Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2015. június 30., kedd

GYERMEKGONDOZÁSI ENCIKLOPÉDIA- SZERKESZTÉSI ELVEK.

GYERMEKGONDOZÁSI ENCIKLOPÉDIA-
SZERKESZTÉSI  ELVEK.
1-Az igény az érdeklődés és a szerkesztőségi lehetőségek összhangja
2-Az optimális hozzáférhetőség megteremtése
3-Az információs anyag sokoldalusága és minősége
4-A képes illusztrációk  szelekciója és bősége
5-A bemutatott témák gyakorlati vonatkozásai
6-A közölt tények megbizhatósága
7-A bemutatott anyagok szerkesztési módja
8-Az adott témakör körülhatárolt jellege
9-A közös és nemes szándék-a gyermekvédelem érdekében
10-A felhasznált források szerzőinek nagylelküsége


TARTALMI ADATTÁR
          
 GYERMEKGONDOZÁSI ENCIKLOPÉDIA
 EGYEDÜLÁLLÓ SZAKIRODALMI MUNKA



                                     
A HONLAPJAIMON  FELLLELHETŐ ADATOK


A KÖZLEMÉNY TERJEDELME:-14.002 OLDAL
                                                               
 DOKUMENTUMOK SZÁMA:-5364 DOKUMENTUM
                                                               
 KÉPES ILLUSZTRÁCIÓ:-4551 FOTO


  

#1 Dr.BauerBela

A GYERMEKKORI EKCÉMA EGY SZÖVŐDMÉNYE A HERPESZ VIRUSSAL TÖRTÉNŐ FELÜLFERTŐZÉS.-EKCÉMA HERPETIFORMISZ-

Ez a betegség leggyakrabban gyermekeknél fordul elő és láz és kiterjedt hólyagos kiütések jellemzik. Ez az állapot az atopiás ekcémának a komplikációja ami életveszélyes fertőzéssé is válhat.
Bárkinél előfordulhat akinek ekcémája van, főleg amikor az ekcéma "fellángol", és bőr-bőr kontaktus alakul ki herpes genitalis-al vagy herpes labialis-al az arcon. A bőr védőréteg szerepe felbomlik és ezáltal az ekcéma a herpes vírussal fertőződhet.  
Tünetek:
Kiterjedt gennyel teli hólyagok jelennek meg. A testhőmérséklet megemelkedik. A beteg általában levertnek érzi magát.

Gyógyítás:
Orális vírus ellenes gyógyszereket kell használni (Acyclovir). Orvosi kezelésre van szükség a biztonságos lefolyás érdekében.


IKONOGRÁFIA

1-




2-




3-




4-










#1 Dr.BauerBela

RITKA ÖRÖKLETES BŐRBETEGSÉG-DARIER SZINDRÓMA-/Dyskeratosis follicularis/

Darier-White-szindróma egy ritka lassan kifejlődő autoszomális dominánsan öröklődő betegség. A bőr szarusodása a jellemző tünete.  Először gyermek- vagy serdülőkorban  számos hússzínű papulák formájában jelennek meg, amik plakkokká alakulnak/bőr mozaik/. Leggyakrabban a faggyumirigyek a mellkas, fejbőr, homlok, , fül, ágyék, arc bőr felületein fordulnak elő..  A körmök disztrófiásak,  változó a retinitis pigmentosa és a szürkehályog jelenléte. A betegek hajlamosak a bőr fertőzésekre, különösen a herpes simplex virus fertőzés gyakori. Az elváltozásokar  kiválthatják a napfény és és a bőr  leégése.

IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-



4-



5-



6-



7-



8-



9-


#1 Dr.BauerBela

2015. június 29., hétfő

ALKONYODIK

ALKONYODIK,TISZTESSÉGSZERÜEN EL KELL VÉGEZNEM A SZÁMVETÉST.
SZATMÁRNÉMETI 2015. június 29
ORVOSI HITVALLÁSOM LETÉTEMÉNYE- PÁPAI PÁRIZ FERENC híres erdélyi orvostudós/1649/ “PAX CORPORIS “című művének az előszava.
MOTTO-: “Nem akartam én itt az ebben tudósoknak értelmeket
megfogni, nem is azoknak írom, hanem a házi cselédes gazdáknak, s
gazdasszonyoknak, és az igye fogyott szegényeknek, kiknek nincsen
mindenkor keze ügyében értelmes orvos: kiváltképpen falukon, ahol

hamarébb talál segédet a beteg barom, mint a beteg ember”.


#1 Dr.BauerBela

GYÓGYSZERKIÜTÉSEK GYERMEKEKNÉL-KÉPEKBEN

Gyógyszerkiütések

Gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező bőrreakciók.

A legtöbb gyógyszerkiütés gyógyszerre adott allergiás reakció eredményeképpen jön létre. l A kiütések megjelenéséhez nem kell a gyógyszernek a bőrfelszínre kerülnie. Előfordul, hogy a beteg a gyógyszerrel bekövetkező első találkozás alkalmával érzékennyé válik, míg más esetben csak többszöri érintkezés után. Későbbi kapcsolat a gyógyszerrel például kiütéssel járó allergiás reakciót válthat ki.
Van olyan eset, amikor a bőrelváltozások közvetlenül alakulnak ki, allergiás reakció részvétele nélkül. Például a kortikoszteroidok vagy a lítium akneszerű elváltozást hoznak létre, míg a véralvadásgátlók véraláfutáshoz vezethetnek, mely során a bőr alatti területekre vér szivárog. Más fontos, nem allergiás reakció eredményeképpen létrejövő kiütések jelennek meg Stevens-Johnson-szindrómában, toxikus epidermális nekrolízisben és eritéma nodózumban.
Bizonyos gyógyszerek érzékennyé teszik a bőrt a napfény hatásával szemben (fotoszenzitivitás). Ide tartoznak például egyes antipszichotikumok, a tetraciklinek, a szulfonamidok, a klorotiazid és néhány mesterséges édesítőszer. Ezek bevétele után nem bőrkiütés jelentkezik, hanem később, a nap hatására vöröses, néha viszkető vagy szürkéskék bőrterületek alakulnak ki.

Panaszok, tünetek 
A gyógyszerkiütések súlyossága az enyhe, kis területen jelentkező, apró dudorokkal kísért bőrpírtól, egészen az egész testfelületet érintő bőrleválásig terjedhet. A kiütések a gyógyszer bevétele után közvetlenül, perceken belül megjelenhetnek, vagy késleltetve, órákkal vagy napokkal azt követően. Az allergiás kiütést gyakran más allergiás tünetek is kísérik -orrfolyás, könnyezés, sípoló légzés, vagy akár ájulás a vészesen alacsony vérnyomástól. A kialakult csalánkiütések nagyon viszketnek. Az elváltozások lehetnek scarlatiniform, rubelliform, vagy morbilliform, vagy állhat  az elváltozás kis papulákból is.. Kevésbé gyakoriak a   nagy foltok, policiklikus  bőrpír. A .Fix  kiütések jellemzően megismétlődve ugyanazon a helyszínen jelennek meg minden alkalommal a gyógyszer beadása után.A heveny klinikai formákra jellemzők az  élesen szegélyes plakkok bőrpír és ödéma ami  sötét vörös vagy barna színű.

Kórisme és kezelés 

Arra rájönni, hogy gyógyszer a felelős a kiütésekért, elég nehéz, mivel már kis mennyiség is eredményezhet allergiás reakciót, ami felléphet gyógyszerszedés után hosszabb idővel is, és a gyógyszer elhagyása után hetekig, hónapokig fennállhatnak még a bőrelváltozások. Minden gyógyszer, amit az egyén szedett, gyanúba kerül, beleértve a recept nélkül kaphatóakat is; szemcseppek, orrcseppek és kúpok is okozhatnak ilyet. Néha az egyetlen módja, hogy meghatározzák, mely gyógyszer a felelős a kiütésekért, ha az életfontosságú gyógyszereken kívül minden más szedését abbahagyja a beteg. Ha csak lehetséges, kémiailag nem rokon gyógyszerekkel kell helyettesíteni az eredetieket. Ha nincsen ilyen helyettesítő szer, akkor ahhoz, hogy megtudjuk, melyik okozta a reakciót, a betegnek egyenként kell a gyógyszereket ismét elkezdenie szedni. Ez a módszer azonban veszélyes, ha a beteg súlyos allergiás reakcióra hajlamos a gyógyszerrel szemben. A bőrpróba csak akkor célravezető, ha a gyanú a penicillinre terelődik.
A legtöbb gyógyszerreakció megszűnik, amikor a felelős gyógyszer szedése abbamarad. Szükség esetén a szokványos viszketés elleni kezelések alkalmazhatóak.  A súlyos allergiás kiütéseket, főleg azokat, melyeket jelentős tünetek kísérnek - például sípoló vagy nehézlégzés - adrenalin, difenhidramin és kortikoszteroid injekcióval kezelik.


1-



2-



3-



4-



5-


6-



7-



8-




9-





#1 Dr.BauerBela

523.111 MEGTEKINTŐ EGY HÓNAP ALATT

GOOGLE-PROFIL
2015.JUNIUS.26.
A  GOOGLE-PROFIL REISZTRÁLÓJA  IGEN JELENTŐS SZÁMU NÖVEKEDÉSÉT JELEZTE A  JUNIUSI MEGTEKINTŐKNEK./SZÁMSZERÜLEG-523.111 MEGTEKINTŐ EGY HÓNAP ALATT/
-REGISZTRÁCIÓS ADATOK-
2015.MÁJUS.26.-10.002.462 MEGTEKINTŐ

2015.JUNIUS.26.-10.525.573 MEGTEKINTŐ


#1 Dr.BauerBela

2015. június 28., vasárnap

A DISCOID LUPUSZ MEGJELENÉSI FORMÁI A GYERMEKEK ARCBŐRÉN-KÉPEKBEN

Jóindulatú altípusa lupus erythematosusnak különösen az arc bőrét érintik.Jellemzik  a különböző méretű, erythemás, jól körülhatárolt, hámló foltok, amelyek általában  sorvadással, hegesedéssel és az illető terület pigmentációjával gyógyulnak. A kialakuló elváltozás lehet trauma, mentális stressz, égés és a hideghatás következménye. Zsigeri érintettség nem fordul elő.  A betegek kis százalékánál a DLE később kialakulhat a szisztémás lupus erythematosus. Hematológiai és szerológiai elváltozások  a betegek mintegy felénél az, autoimmun eredetet sugallják.

IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-







4-



5-

6-





6- 
#1 Dr.BauerBela

HA MÁR MEGCSIPTE FÁJ ÉS DUZZADT.....

Ha megcsípte, fáj és duzzadt…
Print
Ha nyár, akkor napsütés, meleg, fürdés, boldogság. Ha nyár, akkor zümmögés, döngés, viszketés, fájás, gyulladás, orvos… Igen, a darázs-, szúnyog- és kullancscsípések is a velejárói sokak legkedveltebb évszakának. A szúnyog ráadásul mostanság különösen aktuális: aki a hétvégén vízparton járt, saját bőrén tapasztalhatta a szúnyoginváziót. Mit tegyél, ha megcsípi gyermeked egy rovar? Mikor kell orvoshoz fordulnotok?

A rovarcsípésekre a szervezet normális reakciója csípés helyén kialakuló vörös duzzanat, amely ég és viszket. Ha nagyobb terület bedagad tőle, sem kell kétségbe esni, ha olyan testrészét csípi meg, amely érzékenyebb, ez is teljesen természetes és egészséges immunválasz.
A túlzott reakció, az allergia az, aminek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. Az allergiás reakció egyik tünete a csípés helyén kialakuló nagy átmérőjű (mintegy 10 centiméternyi), fájdalmasan viszkető duzzanat, amely akár bőrelváltozással is járhat. Súlyosabb esetben a csípést követő néhány órán – akár 30 percen – belül viszketés jelentkezik először a kéz- és a lábfejen, majd az egész testen, csalánkiütések jelennek meg, a gyermek gyengévé válik, szédül, kapar, viszket a torka, esetleg görcsöl a hasa, légzése sípolóvá válhat, egyre nehezebben veszi a levegőt.

Otthoni kezelés
A  rovarcsípés allergiás reakciói szerencsére a gyermekek alig 1 százalékát érintik, így a csípéseket általában elegendő otthon kezelni. A szúnyogcsípés okozta kellemetlen viszketést hideg borogatással enyhítheted, utána érdemes antihisztamin tartalmú krémmel bekenni a dudort (például Fenistil). Az ecetes borogatást mint népi gyógymódot felejtsd el (darázscsípés esetén is), az ecet csak felmarja a bőrt, arra pedig most különösen nincs szükség.
Mindenképpen próbálj meg figyelni arra, hogy gyermeked lehetőség szerint ne vakarja ki a csípést, vagy ha már megtette, gondoskodj a seb tisztán tartásáról, nehogy elfertőződjön.  Egy „sima” szúnyogcsípés általában 3-4 nap alatt elmúlik. Ha a duzzanat nem lesz kisebb ennyi idő alatt, esetleg még nő is, akkor érdemes szakembernek megmutatni.
A darázs- vagy méhcsípést szintén borogatással és antihisztamin krémmel kezeld (és ne ecetes vízzel). A kétféle rovarcsípést egyébként úgy tudod megkülönböztetni, hogy a méh benne hagyja a fullánkját – ezt mindenképpen távolítsd el. Ha a panaszok 3-4 nap után nem múlnak el, sőt, fokozódnak, akkor mindenképpen menjetek orvoshoz.
A kullancs eltávolításához hegyes végű, patikában kapható, rugós, acélból készült csipeszt használj. Fontos, hogy az eltávolításkor a kullancsot a bőrhöz minél közelebb fogd meg, és a testét lehetőleg ne nyomd össze. Ez utóbbira azért kell figyelni, mert a kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatók, így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomra összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Az ügyesebbek sima csipesszel vagy cérnával is ki tudják szedni a vérszívót, igazából egy a lényeg, hogy lassan tedd. Miután lassan húzni kezded, várd meg, amíg a kullancs magától összezárja a szájszervét (ez maximum 1 perc, de inkább 20-30 másodperc).
De ha nem jártál sikerrel, és benne marad a szájszerv, sem kell pánikba esni, és orvoshoz rohanni. A beszakadt szájszerv okozta lencsényi, tömött, viszkető csomó előbb-utóbb hólyagot növeszt, majd kilöki magából az „idegen testet”. A gyulladt bőrt fertőtleníteni sem érdemes, ugyanis a szerek úgysem érik utol a véráramba került baktériumokat.

Megelőzés
Szúnyog ellen adott a szúnyogriasztó spray alkalmazása. Ma már kapható vegyszermentes, teljesen természetes anyagokból készült változat is, amit akár terhesen, vagy csecsemőkön is nyugodt szívvel használhatsz. Ilyen sprayt egyébként akár házilag is készíthetsz, a Facebook-on is rendszeresen keringenek tuti receptek, de a Google találati listáinak elején is kidob szép számmal.
Gyermeked ágyát a plafonra rögzített, sűrű szövésű vékony függönnyel, vagy szúnyoghálóval burkolhatod körbe, ami mintegy baldachinként funkcionálhat. Ha két és fél évesnél idősebb a gyermek, és jól szellőztethető a szobája, már használhatsz elektromos szúnyogriasztót. Aki pedig a természetes megoldások híve, vegyen egy cserép citromfüvet, rozmaringot, kamillát, levendulát, oregánót vagy bazsalikomot, esetleg babért (persze elég egy a felsoroltak közül), és tegye az ablakba, a szúnyogok ugyanis ki nem állhatják ezeknek a növényeknek az illatát.
A kullancscsípés ellen védekezni kullancsriasztó szer alkalmazásával (kapható ezek közül is teljesen természetes anyagokból készült, amit három hónapos kortól használhatsz gyermekeden), illetve lehetőleg zártabb ruházattal lehetséges.



#1 Dr.BauerBela

A TALÁLKOZÓ ELMARAD,DE AZ EMLÉKEZÉS TISZTESSÉGE KÖTELEZ.

A TALÁLKOZÓ ELMARAD,DE AZ EMLÉKEZÉS TISZTESSÉGE KÖTELEZ.
A 65-dik érettségi találkozón szerettük volna még egyszer megölelni egymást, mi a Kölcsey Kollégium 1950-ben végzett diákjai.
Sajnos a sors kíméletlen keze a mi soraink között is elvégezte a természet örök és megfellebbezhetetlen feladatát,másrészt a történelem kiűzöttjei más földekben pihennek vagy éppen küzdenek földi létük nehézségeivel.
 Az elmúlás és az öregség visszavonhatatlan küzdelmei akadályozták meg ezt a találkozót. De a szeretet emléke, az összetartás tisztessége örök marad.
   A kor akkori érzésvilága,erkölcsi rendje,hite haza és szülőföld szeretete,már akkor beivódott erkölcsi”énünkbe” és végigkísért bennünket egész életünk folyamán.
Ez az iskola, kötelezett arra, hogy tarsolyodban hordoznod kell a- ketyegő órát, és egy életen át becsülettel ,tisztakezű munkával,egyenes gerinccel,hittel építkezned kell a vállalt  predestinációd kiteljesítéséért Ez mindmáig az az intézmény amely,íratlan szabályaival az együvé tartozás,a szolidaritás,a történelmileg, nemes ,önzetlen,mindenkor segítőkész életre szóló barátságokat alakította, tanulói között.
Egy kiegyensúlyozott társadalmi és erkölcsi értékítélet jellemzett bennünket,egy standard demokrácia szellemisége,szélsőségek nélkül de mély főhajtással mindennemű elvi vagy gondolkodási étékek előtt.
 Végzetesen sok osztálytársunkat, barátunkat elvesztettük, de vigasztaló hogy egyesek az erdélyi magyarság kiválóivá lettek,és mi a végváriak-akik még mindannyian együtt élünk szellemiségünkben, barátságunk emlékét őrizve, és mindezeket leírva a fiatalok okulására,hogy a szeretet a hit és igaz barátság nem veszhet el  ha bármilyen történelmi sorsfordulókat is kell megéljünk.
EMLÉKÜNK,HITÜNK,SZERETETÜNK TISZTESSÉGE ÖRÖK MARAD:


#1 Dr.BauerBela

2015. június 27., szombat

GYERMEKBETEGSÉGEK KÉPGYŰJTEMÉNYE





Ez a gyűjtemény egész orvosi pályafutásom szüleménye. A kezdet kezdetétől  tisztában voltam azzal a ténnyel hogy az emberek 80% vizuális típus. Minden tudományos munkám kötelező velejárója volt a képes ikonográfia mind mai napig. Tartalmilag a gyűjtemény egyrészt a saját orvosi kazuisztikám rögzítése,másrészt a gyermekgyógyászati világirodalom szelektív képanyagából származik. Terjedelmét tekintve a képanyag a következőképpen oszlik meg a kiadott két munkám között.
“ATLAS DE PEDIATRIE”-GYERMEKGYÓGYÁSZATI ATLASZ-Román nyelvű kiadás-1011-FOTO
“KÉPES GYERMEKGONDOZÁSI ENCIKLOPÉDIA” Magyar nyelvű kiadás.4550-FOTO
A KÉT KIADVÁNY ÖSSZESEN  5551 FOTÓT MUTAT BE.

Felhasználás-ma már a nemzetközi gyermekvédelem minden szintjén igényelik és használják illusztrációs anyagaimat úgy az orvosképzés mint a gyermekgondozás területén. Legutóbb az amerikai „GEORGE WASHINGTON UNIVERSITY” gyermek klinikájának vezető professzora igényelt anyagot  levelében a gyűjteményemből.
#1 Dr.BauerBela

SZUNYOGCSIPÉS ALLERGIA

A szúnyogcsípés allergiáról



,
Döntően gyermekkori betegség a szúnyog nyálában lévő fehérje természetű anyagokkal szemben kialakuló allergia.
Általában akkor szokott felmerülni, ha a csípés helyén 2-3 centiméteres vagy annál nagyobb duzzanat, pír észlelhető, amely akár napokig is fennáll. Ez a szülők számára ijesztő lehet, főleg ha a szemhéjakat érinti és a gyermek a szemét sem tudja kinyitni.

Ritkábban láz követi a gyulladást, amelyet gyakran fertőzésnek vélnek. Mindazonáltal a csípés helyén kórokozók is megtelepedhetnek, így adott esetben a baktériumellenes kezelés indokolt lehet.
Irodalmi ritkaságnak számít az életveszélyes állapottal járó szúnyogcsípés okozta allergia, mint ahogyan felnőtteknél is elvétve fordul elő a betegség, leginkább külföldi út kapcsán. Utóbbi esetben rendszerint olyan fajok csípése okoz allergiás panaszt, amelyekkel korábban szervezetünk nem találkozott.

A diagnózis a klinikai tünetek alapján történik, mivel nem állnak rendelkezésre olyan bőr- vagy vértesztek, amelyek az allergizáló fehérjéket tisztított formában tartalmaznák. A szúnyogcsípés okozta allergia különösen jóindulatú betegség, felnőttkorra spontán gyógyulás várható szinte minden esetben. Az ismétlődő csípések egyfajta oltásnak felelnek meg, a gyermek immunrendszere ennek során tanulja meg a panaszt okozó fehérjéket különösebb gond nélkül elviselni.

Milyen tanácsokat érdemes mégis megfogadnunk csípés esetén? Ne vakarózzunk, mert ez fokozza a viszketést és a duzzanatot. Alkalmazzunk hűsítő borogatást! A vény nélkül kapható antihisztamin hatású tabletta enyhíti a tüneteket. A szúrcsatornát és környékét tilos olyan kenőccsel, krémmel bekenni, amely légmentesen elzárja, ez ugyanis befertőződéshez vezethet. Láz esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy el tudjuk különíteni az allergiát a fertőzéstől. A szem környékének helyi kezelése különös óvatosságot igényel.
 A csípés helyén alkalmazott hydrocortison tartalmú tejemulzió jó hatású lehet.
 Ne aggódjunk! A csípések kapcsán kialakuló tünetek bár kellemetlenek, a természetes gyógyulás folyamatát jelzik.


#1 Dr.BauerBela

A DERMATOMIOZITISZ KLINIKAI FORMÁI KÉPEKBEN

Gyulladásos szisztémás betegség főleg a bőrt és , és a vázizomzatot érinti. Más szervrendszerek is érintettek lehetnek. A jellegzetes bőrkiütések  lilás színűek.  Általában , a szemhéjakon,  az orrnyergen, az ujjperceken az ujjakon és a térdeken jelentkezik. A homlok, a nyak, a vállak, a szegycsont és a karok is érintettek lehetnek. Kék-piros lichenoid papulák előfordulhatnak a kézhátakon,  a csuklón és térden (Gottron`s jele). A bőrtünetek után Izomgyengeség lép fel. 

1-


2-


3-


4.


5-


6-



#1 Dr.BauerBela

2015. június 26., péntek

AZ ALVÓ GYERMEK LÁTVÁNYA MINDIG NYUGALOMRA ÉS BÉKÉRE INT BENNÜNKET.


#1 Dr.BauerBela

JELLEGZETES BÁRÁNYHIMLŐS KIÜTÉS EGY 5 ÉVES GYERMEK ARCÁN


#1 Dr.BauerBela

A TENYEREK ÉS TALPAK DERMATÓZISA FIATALOKNÁL

Jellemző tünetek a bőrpír, hámlás, és fájdalmas berepedések a tenyereken és talpakon valamint a kéz és lábujjakon.A tünetek  gyakran rosszabbodnak télen, amikor  a zárt lábbeliket és nylon harisnyát viselnek.    Rosszabb a prognosis az  atopiás dermatitises betegeknél. Gyermekeknél 1-15 éves kor között fordul elő és jelentős javulást hozhat a pubertás.

1-



2-



3-


 4-


5-



6-



7-



8-




#1 Dr.BauerBela