Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 30., kedd

A SZÉNANÁTHA TÜNETEI ÉS KEZELÉSE GYERMEKKORBAN


Szénanátha tünetei és kezelése gyermekkorban




Az allergiás megbetegedések egyidősek az emberiséggel. Az első nyilvánvalóan allergiás történés leírása az ókori Egyiptomból származik, i.e. 3000 körül. Nevezetesen Menes fáraót csípte meg egy darázs, aki ebbe belehalt. 
Az allergia, egyébként ártalmatlan (pl.: táplálék alkotórész, pollen, házi por) vagy kevéssé kóros (pl.: rovarcsípés), illetve szintetikus anyagokra (pl.: gyógyszer) adott azonnali vagy krónikus gyulladásos válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer szabályozási rendellenessége játszik közre.
A szénanátha tünetei 

Napjainkban az allergia leggyakoribb megjelenési formája a szénanátha, amely pollenekkel szembeni túlérzékenységi reakció.
Legfőbb tünetei a tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás. A tünetek gyakran a legkülönbözőbb kezelések ellenére hetekig fennállnak. Az orrtünetekhez társulhatnak szemtünetek, melyek viszketésből, könnyezésből állnak. A vakarás leggyakrabban rontja a tüneteket.
További társtünetek lehetnek a szájpad-, fülés garatviszketés, valamint a köhögés. Köhögéskor rendszerint száraz ingerköhögésről beszélhetünk, a beteg ilyenkor nem tud váladékot felköhögni. Az allergia súlyosabb mélylégúti formája az asthma, mely nehézlégzéssel jár.

Szénanátha gyermekkorban

Gyermekkorban a szénanátha sokszor nem vált ki feltűnő tüneteket.
-Ezért a szülőknek különösen fontos odafigyelni gyermekük nem feltétlenül riasztó tüneteire is. Ismétlődő náthás panasz - orrdugulással vagy anélkül, melynek legfőbb tünete, hogy a gyermek a száján veszi a levegőt, nem csukja be azt - esetén, ha a tünetek periodikusan ismétlődnek, vagy heteken át tartanak, gondoljunk az allergia lehetőségére.

Állhat allergiás eredet a náthával nem járó orrdugulás,
illetve a jellemzően tavasszal, nyáron megjelenő középfülgyulladás hátterében is.
-Ha gyermekünk sokszor nyúl a füléhez, panaszolva annak viszketését, vagy azt vesszük észre, hogy vékony tárgyakat dug bele, vakarva hallójáratát, szintén gondoljunk esetleges pollenallergiára. Jellemzően a hajnali órákban megjelenő indokolatlan száraz köhögés esetleges allergiás asthma kialakulására hívhatja fel a figyelmet.

Ha gyermekünk panaszai mindig ugyanazon a helyen jelennek meg, pl.: nyaraló, a lakás meghatározott szobája, vagy időben ismétlődnek, szintén allergia állhat a háttérben. Február végi, kora tavasszal jelentkező szemviszketéssel járó náthás panaszok mogyoróval szembeni érzékenységre utalhatnak. Ugyanígy a július közepétől november végéig tartó panaszok parlagfű allergia lehetőségére hívják fel a figyelmet.

A szénanátha kezelése

A szénanátha kezelése nagy körültekintést igénylő feladat. Fontos a gyógyszerek folyamatos szedése, a tünetekhez igazodva.. Ne hagyjuk gyermekünket a megfelelően kiválasztott szerek nélkül közösségben. A nem kezelt allergia tönkreteheti éjszakáját, nappalát egyaránt.

#1 Dr.BauerBela

2013. április 29., hétfő

-BLITZ DIAGNÓZIS A GYERMEKGYÓGYÁSZATI GYAKORLATBAN-NEMZETKÖZI PREMIER PLAN-

BLITZ DIAGNOSTIC IN PEDIATRIE-ROMÁN NYELVÜ KIADÁS.DR.BAUER ADALBERT..Ph.D. #1 Dr.BauerBela

-BÁNYAVIRÁGAIM-


-ITT MINDEN BÁNYAVIRÁG EGY-EGY EMBERI SORS EMLÉKÉT IDÉZI-
#1 Dr.BauerBela

A BŐRCISZTÁKRÓL GYERMEKKORBAN- KÉPEKBEN-


A cisztákról képekben


 A  ciszta tulajdonképpen a magzati létből visszamaradt, rendszerint nem differenciálódott (tehát nem szervre jellemző) szövetekből létre jött képződmény. A bőrön kívül más testtájakon is előfordulhat.
              A ciszták kezelése egyértelműen műtéti, semmilyen más trükk nem létezik ennek a bonyolult tartalmú (sokszor kenőcsös bennékben akár hajat, szőrt, fogat, csontot, stb) "magzati maradvány"-nak a felszámolására.

Különböző testrészeken előforduló ciszták.

-Az akné cisztás formája


-Térdkalács alatti ciszta


-Nyaki ciszta


-Veleszületett bőrciszta a deréktájon


-Az orrgyök bőr cisztája


-Jellegzetes bőrciszta


-Idem a térd izületen


-Idem az ötödik kézujjon


-Bőrciszta a fülkagylón


Idem az orrhegyen


-A külső nemi szerven


-Bőrciszta a csuklón


-A foginyen


-A nyakon a  gége alatt-thyreoglossus/





#1 Dr.BauerBela

2013. április 27., szombat

LÁBGOMBA


#1 Dr.BauerBela

A PETEFÉSZEK CISZTA


A petefészek ciszta

VÁZLATOS ÁBRÁZOLÁS
A petefészek ciszta, (latinul Cysta ovarii) egy - a petefészekben kialakuló - folyadékkal teli, zárt üreg. A petefészekben normálisan is keletkeznek ciszták, például a tüszőérés folyamán. Kialakulása okait, felismerését és kezelését gyüjtöttük össze.
Orvosi gyakorlatom alatt 2 esetben találkoztam serdülőkori betegeknél petefőszek ciszta megcsavarodásával.Mindkét eset komoly diagnosztikai problémákat jelentett számomra.Lévén hogy egy létező,  heveny hasi kórkép nem tartom érdemtelennek hogy röviden ismertessem a kórkép lényegét./Dr.Bauer/

Mi a petefészek ciszta kialakulásának okai?

A ciszták kialakulásának több lehetséges magyarázata van, pontos oka azonban nem ismert.

.
·                 Gyakran a tüszőérés folyamatában a tüszőrepedés elmarad, a benne lévő folyadék (savó) tovább szaporodik, s így jön létre a funkcionális ciszták, retenciós tömlők, folliculáris ciszták döntő többsége.
·                 A petefészket stimuláló horomonok is okozhatnak cisztát. Ezeket a kezeléseket főleg a meddőség kezelésében alkalmazzák, ilyenkor a két petefészek megnő és akár tojásnyi méretű ciszta is kialakulhat bennük. Ezek a ciszták később akár vissza is húzódhatnak, akár teljesen meg is szűnhetnek a kezelés befejeztével, vagy a menstruációt követően.
·                 Endometriózis kapcsán is kialakulhat a petefészekben menstruációs vérhez hasonló folyadékkal telt tömlő, melyet a színe utána ún. csokoládécisztának nevezünk.
·                 A petefészek állományában, a magzatfejlődés korában betolakodott rendellenes sejtmaradványokból is létrejöhet egy ún. dermoid ciszta, amely különféle szöveti elemeket - haj , szőr, fog, stb. - tartalmazhat. Ezek eltávolítása műtétet tesz szükségessé. Szerencsére a fiatal- és termékeny korban jelentkező petefészek tömlők döntő többsége jóindulatú. Lényegesen nagyobb a rosszindulatúság veszélye a változókor után.
A jóindulatú ciszták kialakulásában alkati tényezők, illetve a petefészket stimuláló magasabb hormonszintek is szerepet játszhatnak.
 A rosszindulatú folyamatok kialakulásának hátterében a környezeti tényezők hatása mellett gyakran öröklött, betegségre hajlamosító genetikai tényezők, illetve helytelen életvitelből, egészségtelen életmódból adódó rizikófaktorok (dohányzás, alkohol, stressz, kemikáliák, stb.) állnak.
.

Hogyan ismerhető fel a petefészek ciszta és milyen tünetei lehetségesek?

A kisebb petefészek ciszták legtöbbször tünetmentesek, semmilyen panaszt nem okoznak, és csak a nőgyógyászati szűrővizsgálat, vagy egyéb okból elvégzett ultrahang vizsgálat során kerülnek felismerésre.
.
A nagyobb ciszták azonban gyakran a következő tüneteket is okozhatják
.
·                 menstruáció késése, vagy kimaradása
·                 heves alhasi fájdalmak, görcsök a havi vérzés ideje alatt
·                 medencetájéki fájdalmak
·                 has feltűnően nagy lőredomborodása
·                 rendszertelen vérzés
Az alhasi fájdalom fokozódhat mozgásra, jelentkezhet közösülés közben. Szintén előfordulhat vérzészavar, melyet a tömlő hormontartalma, illetve az elmaradt ovuláció kapcsán a sárgatest hiánya okozhat. A fájdalom mértéke nem feltétlenül arányos a ciszta nagyságával. Időnként a ciszták megnagyobbodnak, bevérzések keletkezhetnek bennük, esetleg a tömlő megcsavarodik (torquatio).
- Ez utóbbi akár igen heves, késszúrásszerű fájdalmat okozhat. Bizonyos esetekben a tömlők megrepednek, tartalmuk a hasüregbe kerül. Ez átmenetileg kisebb alhasi görcsöt, fájdalmat okozhat, azonban a folyadék az esetek döntő többségében szövődményt nem okoz, a hasüregből nyomtalanul felszívódik.
- Rosszindulatú folyamat esetén a hasüregben nagy mennyiségű folyadék gyűlhet meg, ami elődomborítja a hasfalat, ezt nevezzük szaknyelven ascites - nek.
.

 Jó, vagy rosszindulatú a petefészek ciszta?

A beteg életkora, panaszai, a tapintásos és az ultrahang vizsgálatokkal (UH) nyert információk alapján mérlegelhető a ciszta jó- vagy rosszindulatú természete.
- A jó- vagy rosszindulatú jelleg, valamint a betegség pontos típusa ultrahang-vizsgálattal és tumormarkervizsgálattal nagy valószínűséggel meghatározható, és csak ritkán szükséges műtéti beavatkozás. Ekkor szövet-, illetve sejtminta vizsgálatával állapítható meg biztosan a jó vagy rosszindulatúság.
Az egyszerű, jóindulatú ciszták rendszerint egy-két menstruációs ciklust követően spontán eltűnnek. Beavatkozásra általában nincs szükség.
.

Mikor szükséges beavatkozás?

Amennyiben a ciszta hónapokig észlelhető, 5 cm-nél nagyobb az átmérője, szöveti elemeket tartalmaz, a hasüregben bő szabad folyadék van, úgy a felmerül a rosszindulatúság, és a ciszta műtéti eltávolítása jelenti a szokásos protokollt.
.

Egyéb kezelési lehetőségek

Az orális fogamzásgátló tabletták alkalmazása csökkenti egyes jó- és rosszindulatú cisztatípusok előfordulási gyakoriságát, így nem ritka, hogy a petefészek nyugalomba helyezése érdekében pár hónapra fogamzásgátló tablettát javasol orvosunk.
.

#1 Dr.BauerBela

TÁRSADALMI FELFOGÁSOM


TÁRSADALMI FELFOGÁSOM

Vitathatatlan hogy létezik egy társadalom vagy nemzet adott mindennapjaiban vagy akár történelmi időszakaiban egy kialakuló vagy kialakult erkölcsi értékrend. Ez függhet egy család nemzedékeinek sorsától a felmenő ágakon,saját társalmi élményanyagától,az asszimilált történelmi vagy kulturális színvonalától,azoktól az értékektől amit a társadalomnak nyújtott az istenfélő, de ugyanakkor embert féltő hivatásának humanitárius vonatkozásaitól stb. De ez mindmegannyi –BELSŐ ÜGY,és nem a politika, mocsaras sárdobálás és iszapbirkózás,öncélú hadszíntere és világpiaci erkölcsi kiárusítása a magyar nemzetnek. Ezt az adandó méltóságot minden emberben tisztelni kell. Ha ezt egy nemzet nem képes magáévá tenni,kizárja magát a civilizált világból.
                   Hogy senki sem marasztaljon el alakoskodással elmondom hogy minden embertársam tisztelete és meggyőződése figyelembevételével a szociáldemokrácia elveit vallom de nem bigott módon,hanem ezen kritériumainak állandó újraértékelése mellett.
                   Hogy mi érlelte meg bennem ezt az erkölcsi hovatartozást,talán azt is elmondom nyíltan-
                   -Az elődeim és saját magam, nagyon küzdelmes élete. Már kisdiák koromtól vakációimat, az építő iparban, valamint vasúti pályamunkásként töltöttem,és kialakult egy sorsközösség bennem azok sorsával akikkel dolgoztam.
                   -Már korán felmértem azt magamban hogy mióta a világ,világ” egyesek élete emésztő gond,míg mások élete gondtalan emésztés”
                   -Minden lelki és értelmi képességem 54 éven át a –minden kategóriájú,emberi lényt szolgálta teszem hozzá tiszta szívvel. Az egész orvosi pályámat a betegek nincstelensége,nyomora és szenvedése árnyékában töltöttem mindennap.
                   -A sors úgy alakította hogy már mint fiatal orvos elég hosszú ideig éltem és dolgoztam az egyik legkíméletlenebb,legdrámaíbb létű emberközösségben-a bányászok között és osztoztam szenvedéseikben.
                   -Az ember világnézete családjának a sorsa,munkája és tisztességes bére után alakul-tehát ezt a csúcson ücsörgőknek sohasem lenne szabad elfelejteniük,de sajnos mindennap ezt teszik és gátlástalanul megröviditik embertársaik amúgy is szegényes anyagi és szellemi társadalmi kelléktárát. Amikor gazdaságilag élére van állítva a penge,mindig a nélkülözőktől hasítanak még egy darabot.
Amiket itt leírtam az nem politikai hitvallás,hanem a maga útját megjárt ember élményanyaga/ha ez nem is trendy/és a társadalom ilyen vagy olyan megítélése. Maradjon az enyém a gondolat és érzelem igazsága.


#1 Dr.BauerBela

A KORASZÜLÖTTSÉGRŐL


Koraszülöttség, koraszülés - rizikótényezők, tudnivalók





Milyen gyakori?
Milyen okok vezethetnek koraszüléshez?
Hogyan csökkenthető a kockázata?
Mit kell tudni a koraszülött csecsemőről?
Hogyan fejlődnek tovább?

Megelőzés és tudatosság – családtervezés, majd terhesgondozás, egészséges életmód, kiegyensúlyozott táplálkozás, mozgás, káros szenvedélyektől mentes élet, betegségek körültekintő orvoslása – ezen fogalmak mentén kell gondolkodnunk ahhoz, hogy leendő szülőként mindent megtegyünk 
magzatunk optimális fejlődéséért

A kihordási idő

A fogantatástól számított 37- 42. hétig tart a magzat normál kihordási ideje. 
A születendő gyermek szervezete ennyi idő alatt készül fel arra, 
hogy az anyától függetlenül is életképes legyen.

Az érett újszülöttek súlya 2500g és 4500g között mozog.

Az időre, ám 2500g alatti súllyal - kis súlyú újszülött -, valamint a 37. hét előtt megszületett koraszülött gyermekek - jellemzően 2500g alatti súllyal - rizikócsoportot alkotnak a normál fejlődés szempontjából. A méhen belül eltöltött idő és az elért testsúly alapján 
a 24. fogamzási hét és az 550g - extrém kissúlyú és éretlen koraszülött - 
vált alsó határértékké az életben maradási esélyek tekintetében
.  

Kis súlyú újszülöttek


Az un. kis súlyú újszülöttek esetében a fejlődési folyamatok már a méhen belül megrekednek annak ellenére, hogy az ott eltöltött időhossz optimális . Ezekben az esetekben – nagy valószínűséggel - valamilyen fejlődési rendellenesség állhat a háttérben. A méhen kívüli további fejlődés szempontjából fontos a fokozott megtámogatás ezen gyermekek esetében is, hiszen ekkor is éretlen szervezettel van dolgunk.
Statisztikai adatok szerint a terhességek kb. 8-11%-a fejeződik be
hamarabb (100 szülésből 8-10 esetben), mint az várható lenne.
Időben minél távolabb vagyunk a „kiírt” időponthoz képest, annál komolyabb, súlyosabb következményekkel kell számolni az újszülött állapotát illetően.
A csecsemőhalálozások és a később kialakuló állapotok (érzékszervi-, értelmi-, mozgássérülések, magatartás-, figyelemzavar, tanulási problémák) 
hátterében nagy százalékban találjuk a koraszülöttségből eredő eltéréseket.
Ezért kell lehetőleg mindent megtenni azért gyermekvállalóként is, hogy a koraszülés esélyét csökkentsük és ezért kiemelt fontosságú az orvostudományon belül is a koraszülés kockázatának kiszűrése és megelőzése.

Van normál menetrend, az újszülött nincs "készen"

Az anyaméhben való fejlődésnek is meghatározott üteme van, a különböző szervrendszerek egy előírt program szerint fejlődnek. Mivel az érett újszülöttnél sem záródnak le még a fejlődési folyamatok, vagyis a gyermek születésekor még „nincs készen”, ezért egy idő előtti születésnek nagy a kockázata a tekintetben is, hogy milyen „készültségi” fokon állnak az egyes működési folyamatok (például elég érett-e a tüdő, az idegrendszer stb. ahhoz, hogy jól reagáljon az ingerekre stb.).

Mi okozza?

Az objektív okokat vizsgálva megállapítható, hogy csak kb. az esetek felénél találunk konkrétumokat a háttérben.
Többek között magzatkárosító környezeti tényezők is fellelhetőek a kórtörténetben - méhen belüli fertőzések, az anya alultápláltsága, a különféle élvezeti szerek használata stb.-, gyakoribb a fiatalon, illetve a rövid időn
belül többször teherbeeső nők között, ikerterhességeknél és súlyosabb
anyai betegségek (pl. magasvérnyomás, epilepszia) esetén is.

Konkrét, ismert ok nélkül

Sokszor azonban minden gondosság és elővigyázatosság mellett, konkrét kiváltó ok nélkül is megindul az idő előtti szülés. Az esetleges koraszülésnek sokszor vannak jól diagnosztizálható előjelei (pl. intenzív méhösszehúzódások, kinyílt méhszáj) és ekkor - az orvos előírásainak megfelelően - meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket (ágynyugalom, gyógyszeres kezelés).
Amennyiben kivitelezhetetlen a szülés megindulásának késleltetése,
megfelelően felszerelt és megfelelően képzett szakorvosi teamnek
kell várnia a kis jövevényt.
A koraszülöttek esetében hosszú – több napos, hetes, hónapos –
kórházi ellátásra kell számítani.


Koraszülött csecsemő inkubátorban

Éretlen idegrendszer

A koraszülöttekre jellemző, hogy az idegrendszer egésze - így többek között
a légzés-, a száj- és a garat mozgását szabályozó terület is - éretlen. A légzést szabályozó központ és a tüdő, mint szerv fejletlensége miatt gyakori a légzés leállás (apnoe), a nyelő- és a szopó mozgás szabályozásáért felelős területek éretlensége nehezíti a táplálkozást, amihez hozzájárul az is, hogy a bevitt tápanyag feldolgozása is nehezebb az emésztőrendszer nem megfelelő működése miatt (kicsi a gyomor és lassú a feldolgozás).

Orvosi segítség a táplálásban

A nagyon éretlen újszülöttek esetében gyakran a vénán-, majd a szondán keresztüli táplálás jelenti a megoldást mielőtt a szájon át történő tápanyagbevitelre is lehetőség nyílik.

Gyakoribb a sárgaság

Jellemző a májműködés éretlensége - a bilirubin nevezetű epefesték lebontása nehezített
az ahhoz szükséges enzim hiánya miatt – és emiatt a sárgaság gyakrabban alakul ki koraszülötteknél, mint az érett újszülötteknél. Általában enyhe lefolyású a sárgaság,
de súlyosabb esetekben agykárosodást is okozhat.

Az agyvérzés kockázata

A koraszülöttek esetében nagy az esélye egy esetleges agyvérzés kialakulásának is,
főként a 32.terhességi hét előtt megszületetteknél, azoknál akiknél valamiféle komplikáció lépett fel a szülés folyamán, illetve akiknél a szülést követően légzészavar áll fenn.
Attól függően, hogy az agyvérzés melyik területen és mekkora kiterjedéssel zajlik le,
attól függ a következmények súlyossága (normál fejlődéstől a halálozásig terjed a skála).

Gyenge immunrendszer

Az egyik legnagyobb veszélyt az általában gyenge immunrendszer jelenti a koraszülöttek számára.
A normál lefolyású terhesség utolsó heteiben a méhlepényen keresztül a különböző fertőzésekkel szembeni védekezésre alkalmas ellenanyagok vándorolnak át az anya szervezetéből a magzatba.
Koraszülötteknél ez a fázis kimarad, ezért fokozottan ügyelni kell a higiénikus és fertőzésmentes környezet biztosítására és a kezelésük során alkalmazott orvosi eszközök megfelelő sterilizálására is.

Testhőmérséklet

A szülést követően az új környezethez való alkalmazkodásban fontos szerepe van
a testhőmérsékletet szabályozó központ működésének is.
Érett újszülöttek, csecsemők esetében is sokszor okoz kellemetlenséget, hogy ezen központ működése sokáig rugalmatlan és eleve nehezen alkalmazkodnak a környezet hőmérsékletének változásaihoz.
Koraszülött gyermekek testhőmérséklete hamar le tud hűlni,
mert a kicsi súlyhoz nagy testfelület társul és így nagy a szervezet hőleadása.
Ezért, a koraszülött inkubátorban történő elhelyezése az ideális testhőmérséklet fenntartása miatt is elengedhetetlen.

Az orvostudomány felkészült

A koraszülött gyermekek életbentartására már felkészült az orvostudomány, ismerik a veszélyeket és azok kivédését, kezelését is. A speciális koraszülött osztályokon mindent megtesznek azért, hogy az életfunkciók tekintetében minél rövidebb idő alatt normalizálódjon a gyermekek állapota és minél hamarabb az otthoni környezetben folytathassák az eddig nehezített életüket.

És a pedagógia?

A koraszülött gyermek pedagógiai szempontból is külön figyelmet érdemel, hiszen azáltal, hogy az idegrendszer kisebb-nagyobb mértékben érintett lehet a koraszülés következtében (eleve éretlen működés, egyéb oxigénhiányos állapotok stb.), fennáll a kisebb-nagyobb fejlődési rendellenességeknek, fejlődési módosulásoknak az esélye is.
Ezért a koraszülött gyermekek fejlődését hosszabb időn át kontrollálni, figyelni kell,
így várhatóan az ún. normális fejlődéstől való eltérést időben fel lehet fedezni,
és el lehet kezdeni a megfelelő terápiát is egyúttal.

Korrigált életkor

A korrigált életkor elterjedt fogalom a koraszülött gyermekek fejlődésének a nyomon követésében. A korrekcióra azért van szükség, mert adott volt egy előre megállapított várt születési időpont, amihez képest idő előtt megszületett a gyermek, éretlenebb szervezettel.
Így akkor, amikor az egyes képességeknek a fejlődési ütemét elemezzük, nem a valós életkort kell figyelembe venni, hanem abból ki kell vonni azt az időintervallumot, amennyivel hamarabb látta meg a napvilágot az újszülött. Így például egy naptár szerinti egy éves gyermek, ha 8 héttel hamarabb született, akkor az ő fejlődési kora 10 hónap és ez esetben nem várjuk még el azt tőle, hogy önállóan, vagy kapaszkodva járjon, de azt igen, hogy másszon és kapaszkodva felálljon.
Azok a gyermekek, akik bár korábban, de időarányosan megfelelő súllyal születtek elég rövid időn belül utolérik az időben született társakat, náluk hamar megszűnik a „korrigált életkoros” számítás és utána a valós életkor számít a teljesítmények értékelésekor.
Minél távolabb van a valós születésnek a dátuma a várt időponthoz képest, illetve ha egyéb sérülések, rendellenességek is nehezítik a fejlődést, annál tovább marad érvényben a korrigált életkor figyelembevétele.

Tanulási-, figyelem-, magatartás zavar

Tény: a tanulási-, figyelem- és magatartás zavarral küzdő gyermekek között szép számmal találhatunk koraszülött gyermekeket is. Az ő esetükben is az a cél, hogy valamennyi képességüket az életkoruknak megfelelő szintre hozzuk fel és a speciális mozgás- és egyensúlytréningek segítségével felszámoljuk az éretlen idegrendszeri működés folyományként kialakult tünetegyütteseket.

Az élet a születés után folytatódik ...

Általában véve is elmondható, hogy a mai modern terhesgondozás, szűrővizsgálatok
igazán hatékony, fejlett segítséget nyújtanak az ember életének első 9 hónapja alatt.
Ez rendkívül fontos, és örömteli, hiszen életünk nem a születéssel kezdődik,
és ezekkel az erőfeszítésekkel az orvostudomány hatalmas fejlődést tett,
hogy a fejlődés legintenzívebb, legfontosabb szakaszában asszisztáljon.

Az agyi éréséi folyamatok is folytatódnak tovább

Gyakran hangsúlyozzuk, ismételjük, hogy az élet nem a születéssel kezdődik.
- és gyermekkel foglalkozó szakemberek - figyelmét, hogy az élet a születéssel nem is ér véget!
Az a robbannásszerű fejlődés, ami az anyaméhben indult el, a születéskor nem ér véget.
Az első életévekben hasonló intenzitással folytatódik, egészen 6-7 éves korig,
az un. iskolaérettség eléréséig.

Az első 6-7 év

Ez az időszak ugyanolyan fontos, mint az első 9 hónap, hiszen ezalatt megy végbe,
fejeződik be az agyi- és idegrendszer teljes érése, ekkor szilárdulnak meg azok
az idegrendszeri funkciók, képességek, amelyekre életünk minden területén
szükségünk lesz (tanulás, munka, sport, magánélet).

Képességfelmérés

A terhesgondozás, és szűrővizsgálatok sokasága gondoskodik arról, hogy az első 9 hónap fejlődése lehetőség szerint normál mederben haladjon.

Ezért buzdítunk minden szülőt arra, hogy - különösen koraszülött gyermekével - már néhány hónap után (amint szívesen mozdulnak ki otthonról) keressen fel szakavatott gyógypedagógust, konduktort.
A születés után a terhesség alatti szűrővizsgálatokhoz hasonlóan fontos, hogy szakember mérje fel, hogyan is állnak a baba különböző fontos funkciói: kognitív funkciók (észlelés, figyelem, emlékezet, gondolkodás), mozgás-, beszédfejlődés és a szociális érettsége. Amennyiben valamilyen terület fejlettsége nem megfelelő, foglalkozni kell vele!



#1 Dr.BauerBela

2013. április 26., péntek

BAKTERIÁLIS MENINGITISZ


A bakteriális meningitisz
A  bőrbevérzések jelentőségéről-a piros pöttyök felismerése-élet vagy halál

 Meningococcus meningitis-Szeptikus bőráttétek

-Idem



Baktériumok okozta agyhártyagyulladást jelent
Okok
Három baktériumtörzs tehető felelőssé az összes meningitisz 80%-áért:
 a Neisseria meningitidis, a Haemophilus influenzae és a Streptococcus pneumoniae. Mindhárom normálisan is megtalálható a környezetben, az ember orrában és légzőrendszerében is anélkül, hogy bajt okozna. Néha ezek a baktériumok meghatározhatatlan okból megfertőzik az agyat. Más estekben a fertőzés fejsérülést vagy immunrendszeri rendellenességet követően jelentkezik.
Ritkán más típusú baktériumok, például az Escherichia coli (normálisan a vastagbélben és a székletben található) és a Klebsiella is okozhatnak meningitiszt. E baktériumok okozta fertőzés általában fejsérülést, agy- vagy gerincvelőműtétet, vér fertőződését vagy kórházban szerzett fertőzést követően alakul ki. Ezek a fertőzések gyakrabban fordulnak elő károsodott immunrendszerű betegekben. Veseelégtelenségben vagy kortikoszteroid szedés esetén nagyobb az esély a Listeria baktériumok okozta meningitisz kifejlődésére.
A meningitisz az egy hónaptól 2 éves kor közötti gyermekekben a leggyakoribb. Kevésbé gyakori felnőttekben, hacsak nincs különleges kockázati tényezőjük. Néhány embert érintő meningococcus meningitisz járványok azonban jelentkezhetnek laktanyákban, kollégiumokban vagy más, kis zárt csoportokban.
Tünetek
A meningitisz gyakran légúti fertőzést követően jelentkezik.
- Főbb korai tünetei a láz, a fejfájás, a merev tarkó, a torokfájás és a hányás. A tarkókötöttség nem fájdalmas, de az áll mellkashoz szorítása fájdalmat okozhat vagy lehetetlen. A felnőttek állapota 24 órán belül súlyossá válik, a gyermekeké még hamarabb.
- Nagyobb gyermekek és felnőttek ingerlékennyé, zavarttá, aztán fokozatosan aluszékonnyá válhatnak. Az állapot stuporig, kómáig romolhat, és végül halálhoz vezethet. A fertőzés agyduzzanatot okozhat és akadályozhatja a véráramlást, ami szélütés tüneteit okozza, beleértve a bénulást.Egyes betegekben görcsrohamok fejlődnek ki.
A Waterhouse-Friderichsen-szindróma a Neisseria meningitidis okozta, viharos tünetekkel járó, gyorsan rosszabbodó fertőzés, ami súlyos hasmenést, hányást, görcsrohamot, bélvérzéseket, alacsony vérnyomást, sokkot és gyakran halált okoz.
Gyermekekben 2 éves korig a meningitisz rendszerint lázat, táplálási problémákat, hányást, ingerlékenységet, görcsrohamokat és éles sírást vált ki. A kutacsok fölött a bőr feszessé válik és a kutacsok elődomborodnak. Az agykörüli folyadék áramlásának akadályozottsága a koponya megnagyobbodásához vezet (ezt az állapotot hívják hidrokefalusznak). Az idősebb gyermekekkel és felnőttekkel ellentétben az 1 évnél fiatalabb csecsemőkben nem alakul ki tarkókötöttség.
Kórisme
Mivel a bakteriális meningitisz (főleg ha a Neisseria meningitidis okozza) órákon belül halálhoz vezethet, sürgős orvosi beavatkozás szükséges.
- Megmagyarázhatatlan láz két éves korig azonnali teljes orvosi kivizsgálást indokol, különösen, ha a gyermek ingerlékennyé vagy szokatlanul aluszékonnyá válik, visszautasítja az ételt, hány, görcsrohamai vannak és tarkókötöttsége fejlődik ki. Bakteriális meningitisz gyanúja esetén a gyermeknek általában antibiotikumot adnak még a vizsgálati eredmények megérkezése előtt.

A fizikális vizsgálat során bőrkiütéseket (általában vörös vagy bíborvörös foltok), cianózist (a bőr kékes elszíneződése), tarkókötöttséget és egyéb, meningitiszre utaló jelet keresnek. Az egyik ilyen jel, hogy a csípők és a térdek behajlanak, amikor a gyermek fejét a mellkasához emelik. Másik jel az, hogy az orvos nem tudja kiegyenesíteni a gyermek behajlított térdét, amikor felemeli a lábát.
Ami a bőrvérzéseket illeti-akár gombostűfejnyi kiterjedésüek legyenek is értékelni kell főként ha a beteg gyermek általános állapota fokozatosan súlyosbodik-ILYEN ESETBEN AZONNAL FORDULJUNK ORVOSHOZ.Ezeknek a bőrvérzéseknek a  felismerése egy adott pillanatban meghatározhatja a betegség kimenetelét.
Meningitisz gyanúja esetén gyorsan el kell dönteni, hogy az bakteriális, vírusos, gombás vagy más típusú fertőzés, esetleg valami vegyület izgató hatása okozta-e. A lehetséges okok ugyanis sokfélék lehetnek és a kezelés mindegyikben különbözik.
A meningitisz kórismézésére és okának kiderítése céljából rendszerint gerinccsapolást végeznek. Vékony tűt szúrnak két ágyéki csigolya között a gerinccsatornába, hogy az agy-gerincvelői folyadékból mintát vegyenek közvetlenül a gerincvelő alatti területről. A mintát mikroszkóp alatt megvizsgálják baktériumokat keresve, illetve elküldik a laboratóriumba tenyésztésre, és a baktérium típusának azonosítására. A baktériumok érzékenysége megvizsgálható különböző antibiotikumokra vonatkozólag. A gerincvelői folyadék (ún. "agyvíz") cukortartalma, dús fehérjetartalma, a fehérvérsejtek száma és típusa segíthet a fertőzés jellegét meghatározni.
A gerinccsapoláson kívül tenyésztéses vizsgálatot lehet végezni a vérből, vizeletből, orr- és torokváladékból, valamint a bőr fertőzéseiből vett gennyből.
Kezelés
A bakteriális meningitiszt azonnal intravénás antibiotikumokkal kezelik és a gyulladás csökkentésére intravénás kortikoszteroidokat adnak. Egy vagy többféle antibiotikumot használnak, amelyek a legvalószínűbb kórokozókra biztosan hatásosak. Amint a kiváltó baktériumot azonosították (1-2 nappal később), az antibiotikumot átcserélik arra, amelyik a leghatásosabban kezeli a fertőzést. A kezelés része a láz, hányás, izzadás és étvágytalanság miatt elvesztett folyadék pótlása is.
Az orvos figyel az agyi fertőzés szövődményeire. A bakteriális meningitisz (főleg a Neisseria meningitidis okozta) alacsony vérnyomást okozhat. A betegnek többlet folyadékra vagy más gyógyszerekre is szüksége lehet az állapot kivédésére.
Kórjóslat
Azonnal megkezdett kezelés esetén a halálozás 10% alatti.
-Ellenben a diagnózis vagy a kezelés késése esetén, különösen nagyon fiatal gyermekekben és idősebbekben, a maradandó agykárosodás vagy halál esélye sokkal nagyobb. A legtöbb beteg teljesen meggyógyul, bár egyesekben görcsrohamok fejlődhetnek ki, ami egész életre szóló kezelést igényel. Maradandó szellemi károsodás és bénulás is követheti a meningitiszt.
Megelőzés
A Neisseria meningitidis okozta fertőzés vakcinával megelőzhető.
- Az oltást főleg járványokban, zárt közösségekben ahol járvány fenyeget, és olyanok esetében használják, akik ismételten találkozhatnak a baktériummal. Családtagoknak, egészségügyi személyzetnek és másoknak, akik közeli kapcsolatba kerültek a beteggel, szintén adhatnak antibiotikumokat,
- Minden gyermeket rutinszerűen kell oltani a Haemophilus influenzae b típusa ellen, ami segíthet megelőzni a leggyakoribb gyermekkori meningitiszt.


#1 Dr.BauerBela

2013. április 25., csütörtök

A SZÁJNYÁLKAHÁRTYA GOMBÁS FERTŐZÉSE/CANDIDA FERTŐZÉS/


#1 Dr.BauerBela

EGÉSZSÉGES GYERMEKNEK TESTNEVELÉS ALÓL NINCS FELMENTÉS


Egészséges gyemeknek testnevelés alól                                   nincs felmentés.



A felnövekvő nemzedéket elnézve a rendszeres, szervezett formában történő mozgás a gyermekek egészségét szolgálja – orvosként és szülőként is támogatnunk kell ezt a törekvést. Egyre több a túlsúlyos gyermek, és ennek az egészségügyre, társadalomra nézve is komoly következményei lehetnek.
- Árthat-e a testmozgás? Milyen esetekben kell testnevelésóráról felmentést kérni?


Betegség és tornaóra

A teljes tanévre szóló felmentés csak ritka esetben indokolt.
-Az ilyen betegségekben szenvedő gyermekek, pl. szívbetegek, egyes csont-ízületi betegségben szenvedők folyamatos szakorvosi felügyelet alatt állnak, így ők a szakemberrel megbeszélve teljes vagy részleges felmentést kapnak
-Más betegségek esetén, pl. cukorbetegség, asztma, de ide tartozik a túlsúlyos gyermek is, a mozgás nemhogy tilos, hanem jótékony hatású.
-Ilyen esetekben a megfelelő gyógyszeres, diétás beállítás mellett támogatni kell a gyermek testnevelésórákon való részvételét. Célszerű, ha a szülő a gyermekkel együtt felkeresi a testnevelő tanárt és megbeszélik a gyermek betegségével kapcsolatban felmerülő esetleges problémákat, azok lehetséges megelőzését, kezelését. 
- A harmadik nagy csoportba a gerincdeformitások, mint gerincferdülés (Scoliosis), görbe hát (Schauermann-betegség), hanyag tartás tartoznak.
-Itt sem indokolt a testnevelés alóli felmentés (ha a szakorvos erről másképpen nem rendelkezik), de a testnevelésóra nem helyettesíti a rendszeres és speciális gyógytornát, és fordítva.
-A fűzőt viselő gyermek fűzőben részt vehet az iskolai foglalkozásokon, legfeljebb egyes gyakorlatokat, pl. bukfenc, tigrisbukfenc nem tud elvégezni (bár erre is van példa).
- Ezen betegségben szenvedő gyermekek testnevelés alóli felmentésével a gyermek betegségtudatát erősítjük, kizárjuk őket a közös játékokból, a mozgás öröméből, így fokozódik elszigetelődésük, pedig éppen az integráció, a teljes, a többi gyermekhez hasonló életvitel elérése lenne kívánatos. 
Anya, írsz felmentést?
Az alkalmankénti felmentés is gyakran felmerülő kérdés.
- Természetesen akut, lázas megbetegedés esetén nem szabad aktív mozgást, sporttevékenységet végezni (iskolába sem kell menni). Két-három napig tartó lázas betegség után nyugodtan elkezdhető újra a mozgás, nem kell felmentés. 
-Tüdőgyulladás, elhúzódó lázas betegség, pl. mononucleosis infectiosa esetén hosszabb időre, akár hetekre, hónapokra felmentést kap a gyermek, de erről megint csak az illetékes orvos rendelkezik.
-Sérülések esetén, pl. bokaficam, térdfájdalom, sebész, traumatológus szakorvoshoz kell fordulni és az általa meghatározott időt betartva szüneteltetni a mozgást Lányoknál gyakori kérdés, hogy menstruáció kapcsán kell-e felmentést kérni, és ha igen, meddig. A menstruáció nem betegség, akinek nem jár különösebb tünetekkel, erős hasi görcsökkel, annak nem kell felmentés, akinek panaszai vannak, az a menstruáció első két napjára kérhet felmentést, bár a könnyed testmozgás sokszor enyhíti a tüneteket. Uszodába természetesen nem kell menni a menses teljes ideje alatt. 
Hajnali hajrá
Felső tagozatban és középiskolában a testnevelésórák számának növekedése az úgynevezett nulladik órák megszaporodását eredményezte.
-Pont ebben az életkorban fáradékonyabbak a gyermekek és reggel nehezebben kelnek ki az ágyból. De ez nem ok a felmentésre.
- Tinédzser- korban nagyon fontos az alvás, de inkább a korai lefekvést kellene a szülőknek szorgalmazni. Éjszakába nyúló csetelés, gépezés után másnap nehéz felkelni. Ugyanakkor a reggeli testmozgást követően aktívan, felfrissülten kezdődhet a nap. Ilyenkor azonban még fontosabb a reggeli étkezés, amely lehetőleg könnyen emészthető, de energiát adó étel legyen (joghurt, müzliszelet, banán).
-Kiadósabb reggelit még otthon, a sportolás előtt legalább háromnegyed órával fogyasszon a gyerek. Különben nagyobb fizikai aktivitásnál előfordulhat, hogy a tornaóra előtt útközben vett, sebtiben bekapott kakaó visszakívánkozik a gyomorból. 
Milyen sportot válasszunk?
Akinek még marad felesleges energiája, az délutáni szabadidős sportok közül válogathat.
-Erre vonatkozóan néhány jó tanács.
-Légúti betegségekben szenvedőknek, asztmásoknak az úszás, vízilabdázás ajánlható.
-Gerincferdülés esetén az ún. aszimmetrikus sportokat kerüljük, mint tenisz, vívás, gerelyhajítás, kenuzás. Egyre nagyobb divatja van a kondicionálótermeknek. Gyermekeknek ez nem ajánlott, serdülőknek is inkább a cardiogépeket javasoljuk.
-Súlyzós edzés esetén fontos a gyakorlatok pontos kivitelezése, megfelelő súllyal, amelyhez kérjük szakedző tanácsát, különben többet árt, mint használ. Súlytöbblettel rendelkezők ne ezt az edzésformát válasszák, mert plusz terhet ró az ízületekre, és a vérnyomást is emeli. Lányoknak a női fitneszedzések kiválóak, ezekre akár édesanyjukkal együtt is elmehetnek. A rendszeres testmozgás gyermekeink számára nagyon fontos. Szülőként támogatnunk, buzdítanunk kell a gyermekeinket a rendszeres testmozgásra, és jó példával előljárni. Egészséges gyermeknél – egy-egy kivételes alkalomtól eltekintve – nem indokolt a testnevelésórákról való felmentés.  


#1 Dr.BauerBela