Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. augusztus 31., vasárnap

IN MEMORIAM-DR.BURA LÁSZLÓ

           IN MEMORIAM
         DR.BURA LÁSZLÓ

 PÁZMÁNY PÉTER- KIRÁLYI KATOLIKUS FŐGIMNÁZIUM

                                            1944


  Ahogy visszatekintek a hosszú együtt töltött évek távlatába, azokra az időkre amikor osztálytársak voltunk a Pázmány Péter Királyi Katolikus Főgimnáziumban,főként egy gyermekgyógyász érték ítéletével bebizonyosodik hogy van egy alkati,viselkedési,magatartási determinizmusa mindenkinek. Az egyén és társadalom viszonyrendszerében leginkább az életkor jellemzői nyomják rá bélyegüket egy adott személy jellem formálására. A nyílt szívű,ragaszkodó,jóban-rosszban együtt érző gyermek ilyennek marad a végletekig. Igy él az én emlékezetemben Dr.Bura László szülőföldünk kimagasló,méltányos alkotó embere. Az az ember akire hittel és bizalommal tekintett megyénk magyarsága. Diák éveink alatt. a mi életünk tartópillérei a Főgimnázium épülete,a Kálvária templom,gyermek és iskolás korunk szentélye és első fohásza,kitörölhetetlen emléke  katolikus hitünknek. kiváló oktatóink otthona a jezsuita rendház,és hívő katolikus iskolatársaink szálláshelye a Püspöki Konviktus. Még éltes éveinkben is mindketten részt vettünk a “ Konviktorok” találkozóin.
Itt éltük meg, emberi létünk legnyugodtabb és legigazságosabb napjait. Oktatóink,tanítóink, méltóságteljesen végezték a kötelességüket és megjegyzem  hogy kiváló pedagógiai érzékkel. Alkotásra,munkára neveltek benünket. Ezek a helyek döntötték el emberi létünk további minden napját.
 A kisebbségi lét mindenkit és mindenhol érint vagy olykor megvisel,még gyermekkorban is Sorsúnkat,világszemléletünket és a társadalmi együttlét törvényeinek betartását. a kíméletlen történelmi idők és kényszerű sorsok alázattal és tisztességgel való elviselését.
De egy szigorú,szerető,az életednek tartalmat követelő, család,egy felekezeti iskola a maga történelmi erkölcseivel,rendjével,az autentikus értékek felismerésével,gondozásával és nem utolsó sorban azzal hogy a teljesítményed örömélményéhez juttat már gyermekkorodban,olyan élményanyaghoz  ami egy egész életre szólt. Ez kötelezett arra hogy tarsolyúnkban kell hordoznunk a –ketyegő órát- egész életünkön át , hogy becsülettel,tisztakezű munkával,egyenes gerinccel, építkezzünk a predestinációnk kiteljesítéséért-és Te ezt tetted László.
Útjaink szétváltak ugyan az oktatás és gyógyítás mezsgyéin, alkotó munkánk tisztességét és hitét megőrizve, 60 éven át minden érettségi találkozón részt vettünk, amiknek Te voltál mindannyiszor  a szervezője.
Áldozatos, kitartó munkád a magyar nemzeti létért minden elismerést és megbecsülést megérdemel. mert tetted amit tenned kellett, „igen jól sáfárkodtál az Úr adományával” !

                                                                   Osztálytársad és barátod



                                                                                      Béla
#1 Dr.BauerBela

EMLÉKEZZÜNK SZATMÁRI ÉRTÉKEINKRE.DR. MICU IOAN GYERMEKGYÓGYÁSZ FŐORVOS

Dr.Micu Ioan kíváló gyermekgyógyász kollégám és barátom #1 Dr.BauerBela

FEJLŐDÉSI SZAKASZOK A MÉHENBELÜLI ÉLETBEN

Fejlődési szakaszok a méhen belül biológiai szempontból



 

Csíraszakasz

Az első osztódás, a zigóta mitózissal kb. 24 órával a fogamzás után megtörténik. Az egy sejtből álló zigóta kettéosztódik, és így tovább. A sejtek nem egyforma ütemben fejlődnek. Ez nevezzük heterokróniának. A fejlődés egy másik jellegzetes vonása, hogy a szervezet különböző részeinek fejlettsége között azonos időben eltérések vannak. Ezt heterogenitásnak nevezzük. A sejtosztódások után, létrejön a szedercsíra. Amikor a sejtjei elérik a testbenlévő sejtek átlagos nagyságát, átjut a méhben. Folyadék kerül a szedercsírába, és ahogy ennek mennyisége nő a sejtjei két részre osztódnak. A szedercsíra közepén lévő sejtcsoportra, valamint egy külső sejtrétegre. Majd hólyaggá alakul. A középen lévő sejttömegből jön létre maga az élőlény. Majd kialakul a trofoblasztokból álló védőgát a belső sejttömeg és a környezet körül. A trofoblaszt védelmi szerepet, tápanyag közvetítést old meg, valamint a belső üreget megtölti. Az új formákba szerveződést epigenezisnek nevezzük. A hólyagcsíra a méhen belül tovább halad, és a trofalobaszt sejtek apró nyúlványokat növesztenek a méh szivacsos falába. Ez a folyamatot beágyazódásnak nevezzük, az átmenetet képez az embrionális szakasz között.

Embrionális szakasz

Az embrionális szakasz 6 hétig tart. Ezen időszak alatt formálódnak ki a test alapvető szervei, és a közvetlen ingerlésre már érkeznek válaszreakciók. Az embrió gyorsan növekszik, a trofalobasztból hártyák növekszenek és biztosítják a tápanyagot és védelmet. A belső magzatburok (amnion) vékony, erős, átlátszó hártya, amely tartalmazza a magzatvizet, és körülveszi az embriót. Ez a folyadék védi a kemény felületektől, valamint a magzat gyenge izomzatát és lágy csontjait. A belső magzatburok körül, a külső magzatburok (chorion) helyezkedik el, amely a méhlepény alkotórésze. A méhlepény (placenta) egy összetett szerv, amely az anya és az embrió közös szöveteiből épül fel, és a köldökzsinór köti össze a magzattal.
Megakadályozza, hogy az anya és gyermek vérkeringése közvetlenül kapcsolatba kerüljenek, tápanyagokat, oxigént szállít, valamint hulladék cserélődését is segíti. Ezzel egy időben a belső sejttömeg is differenciálódik, amikből később a szervek alakulnak. Ez a sejttömeg egy külső rétegre, ektodermára válik, ami a bőr külső felszíné, a fogak egy részét, a körmöket, a belső fület, a szemlencsét, az idegrendszert (az agyat, az idegeket és agerincvelőt) alkotja. Egy belső rétegre az endodermára válik szét, amiből az emésztőrendszer és tüdő alakul ki. Azután kialakul középső réteg, a mezoderma. Ebből formálódnak az izmok, a csontok, a keringési rendszer és a bőr belső rétegei. A sejtek rétegekbe különülése az 10–13–ig tart.
Az első cefaloklaudális minta szerint a fejtől halad lefelé a fejlődés (a „farok” felé). A második a proximodisztális minta szerint a szervezet közepe felől halad a periféria felé a fejlődés. A 3. hét vége felé az agy három fő része osztódik, előagyra, középagy és utóagyra. Megjelennek a primitív vérsejtek és vérerek. Megjelenik a szív és a 3. hét végére elkezd verni. A 4. héten látszódnak a végtagkezdemények, a szemek, a fülek és az emésztőrendszer kezd kialakulni. A főbb artériák és vénák, valamint a csigolyák megjelennek, és az idegek kezdetleges, egyszerű alakot öltenek. Az 5. héten kialakul a köldökzsinór, a hörgőkezdemények, amelyekből lesz a tüdő. Kialakul a kézlemez és megjelennek az első izom csomói a fejben, a törzsben és a végtagokban. A 6. héten a fej mérete meghatározóvá válik. Láthatóvá válik a külső fül, az agy három fő rész különválik, összenő az alsó A 7. héten az arc, a nyak, a szemhéj, a gyomor, nemi szervek előzményei alakulnak ki. Valamint az izmok a test minden részén differenciálódnak, és több ezer idegsejt percenkén fejlődik. A 9. hét kialakulnak a belek, a nyak elkülönül, a fej kiemelkedik, fül és része felveszik végső formájukat, már képes mozgásokra és válaszol a száj körüli ingerlésre.

 

Magzati szakasz

Akkor kezdődik, mikor kezdetleges formában megjelennek a szervek és a szövetek, elkezdődik a csontosodás. Ez a szakasz a 8. vagy 9. héttől a születésig tart. A hossza 3 cm–től kb. 50 cm–ig nő, a súlya pedig 8 g–tól 3250 g–ra nő. A 10. hétre elfoglalják a testen belüli végleges helyüket a belek. A 12. héten már a külső nemi jellegek egyértelműen látszanak. A 16. hét végére a fej felemelkedik, a fül a fej oldalára vándorol, az alsó végtagok jól fejlettek. Az 5. hónap végére az idegsejtjeinek száma végleges. A 7. hónap végére képessé válik a tüdő a légzésre, a szem kinyílik és reagál a fényre. A 8. hónap végére az agyban már sok tekervény megjelenik és a 9. hónap folyamán az agy egyre barázdáltabbá válik. A magzat a születés előtti utolsó hetekben megduplázza súlyát.

 

Magzati aktivitás

A magzati mozgás nagyon fontos célokat szolgál: az extrauterin életben maradáshoz szükséges funkciók gyakorlásában, megakadályozza a keringés csökkenésének kialakulását, és fontos kommunikációs eszköz a magzat és a külvilág, és a mama között. A kutatók 7-22mm-es embriók (ez kb. a 7-9. gesztációs hétnek felel meg) mozgását figyelték meg, és összesen 1166 mozgáselemet különböztettek meg. Chamberlain (idézi Andrek Andrea, 1997) a magzati mozgást, mint kommunikációs eszközt, testbeszédet értelmezi, és három különböző kategóriába sorolja:

 

Önindította aktivitások

A 6. hét elejétől már megfigyelhető. A 10. héttől a kéz érinti az arcot, fejet, ajkakat, a magzat kinyújtja-behajlítja végtagjait, forog saját tengelye körül, nyel, nyitja és zárja a száját. Aktivitása spontán, nem reflex-jellegű. Prechtl (idézi Andrek Andrea, 1997) az önindította aktivitások három fajtáját különbözteti meg: nagymozgások, melyek a 9-10. héten a leggyakoribbak, összerezzenő mozgások, melyek gyakorisága a 9. héttől csökken, valamint a fejforgatás, szopóreflex, légzőmozgások. A magzat aktivitása hosszabb rövidebb ideig változik. A mama számára ez esetleg nyugtalanító lehet, hiszen ha a magzat mozog, akkor feltételezhetően jól érzi magát.

A magzat reaktív viselkedése

A környezeti ingerekre való reagálás mozgással, védekező gesztusokkal vagy éppen megdermedéssel, korai önregulációs viselkedésként, copingként értelmezhető.

Az interaktív viselkedés

Piontelli (1992., idézi Andrek Andrea, 1997) megfigyelései a legmeggyőzőbbek. Arról számol be, hogy 20 hetes magzatok rendszeresen találkoztak az őket elválasztó hártya mentén, kialakult játékaik, szokásaik voltak. Évekkel a születésük után ugyanezeket a játékokat játszották a függöny két oldalán. A babák interaktív képességeire különböző prenatális stimulációs programok épülnek, melyek célja a korai baba-mama kapcsolat építése. A babák nagyon hamar „megtanulják” a játékok szabályait, és „szívesen” vesznek részt az interakcióban.

 

Magzati érzékelés

Modern módszerek alkalmazásával a kutatók részletes képet kezdenek kapni arról, hogy az emberi magzat milyen érzékelési képességekkel rendelkezik.
Mozgás érzékelése: A középfülben elhelyezkedő vesztibuláris rendszer, ami az egyensúlyérzék szerve, a fogamzás után 5 hónappal kezd el működni, és születéskor már teljesen működik. Ennek köszönhetően a magzat az anya testhelyzetének változásait képes érzékelni.
Látás: A 26. héttől reagál a fényre, a szívritmusa megváltozik, és elkezd mozogni. Aidan Macfarlane szerint a terhesség vége felé a hasfalon áthatoló fényeket már láthatja.
Hallás: A magzat a hangingerekre 5 – 6 hónappal a fogamzás után reagál. Megmérték a magzat feje melletti átlagos zajszintet, ami az utcán közlekedő autókban zárt ablak mellett hallható zajszintnek felel meg. Ez 75 decibel. Az anya szívverésének erősebb a hangja, a beszédhangjának még erősebb. A magzat szívritmusának változásai mérhetők, ha hallja az anya hangját. A 20. gesztációs hét végére a hallórendszer már teljesen kifejlődött, az éles zajokra félelmi reakciót mutat, mely a 28. héttől teljesen konzisztens. Az akusztikus mintázatok alakulása tanulás eredménye, nem genetikusan meghatározott.
Tapintás és hőérzékelés: A 7. héttől tapintási reflexeket mutat a magzat. Az ingerlés megszüntetésére elfordítja a fejét, kinyújtja karjait. A 14. héten összezárja ujjait a kéz érintésére, a 17. héttől az egész bőrfelület reagál az érintésre. A 4. hónaptól lehetséges kapcsolatot teremteni, hogy az anya hasfalán megfelelő helyeken nyomást gyakorolnak. Ezzel a haptonómiás kísérettel lehetőség van rá, hogy a szülő affektív megerősítést adjon a magzatnak és ő is ugyanígy viszonozza. A haptonómia fontos terápiás elem lehet a pre- és perinatális időszak különböző területein fellépő problémák esetén. A magzat érzékeny a hőmérsékletváltozásra, erős nyugtalansággal reagál az anya lázára, valamint befecskendezett hideg sóoldatra.
Ízlelés és szaglás: A magzat rendszeresen nyel a magzatvízből, ennek mennyisége az utolsó trimeszterre óránként 15-45ml lesz, ami megfelel napi 40 kalóriának. A magzat ízlelőbimbói a 15. gesztációs hétre fejlődnek ki, ezután meg tudja különböztetni az édeset a keserűt; az édes magzatvízből többet nyel. Az édes ízek preferenciája az extrauterin életben is megmarad, az újszülött pedig már mind a négy alap ízt el tudja különíteni. Mivel rendszeresen iszik a magzatvízből, megismerkedik anyja étrendjének kémiai összetevőivel, melyek a placentán keresztül eljutnak el, és mire megszületik, már preferálja saját édesanyja tejének ízét. Az anya drasztikus étrendváltoztatása akadályozhatja a szoptatást.
Nyitott kérdés, hogy a szaglás veleszületett érzék-e vagy az intrauterin élet alatt begyakorolt készség. Odafigyel az édes szagra és preferálja, és elfordul az ártalmas szagoktól. Újabb vizsgálatok fényt derítettek a magzati kemoreceptorok komplex interakciójára. Kémiai anyagok egy része a placentán keresztül éri el a magzatot, másik része a magzatvízből közvetlenül jutnak el az orr nyálkahártyájáig. Russell (1976., idézi Andrek Andrea, 1997) vizsgálata szerint már az egészen fiatal újszülöttek felismerik a saját édesanyjuk tejével átitatott párnát, és afelé fordítják fejüket.
Fájdalom: A hagyományosan felfogás szerint az újszülött nem érez fájdalmat (a magzat sem). Megfigyelték, hogy a magzatok invazív beavatkozások közben mozdulatlanná válnak, szívritmusuk felgyorsul, vagy teljesen lelassul, és csak órákkal később normalizálódik. Tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy már a 19 hetes magzatok is reagálnak a fájdalmas beavatkozásokra megnövekedett fájdalom- és stresszhormonszinttel. Tudományos vizsgálatok alapján feltételezhetjük, hogy a második trimeszterben a magzat, vagy az azonos gesztációs korú koraszülött sokkal érzékenyebb a fájdalomra, mint az időre született babák vagy a felnőttek. Ennek oka, hogy a fájdalomszabályozó, gátló rendszerek a fájdalmat közvetítő pályák kifejlődése után az embrionális fejlődés során alakulnak csak ki. Míg a fájdalomközvetítő pályák már a 20-24. héten már működnek, a gátló rendszerek csak a szülést követően válnak teljesen éretté. Így a magzathoz beérkező fájdalomingerek módosítás nélkül mennek az agyba.
Alvás, álom: A magzati életritmus nagyjából követi az anyáét, az utolsó trimeszterben kialakult alvás-ébrenlét ciklussal rendelkezik. A 7. hónapban megjelenik a REM fázis, mennyisége négyszer annyi, mint újszülöttkorban. Schindler (idézi Andrek Andrea, 1997) szerint, a magzat növekedésével a hely szűkebb lesz, az aktivitás pedig átalakul fokozott agyi tevékenységgé. Ezt cáfolja az a tény, hogy koraszülötteknél ugyanannyi REM szakasz figyelhető meg, mint az azonos gesztációs korú magzatoknál. Valószínűbb, hogy a jelenség a fejlődő idegrendszer sajátossága.
Sírás: A 21. héttől hallhatóvá válik a magzat sírása, ha a magzati gégébe levegő jut. Gyakori a magzati hangadásokat, apró karmozgások követnek. Ez a reakció a születés után is megfigyelhető: az újszülött egész testével reagál az őt érő ingerekre. A gyermek sírása kommunikációs eszköz, az anyák a 2. naptól felismerik gyermekük hangját, és a sírásmintázatokat is folyamatosan megkülönböztetik.
Mosoly: Sokáig csak fiziológia dolognak tartották a mosolyt, kutatások bebizonyították, hogy minden mosoly jelentéssel bír, kommunikációs eszköz. A magzati mimika megjelenését az 5. gesztációs hónapra teszik.

 

Magzati tanulás

Az intrauterin fejlődésnek pszichológiai vonatkozásai is vannak, ezekkel a prenatális pszichológia foglalkozik. Különböző társadalmi hiedelmek szerint a magzat képes az anyja méhében is tanulni. A prenatális pszichológia alapkérdéseinek feltevésével és azok bizonyításával tudjuk ezt a feltevést alátámasztani.
1.   Képesek-e a magzati érzékszervek külsőingerek felvételére? Ha igen, mikortól és milyen mértékben?
2.   Hogyan dolgozza fel a magzat az ingereket és miképp válaszol ezekre?
3.   Tárolódnak-e a magzatban az ért ingerek hatásai, azaz létezik-e magzati memória? Hogyan hívódnak elő ezek az emlékek?
4.   Mennyire fejlett a magzati mozgásrendszer?
5.   Létezik-e magzati öntudat?
Ezeket a kérdéseket műszeres megfigyelésekkel és mérésekkel vizsgálták. Az anyán és a magzaton párhuzamosan végzett mérések eredményeit hasonlították össze. Etikai szempontból elfogadható célzott kutatásokat végeztek. Vizsgálták a viselkedést és az érzelmeket születést követően, és ezekből próbáltak következtetéseket levonni.

Az anya állapota és annak hatásai a magzatra]

A közvetlenül ható ingereken kívül a magzatra az anya testi, társas és pszichológiai helyzete is hatással van. A méhlepényen keresztül ezek a változások eljutnak magzathoz. Kémiai változásokat az anya testében olyan tényezők is előidézhetnek, mint a gyermek attitűdje, általános egészségügyi, érzelmi állapota, az általa evett ételek. A kutatások kimutatták, hogy a stressz hatásnak kitett vagy érzelmi harmóniájából kibillentett anya olyan hormonokat (pl.:kortizon és adrenalin) választanak ki, amelyek a méhlepényen átjutnak és hatással vannak a magzat mozgásos aktivitására. Több kutatás talált összefüggést a pszichlógiai stressz és a terhesség komplikációi között.

 

 

A táplálkozás hatása a méhen belüli fejlődésre

A kutatások szerint egy terhes nőnek napi 2000–2800 kalóriát kell elfogyasztani kiegyensúlyozott, ásványi anyagokat tartalmazó étrend alapján, ahol afolsav-, a kalcium- és a vastartalmú ételek arányát növelik. A terhesség első három hónapja a legveszélyesebb. Központi idegrendszeri rendellenességekkel, koraszüléssel és halállal végződhet. Az utolsó három hónapban a táplálékhiány a magzat növekedését gátolja, és kis születési súllyal jár. Teratogének, környezeti források, amik születési rendellenességekhez vezetnek
A teratogének, olyan környezeti tényezők, amelyek hatással vannak a normális fejlődésre, és súlyos rendellenességekhez vagy akár halálhoz is vezethetnek. A leggyakoribb teratogének közé tartoznak az egyes gyógyszerek, a drogok, a fertőzések, a sugárzás és a környezetszennyezés. A teratogénekkel szembeni fogékonyság függ, a fejlődési szakasztól, amelyben a hatást ért szervezet van. Általánosságban az első két hét jelenti a legnagyobb veszélyt. Mindegyik teratogén egyedi módon hat, ezért a rendellenes fejlődés egyedi mintázatokat mutat. Egy adott mennyiségű és fajtájú teratogén hatá, nem minden szervezetre hat ugyanúgy, a különböző géntípusoktól függ. Az anya élettani állapotától is függ a hatásokkal szembeni fogékonyság. A kockázat akkor a legnagyobb, ha az anya fiatalabb 20 évesnél, és öregebb 40 évesnél. Ha nagyobb a teratogén hatás koncentrációja, a rendellenes fejlődés kockázata nagyobb. Kicsi vagy időleges hatású kábítószerek, amelyeknek az anya ki van téve, súlyos rendellenességeket okozhatnak a fejlődő szervezetben.
Vényre és vény nélküli gyógyszerek: Contergan, nyugtató és hányingercsillapító, súlyos testi deformitás, halláskárosodás. Ide tartoznak a sztreptomicin és tetraciklin antibiotikumok, alvadásgátlók, görcsoldók, a legtöbb mesterséges hormon, a szkizoférnia kezelésében használt klórpromazin, a pattanások ellen szedett Accutane és a nyugtató Seduxen, nagy adagban még az aszpirin is. Ezért a terhes nőknek tanácsos orvosukhoz fordulniuk, mielőtt recept nélkül kapható gyógyszereket beszednének.

Koffein: nagyobb mennyiségben kis születési súly, spontán vetélés Dohány: növeli a spontán vetélést, halvaszületést, újszülöttek korai halálát, a méhlepény rendellenes fejlődéséhez vezet, kicsi születési súly, növeli a hirtelen születési súlyt. Alkohol: magzati alkoholszindróma, rendellenesen kicsi fej, fejletlenagy, szemrendellenességek, veleszületett szívbetegségek, ízületi bántalmak, arc deformáció, visszamarad a testi és szellemi fejlődés, serdülőkorban tanulás és viselkedés enyhe károsodása, értelmi és motoros működés enyhe károsodása Marihuána: kis születési súly, koraszülés, a csecsemők könnyebben megriadnak, remegésre hajlamosak, nehéz alvási ciklusok Kokain: gyors függőség, serkentő szer, szívrohamot, agyvérzést, főütőér – szakadást, rohamokat okoz az anyáknál, halvaszületés, kis súly, agyvérzés, születési rendellenességek, ingerlékenyek, túlzottan reagálnak mindenre, károsodott mozgáskoordináció, lassabb tanulás, hatása évekig megmarad Metadon és heroin: a csecsemők születésükkor már függőek, koraszülöttek, kis súlyúak, könnyen kapnak légzőszervi betegségeket, a leszoktatás után is ingerlékenye, reszketnek, sírásuk rendellenes, alvásuk zavart, mozgáskontrolljuk csökkent marad, gyenge figyelem, hosszútávú fejlődési problémák. Rubeola: szívrendellenesség, hályog, süketség, értelmi fogyatékosság, van ellene védőoltás Nemi úton terjedő betegség: gonorrea, herpesz, vérbaj. Más betegségek és anyai állapotok, amik hatással vannak a méhen belüli fejlődésre: bárányhimlő, citomegália, cukorbetegség, fertőző májgyulladás, influenza, magas vérnyomás, mumpsz, toxéma (terhességi mérgezés), toxoplazmózis. Aids: fertőzött anyák által szült csecsemők 30%-a megkapja ezt a kórt. Zidovudinnal 50%-kal csökkenhető az átadás veszélyeRH – összeférhetetlenség: az Rh – negatív anya immunrendszere antitesteket termel, és ha ismét teherbe esik, az új magzat vérében megtámadja és elpusztítja a vörösvértesteket, súlyos születési károsodás, halál, vérátömlesztéssel kezelhetők ezek a csecsemők Sugárzás: súlyos deformáció, méhen belüli halál, spontán vetélés, értelmi fogyatékosság Szennyezés: környezet szennyezés, kémiai úton a szervezetbe jutó szennyezés, levegő, vízszennyezés súlyos károsodásokat okozhat pl.: higanymérgezés következtében Minamita – kór, agyi eredetű bénulás, koponya deformáció, rendellenesen kicsi fej.
#1 Dr.BauerBela

A TERHESSÉG HÉTRŐL HÉTRE

A terhesség hétről hétre


hétről hétre
a magzat fejlődése
a terhes nő
1

Általában az utolsó menstruáció kezdete után két héttel esnek teherbe a nők. A terhességet azonban az utolsó menstruáció első napjától számítják, így mikor megfogan a baba, már két hetes terhes vagy.
2
A megtermékenyített petesejt azonnal osztódni kezd és elindul a méh felé.

3
A harmadik hét végére a csíra beágyazódik a méhfalon lévő nyálkahártyába.

4

Olyan hormonok termelődnek, amik leállítják a menstruációs ciklust. Talán gyakrabban van vizelési ingered, melled nagyobb, érzékenyebb lehet.
5
A baba most 2 mm. Kezd kifejlődni a gerince, agya, izmai, csontjai és kezdetleges szíve is.

6
6 mm-es, van már nyaka, kezdetleges agya és kis végtagkezdeményei. Apró szíve megkezdi a vér keringetését.
A terhesség első heteiben nagyon fáradtnak érezheted magad. A hányinger ellen próbálj egy kis kekszet rágcsálni, mielőtt kikelnél az ágyból. Gyakrabban, kevesebbet egyél!
7
A baba arcán most már felismerhetők az orrnyílások, ajkak és a szeme is áttűnik a bőre alól.
A mama hangulata könnyen változik. Ugyan a hormonok is felelősek ebben, de nagy feladat felfogni, hogy mit is jelent terhesnek lenni.
8
Mostanra a baba összes fő belső szerve megvan, bár még fejletlenek. Ide-oda mozog, de ezt a mama még nem érzi.
A tested elkezd változni: derekad vastagodhat, melled megnagyobbodhat.
9
A baba 2,5 cm. Végtagjai, ujjai, lábujjai hosszabbodnak.
Menj sétálni, úszni! Fontos a rendszeres testmozgás.
10
Mostanra teljesen kifejlődik köldökzsinór, amelyen keresztül a vér oxigént és táplálékot szállít a babának.
A terhesség alatt a fogínyed érzékenyebb lehet, könnyen begyulladhat.
11
A baba gyorsan nő, életfontosságú szervei működnek. Ha látnánk, már meg lehetne mondani, hogy fiú-e, vagy lány.
Mostantól lazább ruhákat kell hordanod. A rosszullétek (ha voltak) kezdenek elmúlni.
12
6,5 cm és 18 g. Belső szervei teljesen kifejlődtek, már csak növekedniük kell. Már sokkal kevesebb a rubeola és más fertőzések okozta problémák esélye. Még mindig nem érezhető, de sokat mozog: forgolódik, nyújtózkodik, hajlítgatja az ujjait. A hangszalagjai kifejlődtek, és a baba néha (csendben) sír(!) Az agya teljesen kifejlődött, már érezhet fájdalmat a baba.
A szeméremcsont fölött az orvos már ki tudja tapintani a méhedet. Kezd nőni a testsúlyod.
13
8 cm és 28 g. Most már igazán hasonlít egy aprócska emberre.
Nemcsak a táplálék, amit magadhoz veszel, jut el a magzathoz, hanem az érzéseid, érzelmeid is. Ezért nagyon fontos, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyél.
14
10 cm és 65 g. Kinő a szemöldöke. Kezdi gyakorolni a nyelést.
A szíved 20%-kal gyorsabban ver, hogy a megnövekedett mennyiségű vért tudja keringetni. Végezz rendszeresen tornagyakorlatokat, járj el úszni, sétálj sokat!
15
13,5 cm és 100 g. Kezd nőni a haja. Mostantól hallja az őt körülvevő hangokat, az anyja szívverését, gyomrának korgását, sőt a kívülről beszűrődő zajokat is. Hallgass kellemes zenét, dúdolj neki!
Lassan bővebb ruhákat kell venned. A köldöködtől lefelé egy halvány csík jelenhet meg (linea nigra), mely a terhesség végéig egyre sötétedik, de szülés után eltűnik.
16
16 cm és 135 g. Selymes pihe kezd nőni a bőrén. Sokat mozog, ezt érezheti is az a mama, aki már szült.
Mivel a terhesség alatt a hátra, a gerincre nagy munka hárul, nagyon fontos a helyes testtartás. Tegyél kispárnát a hátad mögé, ha ülsz!
17
18 cm. Pici körmei kezdenek nőni. Kb. 250 ml magzatvízben úszkál, bőven van még helye mozogni, forogni.
A terhesség alatt fokozódik a vérkeringés, ettől van, ha izzadékonyabb leszel. Próbálj oldalt fekve aludni, ezzel eltereled a nyomást a gyomrod mögötti fő vérszállító erekről.
18
20 cm. Lassan kezd nőni a zsírréteg a bőre alatt, bár még mindig nagyon soványka. Bőre olyan vékony, hogy a vérerek tisztán láthatóak alatta.
Most már bármelyik pillanatban megérezheted a baba mozgását. Eleinte nehéz lehet megkülönböztetni az érzést a bélmozgástól, de hamar fel fogod ismerni az egyre gyakrabban jelentkező rugdalásokat.
19
22,5 cm. A tejfogcsírák mögött fejlődni kezdenek az állandó fogak csírái is.
Most már biztosan érezhetők a magzatmozgások. A méhboltozat lassan eléri a köldök magasságát.
20
25 cm és 340 g. Bőrén fehér magzatmáz jelenik meg, ami óvja és ápolja a baba bőrét.
Mostantól a méh gyorsan nő, később kifelé fordíthatja a köldöködet. Ha erősebben rugdos, már a papa is érezheti a baba mozgását, ha ráteszi a kezét a mama hasára.
21
27,5 cm és 450 g. Külső nemi szervei most már elég fejlettek ahhoz, hogy ultrahanggal meg lehessen látni (persze, csak ha a baba nem takarja el!).
Vöröses "repedések" jelenhetnek meg a bőrödön a nyúlástól, általában a hasfalon, a melleken, a csípőn, a combon. Ezek kihalványodnak szülés után, de ha zsíros krémmel bekened néha a bőröd, az segíthet.
22
29 cm és 500 g. Iszik a magzatvízből - ezzel gyakoroja a nyelést, fejlődik az emésztőrendszere, és - valószínűleg - értékes tápanyagokhoz is jut.
Visszerek jelenhetnek meg a lábaidon, főleg, ha sokat kell állnod. Próbálj minél többet magasra polcolt lábbal pihenni!
23
Sokat mozog, a zajokra reagál. Bőre ráncos, sokat kell még húsosodnia. Néha csuklik, ilyenkor a mama minden megugrást észlel.
Egész terhesség alatt érezheted az úgynevezett Braxton Hicks contractio-t - ezek a méh rendszeresen jelentkező fájdalmatlan megkeményedései. Segítik a méh növekedését, vérkeringését. Ilyenkor keménynek, feszesnek érezheted a hasad 1-2 percig.
24
32 cm és 570 g. Életfontosságú szervei elég fejlettek ahhoz, hogy életben maradjon egy kis ideig, ha most születne meg, de a tüdeje még nem tudná önállóan ellátni a feladatát. Igaz, néhány ilyen baba a legjobb kórházi ellátás mellett már életben maradt.
A belső nyomástól kisimulhat, vagy ki is fordulhat a köldök és egész terhességed alatt úgy is marad.
25
35 cm és 850 g. Mostantól hetente kb. 1 cm-t nő, egyre jobban hízik. Felismerhető alvási ritmusa van. Bár továbbra is élénken mozog, egyre kevesebb helye van a forgolódásra.
Szíved, tüdőd 50 %-kal többet dolgozik a normálisnál. Ha alvásnál fáj a szíved, vagy nem kapsz jól levegőt, tegyél a fejed és a vállad alá párnát!
26
Tüdeje folyamatosan fejlődik, de tökéletes csak a születés idejére lesz. Bőre egyre vastagabb.
Fontos, hogy folytasd a tornagyakorlatokat, sétát, úszást. A méhboltozat a köldök és a szegycsont között félúton van.
27
36 cm és 900 g. Most először nyitja ki a szemét és képes pislogni. Valószínűleg érzékeli a fényeket.
Egyre fáradékonyabb vagy - jelentkezhetnek az utolsó harmadra jellemző panaszok.
28
37 cm és 1 kg. Egyre kevesebb helye van. Mostantól, ha megszületik, orvosi ellátás mellett nagy esélye van az életben maradásra.
Megkezdődik az utolsó harmad. A mellen és a hasfalon az erek kékek, jól láthatóak.
29
38 cm és 1 kg 200 g. Agya növekszik és fejlődik. Meg tudja különböztetni az édes és savanyú ízeket. A hallása tovább fejlődik.
Érezheted, ahogy az erős hangokra megugrik a baba, rúgdosni kezd. Talán meg tudod különböztetni a fejét a popsijától.
30
Mostantól kevesebbet mozog. Talán már lefelé fordult. Hetente kb. 200 g-ot hízik.
Elnehezedik a tested. Nehezebben veszed a levegőt, belső szerveid összenyomódnak. A baba súlya nyomhatja a medencét, sokat pihenj felpolcolt lábbal!
31
39 cm és 1,4 kg. Bőre kezd kisimulni, eltűnik róla a magzatmáz egy része. Mozdulatai néha fájdalmasak lehetnek a mama számára.
Ha kifogysz a levegőből, lélegezz mélyeket!
32
40,5 cm és 1,6 kg. Tüdeje elég fejlett, így ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, de még speciális ellátásban kellene részesülnie. Ideje, hogy fejfekvéses helyzetbe forduljon. A baba a nap 90-95%-át átalussza, valószínűleg néha álmodik is.
Ha fáradt vagy, nehéznek érezheted a medencét. Pihenj, amennyit csak tudsz, csinálj Kegel-gyakorlatokat (intimtornát)!
33
42 cm és 2 kg. Teljesen fejlett, már csak híznia kell és felkészülnie a szülésre. Mozgását a mama legalább 10-szer kell érezze egy nap.
Valószínűleg meg tudod már különböztetni a baba térdét a popsijától. A légzés pár héten belül - mikor a méh leszáll - könnyebbé válik.
34
Bőre rózsaszínű. Most már minden valószínűség szerint fejfekvéses helyzetbe fordult.
A fájdalmatlan megkeményedések általában a terhesség utolsó heteiben figyelhetők meg, de van, hogy előbb. Mindenképpen szólj az orvosnak, ha érzed őket!
35
Megkülönböztet fényt és sötétséget. Gyorsan hízik, haja és körmei is megnőnek.
Ne ülj, vagy állj sokáig egy helyben! Rossz, vagy aggasztó álmaid lehetnek a babával kapcsolatban. Ne aggódj, ez nagyon gyakori, és nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne.
36
46 cm és 2,5 kg. Mostanában süllyed le a feje, foglalja el helyét a medencében. Ha ez a többedik terhességed, akkor ez - valószínűleg - csak közvetlenül a szülés előtt történik meg.
Ha leszállt a méh, könnyebb lesz a légzés, de sűrűbben kell WC-re járnod a nyomás miatt.
37
Mostantól naponta kb. 28 g-ot hízik.
Ha még nem tetted volna meg, feltétlenül pakold össze a kórházi holmit! Az ikerterhesség időtartama általában 37 hét és a többedik terhesek is gyakran előbb szülnek a vártnál.
38
Tüdeje teljesen felkészült a levegő légzésére, gyakorolna is, de mivel nincs levegője, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik.
A Braxton Hicks-féle fájdalmatlan összehúzódások egyre erősödhetnek, kényelmetlenebbekké válhatnak. Bármelyik pillanatban megindulhat a szülés.
39
Beleiben sötét, ragadós anyag, a meconium (magzatszurok) gyűlt össze, ami a születés után hamar távozik az első széklet formájában.
A relaxin nevű hormon ellazítja izmaidat, ízületeidet, ezáltal megkönnyítve a vajúdást, a szülést, de emiatt a hátad is jobban fájhat. Figyelj a helyes testtartásra!
40
Készen áll a szülésre. Kb. 50-55 cm. Körmei olyan hosszúak, hogy lehet, hogy összekarmolt arccal jön világra.
Hamarosan karodban tarthatod gyermekedet! Ne felejts el fényképet küldeni és megírni, hogyan ment!
#1 Dr.BauerBela