Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 30., vasárnap

VIZUÁLIS KÓRISME GYERMEKBETEGSÉGEKBEN-

ÖSSZEFOGLALÓ-KÉPES ANYAG
#1 Dr.BauerBela

ADENOVIRUS FERTŐZÉS

Adenovírus fertőzés

Mik az Adenovírusok?
Az Adenovírusok olyan fajta vírusok, melyek leggyakrabban légzőszervi megbetegedést okoznak, pl felső légúti hurut, croup, hörghurut, bronchiolitis (a kis légutak gyulladása) vagy tüdőgyulladás, de okozhatnak kötőhártyagyulladást, húgyúti- vagy gyomor-bélrendszeri gyulladást is. A gyermekek bármelyik életkorban megfertőződhetnek ezzel a vírussal. Az Adenovírusok okozta légzőszervi megbetegedések leginkább a tél végén, tavasszal és a nyár elején fordulnak elő, a gyomor-bélrendszeri fertőzések viszont egész évben egyforma gyakorisággal fordulnak elő. Gyomor-bélrendszeri fertőzés 4 éves kor alatt gyakoribb. 10 éves korára lényegében minden gyerek átesik valamilyen formájú adenovírus fertőzésen.
Hogyan lehet Adenovírussal megfertőződni?
- Légúti fertőzések esetén: A beteg gyermek légúti váladékai tartalmazzák a vírusokat, így azok közvetlen kapcsolattal átvihetők más gyermekekre. A szabadba került vírusok pár óra hosszat még élet- és fertőzőképesek maradnak bármilyen élettelen felületen is (pl. evőeszköz, kilincs, játékok stb), így megtörténhet a fertőzés anélkül is, hogy a beteg gyermekkel közvetlenül érintkeztek volna.
- Gyomor-bélrendszeri fertőzések esetén: Az átvitel feco-orális (azaz a szájon keresztül széklet jut a szervezetbe). Ez általában a nem megfelelő kézmosás eredménye, de előfordulhat szennyezett étel vagy folyadék fogyasztásakor is.
Mik a fertőzés tünetei?
A tünetek sok más vírusfertőzés tüneteire hasonlíthatnak, leggyakoribbak a következők:

Légúti fertőzés esetén 2-14 nappal a vírus szervezetbe kerülése után:
•        orrfolyás,
•        torokfájás,
•        láz,
•        köhögés (lehet súlyos is, általában száraz, nem váladékos),
•        megnagyobbodott nyirokcsomók,
•        fejfájás, rossz közérzet.
Gyomor-bélrendszeri fertőzés esetén 3-10 nappal a fertőződés után:
•        hirtelen kezdődő vizes hasmenés,
•        láz
•        hasi fájdalom, haspuffadás.
(Ezek a tünetek általában a 4 év alatti gyermekekere jellemzők, és eltarthatnak akár két hétig is.)
Hogyan diagnosztizáljuk a fertőzést?
A részletes kórtörténet felvétele és a fizikális vizsgálat mellett a betegnél történhet még:
- vérvétel,
- orr- vagy torokváladéktenyésztés,
- széklettenyésztés
- mellkasi röntgen felvétel.
Jelen pillanatban nem áll rendelkezésünkre olyan (anyagi szempontból is elérhető) vizsgálat, amellyel tökéletes biztonsággal azonosítható lenne az Adenovírus-fertőzés. Az Adenovírusok által okozott betegségek kezelését lényegesen nem befolyásolja az, hogy ismertjük-e pontosan a kórokozót vagy sem.
Hogyan kezeljük ezeket a fertőzéseket?
A terápiát minden esetben a kezelőorvos a beteg igényeinek megfelelően, egyénre szabottan alakítja ki. Mivel vírusfertőzésről van szó -legyen a gyermek bármilyen súlyos állapotban- az antibiotikumok nem hatásosak. Specifikus Adenovírus-ellenes gyógyszerrel nem rendelkezünk, így a kezelés során arra törekszünk, hogy a gyermek tüneteit, panaszait enyhítsük.
Légúti megbetegedés esetén:
•        Fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ha a gyermek nem iszik eleget, infúziót kell kapjon.
•        Hörgőtágító gyógyszerek. Ezek nehézlégzés esetén használatosak, a légutak átmérőjét növelve könnyítik a légzést, gyakran spray, vagy inhalációs formában alkalmazzuk.
•        Oxigén arcmaszkon, orrszondán, vagy garatszondán keresztül.
•        Gépi lélegeztetés, amennyiben a fenti módon nem tartható fenn kielégítő gázcsere, illetve a gyermek az elhúzódó betegség miatt kimerült.
Gyomor-bélrendszeri megbetegedés esetén:
•        Ebben az esetben döntő fontosságú a bő folyadékbevitel (víz, anyatej, tápszer vagy szájon keresztül adandó rehidráló oldatok - olyan oldat amely megfelelő mennyiségben tartalmaz elektrolitokat.) Ebben az esetben (se) adjunk a gyermeknek energiaitalokat!
•        Ha a gyermek kívánja, folytassa a normál táplálkozást, nem kell szigorú diétába fogni.
Ha a gyermek kiszáradás miatt kórházba kerül,
•        infúziót kap,
•        esetleg nasogastricus szondát vezetnek le (vékony gumicső az orron keresztül a gyomorba vezetve), hogy azon keresztül táplálják, illetve a folyadékot pótolják,
•        vérvétele történik, hogy a folyadék mellett a hiányzó elektrolitok mennyiségét is felmérhessék.
Hogyan előzhető meg a fertőzés?
Legfontosabb az alapos és gyakori kézmosás. Lehetőleg kerülni kell a betegekete, illetve azokat a helyeket, ahol ilyen betegek megfordulhatnak (pl. gyermek ne menjen kórházba látogatóként).
Milyen szövődményekkel járhat a fertőzés?
•        Azokban a gyermekekben akikben az Adenovírus tüdőgyulladást okoz, nagyon ritkán kialakulhat súlyos tüdőbetegség. Az Adenovírusok ezen fajtáji által okozott súlyos tüdőbetegségnek a halálozása ma is 10% körüli.
•        A gyomor-bél fertőzések ritka, de súlyos szövődménye lehet a bélösszecsúszás (csecsemő- vagy kisdedkorban). Ilyenkor a bél -mint egy teleszkóp- összecsúszik, ezzel akadályt képezve a bélüregben. Ez sürgős, általában sebészi beavatkozást igényel. A bélösszecsúszás tünete lehet a jelentős hasi fájdalom, véres széklet, hányás, haspuffadás.
•        A gyermek hosszú időre tünetmentes hordozóvá válhat, azaz a környezetét folyamatosan továbbfertőzheti.
________________________________________
A visszalépéshez használhatja böngészője "vissza" gombját, a fenti menüsort, vagy kattintson ide!

Ezeken az oldalakon található információk csak tájékoztató jellegűek,
semmi esetre sem helyettesítik az orvosi konzultációt. #1 Dr.BauerBela

CISZTA

Ciszta

A ciszta kötőszövetes  tokkal körülvett, folyadékkal (víz, vér, váladék, vizelet, emésztőnedv) vagy gázzal töltött, kóros, zsákszerű testüreg, melyet tömlő-nek is neveznek. A görög kystis = hólyag, tömlő szóból származik. A ciszták daganatra hasonlító elváltozások a test különböző részein. Nagyon sok típusuk van. Általában jóindulatúak (benignus), ritkábban rosszindulatúak (malignus). Ciszták leggyakrabban bőrön és a nemi szervekben keletkeznek.

Cisztaformák

Bőrciszta

Bőrciszták - faggyúciszták vagy kásadaganatok - létrejöttének az oka, hogy a bőr faggyúmirigyei eltömődnek. Ezek a fájdalmatlan csomók idővel megnőnek, és sűrű folyadék tölti ki őket. Ha túl nagy méretűek lesznek, el kell őket távolítani, mert zavaróvá válhatnak, illetve elfertőződhetnek.

Petefészekciszta[

A petefészekciszták többsége jóindulatú (azaz nem rákos), és sok esetben maguktól, kezelés nélkül elmúlnak. Néha azonban egy-egy ciszta igen nagyra megnőhet, s ilyenkor műtéttel kell eltávolítani. A petefészekcisztáknak nincs jellegzetes saját tünete, de kihatással lehetnek a menstruációra. Fájdalmas, erős vérzést okozhatnak, esetleg a menstruáció teljes elmaradását. A nagy ciszták fájdalmassá tehetik a közösülést, vagy hasi fájdalmat okozhatnak. A petefészekcisztákkal összefüggésben néha endometriózis alakul ki. Ilyenkor a cisztákat barna folyadék tölti ki ("csokoládéciszták").

Hereciszta

A ciszta nem magában a herében, hanem az azt felülről borító mellékherében alakul ki. Igen gyakori, főleg a 40 évnél idősebb férfiaknál. Beavatkozást nem igényel, csak ha zavaróvá válik - ilyenkor műtétileg eltávolítható.

Kialakulása

Egyes mirigyek kivezető nyílásainak elzáródásakor alakul ki, mivel a váladék nem tud elfolyni, felgyülemlik a mirigy üregében, amelynek belső falát tágítja, eközben egyre nagyobb nyomás keletkezik. A nagy nyomás hatására a mirigy működése is leállhat, de előfordul, hogy az elzáródás megszűnik és a ciszta kiürül, melyet újabb elzáródás követhet. Gyakran nem okoznak zavart, ilyenkor eltávolításuk nem szükséges. Rosszindulatúvá válás, vagy a környező szövetek, szervek nyomása miatt azonban eltávolítása elkerülhetetlenné válhat.
-Bőr ciszta

-Synoviális ciszta



#1 Dr.BauerBela

NAPÉGETTE GYERMEKARC


#1 Dr.BauerBela

KITERJEDT SZEMÖLSZ EGY T4 ÉVES GYERMEK TALPÁN


#1 Dr.BauerBela

2013. június 29., szombat

AZ ERYTHEMA MULTIFORME JELLEGZETES KLINIKAI KÉPE


#1 Dr.BauerBela

GYERMEKED MÉG NEM TUD ÖNÁLLÓAN FELÖLTÖZNI ?? TANISD MEG R'.

Gyermeked még nem tud önállóan felöltözni? Tanísd meg rá!

1
2
3
4
5
Az öltözés, illetve vetkőzés a gyermekek rémálma, viszont kiváló lehetőség az ujjak és a kezek koordinációjának fejlesztéséhez. Ha nem sietünk valahová engedjük a gyereket is besegíteni az öltöztetésebe, mert így hamar megtanulja önállóan csinálni.

Valószínűleg veled is megtörtént már, hogy felöltöztetted a gyermeket és 10 percen belül le is vetkőzött. Az öltözés és vetkőzés azonban, legyen szó akár a gyerekről, akár a játék babák öltöztetéséről, kiváló lehetőség az ujjak és a kezek koordinációjának fejlesztéséhez.

A legjobb, ha minél több lehetőséget teremtesz ahhoz, hogy a gyermeknek sikerélménye legyen és, ha mégis kudarcot vall, készen kell állnod mihamarabb másra terelni a figyelmét. Az apró babaruhák például sok esetben túl összetettek a 
gyerekek számára, és valószínűleg sírás lesz a vége, ha velük játszanak.

Kezdetnek sokkal inkább ajánlottak a plüssmackókra adható pelerinek, melyeket akár saját kezűleg is elkészíthetsz, ha van egy darab anyagot és egy ollód. 

Az játékbabákon könnyen lehet ruhát cserélni. Ezek által különösebb megerőltetés nélkül fejlesztheted a gyermek szépérzékét és a választás képességét. Nagyobb gyerekek számára vásárolhatsz különböző, kreativitást fejlesztő öltöztetős játékokat is.

Amikor eljön az ideje, hogy gyermekednek önállóan kell öltöznie, nagy segítséget jelentenek számára a derékban
gumírozott nadrágok, az egyszerű bebújós blúzok, mivel ezek nagyban csökkentik a reggeli öltözködés nehézségeit. Ezután már egy nagygombos blúzzal is kihívás elé állíthatod.


#1 Dr.BauerBela

A HERPESZ VIRUS FERTŐZÉS JELLEGZETES BŐRELVÁLTOZÁSA


#1 Dr.BauerBela

GYERMEKKORI CSIPŐIZÜLETI GYULLADÁS-COMBFEJELHALÁS

Gyermekkori csípőízületi gyulladás, combfej 

elhalás




A csípőízület gyulladása leggyakrabban 6-12 éves korban alakul ki, de már két éves korban is előfordulhat. Jellemző tünete a hirtelen kialakuló csípőtáji fájdalom, mely a térdbe is sugározhat. A gyermek sántítani kezd, és a csípő teljes kinyújtására erős fájdalmat jelez.
A csípő gyulladása általában orvosi vizsgálattal megállapítható. Ultrahang vizsgálat az ízületi folydék felszaporodását, és a belhártya duzzanatát mutatja.
Mi okozza a csípőízület gyulladását? Közvetlen oka az immunrendszer által kiváltott ízületi belhártya izgalom. Gyakran valamilyen felső légúti hurut, nátha, vagy egyéb lázas betegség után néhány héttel alakul ki, a betegségre adott immunválasz következtében. Néha egy hét alatt meggyógyul, de általában 3-4 hét szükséges a teljes gyógyuláshoz.
-Ha nem kezeljük megfelelően, a combfej vérellátása károsodhat, mely a combfej részleges elhalásához, feltöredezéséhez vezethet.
- Ez a betegség – a Perthes-kór, lásd az ábrán – már sokkal veszélyesebb, és legtöbbször nem gyógyul meg nyomtalanul, korai porckopáshoz és komoly csípőtáji fájdalmakhoz vezetve.

Hogyan kezelhető a csípőízület gyulladása? Fontos, hogy NEM baktérium vagy vírus kerül az ízületbe, így kezelésében antibiotikum nem jön szóba. Lényeges a tehermentesítés, ágynyugalom (a gyermek nem járhat), és gyulladáscsökkentő gyógyszerre is szükség van. Erősebb fájdalom esetén kórházi felvétel, bokára csatolható húzókészülék használata is indokolt lehet.
Amennyiben a combfej csontállománya a tartós gyulladás miatt károsodik, kialakul a combfej részleges elhalása, a Perthes betegség. A kezelés fő célja ennek elkerülése. Ha azonban kialakul, tartós tehermentesítés szükséges, melyet az érintett alsó végtagra egyedileg elkészített rudazat és tomportámasz segítségével tudunk elérni. Ilyen készülékre hónapokig, néha akár két évig is szükség van. Ha a combfej eldeformálódik, akkor általában műtétre van szükség, ahol a combcsont átvágásával a combfejet elforgatjuk kedvezőbb helyzetbe, és a két csontrészt lemezzel egyesítjük (lásd az ábrán).



 lemezes rögzítés a combfej elforgatása után


#1 Dr.BauerBela

ELEKTROMOS ÁRAM ÁLTAL OKOZOTT ÉGÉSI SEB


#1 Dr.BauerBela

BŐVEBBEN AZ ORBÁNCRÓL/ERYSIPELAS/

BŐVEBBEN AZ ORBÁNCRÓL/ERYSIPELAS/


Meghatározás:
heveny, lokalizált dermoepidermitis, amihez általános tünetek is társulnak Streptococcus pyogenes (A csoportú Streptococcus beta haemolyticus) okozza

Járványtan

- mindenhol előfordulhat- sporadikusan alakul ki- gyakoribb felnőtteknél- a fertőzés forrása: a beteg ember, illetve az egészséges hordozó- terjedés: direkt, indirekt (különböző tárgyak segítségével)- minimális a contagiositása

Patogenézis

- a kórokozó behatol a szervezetbe a behatolási kapun ( a bőr, nyálkahártya látható, ill. láthatatlan sérülésein)- megtelepszik a nyirokerekben, ezek kitágulnak, felgyűl bennük, majd a szövetközben az exsudatum, kialakul azödéma, esetleg hólyagok, necrosis is- a nyirokerekben thrombosisok is képződhetenek, ez a nyirokkeringés maradandó zavarához vezethet- az orbánc kialakulását elősegíti a vénás, ill. limfatikus pangás jelenléte- ismételt kialakulásában szerepet játszik a streptococcus antgiénjével szemben kialakuló túlérzékenység.

Klinikai kép

Incubatio:
1-3 nap (maximum 8)
Kezdet:
 - heveny - láz, hidegrázás, hányás, izomfájdalmak 12 – 48 h múlva:- piros, fénylő folt (plakárd), felszíne indurált, meleg, a szélei enyhén kiemelkednek a bőr felszínéből, jólkörülhatárolt- a Celsiusi tünetek jelen vannak (tumor, dolor, rubor, calor, functio laesa)- a subcutis ödémás- a plakárd centrifugálisan terjed (olajfoltszerűen), a közepe halványabb, kevésbé ödémás- tovaterjedhet más régiókra is (vándorolhat, kígyózva terjedhet)- láz, tachicardia, esetleg tápcsatornai, ill. idegrendszeri (delírium, nyugtalanság) tünetek kísérhetik - regionális fájdalmas nyirokcsomó nagyobbodás- a plakárd felszínén tiszta, sárgás bennékű hólyagok alakulhatnak ki, majd felszakadnak, tartalmuk kifolyik,sárgás pörk alakul ki- súlyos esetben: gangrénás erisipelas: a felületes bőrrétegek elhalnak 8-10 napot tart kezelés nélkül, kezelve 7 nap alatt gyógyul – utána az érintett területen a bőr hámlik, átmenetihiperpigmentatio alakulhat ki


Klinikai formák 

- arcra lokalizálódó erisipelas: lepkeszárny alak, a preauriculáris nyirokcsomók duzzadtak, a kiindulási pont lehetegy rhinopharingitis, vagy fog eredetű, származhat a hallójáratból is- alsó végtagokra lokalizálódó erisipelas: a leggyakoribb, a behatolási kapu lehet: gombás köröm, lábujjak közötti intertrigo, kis sérülés; itt nincs mindig jól körülhatárolva, élénk, lüktető, a mozgatásra fokozódófájdalommal jár; vénás trombózissal járhat- újszülött köldök körüli erisipelasa
- perigenitális erisipelas: szülés után alakulhat ki- recidiváló erisipelas: az esetek 20%-ában fordul elő, akár 10-szer is megismétlődhet; elősegítő tényezői:diabetes, májcirrhosis, alkoholizmus, obezitás, immundeprimált állapotok, köröm-, ill. lábujjak közöttigombásodás

Szövődmények 

- korai, septicus:• helyi: tályog, flegmoné, flebitis, limfangitis, gangréna, fasciitis necrotisans (csak nemszteroidgyulladásgátlókkal, antibiotikum nélkül való kezelés elősegítheti kialakulását)• általános: gócnefritis, sepsis- poststreptococcusos: akut diffúz glomerulonefritis, reumás láz +- carditis, eritema nodosum, uveitis, corea- elephantiasis: nyirokkeringési zavar miatt

Diagnosis

Járványtan klinikum labor: leukocitózis, neutrofilia, vvs süllyedés fokozódása• a hólyagok tartalmából le lehet oltani táptalajra, illetve kenetet vizsgálni• ASLO titer meghatározás

Differenciál diagnosis

- égések - mélyvénás trombózis, posttrombotikus szindroma- kontakt dermatitis, más dermatitisek - bőrantrax- erisipeloid- flegmoné

Kezelés

- otthon is kezelhető, a sólyosabb eseteket kórházba utaljuk - ágynyugalom- helyi borogatás (rivanol)- etiológiai:•
Penicillin G
iv (im) 50000 NE/kg/nap, 7-10 napig, utána
Moldamin
1200000 NE (25 kg alatti gyereknek 600000 NE)/hét, 3 dosis• Penicillin allergia esetén:
Eritromicin
, vagy
Lincomicin
- patogenetikai: gyulladáscsökkentés, esetleg antikoagulánsok adása; gennygyülem képződés esetén: sebészikezelés- tüneti: fájdalomcsillapítás #1 Dr.BauerBela

5 ÉVES GYERMEK BAL SZEMÉNEK HERPESZ VIRUS FERTŐZÉSE


#1 Dr.BauerBela

AZ EGÉSZ SZEMRÉST BEBORITÓ ÉRDAGANAT EGY 5 ÉVES GYERMEKNÉL


#1 Dr.BauerBela

KITERJEDT PATTANÁSOK EGY 6 ÉVES GYERMEK ARCÁN


#1 Dr.BauerBela

2013. június 28., péntek

A FOGAK DYSPLÁZIÁJA

Dentin dysplasia fogak egy genetikai rendellenessége aminek a lényege a dentin képzés zavara Jellemzője, hogy a fogak számbelileg jelen vannak, de a zománc atipikusan fejlődik ugyanúgy a pulpa és a egész fog morfológiája is...

IKONOGRÁFIA

1-Haotikus fogképzés jól látható morfológiai elváltozásokkal

2-Idem


3-Panorámikus radiológiai felvétel

#1 Dr.BauerBela

A KORASZÜLÖTTEK VAKSÁGÁRÓL

A koraszülöttek vakságáról

A koraszülötteket fenyegető számos veszély közül talán az egyik legszomorúbb károsodás a vakság. Lesújtó statisztikákat ismerünk, amelyek szerint a korábbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett a koraszülöttség és oxigénkezelés talaján kialakult látáskárosodás. Örvendetes azonban, hogy az utóbbi évtizedben, hála azoknak az időközben kifejlesztett műszereknek (pulsoxymeter), amelyek segítségével a vér oxigénkoncentrációját a kívánt normális szinten lehet tartani, az ilyen típusú vakságok száma csökkenő tendenciát mutat.Mégis sokszor zavart okozó körülmény, hogy nem rendelkezünk kellő számú készülékkel, s vannak olyan oxigénkezelést igénylő koraszülöttek, akiknek ezt a készüléket nem tudjuk biztosítani. A szakember számára az ilyen helyzet igen nagy dilemmát, lelkiismeretbeli terhet jelent, ezért továbbra is arra törekszünk minden erőnkkel, hogy a szükséges mennyiségű monitort beszerezzük osztályunkra. Jelenleg ezek segítségével érhető el, hogy a koraszülöttkori vakság számát a minimálisra csökkentsük.
#1 Dr.BauerBela

A KÖRÖMÁGYGYULLADÁS HEVENY FORMÁJA

A körömágygyulladás heveny formája a körmöt szegélyező bőr és a körömágy gennyes gyulladása




Hirtelen fejlődik ki és fájdalmas. Elsősorban a gondatlan körömápolás következménye, de lehet nevezni a fertőző anyagokkal dolgozók betegségének is. E betegség – panaritium – krónikus fajtáját a soorgomba okozza.
A baktériumok többnyire egészen kis bőrsérüléseken keresztül, jelentéktelennel látszó bőrmegnyílás során kerülnek a sebbe. Manikűr, pedikűr során a körömágy finom bőre megsérülhet amikor a körömről a bőrt visszatolják, vagy amikor a köröm beszakad, ill. belenő a körömágyba. A fertőzést okozó baktériumok gennykeltők, általában staphylococcus baktériumok.
A körömágygyulladás tünetei: előbb lüktetés, majd fájdalom az ujjban, nyomás érzékenység a sérülés környezetében, kivörösödés és duzzadás a körmöt körülvevő bőrrészeken. A bőr ilyenkor fénylik, feszes és tüzes.

A körömágygyulladás első jeleinél, meg kell akadályoznunk a fertőzés elterjedését

Általánosan ismert és bevált recept erre a vízben oldott kenőszappannal való áztatás, majd húzótapasz használata. A seb kifakadása gyorsítja a tisztulást, de a gennyesedés miatt szükséges az antibiotikum tartalmú kenőccsel való kezelés.
Amennyiben 3-4 napon belül nincs javulás, esetleg a gyulladás még nagyobb területre terjed ki, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor a gyulladás eléri a mélyebben fekvő szöveteket, inakat sőt akár a csonthártyát és a csontot is, ezért szükségessé válhat a műtéti beavatkozás. Krónikus fertőzés esetén esetleg a körmöt el is kell távolítani, az új, egészséges köröm növekedése érdekében. A kezelés során zselatint is felírhat az orvos, ami segíti a köröm megfelelő növekedését, javítja a sérült rész vérkeringését.

Bőrünk állapotára a szokásosnál jobban kell ügyelni


Az ápolatlan, esetleg száraz, repedezett bőr igen sérülékeny, könnyen fertőződik. Gombás fertőzés kezelése hosszadalmas. Célszerű a bőr kiszáradását megelőzni, a kézbőr zsírozását megfelelő kenőcsökkel megoldani.
Az a gyulladás amelyik mélyebb rétegekbe is le tud jutni, különösen veszélyes, mert az ínkötegek összeköttetésben állnak egymással és ezek mellett a baktériumok további részeket is megfertőznek.


#1 Dr.BauerBela

EZT CSINÁLJÁTOK UTÁNAM !!

A fáradt gyerek, minden életkorban képes elaludni világos, zajos helyeken, kényelmetlen testhelyzetekben, de alvása ekkor nem elég mély, így nem kellően pihentető. Az alvásdeficit a kicsiknél is figyelemzavart okoz, így zavarja az elmélyült megismerő tevékenységet, ismeretgyűjtést, ami fejlődésük mozgatója.
#1 Dr.BauerBela

EGY KISDED JOBB SZEMÉNEK FERTŐZÉSE HERPESZ VIRUSSAL


#1 Dr.BauerBela

A CSECSEMŐVÉDELEM GYAKORLATI BEJEGYZÉSEI

Csecsemő védelem bejegyzései 


Pitvari sövényhiány

Ádámka első napján az újszülött osztály főorvosa szívzörejt hallott, ezért nem kaphattam meg akkor éjszakára. A nővérek azt mondták, hogy ártalmatlan - előszokott fordulni, és elképzelhető, hogy másnap már nem is fogják észlelni. Így is lett, a reggeli vizitnél már nem lehetett szívzörejt hallani, én pedig nem is foglalkoztam tovább a dologgal. (Valami rémlett, hogy Ferikénél is volt hasonló)
Egy hete viszont elmentünk az 1 hónapos korban esedékes ultrahang vizsgálatra és kiderült, hogy a kicsi Manónak pitvari sövényhiánya van, ami 3 mm. A doktor úr megnyugtatott ugyan, hogy nincs ok aggodalomra, mert többnyire bezárul, de én azért szétnéztem a neten.


Pitvari sövényhiánynál a jobb és a bal pitvart egymástól elválasztó sövényen van nyílás, aminek a magzati keringésben van szerepe és születés után. A magzati létben lehetővé teszi, hogy a vér a nem működő tüdőt kikerülje; és amikor a tüdő megtelik levegővel - a jobb szívfél keringése is megindul, spontán bezáródik. Általában panaszmentes, ha nagy a nyílás, akkor mozgáskor légszomj jelentkezhet. Hajlamosít a légúti fertőzésekre."

Csalánkiütés (urticaria)

Bőrből kiemelkedő, lapos, változó méretű, erősen viszkető bőrelváltozás, mely gyakran összefolyik. Láz nem kíséri. A szülő sokszor fel tudja idézni, hogy a gyermek új ételt, italt, gyógyszert fogyasztott, új tisztítószert, kozmetikumot használtak. A leggyakoribb nehezen besorolható ételszínezék, adalék, konzerválószer, esetleg egy aktuálisan zajló betegséggel gyüttesen okozza a bőrtünetet.
Kezelése: Szájon keresztül adható antihisztamin (egyéb okokból otthon tartott) készítmények, Ca pezsgőtabletta. Ha szemhéj- vagy szájduzzanat, esetleg nyelvduzzanat, vagy rekedtség kíséri, azonnal forduljanak orvoshoz, esetleg hívjanak mentőt. Ekkor kórházi felvétel és injekció adása válhat szükségessé.
Számomra a gyerekkoromból ismerős a családkiütés, hiszen többször is előfordult. Így nem ér váratlanul, ha gyerekeimen is észreveszem. Figyelek arra, hogy az új-ismeretlen ételekből ne egyenek egyszerre sokat. Noémi viszont kis falánk módjára rögtön mindent megkóstol és ha ízlik akkor bizony követeli is. Pár napja megjelentek a csalánok, nem kis gondot okozva nekem, hiszen a legjobb emlékezetem szerint is legalább három új dolgot "habzsolt". Egyesével szortírozva Őket végül a Maggi leveskocka tűn a "bűnösnek" (zöldségpürét ízesítettem).
Tapasztalataim szerint a kiütéstokozó étel fogyasztása után két-három nappal jelentkeznek a csalánok, de ez egyénenként eltérő lehet. Az első nap megjelenésük szemmel látható, másnap enyhé viszketés érezhető, ami a harmadik napon éri el csúcspontját, és a negyedik naptól húzódnak vissza. Kb. egy hétig láthatóak kezelés nélkül. Én a Fenistil gél -t szoktam alkalmazni - hűsít, ezáltal enyhíti a viszkető érzést. Noéminél nem tapasztaltam nyugtalanságot.

Kutacs

A kutacs (fonticulus) a csecsemő koponyájának az a puha része, ahol a koponyavarratok találkoznak.
A csecsemő koponyáján hat kutacsot különböztetünk meg, de a szülők általában csak hármat tudnak kitapintani. Ezek az elülső, és a két hátulsó kutacsok.
A baba koponya a szülés-születés közben a kutacsok nélkül nagy mértékben deformálódna, de ezek hajlékonysága, rugalmassága biztosítja azt, hogy a szülőcsatornában megnyúlhasson a baba koponyája, és a szülést követő pár napban ismét visszanyerhesse kerekded formáját. A kutacsoknak nagy szerepük van a későbbi koponyanövekedésben is.
Előfordulhat, hogy a koponyalemezek mozgása folyamán egy púpcsont keletkezik a csecsemő fején. Ettől nem kell megijedni, a növekedés során elmúlik.
A növekvő méretű, erősödő tüneteket, fokozódó panaszokat okozó eltérések esetén viszont szükség van további kivizsgálásra.

Prevenar

Pneumococcus elleni védőoltás
A pneumococcus baktériumok tüdőgyulladást, középfülgyulladást, agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozhatnak.
Csecsemőknél és kisgyermekeknél súlyos lefolyású, az agyhártyagyulladás minden negyedik kisgyermek halálát okozza, akik túlélik a betegséget, gyakran maradandó károsodást szenvednek, süketség, mozgászavar, szellemi fogyatékosság maradhat vissza.  A súlyos megbetegedések leghatékonyabb megelőzési módja a védőoltás.
Oltás ideje: 2, 4, és 15 hó

Oltás - Infanrix (DTPa)-IPV-Hib

Ez a védőoltás 5 súlyos betegség: a torokgyík (Diftéria, D), a merevgörcs (Tetanusz, T), a szamárköhögés (Pertusszisz, Pa), a járványos gyermekbénulás (IPV), a gennyes agyhártyagyulladás (Hib) ellen a szervezetben ellenanyag képződést indít el, ami védelmet biztosít ezen megbetegedésekkel szemben.
A torokgyík, baktérium okozta fertőzőbetegség. A kórokozó főleg a légutakat, néha a bőrt támadja meg. A torokban, rendszerint a mandulákon, ritkán a gégében, vagy más nyálkahártyákon, esetleg a bőrön tapad meg és vaskos szürkés lepedéket hoz létre. Súlyos légzési nehézséget és esetenként fulladást okoz. A baktérium toxint (mérget) is termel, ami idegrendszeri károsodást, szívbetegséget, sőt még halált is okozhat.
A merevgörcs igen súlyos, magas halálozással járó betegség. A kórokozó földdel szennyezett seben keresztül jut be a szervezetbe és ott toxint (mérget) termel. A toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek.
A szamárköhögés kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel járó, több hétig tartó bakteriális betegség, mely a légúti váladékcseppekkel terjed. Az anyától származó védelem bizonytalan, ezért az egészen fiatal oltatlan csecsemők is megbetegedhetnek. Az utóbbiak között van a legtöbb haláleset a légúti és az idegrendszeri szövődmények következtében.
A járványos gyermekbénulást vírus okozza. A kórokozó a széklettel szennyezett piszkos kézről vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. A betegség gyakran enyhe lefolyású. Néhány esetben súlyos, maradandó bénulás alakulhat ki főleg a végtagokon, de halálos kimenetel is lehet.
A Haemophilus influenzae b (Hib) baktérium gennyes agyhártyagyulladást is okozhat, amelynek következménye bénulás, süketség, epilepszia is lehet. A kórokozó torokgyulladást is előidézhet.
Az évtizedek óta rendszeresen végzett oltások következtében ez az 5 betegség hazánkban mára szinte teljesen eltűnt. A környezetünkben a kórokozók jelenlétével továbbra is számolnunk kell, amelyek az oltott személyekben is megtelepedhetnek. Megbetegedést viszont csak az oltatlanok illetve hiányosan oltottak körében okozhatnak.
Az oltás helyén fellépő bőrpír, duzzanat beavatkozás nélkül megszűnik. Jelentkezhet láz, hányás, hasmenés, nyugtalanság. A lázas állapot gondos megfigyelést és folyamatos lázcsillapítást igényel. A tünetek tartós fennállása esetén haladéktalanul jelentkezni kell az oltóorvosnál!
Az oltás ideje: 2,3,4 és 18 hó

Meningitec

Meningococcus okozta agyhártyagyulladás ellen javasolt oltás.
A Neisseria meningitidis baktérium (közismertebb nevén meningococcus) C típusa által okozott agyhártyagyulladás ellen védekezhetünk.
A fertőzés korai szakaszában a tünetek általánosak: láz, erős fejfájás, hányinger, ízületi fájdalom. Típusos tünetként nyomásra sem elhalványuló bőrkiütések, illetve tarkó-merevség figyelhető meg. Csecsemőknél az említetteken kívül jelentkezhet magas hangú sírás, nyöszörgés, étvágytalanság, a kisbaba esetleg nehezen ébreszthető. A betegség előrehaladásával fényérzékenység, később eszméletzavar, kóma alakulhat ki. Súlyos esetben a tünetek gyorsan alakulnak ki és a beteg állapota gyors iramban romlik.
Ajánlott oltás. A vakcina gyógyszertárakban receptre kapható.Hűtőben tárolandó!
Az oltás ideje: 2 és 4 hó

Koszmó

Röviden azt mondhatnánk, hogy olyasmi, mint felnőtteknél a korpa. A seborrhoea egyik válfaja, ami csecsemőknél szokott megjelenni, 1-6 hónapos koruk között, de akár később is. Sárgásbarna színű, kicsit zsíros vagy olajos hatású pöttyök (pikkelyek) jelennek meg ilyenkor a fejtetőn, ami egyébként a kicsinek nem viszket, és nem kellemetlen.
A seborrhoea az az állapot, amidőn a bőr faggyumirigyei tulságos sok váladékot produkálnak; ezen váladék elszarusodott hámsejtekből áll, amelyek elzsírosodnak.
        Noéminél most alakult ki, Gabi babaolajjal kentem be a fejtetőt, a szemöldök résznél Neogranormon krémet használtam. Ez utóbbit másnap törlőkendővel (szintén Gabi) dörzsöltem le finoman, elég is volt egyszeri kezelés. A fejtetőt teljesen beolajoztam és szintén másnap kicsi fésűvel szedtem fel a koszmót, majd szivaccsal lemostam. Ezt még egyszer meg kellett ismételni, hogy teljesen eltűnjön.

Körömvágás

Azt tapasztaltam, hogy az első napokban nem érdemes levágni a pici körmöket. Egy részt nagyon vékonyak, Robikának vérzett is picit, mert nem tudtam jól megfogni a körömcsíptetővel és megsérültek az ujjbegyszélek. Másrészt pedig a vágás után ugyanúgy élesek lesznek. A baba pedig kalimpál, vagyis krikszkraksz lesz a pofija mint, ha nem vágjuk vissza. Ez ellen a leghatásosabb védelem a kesztyű, én úgy gondolom legalább addig, amíg a bőre "megvastagszik", illetve alvásnál is segít, hogy ne ébredjen fel. Felriadhat a karmolásra.
Két hetesen vágtuk először vissza Noémi körmeit körömcsíptetővel.

D vitamin

D-vitamin hiány esetén angolkór alakulhat ki, mert a D-vitamin speciális összefüggésben van a kalciummal és foszforral, melynek alacsony jelenléte a csontozat elpuhulását és hajlékonyságát idézi elő, legjellemzőbb a lábszárcsontok elhajlása. Az angolkór okán szívelégtelenség és légzési rendellenesség is felléphet.
A D-vitamin pótlása, mifelénk Vigantol olaj formájában. 2 hetes kortól javasolt napi egy csepp. Mi kis kanállal adtuk, de Robikánál már inkább igyekeztem természetes formában a szervezetébe juttatni; eleinte én ettem D-vitamin tartalmú ételeket, majd szépen lassan hozzátáplálódásnál is sorra kerültek.
A D-vitamin megtalálható a halmáj-olajokban, a májban, a tojásban, a tejben és tejtermékekben, illetve a margarinokban. ÉS a napfényben.

Köldökcsonk ápolása

A baba születés után az elvágott köldökzsinór megmarad, 4-5 cm-es kis darabját köldökcsonknak nevezzük. A köldökcsonkot a hasfalhoz közel fertőtlenített köldökcsattal zárnak le. Legkésőbb a kórházból hazamenetel előtt eltávolítják köldökcsatot. A köldökcsonk, egyfajta nyílt sebként marad vissza, ezért fokozottan kell figyelni arra, hogy a baktériumok rajta keresztül ne juthassanak a hasüregbe.
Nagyon fontos a szárazon tartása, fertőtlenítése. A kórházban hintőporozni szoktam, itthon naponta alkohollal is kezelem, főleg ha már levált. Az újszülött pelenka felsőrészét visszahajtom, hogy ne irritálja és a felszívódott nedvesség se érje a csonkot. Az első hetekben csak száraz "fürdetést" alkalmazok, vagyis áttörölgetem a ruhaváltás előtt. Az esti rituálé, az igazi pancsolás az második-harmadik hónapban lett rendszeres a fiúknál, főleg a kisebbiknél.
A köldökcsonk leszáradása a születés után, 2-3 héten belül megtörténik, ilyenkor magától leesik. A leesést követően még néhány napig folytassuk a fertőtlenítést, és ha 1-2 nap elteltével a seb már nem váladékozik, akkor különösebb figyelmet nem igényel a tisztán tartása, a pelenkát sem szükséges már visszahajtani.
Kialakul a köldök.

PKU szűrés

A leggyakoribb és legrégebb óta ismert és kezelhető anyagcserezavar a fenilketonuria (PKU)
Robert Guthrie nevéhez fűződik az első és legfontosabb lépés, a sarokvérteszt felfedezése. Ő jött rá arra, hogy ezzel a módszerrel már pár napos korban ki lehet szűrni a PKU-s gyerekeket, akik a megfelelő diéta betartásával egészségesként nőhetnek fel.
Minden újszülött sarkából vesznek vért még a kórházban, hogy kiszűrhessenek több, súlyos szövődménnyel járó anyagcsere-betegséget. Ha a páciens szervezetéből hiányzik valamelyik enzim (vagyis a táplálékok feldolgozásához, bontásához szükséges anyag), akkor a felhalmozódó méreganyagok miatt súlyos állapotba kerül.

BCG oltás

Az élet első napjaiban gyengített, élő tuberkulózist okozó baktériumokat visznek be a bőr alá. Ez a kórokozó már csak egy helyi reakciót - egy magától gyógyuló, olykor nedvedző csomócskát- okoz. Eközben viszont a szervezetben kialakul a TBC kórokozójával szembeni ún. allergia. Ezt tudjuk vizsgálni az ún. bőrpróba során. Az oltóanyag védőhatása a betegséggel szemben nem igazán egyértelmű, az viszont bizonyított, hogy a betegség egy esetleges fertőzés során enyhébben zajlik, és a súlyos szövődmények sem lépnek fel. A védettség kimutatására nincs biztos módszer, ezek inkább tájékoztató jellegűek. a vakcinával
Az immunológiai reakció eredményeként az elsajtosodott szövet kiürül, pörkkel fedett seb hetekig észlelhető. A var általában 2-5 hónapon belül leesik és helyén 2-10 mm átmérőjű felületi heg marad. Mindig a bal felkaron kell keresni az oltás helyét! Ezt a szabályos oltási reakciót a háziorvos ellenőrzi, oltási reakció hiányában az oltást 6-12 hónapos kor között megismétli.

K-vitamin

A K-vitamin azoknak a vérben lévő anyagoknak a képzéséhez szükséges, melyek a véralvadás normális lefolyását, az elvérzéssel szembeni védelmet teszik lehetővé. K-vitamin hiányában ezek az anyagok - az ún. véralvadási faktorok - elégtelenül működnek, így vérzékenységi hajlam alakul ki. Spontán vérzések aránylag ritkán lépnek fel, azonban ha igen, akkor az súlyos, a központi idegrendszer károsodásához is vezethet. Mindezek kivédésére minden csecsemőnek K-vitamint kell kapnia az idő alatt, amíg kizárólag szoptatással tápláljuk. Ezt általában K-vitamin tartalmú ampullás készítmény megitatásával oldjuk meg heti egy alkalommal.
Amikor az anyatejen kívül már más ételeket is kap a csecsemő, bélflórája megváltozik, és olyan baktériumok is megtelepednek benne, amelyek termelik ezt a fontos vitamint, továbbá számos élelmiszer is tartalmazza. Az anyatej is tartalmaz K-vitamint, koncentrációja a kolosztrumban, vagyis a szülés után közvetlenül a legmagasabb. Az átmeneti és érett tejben is található, a zsírdús hátsó tejben. Ha tehát ügyelünk arra, hogy a baba hozzájusson a hátsó tejhez is, természetes K-vitamin ellátásban is részesül.

Nálunk Konakion ampullákból kapják a babák, először két naposan, majd két hetes kortól havonta egy ampullát.
#1 Dr.BauerBela