Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. május 31., kedd

IN MEMORIAM NAGYMÉLTÓSÁGU ÉS FŐTISZTELENDŐ DR.TEMPFLI JÓZSEF VOLT NAGYVÁRADI MEGYÉSPÜSPÖK

IN MEMORIAM
NAGYMÉLTÓSÁGU ÉS FŐTISZTELENDŐ DR.TEMPFLI JÓZSEF VOLT NAGYVÁRADI MEGYÉSPÜSPÖK


Volt osztálytársai nevében, akiket még vezérelnek az Úr beláthatatlan ösvényei veszek búcsút osztálytársunktól és hűséges barátunktól
Nagyméltóságú és Főtisztelendő Dr Tempfli József Nagyváradi megyéspüspöktől,az erdélyi magyarság halk szavú törékeny igaz igehirdetőjétől és talán Erdélyország egyik legigazabb magyarjától. Közöttünk Ő volt a hűség mintaképe aki minden osztálytalálkozónkon ott volt és a nehéz történelmi időkben is volt mindenkihez egy bátorító szava. A találkozók alkalmával mindig Ő tartotta a szentmisét a Zárda templomban és szentbeszédeiben keresetlen szavaival sugározta felénk emberi küldetésünk az Úr által megszabott értelmét. Az Ő személyére mindannyian büszkék voltunk,Ő volt a mi jogunk megtestesítője hogy léteztünk és alkottunk mi mindannyian. Voltak köztünk akik az erdélyi magyarság kiválóivá lettek,mások a nagyvilágban öregbítették hírnevét iskolánknak és városunknak,ismét mások a végváriak tisztességét őrizték itt szülőföldjükön de az Ő hihető és érzékelhető szerénysége,hite,magyarságtudata történelmi érték marad ami mélyen beivódott a magyarság emléktárába. 2007. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság legmagasabb fokú, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetést kapta valamint Nagyvárad Helyi Tanácsának díszpolgári kitüntetése és még számos magas értékrendű elismerés viselője volt.
Az Úr adományozzon meg földi érdemeid legigazabb kegyelmével.!!
Volt osztálytársaid nevében-
Bauer Béla
A BENUTATOTT KÉPEN A 6o-DIK ÉRETTSÉGI TALÁLKOZÓ RÉSZTVEVŐI LÁTHATÓK.
AZ ELSŐ SORBAN KÖZÉPEN DR.TEMPFLI JÓZSEF NEGYVÁRADI MEGYÉSPÜSPÖK LÁTHATÓ.
#1 Dr.BauerBela

AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ LEGJELLENZŐBB HELYE A GYERMEKEKNÉL A TÉRD ÉS KÖNYÖK IZÜLETEI

1-

2-


#1 Dr.BauerBela

Miért fontos már gyermekkorban a tudatos egészséges életmódra való nevelés?

Miért fontos már gyermekkorban a tudatos egészséges életmódra való nevelés?
Napjaink felgyorsult világában egyre hangsúlyosabb szerepet kap a tudatos egészséges életmódra való nevelés. Ami korábban természetes volt a gyermekek számára – jó levegő, elegendő mozgás, megfelelő táplálékbevitel –, manapság egyre nehezebben elérhető. De miért is fontos ez a pszichés fejlődésben? Mert rendszert és kereteket biztosít, ami a gyermekek számára talán az egyik legfontosabb dolog az egészséges személyiség kialakulásához.
A táplálkozás egészségügyi és pszichés szempontjai
Kezdjük először a táplálkozással. Nyilvánvalóan az egészséges táplálkozásról a legtöbb embernek orvosi szempontok jutnak eszébe, úgymint az elhízás, vagy a cukorbetegség kockázatai. A megfelelő vitamin és tápanyag bejuttatása a szervezetbe elengedhetetlen fizikai egészségünk megőrzéséhez. Ugyanakkor a rendszeres étkezés a gyermekek napirendjében meghatározó szerepet tölt be, tulajdonképpen ezek köré szerveződik a napi program is.
 Fontos dolog, hogy az evésnek legyen egy rituáléja. A legideálisabb az, ha családi programként determináljuk, hiszen egy közös ebéd vagy a menü elkészítése kiváló alkalmat ad a családi beszélgetésekre, a napi történések megvitatására. Egy szépen megterített családi vacsoraasztalon elfér a zöldség, gyümölcs is, és a gyermekek elsajátíthatják az egészséges táplálkozás mikéntjét.
A rendszertelen étkezés összekuszálja a hétköznapokat. A kiszámíthatatlanság számos későbbi probléma okozója lehet, és ezalatt nemcsak az elhízás kockázata értendő. Apropó elhízás! A túlsúlyos gyermekek rendszeresen ki vannak téve az emberek rosszalló tekintetének, a gúnyos megjegyzéseknek, melyek sokszor maradandó lelki problémák okozói. Figyeljünk oda tehát gyermekeink táplálkozására! Ne hagyjuk, hogy fölösleges kalóriákkal tömjék magukat. Tényleg édességet kell adnunk nekik a szeretetünk jeléül? Vagy gondoljunk bele, mit tanul, ha a csokit jutalomnak tekinti? Sajnos ezzel a gyermek azt tanulja meg, hogy a jutalom érdekében viselkedjen jól, ne pedig saját meggyőződéséből.
Összességében láthatjuk, hogy az étkezés napjainkban már nemcsak a testünk táplálásáról szól, hanem számos más szerepet is betölt életünkben. Éppen ezért pszichés szempontból is fontos figyelembe venni a jelentőségét.
A mozgás és a sport jelentősége
Az egészséges életmódra való nevelés szerves része a sport, a mozgás szeretete. Akárcsak az étkezés, a sportolás is keretezi a gyermek életét. Kitartásra nevel, remek csapatépítő funkciója van, rendre tanít, és még hosszasan sorolhatnánk pozitívumait. Az iskolában egyre nagyobb a nyomás a tanulókon, melyet kiválóan old a fizikai terhelés. Pozitív hatást gyakorol a mindennapi testnevelési program, mely azt bizonyította, hogy valóban nagy szükség van gyermekeink rendszerese testmozgására, nemcsak iskolai szinten, hanem sportegyesületekben is. A sport bátorságot ad, a győzelem dicsőséggel jár, a nyerés lehetősége motivál. Az evéshez hasonlóan a sportolás is összehozza a családot, legyen az egy síút, túrázás, kirándulás vagy egy nap a strandon.
A közösség jótékony szerepe
Az egészségünk megvédéséhez megfelelő ismeretekre kell szert tennünk nekünk felnőtteknek, valamint a felnövekvő generációnak egyaránt. Egészségvédő magatartást kell kialakítanunk és az egészségtudatot szükséges megerősítenünk.
Az egészségtudatosságának kialakításában – a káros szenvedélyek leküzdésében, a szabadidő helyes eltöltésében és a civilizációs ártalmak lehető legkisebb mértékre szorításában – fontos szerep hárul a sportegyesületekre, illetve az iskolákra. A közösség formáló ereje azért jelentős, mert az iskoláskorú gyermekek személyiségfejlődése, az értékek elsajátítása szempontjából olyan fejlődési periódusban vannak, amikor még érdemi hatást lehet gyakorolni a későbbi életideálok, preferenciák, például az egészséges élettel kapcsolatos kompetenciák kialakítására. Az ismeretek átadása mellett ez a közösség másik alaptevékenysége, a nevelés.
Az egészség általában előkelő helyet foglal el az emberi értékek rangsorában. Egészségesen élni azonban nem egyenlő azzal, hogy az egészséget, mint értéket, önmagában elfogadjuk. Egy tizenéves vonatkozásában – például egy kortárs csoport befolyásoló hatására – a dohányzás, a drog-, vagy az alkoholfogyasztás előtérbe kerülhet, miközben elméletileg az egészség, mint érték, a fiatal gondolkodásában jelen van, de a domináns befolyás hatására a rangsorban mégis hátrébb kerül.
Ezzel az iskolai nevelés vagy az egyesületi élet nehezen veszi fel a versenyt a tizenéves korosztály körében. Ennek ellenére, vagy éppen ezért kell beépítenünk a mindennapokba az egészségtudatosságra nevelést. A felnövekvő generáció egészség-magatartásának formálásában tehát az iskola a célzott, elsődleges prevenció legfontosabb színtere. Fel kell készítenünk a fiatalokat arra, hogy önálló, felnőtt életükben képesek legyenek életmódjukra vonatkozóan helyes döntéseket hozni. Tegyenek szert megfelelő önismeretre, tűrőképességre. Legyenek képesek arra, hogy életvitelük helyes kialakításával a megelőzhető megbetegedéseket elkerülhessék, hogy a nehézségek, problémák megoldásárára természetes úton (cigaretta, alkohol, drog nélkül) találják meg a választ. Ki kell alakítanunk az igényt gyermekeinkben a minőségi élet iránt és meg kell mutatnunk az utat, amely ehhez elvezeti őket. Ez a cél a család és a közösség együttes erőfeszítése révén valósulhat meg a leghatékonyabban.
Hangsúlyos elem, hogy az egészséges életmód kialakítása a gyermeknevelés része, és akárcsak az élet más területein, a szülői minta követendő a gyermek számára, tehát a leginkább akkor lehetünk hitelesek, ha mi magunk is egészségesen élünk. Rohanó világunkban sajnos ezt egyre inkább tudatosítani kell magunkban!


#1 Dr.BauerBela

2016. május 28., szombat

RITKA BETEGSÉG-FOLTOS BŐR SZARKOIDÓZIS

A szarkoidózis (sarcoidosis) egy olyan betegség, ahol gyulladásos sejtek szaporodnak fel a különböző szervekben kis csomók formájában (granulómák). A granulomák leggyakrabban a tüdőben vagy a környékbeli nyirokcsomókban fordulnak elő, de más szervek is érintve lehetnek, mint például a bőr is. A szarkoidózis lényegében egy allergén vagy fertőzés által kiváltott fokozott immunreakciónak tekinthető, amely akkor is folytatódik, miután a kezdeti fertőzés vagy antigén kiürült a szervezetből.


#1 Dr.BauerBela

SEBORRHOEAS DERNARITISZ KÉPEKBEN

Seborrhoeás dermatitis (  seborrhea , sebopsoriasis , seborrheás ekcéma , korpásodás , és a pityriasis capitis )  egy krónikus, visszatérő , és általában enyhe bőrgyulladás . Seborrhoeás dermatitis gyulladásos  bőrbetegség  a fejbőrt , az arcot , és a törzs bőrfelületét érinti. . Általában a seborrheás dermatitis tünetei pikkelyes , hámló , viszkető , vörös bőrszin képében jelentkeznek . A faggyúmirigyekben -  gazdag területen gyakrabban van jelen. . A serdülők és felnőttek , seborrhoeás dermatitis általában korpásodás , vagy az  enyhe  bőrpír a betegség gyanuj

1-

2-

3-

4-

5-

6-

7-

8-




#1 Dr.BauerBela

A CSECSEMŐ ÉS KISDED ÖLTÖZTETÉSE

A csecsemő és kisgyermek öltöztetése.

A ruházat jelentősége, védelmi szerepe:
  • Segít a hőszabályozásban
  • Véd a szennyeződéstől
  • Véd a sérüléstől
  • Esztétikai nevelés egyik területe

A ruházat jelentősége a hőháztartásban:
  • Az ember testhőmérséklete a környezettől függetlenül állandó 36-37 C fok. A hőtermelésnek és a hőleadásnak egyensúlyban kell lennie, hogy az „állandó” hőmérsékletet fenntartsa.
  • A szervezetben termelődő hő nagyrészt az anyagcsere folyamán keletkezik.
  • A káros felmelegedés és lehűlés ellen segíti a szervezetet a megfelelő ruházat.

A ruházat anyaga:
Hőszigetelő képessége függ:
  • A szál anyagától – mennyi levegőt tartalmaz (pl gyapjúszál sok levegőt tartalmaz, rossz hővezető, jól szigetel)
  • Feldolgozás módja – szövés, fonás, kötés, sűrűségétől
  • Az anyag vastagságától
  • Az anyag felületétől
  • Színétől – a sötét elnyeli a nap melegítő sugarait, a fehér visszaveri.

A célszerű ruházat:
Ne zavarja a gyermeket mozgásában – könnyen fel-le vehető legyen, minél kisebb súlyú, puha, simulékony
Minél kevésbé gátolja a bőr élettani működését és a vérkeringést – Ne legyen merev és nehéz, ne szorítson, ne használjunk több, mint két – három réteg ruhát, mert a légcserét gátolhatjuk a több réteggel. A gumírozott, impregnált anyagok nem nedvszívók és szintén akadályozzák a légcserét.
Legyen tisztántartható. A ruházattal vegyünk figyelembe az egyéni szükségleteket – izzadékonyabb, fázékonyabb gyermek.

Életkoronkénti öltözékek:
1. Az újszülött ruhatára – télen:
  • 5-6 body – más néven kombidressz, vastag pamut vagy frottír anagyból, hosszú ujjú (a legjobb, ha  a vállán vagy az elején gombolható vagy tágítható nyakú de lehet a régebbi típusú rékli, kising is.)
  • 4-6 db rugdalózó plüss vagy vastagabb pamut anyagból, egy-két darab bélelt is, ebben akár altatni is lehet a kicsit, ha a hálózsákot nem szereti.
  • 3 db póló ujjatlan rugdalózóhoz, kell a póló is, télre természetesen hosszú ujjú.
  • 1-2db pulóver vagy kardigán
  • 1-2 db kiskabát (más néven kocsikabát)
  • 1-2 db sapka – egész kicsi korban a vastagabb téli sapka alá ajánlott egy vékonyabbat is feladni, praktikus, ha a gyerek álla alatt meg lehet kötni vagy tépőzárral lehet rögzíteni.
  • 4 pár zokni – lehet vastag, bolyhos zokni is, amit a kiscipő kiváltására találtak ki
  • 2 db harisnyanadrág – vastag, pamut vagy frottír anyagból
  • 1 pár kiscipő, vastag, bélelt, de lehet kötött is
  • 1 db levegőztetőzsák, más néven overál (legyen vastag, belül mindenképpen bőrbarát anyaggal bélelt, kívülről jó, ha vízhatlan, praktikus, ha elöl magasan záródik

2. Az újszülött ruhatára – nyáron:
  • 4-5 db rugdalózó vékonyabb plüss vagy pamut anyagból, ujjatlan, de ebből sem árt egy darab hosszú ujjú.
  • 2-3 db napozó a nyári hőségben elég ezt feladni rá, és úgy levegőztetni vagy altatni a szabadban, természetesen árnyékban
  • 2-3 db póló, ha ujjatlan rugdalózót adunk rá.
  • 1-2db pulóver vagy kardigán (a hűvösebb, de mégsem túl hideg napokra)
  • 1-2 db kiskabát (más néven kocsikabát)
  • 1-2 db sapka nyáron elég a vékony pamutsapka, újszülöttre adjunk kettőt egyszerre
  • 2 pár zokni vagy kiscipő (kötött)

A cipő:
A kisgyermek cipőjének megválasztásakor figyelembe kell venni, hogy csontozata és izomzata még fejletlen. Megfelelő méretű legyen, a felsőrész magasabb kialakítása teszi lehetővé, hogy a lábfej, lábujjak számára kényelmes, megfelelő hely legyen.
A még járni nem tudó gyermek számára a puha talpú, hajlékony anyagból készült talppal és felső résszel.
Fontos, hogy könnyű, a  láb mozgását jól követő legyen a keményebb talpú, már járni tudó gyerekek számára vásárolt lábbeli is.

Szandálok, félcipők, téli cipők
A mindenkori évszak, időjárásnak helynek megfelelő lábbelit kapjon a gyermek
A szandáloknál és minden cipőnél elvárás, hogy rögzítse a gyermek sarkát, tartsa a bokáját.
A lábbeli a mindenkori helyzetben megfelelő védelmet és támaszt nyújtson a lábnak.
A cipőket betéttel csak indokolt esetben, orvosi javaslatra kell ellátni. A betét indokolatlan használatával a lábboltozatot tartó izmok passzivitásra kényszerülnek, nem dolgoznak, ezáltal elősegítjük a lúdtalp kialakulását.
Védjen a hőmérséklet változástól, az időjárás viszontagságaitól.

A kisded és kisgyermek ruhatára:
  • Hosszú szárú, rövid szárú játszónadrág váltja a rugdalódzót.
  • Harisnyanadrág
  • Pizsama, hálóing

Pelenka
Tetra pelenka: biztosítja a bőr szellőzését. Megelőzhető a gyakori bőrkiütés. Terpesztartást biztosít. Elegendő 40-60 fokon mosni. A nap fehéríti. Nem kell vasalni. A csecsemő bőrét kellemes, puha anyag éri. Ahogy mi is szívesebben viselünk pamut anyagú ruhát, mint műanyagot, neki is kellemesebb ez.
Nadrágpelenka: szabása, rögzítése hasonló az eldobható pelenkáéhoz. Gumírozása védelmet nyújt az esetleges szivárgásokkal szemben. A pelenka 2 fő része a nedvességzáró valamint a nedvességszívó rész, illetve kiegészíthető mosható és eldobható pelenkabetéttel.
A MoNaPel és a Pappolíno pelenkák 2 külön részből állnak: egy pamut nedvszívó belső és egy nedvességzáró külső részből. A Carolino mosható nadrágpelenka 2 méretben készül. Csecsemő méret 3,5-9 kg-ig, tipegő méret 9-18 kg-ig.


#1 Dr.BauerBela

Hogyan öltöztessük a babát nyáron?

A baba öltöztetése nyáron



Sokan hajlamosak túlöltöztetni a babát nyáron, illetve túl szűk ruhákat adni rá. A legtöbb szülő attól fél, hogy a kicsi könnyen megfázik, azonban a túl vastag ruházat éppen ennek kockázatát növeli. Hogyan öltöztessük megfelelően a csecsemőkorú vagy tipegő gyermeket nyáron, hogy az valóban jól érezze magát a bőrében és egyúttal az egészségét is megóvjuk?
A nagyon fiatal csecsemők (6 hónap alatt) képtelenek szabályozni testhőmérsékletüket, nem úgy, mint a nagyobb babák vagy gyerekek, így tehát ők sokkal hamarabb túlmelegednek és könnyebben megfáznak. Öltöztesd a babát az időjárás függvényében, ezáltal sokkal kényelmesebben fogja érezni magát, és kevesebb esélye lesz a kiszáradásnak vagy túlmelegedésnek.
Amire feltétlenül szükséged van a nyári hónapok alatt
A következő babaruhák segítségedre lesznek, hogy a pici számára megfelelő kényelmet biztosíts a meleg nyári hónapok alatt:
  • világos színű felsők
  • világos színű kalap vagy sapka, természetes szálakból
  • esernyő, mely kis árnyékot tart
  • világos színű, könnyű, vékony pulóver
  • természetes szálakból szőtt, könnyű takaró
Így öltöztesd a babát nyáron!
  • Adj a pelenkára egy világos színű pólót, főleg ha nagyon meleg van. A sötét színek vonzzák a meleget, tehát a fehér a legjobb választás. Ha nagyon meleg van, de a gyermek nincs közvetlenül a napon, felejtsd el a ruhákat, és hagyd a gyereket csak pelenkában lazulni.
  • Tartsd a gyereket napernyő alatt vagy árnyékban, ami megvédi a naptól, ezáltal elkerülheted, hogy leégjen. Ne használj fényvédő krémet 6 hónapnál fiatalabb babák esetében. Tegyél inkább fejére egy kalapot vagy sapkát, hogy a napfény ne érje a szemeit.
  • Tarts kéznél egy könnyű pulóvert vagy takarót, amikor a kinti melegről bemész egy légkondicionált szobába. A hőmérséklet hirtelen változásától megfázhat a baba.
  • Kerüld a szintetikus anyagokat. A természetes anyagok, mint a pamut vagy vászon, sokkal jobb szellőzést biztosít, mint a szintetikusak, mivelhogy engedélyezik, hogy a levegő a csecsemő bőre mellett áramoljon.
  • Ha babahordozót használsz használsz  vagy takarót, hogy letakard miközben szoptatod, bizonyosodj meg arról, hogy a baba nem melegszik nagyon be. Egy hűvös törölköző (nem hideg!) a baba fején vag mellkasán segíteni fog, hogy felfrissüljön.
 Hasznos tippek és tanácsok
A baba öltöztetése nyáron nem annyira nehéz feladat, azonban figyelembe kell vegyél pár hasznos tanácsot és figyelmezetetést:
  • Kislányok esetében csodálatos választás egy laza ruhácska, ezáltal a levegő a test körül áramlik.
  • Ne feledd, hogy melegben sok folyadékot kell adnod gyermekednek. A víz, hígitott gyümölcslé vagy anyatej segít a kiszáradás esélyének csökkentésében.
  • Ne adj a babának elektrolitos italokat, csak akkor, ha az orvos előírja, mivelhogy ezek nagyon sok cukrot és sót tartalmaznak.
  • Bár elsőre meglepő lehet, de nyáron a túlöltöztetés és az alulöltöztetés közül az előbbi a rosszabb!


#1 Dr.BauerBela

2016. május 26., csütörtök

A válogatós gyerek: rosszul evő totyogók és óvodások

 A válogatós gyerek: rosszul evő totyogók és óvodások
A Kanadai Gyermekorvosok Társaságának gyakorlati útmutatója
Kivonat
Azok az egy és öt év közötti gyermekek, akiket szüleik amiatt visznek orvoshoz, mert nem esznek rendesen, többségében egészségesek és az életkoruknak, növekedési ütemüknek megfelelő étvággyal rendelkeznek. A túlzott szülői elvárások szükségtelen aggodalmat eredményezhetnek, és az értelmetlen fegyelmezések, büntetések fokozhatják az ételek elutasítását. Részletes kórtörténet és általános fizikális vizsgálat szükséges az akut és krónikus betegségek kizárásához. Készíttessünk táplálkozási naplót és vizsgáljuk meg a gyermek étkezésére vonatkozó szülői elvárásokat. Amennyiben a gyermek evést "elutasító" magatartása irreális szülői elvárásokból ered, nyugtassuk meg a szülőket, valamint tájékoztassuk őket az ilyen életkorú gyermekek normális növekedéséről, fejlődéséről.
A kisgyermekkorúak körülbelül 25-35%-át tartják szüleik rosszevőnek, vagy válogatósnak A szülő-gyerek konfliktus gyakori oka, hogy mit és mennyit eszik a kisgyermek, s ez rendkívüli aggodalmat okozhat a szülőknek. Pedig ezek a gyerekek többnyire az életkoruknak, növekedési ütemüknek megfelelő étvággyal rendelkeznek A gyermekgyógyászok és családorvosok ideális helyzetben vannak ahhoz, hogy segítsenek a szülőknek gyermekük hatékony táplálásának elsajátításában, valamint előzetes iránymutatást adhatnak, hogyan kerülhető el, hogy az étkező asztal minden alkalommal csatatérré váljon, illetve hogyan előzhető meg a hibás étkezési szokások kialakulása.
Etiológia
Élete első évében a kisgyermek testtömege átlagosan 7 kg-mal, hossza pedig 21 cm-rel növekszik. A második életévben a növekedés nagyjából 2,3 kg és 12 cm, így a legtöbb gyermek két éves korára átlagosan 12,3 kg testsúlyt és 87 cm-es testhosszt ér el.(5) 2 és 5 éves kor között a súlygyarapodás lelassul. A legtöbb gyermek évi 1-2 kg-ot és 6-8 cm-t gyarapszik.(5) Ebben az időszakban csökken a gyermekek étvágya. Néhány szülő összetéveszti az átlagos súlyt (50. percentilis) a normál súllyal. Az sem szokatlan, hogy a gyermek súlya és magassága a normál (3. – 97. percentilis), sőt a középérték fölötti tartományban van, de a szülők ennél is többet várnak el. A kisebb termetű gyermekeknek valamivel kevesebb ételre lehet szükségük, mint nagyobb társaiknak.(4)
A legtöbb válogatós gyermek nem eredendően az. A szülők erőfeszítései, hogy a kisétkű gyermeket több étel elfogyasztására ösztönözzék, épp az ellenkező hatást válthatják ki. A gondozók nyomást gyakorolhatnak a gyerekekre azért, hogy többet egyenek, s közben figyelmen kívül hagyják az 1- 5 éves kor közötti élettani étvágycsökkenést
A gyermekek étvágya elég szélsőségesen változik ezekben az években Bár a kisgyermekek által az egyes étkezésekkor elfogyasztott étel mennyisége nagy különbségeket mutathat, a naponta bevitt összes energiamennyiség nagyjából állandó. Az egészséges gyermekek rendkívül jól egyensúlyban tudják tartani energiaháztartásukat, amennyiben változatos, tápláló ételeket kapnak.(6) Azok a szülők, akik úgy vélik, hogy gyermekük túlságosan kicsi, vagy nem jut elegendő tápanyaghoz, általában túlreagálják a gyermek étvágyának változékonyságát.(7)
A kisgyermekkori autonómia-fejlődés része, hogy a gyermekek nemcsak önállóan szeretnek enni, hanem maguk is választják ki azokat az ételeket, amiket enni kívánnak. Ha kényszerítik őket az evésre, vagy nyomást gyakorolnak rájuk, a gyermekek autonómia igénye sérül, ami az étel elutasítását válthatja ki.(7)
A kisgyermekek jellemőzen neofóbok: nem szeretik az új ételeket amit a szülők úgy értelmezhetnek, hogy a gyerek válogatós. Ennek ellenére, az új ételek kezdeti elutasítása után, a többszöri és semleges bemutatás során a gyermekek idővel elfogadják az új ételeket.
A különféle italok (pl. tej, gyümölcslé) vagy édességek túlzott fogyasztása egyrészt csökkenti a gyermekek ételek utáni étvágyát, másrészt kiszorítják a kalória- és tápanyagdúsabb ételeket, ami egyes gyermekeknél akár a növekedés visszaeséséhez is vezethet. Az étkezések közötti nassolás szintén befolyásolhatja a gyermek étvágyát.
Vannak olyan gyermekek, akik az étel elutasítását figyelem-felkeltésre használják Ez a viselkedés jelezheti a szülő-gyermek kapcsolat zavarát.(7) A diszfunkcionális családi környezet bizonyítottan fordított arányban áll a gyermekek táplálék-bevitelével Az étel elutasításában a nem megfelelő táplálási szokások is szerepet játszhatnak. A fenyítés, noszogatás, szidalmazás, büntetés, könyörgés, zsarolás, vagy a kényszerítés inkább csökkenti, mint növeli a bevitt táplálék mennyiségétEzzel szemben a szóbeli dícséret és a szerető gondoskodás jótékonyan hat az ételek megszerettetéséreA legtöbb gyerek szeret utánozni másokat. A család és pajtásai modellként szolgálnak a gyermek étkezési szokásainak és ételpreferenciájának kialakulásában. Ha egy családtag, vagy egy másik gyerek elutasít egy ételt, a kisgyerek utánozhatja ezt.(4) A család, vagy egy kortárs csoport meghozhatja a vonakodó gyermek evési kedvét és elősegítheti az új, változatos ételek elfogadását.(14)
Az étkezés légköre befolyásolja a gyermek evéshez való viszonyulását. A példamutatás és elfogadás jótékony, míg az unszolás és a veszekedés kártékony hatással bírHa a gyermektől olyan viselkedést és étkezési szabályok betartását várják el, ami az életkorának nem megfelelő, az szintén megzavarhatja a gyermek evési hajlandóságát.
Orvosi vizsgálat
A részletes anamnézis felvétele elengedhetetlen ahhoz, hogy megállapíthassuk, vajon az étel visszautasításának hátterében szervi okok vagy fiziológiás étvágycsökkenés áll-e. Egy 3-7 napos részletes étrend napló segíthet megbecsülni a gyermek kalóriabevitelét. Ebben a tipikus adag mennyiségeket, az étkezés idejére fordított időt és az étkezés közbeni légkört is le kell jegyezni. Ha egyfajta ételt az egyik nap jóízűen elfogyaszt a gyermek, a másik nap viszont elutasítja, lehet, hogy mi várunk el túl sokat tőleHiszen, ha az étvágytalanság betegség tünete volna, akkor ez hirtelen következne be és minden ételre kiterjedne. Teljeskörű anamnézis felvétel szükséges ahhoz, hogy kizárjuk a sokféle akut és krónikus betegséget, amelyek anorexiával párosulnak. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy bizonyos gyógyszerek szintén étvágytalanságot idéznek elő.
Alapos fizikális vizsgálat szükséges ahhoz is, hogy felismerjük az alultápláltság tüneteit, illetőleg, hogy kizárjunk az étvágy csökkenésében még feltáratlan okokat. Ehhez pontos mérésekre van szükség: egy korábban rögzített eredménnyel össze kell vetnünk a gyermek aktuális magasságát és testsúlyát, valamint meg kell határoznunk a gyermek testtömeg -magasság arányát vagy a testtömeg indexét. Abban az esetben, ha a gyermek jól néz ki és normálisan növekszik, az étel elutasításában pszichológiai okokra kell gondolnunk. Bár a fizikális vizsgálat rendszerint igazolja, hogy a gyermek egészséges, a szülőket nem győzi meg a megnyugtatás, ha azt nem előzi meg a gyermek alapos kivizsgálása.
Kezelés
Amikor csak lehetséges, az étel elutasításának kiváltó okait kell kezelni. Amennyiben az étel elutasítása irreális szülői elvárások következménye, a következő tanácsok segíthetnek:
1.     Nyugtassuk meg a szülőket, hogy az étvágy csökkenése normális a kettő és ötéves kor között: a táplálékbevitelük azért mérséklődik, mert így alkalmazkodik az ebben az életszakaszban lassúbb növekedéshez.
2.     Értessük meg a szülőkkel, hogy bár ők választják ki, hogy mit tesznek a gyermekük tányérjára, azt viszont a gyermek dönti el, hogy mennyit eszik a felkínált ételből Más szóval, a szülőknek a gyermek életkorának megfelelő textúrájú és ízű, tápláló ételeket kell felkínálniuk a főétkezések és kisétkezések alkalmával, de engedniük kell, hogy a gyermek maga döntse el, hogy mit és mennyit eszik. A szülőktől ez rugalmasságot kíván abból a szempontból is, hogy az ésszerűség határain belül és amíg a gyermek normálisan fejlődik, engedjenek a gyermek választásának. A totyogó korúak annak ellenére képesek fenntartani a folyamatos növekedést, hogy a táplálékbevitelük napról napra jelentősen ingadozhat.
3.     Hangsúlyozzuk, hogy kezdetben jó, ha étkezésekkor mindegyik ételből kis adagokat teszünk a gyermek elé. Alapelvként elmondható, hogy minden ételből annyi evőkanálnyival kínáljuk, ahány éves a gyermek, amihez még szedhetünk, ha a gyerek kér Ha mindent megevett a tányérról, még mindig repetázhat.
4.     Tudatosítsuk a szülőkben, hogy a tízórai, illetve uzsonna ideje a főétkezések közötti félidőre essen, ami azonban ki is hagyható, ha ennek ideje vagy mennyisége befolyásolná a gyermek étvágyát a következő főétkezéskor. Kisétkezésre magas tápanyagtartalmú ételeket kínáljunk. Gyümölcslé nem javasolt tízóraihoz vagy uzsonnához. A gyerekeknek nem szabadna egész nap rágcsálniuk, sem túl sok tejet és gyümölcslevet fogyasztaniuk, ezek ugyanis azzal a következménnyel járnak, hogy a főétkezéskor kevesebbet esznek.
5.     Emlékeztessük a szülőket arra, hogy az étkezés örömteli dolog. Se kényszerítéssel, se hízelgéssel ne próbáljuk ösztönözni a gyerekeket az evésre A zsarolás, fenyegetés és büntetés végképp kerülendő a helyes étkezési szokások kialakításában.
6.     Mondjuk el a szülőknek, hogy kisgyermekkorban lévő gyermeküket ne ültessék 20 percnél hosszabb ideig az asztalnál Amint az étkezés befejeződött, vegyék is el az ételeket az asztalról és csak a legközelebbi étkezésnél vagy uzsonnára ajánlják fel újra Íly módon elég valószínűtlen, hogy a következő étkezéskor a gyermek ne akarna enni Emeljük ki, hogy a gyermekeknek mozgásra és játékra van szükségük ahhoz, hogy növekedjen az étvágyuk. Azt is mondjuk el azonban, hogy a kimerült, vagy túlpörgött gyermek kevesebbet eszik.(16) Ezért jó, ha 10-15 perccel az evés megkezdése előtt szólunk a gyerekeknek, hogy felkészülhessenek és lenyugodhassanak az étkezésig.
7.     Emlékeztessük a szülőket arra, hogy játékok, könyvek és a tévé figyelemelterelőek, ezért nem megengedettek az étkezések során A szülők csak a gyermek életkorának megfelelő viselkedést várhatják el az asztalnál is. Legyen az étkezés örömteli családi együttlét, ezért ajánlatos, hogy a szülők a fegyelmezést ne az étkezések idején gyakorolják. Egy síró, vagy megbántott gyermek valószínűleg nem fog jól enni.
8.     A családdal való együttevés a kisgyermekek számára nemcsak örömteli társas élményt jelent, hanem lehetőséget is az utánzással történő tanulásra. A gyermekek örülnek a családtagok jelenlétének és fogyasztásuk függ is a felnőttek jelenlététől Éppen ezért a családtagoknak, amennyiszer csak lehet, együtt kellene étkezniük.

9.     Az étvágygerjesztők, mint pl. a cyproheptadin (Peritol) általánosságban nem javallottak akkor, ha az egyetlen tünet az étel elutasítása, és sohasem javasolhatók azért, hogy eloszlassák a szülői aggodalmakat. Vitaminok vagy ásványianyag kiegészítők abban az esetben javasolhatók, ha a gyermek étrendjének minősége nem kielégítő. Abban az esetben azonban, ha a kisgyermek szépen nő, semmi szükség a gyermekek számára kifejlesztett étrendkiegészítőkre vagy tápszerekre, ezek ugyanis nem helyettesítik az egészséges ételeket, amiket – többek között – a Kanadai Élelmiszer Útmutató is javasol. (www.healthcanada.gc.ca/foodguide).
#1 Dr.BauerBela

PANNIKULITISZ CSECSEMŐARCON -KÉPEKBEN-

A bőralatti zsírszövet gyulladása a ritkább betegségek közé tartozik csecsemőkorban. Főként az arcon ritkaságszámba menő az előfordulás.

1-



2-



3-



4-


#1 Dr.BauerBela

Példamutatás az asztalnál – így nevelj egészségre

Példamutatás az asztalnál – így nevelj egészségre
Kövérek a magyar gyerekek a legtapintatosabb statisztikák szerint is – de hát milyenek lehetnének, ha mi, felnőttek is elhízottak vagyunk? Rossz szokásainkat örökítjük át a következő generációra, miközben elvárnánk tőlük, hogy éljenek egészségesebben nálunk. Szidással és korholva neveljük őket erre, holott szavak nélkül is értenék – a jó példát.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a dohányzás után az elhízás a második legnagyobb egészségügyi kockázat korunkban. Magyarország különösen előkelő helyet foglal az elhízott országok listáján: Európában toronymagasan az elsők vagyunk, és a kövérségben is világverő Amerikai Egyesült Államok mögött sem maradunk le sokkal. Hazánkban ugyanis minden második ember túlsúlyos, minden ötödik pedig kifejezetten kövér, és még szomorúbb, hogy a gyermekeknél sem jobb ez a statisztika: négyből egy serdülő fiatalnak van ugyanis az egészségére ártalmas súlyfeleslege. Ezért a gyászos statisztikáért egyértelműen azok a helytelen étkezési szokások okolhatók, amelyek alapjai már gyermekkorban kialakulnak a magyar családok étkezőasztala mellett. Óriási tehát a szülők felelőssége abban, hogy gyermekükből egészséges vagy elhízott, beteg ember lesz-e, akit 50-60 éves korára elvisz majd egy infarktus. A megfelelő étkezési szokásokat nekünk kell kialakítanunk a gyermekeinknél, ehhez pedig a legjobb módszer a példamutatás.

Nem nő béka a gyerek hasába
Legyen szó akár egészségről, akár bármi egyébről az életben, egy pillanatig sem kétséges, hogy minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének – ám a végeredmény ennek ellenére sem mindig rózsás. És ez még enyhe megfogalmazás, ha az egészségről van szó, hiszen látható, hogy a jó szándék ellenére is nagyon sokan szó szerint kövérré és beteggé nevelik őket. Pedig hányszor intik a szülők a gyermeket az asztalnál azzal, hogy „béka nő a hasában”, és hányan próbálnak beletuszkolni még egy utolsó, egészséges brokkoli falatot a papa és a mama kedvéért a szájába vagy igyekeznek különféle ravasz trükkökkel rávenni, hogy a vitamindús sárgarépát is megegye! Azonban pont ezek a módszerek azok, amik oda vezetnek, hogy a gyermek válogatós lesz és megutálja a közös étkezéseket, hiszen folytonos kényszer és nyomasztó elvárások alatt tartják őt ilyenkor a szülők. Az ilyen szülői magatartás miatt olyan további helytelen és rossz táplálkozási szokások is kialakulhatnak a gyermekeknél, amiket felnőttkorukban sem tudnak elhagyni: ilyen például a rendszeres túlevés, a kényszeres evés, az étel elutasítása, az erősödő hajlam az egészségtelen nassolásra. Ezek pedig előbb-utóbb elhízáshoz vezetnek, hiszen a normális testsúly megtartásának egyik alapkövetelménye a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés, illetve az, hogy az étkezés ne társuljon különféle gyermekkori frusztrációkhoz.
Vizet prédikálunk, de bort iszunk?
Akkor mégis mit tehet egy szülő, ha szeretné egészségesen táplálni a gyermekét? Sokan szinte megoldhatatlan problémának látják ezt, és csak azt érzékelik, hogy a gyerek „rossz evő”: eltol szinte mindent magától, ami egészséges, viszont az összes egészségtelen gyorskaját vég nélkül habzsolná, ha tehetné. Az első jó tanácsunk a szülőknek, hogy ne aggódjanak annyit a gyermek etetése miatt, mert ez a szorongás vezet a legtöbbször oda, hogy túletetjük a csemetét, és kimondatlan elvárásainkkal őt magát is szorongóvá tesszük az étkezésekkel kapcsolatban. A gyerek tudja, mikor éhes, és azt is, mennyi étel kell neki. A második tanácsunk, hogy ne kárhoztassák sem nyíltan, sem magukban a gyereket a rossz étkezési szokásaiért. Az evési szokások ugyanis – mint ahogy szinte valamennyi emberi cselekvés – tanult dolgok: a gyerek ellesi őket, ösztönösen követi a társait, szüleit és példaképeit, és belesimul azokba a szokásokba, amiket ők is követnek. Ha tehát egy gyermek nem táplálkozik egészségesen, akkor jó esély van rá, hogy mindezt azért teszi, mert a szülők példáját követi. Íme tehát a megoldás a problémára: mi magunk mutassunk példát!

Rendszeresség, változatosság, mértékletesség
A példamutatás első lépése, hogy a szülők felmérik, ők maguk hol vétenek az egészséges táplálkozás alapszabályai ellen, és megpróbálják javítani hibáikat. Nem olyan bonyolult egyébként a dolog: az egészséges étkezés felnőttek és gyermekek esetében is ugyanazon a három sarokkövön alapszik: rendszeresség, változatosság, mértékletesség. Vagyis étkezzünk jól kiszámítható rendszer szerint: legyen mindennap reggeli, ebéd, vacsora, napközben pedig egy kisebb tízórai majd délután egy uzsonna. Fontos, hogy ezekre az étkezésekre lehetőleg mindennap ugyanabban az időpontban kerüljön sor! Ez a kiszámíthatóság jót tesz a szervezetnek, mert arra állítja be, hogy mindig lesz a működéséhez elegendő táplálék, ezért nem kezd zsírraktárak építésébe, tehát az elhízás esélye így csökken. Másrészt a követhető és előre kalkulálható életritmus nyugtatóan hat a lélekre felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt, ezzel pedig csökken a stressz, ami az egyik fő kiváltó oka az étkezési problémáknak – sokan a szorongásaikat oldják evéssel, másoknak pedig épp emiatt nem megy le egy falat sem a torkukon.
Mindenből egy keveset
Ha sikerült beállítani magunkat erre az életritmusra, akkor a következő lépés az étrend helyes kialakítása. Egészséges embernek nincs szüksége diétára, és – nagyon kevés kivétellel – nem kell semmilyen ételtől megtartóztatnia magát, sőt jó, ha minél többféle ennivaló szerepel az étlapján. Erről szól a változatosság. Együnk húsféléket, halat, rostos zöldséget, olajos magvakat, tejtermékeket, gabonaféléket, egyszóval mindent – de egyiket se vigyük túlzásba. A jó étrendben mindennap sok a zöldség, hetente legalább egy alkalommal van hal, és sovány húsok kerülnek a tányérra, de a zsíros falatokról sem kell lemondani. Kevés viszont a cukor és a fehér lisztből készült pékáru, ami helyett a teljes kiőrlésű termékeket tesszük inkább az asztalra. Végül pedig arra kell ügyelnünk, hogy mértékletesen étkezzünk: soha nem kell annyit ennyi, hogy kifejezetten jóllakottnak érezzük magunkat. A kevesebb étel is többnek tűnik akkor, ha szánunk időt az elfogyasztására: rágjunk meg tehát minden falatot alaposan és nyugodtan.
Étkezni csak nyugodtan, szépen
A nyugalom egyébként éppen olyan alapvető eleme a családi étkezéseknek, mint a változatos étrend vagy a rendszeresség. Nagyon fontos, hogy olyan légkört teremtsünk az asztalnál, ami élvezetes a gyermekeknek is: ne veszekedjünk, ne neveljünk, és ne ilyenkor húzzuk fel magunkat a napi politikán, a munkahelyi bajokon vagy a szomszéd ármánykodásain. Ehelyett használjuk ki a ritka alkalmat, amikor az egész család együtt lehet – általában reggelinél és vacsoránál – és társalogjunk, fecsegjünk, beszélgessünk nyitottan, jókedvűen. Sokat ad az étkezések minőségéhez a szép teríték, a tisztaság, az asztali illemszabályok tisztelete és betartása, de mindez ne menjen át feszélyező precizitásba, és túlfegyelmezett, gőgös modorosságba.

Harmóniát és oldott légkört teremtsünk magunk körül, és ez a gyerekekre is átragad: ha a szülők egymással tisztelettel és nyitottan viselkednek, az asztalnál illedelmesen de derűsen étkeznek az egészséges táplálkozás szabályait követve, akkor a gyerekeik is jó eséllyel így tesznek majd: jól nevelt és jó evő gyerekké válnak, és legfőképpen egészségesek maradnak! Így érdemes tehát „nevelni”: példát mutatva. Ha mi magunk nem követjük a szabályokat, akkor ugyan milyen alapon várhatnánk el azt a gyerekünktől? Ha viszont követjük, akkor feleslegessé válnak a magyarázatok, a papolás és hegyi beszéd, a fenyegetés, az állandó rendszabályozás és a trükkös manipuláció, mert a gyerekek ezek nélkül is világosan érteni fogják, mi a rend, hiszen a mi viselkedésünkből tanulják azt meg.


#1 Dr.BauerBela

2016. május 22., vasárnap

KÉMIAI ANYAGOK ÁLTAL ELŐIDÉZETT ÉGÉSEK BŐRTÜNETEI

1-



2-



3-



4-



5-

. #1 Dr.BauerBela

Napszúrás, hőguta, hősokk: ezek a tünetek

Napszúrás, hőguta, hősokk: ezek a tünetek
Kitart a kánikula, a nagy melegnek pedig nemcsak előnye van, de sajnos veszélyei is. Érdemes tisztában lenni a hőguta, hősokk és napszúrás tüneteivel, és azzal is, hogyan kell ellátni a beteget!
Testünk kiegyensúlyozott hőmérsékletéről egy bonyolult rendszer gondoskodik, amelyben kiemelt szerepe van a folyadékháztartásnak és a bőr hőszabályozó funkciójának. A bőrben lévő verejtékmirigyek a testhőmérsékletnek megfelelően párologtatnak. Nyári melegben a bőr hajszálerei kitágulnak, ezzel növelik a hőleadást. Ha a párologtatás nem megfelelő, például azért, mert nem iszunk elég folyadékot, a testhőmérséklet emelkedni kezd. Ennek sajnos súlyos következményei is lehetnek.
Ha kánikula idején valakire heves fejfájás, szédülés, émelygés tör rá, vagy elveszti az eszméletét, a rosszullét hátterében sok esetben valamilyen hőleadási zavar áll. Ilyenkor az érintettet azonnal árnyékba, szellős helyre vagy elsötétített szobába kell vinni. A testhőmérséklet normalizálásával, a fejre, tarkóra, csuklóra tett hideg vizes borogatással kell kezdeni az ellátást! Ha képes nyelni, a folyadékot és az elvesztett energiát, sót is pótolni kell - ezekre tökéletesek az izotóniás italok. Ha nincs eszméleténél, a légutakat kell biztosítani. Feltétlenül orvosi ellátásra van szükség!
Ismerjük fel a hőgutát!
Súlyos, megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Hogyan ismerjük fel a hőgutát, és mit tegyünk? Kattintson!
Bárkinél előfordulhat hőséggel kapcsolatos rosszullét, de különösen nagy veszélyben vannak a csecsemők és kisgyerekek, az idősebbek; fokozza a hajlamot a stimulánsok, a koffeintartalmú italok és az alkohol fogyasztása is. Azok is érintettek lehetnek, akik a tűző napon, a nagy melegben végeznek fizikai munkát vagy sportolnak.



Milyen "fokozatai" vannak a hőség miatt kialakuló rosszulléteknek?

Napszúrás
A napszúrást a fedetlen fejet tartósan érő napsugárzás váltja ki, amely helyi hőmérséklet-többletet okoz.

Hőguta
Hőguta névvel itt a szakirodalomban hőségcollapsusként említett tünetegyüttest illetjük. Kialakulásához nem feltétlenül szükséges a nagy meleg, elegendő, ha pl. túlöltözött az illető. A test hőleadásának akadályozása miatt a hőleadás és hőfelvétel aránya eltolódik.

Hősokk
Hősokk vagy más néven hőkimerülés a nagy melegben végzett extrém fizikai teljesítmény, sokszor sport következménye lehet. Nem ritkán tömegesen fordul elő sportrendezvényeken.

A napszúrás elkerüléséhez ne tartózkodjunk a tűző napon és óvjuk a fejünket kalappal, sapkával.Extrém hőség idején viseljünk szellős, vékony, könnyű, világos színű, lehetőség szerint természetes alapanyagból készült (pamut, vászon) ruhadarabokat! Nagyon kell ügyelnünk a folyadékbevitelre: egy felnőtt adagja alapesetben minimum 2-2,5 liter, de a hőségben ennél jóval többre van szükség.

Az sem mindegy, mit iszunk: az alkohol és a koffeintartalmú italok fogyasztását jobb kerülni, mert ezek vízhajtó hatásukkal több kárt okoznak, mint amennyi hasznot! A nehéz ételek helyett inkább többször, kisebb mennyiségű ételt fogyasszunk! Szellőztessünk rendszeresen, de a nappali meleget jobb kizárni, és inkább csak estétől reggelig, a hűvösebb órákban legyenek nyitva az ablakok. Akinek lehetősége van rá, zuhanyozzon le naponta többször, ha nem áll módjában, legalább a kezére, csuklójára csorgasson hideg vizet, illetve nedvesítse be a tarkóját.

A hőgutának illetve hőségcollapsusnak nevezett súlyos állapot nemcsak nagy melegben jelentkezhet. Ilyenkor a test a felesleges hőt nem tudja leadni és túlmelegszik, ami fejfájást, szapora szívműködést, nehézlégzést, esetleg izomgörcsöt okozhat és eszméletvesztéshez, szélsőséges esetben halálhoz is vezethet. A hosszan tartó magas külső hőmérséklet hatására a szervezet sok folyadékot és sót veszít a verítékezéssel, ami fáradékonysághoz, vérnyomáseséshez és ájuláshoz vezethet. Ha a külső hőmérséklet olyan magas, hogy már az izzadás sem tudja a testhőmérsékletet csökkenteni, akkor az vészesen magas lesz, ami hőgutát okozhat.

Ilyenkor a bőr száraz, kipirult és forró, a pulzus nagyon szapora, a percenkénti szívverések száma meghaladhatja a 150-et is, és a testhőmérséklet 40 °C, vagy még magasabb. Tudatzavar, eszméletvesztés és izomgörcsök léphetnek fel. Ez azonnali kezelést igénylő, életveszélyes állapot! Szerencsére az ilyen súlyos állapotok viszonylag ritkán fordulnak elő, és kellő körültekintéssel megelőzhetők. Nagy melegben a legfontosabb a bőséges folyadékbevitel és a kellő sópótlás.

Kerülendő a tartós, nehéz fizikai munkavégzés. Ha megoldható a bőrfelület hideg vízzel történő permetezése vagy borogatása, az hatékonyan elősegíti a testhőmérséklet csökkentését. A magas hőmérséklet mellett a páradús levegő, a szoros, zárt ruházat is elősegítheti a kialakulását, mert az izzadással történő hőleadást akadályozza.

Hősokk vagy más néven hőkimerülés a nagy melegben végzett extrém fizikai teljesítmény következménye lehet. Két típusát különböztetik meg: az egyik a sóhiányos, ilyenkor a szervezet sóháztartása felborul (mert csak az elpárolgott folyadékot pótoljuk, a sókat, ásványi anyagokat nem); a másik pedig a vízhiányos, amikor még a folyadékot sem pótoljuk. A tünetei közé tartozik az izomgörcsök, hasi görcsök, láz, verejtékezés, bágyadtság, szomjazás, látászavar, légzési nehézség, szapora pulzus, hányinger. Ellátásához szakember segítsége kell, de addig is fektessük le, borogassuk, hűtsük az érintettet.


#1 Dr.BauerBela

2016. május 20., péntek

JELLEGZETES SKARLÁTOS ARC GYERMEKNÉL

A kiütés leginkább a hajlatokban – a melegnek kitett helyeken – látható, és az egyébként összefolyó pírral borított orcák mellett szintén jellemző módon megkímélt – sápadt – a száj körüli terület. A nyelven először vaskos fehéres lepedék, majd annak leválása után a kissé fellazult, erősen papillázott nyelv („málnanyelv”) látható.


#1 Dr.BauerBela

2016. május 19., csütörtök

BŐRKIÜTÉSEK AZ USZADA BETEGSÉGNÉL

Egyes esetekben, amikor az immunválasz a szemölcs virus /molluscum contagiosum/ fertőzésnél  bekövetkezik, túlérzékenységi kiütéseket lehet észlelni. Ezek a kiütések  a végtagokon, különösen a könyök és a térd,  erythemás papulák és papulovezikulák formájában csoportosan jelentkeznek.A farpofákon is előfordulhatnak.


#1 Dr.BauerBela

USZODA SZEMÖLCSÖK EGY KÉT ÉVES GYERMEK ATCÉN ÉS NYAKÁN



#1 Dr.BauerBela

TONZURA ALAKBAN MEGJELENŐ FEJGOMBA 6 ÉVES GYERMEKNÉL


#1 Dr.BauerBela

Gyermekkori elhízás - mit egyenek, mit tegyenek?

Gyermekkori elhízás - mit egyenek, mit tegyenek?

 Kutatók arra figyeltek fel, hogy a szülők több esetben egyszerűen nem veszik tudomásul, ha gyermekük elhízott. Hogy figyelnünk kell, azt mutatják a következő adatok is:
Az USA-ban minden három gyermekből egy elhízott.
A britt gyerekek már többször annyit költenek édességre, mint az amerikai gyermekek. A 12 év alattiak között is többeknél jelentkezik a magas vérnyomás és koleszterin szint, valamint a diabétesz és a májbetegség tünetei.
Gyerekeknek fogyókúra? A gyerekek egyharmada már túl van az első fogyókúrán.
Vajon miért emelkedett meg ilyen drámaian az elhízott gyermekek száma? Tudjuk, hogy a mozgás hiány, a nem megfelelő táplálkozás és lelki okok gyaníthatók a folyamat mögött, ha eltekintünk a betegségekre visszavezethető elhízásra.
Egyesek szerint a gyermekek gyakorlatilag nyugdíjas életet élnek, ha a mozgást vesszük figyelembe. Az örökké aktív gyermekeknek, megfelelő közegben, mozgással kellene tölteniük idejüket. De ők iskolában ülnek, tévét vagy monitort néznek.
Egy kaliforniai kutatócsoport az aktivitás figyelmen kívül hagyása mellett azt vizsgálta, vajon az étkezési szokások hogyan hatnak a gyermekek testsúlyváltozására. Több mint 1700 gyermeket megvizsgálva azt találták, hogy bizonyos növényi ételek fogyasztása segíthet elkerülni az elhízást,
bizonyos tejtermékek fogyasztása pedig hozzájárulhat az elhízás kialakulásához gyermekek és serdülők esetében.
A megfigyelések alapján a zöldségfogyasztás segíthet megelőzni az elhízást, a gyümölcsök fogyasztása és az elhízás azonban nem mutatott kapcsolatot a statisztikai adatok alapján.

Valószínűleg a magas rosttartalom, valamint a hosszan tartó jóllakottság érzés miatt a gabonafélék fogyasztása szintén segíthet elkerülni a gyermekkori elhízást.

Az azonnali fogyasztásra kész gabonatermékek viszont nem sorolhatók a megfelelő ételek közé, amennyiben azt szeretnénk, hogy gyermekünk elkerülje az elhízást
.
A magvak fogyasztása szintén segíthet az elhízás elkerülésében - tudható meg a kaliforniai megfigyelésből. Számos magyarázat merül fel ezzel a hatással kapcsolatban. Már korábban felfigyelt arra a tudomány, hogy a magvak rendszeres fogyasztása mellett a nyugalmi anyagcsere szintje megemelkedik, ráadásul nem is kis számról, hanem 11%-ról számoltak be. A magvak egy része szintén jó fehérjeforrás, a bennük található zsírok pedig inkább telítetlenek, mentesek a transzzsíroktól. Segítik a zsír és szénhidrátanyagcserét, számos sejtfunkcióért felelősek. Megfigyelhető időnként az is, hogy akik rendszeresen fogyasztanak magvakat, azok általában a többi ételből kevesebbet esznek.
Tehát ne adjunk gyermekeinknek tejtermékeket?
Minden statisztikai adatokra épülő tanácsot óvatosan kell kezelnünk. Hogy ki állítja még ezt rajtunk kívül? Maguk a kalifornai kutatók, akik elismerték: a tejtermék csoport oly sok típusú ételt tartalmazott a felmérésükben, hogy a következtetések levonásánál óvatosnak kell lenni. A megkérdezett gyermekeknek tejtermékek közé kellett sorolniuk egyéb csoportosítás nélkül a tejet, a csokis tejet, a sajtot, a túrót, joghurtot, pudingot, fagylaltot, milk shake termékeket. Márpedig belátható, hogy egy alacsony zsírtartalmú túró vagy sajt egészen más hatással lehet, mint egy édesített, felturbózott csokis tej vagy puding.
Lehetséges okok között mégis ott van a magas telített zsírsavtartalom, mely a tejtermékek és elhízás pozitív kapcsolatát erősíti. Kerüljük ezért a telített zsírokban gazdag és édesített tejtermékeket, amikor gyermekeinknek vásárolunk!
Az örök tanulság: füllentenek a gyerekek?
Talán ne is nevezzük füllentésnek azt, ami igazán megkeverte a szegény kalifornai kutatókat. Hogyan lehetséges, hogy az olyan értékes tápanyagokban szegény ételek fogyasztása, mint a chipsek, cukorkák, sültkrumpli és társaik nem sorolhatók az elhízást okozó ételek közé a statisztikai adatok szerint?
Erre több magyarázat is lehetséges. Korábban már felfigyeltek arra, hogy az elhízott gyermekek hajlamosak alulbecsülni a "tiltott" ételek elfogyasztásának mennyiségét kérdőíves felmérések során. Nem csoda, hogy mindez így van, hiszen a médiából, az őket körülvevőktől éppen eleget hallhatnak arról, hogy ne egyenek ilyen ételeket. Mindez frusztrálja a gyermekeket és inkább kevesebb nasit vallanak be, hogy megfeleljenek a gyermek diéta elvárásainak.
Ezzel szemben az aktív gyermekek, akik gyors anyagcserével rendelkeznek, naphosszat mozognak, sokkal többet fogyaszthatnak el ezekből az ételekből anélkül, hogy az elhízás legkisebb jelét is mutatnák.  Mindez persze összekuszálja a statisztikai adatokat, hiszen a sovány gyermekeknél több nasi, a túlsúlyos gyerekeknél pedig arányaiban kevesebb jön ki.

Őszintének kell lennünk tehát magunkkal és gyermekeinkkel kapcsolatban is, ha az elhízás ellen indulunk harcba, és semmiképpen sem szabad nyomasztanunk gyermekünket a folyamat során. Az igazi eszköz talán a példamutatás és egy jó bevásárlólista.




#1 Dr.BauerBela