányú áramlást biztosító mûanyag szeleppel a peritonealis ûrbe vagy a szív jobb pitvarába vezetik.

Subduralis haematoma :
Csecsemõkorban is a leggyakrabban koponyasérülésekhez csatlakozik, de kiválthatja más is : meningitis, sepsi, pneumonia, súlyos köhögési rohamok, vérzékenység.

Tünetek :
Az agyhártyák hajszálereibõl folyamatosan sok fehérjét tartalmazó véres-savós folyadék  szivárog ki a kemény burok alatti térbe, és egyre nagyobb üreget alakít ki magának, végül kötõszövetes tokot „termel”.
-Ennek  a következménye, hogy koponyaûri nyomásfokozódás tünetei jelentkeznek (elõdomborodó kutacs, varrat tágulás). A csecsemõ aluszékony, görcsöl, a szemfenéki vizsgálat a retinán vérzést mutat.
Gyermekkorban tompa fejsérülést (pl labdaütõdés a fejhez) követõen alakul ki. A tünetek csak néhány nap múlva, lassan  jelentkeznek : féloldali tünetek : pupillatágulat, izombénulás, illetve az agynyomás fokozódás tünetei : a hányás, bradycard, alacsony RR, hányás, görcsök.
Therápia :
Subduralis punktió, ill. mûtét (vérömleny eltávolítás, szivárgó vénás vérzés megszüntetése)
Agyoedema:
Agyoedema okai:
Ø      Yatrogén ártalom (túl sok folyadékot adunk)
Ø      Vesemûködés zavara, vizelet kiürítési zavar
Ø      Hypoxia
Ø      Agyvérzés
Ø      Trauma
Ø      Az idegrendszer gyulladásos betegségei (meningitis, encephalitis)
Ø      Sepsis
Ø      Égés betegség (napszúrás)
Ø      Mérgezõ anyagok (pl Tetran)
Ø      Shockos állapot, halál elõtti állapot
Agynyomás fokozódás tünetei :
Ø      Macrocephalia, kutacs elõdomborodik, feszül
Ø      Fejfájás
Ø      Fejkörfogat gyorsan nõ
Ø      Viselkedésváltozás
Ø      Hányás
Ø      Homályos, vagy kettõs látás
Ø      Agyi felsikoltás
Ø      Bradycardia, bradypnoe
Ø      Vadászkutyafekvés, tarkókötöttség
Ø      Tudatzavar, eszméletlenség
Agyoedema therápiája:
Ø      Hyperventilláljuk.  Cél : pCO2  25-27 Hgmm között legyen
Ø      Hypertoniás oldatok  +  Diureticumok : Mannisol  25%  4-6 óránként iv,
                                                                            Furosemid              6 óránként
Ø      Barbiturat koma : csökkenteni kell az agyi anyagcsere-folyamatokat, az agyi vérátáramlást, az intracranialis nyomást, a szabadgyökök képzõdését.
Ø      Steroidok (Oradexon) adása  4-6 óránként
Ø      Kamrai drain behelyezése  (Lumbálpunkció tilos!)
Ø      Agysebészeti beavatkozás, ha szükséges


Agydaganat-Tumor cerebri
Gyermekkorban a koponyaüregben lévõ elsõdleges daganatok lényegesen gyakoribbak, mint az áttételesek. Az áttételes daganatok a vér-, illetve a nyirokárammal, esetleg a liquor üregébe való betörés útján telepednek meg a koponyaüregben.
Többségük jóindulatú, a kisagy középvonalában elhelyezkedõk azonban nagyon rosszindulatúak.
Agydaganatra a gyermekeknél akkor gondolunk, ha a tünetek lassan, fokozatosan jelentkeznek és rosszabbodnak. A hirtelen kezdet e gyulladásokra jellemzõ.
Tünetek:
Az agynyomás fokozódás tünetei, valamint a környezõ agysejtek közvetlen nyomásos ártalma miatti „kiesési”- góctünetek kialakulása.
Ø      Elsõ tünet az iskolai teljesítmény romlása, látásélesség romlása, viselkedés megváltozása lehet.
Ø      Az általános nyomásfokozódásos tünetek közül a legfeltûnõbb a reggeli, hányinger nélküli hányás, közben homlok vagy tarkótáji fejfájással. Bradycardia.
Ø      A koponya megkopogtatásakor „repedt fazék” zörej hallható.
Ø      A koponya varratai kb 12 éves korig nyílhatnak szét  (koponya rtg-en jól látható).
Ø      Szemtükörrel látható a látóidegfõ bedomborodik a szem belseje felé (pangásos papilla)
Ø      A góctünetek, a kisagyi daganatoknál mozgáskoordináció zavarában nyilvánul meg. A nagyagyi daganatoknál különbféle bénulások, epilepsiás roham, beszédzavarok jelentkezhetnek attól függõen, hogy a daganat hol helyezkedik el.
A koponyacsontok összecsontosodása után a zárt koponyában a növekvõ daganat téraránytalanságot okoz. A koponya ûrtartalma meghatározott, csak az öreglyuk felé tud a tartalma terjedni. Ha a nyúltvelõ az öreglyukba beszorul, „beékelõdik”, a légzés és szívmûködés központi szabályozása megbénul, és a gyermek meghal.
Diagnózis : EEG, UH, CT, MR.
Kezelése :
A daganat mûtéti eltávolítása. A mûtét sikere nagymértékben függ a daganat helyétõl és minõségétõl.
A cytostaticus, illetve a sugárkezelést ( a daganat zsugorítható), a daganat minõségétõl függõen szintén alkalmazzák.
#1 Dr.BauerBela

A SZEM KÖTŐHÁRTYA KETTŐZETE-PTERIGIUM-

A kúszóhártya (pterigium) kötőhártya kettőzet, amely a szaruhártyára kúszik, annak felszínét torzítja, fénytörési hibához, és más látáskárosodáshoz vezethet. Forró, száraz éghajlatú vidékeken a leggyakoribb. Szemész szakorvos által mindkét két fajta daganat eltávolítható.
#1 Dr.BauerBela

A FARFEKVÉS SEMATIKUS ÁBRÁZOLÁSA


#1 Dr.BauerBela

HEVENY VESEGYULLADÁS


HEVENY VESEGYULLADÁS
/GLOMERULONEPHRITIS/
ARC OEDÉMA/VIZENYŐ/PÜFFEDT ARC,BESZŰKÜLT SZEMRÉSEK/




Rövid leírás
A glomerulusok a vesék mirigyállományában található hajszálér-gomolyagok, amelyeken keresztül a vizelet kiválasztása megtörténik. Heveny gyulladásuk drámai tünetekkel járó, de többnyire jóindulatú betegség. Elsőként Hippokratész figyelte meg a deréktáji fájdalom és vérvizelés társulását, mely a vizelet-elválasztás csökkenéséhez (oliguria), majd megszűnéséhez (anuria) vezet. A kórfolyamat azonosítása a mikroszkóp kifejlesztésével vált lehetségessé.
Előfordulás
A heveny glomerulonephritis bármely életkorban, így akár csecsemőkorban is előfordulhat. A betegek többsége 5-15 éves. Fiúknál kétszer gyakrabban fordul elő. Negyven év felett az eseteknek csak 10%-a következik be.
A Streptococcus fertőzést követő legtípusosabb formák járványszerűen is előfordulnak. Ezek az esetek jobb indulatúak, mint a szórványosan előforduló formák, melyek gyakrabban válnak idültté.
Okok
Az akut glomerulonephritis tipikus oka a streptococcus antigénjei és a szervezet antitestjei által formált, ún. immunkomplexek lerakódása a glomerulusokban, ami heveny gyulladást okoz. A vese tömege akár 50%-kal is megnövekedhet. A Streptococcus pyogenes gyermekközösségekben gyakori, halmozott előfordulása magyarázza meg a glomerulonephritis járványos előfordulását.
Tünetek
A betegség hirtelen kezdődik. Az első tünetek jellemzően az arc és a szemhéjak ödémás duzzanata. A vizelet kevés és sötét színű, az esetek 30%-ában szemmel láthatóan is véres, 70%-ban csak mikroszkóppal kimutatható (mikroszkópos hematúria). A vérnyomás nő, olykor rendkívül magas lehet, ami heves fejfájásban nyilvánulhat meg.
-Mindezt gyengeség, láz, hasi fájdalom, rosszullét kíséri. A lappangási idő streptococcalis torokgyulladások esetén 1-2 hét, míg streptococcus okozta bőrgennyedések esetén 2-4 hét. A lappangási idő 1-4 napra történő rövidülése már fennálló vesebetegséget jelez. Egyéb tünetek lehetnek a torokgyulladás, légúti fertőzés, skarlát, súlygyarapodás, hasi fájdalom, étvágytalanság, deréktáji fájdalom, sápadtság, gennyes bőrgyulladás (pl. ótvar).
Kórlefolyás
A betegség csúcspontján a vizelet-elválasztás megszűnik, folyadék jelenik meg a hasüregben (ascites), mellhártyák között.
- A súlyos magas vérnyomás következtében tüdőödéma, zavart tudatállapot léphet fel, bár ez gyermekkorban ritka. A járványosan előforduló, gyermekkori glomerulonephritisek az esetek "kvázi" 100%-ában nyomtalanul gyógyulnak.
Szövődmények közönséges fertőzés indukálta állapotok esetén ritkák, az esetek 0,5-2%-ában következik be.
A lehetséges szövődmények a következők lehetnek:
A mikroszkóppal kimutatható vérvizelés évekig eltarthat. A betegség a teljes veseelégtelenségig fokozódhat.
A magas vérnyomásra visszavezethető
agykárosodás, retinabetegség, gyorsan progrediáló ("rapidly progress") glomerulonephritis, idült veseelégtelenség általában már meglévő érfalkárosodás nyomán (hipertónia, cukorbetegség) jöhet létre.
A szórványosan - tehát nem egy közösségben belül halmozódó - előforduló esetek hátterében a következő társuló tünetek fennállásakor súlyos, olykor életveszélyes betegségek húzódhatnak meg:
Az arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és vesegyulladás előfordulása Wegener-féle granulomatózisra utal.
Ízületi fájdalmak Schönlein-Henoch-féle vérzékenységre vagy szisztémás SLE-re jellemzők.
A véres köpetürítés autóimmun eredetű, komoly prognózisú Goodpasture (e: gúdpaszcsör) szindróma tünete.
Bőrkiütések megjelenése allergiás érfalgyulladás, szisztémás lupus erithemus, Schönlein-Henoch-féle vérzékenység vagy hidegérzékeny, kóros vérfehérjék jelenlétére (cryoglobulinaemia, e: krioglobulinémia) gyanúját veti fel.
Diagnózis
A diagnózis felállítása a kórelőzmény és a fizikális leletek alapján nem nehéz. A kórisme igazolására azonban speciális vizsgálatokra is szükség lehet.
Laboratóriumi leletek:
A vörösvérsejtek számának csökkenése a vér felhígulását jelezheti.
A vér maradék nitrogéntartalma, szérum karbamid és kreatinin szintjének növekedése arányos a veseelégtelenség fokával.
A sötét vizeletből mikroszkóppal vörösvérsejtek mutathatók ki. A vizelet fajsúlya magas, jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz.
Streptococcus testfehérjéi elleni ellenanyagok kimutatásával a kórok egyértelművé tehető. Az "antistreptolizin O" koncentrációja nincs arányban a betegség súlyosságával.
Torokból, bőrelváltozásról, vérből történő bakteriológiai tenyésztése segíthet a kórokozó azonosításában.
A szerológiai, különböző immunológiai vizsgálatok (például komplementszint, sejtmag-ellenes ellenanyag kimutatása, stb.) más betegségektől (például SLE-től) való elkülönítés lehetőségét szolgálják.
Röntgenvizsgálatok: Mellkasröntgen segíthet a Wegener-féle granulomatózis vagy a Goodpasture-szindróma kizárásában. Az egyszerű hasi felvételen jól láthatók a megnagyobbodott vesék. Számítógépes rétegvizsgálatra (CT) lehet szükség belső fertőzőforrások (pl. tályogok) keresésésekor.
Vesebiopszia, szövettan akkor válik szükségessé, ha a betegség atípusos lefolyása vagy a társuló betegségek más eredetű vesegyulladás lehetőségét vetik fel.
Kezelés
Szokványos esetben az akut glomerulonephritis nem életveszélyes betegség, de tüneteinek időben történő megszüntetésével jelentős szervkárosodások előzhetők meg. Főként a központi idegrendszeri és légzési tüneteket mutató betegeknél szükséges az erélyes kezelés.
Ennek keretében streptococcusos fertőzéseses glomerulonephritis esetén az alapbetegséget lehetőleg penicillinnel kezelik, de az alapbetegség kezelése nem alkalmas a vesegyulladás befolyásolására.
A vesegyulladás következményeként létrejövő állapotok, és azok kezelése, illetve megelőzése a következő:
Anuria, azaz a vizeletképződés nagymérvű csökkenése, esetleg megszűnése esetén, amennyiben a laboratóriumi leletek (pl. nagyon magas szérum kálium szint) szükségessé teszik, művese-kezelés jön szóba.
- Általánosan alkalmazott vizelethajtó kezelésként csak nagyhatású, úgynevezett kacsdiuretikumok (furosemid, etakrinsav) alkalmazhatók. Mindig szükséges továbbá a folyadékfogyasztás megszorítása a súlyos ödémák elkerülésére. A beteg csak annyit ihat, amennyit szervezete kiválasztani is képes.
A súlyos magasvérnyomás különböző szerveket károsíthat, ezért mindenképpen fontos a vérnyomáscsökkentés a szérum káliumszintjének folyamatos ellenőrzése mellett, valamint az átjárható, szabad légutak biztosítása légcsőtubus segítségével. Légzési elégtelenség esetén az oxigénellátását oxigénlélegeztetéssel biztosítják. Ha a vérnyomáscsökkentésre a beteg nem reagál kellően, dialízisre van szükség. Különösen fontos az erélyes vérnyomáscsökkentés a hipertóniás agykárosodás (encephalopathia, e: enkefalopátia) veszélye miatt.
Gyógyulási esélyek. A gyermekkori járványos esetek gyógyulási esélye gyakorlatilag 100%.
A szórványosan előforduló, vélhetően nem streptococcus eredetű eseteknél a betegség súlyosbodása várható a felnőttek 30%-ában és a gyermekek 10%-ában. A legtipikusabb életkorban (gyermekeknél) a heveny betegség halálozási aránya 0-7%.
Megelőzés
A klasszikus poststreptococcalis glomerulonephritis megelőzhető az alapbetegség (mandulagyulladás, torokgyulladás, bőrgennyedések) mielőbbi, erélyes antibiotikus kezelésével. A streptococcusok (allergia híján) elsőként penicillinnel kezelendők.
Hasznos tudnivalók
A Streptococcus pyogenes az egyik legközönségesebb kórokozó, mellyel ntalálkozunk.
-Az általa okozott betegségek olykor erősen fertőzőek (pl. skarlát, ótvar), máskor kevésbé (pl. tüdőgyulladás). Az általa okozott betegségek listája meglehetősen hosszú.
A mandulákon, torokban jellegzetes vajsárga genny termelését váltja ki, a bőr felszínén - például ótvar esetében - jellemzően mézszínű.
- Gennyedéssel járó betegségekben mindig felmerül streptococcus fertőzés gyanúja. Mivel a kórokozó testfehérjéi az arra genetikailag hajlamos egyénekre rendkívüli veszélyeket hordoz, gennyes betegségekkel, felső légúti fertőzésekkel forduljon orvoshoz.
- A streptococcus megfelelő kezelése ugyanis antibiotikummal történik, semmilyen házilagos gyógymód NEM ALKALMAS a streptococcus fertőzés késői veszélyeinek kivédésére. Hasonlóan elégtelennek kell minősítenünk a torokfertőtlenítő cukorkákat, tablettákat is.
http://www.50plusz.hu

#1 Dr.BauerBela

2013. február 26., kedd

EZ KIBIRHATATLAN-MÁR MEGINT VESZEKEDNEK


#1 Dr.BauerBela

A SZŰZHÁRTYA IMPERFORÁCIÓJA


A SZŰZHÁRTYA IMPERFORÁCIÓJA
A SZŰZHÁRTYA IMPERFORÁCIÓJA ÚJSZÜLÖTTNÉL





A szűzhártya a vestibulum alapján a hüvely bemenetét jelentô lemez, melyet belül vaginalis epithelium, kívülrôl a sinus urogenitalisból eredô el nem szarusodó laphám borít..
-A hymen görög mennyegzôistenrôl – Hümenaiosz – kapta a nevét.
-A nemi életet még nem élt leányok, nôk elnevezése latinul virgo intacta.
-A szűzhártya alakja sértetlen állapotban nagyon változatos lehet: félhold alak (hymen semilunaris), gyűrűszerű (hymen anularis), több apró nyílást tartalmazó szűzhártya (hymen cribriformis), tagolt nyílású szűzhártya (hymen septus, - subseptus), teljesen zárt szűzhártya (hymen imperforatus).
-A szűk hymenalis gyűrű önmagában nem tekinthetô betegségnek.
- A hymen az elsô közösülés alkalmával egy vagy több helyen bereped, de csak ritkán fordul elô olyan sérülés, amely orvosi vérzéscsillapítást tenne szükségessé. Klinikai szempontból a szűzhártya rendellenességei közül a hymen imperforatusnak van jelentôsége.

A betegség meghatározása

A hymen imperforatus a gynatresiák csoportjába sorolható. A fogalmon a méh- és a hüvelyváladék, menstruációs vér kiürülését megakadályozó fejlôdési rendellenességeket értjük.
-A viszonylag sok urogenitalis rendellenesség mellett a kórkép elôfordulása rendkívül ritka. A hozzáférhetô világirodalomban 11 és 83 év közötti az elôfordulás, de túlnyomó többségben a praemenstruumban fordul elô, az elsô ciklusok megjelenésekor.         


Tünetek

Általában a nemi érés, a menarche idején jelentkeznek, de elôfordulhatnak közvetlen a megszületést követôen is.
-Ismeretes az újszülött leány imperforált hymene következtében létrejött hydrocolpos.
-Születéskor vagy röviddel utána a csecsemôn extrém esetben alhasi duzzanat jelentkezik, és a hüvelybemenetben elôboltosuló membrán látható.
-A felgyülemlett váladék ritkán olyan mennyiséget érhet el, hogy a csecsemô hüvelyét és a méhét kitágítva, hasi tumort utánoz.
-Ha a hydrometrocolpos lehetôségére nem gondolunk, a suprapubicus rezisztenciát összetéveszthetjük kismedencei daganattal. Az elôboltosuló membrán a felnôtt cystokeléjéhez hasonlít, ha óvatosan visszanyomjuk, fellette láthatóvá válik a húgycsônyílás.
-Elôfordul, hogy az elzáró lemezen igen kicsiny nyílás van, amelyen fehér, nyálkás váladék préselhetô ki.
- A kitágult genitalis rendszer a vizeletürítést akadályozza és vizeletpangást eredményez, pyuriával, esetleg az ureterek kitágulásával.
- A hátrafelé irányuló kompresszió székürítési zavart okozhat.
-A hymen imperforatus legtöbbször pubertáskorban okoz elôször panaszokat. Az elsô mensesek jelentkezésekor jelentkeznek alhasi görcsök, rossz a közérzet, de vérzés nem. Ez a jelenség a cryptomenorrhoea vagy pseudomenorrhoea. A menstruációs váladék elôször a hüvelyben halmozódik fel, haematocolpos alakul ki.
A hüvely hatalmas tömlôvé alakul. A késôbbi vérzések során az uterus és a kürtök is telôdnek és kitágulhatnak, haematometrát és haematosalpinxot hozva létre.
- A haematocolpos esetében a pangó váladékból víz szívódik vissza, s a váladék hígan folyó lekvár sűrűséget vesz fel, színe vörösesbarna.
-A felgyülemlô váladék ilyenkor még nem fertôzôdik.
-Az esetek egy részében a kürtök abdominalis szájadéka elzáródik és meddôséget okoz a késôbbiekben.
- A fent említett anamnesztikus adatok, panaszok felvetik a hymen imperforatus gyanúját. A vulva megtekintésekor feltűnik a hymen zártsága, kékeslivid színe, elôboltosulása.
-Rectalis vizsgálattal tapintható a ballonszerűen kitágult, fluktuáló hüvely, esetleg a nagyobb, feszes uterus, illetve a haematosalpinx is.   

Differenciáldiagnosztika

-problémaként szóba jöhet a nagyajkak fúziójától, illetve a primer amenorrhoeától való elkülönítés. Az elôbbitôl már az inspekcióval is nagy biztonsággal el tudjuk különíteni, az utóbbi esetben további vizsgálatok is szükségesek.

Terápia

Műtéti kezelés

Sagittalis irányú incisiót végzünk a szűzhártyán, s a többnyire nagy mennyiségű decomponált vért kiürítjük. Ezt követôen néhány napig drainage-t alkalmazunk. Sor kerülhet a hymenalis gyűrű plasztikai műtétjére is. Ez hívjuk parthenoplasticának.           
#1 Dr.BauerBela

A KIS KACÉR


#1 Dr.BauerBela

DEMOKRATIKUS RENDÜNK EGYIK NAGY VIVMÁNYA A -LÓ PIZZA-


DEMOKRATIKUS RENDÜNK EGYIK NAGY VIVMÁNYA A-LÓ PIZZA.

Miután mi a kérődző,bégető balgatagok,szellemi kényszerhelyzetünkben kénytelenek vagyunk minden este végigszenvedni a T.V képernyőin a botcsinálta politikai kommentátorok zagyva torzsalkodásait amit a műbalhé kedvéért jó pénzért végeznek, avagy a szánalmasan magyarázkodó 25-3ö éves milliárdosokat akiket mellesleg mi küldtünk képviseletünk szent hitétől áthatva,hogyan magyarázzák az összerabolt javaik eredetét,és a családi,baráti  jól jövedelmező érdek összefüggéseket. Ezeknek  hallatán mi aztán hosszasan  szenvedve,megalázva,bégetünk. Sokunknak az jut eszébe hogy bennünket miért nem kérdeznek meg a mindennapi, sok esetben keserű sorsunkról a média jeles játékmesterei a platón az úgynevezett választó polgárok sorsáról .De jelen esetben talán nem is akarnék hosszasan elidőzni a társadalmi prostitúció ezen fejezeténél.
A LÓHUS-ról szeretnék néhány erkölcstelenül keresetlen szóval a fogyasztóknak és állatvédőknek  üzenni. Az ami napjainkban hivatalos hírforrások  szerint is kiderült, a modern Európa népességének a legaljasabb,legkíméletlenebb megfosztása az elemi emberi jogaitól. mégpedig attól hogy megfelelően tájékoztassák az általa elfogyasztott élelmiszeri termékek minőségéről esetleges ártalmasságáról
Mindezeknek a történéseknek az eredője, a most már uralhatatlan,a társadalom minden eszközétől megfosztott,tehetetlen lény kijátszása a pénzéhség, a hatalmak összefogásának bizonyított tényeiről..
Beteg,legebedt szerencsétlen állatoknak a biológiai termékével etetnek bennünket. Színezik,keverik darálják, újradarálják .gombócokba,pizzába szeletelik és a végén minden egészségügyi és környezetvédelmi előírás ellenére mégis megetetik velünk. Mindez így folyik már hosszú évek óta. Ez ennek a fajnak a sorsa ?? Az egykori igavonóból ami emberi létünk egyik fenntartója úgymond barátja volt ma már  közélelmezési színtereken kereskednek a mindenkori éhesek a mindenféle hamis tálcákon kínálgatott lóhús termékekkel. A megmaradó fajtársaik már csak cirkuszokban,ilyen vagy amolyan díszszemléken,kéjlovasok istállóiban vagy agyonhajszolt lóversenyeken fordulnak elő Manapság számíthatunk arra hogy ettől még aljasabb és kíméletlenebb  történéseknek nézünk elébe.
Volt egy rémálmom,patkányok után szaladgáltunk egy kiadós ebéd reményében.
Hej a  régi szép idők,amikor az étel maradékon,kenyérhéjon,kukoricadarán,tejsavón felnevelt mangalica húsát ettük. Kellett nekünk szebb jövő és zeng az induló-
Szerencsére manapság nagyon elszaporodtak a válogatás nélkül mindent felzabáló patkányok tehát a jövőnk már biztosítva van,azokra az időkre is amikor a lóhus már luxus cikk lesz.
#1 Dr.BauerBela

2013. február 25., hétfő

ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK-MEDDIG VÁRHATUNK


Égési sérülés gyermekeknél - Mikor kell orvoshoz vinni?

Tűzzel szerzett sérülések

A gyerekek szeretik nézni a gyufa, a gyertya lángját, szeretnek a tűzzel játszani, eztáltal megismerni ezt az érdekes lobogó valamit.
-Igyekeznek a szemükön kívül a többi érzékszervükkel is megismerni a tüzet, így gyakran megfogják, megszagolják, nyalják a forró dolgokat. A legtöbb halálos végű balesetet az okozza, hogy a hosszabb-rövidebb időre magára hagyott, lakásba bezárt gyermek játszani kezd. Tűz esetén azonban menekülni nem tud, s nincs aki segítsen.
Tanács:
Semmiképpen ne hagyjunk gyermekünk általt elérhető helyen gyufát, öngyújtót, nagyítót, vagy más, tűzgyújtásra alkalmas eszközt. Ha kandallót, kályhát gyújtunk be, fokozottan ügyeljünk, hogy a gyermek ne legyen a közelben, a kandalló és kályha nyílásait gondosan rögzítsük, hogy a gyermek ne tudja azokat kinyitni.

Forró víz miatt bekövetkezett sérülések


  NAGYKITERJEDÉSÜ BŐRFELÜLET LEFORRÁZÁSA


Gyakori látogatói a baleseti osztálynak azok a kicsik, akik magukra rántják a forró vízzel, levessel, teával teli edényeket, vagy belerohannak a földre tett forró vizes dézsába, lavorba, fazékba. Veszélyes lehet bármilyen forró hőmérsékletű tárgy, vagy étel, vagy ital, amivel a gyermek kapcsolatba kerülhet.
Tanács:
Ne hagyjuk elől, elérhető magasságban bekapcsolt vasalót, forró vízzel teli edényt. A tűzhely hátulsó rózsáin, sütőlapjain igyekezzünk főzni, minél nagyobb távolságra a kis tapogató kezecskéktől.

Napon szerzett égési sérülések

A tűző napon kint hagyott gyermek fejének, arcának leégése akár életveszélyes állapotot is okozhat.
Tanács:
A gyermek ellenkezése ellenére fontos, hogy betartsuk a következőket:
  • 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjon a gyermekünk napon,
  • folyamatosan kenjük a bőrét magas faktorszámú fényvédő krémekkel.
  • Adjunk a kicsire sapkát, lehetőleg olyat, mely árnyékot vet az arcára.
  • gondoskodjunk arról is, hogy bőséges folyadékot vegyen magához főle az alatt az idő alatt, amíg a napon tartózkodik.

Ha már bekövetkezett a baj...

  • Ha már bekövetkezett a baj, akkor a sérült felületet hűteni kell!
  • Kisebb égés esetén elegendő hideg vizet mintegy 20-25 percig a bőrre folyatni, majd valamilyen semleges kenőccsel a sebet bekenni.
  • Ha nincs elég kötszer, bugyoláljuk tiszta, vasalt lepedőbe a sérült gyermeket, és itassuk bőven folyadékkal.
  • Ha hólyagos az égés, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, s elsősegélyként a hűtés és a folyadékpótlás az egyetlen, amit az orvoshoz érésig tenni lehet.
  • Jó tudni, hogy a gyermek tenyérfelületénél nagyobb sérülés már biztosan orvosi ellátást igényel. 4-5 tenyérni sérülésnél már kórházi kezelés szükséges, közel 20 tenyérnyi égés pedig már életveszélyes lehet!
#1 Dr.BauerBela

2013. február 24., vasárnap

AZ EGÉSZ ARCFELÜLETET ELLEPŐ,ELHANYAGOLT ÓTVAR


#1 Dr.BauerBela

FOLYADÉKPÓTLÁS KISGYERMEKKORBAN


Folyadékpótlás kisgyermekkorban

A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki. Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?

Az első időszak

Az anyatejet a természet úgy alkotta meg, hogy a csecsemő folyadék- és táplálékszükségletét egyaránt biztosítsa.
- Szoptatáskor először híg, vízszerű tej ürül, amelyet ún. szomjoltó tejnek is neveznek, majd a szoptatás második felében ez sűrűbbé válik, amely zsír- és kalóriadúsabb tej.
- A tápszer összetétele is fedezi a kicsik folyadékigényét, kiegészítésre mindkét táplálási mód esetében csak fél éves kor után, a szilárd táplálékok bevezetését követően van szükség.
Bizonyos körülmények mellett mégis külön figyelmet kell fordítanunk a folyadékpótlásra, már a baba fél éves korát megelőzően is 
-Ilyen helyzet adódhat, ha a baba lázas beteg. A láz nagy mennyiségű folyadékot von el a szervezetétől és mivel a kicsik só- és vízháztartása rendkívül érzékeny, a magas láz könnyen okozhat kiszáradást.

A kiszáradás jelei:

-A baba sápadt, bágyadt, aluszékony, szemei karikásak, bőre száraz. Csecsemőknél a kiszáradás jellegzetes tünete, ha a kutacs fekvő testhelyzetben besüpped.
A láz mellett a hasmenéssel, hányással járó betegségek, a nyári hőség, vagy télen a túlfűtött lakásban a meleg hatására is sok folyadékot veszít a kicsi szervezete.
- Ilyen esetekben a babát az anyatej mellett babavízzel, esetleg forralt, majd lehűtött csapvízzel kínáljuk meg.
-Az ásványvíz magas ásványi anyag tartalma megterheli a pici veséjét, ezért 1 éves kor alatt ezt nem javasoljuk.
- Vásárolhatunk a csecsemő életkorának megfelelő instant teaporokat is, vagy készíthetünk házilag is koffeinmentes gyümölcsteát, de ügyeljünk rá, hogy 1 éves kor alatt ne mézzel, inkább szőlő-, vagy gyümölcscukorral ízesítsük.

Fél éves kor után

A hozzátáplálás bevezetését különböző gyümölcs-, és zöldséglevek kóstolgatásával kezdjük, így ebben az időszakban még nem kell figyelmet fordítanunk folyadékpótlásra. A későbbiekben bevezetett főzelékfélék, pépek és babakekszek mellett már a pici folyadékigénye is növekedhet.

Mennyi folyadékra van szüksége a kicsinek?

0-6 hónap: a tejes táplálás megfelelő mennyiségű folyadékot biztosít
6-12 hónap: 1dl
1 éves: 6 dl
2-3 év: 7dl
Óvodás kor: 1l
A felsorolt mennyiségekben természetesen lehetnek egyéni különbségek.
- Vannak gyerekek, akik kifejezetten szeretnek inni, többször is kérnek a nap folyamán, míg másokat lefoglalnak az egyéb tennivalók és nekünk, szülőknek kell figyelnünk arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak.

Az első szülinap után - Mit igyon a baba?

Ásványvizek

Az ásványvizek közül válasszunk szénsavmentes változatot. A szénsavas vízben oldott gázok a gyomorban felszabadulva feszítő érzést, refluxot provokálhatnak, haspuffadást okozhatnak. A feszülő has kellemetlen érzetet kelt a gyermekben. Különböző ásványvizekben minden ionnak más-más a koncentrációja, ezért érdemes váltogatni a különböző márkákat.

Gyümölcslevek

Az üdítők közül leginkább a tartósító- és színezékanyagot nem tartalmazó természetes gyümölcslevek a legegészségesebbek. Igaz, a friss gyümölcsöt nem pótolja teljes mértékben, de részlegesen vitamin-forrásként szolgálhat.

Mesterséges üdítőitalok

Bármennyire is népszerűek, különösen a kóla-félék - egészségtelenek és nem gyermekeknek valók.
- Koffein tartalmuk izgatólag hat, ha a gyermek egy bizonyos mennyiségnél többet iszik meg, nyugtalan lesz, nem tud elaludni.
- Foszforsav tartalma erős marószer, ezért a fogakat tönkreteszi. Ezt igazolja egy korábbi kísérlet, melynek során egy pohár kólába tettek egy gyermek tejfogat, s az néhány napon belül teljesen feloldódott abban! Ezen kívül édessége miatt fogszuvasodást is okoz, hizlal. A benne levő illatanyag, a perubalzsam pedig allergiás reakciót válthat ki. Ilyenkor az erre érzékenyeken kipirulás, csalánkiütések jelennek meg. Nemcsak a kólától, más színezékanyagokat tartalmazó üdítőtől is hasonló tünetek észlelhetők.

Tea

A kicsinek szánt teák megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy ne gyümölcsaromával illatosított fekete teát válasszunk. Ezek a termékek nem csak koffeint tartalmaznak, de a gyümölcsaromák (színezék és illatanyagok) miatt ritkán allergiás tüneteket kiváltó hatásuk is lehet.
-A teák közül a valódi gyümölcstea ajánlható a leginkább. Ezt akár ízesíteni sem kell, hiszen a benne levő gyümölcsök kellemes aromát biztosítanak.

Mikor igyon a gyermek?

A kicsinek ne étkezés előtt adjunk inni. A legjobb, ha étkezés után, vagy két étkezés közt oltja szomját.
- Játék közben a gyerekek gyakran elfeledkeznek az ivásról, ilyenkor kínáljuk őket gyakrabban. Sportolás, séta alkalmával is mindig iktassunk be ivószüneteket
Forrás: www.allergiakozpont.hu

#1 Dr.BauerBela

AZ ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK KILÁTÁSAIRÓL


AZ ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK KILÁTÁSAIRÓL
Az allergiás bőrbetegségeket valamilyen külső anyag váltja ki. Ezek az anyagok általában kétféleképpen kerülnek kapcsolatba a szervezetünkkel: az egyik lehetőség, hogy közvetlenül a bőrre kerülnek és ott váltanak ki tüneteket. A másik lehetőség, hogy szájon át bekerülve közvetett módon váltanak ki bőrtüneteket.
A bőrallergia fajtái

1. Leggyakrabban ekcémás megbetegedés alakul ki, amikor az allergén közvetlenül éri a bőrt.
- Az ekcéma olyan bőrgyulladás, amely többnyire allergiás válaszreakcióra (válaszreakcióként) alakul ki. Kiválthatja például fém, nikkel vagy króm, amelyek számos tárgyban előfordulnak.

A tünetei szabad szemmel is jól láthatóak:

bőrvörösség
bőrszárazság
viszketés
ritkán kisebesedés és nedvezés
2. Az ekcéma mellett szintén tipikus allergiás reakció a bőrön a csalánkiütés, amely a bőrallergia egyik gyakori fajtája.
- A csalánkiütés egy azonnali válasz amely legtöbbször enyhe pír, viszketés, bőrdudor formájában jelenik meg a bőrön.
-Kiválthatja bőrrel érintkező növényi allergén, rovarcsípés, vagy kozmetikumok. Közvetlen érintkezés során a pollenek is okozhatnak csalánkiütést. Ebben az esetben például kirándulások alkalmával a lábszárt érő növényekről a bőrre kerülő virágporok váltják ki a tüneteket.

Belső kiváltói lehetnek baktériumok, vírusok, gombák is. Jelentkezhet ételek vagy gyógyszerek elfogyasztása után is.

Bőrallergia felismerése

Akár enyhe, gyors lefolyású, akár krónikus bőrallergiáról van szó, nagyon fontos, hogy mielőbb meghatározzuk a pontos kiváltó okot.
- Abban az esetben meg tudjuk előzni a bőrreakció újbóli jelentkezését, ha elkerüljük az ezt kiváltó anyagokat vagy fizikai behatásokat. Sajnos a kiváltó ok azonosítása időnként nehézkes, viszont önmagunk megfigyelése is nagyban segítheti az orvos diagnosztikus munkáját.
A bőr allergiás tünetei tulajdonképpen az immunitással is rendelkező hámsejtek, immunsejtek és ún. "memóriasejtek" túlzott válaszreakciói miatt jönnek létre - egy-egy egyénen váratlanul, hosszabb vagy rövidebb lappangási (szenzibilizálódási) idő elteltével.
Az allergiás bőrbetegségek igen sokfélék, és különéle eredetűek. Legjellemzőbb képviselőjük az ekcéma, melynek van akút, krónikus, veleszületett, kontakt és parazita eredetű, száraz vagy nedvező formája.
Mivel az említett memóriába örökre beíródik az allrgén,a kiváltó ágens, ez a betegség bármikor, egyre rövidebb időn belül és egyre hevesebben jelentkezik a beteg egész életén keresztül.
Azaz tünetmentesíteni lehet, de az okát megszüntetni, így végérvényesen meggyógyítani nem tudjuk. Különösen kedvezőtlen a kilátás a veleszületett, ún. endogén ekcéma esetében, bár megfigyelhető a tünetek mérséklődése néha serdülőkön vagy terheseken, amikor a genetikai háttér mellett jelentős hormonális viszonyok is megváltoznak.
Az ilyen csecsemőket már születéskor is a vörös, hámló bőr jellemez, hajas fejbőrükön "koszmó", korpázó hámlás figyelhető meg. Gyakran hozzák összefüggésbe ezt az "atópiás dermatítisznek" is nevezett kórképet különböző ételfehérjék allergizáló hatásával, ám emiatt csak akkor érdemes a piciket diétáztatni, ha konkrét megfigyelés alátámasztja gyanunkat, vagy vérvétellel kimutatható a konkrét allergén.          


#1 Dr.BauerBela