Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. november 20., szerda

CSECSEMŐKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK-VELESZÜLETETT CSIPŐIZÜLETI FICAM

CSECSEMŐKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK-A VELESZÜLETETT CSIPŐFICAM

Szülőként gyakran annyi mindenre kell figyelni, főleg ha elsőgyermekes szülők vagyunk. Nagyon gyakoriak a gyerekeknél a mozgásfejlődési zavarok. Amikor a gyerekorvos, a védőnő vagy éppen a szülő veszi észre, hogy valami nem stimmel a gyermek mozgásával, végtagjainak helyzetével. (A lábai furán helyezkednek el, a nyakát ferdén tarthatja, kifli formában fekszik sokat, egyik oldalra forgatja a fejét...)
Az egyik ilyen rendellenesség lehet a csípőficam. Jelentése, hogy a combcsont feje a csípőízületi vápából (bemélyedésből) kicsúszik. Ma Magyarországon a gyerekek 1,5%-ánál fordul elő, és a lányoknál 4x gyakoribb. Gyakrabban találkozunk egyoldali, ficammal.

Kialakulásának okai lehetnek a farfekvés az anyaméhben, genetikai tényezők is. Egyes kutatások szerint a magzati élet során a nem megfelelő fejlődés, illetve a születés után a helytelen pólyázás is okozhatja az ízület rendellenes helyzetét.

Hogyan vehetjük észre szülőként, mik a tünetek?

Gyanújelek
• a végtagok nem egyforma hosszúak;
• az érintett alsó végtagot kifelé forgatott helyzetben tartja a baba, 
• a comb ráncai, illetve a farpofák redői nem egyformák a két oldalon,
• az érintett oldalon kevésbé mozgatja a lábát;

Ha ezeket észleljük, mindenképp forduljunk ortopéd szakorvoshoz!
Segítenek a szűrővizsgálatok, amikre minden szülőnek érdemes elvinni gyermekét. Az orvos kezével vizsgálja, hogy a combcsont feje kimozdítható-e a helyéről, illetve ultrahang vizsgálat is történik. Ezek természetesen nem fájnak a babának.

• Az első vizsgálat újszülött korban, a születés után történik a kórházban
• A második 3-4 hetes korban
• A harmadik 3-4 hónapos korban

Kezelése, megelőzése

Terpesztett csípőtartású speciális pelenkázás - rugi-bugyival - a csípőficam megelőző módszere. Ha a gyanú igazolódik, azonnal terpesztett csípőtartás (speciális pelenkázás, ortopédiai készülék, Pavlik-kengyel, néha gipszkötés) javasolt, amelyet helyes, ha ortopéd szakorvos ellenőriz. Ma már a korai, nem túlságosan megterhelő kezeléssel (terpesznadrág és tornáztatás) a később súlyossá válható csípőficam sokszor megelőzhető. A babák ezt hamar megszokják, hiszen ilyenkor még a mozgásban nem akadályozza őket. Ha a szülők elhanyagolják a kezelést, bizony előfordulhat, hogy a kisgyermeknél már csak a műtét segít. Ez azonban nem nyújt tökéletes eredményt, nem beszélve a hegről és a fájdalmakról. Csak súlyos vagy elhanyagolt esetben van szükség műtétre.

Néhány hasznos tanács szülőknek:

• Igazolt ficam esetén az ortopéd szakorvos által előírt eszköz rendszeres használata: terpesz pelenka, Pavlik kengyel
• Szoros pelenkázás kerülése, illetve kényelmes ruházatot viseljen a baba. Ne legyen túl rövid vagy kicsi a rugdalózó, hogy a csípőjét szabadon mozgathassa.
• Tanuljanak meg és végezzenek rendszeresen, gyógytornász által előírt gyakorlatsort.
• Járjanak rendszeresen kontrollra a szakorvoshoz, illetve gyógytornászhoz

A későn felismert és kezelt esetekben már fiatalkorban is kialakulhat a csípőízületi kopás vagy artrózis. Gondoskodjuk a gyermekeink elegendő Calcium és D-vitamin beviteléről is, illetve mozogjanak sokat, hisz ezek mind hozzájárulnak a csúcscsonttömeg kialakulásához és ezzel együtt a későbbi csontozatuk egészségéhez is.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése