Index

2015. február 1., vasárnap

BETEGSÉGEK ÉS KÖHÖGÉSTIPUSOK

Betegségek és köhögéstípusok  

Torokgyulladás
Többsége néhány nap alatt gyógyuló banális vírusfertőzés. Jellemzően orrgarati és garati égető, viszkető érzéssel kezdődik, majd ezt követi a torokfájdalom, az orrfolyás, a száraz köhögés, illetve a hőemelkedés. Ha a tünetek tartósak vagy fokozódnak, akkor nagy valószínűséggel bakteriális felülfertőzés történt, és ez orvosi segítséget, esetleg antibiotikum szedését igényli.
Gégegyulladás
A gége környékének ödémás gyulladásával járó ijesztő és gyakran életet veszélyeztető kórkép. A gége gyulladását a hang színének megváltozása jelzi. Enyhe formája a garatgyulladást követi. Ilyenkor a felső légutak hurutos tünetei mellett a beteg köhögése rekedté, hangja fátyolossá válik. Jó esetben a gyulladás csak a hangszalagok szintjén marad, enyhe lefolyású, és csak néhány napig tart, de 1%-ban (főleg kisgyereknél) veszélyes is lehet.
Gégefedő gyulladása
Az előbbinél veszélyesebb állapot, mely szintén a lázas hurutos előzményt követi. Magas láz, erős torokfájás, nyáladzás és rekedtség kíséri, a betegnek gombócos beszéde és nehézlégzése van (csak ülve tud levegőt venni).
Súlyosságára a jelenség hangosságán túl főként a légzési segédizmok (a kulcscsont feletti terület, a mellcsont alatti szakasz és a bordaközök belégzéskori behúzódása) működésbe lépéséből következtethetünk. Általában bakteriális fertőzés okozza, antibiotikum adásával gyógyul.
Krupp
A hangszalag alatti terület nyálkahártyájának az ödémás duzzanata. A teljesen egészségesnek tűnő gyermek az éjszakai, vagy kora hajnali órákban húzó belégzésre ébred, száraz, erőlködő köhögése kutya vagy fókaugatásszerű, nyugtalan, sír és öklendezik. Nincs láza, nincs hurutos betegsége. A hang többnyire nem változik, mert a szűkület a hangszalagok alatti területet érinti. A levegő beszívásának nehezítettségét mutatja, a kulcscsont fölötti árok és a bordaközök behúzódása. Ijesztő heveny légúti szűkület, azonnal mentőt kell hívni. Az orvos megérkezéséig fontos a friss levegő biztosítása, a hideg párásítás, és a kicsi megnyugtatása. A gyerek legtöbbször kórházba kerül, ahol állapotának megfelelő kezelést kap. Kibocsátás előtt az orvos felvilágosítja a szülőt a szükséges teendőkről, és felírja azokat a gyógyszereket, melyeket mindenkor maguknál kell tartaniuk a roham ismétlődésének kivédésére. A betegség legtöbbször 6 hónapos és ötéves kor között jelentkezik. A baba növekedésével párhuzamosan nő a légutak átmérője is, és az immunrendszer is egyre érettebbé válik. Ez lehet az oka annak, hogy nagyobb gyereknél és felnőttnél a krupp gyakorlatilag nem fordul elő.
Bármilyen eredetű nehézlégzésnél a gyereket kórházba kell vinni, orvosnak kell látnia. Viharos tünetek esetén mentőt kell hívni.
Légcsőgyulladás
Lázzal, hurutos csengő hangú köhögéssel és mellkasfájdalommal jár. A be- és kilégzés egyaránt nehezített. Meleg, mézes tea, fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer, valamint nyálkaoldó köptető adása mérsékli a tüneteket. A gyógyszerezés szükségességét a gyulladás kiterjedése és súlyossága határozza meg, ezért légcsőgyulladás gyanúja esetén orvosi vizsgálat szükséges.
Hörgők gyulladása
A felső légúti fertőzést követően pár nap után jelentkezik. A légzés nehezített és hangos. A szörcsögő sípolás, búgás sokszor kívülről is hallható. Az addigi száraz köhögés hurutossá válik. Ágynyugalom, párásítás és a nyákoldó köptetők jó hatásúak. Ha a beteg belázasodik, és a köhögés görcsös jellegű a tüdőgyulladás veszélye fenyeget, az orvosi vizsgálat sürgőssé válik.
Tüdő- és mellhártyagyulladás
Szinte minden életkorban leggyakrabban az influenzaszerű vírusok és kisgyereknél a Pneomococcus baktériumok okozzák. Mindkettő megelőzésére hatásos oltóanyag van forgalomba. Tüneteiben dominál a szürke bőrszín, a nagyfokú elesettség, a szapora és nehezített légvétel, a nyögésszerű kilégzés, az orrszárnyak tágulása, és a bordák belégzést követő behúzódása, a légzéskor fellépő mellkasi fájdalom. A kezdetben fájdalmas száraz köhögés hurutossá válik, és gyakran rozsdaszínű köpetürítés jelentkezik. Minél kisebb a gyerek, annál súlyosabb a betegség. Már a gyanú is sürgős orvosi ellátást igényel.
Asztma és asztmás hörghurut
A kis hörgők átmeneti beszűkülésével járó betegség, melyet nyálkahártya-duzzanat, izomgörcs és sűrű állagú váladékfelszaporodás okoz. A betegség alapja a kis hörgők gyulladása, ami miatt a nyálkahártya fokozottan reagál különböző anyagokra részben allergiás, részben irritációs alapon.
Az asztma nagyon gyakori nem fertőző gyermekbetegség.
  • Klasszikus asztmás roham
A gyerek, sípoló-búgó légzőhangot hallat, zihál, és ezt száraz fojtott köhögés kíséri. A köhögés időnként lehet hurutos, nyákszerű és nagyon tapadós. Mellkasi szorító érzés, és az erőltetett köhögésroham miatt hányás, fulladásérzés, halálfélelem jelentkezik.
A hörgőcskék szűkülete miatt a kilégzés nehezített és megnyúlt, a segédizmok használata is szükséges a levegő kipréseléséhez. A roham súlyossága az enyhétől az életveszélyes állapotig változhat. A súlyos állapot sürgős gyógyszeres kezelést igényel, ezért ha első alkalommal jelentkezik, orvosnak kell látnia a beteget. Enyhébb esetben csak időnként jelentkezik a köhécselés, a gyerek fáradékony és fejlődése lelassul. Fontos és figyelemfelkeltő jel, ha fizikai megterhelés vagy sportolás során jelentkezik a nehézlégzés és rohamszerű, jelentős váladékürüléssel nem járó köhögés.
Pszichés köhögés
Gyerekeknél elég gyakori. Ismérvei a száraz, rövid sorozatban jelentkező figyelemfelkeltő köhögés. Az egyszerű köhintéstől, torokköszörüléstől a valódi köhögésig minden átmenet előfordulhat. A kisebbek gyakran köhögnek utánzási céllal, köszörülhetik torkukat figyelemfelkeltő céllal, és gyakran köhécseléssel leplezik zavarukat.  Nagyobb gyerek köhécselhet ideges, stresszes állapotban (tikkelők), melynek leggyakoribb oka az iskolafóbia, a családon belüli feszültség, vagy valamilyen szorongásos betegség. És az időnként jelentkező ok nélküli köhögés lehet csupán egy a sokféle „rossz szokás” közül. Mindezekre jellemző, hogy alváskor nem jelentkezik. Az ártalmatlan köhögésnek is jelzésértéke van. Felismerése, és a kiváltó okok elkerülése a köhögés megszűnése mellett számos pszichés betegség megelőzését is szolgálja.
Reflux (GOR)
Piciknél gyakran okoz köhögést. Többnyire alvás közben rohamszerűen jelentkezik a belégzési nehézséggel járó köhögés, melyet a visszacsorgó savas gyomorváladék vált ki. A refluxos picur napközben is nyugtalan, sírós. Gyakran bukik (alvadt-túrós tejet), hány. A tünetek gyógytápszerrel és pozícionált fektetéssel enyhíthetők. A gyomor záróizma a fejlődés során fokozatosan erősödik, a gyomortartalom visszacsorgása ülő helyzetben és pépesebb ételek fogyasztásával mérséklődik, majd végleg megszűnik.
Nátha
A totyogó baba nappal alig, lefekvéskor és éjjel azonban, a garatba csorgó orrváladék miatt szinte folyamatosan hörög, köhög, és nagyon nyugtalanul alszik.
A három napnál tovább fennálló nátha a 2-3 éves kicsiknél is orvosi vizsgálatot igényel. Egyéni és a közösség érdekében is tanácsos kicsinyünket csak a teljes gyógyulás után, vagyis náthamentesen visszavinni a közösségbe. A mellre kenhető készítmények (allergizáló és görcsfokozó hatásuk miatt), valamint slejmoldó, a váladékot kémiai úton elbontó gyógyszerkészítmények csak orvosi utasításra, az adagolás módjára és idejére vonatkozó előírások szigorú betartásával adhatók.
Félrenyelés, vagy idegen test belégzése Főleg nappal evés vagy játék közben a megfázás tünetei nélkül hirtelen fellépő köhécselés, zihálás, vagy hányingerrel, görcsős, nehezített sípoló be- és kilégzési zörejjel járó köhögési roham esetén gondolni kell az idegen test leszippantásának lehetőségére is. Ha a gyanú felmerül a fekvő kicsit, hasra kell fordítani, a nagyobbacska baba fejét lefelé hajlítva, gyengéden ütögetve a hátát, segíteni lehet abban, hogy kiköhögje a félrenyelt falatot, nyálat vagy egyebet. Az idegen test okozta teljes elzáródás tünete, ha a kicsi hirtelen elsápad, semmilyen hangot nem ad ki, nyugtalanná válik, majd elkékül. Azonnal mentőt kell hívni, a babát pedig, fejével lefelé kell fordítani, megrázni, ütögetni a hátát, hogy az idegen test elmozduljon.
Az idegen test beszippantása a kisdedkori fulladás leggyakoribb oka.
A kisméretű leszippantható tárgyak (gyöngyök, aprópénz, játékdarabkák) és a kemény ételek, olajos magvak távoltartása igen fontos szülői feladat.
Ártalmatlan köhögés
Számos izgató anyag okozhat köhögési ingert. A nagyvárosokban sétáló, babakocsiban az autók kipufogói szintjén „levegőző” kisbabák, nagyon sok füstöt, allergiát okozó szennyező részecskét, a járókelők, és hobbiállataik által felkavart ürülékkel szennyezett port szívnak be. Figyelmeztető jel kell, hogy legyen, a séták alkalmával jelentkező orrdugulásuk, tüsszögésük, köhögésük.

A kisbabák kommunikáció céljából is köhintenek. Tudományos megfigyelések igazolják, hogy a kisbaba, ha unja a vele való foglalkozást, testbeszéddel fejezi ki nemtetszését: tüsszög, sóhajt vagy köhécsel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése