Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2022. március 9., szerda

Milyen következményei lehetnek a szexmentes életnek?

Milyen következményei lehetnek a szexmentes életnek?

A szex az életünk számos aspektusára hatással van: azon kívül, hogy az egyik legfontosabb fiziológiai igényünk és társas életünknek is fontos eleme, még az önbecsülésünk is nőhet általa. Mégis, emberek milliói élik úgy felnőtt életük mindennapjait, hogy egyáltalán nem létesítenek szexuális kapcsolatokat.A szexmentes életnek számos negatív hozadéka lehet mind a szexet megvonó, mind az elszenvedő fél számára: a szexuális élet hiánya a többi között alacsony önbecsülést, szégyenérzetet és más különböző érzelmi zavarokat is okozhat. Azoknak viszont, akik többet szexelnek általánosságban nagyobb az önbiztalmuk és az életminőségük is magasabb. 

A férfiak vagy a nők szexelnek kevesebbet?

Az 1940-50-es években készült  Kinsey-jelentés című nagyszabású kutatásában Alfred Kinsey amerikai biológus, az entomológia és a zoológia professzora azt állapította meg, hogy a felnőttek 19 százaléka egyáltalán nem él nemi életet. Vizsgálata szerint a szexmentesség inkább a nőkre jellemző, kutatásából ugyanis arra is fény derült, hogy szinte nincs olyan házas férfi, aki sokáig kibírná szex nélkül.

Később több más vizsgálat is megerősítette, hogy inkább a nők azok, akik kerülik a szexet. Kimutatták, hogy a nők közel 40 százalékának élete során van olyan periódusa, mikor inkább tartózkodik a nemi élettől. Ennek többféle oka is lehet. Van, hogy a csökkenő libidó, de gyakran valamilyen fájdalmas együttlétet okozó egészségügyi probléma áll a háttérben. Ám az sem ritka, hogy a nőket egy gyerekkorban elszenvedett szexuális bántalmazás riaszt el az együttléttől. Ezzel szemben a férfiak főleg erekciós problémák, krónikus betegségek és a lehetőség hiánya miatt nem élnek nemi életet.


 A nők közel 40 százalékának élete során van olyan periódusa, amikor tartózkodik a nemi élettől

A szexuális különbségek egyébként már egészen korán kirajzolódnak.  Kutatások azt bizonyítják, hogy sokkal több tinédzser lány tartózkodik a szextől, mint fiú. 

Egészségügyi problémák a lista tetején

Kutatások azt bizonyítják, hogy mind a férfiakat mind a nőket a leggyakrabban különböző egészségügyi problémák tartanak távol a szextől. A szívbetegek gyakran félnek például attól, hogy aktus közben szívrohamot kapnak, a cerebrovaszkuláris betegségben szenvedők pedig ugyanígy a stroke-tól.

De a krónikus fájdalom is csökkentheti a szexuális együttlét örömét, a különbözőanyagcserebetegségek, mint a cukorbetegség és az elhízás pedig a szexuális aktivitást. A cukorbetegség egyébként akár 15 évvel  is felgyorsíthatja a férfiak szexuális hanyatlását.  A nagy súlyfelesleg és a negatív testkép pedig könnyen tönkreteheti az intimitást, ami pedig a legfontosabb lenne az együttléthez.

Nemcsak kellemes, de még egészséges is - a szex nem csupán az immunrendszerünkre van jó hatással, hanem az életünket is meghosszabbíthatja. A rendszeres szex előnyeiről itt olvashat!

De számos olyan gyógyszer is van - például különböző antidepresszánsok és szorongás elleni szerek - amik csökkenthetik a libidót ezáltal pedig a szexuális aktivitást. 

Szociális és érzelmi tényezők

A magány és az egyedüllét mindkét nem esetében csökkenti annak lehetőségét, hogy másokkal kapcsolatba lépjenek, ezáltal intim viszonyt alakítsanak ki. A magányos emberek pedig gyakran a könnyebnek tűnő utat választják és a valódi szexuális kapcsolat helyett a pornót hívják segítségül.  Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez az irány hosszútávon kifejezetten veszélyes is lehet, mert a pornó idővel negatív hatással lehet a szexuális teljesítményre.

De az is gyakran megesik, hogy az idősebb embereket szégyenérzet tölti el, ha egyáltalán a szexre gondolnak, mert úgy érzik, ők már túl öregek az intim pillanatokhoz. Ez azonban egyáltalán nincs így. A szexualitásnak valójában kortalannak kellene lennie.

Mi a megoldás?

Kevesen beszélnek orvosukkal a szexuális problémáikról, pedig igenis szabadna sőt kellene is kérdéseket feltenni. Ha valakit egészsége tart vissza az intim pillanatoktól, orvosa segítségével meg kell próbálni megoldást találni a problémára. Tegyük félre szégyenérzetünket, hiszen életminőségünk múlhat rajta.  

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése