Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. március 31., csütörtök

MI AZ A RAYNAUD BETEGSÉG??

Mi az a Raynaud-betegség?
A főleg hideg időben vagy stressz esetén fázó, fájó, elfehéredő, elliluló, majd bepirosodó kézujjak a kiserek kóros összehúzódására, az úgynevezett Raynaud-betegségre utalhatnak, amely elsősorban a 40 év alatti nőket érinti. A tünetek életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők.
A Raynaud-betegség az érrendszer eltúlzott válasza
Hideg végtagokra sokan panaszkodnak. Ez a szervezet normál válasza a hőháztartás egyensúlyának biztosítására, és szerencsére az esetek többségében múló problémáról van szó. Előfordulhat azonban, hogy fájdalom, égő, bizsergető érzés mellett az ujjak elfehéredése, ellilulása, majd bepirosodása lép fel, valamint a kéz ügyetlenné válhat. Ilyen esetekben felmerül a Raynaud-betegség lehetősége, ami az érrendszer eltúlzott válasza főleg hideg vagy érzelmi stressz hatására. Ennek következtében az ujjak és a bőr kisartériái túlzottan összehúzódnak, és vérellátási zavar alakul ki.
Először egy, majd több ujj elfehéredik, főleg a kézen – ritkábban a lábon –, majd ellilulnak. Amikor a roham megszűnik, az erek reflexszerűen kitágulnak, amitől az érintett terület vöröses árnyalatúvá válik.
A probléma pár perctől akár 15-20 percen át is fennállhat. Ilyenkor viszont – függetlenül attól, hogy a beteg hidegben, vagy melegben tartózkodik – elmondható, hogy a rohamokat leggyakrabban melegből hideg környezetre való váltás provokálja (például légkondicionáló vagy az élelmiszerüzletekben a hűtött, fagyasztott termékek részlege). Általában a mutató-, a középső és a gyűrűsujjak érintettek.
Miért fázunk meg a légkonditól?
A Raynaud-betegség rohamait a melegből hideg környezetre váltás is provokálja, így klímaberendezés is kiválthatja. Ráadásul, ha valaki a légkondi közelében, három-négy méteren belül ül – ami gyakran előfordul –, csúnyán megbetegedhet.
Tünetek:
● kézujjak/lábujjak hideg hatására hirtelen többnyire háromfázisú elszíneződése (fehér, lilás, majd vöröses),
● fázás, fájdalom, égő, bizsergő érzés jelenléte,
● a tünetek ismétlődve, rohamokban jelentkeznek.
Raynaud-szindróma (szekunder forma) esetén a tünetek általában egyoldaliak, és a hátterében egyéb alapbetegség igazolható (autoimmun megbetegedések – például szkleroderma, szisztémás lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz –, vibrációs ártalmak, artériás érbetegségek, alagútszindróma, nyaki borda, mellkaskimeneti szindróma, gerincsérv, tumoros betegségek, gyógyszerek).
Raynaud-kór (primer forma) esetén a jelenség hátterében egyéb betegség nem mutatható ki, és a tünetek mindkét végtagot érintik
Érdekesség, hogy friss kutatási vizsgálat szerint a primer Raynaud-betegségben szenvedők esetében gyakoribb a migrén előfordulása, és az eredmények alapján felvetődött, hogy mindkét betegség genetikai alapon is meghatározott lehet.
Ha a Raynaud-jelenség tüneteit észleljük, érdemes szakemberhez fordulni. A primer és a szekunder formák a beteg panaszai, fizikális vizsgálat, laborvizsgálat és a körömágy úgynevezett kapillármikroszkópos vizsgálata alapján legtöbbször jól elkülöníthetők. A mögöttes ok tisztázása céljából azonban sor kerülhet speciális labor- és műszeres vagy röntgenvizsgálatokra is.
Mögöttes ok esetén a feladat az alapprobléma kezelése. Viszont tudni kell, hogy a betegség bármely formája áll is fenn, a tünetek enyhítéséhez elengedhetetlen az életmódbeli változás, például a hideg elleni védekezés, a dohányzás abbahagyása, amit szükség esetén gyógyszeres kezelés egészíthet ki. (Forrás: Trombózisközpont)
Ez már érszűkület?
A hideg időben végtagjaink hamar lehűlnek – a jelenség természetes, és ebben a formában egyáltalán nem kóros. A végtagok külső hőmérséklettől független, állandó hideg tapintása azonban betegség jele lehet, amit érdemes kivizsgáltatni.

1/



2/



3/



4/



5/



#1 Dr.BauerBela

Hasznos tanácsok a nátha gyógyitásában

Hasznos tanácsok  a nátha gyógyitásában
·  A nátha legjobb ellenszere a megfázás megelőzése, ezért ha tehetjük, kerüljük gyermekünkkel azokat a helyeket, ahol a téli időszakban, zárt térben, sok ember fordul meg (bevásárlóközpontok, áruházak, postahivatalok, gyógyszertárak, tömegközlekedési eszközök, stb., ezen belül is a csúcsforgalmi időszakot).
·  Ha tehetjük szoptassuk csecsemőnket, kisgyermekünket, amíg lehetőségünk van rá, mert az anyatej immunizál, védelmet ad a kórokozókkal szemben.
·  Adjunk C-vitamint gyermekünknek, az ősztől tavaszig terjedő időszakban a táplálkozásban bekövetkező vitaminhiány pótlására, a szervezet számára szükséges C-vitamin szint biztosítására, amennyiben ez valamilyen betegség miatt nem ellenjavallt.
·  Erősítsük gyermekünk ellenállóképességét azzal, hogy ügyelünk rendszeres testmozgására, kiadós és jó alvására, sok magas vitamintartalmú zöldség és gyümölcs, méz fogyasztására, valamint arra, hogy sokat tartózkodjon a szabadban, friss levegőn.
·  Tanítsuk meg a helyes orrfújás technikájára gyermekünket. Ezt kissé előrehajtott fejjel, felváltva, először az egyik, majd a másik orrjárat kifújásával kell végezni, miközben az éppen nem fújt orrjáratot befogjuk. Figyelem: Ha mindkét orrjáratot befogva fújja az orrát gyermekünk, a keletkező vákuum nem kifelé, hanem befelé, a melléküregek felé nyomja a váladékot és ez szövődményhez (arc-, vagy homloküreg-gyulladáshoz) vezethet. Éppen ezért ügyeljünk arra, nehogy összepréseljük gyermekünk orrát. (Az orrfújás játékos oktatása: csukott szájjal tollpihét vagy kis darab vattát fujatunk orrfújással az asztalfelületen gyermekünkkel.)
·  Használjon gyermekünk minden orrfújáshoz külön papírzsebkendőt, amit használat után zárható fedelű szemétgyűjtőbe dobjon.
·  Szoktassuk rá gyermekünket a gyakori kézmosásra, különösen orrfújás vagy tenyérbe tüsszentés után és magunk is gyakran mossunk kezet.
·  Hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra a kevéssé ismert tényre, hogy szeméhez nyúlva a kórokozók éppúgy a szervezetébe juthatnak, mint az orron vagy a szájon keresztül, ezért kerülje a szeme dörzsölését.
·  Saját pohár, tányér, evőeszközök használata a családban és ezek rendszeres fertőtlenítése a légúti fertőzések időszakában, jelentősen csökkenti a fertőzések továbbadásának kockázatát.
·  Náthás gyermekünket ne engedjük közösségbe (bölcsöde, óvoda, iskola), tartsuk otthon. A betegen közösségbe vitt gyermekektől származó kórokozók a többieket is megfertőzhetik.
·  Gyakran szellőztessünk rövid ideig a helyiségben, ahol beteg gyermekünk tartózkodik, hogy megelőzzük a kórokozók felszaporodását a légtérben.
·  Tartsuk ágyban náthás gyermekünket, mert az ágynyugalom segíti a szervezet immunrendszerét, vagy keressünk számára olyan elfoglaltságot, amely helyhez köti. Nagyobbak számára ilyen az olvasás, a mesehallgatás, a rajzolás, a társasjátékozás, építőkockázás.
·  Emeljük meg náthás csecsemőnk kiságya fejrészét a - szopási és légzési nehézséget előidéző, a nyálkahártyaduzzanat és váladékpangás okozta - váladékcsorgás megkönnyítésére, elősegítésére.
·  Itassunk sok, meleg folyadékot náthás gyermekünkkel, mert ez enyhíti az orrdugulást, - az orrnyálkahártya tisztulásához szükséges mennyiségű váladék termelését elősegítve, - megelőzi a kiszáradást és megnyugtatja a gyulladt orrnyálkahártyát. A bőséges folyadékfogyasztás hígabb, könnyebben felköhöghető váladéktermelést tesz lehetővé. Az 1 évnél idősebb gyermekek esetén e célra a mézes-citromos tea ajánlott. A hársfa- és bodzavirágtea csökkenti a köhögési ingert és a gyulladást, a kakukkfűtea pedig jó köptető.
·  Használjunk infralámpát az orrüregek és orr melléküregek felmelegítésére, - a mélyrehatoló infrasugarak révén - a lerakódott váladék felszakítására, a tünetek enyhítésére.
·  Inhaláltassuk gyermekünket 1-2 éves kortól kezdve, 10-15 percig úgy, hogy fejére kendőt terítünk és 2 liter forró vízbe 1 marék kamillát, vagy 1-2 hagymát teszünk, de óvjuk gyermekünket a forró gőztől és eközben soha ne hagyjuk egyedül. A kamillát használhatjuk arcüreggyulladás esetén is, mert nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása van, a hagymát köhögésre is, mert fertőtlenítő hatású. Köhögés, légcsőhurut esetén 1-2 evőkanál kakukkfű használható a nyákoldó, görcsoldó hatása miatt, szájüreg-, torok-, arcüreggyulladás, bronchitis esetén 1-2 evőkanál zsálya szerepelhet az inhalálás adalékanyagaként, mert gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású.
·  Mérjük folyamatosan a gyerekszoba levegőjének relatív nedvességtartalmát - pontos értéket mutató, jó mínőségű páratartalommérővel (hygrométerrel), - s ha ez 40% alá esik, gondoskodjunk feltétlenül utánpótlásáról. Párásítsunk a kiságy fej-, és oldalrészére terített, nagy felületű, - mivel a párolgás felületarányos, - gyakran cserélt vizes lepedővel, törölközővel (hidegpára), vagy a fűtőtestre helyezett nagy felületű párologtató edénnyel (melegpára). Ezek a legköltségtakarékosabb párásítási módszerek. Hidegpára kibocsátására alkalmazhatunk - a szoba méretéhez igazítható kapacitású, - ultrahangos párásító készüléket is, amely nem csak csapvíz, hanem Salvus gyógyvíz levegőbe porlasztására is alkalmas (a benne lévő alkáli hidrogénkarbonátok-kloridokkal együtt). A vízet mikroszkópikus méretű cseppek formájában a levegőbe porlasztó, a szobában eloszló, a szoba levegőjénél 2-3 °C-al hűvösebb, finom pára-ködöt létrehozó hideg párásítást elsősorban asztma, allergia, krupp esetén végezzünk. A gőz formájában levegőbe jutó meleg pára főként hurutos köhögés, sűrű váladékos nátha esetén, esetenként inhalálásként hasznos, de tudnunk kell róla, hogy a folyamatos melegpárásítás kedvez a háziporatkák szaporodásának. A száraz (40% alatti relatív nedvességtartalmú) levegő rossz komfortérzetet, a légutak nyálkahártyájának irritációját, torokkaparást, szájszárazságot, száraz köhögést, szemszárazságot, a szemek égő érzését okozza, a vírusos és bakteriális fertőzések kockázatát növeli. A magasabb páratartalmú levegő megakadályozza a légutak nyálkahártyájának kiszáradását és enyhíti a köhögést. De kerüljük a túl magas (70% feletti) relatív nedvességtartalmú levegő kialakulását, mert ez a lakás hidegpontjain már nedvességcseppek kicsapódásához, penészképződéshez vezet. Ezenkívül torzítja a hőérzetet is, azáltal, hogy módosítja az izzadásnak, - amely a bőrfelszínre kivált verejtékcseppek elpárolgásakor hűt, - a test alapvető hűtőfolyamatának hatékonyságát. Tegyünk a párologtatóba néhány csepp fertőtlenítő, légzésjavító hatású illóolajat. De a levegő hőmérséklete 21 °C-nál ne legyen melegebb és célszerű, ha a levegő relatív páratartalma 50-60% közötti tartományban van.
·  Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk kapjon az orrán levegőt (orrhygiéne). A csecsemő anatómiai alkatánál fogva csak az orrán képes levegőt venni, - az alacsonybban álló szájpad és magasan álló gégefő miatt, - ezért a gátolt orrlégzés náluk szopási és alvási nehézséget is eredményezhet. Gyermekünk orrát feltétlenül szívjuk le, ha láthatóan váladékozik, eldugult vagy hallhatóan szörcsög. Náthás csecsemőnél minden szoptatás előtt végezzünk orrszívást. Elektromos vagy kézi orrszívóval, esetleg orrszívó porszívóval gyakran és alaposan távolítsuk el az orrváladékot, hogy elkerüljük annak pangását az orrban. Pici gyermekeknél fekvő, nagyobbnál ülő testhelyzetben végezzük az orrszívást, mert ez hatékonyabb azáltal, hogy nem csorog hátra váladék. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők esetén nem kell a másik, éppen nem szívott orrlyukat befogni, de az ennél idősebbeknél célszerű, mert az orrszívás így hatékonyabb. Ajánlott az egyik orrlyukba steril izotóniás sóoldat csepegtetése vagy fujása és a másik orrlyukból ennek leszívása, majd ennek megismétlése az orrlyukak felcserélésével. A porszívós orrszívó használatával csak néhány másodpercig végezzünk az orrszívást. Rövid szüneteket tartva folytatható. Nem kell félni az orrszívók használatától, mert a váladékleszívás nem roncsolja a nyálkahártyát, ezért naponta igény szerinti számban alkalmazhatók. Súlyos szövődmények előzhetők meg használatukkal. Például az, hogy az orrban pangó fertőzött váladék a garat falán lecsorogva az orrmandula, a torokmandula vagy a fülkürtön keresztül a középfül gyulladását idézze elő. A légutakon előrehaladó kórokozók esetleg légcsőhurutot, majd tüdőgyulladást okozzanak vagy a lenyelt váladék hasfájást, gyomorhurutot eredményezzen. Csecsemők esetén mossuk le, vagy nedves puha ruhával töröljük le orrukról a rászáradt váladékot és az orrnyílás környékét kenjük be kenőccsel, a bőr kimaródásának elkerülésére.
·  Cseppentsünk náthás csecsemőnk mindkét orrüregébe egy-egy cseppnyi anyatejet, majd kis idő elteltével szívjuk le. Az anyatej nem idegen a csecsemő szervezetétől, vírus- és baktériumölő anyagokat is tartalmaz, ezért védőhatása így is érvényesül.
·  Használjunk orrsprayt, ultrahangos vagy kompresszoros gyógyszerporlasztót(aeroszol) nagyon finomszemcsés sós pára előállítására, amelynek porlasztott cseppjei mélyen a légutakba jutnak, egészen a legapróbb hörgőkig és elősegítik a felgyülemlett gyulladásos vagy allergiás eredetű váladék feloldását, felköhögését, eltávolítását az orrból, a torokból, a légcsőből és a hörgőkből.
·  Tanítsuk meg nagyobb gyermekünket az orrüregek híg ("izotóniás" vagy "fiziológiás" koncentrációjú) sóoldatos átmosására, tisztítására (2 - 2 csepp, vagy 1 - 2 puff spay-vel mindkét orrlyukba, 3-4 perc várakozás után a feloldódott váladékot leszívni). Ezt csak akkor tegyük, ha orrnyálkahártyája nem túl érzékeny a sóoldatra. Az orrüregek sóoldatos átmosása azon túlmenően, hogy nedvesíti és nyugtatja a kiszáradt orrnyálkahártyát, megkönnyíti a beszáradt váladék fellazítását és ürítését, a vírusok és baktériumok, a por-, koromszemcsék, a megtapadó szennyező anyagok, és egyéb allergének eltávolítását az orrnyálkahártyáról. A fiziológiás sóoldat recept nélkül kapható a gyógyszertárakban, nincs mellékhatása, túladagolása nem lehetséges, igény szerinti gyakoriságban használható.
·  Ha tehetjük látogassunk náthás-köhögős panaszokkal küszködő gyermekünkkel természetes sóbarlangot, mesterséges sókamrát, vagy sópárás levegőjű tengerpartot, mert a légutak belsejének hámrétege regenerálódik és aktivizálódik a sós-nedves környezetben.
·  Használjunk csecsemők, gyermekek részére ajánlott hatóanyag tartalmú orrcseppet az orrnyálkahártya duzzanat csökkentésére. Fontos, hogy a hatóanyag az orrnyálkahártyára kerüljön, mert csak így éri el tényleges hatását, ezért az orrcsepp használata előtt az orrváladékot feltétlenül távolítsuk el.
·  Mérjük gyakran gyermekünk testhőmérsékletét, mert a nátha sokszor hőemelkedést, lázat okoz, amelyet 38 °C felett gyógyszeresen és 39 °C felett fizikálisan is csillapítani kell.
·  Csökkentsük a felső légúti betegségekkel megfertőződés esélyét, a szövődmények kialakulását, enyhítsük a betegségek lefolyását, gyorsítsuk a gyógyulást a Lactobacillus GG (LGG) nevű jótékony bacillust, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmények szedésével. Az LGG ugyanis fokozza az immunrendszer által - a betegséget okozó vírusok és baktériumok elpusztítására - előállított antitestek termelődését, fogyasztja a táplálékot a kórokozók elől és akadályozza a betegséget okozó baktériumok megtelepedését a test bizonyos részein, ezért ezek hamarabb kiürülnek a szervezetből, kevésbé tudnak a szervezetben elszaporodni.
·  Torokkaparásra, torokfájásra használjunk szopogatótablettát.
·  A száraz köhögésnél köhögéscsillapító szirupot, nedves, hurutos köhögésre köptetőt adjunk gyermekünknek azért, hogy a tüdőt megszabadítsuk a lerakódott váladéktól. A köhögés a szervezet természetes védekezőmechanizmusa, ami akkor kezdődik, ha porszemek, füst, vagy más apró idegen testek érintkeznek a hörgők felületével. A hörgőcskék a belélegzett részecskéket megpróbálják visszatolni a torokba, ha ez nem sikerül, akkor beindul a köhögési reflex. Ha a nyálkahártyán vírusok vagy baktériumok maradnak és elszaporodnak, akkor a légutak könnyen begyulladnak, felerősödik a sűrű torokváladék képződés, s ez a hörgőcskék természetes tisztítófolyamatát blokkolja. A légutakban összegyűlt váladék okozza a köhögést.
·  Kenjük be éjszakára gyermekünk mellkasát illóolajokat tartalmazó kenőccsel, balzsammal.
·  Használjunk hurutos állapotban lévő kisgyermekünk fülmelegítésére gyógysapkát. Ez kellemes meleg érzést kelt gyermekünk nyakán, fülein, és a fülre helyezett meleg révén javítja a középfül szellőzését, s egyben mérsékli a nyaki nyirokcsomók duzzanatát.

·  Ha a híg, víztiszta orrváladék átmegy sűrű, sárgás - zöldes színű gennyes orrfolyásba, gyermekünk belázasodik, fülfájás vagy torokgyulladás jelentkezik nála, ez a bakteriális felülfertőződés megtörténtét jelzi, amihez gyakran társul kezdetben a száraz, majd később a hurutos köhögés, ezért feltétlenül forduljunk a házi gyermekorvoshoz, mert ez már másfajta kezelést igényel. Időben keressük fel gyermekorvosunkat, ne kezdjünk öngyógyításba, mert gyermekünkre nézve ez veszélyes következményekkel járhat. A bakteriális fertőzésnél szükséges gyógyszeres kezelés, csak egyénre szabott módon történhet antibiotikumok használatával.
#1 Dr.BauerBela

2016. március 30., szerda

A CELULITISZ JELLEGZETES KLINIKAI FORMÁI KÉPEKBEN

1-



2-



3-



4-



5-

6-


#1 Dr.BauerBela

AGRESZIV GYERMEKEK ÉS A SZÜLŐK

Az agresszív gyermek és a szülők


A nevelés egy hosszú és bonyolult kompromisszumkeresés Önmagunk és a Másik között

Az hisszük , hogy tilos tiltani és gyűlölni.
A szülőkkel , először egy csodálatos szimbiózist tanuljuk meg a másikkal.
Később a szükséges különbözőségeket gyermek és felnőtt között.
Végül velük tanuljuk meg a különbözőségek szabályozását, amely lehetővé teszi a családi és szociális életet.
Ha gyermekeink nem veszik tudomásul és erőszakkal utasítják el , ami nem egyezik a vágyaikkal, Akkor nem szoktattuk őket, hogy kellő tiszteletet tanúsítsanak irántunk
És túlságosan sokat tettünk értük,
MINTHA AZ Ő VÁGYAINK IS A MIEINK LENNÉNEK.
Mindannyiunkban él az –az elsődleges reflex -:rátámadni az akaratunkkal ellenkező
másikra.
Az ÖLÉS REFLEXE , előbb jelentkezik mint a beszéd.
Az állatok azért veszélyesek, mert rögtön támadnak, nem tudnak beszélni, a szorongásból vagy alárendeltségből fakadó érzéseiket.

Az erőszak ,

AZ EGOISTA KÉSZTETÉSEINK LEGFŐBB FORÁS.
A pszichológus mondja:Manapság olyan társadalomban élünk ahol az erkölcsi mérce egyre lejjebb tolódik napról napra. Olyan fogyasztói kor ez ahol az erősebb a gazdagabb.Ahol a szülőknek sem idejük, sem erejük nincs a gyermekükkel beszélgetni.
Az iskolában a legjobb tanulót, csakis a teljesítménye alapján értékelik.
Az erőszak születésünktől valamennyiünkben megtalálható.
Életveszélyben életmentő ösztön, ahhoz kell, hogy brutális támadás esetén megvédhessük magunkat.
Az erőszak , erő annak aki használja és akire irányul annak szerencsétlenség.
Az erőszak velünk született, korlátozni alakítani lehet, de nem szabad nem tudomást venni róla vagy megsemmisíteni.
A szülők az erőszakértnem felelősek arról , hogy létezik, mégis felelősek érte, mert számolni kell vele.
Az új lény a gyermek öröm amíg csak a mi hatalmunknak alárendelve képes csak élni.
Az csecsemő erőszakosságát a kiabálásban tudja kifejezni, ami lelki vagy fizikai rosszullétének következménye.
Az első nevelési feladatunk: táplálékot, szavakat szeretetet adni a gyermekünknek,
és a játék örömére tanítani. Az ÉN kialakulásában fontos mindez.
Az erőszakot az első évek kapcsolata alakítja.Ha ekkor tiltjuk újra megjelenik
serdülőkorban.
Az a legfőbb akadály, hogy rosszérzés és harag nélküli kapcsolatot szeretnénk a
gyermekünkkel, s ez megakadályoz bennünket abban, hogy számon kérjük a gyereket ha szükséges.
Ez teszi a gyereket olyanná, hogy saját vágyain kívül nem ismer más szabályt.

MI SZÜLJÜK AZ ERŐSZAKOT?

Mintha nem akarnánk őt megijeszteni és le akartuk volna kicsinyíteni a világot az ő méretére.
Holott a gyermek feladata éppen az, hogy rájöjjön: „
Ő KICSI”; ebből támad a vágy hogymegnőjön és felnőtté váljon.
A gyengéd szülők, akik elvetik azt , ami nem egyezik a gyerek (kisbaba) vágyával, csupán azt hitetik el vele, hogy minden az ő vágya szerint alakul ( ami nem igaz )
Az erőszak belülről jövő válasz egy kívülről jövő erőszakra. ( ennek első megnyilvánulásamaga a születés volt )
A szülő nem tudja ( képtelenség megvédeni a gyereket minden kívülről jövő erőszaktól.
Ha ezt teszik : a túlféltett gyereknél kifejlődik a fóbia( pl.: az állatoktól, gonosznak nevezett dolgoktól)
Minden veszélytől és erőszaktól óvott gyermek félénkké válik
aki alárendeli akaratát a szüleinek és majd máshol, nyilvánítja ki rémületét (pl.: rovarok, iskola, félelem a sötéttől )
Ezek a félelmek váltják ki – a gyereknek saját magával szembeni erőszakossága -anorexia, bulímia, kábítószer, öngyilkosság . CÉLJA:
a konfrontálódás elkerülése a szülővel.
Ezeknél a gyerekeknél kialakul egy meghatározatlan, de állandóan jelen lévő
szorongás.
Az erőszakos gyermek sokszor származik olyan családból, ahol a szülők maguk is
erőszakosak voltak.
Az erőszak mindig jelen van bennünk.
Ha tiltjuk lelkünk legmélyén búvik meg, ha gyakorta élünk vele, a másokkal való kapcsolat egyik módjává válik
.Lavoisier axiómája: Semmi sem vész el, semmi sem keletkezik: minden átalakul.
A csecsemő sírása ( kiabálása ) is az erőszak megnyilvánulása, ami egyben az életben maradását szorgalmazza. (Testi gesztus, védekezés a másik ellen ) A sírása a csecsemőnek egyetlen kommunikációs eszköze. Az anyaméhben minden tökéletes volt.
A születésnél mindentől ami addig jó volt megfosztják és a hiánnyal szembesül.
A csecsemő nárcizmusának három alappillére: gondoskodás, táplálék, szavak.
A szülő feladata a szükségleteit emberi szavakká változtatni.
A kicsi gyermek kiszolgáltatott ( főleg csecsemő korában) , a szülő mindenható ilyenkor,de a vigasztalásban, etetésben, szórakoztatásban mutatkozzon annak
soha ne a megvonásban.

MERT EZ LESZ AZ ERŐSZAK ELSŐ LÉPCSŐJE ,
amire a szülők léptetika babát.
A legfontosabb a gondoskodás , ami derűt és bizalmat vált ki.
A szüleinek köszönhetően tanul meg a gyermek kommunikálni.
Az agresszió ellenpólusa nem a gyöngédség, hanem a kommunikáció.
A gyöngédség az erőszak tagadása.

A KOMMUNIKÁCIÓ, A DIALÓGUS, A MEGÉRTÉS
A SZAVAKON KERESZTÜLI KOMPRPMISSZUMKERESÉS
megakadályoz s értelmetlenné tesz minden agresszív viselkedést.
Az erőszak annak az embernek az eszköze a kinek nincsenek szavai.
Az erőszak egyrészt az egyén önbizalomhiányából, másrészt a másikkal való kommunikáció hiányából fakad.

A szülőnek két fő feladata van:
- a gyermek bizalmának kialakítása
- bevezetés a beszédbe

- 2

A morális vagy fizikai szadizmus > lerombolja a gyermek felnőttbe vetett bizalmát.
A másikkal szemben nyugtalanná válik.
Két dolog szünteti meg a külvilágtól való szorongását:
- szeretve érzi magát
- szavakon keresztüli kommunikáció
Fontos már a kisbabához is beszélni > nem érti a szavak értelmét, de érti azok intonációját.
A baba akihez beszélnek és dédelgetnek, az gyakran elfejti a folyamatos evés re való
ösztönzést. A baba akivel játszanak> tud várni a cumisüvegre, SZÜLŐI

SZERETETTEL TÁPLÁLKOZIK.
Így tanuljuk meg az érzelmek és a szeretet helyét az életben.
Két és fél, három éves kortól gyakori az a viselkedése a gyerekeknek, hogy pillanatnyi gyűlöletüknek nyomatékot adva fizikailag is bántalmazzák akire haragszanak.
Jaj annak a szülőnek aki ezt tűri!
Ilyenkor ellentmondást nem tűrő hangon  határozottankell válaszolnunk a gyereknek, mely szerint  a haragja nem jogosítja fel őt mindenre,
a másik megsemmisítésére.
Nem kell elterelni a figyelmét a haragjáról, de nem mutatkozhatunk engedékenynek.
Meg kell tanulni a , hogy nem tehet meg bármit, amikor haragszunk> ezzel segítjük a Felettes Én kialakulását.

 EZ A TÖBBIEK ÉLETÉNEK TISZTELETE.

Ez teszi lehetővé a közösségi életet , a gondolatok, a származás, a gondolatok vagy a bőrszín különbözőségének tolerálását.
A gyermek szeszélye vihar > fokozatosan kell elmúlnia, ha tiltásokkal hirtelen
félbeszakítjuk, arra kényszerítjük, hogy magába fojtsa a haragját.
A
FELGYÜLEMLŐ HARAG VESZÉLYES – BÁRMIKOR KITÖRHET.
Engedjük , hogy megélje a haragot, engedve, azt, hogy a negatív dolgot pozitívvá változtassa.
A pszichoanalitika azt vallja, hogy minden erőszak a gyermekkorból származik, a felnőtt elégtételt kér amit gyermekkorában elszenvedett. ( igazságtalanságot )
Az egyén erőszakos reakciója mindig visszavezethető a gyermekkorban megélt vagy elfojtott erőszakra.
Az erőszakos viselkedés kifejezési eszközzé válhat, ha a szókincs szegényes, vagy a kulturális szint nem elegendő.
Mindannyiunk érdeke, hogy gyermekeink
ne váljanak szavak nélküli dühös felnőttekké.
A mi feladatunk elfogadtatnunk a gyerekkel – miután mi magunk elfogadtuk - , hogy
különbözik tőlünk, és segíteni abban hogy természetes különbségét megélje.
A felnőttkorban elkövetett bűntény összefüggésbe hozható az ellentétes vágyak ütközésével( szerelemféltés, rasszizmus, merénylet, etnikai háború )
Annál erőszakosabb valaki minél kevésbé nevelték őt a másikkal való kommunikációra.
Manapság azok a szülők jelentik a legnagyobb problémát akik nem beszélnek gondjaikrólés nehézségeikről a gyerek előtt.
A mai gyerekek Énje gyenge. Az Ösztön Én ( erőszakos és ösztönös libidó ) egyre nagyobb szerepet kap.
Ma azok az emberek erőszakosak akik képtelenek a kulturális fejlődésre, birtoklási vágyuk rabja. A világra, a Másikra, a képzeletre a kultúrára való nyitásra képtelenek. A hiányt azazonnali valós fogyasztással helyettesítik ( A pénz az úr , a vásárlás a fontos )
A reklám elárasztja az Ént és megváltoztatja a Felettes Én.
.
Mindannyian azonos libidóval születünk a különbözőség forrása szüleink saját
tudatalattijához való viszonya. A családi környezet lesz általában az erőszak bölcsője, a nélkül, hogy tudnánk vagy akarnánk.
A szülőt nárcisztikus viselkedés jellemzi. A gyermekben önmaguk folytatását látják.
Sokan nem képesek gyermeküket a tőlük különböző másságában elfogadni.
Vannak szülők, akik verik a gyermeküket, míg mások szidják vagy lenézik. A serdülő
gy menekül ebből a helyzetből, hogy vagy erőszakossá válik, vagy droghoz nyúl, vagy öngyilkossággal próbálkozik.
Ha a szülők azonosulnak a gyermek vágyaival és nem mutatják ki saját igényeiket, akkor a gyermek előtt nem lesznek korlátok, és semmi sem szab gátat vágyainak

 ÚTMUTATÓK

.
A gyermek egyetlen törvénye az önzés ,
A szülei azt hitették el vele, hogy a világ az övé,a többiek őt szolgálják. Az ilyen gyerek egyre többet és többet követel a szüleitől.
Ha olyan szülőhöz érkezik a gyermek, akik a gyermek ellenkezését és tőlük való leválását megakadályozzák, nem viselik el , hogy felnőjön és ellentmondjon. Ezek a gyerekek nem fejlődnek , gyerekek maradnak. Ezeknél a gyerekeknél nagy a kockázat, hogy a halál felé fordulnak.
Meg kell tanulni ellent mondani ( gyerek részéről ) és elviselni az ellentmondást (szülő ).
Az erőszakos gyerekek szülei vagy maguk is erőszakban nőttek fel és ezt adták át gyermekeiknek, vagy gyermekkorukban nélkülöztek ezért adnak meg mindent gyermekeiknek.
 Az agyonajnározottgyerekek, képtelenek arra , hogy megvédjék magukat,
mert mindent megkaptak szüleiktől, ezzel igyekeztek elkerülni a velük való konfrontálódást.
Az elnéző szülők gyerekei kevésbé készek a küzdelemre >
droghoz nyúlás lehetősége.
( DROG > zaj nélkül teszik mozdulatlanná az életet.)
Az erőszak és annak tudat alatti elfojtása az egyénben egész sor tünetet idézhet elő:
- étkezés elutasítása
- szobatisztaság elutasítása
- tanulás elutasítása
- védekező tikek
- folyamatos mozgás
Micsoda dolog, hogy a szülők el akarják tüntetni a konfliktust ahelyett, hogy
elismernék.
A gyereknek hozzá kell szoknia a kapcsolat hullámzásához
, a szülőknek el kell viselniük ennek kockázatát.
A gyermeknek érdeke, hogy létrehozza a saját Énjét a szülőével szemben, és felépítse a Felettes énjét - a szülők szabályainak köszönhetően, amelyeknek
az a feladatuk, hogy megállítsák a különbségek kiváltotta haragját
Ne nevezzük a gyereket GONOSZNAK > veszélyes, mert a többi gonosszal azonosítja magát.

Az egyévesnél idősebb gyereket , ha nem kényszerítjük rá a szabályokra, olyan
PARADOCSOMI ÁLLAPOTOT hitetünk el vele, amit sehol nem talál.
Ezzel abban akadályozzuk meg, hogy hozzászokjon az élethez (általában )
Ha leszidjuka gyermeket , mert pl. nem akar bejönni a homokozóból > normális és jó.mert így tanulja meg, hogy a lényeges dolgokat, a másik nem mindig azt akarja amit ő.
Már két éves kortól meg kell tanítani neki , hogy a szülőre más szabályok vonatkoznak,
mint rá.
ELSŐ ÉV >A SZÜKSÉG KIELÉGÍTÉSE MÁSODIK ÉV>
szembenállás a másik vágyával
A nem eleinte meglepő a gyereknek, de üdvös az identitásának,
ugyanis elkezdi felépítenia szükséges távolságot önmaga és a másik között,
ezáltal nem válik sem erőszakossá, sem pszichotikussá.
Ne higgyék , hogy a jó jót vált ki, és az autoriter ( tekintély elvű ) nevelés rosszat tesz a gyermeknek.
Nagy árat fizet később az elkényeztetett gyerek
. Nem tanították meg neki az életünk szabályait  amely alapja lehetett volna a szociális FELETTES ÉNJÉNEK.
Azt kell megértetnünk a gyermekeinkkel, hogy a mi életünket nem az ő vágyai irányítják,hanem KOMPRPMISSZUM az ő és a mi vágyaink között.

Az ERŐSZAK KÉT KÜLÖNBÖZŐ VÁGY KERESZTEZŐDÉSÉBŐL
jön létre.
Tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy lehetnek a szüleiktől eltérő vágyaik,
de kettejük kapcsolata mindig a szeretetre és a bizalomra épül.
Nem kell , hogy egy gyerek mindig engedelmeskedjen a szüleinek, mert a
könnyen engedelmeskedő gyerek elrejti az ellenállását.
( hogy elkerülje a konfliktust )
Az ilyen gyerek a külvilágban sem nyilvánítja ki vágyait, keveset beszél és fél az emberektől.
Meg kell adnunk a lehetőséget, hogy szembehelyezkedjen a szüleivel és választhasson.( el kell , hogy hangozzon: ahogy akarod , de viselned kell a következményeket )

Az esti mesélésa megnyugvást hozhatja , egy konfliktussal teli nap után > segít elkerülni a lidérces álmokat. Közben újra éljük vele a megismert szituációkat, amit jobban elfogad ha nem ő a hős.
Könnyen azonosul a csökönyös kiselefánttal, az erőszakos kiskutyával,
félénk nyuszival.
A kisebbek a gyöngéd kisállatokkal azonosulnak. Később szeretik az emberi
hősökről szóló történeteket. (A kik a mese végén megházasodnak , gyerekük születik – minden életet emberi egzisztenciára vezet vissza, a maga nehézségeivel:> a születéskor-
- Csipkerózsika, serdülőkorban hamupipőke, -felnőttkorban Hófehérke. )
A gyermekeinknek bizalommal kell a jövőbe tekinteniük, holnap egy jobb nap kezdődik.
Kegyetlennek hisszük őt amikor kitépi a légy szárnyát, haragosan tapossa szét a hangyákat,de valójában csak kísérletezik, hogy pl. mi történik , ha meghúzzuk a macska farkát.
Nem tudja elképzelni mit éreznek az állatok

A televízió erőteljes hatása
– a gyermeki erőszak kialakulásában.
A TÉVÉ A KÉPZELT VAGY VALÓS ERŐSZAK OSZTÓJA.
A brutális , erőszakos élet beözönlik a kisgyermek életébe. A televízió mágikus hatást gyakorol a gyermekek életére , odaszögezi őket a képernyő elé.
A gyermek telítődik, szinte hipnotizálódik az által aki helyette cselekszik a képernyőn.
Nem mozdul , azonosul azzal aki.....
A tévét egyedül néző gyermek összekeveri a jót és a rosszat. Ha nincs senki mellette aki elmagyarázza a dolgok logikáját. Ő egyedül nem fog különbséget tenni , mert a gyermek alaptevékenysége az UTÁNZÁS 1 – 4 éves kora között.
A képernyőn látott erőszak hatása alatt VÉDELEM ÉS KRITIKAI ÉRZÉK NÉLKÜL
MARAD. „
Zsákmányává válik a fertőzésnek.”
Lenyel, magáévá tesz egy amorális, erőszakos logikát.
Nem csodálkozhatunk azon, hogy az USA- ban a gyerekek olyan könnyen ölnek –
-- látni szeretnék mi történik valójában.
A gyermek utánozni fogja amit a képernyőn látott ( otthon, közösségben ... )
Arra törekszik, hogy az erejével és a ravaszságával győzzön. ( pl –lopás- cél ne kapják el )
NINCS BŰNTUATUK !
Nem a szülőt a televíziót fogják utánozni.
MEGOLDÁS : a gyermek őt éves koráig , a szülő az aki birtokolja a távkapcsolót.
Így előnyben részesíthetnénk a gyermekhez közel álló emberi történeteket.
A gyermek nagyon hamar felismeri magát a kis barna mackó a gonosz kis kacsa,a mulatságos kiselefánt történetében.
Megoldás – videó kazettára jól bevált meséket – ne kényszerítsük ,hogy váltson kazettát,
a gyermek imádja felismerni, megelőzni a történetet, EZZEL TESZI A MAGÁÉVÁ.
Ezekkel a tanácsokkal nem az erőszak elvetésére buzdítjuk a szülőket, hanem, hogy csak azt mutassák a gyermeknek, amely életkorának és a család erkölcsének megfelel.
Felesleges arra kényszeríteni, hogy szeresse riválisát. Ne keltsünk benne bűntudatot azzal,
hogy képzelje helyét bele a helyébe.
A féltékenység az első erőszak,
melyet a gyermek önmaga védelmében saját identitásáért
tesz.
Ezen okokból vetik bele magukat a felnőttek szerelmi, gazdasági, vagy etnikai háborúba.
- 6 -

Óvodába lépés –
Azok a gyerekek akik azért sírtnak , hogy ne keljen elválni az anyukájuktól, nem tanulták meg a másikkal szembeni önállóságukat.
Megkímélték őket minden veszélytől
Ezeknek a gyerekeknek eleinte a legfőbb feladatuk, hogy merjenek beszélni, ellentmondani, verekedni azért amit akarnak.
A csoportban az a feladat, hogy kialakítsuk a csoporté-érzést, hogy elfogadják mindenki különbözőségét.
Aki otthon az erőszakot tanulta, gyorsan ki fog tűnni erőteljes ellenkezésével, és az öklei gyors használatával.
Mintha nem lenne biztos abban, hogy fölényét szavakkal
bizonyíthatná.

AZ ÖSSZEFÜGGÉST LÁTHATJUK AZ ERŐSZAK ÉS AVERBALIZÁCIÓ
HIÁNYA KÖZÖTT.
A kik nincsenek a szavakhoz szokva azok az öklükkel vagy a lábukkal
védekeznek. ( háttérben erőszakos szülők akik ütnek, ahelyett, hogy beszélnének)

Ezek a gyerekek könnyen veszélyben érzik magukat ( a verés és a fenyegetettség miatt )
#1 Dr.BauerBela