Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. december 31., szombat

Pylorus stenosis (csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület)



Pylorus stenosis (csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület)


Mivel a gyomor próbálja kinyomni magából a táplálékot, sokszor megfigyelhető a has felső részének hullámszerű mozgása, melyet sokszor ismét hányás követ.
  




A pylorus stenosis a fiatal csecsemőkor betegsége. A betegség lényege, hogy a gyomorkimenet (pylorus, gyomorzár) körül található izomzat megduzzad, ezáltal a gyomorból nem tud továbbhaladni a táplálék a vékonybelek felé. A pylorus stenosis jellemzően 3-6 hetes korban jelentkezik.
A pylorus stenosis oka:
A pylorus stenosis oka ismeretlen, a beidegzés zavara állhat a hátterében és feltehetően genetikai tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. Kezdetben a gyomorkimenet körüli izomgyűrű (pylorus) görcse figyelhető meg, majd a görcs következtében az izomzat megvastagodik.

Az izomgyűrű szerepe a gyomor ürülésének a szabályozása, így mind a görcs, mind a megvastagodott izomzat szűkíti a kimenetet, így az étel nem tud továbbhaladni a gyomorból. A szűkület (stenosis) néha már a méhen belüli életben elkezdődik.
A pylorus stenosis tünetei:
A pylorus stenosis legerősebb tünete a csaknem minden szopáskor jelentkező sugárhányás. Sokszor már az étkezés alatt vagy közvetlenül utána jelentkezik.

A csecsemő emiatt éhezik, nyugtalanná síróssá válik.

Az elégtelen táplálkozás miatt kiszáradás kezdődik, bőre könnyen ráncolhatóvá válik, súlygyarapodása csökken vagy akár fogyás lép fel.

A székletek száma csökken, a széklet besűrűsödik, sőt székrekedés jelentkezhet, hisz a tápcsatornába egyre kevesebb táplálék kerül.

A hányások, és a folyadékpótlás hiánya miatt felborul az elektrolit egyensúlya is.

A pylorus stenosis betegségben szenvedő csecsemő arckifejezése öreges, aggódó, a homloka ráncolt.

Vizeleteinek száma csökken, bőre száraz.

Mivel a gyomor próbálja kinyomni magából a táplálékot, sokszor megfigyelhető a has felső részének hullámszerű mozgása, melyet sokszor ismét hányás követ.
 
A pylorus stenosis kivizsgálása:
Mivel más betegség is okoz a fent leírtakhoz hasonló tüneteket, fontos a pylorus stenosis  betegség pontos diagnosztizálása. A kórelőzmények és a baba általános állapota megalapozza a pylorus stenosis gyanúját.

A fizikális vizsgálat során az orvos a kiszáradásra utaló jeleket láthat, a csecsemő gyomortája elődomborodik, ahol az orvos sokszor ki tudja váltani a gyomor kívülről is látható perisztaltikáját. (guruló labda tünet).

A víz és elektrolit háztartás állapotáról vérvétel segítségével kaphat képet, és a pylorus szűkület hasi ultrahang vagy kontrasztanyagos röntgen vizsgálat segítségével igazolható.
 

 
A pylorus stenosis kezelése:
A pylorus stenosis kezelése műtéti beavatkozást igényel. Mivel a csecsemők rendszerint kiszáradva, és felborult elektrolit és sav-bázis egyensúllyal érkeznek, a műtét előtt a só és vízháztartás infúziós rendezése történik.

A pylorus stenosis műtéti kezelése napjainkban legtöbbször laparoszkópos beavatkozással történik, melynek lényege hogy nagy vágás nélkül, egy kamerával felszerelt eszközzel a hasfalon keresztül operál az orvos.

A műtét során a szűkületet okozó izmokat átvágják, így a gyomor kiürülése ismét lehetségessé válik. A műtét után először infúziót kap a csecsemő, majd elkezdődik a szájon át etetés egyre növekvő adagokkal.

Szövődménymentes esetben, a műtét után 48 órával általában a csecsemő az otthonába távozhat.
A pylorus stenosis kialakulását segítheti:
  • Fiúk körében négyszer gyakoribb
  • Elsőszülöttek között szintén gyakoribb
  • Családi halmozódás figyelhető meg

#1 Dr.BauerBela

2016. december 30., péntek

Gyomorfekély -betegség gyermekeknél




Gyomorfekély -betegség gyermekeknél 
Pylorus fekély és nyálkahártya  eróziók egy tíz éves gyermeknél.
Endoszkópos vizsgálat


Gyomorfekély és / vagy nyombélfekély gyermekeknél egy krónikus, ciklikus áramló betegség jellemző fekélyesedés a gyomor, nyombél, legalábbis - a postbulbarnyh osztályok.
kódot ICD-10
  • K25.Gyomorfekély.
  • K26.Nyombélfekély.
  • K28.Gastrojejunal fekély.
járványtan peptikus fekély gyermekek
Gyomorfekély-betegség - az egyik leggyakoribb betegség a felnőtt lakosság körében.Alapján anyagok a hazai és külföldi statisztikai tanulmányok, gyomor- és nyombélfekély szenvedés minden 10. lakója az európai országokban.Jelenleg a számlát a gasztroenterológus több mint 3,5 millió ember szenved ebben a patológia.
prevalenciája gyomorfekély betegség gyermekek a különböző országokban más és más, nincs pontos statisztika.Így szerint Gyermekkórház British Columbia (Kanada), minden évben 4 millió beteg 4-6 diagnosztizált gyermekek új peptikus fekélybetegség.Szerint a Nyizsnyij Novgorod Kutatóintézet Pediatric Gastroenterology Oroszországban prevalenciája fekélybetegség 1,6 ± 0,1 1000 gyermek populációban.Újabb adatok az
t mutatják, hogy a fekélyes folyamat 99% -a gyermekek lokalizált a duodenumban, a 0,5-0,75% - a gyomorban, és 0,25% a diagnosztizált esetek egyidejű lokalizáció.Colitis folyamat a gyomorban a gyermekek leginkább akut különböző etiológiájú (stressz, trauma, fertőzés, a kábítószer-sérülés, stb.)Az adatok megerősítették, az eredmények a hosszú távú (több mint 3 év) rendszeresen ütemezett klinikai és endoszkópos megfigyelés megszüntetné krónikus fekélyes folyamat a gyomorban.
Epidemiológiai vizsgálatok alapján gondos tanulmányozása anamnesztikus adatok, a klinikai, endoszkópos és funkcionális párhuzamosság, lehetővé teszik, hogy a gyakorisága nyombélfekély életkortól függően, és a gyermek neme.Esetek felderítése nyombélfekély gyermekek az első életévben, a óvodáskortól az előfordulás 0,4 1000 és iskolások - 2.7 1000 gyermek populációban.Ez fekélybetegség gyakran diagnosztizálják éves lányok 10-12 év.és a fiúk - a 12-15 év.Nemi különbségek akár 4-8 évig nem ünneplik, de az életkor előrehaladtával, amely egy tendencia a túlsúlya fiúk szenvedő nyombélfekély, a lányok aránya 3: 1, elérve a 18 éves és 5: 1.
besorolása fekélybetegség gyermekeknél
Az angol irodalom a "fekély" és "gyomorfekély" egymás szinonimájaként használják, az azt erózió és a gyomorfekély és nyombélfekély.Erózió - nyálkahártya hiba nélkül behatol az izom a lemezt, miközben a fekély egy mélyebb kárért a nyálkahártya alatti.
gyomorfekély betegség oszlik elsődleges és másodlagos.Megkülönböztetni az elsődleges gyomorfekély kapcsolódó H. pylori, és Helicobacter negatív (idiopátiás), szem krónikus természete és miután egy tendencia, hogy visszatérnek.
okoz másodlagos peptikus fekélyek változatosak: fiziológiai stressz, égési sérülések, hipoglikémia, traumás agysérülés, a kábítószer-használat, a fertőzések, autoimmun betegségek, hiperszekréciós és immun-közvetített állapotok, vaszkuláris elégtelenség, májcirrózis és egyéb másodlagos.peptikus fekélyek szerinti etiológiai oka lehet akut és krónikus.
Háztartási Medical School világosan elkülöníti fekély és tüneti fekély a nyálkahártya a gyomor-zóna előforduló különböző betegségek és állapotok.
legelterjedtebb osztályozása gyomorfekély az AV In gyermekgyógyászati ​​gyakorlatbanMazurin.
patológiás folyamat lehet lokalizált a gyomorban, a nyombélben (a bura és postbulbarnyh osztályok), és esetleg egy kombinációja vereség.Vannak az alábbi fázisai betegség: súlyosbodása, hiányos klinikai remisszió és a klinikai remisszió.Vannak egyszerű és bonyolult formákat peptikus fekély betegség, az utóbbi többek között vérzés, penetráció, perforáció, pylorus stenosis és perivistserit.Értékelésére figyelemmel a funkcionális állapotát gastroduodenális zóna (gyomor savasságát, mozgékonyságát emelhető, csökkenthető vagy normál).Klinikai és endoszkópos fekélyek a következőképpen osztályozzák:
  • I szakasz - friss fekély;
  • II szakasz - az elején epitelializáció a fekély:
  • III szakasz - a gyógyító a fekély a kifejezett gastroduodenitis;
  • IV szakasz - klinikai és endoszkópos remisszióban.
okoz peptikus fekély gyermekek
kínálnak számos elmélet fejlődésének fekélybetegség (gyulladásos gastriticheskaya, kortiko-zsigeri ideg reflex, pszichoszomatikus, atsidopepticheskaya, fertőző, hormonális, szív- és érrendszeri, immunológiai, traumás), de egyikük semteljes mértékben befogadja a változások formájában valósul meg, a fekély, a gyomor nyálkahártyáját és nyombélfekély.Ebben a tekintetben, a peptikus fekélybetegség tartják polyetiological a heterogenitás genetikai hajlamosító tényezők.
okoz és patogenezise gyomorfekély
tünetei fekélybetegség gyermekeknél
klinikai tünetei nyombélfekély sokfélék, és a jellegzetes mintázat képződik nem mindig annyira nehéz diagnosztizálni.
klasszikus kép fekélybetegség jellemzi elsősorban a tipikus fájdalom, amit először a XX század elején Moyniganom:
  • fájdalom éhes (éhezés vagy 1,5-2 órával étkezés után), gyakran - éjszaka;
  • kitartó rohamokban jelentkező, vágás, varrás;
  • a hátba sugárzik, jobb lapocka;
  • lokalizálódik gyomortáji és jobb a középvonal;
  • át, étkezés után, savkötők vagy görcsoldók;
  • akut szezonális (őszi és tavaszi).
tünetei Gyomorfekély
diagnózisa fekélybetegség gyermekek
gyűjtése esetén kórtörténet kell figyelni, hogy a gyomor-patológia terhelt öröklődés, táplálkozás, a rossz szokások, és egyéb betegségek, a spektrum az alkalmazott gyógyszerek.
ellenőrzés, tapintása, ütőhangszerek, hallgatózás szerint kell elvégezni a hagyományos módszerekkel.Amellett, hogy a kapott adatok a diagnózis alapján a műszeres, morfológiai és laboratóriumi vizsgálatok, beleértve esophagogastroduodenoscopy, pH-mérők és diagnosztikai fertőzés H. pylori.
diagnózisa gyomorfekély
peptikus fekélybetegség gyermekek
célja a peptikus fekélybetegség - enyhítésére a klinikai tünetek és a gyógyulás a fekély, akkor - végző rehabilitációs tevékenység helyreállítását célzó strukturális és funkcionális zavarok a gyomor- zóna és kiújulásának megelőzése fekély folyamat.
fontos probléma - az a kérdés, az a hely, a kezelés a peptikus fekély betegség a gyermekek.Általánosan elfogadott tény, hogy az első alkalommal fedeztek fel egy gyomorfekély feltétlenül helyhez vizsgálat és kezelés, korrigálva figyelembevételével történetét, jellemzőit gyermek mentális állapot és pszichológiai légkör a családban, az iskolában vagy óvodában.
Hogyan gyomorfekély?
megelőzése fekélybetegség gyermekek
Az elsődleges megelőzés a gyomorfekély betegségek közé tartozik az állam ellenőrzése a tápcsatorna felső (különösen a gyermekek, akiknek a családjában peptikus fekély), járványügyi intézkedések célja, hogy megakadályozzák a fertőzés H. pylori, megfelelő betartásának ellenőrzését az életkor és a módtáplálkozás, az egészséges életmód, valamint az időszerű eradikáció, ha azt észleli fertőzés H. pylori, korrekciója autonóm diszfunkció.

#1 Dr.BauerBela

BEÉKELŐDÖTT PÉNZÉRME A NYELŐCSŐ FELSŐ HARMADÁBA EGY 2 ÉVES GYERMEKNÉL


#1 Dr.BauerBela

2016. december 29., csütörtök

Bukás és reflux szoptatott babáknál



Bukás és reflux szoptatott babáknál
A kisbabám bukik - ez baj?
A bukás (amire élettani vagy szövődménymentes refluxként is utalnak) gyakori, és legtöbbbször normális jelenség a csecsemőknél. A legtöbb kisbaba bukik néha, mivel éretlen még az emésztőrendszere, ami miatt az étel könnyebben folyik vissza a nyelőcsőbe.
Gyakori a bukás, ha a kisbaba túl sok anyatejet evett meg túl gyorsan. Ez akkor fordulhat elő, ha a baba nagyon gyorsan vagy nagyon intenzíven szopik, vagy ha az édesanya melle túltelítődött. A bukás mennyisége általában sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. Ha egy csecsemő figyelme könnyen elterelhető (elengedi a mellet és nézelődik), vagy nagyon nyugtalanul szopik, több levegőt nyelhet, és gyakrabban bukhat. Vannak babák, akik fogzáskor, a mászás vagy a hozzátáplálás megkezdésekor buknak többet.
Néhány adat (minden csecsemőre, nemcsak szoptatottakra):
  • A bukás általában közvetlenül evés után jön, de előfordulhat az evés befejezése után 1-2 órával is.
  • A 3 hónaposnál fiatalabb kisbabák fele napjában legalább egyszer bukik.
  • A bukás 2 és 4 hónapos kor közt a leggyakoribb, legintenzívebb.
  • 7-8 hónapos korra sok csecsemő kinövi a bukást.
  • A legtöbben egyéves korra abbahagyják a bukást.
Ha "vidáman bukó" kisbabád van, vagyis jól gyarapszik, a bukást nem kíséri nyűgösség, diszkomfort-érzés, és alapvetően elégedett a kicsi, akkor a bukás leginkább mosási és társasági problémának tekinthető, nem pedig orvosi kérdésnek.
A jelentős bukás néhány oka
  • Anyatej túltermelés vagy erős tejleadó reflex okozhat reflux-szerű tüneteket, és általában egyszerű intézkedésekkel megoldható.
  • Élelmiszer-érzékenység is okozhat jelentős mennyiségű bukást. A legvalószínűbb kiváltók a tejtermékek (a gyermek vagy az anya étrendjében). További megválaszolandó kérdések: kap-e a baba bármi mást az anyatejen kívül - tápszert, hozzátáplálást (gabonakásákat, pelyheket stb.), vitaminokat (vagy fluoridot, vasat), gyógyszert, gyógynövénykészítményt? Az édesanya szed-e valamilyen vitamint, gyógynövénykészítményt, gyógyszert, vasat stb.?
  • A refluxban (GERD, gastroesophageal reflux disease) szenvedő kisbabák általában sokat buknak (lásd lentebb).
    Bár szoptatott csecsemőknél ritkán figyelhető meg, az újszülött rendszeres sugárban hányása a pilorus sztenózis tünete lehet, egy olyan gyomorproblémáé, melyet műteni kell. Fiúknál négyszer gyakoribb, mint lányoknál, a tünetek általában 3 és 5 hetes kor közt jelentkeznek. Azokat az újszülötteket, aki naponta legalább egyszer sugárban hánynak, érdemes szakemberrel megvizsgáltatni.
Reflux
A refluxos csecsemők kis százaléka komoly kellemetlenségeket és komplikációkat él meg a reflux miatt. Ezeket a kisbabákat néhányan (a "vidáman bukók" ellenpontjaként) "sovány sírós"-ként emlegetik. Családi hajlam is valószínűsíthető a refluxnál. A reflux gyakori koraszülötteknél (az éretlen szervrendszerek miatt, koraszülöttségükből fakadóan), és olyan babáknál, akiknek egyéb egészségügyi problémáik is vannak. A reflux 12-24 hónapos korra általában javul.
Az alábbiak a reflux tünetei - különböző mértékben jelenhetnek meg, és a gyermekgyógyász diagnózisa feltétlenül szükséges:
  • Gyakori bukás vagy hányás; nyűgösség bukáskor. Néhány refluxos csecsemő nem bukik - a "csendes reflux" olyankor jelenik meg, amikor a gyomortartalom csak a nyelőcsőig jut, onnan visszakerül a gyomorba, így fájdalmat okoz, de bukást nem.
  • Félrenyelés, gyakori büfizés vagy csuklás, rossz lehelet.
  • A baba nyugtalan lehet, vagy rosszul alszik a diszkomfort miatt.
A súlyos reflux figyelmeztető jelei:
  • Vigasztalhatatlan, komoly nyugtalanság, sírás, amely az evéshez kapcsolódik.
  • Lassú gyarapodás, súlyvesztés vagy fejlődésben való megállás. Evési nehézség, mell/táplálék elutasítása.
  • Nyelési nehézség, fájó torok, rekedtség, krónikus orrdugulás, krónikus orrmelléküreg- és fülfertőzések.
  • Véres vagy sárga/zöld színű bukás.
  • Sandifer szindróma: a baba hátrafeszíti a nyakát és hátát, hogy megszabaduljon a reflux okozta fájdalomtól - ettől megnyúlik a nyelőcső, és csökken a rossz érzés.
  • Légzési problémák: bronchitis, ziháló légzés, krónikus köhögés, tüdőgyulladás, asztma, aspiráció, apnoé, cianózis.
A reflux miatt a csecsemő vagy kevesebbet eszik (ha az evés utáni fájdalommal társítja az evést, vagy ha nehéz nyelnie), vagy túleszi magát (mert a szopás a gyomorban tartja a gyomortartalmat, és mert az anyatej egy természetes antacidum, savlekötő).
A refluxról jelenleg rendelkezésre álló információk azt mutatják, hogy a reflux vizsgálata vagy kezelése 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek esetében csak akkor kívánatos, ha a bukás lassú gyarapodással, súlyvesztéssel, súlyos fulladással, tüdő-megbetegedéssel vagy más komplikációval társul. Donna Secker, MS, RD Gastroesophageal Reflux Disease című cikke szerint: "az a refluxos csecsemő, aki szépen fejlődik és nem mutat más különösebb egészségügyi problémát, akkor jár a legjobban, ha alig vagy egyáltalán nem részesül terápiában."
Amikor a reflux lehetősége felmerül, sok esetben az orvos először különböző refluxellenes készítményekkel próbálkozik (anélkül, hogy vizsgálatokat végezne), hogy lássa, a készítmények javítanak-e a baba állapotán. Ha vizsgálat történik, az általános gyakorlat egy 24 órás pH-megfigyelés. Ez egy invazív vizsgálat, amikor is egy csövet vezetnek le a kisbaba torkán, hogy a nyelőcső alsó végén mérni tudják a savasság mértékét. Egy másik lehetőség, a bárium-nyeletéses vizsgálat, kevésbé invazív (a babával egy báriumos keveréket itatnak, majd megröntgenezik), de nem túl hatékony kisbabáknál, mert a csecsemők többsége refluxszal reagál, ha báriumot kap.
Szoptatási tippek
  • Tervezzünk gyakori szoptatást! A kisebb, gyakoribb adagokat könnyebb megemészteni a kisbabának.
    Igyekezzünk a kisbabát félig ülő vagy teljesen függőleges testhelyzetben szoptatni, vagy dőljünk hátra, hogy a baba rajtunk legyen, pocakja a pocakunkon! A jó mellretétel csökkenti a levegőnyelés esélyét.
  • A nyugtalan, vonakodva szopó csecsemőknél segíthet a sok-sok bőrkontaktus, a mozgás közben szoptatás (sétálva, ringatva), fürdés közben vagy félálomban szoptatás.
  • Hagyjuk, hogy a baba teljesen befejezze az egyik oldalon a szopást (várjunk, amíg magától elengedi, vagy elalszik), mielőtt a másik oldallal kínáljuk! A túl gyors váltás bukást okozhat. Ha a kicsi nagyon gyakran szeretne szopni, inkább néhány óránként váltsunk csak oldalt ahelyett, hogy minden szoptatásnál váltanánk!
  • Hagyjuk, hogy a kisbabánk minél többet komfortszopjon, cumizzon a mellen, mert ez csökkenti az irritációt, és gyorsítja a gyomor ürülését!
  • Kerüljük szoptatás után a gyors, hirtelen mozdulatokat, a baba felesleges mozgatását, rendezgetését!
  • Büfiztessünk a mellek közti váltáskor, és rögtön szoptatás után is!
Mit tehetek, hogy csökkentsem a bukást, refluxot?
  • Szoptass! A reflux ritkább a szoptatott csecsemőknél! Ráadásul a refluxos szoptatott kisbabáknál enyhébb és rövidebb ideig tart a reflux, kevesebb éjszakai kellemetlenséggel, mint a tápszeres babáknál. Azért is előnyös a szoptatás, mert az anyatej sokkal gyorsabban hagyja el a gyomrot (vagyis kevesebb ideig képes az étel visszajutni a nyelőcsőbe), és valószínűleg kevésbé irritáló, ha mégis visszajut.
  • Minél nyugodtabb a kisbabád, annál ritkább a reflux.
  • Szüntess meg minden dohányfüst-szennyezést körülöttetek, mivel ez egy komoly kiváltó tényező!
  • Csökkentsd vagy szüntesd meg a koffeinfogyasztásodat! Az édesanya jelentős koffeinfogyasztása hozzájárulhat a refluxhoz.
  • Minden refluxos csecsemő esetében gondolni kell allergiára! A Pediatrics áttekintő cikke (Salvatore 2002) szerint az egy évnél fiatalabb csecsemők refluxos problémáinak mintegy fele visszavezethető a tehéntej-fehérje allergiára. A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy a tünetek hasonlóak lehetnek, ezért a gyermekgyógyászoknak érdemes minden refluxgyanús esetet a tehéntejfehérje allergia szempontjából is megvizsgálni.
  • Pozícionálás:
    • a reflux akkor a legrosszabb, ha a baba hanyatt fekszik;
    • sok szülőnek beválik, ha hordozza (kendőben vagy bébihordóban) a gyermekét;
    • kerülendő a kisbaba hasának megnyomása, ettől erősödnek a refluxos tünetek és a diszkomfort (öltöztessük a babát lazaderekú ruhákba, ne szorítsuk meg túlságosan a pelenka derekát, kerüljük az előredöntött testhelyzeteket, pelenkacserénél inkább gördítsük a kicsit az oldalára ahelyett, hogy megemeljük a lábait);
    • friss tanulmányok keresték a refluxos csecsemőknek megfelelő testhelyzetet. Ezen tanulmányok szerint a baba fejének megemelése nem javított jelentősen az állapoton. Ami valóban javulást hozott, az a baloldalukon fekvés és a hasonfekvés volt! Hasra csak akkor fektessük a picit, ha teljesen éber, és folyamatosan figyelni tudunk rá, a bölcsőhalál megnövekedett kockázata miatt.
    • bár a friss kutatási eredmények nem támasztják alá, hogy érdemes félig fekvő (30 fokban megemelt) helyzetben tartani a kisbabát, ez mégis gyakori ajánlás maradt. A babahordozóban vagy hintában (60 fokos szögben) megemelt testhelyzet a kutatások szerint jobban erősíti a refluxos tüneteket, mint a hasonfekvő testhelyzet.
    • Amennyiben refluxellenes gyógyszert kap a baba, fontos, hogy az adagolását folyamatosan az állapotához és növekedéséhez igazítsák!
Mi a helyzet a sűrítőkkel?
A különböző őrlemények, melyeket hosszú ideje adatnak a csecsemőknek szánt anyatejhez vagy tápszerhez, mára ellentmondásos megítélésűvé váltak.
Működik? A sűrítők csökkenthetik a bukást, de a kutatások nem mutatnak csökkenést a reflux tekintetében (csendes reflux). A sűrítők mellett gyakran tapasztalható evéshez kötődő köhögés, lassabban ürül ki a gyomor, és nő a refluxos esetek, valamint az aspirációk száma. Fontos, hogy a rizsőrlemény/-pehely nem sűríti hatékonyan az anyatejet, az anyatej amiláz (szénhidrátbontó enzim) tartalma miatt.
Egészséges a babának? Ha sűrítőket alkalmazunk, figyelni kell, mennyit eszik a kisbaba, mert összességében így kevesebb anyatejhez juthat, vagyis csökken a tápanyagbevitel. Számos indoka van annak, hogy ne vezessük be túl hamar a gabonaféléket vagy más táplálékokat. Bizonyított, hogy a rizs vagy a gluténtartalmú gabonafélék bevezetése az étrendbe 3 hónapos kor előtt, növeli a gyermeknél az I. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ráadásul a refluxos kisbabáknak sokkal inkább szükségük van minden védelemre az allergiák, a légúti és fülfertőzések ellen - miközben a tudományos eredmények szerint a korai hozzátáplálás éppen ezeknek a kockázatát növeli.
A szoptatási kapcsolat: A korai hozzátáplálás kapcsolatba hozható a korai elválasztódással. Ebből a szempontból a refluxos csecsemők már eleve nagyobb kockázatnak vannak kitéve nyugtalanságuk, esetleges szopási sztrájkjaik miatt, hiszen a szoptatáshoz esetleg kellemetlenséget társítanak.
Biztonság: Soha ne adjunk sűrítőt a bagyengén vagy koordinálatlanul szopik!

#1 Dr.BauerBela