Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. január 31., vasárnap

ÚJSZÓLÖTTKOTI TOXIKUS ERYTHEMA






Az erythema toxicum neonatorum egy gyakori bőrkiütés az újszülötteknél.Egyesek azt állitják hogy  az újszülöttek felénél fordul elő. Általában 2-5 napig tart a születés után, Erythema toxicum-ra jellemzők a  vörös foltok a bőrön, a felületükön fehér vagy sárga papulákkal . Ezek az elváltozások  néhány, vagy esetleg több napig fennállhatnak,de 2 héten belól megoldódnak.Előfordul hogy a kiütések percek vagy órák alatt eltünnek..    Ez egy jóindulatú állapot ami nem okoz panaszokat az újszülöttnél.


·          



·          
#1 Dr.BauerBela

GRIZES FELKAR.CSIRKEBŐR BETEGSÉG-KERATOSIS PILARIS

Szerencsére otthon elég jól diagnosztizálható, és rendszeres ápolással el is tüntethető ez az esztétikai probléma.

Grízes felkar - mi okozza?

A durva, érdes bőrt és a kis faggyúpöttyöket az okozza, hogy a bőr nem hámlik le rendes ütemben, az elhalt hámsejtek ottmaradnak a bőrön és a pórusok eltömődnek. Mivel jellemzően a száraz bőrtípusúakat sújtja, általában nem gyulladnak be. A probléma valószínűleg örökletes, és szorosan összefügg a bőrtípussal. Egyes időszakokban javulhat a helyzet, például nyáron, majd ismét visszatérnek a tünetek. Szakértői vélemények szerint hormonális okai is vannak a keratosis pilaris kialakulásának, és terhesség alatt akár meg is szűnhetnek a kellemetlen tünetek.

Mit tehetsz grízes felkar ellen?

Sajnos nincs olyan módszer, amivel végleg eltüntetheted az idegesítő pörsenéseket és gombócokat, csak úgy, ha állandóan kezeled, de szerencsére ez nem jelent nagy munkát. Fontos, hogy ne kapargasd a bőr felszínét, bár a legtöbben ennek nem tudnak ellenállni, mert hegesedhet az apró pattanások helye, ami még csúnyább bőrképet eredményez.

1-



2-



3-






4-


5-




#1 Dr.BauerBela

A BŐR HAJSZÁLEREINEK VELESZÜLETETT ÉS EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ KIÖBLÖSÖDÉSE-KLIPPEL TRENONAY ÉS SE wEBER BETEGSÉGTURGE


#1 Dr.BauerBela

GYULLADÁSOS ÉLÉNKVÖRÖS SZINÜ ATÓPIÁS DERMATITISZ EGY 2 ÉVES GYERMEK ARCÁN


#1 Dr.BauerBela

2016. január 30., szombat

SEBORHOEAS DERMATITISZ TÜNETEI

Erythemás foltok  zsíros bőr. PREFERENCIÁLIS MEGJELENÉSI HELYEK-hajas fejbőr,fül mögött,külső hallójárat,arc,szempillák,szemöldök,mellkas,köldök,ágyék.

1-A NYAK BŐRREDŐJE





2-LÁGYHAJLAT GENITÁLIÁK



#1 Dr.BauerBela

SÚLYOS VELESZÜLETETT CYTOMEGALIA VIRUS FERTŐZÉS

1-JELEMZŐ TÜNETEK-BÉRVÉRZÉSEK A BŐRFELÜLETEN,MIROCEPHALIA/KIS FEJ/ÉS SÁRGASÁG
A C.T.FELVÉTEL AZ AGYKAMRÁK KÖRÜL ERŐS ELMESZESEDÉST MUTAT

#1 Dr.BauerBela

A DERMATOMYOSITIS JELLEGZETES KLINIKAI TÜNETEI



Jellegzetes sötét vörös vagy lila színű szemhéjak alatt bőrpír,periorbitális ödéma gyakran bőrpírral járó területek, valamint a z ujjak és körmök lilás elszineződése

1.-

 2.


#1 Dr.BauerBela

2016. január 29., péntek

GYERMEKGYÓGYÁSZOK KATEKIZMUSA-ÁLDOZATKÉSZSÉG ÉS LEMONDÁS







 Talán abból a tényből indulnék ki hogy egy megvizsgált betegért minden felelősség téged terhel,legyen az szakmai,etikai vagy akár jogi vonatkozású. Ez a köztudatban is jól ismert szempont és nagyon nagy felelősséget ró a kezelő orvosra legyen az felnőtt vagy beteg gyermek. Visszaemlékszem hogy amikor mozielőadáson voltunk volt olykor –olykor egy beszólás előadás közben hogy pl Grósz doktor urat kérjük az előcsarnokba-
A lemondást az áldozatkészséget azt már az orvosi egyetemen vállaltuk,ami aztán állandósult az egész szakmai tevékenységünk Folyamán.
A gyermekgyógyászati gyakorlatnak azonban mégis van egynéhány jellemzője az orvosi sürgősségi ellátás időben való rögzítését tekintve-
A gyermekkorban sokszor elképesztően gyorsan következnek be a szövődmények,vagy kerülnek katasztrofális helyzetbe az életfontosságú szervek működései. Amikor igényelik a szülők azonnal menni kell így sokszor elkerülhetjük a sokszor előálló kellemetlen vádaskodásokat vagy elhúzódó jogi elmarasztalásokat. A gyermekpatológia nem olyan igényű mint pl-egy krónikus szívelégtelenségben szenvedő 8o éves beteg-amire egyesek azt mondják 1-2 óra múlva ott leszek.
Főként az újszülött vagy 3-4 hónapos korú csecsemők-ugyancsak az ilyen szempontból ebbe a kategóriába esnek.
A mindenért –aggódó-anyukák akik minden minimális panaszért azonnal orvosi ellátást igényelnek. A hosszú orvosi gyakorlatom arra késztet hogy tekintettel kell lenni az –anyai megérzésre-/instinctio maternis/mert bizony ez nem egyszer beigazolódik.
Ha kiépített pacientúrád van már egy visszautasított vizsgálat a paciens elvesztéséhez vezethet.
Külön fejezet a –neurotikus környezet-igényeiknek a kielégitése sokszor kevésbé igazolt esetekben .Ezeknek a megoldása ha elfogadták paciensnek,egyéni elbírálás alá esik.
Megalapozott vagy alapozatlan indokkal igényelt vizsgálatot lássunk el azonnal mondjunk le életünk egyes kegyes adományairól és –VIZSGÁLJUK MEG A GYEREKET.
#1 Dr.BauerBela

A NON INVOLUTIV ÉRDGANATOKRÓL.



Az érdaganatok a szüléskor csak pici piros foltnak látszanak, de 4-6 hónapos korig gyorsan növekedhetnek, szeder formájúra duzzadhatnak. Ezt követően a burjánzás lelassul, majd 8 hónapos korig a piros folotok növekedése teljesen megáll. 6 éves korra az esetek 99%-ban elmúlnak ezek a foltok, csak nagyon ritka esetben kell a 10 éves kort megvárni.A kapilláris haemangióma nyom nélkül felszívódik. A felszívódás folyamatának kezdetét az érdaganat felszínén megjelenő fehéres foltok mutatják.Van egy elenyésző százalék amelyik tartósan megmarad és a spontán visszafejlődésnek ea jelét távolról sem mutataja.Ezeket az eseteket szakberekhez irányitani a megfelelő kezelés alkalmazása végett.
1-

 A TÉRD KITERJEDT CAVERNÓZUS ÉRDAGANATA AMI NEM MUTAT VISSZAFEJLŐDÉSI HAJLAMOT
 
#1 Dr.BauerBela

2016. január 28., csütörtök

A NUMMULÁRIS EKCÉMA JELEGZETESSÉGEI



A NUMMULÁRIS EKCÉMA JELEGZETESSÉGEI

  •  
  • Gyakran változó időközökben recidivál.
  • Atopiás és seborrhoeás egyéneken előfordulhatnak olyan elváltozások, amelyeket nummularis ekcémának nevezhetünk.
  • Bármely életkorban előfordulhat.

Kórismézés

  • A kórismét a klinikai megjelenésre alapozzuk.
  • Egyes plakkokból szóba jön a gombavizsgálat is.
  • A nedvező elváltozásokból bakteriológiai vizsgálatra anyagot venni értelmetlen. Általában S. aureus kimutatható, de a klinikai jelentősége vitatott.
  • Biopsiának nincs értelme.

Elkülönítő kórisme

  • Gombás (dermatophyton) fertőzés
    • Gyakran fordul elő borjakon.
    • Vizsgáljuk meg a lábakat és a körmöket.
    • Kérdezzünk rá, hogy a beteg nem került-e kapcsolatba háziállatokkal.
  • Psoriasis
    • Tekintsük át a psoriasis jellemző előfordulási helyeit.
    • Psoriasisos köröm-dystrophia?
    • Psoriasis a családban?
    • A nummularis ekcémát adott esetben nem lehet a psoriasistól elkülönítetni. Ebben az esetben a kezelést a nummularis ekcéma ellen végezzük, és nem kifejezetten a psoriasis ellen.
  • Felszínes basalioma
    • Szoliter plakk, mely akár évekig is nyugalomban lehet.

Kezelés

  • Egyes betegek enyhe corticosteroidokra is jól reagálnak (I-es csoport); mások IV-es csoportba tartozókra sem. (13.16.2. kép).
  • A nedves fázisban(13.16.3. kép) alkalmazzunk krémet a bőrre és fedjük be nedves kötéssel (víz, sóoldat vagy néha 0,01–0,1%-os ezüstnitráttal).
  • Kálium-permanganát
    • Egésztest fürdetés (1 : 25000 hígításban) szükséges néha. (Az oldat befogja a kádat.)
  • SUP vagy UVB fénykezelés
  • A kezelésre adott válasz változó.

A szakorvosi konzílium javallatai

  • Ha az ekcéma rosszul reagál a kezelésre, ellenőrizzük a kórismét és gondoljunk másodlagos allergiára is (a kezelésre használt készítményekre). Kombinált kezelésre is szükség lehet.
  • 1-
    2-
  •  
     
     3-
     
     4-
     

     
     
     
#1 Dr.BauerBela