Index

2015. július 26., vasárnap

VÉGTAGFÁJDALMAK GYERMEKKORBAN

Végtagfájdalom gyermekkorban

Anya fája a lábam! - riad fel sok szülő álmából ezekre a nem egyszer sírós szavakra, majd 10-20 perces odafigyelés, simogatás és masszírozás után 3-8 éves gyermekünk békésen alszik tovább. Másnap reggel pedig újult erővel, mintha mi sem történt volna futkározik.
Ugyan, csak nő a gyerek! – hangzanak a nagymama, a szomszéd, vagy akár orvosunk megnyugtató szavai. Az ébredés, a sírás és a panasz azonban hetente kétszer, háromszor hónapokon át ismétlődik. Mi lehet a magyarázata és hogyan viszonyuljunk a látszólag titokzatos problémához?
Legtöbbször nem betegség okozza
Növekedési fájdalom - betegség tulajdonképpen nem létezik. A gyermek reumatológia, gyermekortopédia mégis ezzel a megnevezéssel illeti azokat az állapotokat, amikor a fenti rejtélyes panaszokat egyéb kórképpel magyarázni nem tudja. Azt, hogy a nemzetközi szakirodalom és az egészségügyi média évtizedek óta foglalkozik a problémával, az magyarázza, hogy nagyon sok gyermeknél fordul elő és sajnos gyakran minősítik növekedési fájdalomnak az ugyan igen ritka, de rettegett gyermekkori csontbetegségeket is.
A panaszok legtöbbször este, lefekvéskor és nem ritkán éjszaka, alvásból felriadva jelentkeznek. Jellemzően az alsó végtagot fájlalják gyermekeink általában a térd körül, de előfordulhat bokatáji és talpfájdalom is. Mindkét láb fájhat egyszerre, de előfordul, hogy felváltva hol az egyik, hol a másik láb érzékeny.
Felnőni néha fájdalmas
A mai napig egyetlen tudományos vizsgálat sem igazolta, hogy a biológiai növekedés fájdalmas volna. Több elképzelés is létezik azonban arra vonatkozóan, hogy mi okozza a fájdalmat. Az egyik leggyakoribb orvosi magyarázat az, hogy csontjaink és a körülvevő lágyrészek, elsősorban a csonthártya növekedési üteme eltérő. Egyszerűen fogalmazva a csonthártya ráfeszül a növekvő csontra, ami fájdalmat okoz.
Más elképzelés szerint a növekedési hormon éjszakai termelődése az ok, de felmerülhet az is, hogy a gyermekek napközben túlterhelik még viszonylag fejletlen csontjaikat-, ízületeiket. Akármi is a kiinduló ok, a panaszt vélhetően egy enyhe csonthártya irritáció, izgalom okozza, amely a körülötte lévő izmok tónusának fokozódásával enyhül. Ez lehet a magyarázata annak, hogy napközben, amikor a gyerekek működtetik izmaikat, illetve gyengéd izom masszírozás hatására a fájdalmak megszűnnek.
Sokan orvoshoz fordulnak vele
A panaszok makacssága előbb utóbb minden szülőt arra ösztönöz, hogy megmutassa szakorvosnak gyermekét. Az orvosi rendelőben azonban rendszerint semmi fájdalmat, érzékenységet és semmi tünetet nem észlelünk és a röntgen felvétel sem mutat semmi eltérést. Panaszmentesség és szimmetrikus fájdalmatlan mozgások esetén a szakorvosi vizsgálat során rendszerint nem szükséges még a röntgen felvétel elkészítése sem. Nagy megkönnyebbülés az orvos számára, amikor a gyermek vagy szülő elárulja, hogy mindkét lábon előfordul a fájdalom, ugyanis azok a betegségek, amelyeket a szakorvos feltétlenül szeretne kizárni, szinte soha nem jelentkeznek szimmetrikusan mindkét oldalon.
A fent bemutatott panaszokkal és tünetekkel jellemezhető „növekedési fájdalom” esetén megnyugodhatunk, teljesen ártalmatlan, múló állapotról van szó, a kamaszkorral, amikor a növekedés lassul, a fájdalmak és az éjszakai ébredések, amilyen rejtélyesen jöttek, olyan varázslatosan megszűnnek.
Amikor nagyon oda kell figyelni
Nem magyarázza növekedési fájdalom a tüneteket, és mindenképpen szakorvosi - diagnosztikus vizsgálatot igényel azonban az, ha a fájdalom lázzal jár, ha napközben sem szűnik, ha gyermekünk sántít, a panaszok következetesen egyoldaliak, még inkább ha egy jól körülhatárolható ponton jelentkeznek, mert ezek a jelek komoly betegség gyanúját vethetik fel Gyermekkorban igen ritkán de sajnos előfordulnak súlyos csontbetegségek, amelyeket mindenképpen célszerű korán felismerni és elkerülni azt, hogy növekedési fájdalom diagnózissal és kézlegyintéssel kezeljük.
Comb- és térdfájdalmakkal kezdődik és ezért a növekedési fájdalomtól el kell különíteni a gyermekkori combfej elhalást, az ún. Perthes betegséget, amelynek százezerből 5-8 gyermeket érint. A betegség maradandó csípőízületi deformitást okozhat, ami korai porckopáshoz és sántításhoz, csípőfájdalmakhoz vezethet.
Kizárandó kórkép még a 8-12 éves korosztályt érintő, szintén térdfájdalommal járó combfej elcsúszás (epiphyseolysis capitis, femoris, slipped capital femoral epiphysis), ami sántítást, csípő mozgásbeszűkülést és szintén csípőízületi porckopást okoz. A betegség gyakorisága 2-5/100 000 gyermek.
Rettegett, de szerencsére igen ritka (százezer gyermekből 4-5-nél fordul elő) betegség a leggyakrabban térd körül jelentkező és fájdalmat okozó rosszindulatú csontdaganatok, amelyek a legsúlyosabb gyermekkori mozgásszervi betegségnek számítanak. Ebben a sorban említendő még a viszonylag gyakori (1-5/1000 gyermek) de ártalmatlan átmeneti csípőízületi gyulladás (coxitis transitorica), amely néhány napig, esetleg hétig tartó comb és térdfájdalmat, sántítást okoz. Kezelés nélkül, vagy enyhe fájdalomcsillapító szedése mellett spontán, nyomtalanul gyógyul.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése