Index

2011. november 24., csütörtök

FIGYELEMZAVAROA,HIPERAKTIV GYERMEK.MI A TEENDŐ.

Figyelemzavaros, hiperaktív gyermek-Mi a teendő

Nem egy - két szülő és pedagógus találkozik a gyerekek tanulásának nehézségeivel, aminek elsődleges oka a hiperaktivitási zavar, illetve a figyelemhiány. Nálunk úgy 70 ezer gyereknek kell megküzdenie, segítség nélkül javarészt ezzel a betegséggel.

A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban szenvedő gyerekek állandó asszociációs képességük, magas intelligencia szintjük miatt képtelenek egyszerre csak egy dologra koncentrálni.

Ezek a gyerekek általában örökmozgóak, majdnem lehetetlen sarokba ültetni őket, de van köztük ugyanúgy hangtalan, álmodozó csendes alkat is.

Számos tanulmány születik velük kapcsolatban. Néhány amerikai kutató kiadványa szerint például a legnagyobb hibát akkor követi el velük szemben a felnőtt, ha kezelni kezdi a gyerek betegségét különböző gyógyszerekkel, mert az a felnőttkorra is kihat, de korántsem pozitív értelemben.

A figyelemzavarral küszködő gyermekek száma statisztikailag számottevő.. Osztályonként legalább egy tanuló ilyen, általános és középiskolákban, de általában nem ismerik fel a tanárok az ilyen gyerekeket.

Amiért szükséges lenne őket felfedezni az az, hogy idejében kezelhetővé váljon figyelemzavaruk, ideális esetben 6 éves koruk körül, hogy lépést tarthassanak társaikkal iskolai teljesítményükben és beilleszkedési képességeikben is.

Fontos megállapítás az hogy, hogy sokba kerülnek a nem kezelt gyerekbetegség okozta járulékos veszteségek és kiadások, amik az igazságszolgáltatási és a az egészségügyi - ellátási rendszereket sújtják.

A gyermekpszichiáterek szerint a kezeletlen betegségnek egészségügyi kockázatai is vannak, egyre gyakrabban szükséges valamilyen szintű egészségügyi ellátás, a betegség kései felismerése miatt megnő az akut, illetve rehabilitációs ellátások igénye.

A felnőttek dolga az lenne, hogy ebben a betegségben szenvedő gyerekeket ne könyveljék el kezelhetetlennek, neveletlennek, vagy javíthatatlannak.

Nevelési tanácsadókhoz forduljanak a tünetekkel, mert időben kezelhető a figyelemzavar és hiperaktivitás a gyermekpszichiáterek segítségével.

A diagnózis felállítását követően a szakemberek esetleg komplex kezelést javasolnak, vagy csak gyógypedagógiai, mozgás kezelést, pszichoedukációt, szülőtréninget, viselkedés és szociális beilleszkedés terápiát, beleértve esetenként a gyógyszeres terápiát is. Az utóbbi viszont a személyiségfejlődésben okozhat problémákat, legalábbis amerikai szakvélemények szerint.

http://www.bulvaros.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése