Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 26., hétfő

A BÁRÁNYHIMLŐ KIÜTÉSEINEK FORMAI VÁLTOZATOSSÁGA KÉPEKBEN

A BÁRÁNYHIMLŐ KIÜTÉSEINEK FORMAI VÁLTOZATOSSÁGA KÉPEKBEN.

A betegség nagyon ragályos, így különösen zárt gyerekközösségben hamar elterjed a fertőzés. A lappangási idő 14-21 nap, azaz a fertőzést követően két-három héten belül biztosan jelentkeznek a tünetek. Az első himlős hólyagok megjelenése előtt 1-2 nappal a beteg már fertőz, és ez a hólyagokat felváltó pörkök leeséséig tart.
A fertőzöttek 90 százalékán mutatkoznak meg a tipikus tünetek.
A kis piros, nagyon viszkető pattanások először az arcon, a hajas fejbőrön, a törzsön, a hason szoktak kiütni, majd az egész testet elboríthatják. A hólyagok a száj-nyálkahártyán is megjelenhetnek, ez okozhatja a beteg gyerek étvágytalanságát.
Majd a gombostűfejnyi, bőrből kicsit kiemelkedő pattanások víztiszta folyadékkal telnek meg, közepük picit behúzódik. Ekkor a kiütések már félreismerhetetlenül bárányhimlőre vallanak. A hólyagok bennéke lassan zavarossá válik, később pedig barnás-fekete pörkök fedik, melyek egy-két hét alatt nyom nélkül leesnek.
A bárányhimlő általában az első héten lázzal jár. Ha a beteg nem vakarja el a pattanásokat, akkor a gyógyulás általában zavartalan.
A gyermekkori bárányhimlő a legtöbb esetben magától meggyógyuló, jóindulatú betegség, bár minden életkorban - ritkán - súlyos szövődmények is előfordulhatnak. Nagyon súlyos, végzetes lehet a bárányhimlő az immunszuprimált (legyengült immunrendszerű) személyeknél. Gyermekkorban leggyakoribb szövődmény a hólyagok másodlagos fertőződése miatt kialakuló bőr- és lágyrész fertőzés (cellulitis és impetigo, azaz ótvar).





Az alábbiakban a bőrtünetek klinikai formáinak a változatait mutatom be.

1-
HÓLYAGKÁPZŐDÉS ELŐTTI ÁLLAPOT

2-
JELLEMZŐ BÁRÁNYHIMLŐS HÓLYAG

3-
CSOPORTOS HÓLYAGKÉPZŐDÉS

4-
A PÖRKÖSÖDÉS

5-
EGY SÚLYOS FORMA-KORTIZON KEZELÉS ALATT ÁLLÓ GYERMEK

6-
BEFERTŐZŐDÖTT HÓLYAG

7-
IDEM

8-
SÚLYOS BEVÉRZÉSES KIÜTÉSEK

9-
EGÉSZ TESTFELÜLETRE KITERJEDŐ FORMA


1o-
JELLEMZŐ KIÜTÉSEK 13 ÉVES GYERMEK ARCÁN

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése