Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 2., hétfő

-VIRUSOS BŐRFERTŐZÉSEK GYERMEKKORBAN-KÉPEKKEL


VIRUSOS BŐRFERTŐZÉSEK GYERMEKEKNÉL                                      -KÉPEKBEN-
Számos vírusfertőzés - amilyen például a kanyaró, a bárányhimlő és a rubeola - kiütéseket, foltokat vagy eróziókat okoz a bőrön
A KLASSZIKUS VIRUSOS FERTŐZŐ BETEGSÉGEK KIÜTÉSEI
Kanyaró

Kanyarós nyelv aspaktusa


Rubeola

Varicella

Varicellás hólyagok

Variola vera


Idem


VIRUSOS BŐRFERTŐZÉSEK KÉPEKBEN-/
         
·1  A bôrön jelentkezô vírusfertôzések megjelenésének vannak nyári jellegzetességei. Hosszan sorolhatóak azok a körülmények, melyek nyáron különösen kedveznek a vírusfertôzések terjedésének: pl. fürdôzés, napozás-napégés, fokozott izzadás, az utazási stressz, szokatlan ételek, nagy számú ember tartózkodása strandon, sporteseményen, ahol gyakori a közvetlen bôr-bôr érintkezés, fel nem ismert vagy kezeletlen vírusfertôzések nap hatására történô súlyosbodása. A szokatlan körülmények gyakran megváltoztatják a vírusbetegségek jellegzetes lokalizációját és a klinikai képet is befolyásolják.
A leggyakoribb vírusbetegségek felismerése a gyakorló orvos számára azért fontos feladat, mert a korai kezelés csökkenti a környezet fertôzôdésének veszélyét, és elônyösen befolyásolja a kórlefolyást, valamint a szövôdmények elkerülését.
·2  Papova vírusok okozta bôrbetegségek
A Human Papillomavírus (HPV) fertôzéseket az jellemzi, hogy a vírus hatására hám hyperplasia, hyperkeratosis alakul ki, ami a szemölcsös bôrfelszín miatt kapta a szemölcs elnevezést. A különbözô Papova vírusok okozta betegségek különbözô klinikai képek formájában jelentkezhetnek.
Verruca vulgaris

HPV 1,2,3,4 vírusok okozzák, gyermekközösségekben, nyári táborokban gyorsan terjedhet. A terjedés útja bôr-bôr kapcsolat, amikor a bôr hajszálrepedésén hatol be a vírus.
Klinikai kép: elsôsorban a mikrosérüléseknek kitett helyeken, a lábon, kézen, térden jelennek meg a bôrszínû, 1-15 mm nagyságú, hyperkeratotikus, szemölcsös felszínû papulák, melyek érdes, tömött tapintatúak. A nyáron fokozódik a fertôzôdés veszélye, jellemzô a talp és a sarok bôrének fertôzôdése.
Kezelés: 30% salicylsav kollodiummal, 40% salicylsav tartalmú tapasz, helyi érzéstelenítésben eltávolítás: elektrokausztika, laser, kryosebészet. Talpi verruca vulgaris esetében sebészi eltávolítás nem javasolt. Verrumal (fluorouracil) vagy Verramed (tretinoin) ecsetelôk használatára meg kell tanítani a beteget, gyermek esetében a hozzátartozót, mert a hatóanyagok nem megfelelô használat esetén ártalmasak lehetnek
Verruca plana

Gyerekeknél, fiataloknál gyakoribb, mint 35 év feletti felnôtteknél. A jellegzetes lokalizáció az arc és a kézhát. A nyári idôszak kedvez a terjedésnek, mert a játék, fürdés alkalmával kialakuló szorosabb bôr-bôr kapcsolat elôsegíti a vírus bejutását a hámsejtekbe.
Klinikai kép: nagy számban mutatkoznak az 1-10 mm nagyságú, lapos, bôrszínû vagy barnásvörös papulák, melyek alakja szögletes, vagy szabálytalan.
A papulák enyhén viszketnek, a vakarás következtében bekövetkezô vírus inokuláció miatt nem ritka a vonalszerû papulacsoport és az igen nagyszámú lapos szemölcs, ami ijesztô képet jelenthet a szülôknek. A bôrfelszín egyenetlensége miatt a papulák jelenléte (arcon) esztétikailag nagyon zavaró. Erôltetett napozás rontja az állapotot.
Kezelés: Kerülendô a túlzott radikalizmus, nem ritka a spontán gyógyulás. Néhány papula óvatos elektrokausztikus eltávolítása a többi tünet megszûnéséhez vezethet.
Javasolt a Retin-A krém alkalmazása, óvatos kryotherapia.
Condyloma acuminatum

HPV 6,11 a leggyakoribb kórokozó. Sexualis úton terjed, de asexualis fertôzés is elôfordul. Gyermekeknél a genitáliákon kialakult szemölcsök eredetének tisztázása nagy körültekintést igényel. Sexualis aberráció felvetôdhet. Kövér egyéneknél a nagy hajlatokban a fellazult bôrön alakulhat ki széles alapon ülô növedék. Ennek a növedéknek a felszíne könnyen válik hámfosztottá, ezáltal közös fürdôben, strandon fertôzô forrás.
A nyári szezonális elôfordulás gyakorisága nem jellemzô, de egy-egy fertôzôforrás környezetében jelentkezhet halmozott számú eset.
Kezelés: a kezelés elôtti szövettani vizsgálat elvégzése javasolt. A hazai gyakorlatban folytatott kezelések: elektrokauter, lézer, krioterápia, 20% podophyllin ecsetelés, sebészi eltávolítás.
Nôknél magas a rizikó cervicalis carcinoma kialakulására: mind a tünetes, mind a kezelt férfi nôi partnere szûrendô cervicalis rák kizárására.
Vaccina: Jelenleg kísérletek folynak HPV6 L2E7 recombináns vaccinával.
·3 Pox vírusok
Molluscum contagiosum
 iDEM

Gyermekeknél gyakoribb, gyermekcsoportokban a pox vírus a bôr kicsiny sérülésein keresztül jut a hámba. Tekintettel arra, hogy a bôr nyáron sérülékenyebb, a nyári terjedés lehetôségére figyelemmel kell lenni. A kialakulás lappangási ideje 1-3 hónap.
Klinikai kép: 1-3 mm nagyságú kúp alakú csomócskák, általában csoportosan a végtagokon, arcon, ritkábban a törzsön. Az egyes csomók fehéresek, bôrszínûek, közepük köldökszerûen behúzódott. A csomók enyhén viszketnek, a vakarás, dörzsölés gyermekeknél gyulladáshoz vezet, másodlagos fertôzések kialakulhatnak, melyek a diagnózist nehezítik.
Kezelés: Jód-tinkturával óvatos ecsetelés, fagyasztás után a csomó közepén kialakult vírus-sejtmassza excochleációja.
Herpes simplex vírus csoport (HSV)
 hERPES-OFTALMIICUS
 iDEM

Epidemiológia: gyakori 20 évnél fiatalabbak esetében elsôsorban HSV-1, 20 évnél idôsebbeknél elsôsorban HSV-2. Vírusátvitel módja: cseppfertôzéssel, bôr-bôr-nyálkahártya kapcsolattal, sexualis úton.
Klinikai kép: Klinikailag mindkét formát az jellemzi, hogy gyulladt, fájdalmas bôrön vagy nyálkahártyán csoportosan elrendezett 1-3 mm nagyságú hólyagcsák jelennek meg.
·4  Primér herpes simpex


HSV 1 típus a fertôzés helyének megfelelôen az ajkon, orcán okoz csoportos fájdalmas hólyagcsákat. A hólyagok felszakadása után nedvezô, kicsiny fekélyek maradnak vissza, melyek erôsen fertôznek, másodlagosan felülfertôzôdhetnek gennykeltôkkel. Erôltetett napozás, lázas állapot szerepelhet a kórelôzményben. Periocularis tünetek észlelésekor a cornea vizsgálata fontos.
Különleges forma a „gladiátorok herpes simplexe". Ez azt jelenti, hogy fertôzöttség esetén a bôr-bôr kontaktus következtében az összedörzsölôdött területeken pl. karon, nyakon, háton alakulnak ki a jellegzetes herpeszes hólyagok. A nyári hónapokban és gyermekeknél gyakoribb ez a forma. A szokatlan lokalizáció és a gyakori másodlagos felülfertôzôdés nehezítheti a diagnózis korai megállapítását.
Kezelés: Acyclovir (Telviran, Valtrex, Zovirax) naponta 5x200 mg 7-10 napig. Az acyclovir tartalmú krémek, oldatok elsôsorban a nyálkahártyán hatásosak.
Szárító paszta, nyugtató krém javasolt (Pasta Lassari Fono, Alsol kenôcs).
Súlyos másodlagos fertôzés esetén gyerekeknél szisztémás antibiotikum adása is mérlegelendô.
Gingivostomatitis herpetica: 
 iDEM


 elsôsorban gyermekeknél alakul ki, magas lázzal, a szájnyálkahártya gyulladásával, kicsiny fekélyek képzôdésével, lymphadeno-pathiával. Meghûlés, pharingitis tünetei vezethetik be a jellegzetes klinikai képet. Az anamnézis, a közösségben töltött idô, a bôr és nyálkahártya tünetek gondos vizsgálata szükséges.
Kezelés: Acyclovir tartalmú tabletta naponta 5x200 mg 7 napig, tüneti kezeléssel kiegészítve.
· 5  Recidiváló herpes simplex:
A nyári hónapokban a napfény hatása szerepet játszik a recidiváló herpeses tünetek kialakulásában. Az általános tünetek általában hiányoznak. A hólyagcsák kialakulása elôtt 24-48 órával viszketés, égô érzés jelentkezhet. Különösen ebben a prodromalis fázisban fontos a napozás kerülése, mert súlyosbíthatja a helyi tüneteket.
Herpes genitalis (HSV-2)


A genitalis herpes a vírustesteket gazdagon tartalmazó hólyagcsákkal vagy a sebalappal való közvetlen érintkezés révén, sexuális úton terjed.
Tünetek megjelenése: latens szakban a vírus nem mutatható ki, az antivirális szerek hatástalanok, a tünetek megjelenése a fertôzôdés utáni 2-22 nap, fertôzôképes 20-22 nap (shedding).
Klinikai tünetek: Nôk fertôzése: A nemi szervek területén égô, viszketô érzés jelentkezik, majd bôrpír és ödéma észlelhetô. Néhány nap múlva megjelennek az apró hólyagcsák, melyek erodálódnak és fájdalmas hámfosztott területek hagynak maguk után. Ezek a sebek másodlagosan is fertôzôdhetnek baktériumokkal. Általában heg nélkül gyógyul. Általános tünetek: fejfájás, influenzaszerû panaszok, vulvitis, dysuria, fluor, cervicitis (80%).
Férfiak fertôzése esetén figyelmet igényelô tünetek: dysuria, perianalis fájdalom, proctitis
HSV diagnosztika: jellegzetes klinikai kép, vírusizolálás (tenyésztés 5 nap), citológia (többmagvú óriássejtek), antigén meghatározás (IF, IP, EIA, RaIA), polimeráz láncreakció (PCR), szerológiai diagnosztika (fertôzést követô 6. hét után).
·6  Recidiváló herpes genitalis:
az elsôdleges vírusfertôzôdés után a vírus az idegpályák mentén eljut az idegdúcokba, ahol megbújva perzisztál. A vírus reaktiválódása esetén a vírus ismételten a bôrbe vándorolva okozza a klinikai tüneteket. A reaktiválódás oka lehet: stressz, immungyengeség, a ganglinok területén lévô gyulladások. A vírusfertôzéskor kialakuló immunvédettség gyengülése esetén újrafertôzôdés is vezethet ismétlôdô herpeszes tünetekhez.
Kezelés: sexualis érintkezéstôl való tartózkodás, bizonytalan panaszok esetén óvszer használata, a napozás kerülése, 7 napig 5x200 mg acyclovir tartalmú tabletta, helyileg 5% acyclovir tartalmú krém.
· 7  Varicella-zoster vírus
Övsömör (herpes zoster)

A betegséget vírus okozza, 50 évnél idôsebbeknél gyakoribb. A bôrbe jutó vírus a sejtekben szaporodik, ezáltal a sejtek elpusztulnak, és az elpusztult hámsejtek helyén megjelennek a kicsiny, csoportokban rendezôdött hólyagcsák. A nem korai szakban kezelt herpeszes hólyagok területén nemcsak a hám, hanem a dermis is nekrotizál, ezáltal mély, nehezen gyógyuló sebek alakulhatnak ki.
- A betegség kialakulásának jellegzetessége, hogy a bárányhimlô (varicella) és az övsömör (zoster) vírusa ugyanaz (VZV). Fertôzés esetén a vírus bejut a hámsejtekbe, egyes vérsejtekbe és a gerincoszlop mentén lévô idegdúcokba is. Az elsô állomás a hámsejtek, amelyekben a vírus elszaporodik és kialakul, általában gyermekkorban, a hólyagcsákkal járó bárányhimlô. A fertôzés ellen védekezik a szervezet és az immunsejtek ellenanyagokat termelnek a vírus ellen. Elôfordul azonban, hogy néhány vírus anélkül, hogy betegséget okozna lappangva tovább fennmarad az idegdúcokban.
Az övsömör kialakulásához a ganglionokban lévô VZV reaktivácója vagy szuperinfekció vezethet. Az erôltetett napozás fokozhatja a VZV reaktivációját. Az esetek kora tavaszi szezonális megszaporodása jellemzô. A szervezet ellenállásának megromlása esetén (stressz, magas lázzal járó betegség, mûtét, immunrendszer meggyengülése) a vírusok az idegsejtekben elszaporodnak, az idegrostok mentén a bôrbe jutnak. A hólyagok övszerûen, az idegrostok által ellátott dermatomák mentén helyezkednek el. Az idegrostok részvétele magyarázza, hogy gyakori a hólyagok kialakulását kísérô éles, „késszúrás" jellegû fájdalom, mely a hólyagok gyógyulása után még hetekig fennmaradhat. Fontos a beteg tájékoztatása a fájdalom okáról. Fájdalomcsillapításra szükség lehet. A betegség során a szervezetben ellenanyagok termelôdnek, ezáltal a vírus ellen védettség alakul ki, a kiújulás ritka.
Gyulladt udvarú, fájdalmas hólyagcsák (arc, homlok, törzs) megjelenésekor gyors diagnózis és a kezelés mielôbbi megkezdése szükséges. A szem bôrének érintettsége esetén (N.trigeminus) ödéma alakul ki, mely a szemhéj nyitását is lehetetlenné teheti. Ilyen esetben nem bôrgyógyászatra, hanem szemészetre kell irányítani a beteget! Nem megfelelô kezelés, a cornea pusztulása a látás megromlását, vakságot is okozhat.
Az idôben megkezdett kezeles (1) gyorsan megállítja a vírusok szaporodását és ezáltal kisebb bôrterületek pusztulnak el. Ha nagyon mély sebek alakulnak ki, akkor a gyógyulás után hegek maradnak vissza (himlôhely). Ha késôn fordulnak orvoshoz, akkor a vírus nagyfokú elszaporodása hátráltatja a gyógyulást vagy a belsô szervekre is ráterjedhet a fertôzés. Az övsömörös felnôtt kerülje a kisgyermekkel való érintkezést, mert a gyermeknél a fertôzés bárányhimlôt okozhat.
 · Kezelés: a gyulladt bôrre Ung. Burow FoNo, a hólyagok megnyitása után Sol.Merbromini FoNo ecsetelô, a kortól és az állapottól függôen naponta 5x400 vagy 800 mg acyclovir tartalmú tabletta 7 napig.

RITKÁBBAN ELŐFORDULÓ VIRUSOS EXANTHEMÁ

Mononucleosis infectiosa

 


 

A betegség direkt érintkezéssel, cseppfertőzéssel terjed. A lappangási idő 30-50 nap. Lázzal, mandulagyulladással jár, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodnak, lép- és májmegnagyobbodás alakul ki. A betegek egy részénél a 4-6 napon át észlelehető apró, halvány vörös foltok vagy csalánkiütésszerű tünetek jelentkeznek az arcon, törzsön, karokon. A tünetek leggyakrabban gyógyszerkiütésre emlékeztetnek, attól kell elkülöníteni. Általában gyermekeken és a fertőzésen át nem esett fiatal felnőtteken alakulnak ki a mononucleosis infectiosa tünetei.
A kórokozók: A herpeszvírusok családjába tartozik az Epstein-Barr vírus (EBV), mely a Pfeiffer-féle mirigyláz (mononucleosis infectiosa) tüneteit okozza. A cytomegalovírus (CMV), mely ugyancsak a herpeszvírusokhoz sorolható, a mononucleosis infectiosához nagyon hasonló bőrtünetet okozhat. Az EBV fertőzés gyakran tünetmentesen zajlik, majd a vírus látens formában a szervezetben megtalálható.
A betegnél a láz és fájdalomcsillapítás szükséges, és természetesen bőrtünetei is ápolásra szorulnak. Hosszú gyógyulási fázis követi, levertség, fáradékonyság hosszú ideig fennállhat.

A Coxackie vírusok

 

Ezek okozzák a kisgyermekeken az igen fertőző kéz-láb-száj betegséget. Nyár végén és ősszel gyakrabban fordul elő. Enyhe általános tünetek után a tenyéren, talpon és a szájnyálkahártyán jellegzetes hólyagok, illetve aphták alakulnak ki: néhány, szürkésfehér, színes gombostűfejnyi-lencsényi nem fájdalmas hólyag. Előfordul, hogy vagy a tenyéri vagy a talpi tünetek hiányoznak. A szájnyálkahártya sebei fájdalmasak is lehetnek. Csecsemőknél és kisgyermekeknél igen ritkán súlyosabb formája is kialakulhat: láz, rossz közérzet, táplálhatatlanság, elesett állapot, fájdalmas szájnyálkahártya-sebek. Kezelésére fertőtlenítő, szárító ecsetelőket és kenőcsöket, ill. szájfertőtlenítőt alkalmazunk. A betegség lefolyása többnyire enyhe, 7-10 nap alatt gyógyul.

Kesztyű-zokni szindróma
 a láb elvátozásai

A közelmúltban felismert és az előzőeknél ritkábban előforduló betegség a kesztyű-zokni szindróma. Leggyakrabban a Parvovírus B19-et mutatták ki a tünetek hátterében, de más vírusok is szerepelhetnek (herpeszvírus, cytomegalovírus). Tavasszal és nyáron halmozottan fordulhat elő. Láz, a nyirokcsomók megnagyobbodása mellett jellegzetesen a kézen és lábfejen látható, éles határral, apró, színes gombostűfejnyi-borsónyi, bevérzett jellegű kiütés jelentkezik. Az érintett terület vizenyős. A farpofákon, combokon és a gáttájékon is kialakulhatnak a foltok. Nyugtató kenőcsök használata, szükség esetén lázcsillapítás javasolt.

A Gianotti-Crosti szindróma

A Gianotti-Crosti szindrómát az 50-es években írtak le Olaszországban. Még 10 évvel ezelőtt is úgy tudták, hogy kizárólag hepatitis B okozta májgyulladással jár együtt. Ma már tudjuk, hogy több vírus is okozhatja (EBV, CMV, Coxackie), de leírták védőoltások (Di-Per-Te, Mumpsz-Morbilli-Rubeola) beadása után is. Kisgyermekek (1-6 évesek) betegsége. Az általános tünetek viszonylag enyhék: láz, nyirokcsomó-duzzanat, máj- és lépmegnagyobbodás. A bőrtünetek: az arcon, és a végtagokon szimmetrikusan, a feszítő felszíneken, a hajlítófelszíneket szabadon hagyva, nem viszkető, halvány vagy sötétvörös, esetleg bevérzett jellegű kiütésekként jelennek meg. Az ilyen típusú elváltozások diagnosztizálása és kezelése szakorvos feladata. Mivel ezeknek a vírusfertőzéseknek specifikus vírusellenes kezelése nincs, ezért viszketéscsillapítást, szükség esetén lázcsillapítást, nyugtató helyi kezelést alkalmazunk.

Macskakarmolási betegség
 
A macskakarmolási betegség macskáról emberre terjedő fertőzés. Jellemzően az állat karmolása vagy harapása nyomán kialakuló sérülés a behatolási kapu. Ennek helyén is keletkezhetnek bőrtünetek, de a betegség jellemző tünetei - az esetleg lázzal, fejfájással kísért nyirokcsomó-megnagyobbodás - hetekkel később jelentkeznek. A betegség rendszerint kezelés nélkül is meggyógyul. Súlyos forma az immunrendszer károsodása esetén, például HIV-fertőzöttekben alakulhat ki.
#1 Dr.BauerBela

1 megjegyzés:

  1. Dr. UZAI gyógynövényes gyógymód egy megbízható gyógyítás Herpes 1 & 2 Vírus Kapcsolat +2348114033497

    Szeretném megmondani a világnak, hogy Dr. UZAI gyógyítja a HERPES 1 & 2 VIRUSJÁT, mint 3 éve Most már fájdalmat éreztem a HERPES 1 & 2 VIRUS-tól, de egy nap, amikor szörföltöttem az interneten keresztül jöttem bizonyságot az interneten arról, hogyan Dr.UZAI Cure herpeszes beteg és HIV / AIDS beteg, úgy döntöttem, megpróbálom megnézni, hogy gyógyíthatja-e Herpes 1 és 2 gyógymódomat, és követi az utasításokat, amelyet nekem adott, a legnagyobb meglepetésem után, küldje el nekem a TSMITH SHIPPING SERVICE segítségével, 2 hét után és három nappal a gyógynövény használatával mentem a herpesztől. Most a Herpes 1 és 2 negatív. Most vagyok itt, hogy bizonyságot tegyek arról, hogy nem vagyok több Herpes Beteg, és most annyira boldog vagyok, egy nagy gyógynövény, amely kezeli és gyógyítja az összes olyan betegséget, mint például a HEPATITIS B CURE VAGY HIV / AIDS OR CANCER kapcsolatba velünk E-MAIL: druzaiherbalcure@gmail.com Vagy tudod Whats-app him +2348114033497 Köszönöm a DR. UZAI az isteni munkához, amit az életemben tettél.

    VálaszTörlés