Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. február 29., hétfő

SAUL ELŐTT ÉS UTÁN

SAUL ELŐTT ÉS UTÁN



2016 Február 29 hajnalán hites magyar alkotók vették át az “OSCAR” díjat,könnyezve,érezhető magyarságtudattal. A mai magyarság tudat mímelőin kívül,minden demokrata leírhatatlan örömmel követte a T.V. képernyőn a magyar kultúra legnagyobb sikerét az utóbbi évtizedekben. Még a ma is faji fanyargók olykor csúfondáros .lebecsülő érvelései mellett is.
Lévén hogy jómagam átéltem zsidó nemzettársainknak a hihetetlen kálváriáit a zsidóüldözés minden bűnös mozzanatát a Báthori utcai gettózástól a haláltáborok
megtekintéséig/Ausvitz,Dachau,Buchenwald/-valamint a mai fekete bakancsosok
már már genetikailag beivódott gyűlölet hadjáratáig szükségszerűen feltettem magamban a kérdést- lesz- e hatása az emberiségre a film mondanivalójának.
Kétségtelen hogy a film egy történelmi jelentőségű alkotás egy népcsoport szinte feledőbe menő közönyével. De úgy gondolom hogy az elkövetkezendőkben nemcsak a holokauszt áldozatairól lesz szó hanem a történelmi helyét visszaigénylő Saul fiairól is.
Már a film bemutatása kezdetén és első nemzetközi sikerei utáni tessék-lássék fogadtatása az alkotásnak egy kényszeredett gyűlölködő társadalom hangulatát keltette. Vajon a gyűlölet vaksága az irigység nem-e üti fel a fejét az uszításra még
mindig jól reagáló társadalomban. Az a megérzésem hogy már a közeljövőben megtalálják a módját annak hogy megjelenjenek az álnok politikai igények
gyors beültetése erre a világra szóló sikerre.
Ez a történelmi léptékű alkotás amit bátor és zseniális emberek tettek az asztalra tudomásul véteti a világgal hogy Saul fiai voltak vannak és lesznek az elkövetkezendőkben is


. #1 Dr.BauerBela

2016. február 28., vasárnap

-KLIPPEL TRENONAY SZINDRÓMA

Egy ritka veleszületett kóros állapot, amelyben erek és / vagy nyirokerek nem alakulnak ki. A három fő jellemzője-a vörös színű bőr folt, a vénás és nyirokrendszeri fejlődési rendellenességek, és az érintett végtag lágyrész hypertrophiája.
Jellegzetes tünetek-
A bőrfelület egy vagy több vörös foltja jellegzetes éles határokkal
Visszerek jelenléte az érintett területen.
A csont és lágyrészek hipertrófiája,az érintett területen.
A nem megfelelően kifejlődött nyirokrendszer.
Egyes esetekben, a foltok hiányoznak.
IKONOGRÁFIA




#1 Dr.BauerBela

EGY MEGÁTALKODOTT FÜTYÜRÉSZ

HALÁSZ,VADÁSZ,MADARÁSZ,GYERMEKGYÓGYÁSZ MIND ÉHENKÓRÁSZ.


#1 Dr.BauerBela

15 MILLIÓ LÁTOGATÓ 2OO ORSZÁGBÓL

ITÉLTESSÉK MEG A MUNKÁM ÉRTÉKE AZOK ÁLTAL,AKIKNEK BÁRMILYEN TERMÉSZETÜ JAVÁRA SZOLGÁLT !!


#1 Dr.BauerBela

Képes tájékoztató az atopiás dermatitisről A betegség krónikusan fennálló bőrgyulladást

Képes tájékoztató az atopiás dermatitisről
A betegség krónikusan fennálló bőrgyulladást jelent, amely bőrszárazsággal, intenzív viszketéssel, gyakori fellángolásokkal jár. A fizikai és emocionális stressz ronthat a beteg állapotán. Az atopiás dermatitis előfordulási gyakorisága nő, különösen a fejlett, civilizált országokban.
Mi az oka?
A betegség hátterében a bőr megváltozott és túlzott reakciója áll a különböző külső és belső behatásokra. A genetikusan kódolt betegség fennállásának ténye mellett a folyamatot kiváltó vagy befolyásoló allergént nem minden esetben igazolhatjuk.
 A klinikai tünetek az esetek majdnem felében az első életév során, 80%-ban az első 5 év során jelennek meg. Az iskolás korúak 7-17%-a érintett. Az atopiás dermatitis bőrtünetei az életkorral változnak, ennek alapján 3 fő formát különíthetünk el: a csecsemőkori, a kisded ill. kisgyermekkori, valamint az ifjúkori formát. A bőrszárazság és a viszketés állandó tünete a betegségnek.
Ha pozitív a családi anamnézis atopiás dermatitis, rhinitis allergica, asthma irányában, akkor a betegség előfordulásának nagyobb a valószínűsége az adott betegben. Az atopiás dermatitis az érintett gyermekek 50%-ában felnőttkorra gyógyul. A tünetek az életkorral változnak, de a bőrszárazság és a viszketés állandó tünet. Csecsemőkben elsősorban az arcon, majd a törzsön jelennek meg vörös, viszkető, hámló foltok, de nem ritka a nedvedző, helyenként összefolyó bőrkiütés sem. Gyakori a hajas fejbőr érintettsége. Kisdedkortól a tünetek egyre inkább térd- és könyökhajlatban, nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori. A tünetek fokozatosan alakulnak át. Az ifjúkori formában az idült, hajlati bőrgyulladás mellett, a tenyerek, talpak érintettsége, valamint a végtagokon látható, erősen viszkető, vörös beszűrt területek a jellemzőek.
A kezelés első lépése a hidratáló kezelés. A gyulladáscsökkentők mellett a legkülönfélébb kiegészítő kezelésekre is szükség van. Ezek közül első helyen említendő a viszketéscsillapítók alkalmazása, a speciális hullámhosszú fényterápia, a fürdő kezelés, valamint a kiegészítő pszichés támogatás.

1-ATÓPIÁS DERMATITISZ-SULYOS KLINIKAI FORMA





2-EKCEMATIZÁLT FORMA



3-EKCEMATIZÁLT FORMA



4-IMPETIGINIZÁLT/FELÜLFERTŐZÖTT FORMA/


#1 Dr.BauerBela

VITAMIN PÓTLÁS GYERMEKKORBAN

Vitaminpótlás gyermekkorban


Hogyan pótoljuk akkor a vitaminokat, melyek a hosszú tél végére kiürültek gyermekünk szervezetéből? Szükség van-e egyáltalán vitaminpótlásra, vagy elegendő a megfelelő étrend?
A hideg téli hónapok alatt, valamint kora tavasszal sokszor fáradtabbnak, bágyadtabbnak érezhetjük magunkat, melyet akár az esetlegesen fellépő vitamin- és ásványianyag-hiány is okozhat. 
Gyermekeinknél hasonló tünetek szintén előfordulhatnak, így az ő táplálékbevitelükre ezekben az időszakokban érdemes fokozottabban odafigyelnünk, mivel a vitaminhiány akár testi-lelki fejlődésüket is befolyásolhatja. Míg a felnőttek szükséges vitaminbevitelének napi mennyisége egyszerűen meghatározható, addig a gyerkőcöknél ez még életkorok szerint is tagolódik.
A szakemberek közt is megoszlanak a vélemények arról, vajon szükséges-e a vitaminpótlás ebben az időszakban. Egyesek szerint elég tápanyag jut csemetéink szervezetébe a napi koszttal, amit az iskolában-óvodában kapnak, és ezen még mi is javítunk egy jó kis hazai vacsorával, vagy a hétvégi családi ebédekkel. Ha jó étvágyú a csemeténk, sokat van a jó levegőn és eleget mozog, valószínűleg nem szorul vitaminpótlásra.

Mások szerint viszont gyermekeink napi étkezésével bevitt vitamin- és ásványi anyag mennyisége kiegészítést igényel. Ez utóbbi csoport meggyőződése többek között azon a tényen alapszik, hogy a hagyományos ételek elkészítése nagyrészt hőkezeléssel történik, ami tönkreteszi az enzimeket és vitaminokat az alapanyagokban.
Így hiába van tele a gulyásleves mindenféle finom zöldséggel, megalkotása során elveszti esszenciáját. Érdemes hát még főzés előtt félretenni egy-két zöldségből, hogy a család – sós vagy édes csipegetnivaló helyett – elropogtathassa.
Igen ám, de akkor mi lesz a sütés-főzéskor megsemmisülő baktériumokkal, amiktől igenis meg kell tisztítani az ételt, mielőtt a szánkba vesszük?
Ha pénztárcánk engedi, érdemes bioélelmiszereket vásárolni megbízható forrásból, mert a biogazdálkodás során nem alkalmaznak vegyszeres anyagokat, így az árunak magas a vitamin- és ásványianyagtartalma, viszont elenyésző toxin mutatható ki belőlük, nem úgy, mint a legtöbb szupermarketben kapható zöldségben és gyümölcsben. Házunk kertjében, erkélyén termesztett finomságok értéke is kimagasló lehet, ha ott betartjuk a biogazdálkodás szabályait.
Sokan úgy vélik, hogy ma a szupermarketekben kapható zöldségek-gyümölcsök vitamintartalma már elenyésző, ezekből nem fedezhető a napi szükséglet. A legtöbb esetben azonban a probléma inkább az, hogy értéktelen, tápanyagokban szegény élelmiszereket fogyasztunk, nassolunk, és nem eszünk elegendő zöldséget-gyümölcsöt.
Az üzletek polcain sorakoznak a táplálékkiegészítő készítmények, amelyekkel többé-kevésbé feltornázhatjuk csemetéink vitaminállományát. Akadnak köztük olyanok is, amik kifejezetten hívogatóan hatnak külalakjukkal, ízükkel, ezeket az egész kicsi gyerekek is szívesen fogyasztják. 
De ha nem szeretnénk tablettákkal és bogyókkal etetni a család kincseit, érdemes minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt a kosarunkba tenni, melyek elsősorban a sok napsütést látott hazai földeken teremnek. A nyersétel-fogyasztás mára már önálló táplálkozási irányzattá nőtte ki magát, melynek hazai képviselői is komoly eredményeket mutathatnak fel.
A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: a vízben oldódó és a zsírban oldódó vitaminokra. Előbbiek jellemzően a zöldségekben-gyümölcsökben, gabonafélékben, hüvelyesekben találhatóak, míg az utóbbiak a húsokban, tojásban, tejtermékekben.
A gyermekek táplálkozására azért különösen fontos figyelmet szentelnünk, mert ebben a korban alakulnak ki azok az étkezési szokások, íz preferenciák, amik egész életük során el fogja őket kísérni. Az ő esetükben zöldségeknek és gyümölcsöknek naponta négyszer kellene szerepelniük az étkezésben, ez kb. 400 grammnyi mennyiség. 
Ami az elkészítést illeti: az a legideálisabb, ha nyers és feldolgozott formában is adjuk őket. Igaz, hogy a hőérzékeny vitaminok egy része (pl. C-vitamin) a főzés során elbomlik, viszont sok zöldség magas rosttartalma miatt nyersen az értékes tápanyagok egy része nem tud felszívódni.
A legkedvezőbb hőközlési forma a gőzben főzés, ekkor veszíti a növény a legkevesebbet értékes tápanyagtartalmából.Egyes zöldségek, pl. a gyökérfélék felhalmozzák a trágyázás során használt nitritet, ezért ezeket főzni érdemes, és főzés után el kell önteni a főzővizet, így csökkenthetjük a káros nitrittartalmat.
Ügyeljünk arra, hogy a gyerekek csak ritkán egyenek alacsony tápértékű kekszeket, édességeket, üdítőket, mert ezek eltelítik őket, és elveszik a helyet az értékes ételektől. A megfázásos, influenzás időszakban érdemes C-vitaminpótlásról gondoskodni.
A zsírban oldódó vitaminok közül a D-vitamin pótlása a legsürgetőbb a téli időszakban. Mivel a táplálkozással bevihető D-vitamin mennyisége nem elegendő (csak az állati eredetű termékekben lévő D3 vitamin hasznosul jól a szervezetben), és a napsütés D-vitamin szintetizáló hatásától is elesünk ezekben a hónapokban, érdemes a gyermekorvosunk ajánlásának megfelelő D-vitamin kiegészítést beiktatni.
Az ásványi anyagok közül gyermekek táplálása esetén nem lehet eleget hangoztatni a Ca bevitel fontosságát. A megfelelő csúcs csonttömeg elérése érdekében gyermekkorban napi háromszor szükséges tejet,- tejterméket fogyasztaniuk. 1 adag kb.: 200ml tej, 200 gramm joghurt, 35 gramm sajt.
Kicsinyeink táplálkozási szokásai sokban hasonlítanak a miénkre, hiszen tőlünk veszik a mintát. Fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, hiszen abból érezzük, hogy mire van szüksége szervezetünknek, és ezt tanítsuk meg gyermekeinknek is.


#1 Dr.BauerBela

2016. február 27., szombat

EGY ÉLETMŰ MOTIVÁCIÓJA

EGY ÉLETMŰ MOTIVÁCIÓJA.
Hosszú évtizedek orvosi ténykedése során a tudományos értékteremtés kitartó vágya,nem késztetett arra hogy az  alapkutatás sűrű bozótjában akarjak ösvényt vágni. Habár ez is sikerült egy eredeti klinikai kórkép nevemhez fűződő leírása kapcsán.
Mint a fiatal orvosok álmaiban a szakma kitüntető titulusai,nemzetközi hírnév,nagy elődeink felfedezéseinek megismétlése vagy továbbvitele volt a  hivatásunk célkitűzéseinek  etalonja.
 Egy adott történelmi időszak egészségügyi kultúráját elsősorban a hatalmak döntik el, főként anyagi juttatásaikon keresztül. A mi rendünk mindenkori kötelessége az egészügyi nevelés hites elvégzése. Sajnos nem mindig igy történik. Mint osztályvezető főorvos de mint egyszerű gyógyító is számos esetben ráébredtem, hogy hány esetben tudtunk volna segíteni egy beteg gyermeken ha több információ  állt volna rendelkezésünkre.
Aztán elolvastam Pápai Páriz Ferenc híres erdélyi magyar orvostudós “Pax Corporis” könyvét aminek mondanivalója úgy vésődött mindennapi emléktáramba mint annak idején a Hippokráteszi esküm. Könyvének a bevezetőjében a következő gondolatait rögzíti “Nem akartam én itt az ebben tudósoknak értelmeket megfogni, nem is azoknak írom, hanem a házi cselédes gazdáknak, s gazdasszonyoknak, és az igye fogyott szegényeknek, kiknek nincsen mindenkor keze ügyében értelmes orvos: kiváltképpen falukon, ahol hamarébb talál segédet a beteg barom, mint a beteg ember”.
Természetesen manapság már más társadalmi szükségszerűségekről beszélünk mint a XVI-dik század nemes lelkű orvostudósának alkotó napjaiban.
Az egészségügyi ellátás még ma is a XXI-dik század hajnalán a preferenciálás ellátás jegyeit viseli. Az anyagi lehetőségek még mindig akadályt gördítenek a szerényebb életvitelű emberek számára. A történelem vasfogainak mindent elrettentő őrlése újraéledt,a háborúk, a gyilok, a népvándorlás, a anyagi létfenntartás biztosítása az életkilátásokért idegen földön és lehetne sorolni a végtelenségig. Mindezek századunk zsellérsorsának szinonimái. Ez a gondolkodásmód érlelte  és teljesítette ki életművem a “MAGYAR GYERMEKGONDOZÁSI ENCIKLOPÉDIA “ című munkám elkészítését és közhasznúvá tételét. Ezzel az embert próbáló munkámmal akartam és akarok segíteni azoknak akik  igénylik egy segítő kéz melegét.
A válasz a 15.ooo.ooo látogató a földkerekség 2oo országából.
Köszönöm testvéreim!!


#1 Dr.BauerBela

PIKKELYSÖMÖR A FÜL MÖGÖTT ÉS A HAJAS FEJBŐRÖN

A klasszikus pikkelysömör   kerek, erythemásplakkok/lemezek/formájában jelenik meg.

A bőrlemezek eltávolítása után  pontozott vérzés észlelehető (Auspitz jel). Általában a fejbőr, könyök, térd és gluteális ránc a megjelenési helye.Gyermekeknél a pelenkával boritott is preferált hely lehet.


  #1 Dr.BauerBela

LELKI TRAUMÁT OKOZÓ MONDATOK

Lelki traumát okozó mondatok


3 meggondolatlan szülői mondat, ami életre szóló traumát okoz a gyerekben
Vigyázz, ne csússzon ki a szádon!
Gondold át, mit mondasz!
A szavaknak teremtő erejük van, ezért nem árt, ha kétszer is megfontolod, mit ejtesz ki a szádon a gyerkőc előtt. Egy rossz mondattal ugyanis olyan mély lelki sebeket ejthetsz rajta, amelyek gátlásossá, visszahúzódóvá vagy bizalmatlanná tehetik a kicsit.
http://www.femina.hu/spacer.gifHa megcsinálod, szeretni foglak!
Ugyan a gyereknevelésnek nincsenek kőbe vésett szabályai, azért van néhány olyan elv, amelyet érdemes betartani. Többek között ilyen az is, hogy a szeretetedet nem szabad feltételekhez kötni. Például, ha a gyerek nem rakja el maga után a játékait többszöri felszólításra sem, akkor is tilos neki olyat mondanod, hogy ha megcsinálja, akkor szeretni fogod.
Az efféle fenyegetésekkel nagyon durván lerombolhatod a gyerkőc önbecsülését, és azt sugallod felé, hogy a szereteted csak addig tart, amíg te úgy akarod, ráadásul ki kell azt érdemelni. A feltétel nélküli szeretet az egyik legfontosabb alappillére az anya-gyerek kapcsolatnak, sőt, a bizalomnak is ez az alapja. Ha azt szeretnéd, hogy a gyerek egyenes legyen veled szemben, akkor felejtsd el az efféle elutasító mondatokat.
- Mert a felnőttnek mindig igaza van!
Emlékszel még, hogy milyen ellenérzést váltott ki belőled, amikor gyerekkorodban ezzel próbáltak megetetni? Az, hogy a felnőttnek igaza van, nemcsak ostoba kijelentés, de egyúttal valótlanság is, hiszen azt az üzenetet hordozza, hogy a szülő mindenható, sosem hibázik. Holott senki sem tökéletes, és jobb, ha ezzel már gyerekkorban megismerteted csemetédet. Ellenkező esetben akaratodon kívül is képmutatóvá válhatsz, ami ragadós szülői példa a gyerekre nézve.
Ha úgy adódik, ismerd be tévedésedet, sőt, ha neki volt igaza, akkor kérj tőle bocsánatot, és lásd be, hogy te sem tudhatsz mindent. Ezzel a gyerek megbecsülése irányodba sokkal nagyobbá válik, és a tiszteletét is kivívod vele. Ráadásul ezáltal ő is ezt a példát fogja követni, ha olyan szituációba kerül, ahol be kell látnia gyengeségeit.
- Ha nem viselkedsz rendesen…
Minden feltételes móddal kezdődő mondat fenyegetés a gyerekre nézve. Ha ezt vagy ezt csinálod, akkor rossz fog veled történni, például elvisz a mumus, a zsákos bácsi vagy más ijesztő lény. Ennek a szókapcsolatnak minden esetben negatív felhangja van, és a kicsi is eszerint fog reagálni.
Lelki bajok
Vannak olyan élethelyzetek, amelyek ugyanúgy megviselik a gyerekeket, mint a felnőtteket. Videónkból kiderül, honnan tudhatod, ha baj van.
Kicsik lelki problémái és megoldásaik
A szokatlan élethelyzetek - például a válás, a kistestvér érkezése, de akár az ovi is megviselhetik - a kicsi lelkivilágát. Van olyan is, amikor már szakember segítségére is szükség van.
Dátum: 2012. augusztus 30.
Készítette: Femina.huPersze, ha nagyobb, akkor előfordulhat, hogy nem veszi komolyan az elcsépelt szóhasználatot, de sokkal inkább jellemző, hogy a kijelentést túlzott fenyegetésnek tekinti és szorongóvá válik, állandóan félve a következményektől.
Ha azt szeretnéd, hogy a gyerek a te szabályaid szerint viselkedjen, és ne legyen önfejű, akkor azt más módszerekkel kell elérned. Például kérd szépen. Bár ez elsőre nem hangzik túlzottan meggyőző megoldásnak, mégis sokkal többet ér, mintha fenyegetnéd, utasítanád. Így attól is megóvhatod, hogy egyfajta állandó megfelelési kényszer alakuljon ki benne.

Forrás-Femina
#1 Dr.BauerBela

2016. február 26., péntek

SZÖVŐDMÉNYES ÓTVAR

AZ ÁLL ALATTI LÁGYRÉSZEK FERTŐZÉSE


#1 Dr.BauerBela

A beképzelt kamasznak sincs ám önbizalma!

A beképzelt kamasznak sincs ám önbizalma!
Bármennyire is elfogult a szülő, és a gyermekét a legszebbnek és legjobbnak látja a világon, még így is érhetik meglepetések, mikor a gyerek belelép a tinédzser korba, és tátva maradhat a szája: „nahát, ennek a srácnak aztán van önbizalma!”. Megtévesztőek lehetnek bizonyos megnyilvánulások, mert valójában nem valós, masszív önbizalom áll mögöttük, ezért is fontos, hogyan reagál a szülő ezekre a gesztusokra.
A túlzott önbizalom persze elsősorban a gyerek kritikusságában jelenik meg: szerinte ő tűhegy pontossággal látja, milyenek a szülei, a tanárai, általában a felnőttek. És ő, a maga részéről sokkal jobb, de legalábbis azzá fog válni. Nem ezt a kispolgári, álszent, pénzközpontú, megalkuvó életet fogja élni, ő szabad lesz, őszinte és kreatív. A vágy megvan, a kritikai észrevétel megszületett, de a tudás hiányzik azzal kapcsolatban, vajon miért döntenek a felnőttek bizonyos helyzetekben kompromisszumos megoldások (azaz a megalkuvás, sunnyogás) mellett.
A tapasztalat még hiányzik arról, vannak helyzetek, mikor két fontos érték ütközik, és nem lehet mindkettő oltárán áldozni. Ha a szülő elkezd prédikálni arról, hogy az élet sokkal bonyolultabb, mint ahogy a gyerek látja, akkor ő a mellébeszélő hülye, aki magyarázza a bizonyítványát – a tini legalábbis így értékeli.
Aztán vannak másféle nagyképűségek is. A gyermek rocksztár, atomfizikus vagy színész szeretne lenni, és úgy tekinti, mintha ez csupán elhatározás kérdése lenne, fel sem merül komoly kételyként, hogy a szükséges tehetség adott-e, és hogy mennyi az esélye annak, hogy ezer ember közül, akinek hasonló a vágya, épp ő lesz az, aki meg is valósítja. Vannak fokozatok: lehet, hogy a leendő színész még az iskolai drámakörnek sem tagja, a leendő tudós pedig kifejezetten gyenge reáltárgyakból. Vagy tényleg van némi köze a témához, de a szülő látja, hogy ez mennyire kevés ahhoz, amit célként kitűzött.
Aztán kapcsolati téren is megjelenhetnek torzítások: a gyerek meg van sértve, mert nem viszonozza vonzalmát az a fiú vagy lány, aki neki tetszik. Terveket eszel ki, hogyan csábíthatná el, és nem hajlandó tudomásul venni a másik elutasító visszajelzéseit. Mintha ez csak valami tévedés lenne, hiszen ő érzi, mennyire összeillenének, a sors is egymásnak teremtette őket, őrület, hogy a másik ezt nem látja: fel kell nyitni a szemét! A szülő szerint viszont az már csak úgy van, hogy nem mindig kölcsönös a vonzalom, hiába tetszik nekem valaki, lehet, hogy őneki én nem. És nincs ebben semmi félreértés: nem lehetünk mindenki szemében tetszetősek, rokonszenvesek. Ezt a békát le kell nyelni.
Kérdés, hogy mikor ilyen „túlkapásokkal” találkozik a szülő, hogyan reagáljon. Lehűtse a gyereket, hallgasson vagy támogassa?
Először is a legfontosabb: értse meg! Ezek nem arról szólnak valójában, milyen hatalmas a gyerek önbizalma, ellenkezőleg. Azért nem fér bele neki a visszautasítás, mert még most forrja ki magát, hogy mennyire tekinti magát értékes nőnek, férfinek, nincs meg az a tudás, hogy persze, hogy értékes, akkor is, ha ennek az egy embernek éppenséggel nem ő kell. Azaz élet-halál kérdés, hogy kelljen, mert úgy véli, az ő értéktelenségéről árulkodik a visszautasítás. Nem tudja, mennyit ér, ezért kritikátlanul elfogadja a másik visszajelzését.

Most formálódik az is, miben hisz, mik azok az értékrendbeli kapaszkodók, amikről úgy érzi: igen, ezekért igazán érdemes élni. Persze, hogy szélsőségesen látja, persze, hogy könyörtelenül ítéli meg a „megalkuvókat”, hiszen ő most éli át, hogy vannak olyan értékek, amik igazán az övéi, amikért tenni is érdemes. Most ezt kell megerősíteni, kiépíteni ahhoz, hogy aztán kirajzolódjon, egyáltalán miből lehet engedni. Szükség van erre a szenvedélyre, erre a lelkesedésre ahhoz, hogy aztán eljöhessen az időszak, mikor a valóságban, a mindennapokban teszi próbára az ideológiákat: akkor majd kiderül számára is, hogy kellenek a kompromisszumok.
Hasonló a helyzet a szakmákkal, mindenféle szerepekkel. Itt most nem az a fontos, hány százalék esélyem van, hogy tényleg híres színész legyek. Ha ezt mérlegelné a gyerek, el is menne a kedve. Most az a dolga, hogy beleélje magát, próbálgassa a szerepeket, már előre ennek vagy annak képzelje magát, noha még egy lépést sem tett abba az irányba. Nem a realitás a lényeg, hanem hogy fantáziában belebújjon egy lehetséges felnőtt életbe, szerepbe. Így érzi meg, mi otthonos számára, mi nem, mi testhezálló, mi nem. Ez olyan, mint mikor sokféle ruhát felpróbálunk, hogy megtudjuk, miben érezzük kényelmesen magunkat.
A szülő dolga tehát az, hogy ne háborodjon fel, és ne próbálja ráerőltetni a realitást (vagy, amit ő annak hisz) a gyerekre. Fogadja el, hogy a gyerek így látja, neki ez fontos, ő így érzi. Lehet, hogy sejtjük, nem lesz rocksztár, és nem fog mindenkinek kelleni, aki neki tetszik, és ő is tesz majd „megalkuvó” lépéseket. A lényeg, hogy hiszünk benne, hogyha mással is fog foglalkozni, hordozza a lehetőséget, hogy valami jót alkosson. Tudjuk, hogy szerethető, és meg fogja találni a párját. És bízunk benne, hogy jó kompromisszumokat fog hozni, amikor arra lesz szükség. Ő ezekben még nem hisz, mert bizonytalan benne, ki ő, mennyit ér, ezért kell nagyravágyó terveket dédelgetnie. Mi hiszünk benne, és ez a fontos.


#1 Dr.BauerBela

2016. február 25., csütörtök

BŐRGOMBA-TINEA CORPORIS EGY 4 ÉVES GYERMEK LÁBSZÁRÁN


#1 Dr.BauerBela

FEGYELMEZÉSI MÓDSZEREK

Fegyelmezési módszerek
0 és 2 éves kor között
A babák, természetüknél fogva kíváncsiak. Bölcs dolog, ha eltávolítod a környezetükből az olyan “csábításokat”, mint a televízió, magnó, csillogó ékszerek, az apró és élénk színű tárgyakat, amelyek folyamatosan vonzák a babák figyelmét. Amikor a baba egy ilyen tárgy felé venné az irányt, mondj nemet, és tereld el a figyelmét valamilyen más tevékenység felé.
Hatásos fegyelmezési technika lehet gyermekek számára a sarokba állítás, azonban ez sem minden esetben válik be. Ha a gyermek valami csintalanságot követett el, az a legjobb, ha elmagyarázod neki, miért hibázott (ez legyen mindig az első lépés!), és a sarokba állítod egy pár percre.
Fontos az, hogy ne alkalmazz fizikai fenyítést, mindegy, hogy milyen rosszaságot követett el a gyermek. A babák és a kisgyermekek még nem tudnak összefüggést teremteni a vétség és a fizikai fenyítés között.
Ne felejtsd el, hogy a legfontosabb a szülők példamutató viselkedése!
 3 és 5 éves kor között
Amikor a gyermek fejlődik, és kezdi megérteni a tettek és következmények közötti kapcsolatot (ok és okozat), bizonyosodj meg arról, hogy megérti az anya és apa által felállított szabályokat.
Magyarázd el világosan a gyermeknek, hogy mit kell tennie! Például, ha van egy 3 éves gyermeked, aki ceruzával rajzol, és összepiszkolja vele az ebédlő falát, magyarázd el neki, hogy nem normális dolog ilyet tenni és mi fog történni akkor, ha még egyszer előfordul. A szülők minél hamarabb létrehozzák azt a mintát, hogy: “a szülők határozzák meg a szabályokat, a gyerekeknek pedig be kell azokat tartaniuk”, annál jobb lesz mindenkinek. Bár nem büntetheted meg a gyermeket minden csintalanságáért, világosan el kell határolnod azt, hogy milyen messzire mész el a megbocsátással.
A helytelen magaviseletért büntetés jár, míg a helyes viselkedésért jutalmazás. Ne becsüld alá a tettei pozitív hatásait. Néha sokkal hatásosabb olyan szavak által megdicsérni a gyermeket, mint “büszke vagyok rád, amiért elpakoltad a játékaidat”, mintha megbüntetnéd azért, mert nem pakolta el azokat. Amikor megdicséred a gyermeket, ne csak annyit mondj neki, hogy “ügyes voltál”, hanem foglald bele azt is, amiért meg lett dicsérve.
A “szünetek” már ebben a korban is hatásosak. Abban a pillanatban, amikor a gyermek valami rosszat csinál, vidd be abba a szobába, ahol nincsenek játékok. Ha a szobájában van a televízió és a számítógép, akkor a büntetésnek nem lesz semmilyen hatása.
Szakértők szerint a sarokban állás időtartamát célszerű a gyermek életkorához igazítani (évenként 1 perc, például egy 3 éves gyermek maximum 3 percet töltsön a sarokban). Egyesek azon a véleményen vannak, hogy egy gyermeket addig kell a sarokban hagyni, ameddig le nem nyugszik, mások pedig teljesen ellenzik ezt a típusú fegyelmezési módszert.
Fontos az, hogy világosan fejezd ki magad. Ahelyett, hogy azt mondod a gyereknek, “ne ugrálj a kanapén!”, inkább mondd azt neki, hogy “kérlek, ülj a kanapéra és tedd a lábait a földre”.

6 és 8 éves kor között
A “szünetek” hatásos fegyelmezési módszerek minden korosztály számára. És ismét létfontosságú a következetesség, amikor megerősíted a tekintélyedet a gyermek előtt. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy komolyan beszélsz, amikor megmondod nekik, mit tegyenek. Ez nem feltételezi azt, hogy később nem adhatsz nekik még egy esélyt, vagy hogy nem engedsz meg kisebb csínytevéseket, de a legtöbb esetben tartanod kell magad ahhoz, amit mondtál.
Légy realista, amikor megpróbálod megijeszteni őt. Ha azt mondod a gyermeknek, hogy “csapd be az ajtót még egyszer, és többet nem nézhetsz tévét”, akkor tudni fogja, hogy ez egy olyan fenyegetés, amit sosem fogsz véghez vinni, így ez a dolog megcsorbíthatja a tekintélyedet akkor is, amikor más dologgal vádolod meg.
Nagyon értékes a gyermeked előtt nyert hitelességed. A sűrű büntetések hatástalanná válhatnak, mivel a gyermek hozzájuk szokik, és nem fog tartani semmitől.

9 és 12 éves kor között
Az ebben a korban lévő gyermekeket a természetes következmények használatával lehet fegyelmezni. Például abban az esetben, ha a gyermek nem készítette el a házi feladatát vacsora előtt, mit gondolsz mit kell tenned? Kellene hagynod, hogy későig fennmaradjon, vagy akár segíteni neki megírni? A legtöbb szülő ezt a megoldást választja. Ennek ellenére a legjobb megoldás az lenne, hogy elmenjen úgy az iskolába, hogy nincs kész a házija és viselje ennek következményét. Természetes, hogy a szülő távol szeretné tartani a gyermeket a hibáktól, viszont hosszútávon ez nem jelent megoldást.

Miért nem megoldás a fizikai fenyítés?
Valószínűleg nincs még egy olyan ellentmondásos büntetés, mint a testi fenyítés. Ennek azonban számos negatív következményei lehetnek:
? a gyermek megtanulja, hogy normális, ha megütöd, amikor mérges vagy
? ezek a büntetésformák traumát okozhatnak a gyermeknek
? ahelyett, hogy a gyermeket megtanítanád magatartást változtatni, az ütés félelmet kelt benne, és elkezd módszereket keresni arra, hogy elrejtse a csínytevéseit
? azoknak a gyermekeknek, akik figyelmet keresnek, ez a fajta büntetés pozitívnak is tekinthető – számukra a negatív érzelemnyilvánítás is jobb #1 Dr.BauerBela

2016. február 24., szerda

SÁRGA BŐRSZIN


#1 Dr.BauerBela

FELFÁZÁS GYERMEKKORBAN

Felfázás gyermekkorban tünetei és kezelése

Mi a gyermekkori felfázás?A gyermekkori alsó húgyúti fertőDr. Király Balázszéseken a hólyag és a húgycső fertőzés talaján kialakult gyulladását értjük. Ezek a betegségek nem ritkák, leányoknál lényegesebben gyakrabban jelentkezik az anatómiai viszonyokból adódó különbségek, elsősorban a rövidebb húgycső miatt. Az eltérő kezelés illetve a szükséges vizsgálatok teszik indokolttá, hogy a megkülönböztessük a felnőttkori esetektől. Jellemző tünetei a gyakori vizelési inger, fájdalmas, nehézkes, időnként csípő vizelés. Kezelésében elsősorban az antibiotikum jönnek szóba a bőséges folyadékbevitel mellett.
A gyermekkori felfázás előfordulása
A gyermekkori fertőzések között a légúti, az emésztőrendszeri betegségek után a harmadik helyen állnak az alsó húgyúti fertőzések. Korábban hólyaghurutról (cystitis) illetve vesemedence gyulladásról (pyelonephritis), ehelyett ma inkább az alsó és felső húgyúti fertőzés felosztást használjuk. Elsősorban leánygyermekeknél fordul elő. Ennek oka a női nemi szervek, illetve a húgycső szerkezetében keresendő. A fiúk húgycsöve lényegesen hosszabb, normálisan több szűkület is található rajta. A lányok húgycsöve ezzel szemben rövid, így a kórokozók veleszületett hajlam vagy nem megfelelő higiénés viszonyok mellett könnyedén feljuthatnak a hólyagba.
A gyermekkori felfázás okai
A gyulladás lehet felszálló eredetű, amikor a kórokozó a húgycsőnyílás felől jut a hólyagba, és lehet pangásos eredetű, amikor a vizelet ürülése akadályba ütközik szűkület, húgyúti kő, ritkán daganat miatt, vagy ha a hólyag falának kiboltosulásában (lásd: vesicocele), egyenetlenségénél az áramlás lelassul. Ilyenkor a mikroorganizmusok kitapadhatnak, és könnyedén szaporodva gyulladásos reakciókat válthatnak ki. A háttérben legtöbbször baktériumok állnak, közülük a leggyakrabban a bélben, székletben normálisan is előforduló Escherichia coli (leleteken, s a továbbiakban E. coli) nevű bacilus tenyészthető ki a betegek vizeletéből. Az E. coli fertőzésre való fokozott hajlam örökölhető is lehet. A baktériumok mellett vírusok és gombák is lehetnek a baj okozói, ezek azonban általában valamilyen veleszületett vagy szerzett immunrendszeri gyengeség esetén tudnak fertőzést okozni.
A felfázás egyik fő kórokozója a Escherichia coli baktérium
Külön kell említeni a nemi életet kezdő ifjú hölgyek aktusok során szerzett hólyaggyulladását, az úgynevezett "honeymoon" (angol:mézeshetek) cystitist - hólyaghurutot.
A gyermekkori felfázás diagnózisa
Gyermekkorban a fenti, sokszor egyértelműnek látszó tünetek esetén is célszerű kérni vizeletvizsgálatot. A vizelet-üledékben átlagos esetben ilyenkor sok baktériumot, fehérvérsejteket, vörösvértesteket látnak. Ha van mód tenyésztésre, ezt is el kell végezni, fontos, hogy még az antibiotikum kezelés megkezdése előtt. Az antibiotikumok ugyanis a bakteriológiai tenyésztést jelentősen befolyásolják, az így kapott, főleg negatív lelet értékelhetetlen. A vizsgálatok célja, hogy az alsó és felső húgyúti fertőzéseket (lásd ilyen címszó alatt) biztonsággal el lehessen különíteni, és az esetleges fejlődési rendellenességeket kiszűrjék.

Képalkotó vizsgálatok, főként a hasi ultrahang csak visszatérő esetben, kisebb gyermekeknél, csecsemőknél, főleg fiúknál jön szóba. Ezzel a vizsgálattal a hólyag fala, egyenetlensége, az esetleges kövek és kiboltosulások észlelhetők. Az ilyen, nem egyértelmű, jelentős vizeleteltérésekkel járó kórképeknél a vérvétel is segít a diagnózis felállításában. A gyulladásos paraméterek, úgy mint vörösvértest-süllyedés (leleteken általában We), C-reaktív-protein-szint (CRP) és a fehérvérsejtszám (Fvs) emelkedése esetén valószínűbb a komolyabb kezelést igénylő felső húgyúti fertőzés.
A gyermekkori felfázás tünetei, kórlefolyása
Az alsó húgyúti fertőzés tünetei általában helyi jellegűek. Leggyakrabban a sűrűbb, nehézkes, időnként kifejezetten fájdalmas, csípő vizeléssel kezdődik a betegség. Gyermekkorban hőemelkedés is előfordulhat egyéb enyhe általános tünetek, bágyadtság, étvágytalanság mellett. A kisebb gyermekek, csecsemők természetesen nem tudják a panaszaikat megfogalmazni, náluk a nyűgösség, a vizelet normálistól eltérő színe, illetve erősebb, kellemetlenebb szaga lehet a húgyúti fertőzés jele.

Sokszor - nagyobbaknál is - a szemmel láthatóan véres vizelet az egyetlen tünet. A fenti tünetek megjelenésekor elkezdett megfelelő kezelés a betegséget 1-2 nap alatt általában meggyógyítja. Nem kezelt esetben vagy fejlődési rendellenesség talaján kialakult fertőzés esetén krónikus gyulladás alakulhat ki.
A gyermekkori felfázás kezelése, megelőzése
A kezelést mindig orvos rendeli el, az esetek zömében antibiotikumra vagy húgyúti fertőtlenítő gyógyszerekre van szüksége a kis páciensnek. Emellett rendkívül fontos a fokozott folyadékbevitel. A betegség jól gyógyítható.

Megelőzésében szerepet játszhat a felvilágosító nevelés, a jó szoktatás. A megfelelő higiénével számos betegséget meg lehetne előzni. A leánygyermekeknél fontos tudni, hogy a popsit elölről hátrafelé kell törölni, és minél nagyobb terpeszben pisiljenek. Strandolás után célszerű a vizes fürdőruhát alapos mosakodás után szárazra cserélni. Visszatérő esetekben mindenképpen javasolható, hogy a habos meleg vizes esti fürdés helyett a szülők térjenek át a gyermek lezuhanyozásra.

A serdülőkorú lányoknál a szexuális felvilágosításba kell belecsempészni a nemi aktus higiénés vonatkozásait. A nemi úton terjedő betegségek ismertetése, a gumi óvszer propagálása mellett javasolható, hogy minden aktus előtt és után tisztálkodással egybekötve, menjenek el pisilni.
Hasznos tudnivalók
Ha a háziorvos vizeletvizsgálatot rendel el, tudni kell a vizelet helyes gyűjtésének módját. Számos felesleges kezelés lenne megelőzhető, ha vizelet-mintavételt alapos, fertőtlenítő lemosás előzné meg. A lemosás nélkül végzett vizeletvizsgálatokat nem lehet értékelni, hiszen a bőrről, a nyálkahártyáról számos baktérium, illetve gennysejt - az elpusztult fehérvérsejt - és egyéb szennyeződés kerülhet a mintába. Fontos továbbá, hogy a pisiltetés után a vizelet minél előbb - lehetőleg hűtve - jusson el az illetékes laboratóriumba. A sokáig tárolt vizelet helyes diagnózis felállítására alkalmatlan.
Tünetek: hőemelkedés, fájdalmas vizelés, sötét színű vizelet, gyakori vizelési kényszer, véres vizelet, csípő vizelet


#1 Dr.BauerBela

2016. február 23., kedd

Kéz-, száj- és körömfájás betegség tünetei

Kéz-, száj- és körömfájás betegség tünetei


Kéz a ragadós száj- és körömfájás (HFMD) egy általában a 10 év alatti gyermekeket érintő vírusos betegsége. Bár a tinédzserek és felnőttek is hatással lehetnek, az ebben a korcsoportban gyakran van enyhébb tünetei.
Felnőttek csak ritkán kap a fertőzés, mint azok kitett, hogy gyermekkorban.
A kórokozó a Coxsackie vírus A 16. Egyéb okai a coxsackie b vírus és Hσlyagos 71 törzsek.
Milyen hosszú csinál a tünetek fog megjeleníteni?
A kéz-, száj- és körömfájás betegség tünetei rendszerint, 3 és 7 napos jelennek meg. Ezt nevezik az inkubálási időtartam.
A betegség körül egy hét-tíz napig tart, és gyakran teljesen megszünteti a saját kezelés nélkül.
Vannak olyan gyerekek, akik a fertőzés fogási, de nem mutathatják a fertőzésnek semmilyen tünetét.
Kéz-, száj- és körömfájás betegség korai tüneteire
A feltétel korai tünetei
  • Sertéspestis – magas klasszikussertéspestis-olyan magas, mint 40 ° C (104º F) lehet látott-ban a legtöbb gyermek. A eredetű lázak jellegzetesek vírusos betegség rendszeresen időzített és magas csúcsok, és a két csúcs között rendes hőmérsékleti felbontás.
  • Fejfájás – a kis gyerekek gyakran tapasztalat miatt HFMD fejfájás
  • Akárcsak HFMD tapasztalat elvesztés-ból étvágy, leginkább vírusos betegségek gyermekek.
  • Van egy torokfájás. A torok gyakran, fájdalmas. A vizsgálat a torok piros foltok keresztül, a torok, a mandulák, a száj és a nyelv jeleníti meg. Ezek lehet fájdalmas és teheti nyelési nehéz.
  •  Hσlyagos az egyes betegek hányást okoz.
Kéz-, száj- és körömfájás betegség későbbi tünetek
A feltétel későbbi tünetei Az első nap vagy kettő a fertőzés után sok gyermek fejlesztése a szájban piros foltok fekélyek a haladás. Ezek tovább romlik, és jelen a száj, a nyelv, a mandulák,-íny és az arc és a torok belsejét. Ezek nagyon fájdalmas és nehéz enni, inni, vagy lenyelni. A fekélyek általában jelennek meg az őket körülvevő piros halon sárga. 5 Éves kor alatti gyermekek rosszabb tünetek, mint idősebb gyermekek hajlamosak.
  • Közel 75 %-a fertőzött betegek hívjuk jellemző kiütés vagy hólyagok:
    • a talpat a lábak
    • a kéz Palms
    • ujjak és lábujjak között
    • pelenka terület
    • hátsók
    • nemi szervek
Ezek a hólyagok fájdalmas, és a pályázati ajánlat, ha érintette, vagy préselt lehet. Kezdetben viszket, de a legtöbb esetben kiütések vált nem viszkető.
A foltok vagy síknak, vagy domború, néha a hólyagok, és kisebb, mint a bárányhimlő sebek. Ez a kiütés jellemző jellemzője a fertőzés, amely ahhoz vezet, hogy a feltétel nevét.
A kiütések piros foltokként kezdődik, és a gyors haladás-hoz egy piros és nyers bázis szürke hólyagok. Törzs és a combok is hatással lehet. A kiütés mintegy 3-6 nap tart. A fólia a folyadékok általában fertőző.
Kéz-, száj- és körömfájás betegség komplikációk
HFMD komplikációk tartalmazza az (5):
  • Amelyeknek magas lázuk van a dehidratálás vezető gyermekek
  • Amelyeknek magas lázuk vezethet lázzal járó lefoglalásáról vagy görcsök, nagyon fiatal gyermekek
  • A kórbonctani elváltozások, baktériumok vagy utastere fertőzések fertőzések
  • Vírusos (aszeptikus) agyhártyagyulladás ritka complication. A vírus által agyhártyagyulladás, vagy agy Vírusfertőzés tünetei a fejfájás, a merev nyak és a láz. Ott is lehet duzzanat az agy. Ezek a betegek általában szükséges a kórházból.

#1 Dr.BauerBela

Staphylococcus okozta Leforrázott bőr szindróma

Staphylococcus okozta” leforrázott bőr” szindróma.Kezdetben úgy jelenik meg mint egy durva”smirgli-szerű kiütés főként a testhajlatokban. A későbbiekben pegyhüdt hólyagok.nagy hámló bőrfelületek a klinikai kép jellemzői.Főkánt a gyermekeknél súlyosabb lefolyásu a betegs;g.Meg kell különböztetni a toxikus  epidermális nekrolizsűistől.


#1 Dr.BauerBela

2016. február 22., hétfő

ARANYÉR GYEREKEKNÉL

Aranyér gyerekeknél
Az aranyér főleg felnőttkori betegség, de gyerekeknél is előfordul. Az aranyér során a végbélgyűrű vénái kitágulnak, melyek könnyen begyulladnak, viszkethetnek, csomók képződhetnek és kitüremkedhetnek az aranyér betegség előrehaladása során.
Az aranyér okai:
Az aranyér kialakulásában nagy szerepet játszhat az öröklődés. A betegség kialakulását segíti az öröklődő kötőszöveti gyengeség, így azoknál a gyerekeknél, ahol a szülők aranyérbetegségben szenvednek, nagyobb százalékban alakul ki.
A vénás tágulatok kialakulását elősegíti minden olyan helyzet mely haspréssel jár a megnövekvő nyomás miatt, így az aranyér kialakulásának oka lehet a székeléssel együtt járó erőlködés, valamint az életmód is közvetlenül hatással lehet a betegség kialakulására. A nehéz súlyok emelése, a rostszegény táplálkozás, túl kevés folyadék fogyasztása, a mozgáshiányos életmód és elhízás hajlamosíthatnak a betegségre.
Az aranyér tünetei:
Az aranyérre a székelés közben jelentkező fájdalom, illetve vérzés a legjellemzőbb, ám a panaszok nem mindig ilyen egyértelműek.
Altesti diszkomfort érzés, viszketés, csomók megjelenése a végbélnyíláson szintén aranyérre utalhatnak. Amennyiben a vénatágulat begyullad, égő viszkető fájdalom jelentkezhet a székeléstől függetlenül is.
A székletben vér és nyálka jelenhet meg, a vérzés általában nem jelentős. Aranyérre hívhatja fel a figyelmet a gyermek alsóneműjén talált váladékozás is.
A vénatágulatok kialakulása nem 1-2 nap alatt zajlik, hanem egy hosszú, hónapokra, évekre nyúló  folyamat, ez az oka annak hogy  felnőttkorban okoz nagy számban tüneteket. A gyermekkori aranyerek többsége kezdeti stádiumban van, de éppen ezért fontos a betegség kialakulásának megelőzése, a kezdeti tünetek felismerése.
 

 
Az aranyér kezelése:
Felnőttkorban a stádiumtól és típustól függ a terápia, mely a gyógyszeres kezeléstől a sebészeti beavatkozásig széles palettán terjedhet.
A gyermekkori aranyerek kezelése általában életmódváltozással és gyógyszeres kezeléssel történik.
Fontos a széklet rendezése. A cél a napi egy normálnál kissé lágyabb széklet elérése. A megfelelő diétával, a rendszeres életmóddal és a megfelelő folyadékfogyasztással elérhető ez a cél, a székrekedésről szóló cikkünkben leírtak szerint. (klikk a linkre)
A gyulladás miatti tüneteket, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító helyi kezeléssel enyhítik, mely megvalósulhat végbélkúp, krém, ülőfürdő, vagy ezek kombinációjának alkalmazásával.
Fontos a fokozott higiénia, érdemes nedves popsitörlőt használni a fenéktörlésre, illetve jelentősen csökkenti az aranyér tüneteit a székelés utáni fenékmosás.
Az aranyér megelőzése:
A  rostdús, kiegyensúlyozott étkezés és a megfelelő folyadékfogyasztás, valamint a mozgás segít a széklet ritmusának beállításában. Érdemes a gyermeket rendszerességre szoktatni, naponta ugyanabban az időben legyen széklet, így a székrekedés megelőzésével kiküszöböljük a nehéz székeléssel járó hasprést, mely hosszútávon a vénatágulatok kialakulását segíti.



#1 Dr.BauerBela