Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. november 30., szerda

A TOXIKUS NEKROLYZIS/STEVENS JOHNSON SZINDRMA /NYÁLKAHÁRTYA ELVÁLTOZÁSOK KÉPEKBEN

1-SZÁJNYÁLKAHÁRTYA GYULLADÁS



2-IDEM



3- SZEM-KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS







#1 Dr.BauerBela

Terhesség alatti és szülés utáni hangulati betegségek kezelése



Terhesség alatti és szülés utáni hangulati betegségek kezelése
Magyarországon kb. 90000 szülés történik egy évben. A depresszió előfordulása a terhes nőknél kb. 10-15 %.
Szülés utáni depresszió kb. 10%-át érinti a frissen szült nőknek és a szülés utáni pszichózis (legsúlyosabb pszichiátriai szövődmény) 1-2 esetben fordul elő 1000 szülésnél. A bipoláris betegség (1-estipus) kb. 1-2 %-ra tehető a lakosság körében, a többi típus előfordulása kb. 4%-ra tehető.
Ez azt jelenti, hogy
– évente kb. 9-10 ezer terhes nő és legalább ugyanennyi kismama szenved a depresszió tüneteitől Magyarországon.
– évente kb. 100 frissen szült nőnél fejlődnek ki a szülés utáni pszichózis tünetei, amik gyakran dramatikusak és életet veszélyeztetőek.
– a terhesség egy gyakori kérdés a hangulati betegségben szenvedő nőknél (vállalhatnak-e terhességet és gyereket).
A hangulati betegségeknek (depresszió, bipoláris betegség) a terhesség alatt és a szülés után jelentős egészségügyi konzekvenciái vannak az anyára és a magzatra nézve. Az egyidejű gyógyszeres kezelésnek is lehetnek rizikói a magzatra illetve az újszülöttre nézve. Ebből kifolyólag mérlegelni kell ezeket a rizikókat, magyarul melyik jelent nagyobb rizikót: egy kezeletlen depresszió az anyánál vagy a gyógyszeres kezelés a gyermekre nézve.
A depresszió és hangulati betegségek rizikói terhesség alatt és szülés után
A depresszió a terhesség alatt károsíthatja a magzat normális fejlődését, így pl. alacsony születési súlyhoz, csökkent fejkörfogathoz, koraszüléshez, szülési komplikációkhoz vezethet. Azok az anyák, akik depresszióban szenvednek a szülés után, jelentősen csökkent kapacitással rendelkeznek arra, hogy az újszülöttjüket ellássák, szoptassák, ami mind a korai anya-gyerek kapcsolat kialakulását, mind a gyermek korai fejlődését károsítja.
A depressziós anya állapota mind a függőségek (alkohol, nyugtatószer) rizikóját növeli, mind  csökkenti a megfelelő tápanyagbevitelt a gyermeknél, rontja a családi kapcsolatokat, és a legsúlyosabb esetben öngyilkossághoz vezethet az anyánál.
Angliában egy statisztika szerint az öngyilkosság a vezető halálok a kismamák körében! A depresszió a leggyakoribb oka a korai fejlődési problémáknak, a rossz szemkontaktusnak a gyermeknél, illetve a táplálási nehézségeknek, akkor ha más betegséget nem találnak az újszülöttnél. A mániás epizódoknak a terhesség alatt súlyos konzekvenciái vannak az anyára illetve a magzatra nézve is, míg a szülés utáni pszichózis gyakran vezet öngyilkossághoz illetve nem ritkán vezethet az újszülött gyilkossághoz, amikor az anya a saját gyermekét öli meg.

A gyógyszeres kezelés rizikói a terhesség alatt és a szoptatás időszakában
A gyógyszerelés a terhesség alatt bizonyos kockázatokat rejt magában. A rizikó a fejlődési rendellenességekre nézve leginkább az első trimeszter (a terhesség első 3 hónapja) idejére tehető és azáltal mérhető, hogy  azokban a terhességekben, amelyek alatt gyógyszerelés történt magasabb-e a spontán abortuszok és fejlődési rendellenességek aránya, mint azokban, ahol az anya nem szedett gyógyszert a terhesség alatt, ahol normál esetben kb. 4%-os előfordulási arány jellemző a fejlődési rendellenességekre nézve.
A szív fejlődési rendellenességeinek aránya 1% körül van abban az esetben, ha az enyhe rendellenességeket is beleszámolják. Egy másik esetleges rizikó, hogy a gyógyszerek késleltethetik a központi idegrendszer fejlődését. Ez a kockázat a terhesség egész ideje alatt fennállhat. A harmadik kockázati tényező lehet, ha a gyógyszer a szülés után, a neonatalis korban okoz komplikációkat.
Tanácsok és szabályok terhesség és a szülés utáni időszak előtt
A tanácsadást pszichés problémák és betegségek esetén a terhesség alatt célszerű, ha pszichiáter végzi a nőgyógyásszal és esetlegesen gyerekgyógyásszal konzultálva. Fontos az is, hogy minden résztvevő orvosnak és személyzetnek legyen információja a betegségről, és ugyanazt az információt kapja a szülő nő vagy a terhességet tervező nő az egészségügytől és nem különféle, egymásnak ellentmondó információkat.

Egy kiindulási pont a tanácsadáshoz, az, hogy a kezelőorvos átgondolja a Beteggel közösen a gyógyszerelést a terhesség vagy a tervezett terhesség előtt. Egy másik fontos pont, hogy egy kezeletlen, nem kontrollált hangulati betegség a terhesség alatt, illetve a szülés után nagyobb kockázatot hordoz magában, mint maga a gyógyszerszedés a terhesség alatt.  Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer elhagyása nem minden esetben a legjobb megoldás ilyenkor.
Kb. 70%-a az SSRI-t szedő nőknek, akik a terhesség alatt abbahagyják a gyógyszer szedését, visszaesik a depresszió valamilyen stádiumába a terhesség alatt. A lítium elhagyása bipoláris betegség esetén a terhesség alatt 52%-ban vezethet visszaeséshez a betegség valamilyen stadiumába. Maga a postpartum állapot egy rizikófaktor a visszaesésre nézve a hangulati betegségben szenvedő nőknél.  50 és 80% közöttire tehető a visszaesés aránya a bipoláris zavarban szenvedő nőknél a szülés utáni 6 hónapban és 10-10 %-nál fejlődik ki súlyos mánia vagy postpartum pszichózis abban az esetben, ha nem kapnak adekvát kezelést.
Egy vizsgálat szerint kb. fele a korábban depressziós epizódon átesett nőknek lesz depressziós újra a szülés után, ha nem kap megelőző kezelést. Azon nők közül, akik korábban már átestek egy postpartum pszichotikus epizódon, 20-40 %-uk kaphat egy újabb pszichotikus epizódot szülés után.
A hangulati betegségek megelőzése a terhesség alatt és után
Azokat a nőket, akiknek nagyobb esélyük van a megbetegedésre már a szülészeti gondozásba vételkor ki lehet szűrni. A mániára vagy postpartum pszichózisra legnagyobb eséllyel pályázó csoport a bipoláris betegséggel rendelkezők, vagy olyanok, akiknek korábban is volt postpartum pszichotikus állapotuk. A kockázat azoknál is magasabb, akiknek a rokonai között (szülők vagy testvérek) előfordul a bipolaritás vagy átestek már postpartum pszichotikus állapoton. Azok a nők, akiknek korábban már volt depressziós epizódja, nagyobb eséllyel eshetnek depresszióba a szülés után.

Kezelés a terhesség alatt. Dozirozás és monitorozás.
Függetlenül attól, hogy a terhes nő szed-e gyógyszert vagy nem a terhessége alatt, az átlagosnál körültekintőbben kell a kontrollvizsgálatokat végezni, illetve szorosabb utánkövetés javasolt a terhesség egész ideje alatt. Ha a klinikai tünetek szükségessé teszik, akkor gyógyszerelés is szükséges lehet olyanoknál is, akik nem szednek a terhességük alatt gyógyszert.
A gyógyszerszedés mellett fellépő kockázat mértéke a magzatra nézve általában dózisfüggő, ezért javasolt a legalacsonyabb, de még hatékony dózist alkalmazni. A gyógyszer-koncentráció általában csökken a terhesség vége felé közeledve, ezért célszerű a dózist megváltoztatni, emelni.Nagy előny, ha a gyógyszer koncentrációja mérhető a vérben, ilyenkor célszerű a szérumszint ellenőrzés a terhesség elején, illetve a terhesség alatt szükség esetén is. A lítium szintet havonta célszerű kontrollálni a terhesség folyamán.

Ultrahang a terhesség alatt
Ha a magzat a terhesség alatt litium vagy antiepileptikumexpoziciónak van kitéve az első trimeszter alatt, akkor ultrahang vizsgálat és magzati echokardiografia javasolt a terhesség 18-20 hete tájékán.
Összefoglalásunk arra próbál rávilágítani, hogy a terhesség alatti és elő #1 Dr.BauerBela

A SZÜLÉS JELEI




A szülés jelei

Hetek, hónapok óta a szíved alatt hordod, és már alig várod, hogy kezedben tarthasd gyermekedet. Ám a jelek, amelyek a szülés kezdetét jeleznék, gyakran nem egyértelműek. Honnan tudhatod, hogy mikor indul meg a szülés, és mikor kell elindulni a kórházba?

Mik a szülés jelei?
A születés papírforma szerint 280 nappal a megtermékenyülés után történik. Szülés előtt néhány héttel (rendszerint a 32. terhességi hétig) befordul a magzat, fejjel lefelé a szülés szempontjából ideális pozíciójába. Érdekes tény, hogy 100 gyerekből mindössze 4 érkezik "pontosan", a legtöbben a várt, kalkulált szülési időpont előtti vagy utáni két hétben jönnek világra.
h i r d e t é s
Máig nem világos teljesen, hogy mi indítja el a szülést, de többféle hormon bonyolult összjátéka szükséges ahhoz, hogy a születés végbemehessen. A szakemberek szerint a magzat olyan hormonokat bocsát ki, amelyek a méhlepényt bizonyos enzimek termelésére ösztönzik. Ezek az enzimek fokozzák az anya ösztrogén-, adrenalin- és noradrenalin-kibocsátását. A méh által termelt prosztaglandin hormon pedig a méhszáj éréséért, felpuhulásáért és a fájások erősödéséért felelős.
A szülést megelőző legfontosabb jelek
Távozik a nyákdugó
Egy-három nappal a szülés előtt az anya hüvelyéből zselés állagú, színtelen, rózsaszín vagy szürkés színű, vérrel kevert nyákos állagú anyag, a nyákdugó távozik.
A nyákdugó a méhnyak által termelt nyákból áll, ami a terhesség alatt a progeszteron hatására megvastagodik, hogy megvédje a fertőzésektől a méh üregét. A nyákdugó elvesztése azt jelzi, hogy az anya teste készülődik a szülésre. A nyákdugó néha csak a magzatvíz elvesztésének pillanatában vagy a méhszáj kitágulása során, észrevétlenül távozik az anya testéből.
Ilyenkor már a méhszáj és a méhnyakcsatorna tágulni kezd, és felkészül a test a szülésre. Éppen a tágulás miatt szabadul ki a nyákdugó, amely a várandósság alatt elzárta a méhszájat. A nyákdugó távozása után fokozott hüvelyi váladékozás jellemző.
A méhszáj tágulása
A szülés megindulásakor a gyermek tömege túlfeszíti a méhet, és megkezdődnek az első összehúzódások, a méhnyak pedig felpuhul és elsimul. Kezdetben még a terhesség alatti máskor is tapasztalt összehúzódásokra (a Braxton-Hicks kontrakciókra) hasonlítanak, majd a méhösszehúzódások az oxitocin és a prosztaglandin hatására egyre gyakoribbak, rendszeresek lesznek. A méhnyak tágulása átlagosan 8-12 óráig tart.
A szülés megindulása előtt rendszeres keresztcsonti vagy deréktáji fájások jelentkezhetnek. A méhnyak rövidülése és a méhszáj megnyílása fájások nélkül is megtörténhet, ebben az esetben a méhszáj tágulását csak a szülész tudja megállapítani belső vizsgálattal. Sok kismamánál már a szülés előtt egy hónappal is egy-két ujjnyira nyitva van a méhszáj, ez azonban csak más jelekkel együtt utal esetleg a vajúdás megindulására, önmagában nem.
A tágulást kísérő érzések nem feltétlenül kellemetlenek, kínzóak, de idővel valódi fájásokká erősödnek. A medence alapjától induló, és a keresztcsonti irányban kisugárzó húzó érzéssel, derékfájással párosulnak.
Megreped a magzatburok
A fájások alatt nyomás alá kerül a magzatburok. Amikor a méhszáj már csaknem teljesen kitágult, a burok spontán megreped.
Amikor a magzatot védő burok megreped, a benne lévő folyadék, a magzatvíz kifolyik. Egyeseknél csak szivárog, másoknál bőven folyik, és a vizelettel ellentétben nem lehet visszatartani. Közben a menstruáció elejére emlékeztető érzés jelentkezik. A víz szivárgása később abbamaradhat, mert a baba feje lejjebb száll, beékelődik, és elzárhatja a víz útját.
A magzatvíz mennyisége - bár mindig többnek tűnik -, a valóságban ritkán lépi túl egy pohár űrtartalmát. A magzatvízburok megrepedése akaratlan, kiszámíthatatlan, fájdalommentes és nincs összehangolva a görcsökkel, amelyek néha rögtön a magzatburok megrepedése után, néha csak néhány órával később jelentkeznek. A repedés nem mindig egyértelmű, ha ugyanis a magzatburok magasan reped, a szivárgás tévesen folyásnak vagy vizeletcsepegésnek is vélhető. Szerencsére van már magzatvízszivárgást jelző betét, amivel egyértelműen igazolható a magzatvíz megjelenése.
Ha a folyadék sárgás vagy zöldes színű, nagyon fontos, hogy minél hamarabb szakorvosi ellátást és felügyeletet kapjon a kismama. A folyadékból a kórházban mintát vesznek, hogy kiderítsék egy esetleges kórokozó jelenlétét. A magzatvíz zöldes színe azt jelezheti, hogy a gyermek magzati székletet ürített, aminek egyik lehetséges oka az oxigénhiány. Ez általában akkor történik, ha a baba ugyan már szeretne megszületni, de teljesen éretlen a méhszáj, és nem tud kellőképpen tágulni.
Erősödő, rendszeres, sűrűbbé váló, hosszabbodó fájások
A méh izomzata összehúzódik, amely kezdetben leginkább a menstruációs görcsökre hasonlít, de idővel egyre erősebbé, hosszabbá és rendszeressé válik. Olyan érzés, mint egy körkörös hullám, mely a derék aljából indul ki, és övként szorítja át a hasat, de jelentkezhet tűszúrásszerűen is. A görcsök nem mindenkinél egyformán alakulnak ki: már rögtön a vajúdás kezdetén fájdalmasak lehetnek, de az is lehet, hogy fokozatosan válnak fájdalmassá. Az idő múlásával a keresztcsonttól kiinduló erős összehúzódások, görcsök egyre gyakrabban, rendszeresebben és erőteljesebben jelentkeznek.
A fájások eleinte körülbelül 25-30 másodpercig tartanak, és szép, fokozatosan egyre hosszabbá válnak (szemben a jóslófájásokkal, amelyek rendszertelen hosszal bírnak, és sokkal rövidebbek). Végül akár 60 másodpercig is elhúzódik egy fájás.
A méhösszehúzódások már hetekkel, hónapokkal a szülés előtt is jelentkezhetnek, ám ezek a jóslófájások legfeljebb kellemetlenek és mindig rendszertelenek, rövidek, egy óra leforgása alatt legfeljebb négyszer ismétlődnek.
A jóslófájások (Braxton-Hicks kontrakciók) - szemben a valódi szülési fájásokkal - helyváltoztatás vagy tevékenység váltás hatására elmúlnak. Próba gyanánt: például, ha eddig feküdtél, állj fel, sétálj, és figyeld a tested. Ha fokozatosan elmúlnak a fájások, akkor csak gyakorolt a tested, ez még nem a szülés.
Az összehúzódásokat alhasi feszülés, hasmenés, hányinger, hányás kísérheti. Ahogy a fájások idején a méhizom-rostok megrövidülnek, rövidebbé válik a méhnyak is. Az összehúzódások a méhszájhoz nyomják a magzat fejét, erre annak nyílása tovább tágul. A méhnyak különleges, számos ráncot vető hámja fokozatosan kisimul.
Amikor az első gyereknél elindul a vajúdás, általában nem is marad abba. Többedik gyerek születésénél azonban gyakran leáll a vajúdás, majd újraindul, akár napokon keresztül is húzódhat a folyamat. Ezek a vaklármák bár bosszantóak tudnak lenne, azért mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha szikrányit is felmerül bennünk a szülés beindulásának gyanúja.
Vérzés
A váratlanul fellépő, erős vérzés többnyire a méhlepény idő előtti leválására utal. A méhlepény és a köldökzsinór feladata, hogy oxigénben dús vért és tápanyagokat szállítsanak az anya testéből a fejlődő magzat felé, majd a keletkező melléktermékeket visszajuttassa az anya vérkeringésébe, ahonnan azok a külvilágba kerülnek.
Autóbalesetek vagy nagyobb esések következtében a méhlepény idő előtt leválhat a méh faláról. Amennyiben a leválás kismértékű és csupán enyhe hüvelyi vérzés tapasztalható, pótolják a folyadékot, és ágynyugalmat rendelnek el az anyának.
Ha azonban a leválás nagyobb mértékű, vagy minden kapcsolat megszűnik a méhlepény és a méh fala között, ez súlyos veszélyt jelenthet az anyára és a gyermekre nézve egyaránt. Ha erős hasi fájdalmat vagy bő, sötét színű hüvelyi vérzést tapasztalsz, valószínűleg sürgősségi ellátásra, esetleg császármetszésre lesz szükség.
A méhlepényleválás emellett kialakulhat spontán módon is, amennyiben sokadik terhességről van szó, és az anya már korábban is küzdött ezzel a problémával, illetve ikreket vár a kismama. A méhlepényleválás kockázatát növelhetik különböző egészségügyi problémák (például a magas vérnyomás és a cukorbetegség), valamint a dohányzás, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás.
Egyéb szülési előjelek
A mindent felforgató fészekrakó ösztön
Anya szemet mindent lát. Állítólag ez már igaz a szülés kapcsán is: tudat alatt az édesanya megérzi a szülés bekövetkeztét, ezért még jobban fellángol a fészekrakó ösztön. Bár - hozzátesszük - ez a 9 hónapra kisebb-nagyobb mértékben egyébként is jellemző a leendő anyukákra.
A szülés előtt azonban ez hatalmas méreteket ölthet: a várandós anyuka - látszólag emberfeletti energiával felvértezve - mindent elsöprő takarítási, mosási, rendrakási hadműveletbe kezd. S ezt még megtoldja a babaruhák, játékok, lakberendezés körül forgó rendezgetéssel, csinosítgatással, s a babás kellékek beszerzésével.
Lóg a pocak
A terhességben már tapasztaltnak számító ismerősök szakértői szemmel vizsgálják a kismama pocakjának a formáját, különösen, ha már a szülés időpontja vészesen (és végre) közelít. Ez nem véletlen. A szülés előtt kb. 6 héttel "leszáll a baba", emiatt a pocak addigi "hetyke" formája szemmel láthatóan megváltozik - csöppet megereszkedik. Ez már a témában jártas rokonok, barátok és ismerősök számára is nyilvánvaló előjele a szülésnek.


#1 Dr.BauerBela

2016. november 29., kedd

Veleszületett érmálformációk-Gólya csipés-Angyal csókja.



Veleszületett érmálformációk-Gólya csipés-Angyal csókja.

Ezek nagyon gyakori elváltozások, és az ujszülötteknek legalább 40% -át érintik. Ezek általában kis lapos foltok a rózsaszín vagy piros szinűek. Az elváltozás határai szabálytalanok.  Általában  a tarkó, a nyak (gólya csipés), a homlokon a szemöldökök között (angyal csókja), vagy a szemhéjon fordulnak elő.. Ezek egyre intenzívebben piros szinüek amikor a gyermek sír.. A legtöbb elváltozás spontán eltűnik az első életévben.
1.-



2-



3-


#1 Dr.BauerBela