Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. december 13., kedd

A BÜFIZTETÉS TITKAI

A büfiztetés titkai

Összeszedtünk néhány jótanácsot, hogy se kisbabádnak, se neked ne legyenek rossz emlékeid az etetés után. Az étellel együtt általában levegőt is nyel a gyermek, ráadásul szoptatott csecsemőknél kevesebb levegő kerül a pociba, mint üvegből etetett társaiknál.

A szoptatással, cumiztatással nem feltétlenül kerül levegő a gyermek gyomrába, de körülbelül öt perccel az etetés után mindenképpen meg kell próbálni a büfiztetést, mert a levegő nyomhatja a pici hasát.

Nem biztos, hogy büfizni fog, ezért ne erőltessük, mert azzal csak szenvedtetjük a csecsemőt. Ha sikerül, akkor jó, de nem baj, ha nem. Tíz percnél tovább nem érdemes próbálkozni. Különösen a mohón szopizó gyermekeknél lehet sok levegő nyelésére számítani. Őket evés közben is fel lehet néha emelni.

Szoptatás után többnyire elalszanak a csöppségek, azonban így is tudod büfiztetni, anélkül, hogy felkeltenéd őket. Ez azért fontos, mert ha 20-30 perccel az étkezés vagy büfiztetés után felsírnak a babák, akkor szinte biztos, hogy nyomja a pocijukat a levegő. Ilyenkor hamar kijön a büfi.

Egyébként az első hetek elteltével már fogod tudni, mennyinek kell kijönni a te gyermekednél. Egy rendszerint nem elég, legalább 2-3 legyen.

Néhány pozíció:

  • Hozd függőleges helyzetbe a babát, tedd a válladra, és finoman körkörösen masszírozd, vagy alulról felfelé simogasd a hátát, vagy óvatosan ütögesd a fenekét. A másik lehetőség gerinckímélőbb.
  • Helyezd az egyik combodra, vagy a két lábad közé a csecsemőt, és jól támaszd meg, miközben simogatod, masszírozod a hátát.
  • Hasra fektetve vedd a karodba, vagy hosszában helyezd rá a kinyújtott lábadra
  • Finoman simogasd a feje elülső részét. Az első hónapokban jól kitapinthatók a kutacsok, mert a koponyacsontok csak később záródnak. Ez ellazítja a babát. Óvatos simogatás segíthet előhozni a bent rekedt levegőt.
  • Fektesd hasra az ágyban, tegyél a feje alá egy pelenkát, mert itt is kijöhet a levegő vagy egy kis kajafelesleg.
  • Néhány percre tedd hanyatt az ágyba, majd függőleges helyzetben vedd fel. Ezt néhányszor lehet ismételgetni.
  • Ültesd fel, támaszd meg a fejét és tenyereddel gyengéden ütögesd a mellkasát, a nővérek is így csinálják a kórházban.
  • Ültesd a combodra, támaszd jól meg a fejét és a hátát, majd óvatosan írj le köröket a felső testével. Időnként változtasd az irányt.

Amikor már profi vagy, tudományodat nyugodtan átadhatod párodnak, ő is vegye ki részét a gyermekgondozásból. Ez különösen akkor jön jól, mikor már nagyon fáradt vagy.
A büfiztetést abba lehet hagyni, mikor már biztosan ül a gyermek, mert a levegő megtalálja az utat felfelé.


A bukásról

Az etetés után a bukás az első hónapokban természetes. Ettől nem kell megijedni. Azonban, ha rendszeresen nagy mennyiségű étel jön vissza akár több órával az etetés után, is, azt meg kell beszélni a gyermekorvossal.

A bukást különböző okok válthatják ki:

  • Mohón és sokat eszik a gyermek.
  • Túl sok levegőt nyel.
  • A gyomor záróizma még gyenge, visszaengedi az ennivalót. A jelenséget Reflux néven emlegetik. (Ezt ki kell vizsgálni, de csak súlyosabb esetben kell kezelni).

Enyhébb esetekben az orvosok etetés előtt általában tápszer hozzáadásával sűrített anyatejet javasolnak.

Magát a tápszert is lehet sűríteni, de a szilárd táplálék bevezetésével, általában másfél éves korra magától megszűnik a probléma. Ritkán előfordulhat, hogy a baba gyomrának alsó záróizma nem nyílik ki. Ilyenkor nem megy át megfelelően a belekbe a táplálék. Ezen műtéttel szoktak segíteni a korai életszakaszban.

Próbáld azt elérni, hogy az evés öröm legyen a babának és ne féljen a következményeitől! Ha túl sokaPt idegeskedsz a büfiztetéssel, elronthatod a gyermeked étvágyát.

http://www.csaladinet.hu

SZELEKTIV-KISMAMA-INFO-

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése