Index

2021. július 6., kedd

A TIZ PARANCSOLAT ÉS DEMOKRÁCIA JOGI ÖSSZEFÜGGÉSEI.

 

A TIZ PARANCSOLAT ÉS DEMOKRÁCIA JOGI ÖSSZEFÜGGÉSEI. AZOK SZÁMÁRA AKIKELFELEJTETTÉK NETÁN MEG SETNLTÁK.

Gyermekkorunkban a társadalmi együttélés alapelveit a katekizmusból tanultuk.Az első oldalán a tiz parancsolat szövegét találtuk,amit kötelezően el kellett sajátitani mindenkinek.Évezredekre visszamenően ülepitette a társadalmi jog előírásait.Manapság a csírázó demokráciánkban még a legelkötelezetteb hitvallók szájából is ritkán hallok a tiz parancsolatról,még aki emliti is alkalomadtán úgy néznek rá mint egy földöntúli lényre.

 A Tízparancsolat tíz törvény a Bibliában, amelyet Isten adott Izráel népének röviddel az Egyiptomból való kivonulás után. A Tízparancsolat lényegében az ószövetségi törvény 613 parancsolatának tömör összefoglalója. Az első négy parancsolat az Istennel való kapcsolatunkkal foglalkozik. A többi hat az egymással való kapcsolatunkat szabályozza.

Talán én az utóbbiakat idézném és ajánlanám a jogalkotók és minden tisztes hívő polgár figyelmébe.

„Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked!” Ez a parancs arról szól, hogy szüleinkkel tisztelettel kell bánnunk.
2) „Ne ölj!” Ez a parancs az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölést tiltja.
3) „Ne paráználkodj!” Ez a parancsolat a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot tiltja.
4) „Ne lopj!” Ez a parancsolat tiltja bármi elvételét, ami nem az illető saját tulajdona, és amihez nem adott a tulajdonos engedélyt.
5) „Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!” Ez a parancsolat tiltja, hogy valakiről hamis tanúvallomást tegyünk. Tulajdonképpen a hazugság ellen szól.
6) „Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóját, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a felebarátodé!” Ez a parancsolat az ellen szól, hogy bármi olyat kívánjunk, ami nem a mienk. Az efféle kívánság a többi fenti parancsolat megszegéséhez vezethet: emberöléshez, házasságtöréshez vagy lopáshoz. Helytelen megtenni ezeket, de helytelen még kívánni is őket!Környező világunkban kevés kivételtől eltekintve minden szinten folytatódik a hitszegésea tíz parancsolatnak.Úgy vélem hogy mindenkinek van egy gazdag példatára ennek az évezredes jogi rend megszegésének napjainkban is és remélem nem kell eljátszanom ismételten a fekete bárány szerepét.Ha már ott kufárkodnak egyesek az Isten házában,legalább gyónnák meg tisztességgel a felebarátaik ellen elkövetett büneiket.De van egy megérzésem hogy még a gyóntatószékben is hazudoznának

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése