Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 2., hétfő

-VIRUSOS BŐRFERTŐZÉSEK GYERMEKKORBAN-KÉPEKKEL


VIRUSOS BŐRFERTŐZÉSEK GYERMEKEKNÉL                                      -KÉPEKBEN-
Számos vírusfertőzés - amilyen például a kanyaró, a bárányhimlő és a rubeola - kiütéseket, foltokat vagy eróziókat okoz a bőrön
A KLASSZIKUS VIRUSOS FERTŐZŐ BETEGSÉGEK KIÜTÉSEI
Kanyaró

Kanyarós nyelv aspaktusa


Rubeola

Varicella

Varicellás hólyagok

Variola vera


Idem


VIRUSOS BŐRFERTŐZÉSEK KÉPEKBEN-/
         
·1  A bôrön jelentkezô vírusfertôzések megjelenésének vannak nyári jellegzetességei. Hosszan sorolhatóak azok a körülmények, melyek nyáron különösen kedveznek a vírusfertôzések terjedésének: pl. fürdôzés, napozás-napégés, fokozott izzadás, az utazási stressz, szokatlan ételek, nagy számú ember tartózkodása strandon, sporteseményen, ahol gyakori a közvetlen bôr-bôr érintkezés, fel nem ismert vagy kezeletlen vírusfertôzések nap hatására történô súlyosbodása. A szokatlan körülmények gyakran megváltoztatják a vírusbetegségek jellegzetes lokalizációját és a klinikai képet is befolyásolják.
A leggyakoribb vírusbetegségek felismerése a gyakorló orvos számára azért fontos feladat, mert a korai kezelés csökkenti a környezet fertôzôdésének veszélyét, és elônyösen befolyásolja a kórlefolyást, valamint a szövôdmények elkerülését.
·2  Papova vírusok okozta bôrbetegségek
A Human Papillomavírus (HPV) fertôzéseket az jellemzi, hogy a vírus hatására hám hyperplasia, hyperkeratosis alakul ki, ami a szemölcsös bôrfelszín miatt kapta a szemölcs elnevezést. A különbözô Papova vírusok okozta betegségek különbözô klinikai képek formájában jelentkezhetnek.
Verruca vulgaris

HPV 1,2,3,4 vírusok okozzák, gyermekközösségekben, nyári táborokban gyorsan terjedhet. A terjedés útja bôr-bôr kapcsolat, amikor a bôr hajszálrepedésén hatol be a vírus.
Klinikai kép: elsôsorban a mikrosérüléseknek kitett helyeken, a lábon, kézen, térden jelennek meg a bôrszínû, 1-15 mm nagyságú, hyperkeratotikus, szemölcsös felszínû papulák, melyek érdes, tömött tapintatúak. A nyáron fokozódik a fertôzôdés veszélye, jellemzô a talp és a sarok bôrének fertôzôdése.
Kezelés: 30% salicylsav kollodiummal, 40% salicylsav tartalmú tapasz, helyi érzéstelenítésben eltávolítás: elektrokausztika, laser, kryosebészet. Talpi verruca vulgaris esetében sebészi eltávolítás nem javasolt. Verrumal (fluorouracil) vagy Verramed (tretinoin) ecsetelôk használatára meg kell tanítani a beteget, gyermek esetében a hozzátartozót, mert a hatóanyagok nem megfelelô használat esetén ártalmasak lehetnek
Verruca plana

Gyerekeknél, fiataloknál gyakoribb, mint 35 év feletti felnôtteknél. A jellegzetes lokalizáció az arc és a kézhát. A nyári idôszak kedvez a terjedésnek, mert a játék, fürdés alkalmával kialakuló szorosabb bôr-bôr kapcsolat elôsegíti a vírus bejutását a hámsejtekbe.
Klinikai kép: nagy számban mutatkoznak az 1-10 mm nagyságú, lapos, bôrszínû vagy barnásvörös papulák, melyek alakja szögletes, vagy szabálytalan.
A papulák enyhén viszketnek, a vakarás következtében bekövetkezô vírus inokuláció miatt nem ritka a vonalszerû papulacsoport és az igen nagyszámú lapos szemölcs, ami ijesztô képet jelenthet a szülôknek. A bôrfelszín egyenetlensége miatt a papulák jelenléte (arcon) esztétikailag nagyon zavaró. Erôltetett napozás rontja az állapotot.
Kezelés: Kerülendô a túlzott radikalizmus, nem ritka a spontán gyógyulás. Néhány papula óvatos elektrokausztikus eltávolítása a többi tünet megszûnéséhez vezethet.
Javasolt a Retin-A krém alkalmazása, óvatos kryotherapia.
Condyloma acuminatum

HPV 6,11 a leggyakoribb kórokozó. Sexualis úton terjed, de asexualis fertôzés is elôfordul. Gyermekeknél a genitáliákon kialakult szemölcsök eredetének tisztázása nagy körültekintést igényel. Sexualis aberráció felvetôdhet. Kövér egyéneknél a nagy hajlatokban a fellazult bôrön alakulhat ki széles alapon ülô növedék. Ennek a növedéknek a felszíne könnyen válik hámfosztottá, ezáltal közös fürdôben, strandon fertôzô forrás.
A nyári szezonális elôfordulás gyakorisága nem jellemzô, de egy-egy fertôzôforrás környezetében jelentkezhet halmozott számú eset.
Kezelés: a kezelés elôtti szövettani vizsgálat elvégzése javasolt. A hazai gyakorlatban folytatott kezelések: elektrokauter, lézer, krioterápia, 20% podophyllin ecsetelés, sebészi eltávolítás.
Nôknél magas a rizikó cervicalis carcinoma kialakulására: mind a tünetes, mind a kezelt férfi nôi partnere szûrendô cervicalis rák kizárására.
Vaccina: Jelenleg kísérletek folynak HPV6 L2E7 recombináns vaccinával.
·3 Pox vírusok
Molluscum contagiosum
 iDEM

Gyermekeknél gyakoribb, gyermekcsoportokban a pox vírus a bôr kicsiny sérülésein keresztül jut a hámba. Tekintettel arra, hogy a bôr nyáron sérülékenyebb, a nyári terjedés lehetôségére figyelemmel kell lenni. A kialakulás lappangási ideje 1-3 hónap.
Klinikai kép: 1-3 mm nagyságú kúp alakú csomócskák, általában csoportosan a végtagokon, arcon, ritkábban a törzsön. Az egyes csomók fehéresek, bôrszínûek, közepük köldökszerûen behúzódott. A csomók enyhén viszketnek, a vakarás, dörzsölés gyermekeknél gyulladáshoz vezet, másodlagos fertôzések kialakulhatnak, melyek a diagnózist nehezítik.
Kezelés: Jód-tinkturával óvatos ecsetelés, fagyasztás után a csomó közepén kialakult vírus-sejtmassza excochleációja.
Herpes simplex vírus csoport (HSV)
 hERPES-OFTALMIICUS
 iDEM

Epidemiológia: gyakori 20 évnél fiatalabbak esetében elsôsorban HSV-1, 20 évnél idôsebbeknél elsôsorban HSV-2. Vírusátvitel módja: cseppfertôzéssel, bôr-bôr-nyálkahártya kapcsolattal, sexualis úton.
Klinikai kép: Klinikailag mindkét formát az jellemzi, hogy gyulladt, fájdalmas bôrön vagy nyálkahártyán csoportosan elrendezett 1-3 mm nagyságú hólyagcsák jelennek meg.
·4  Primér herpes simpex


HSV 1 típus a fertôzés helyének megfelelôen az ajkon, orcán okoz csoportos fájdalmas hólyagcsákat. A hólyagok felszakadása után nedvezô, kicsiny fekélyek maradnak vissza, melyek erôsen fertôznek, másodlagosan felülfertôzôdhetnek gennykeltôkkel. Erôltetett napozás, lázas állapot szerepelhet a kórelôzményben. Periocularis tünetek észlelésekor a cornea vizsgálata fontos.
Különleges forma a „gladiátorok herpes simplexe". Ez azt jelenti, hogy fertôzöttség esetén a bôr-bôr kontaktus következtében az összedörzsölôdött területeken pl. karon, nyakon, háton alakulnak ki a jellegzetes herpeszes hólyagok. A nyári hónapokban és gyermekeknél gyakoribb ez a forma. A szokatlan lokalizáció és a gyakori másodlagos felülfertôzôdés nehezítheti a diagnózis korai megállapítását.
Kezelés: Acyclovir (Telviran, Valtrex, Zovirax) naponta 5x200 mg 7-10 napig. Az acyclovir tartalmú krémek, oldatok elsôsorban a nyálkahártyán hatásosak.
Szárító paszta, nyugtató krém javasolt (Pasta Lassari Fono, Alsol kenôcs).
Súlyos másodlagos fertôzés esetén gyerekeknél szisztémás antibiotikum adása is mérlegelendô.
Gingivostomatitis herpetica: 
 iDEM


 elsôsorban gyermekeknél alakul ki, magas lázzal, a szájnyálkahártya gyulladásával, kicsiny fekélyek képzôdésével, lymphadeno-pathiával. Meghûlés, pharingitis tünetei vezethetik be a jellegzetes klinikai képet. Az anamnézis, a közösségben töltött idô, a bôr és nyálkahártya tünetek gondos vizsgálata szükséges.
Kezelés: Acyclovir tartalmú tabletta naponta 5x200 mg 7 napig, tüneti kezeléssel kiegészítve.
· 5  Recidiváló herpes simplex:
A nyári hónapokban a napfény hatása szerepet játszik a recidiváló herpeses tünetek kialakulásában. Az általános tünetek általában hiányoznak. A hólyagcsák kialakulása elôtt 24-48 órával viszketés, égô érzés jelentkezhet. Különösen ebben a prodromalis fázisban fontos a napozás kerülése, mert súlyosbíthatja a helyi tüneteket.
Herpes genitalis (HSV-2)


A genitalis herpes a vírustesteket gazdagon tartalmazó hólyagcsákkal vagy a sebalappal való közvetlen érintkezés révén, sexuális úton terjed.
Tünetek megjelenése: latens szakban a vírus nem mutatható ki, az antivirális szerek hatástalanok, a tünetek megjelenése a fertôzôdés utáni 2-22 nap, fertôzôképes 20-22 nap (shedding).
Klinikai tünetek: Nôk fertôzése: A nemi szervek területén égô, viszketô érzés jelentkezik, majd bôrpír és ödéma észlelhetô. Néhány nap múlva megjelennek az apró hólyagcsák, melyek erodálódnak és fájdalmas hámfosztott területek hagynak maguk után. Ezek a sebek másodlagosan is fertôzôdhetnek baktériumokkal. Általában heg nélkül gyógyul. Általános tünetek: fejfájás, influenzaszerû panaszok, vulvitis, dysuria, fluor, cervicitis (80%).
Férfiak fertôzése esetén figyelmet igényelô tünetek: dysuria, perianalis fájdalom, proctitis
HSV diagnosztika: jellegzetes klinikai kép, vírusizolálás (tenyésztés 5 nap), citológia (többmagvú óriássejtek), antigén meghatározás (IF, IP, EIA, RaIA), polimeráz láncreakció (PCR), szerológiai diagnosztika (fertôzést követô 6. hét után).
·6  Recidiváló herpes genitalis:
az elsôdleges vírusfertôzôdés után a vírus az idegpályák mentén eljut az idegdúcokba, ahol megbújva perzisztál. A vírus reaktiválódása esetén a vírus ismételten a bôrbe vándorolva okozza a klinikai tüneteket. A reaktiválódás oka lehet: stressz, immungyengeség, a ganglinok területén lévô gyulladások. A vírusfertôzéskor kialakuló immunvédettség gyengülése esetén újrafertôzôdés is vezethet ismétlôdô herpeszes tünetekhez.
Kezelés: sexualis érintkezéstôl való tartózkodás, bizonytalan panaszok esetén óvszer használata, a napozás kerülése, 7 napig 5x200 mg acyclovir tartalmú tabletta, helyileg 5% acyclovir tartalmú krém.
· 7  Varicella-zoster vírus
Övsömör (herpes zoster)

A betegséget vírus okozza, 50 évnél idôsebbeknél gyakoribb. A bôrbe jutó vírus a sejtekben szaporodik, ezáltal a sejtek elpusztulnak, és az elpusztult hámsejtek helyén megjelennek a kicsiny, csoportokban rendezôdött hólyagcsák. A nem korai szakban kezelt herpeszes hólyagok területén nemcsak a hám, hanem a dermis is nekrotizál, ezáltal mély, nehezen gyógyuló sebek alakulhatnak ki.
- A betegség kialakulásának jellegzetessége, hogy a bárányhimlô (varicella) és az övsömör (zoster) vírusa ugyanaz (VZV). Fertôzés esetén a vírus bejut a hámsejtekbe, egyes vérsejtekbe és a gerincoszlop mentén lévô idegdúcokba is. Az elsô állomás a hámsejtek, amelyekben a vírus elszaporodik és kialakul, általában gyermekkorban, a hólyagcsákkal járó bárányhimlô. A fertôzés ellen védekezik a szervezet és az immunsejtek ellenanyagokat termelnek a vírus ellen. Elôfordul azonban, hogy néhány vírus anélkül, hogy betegséget okozna lappangva tovább fennmarad az idegdúcokban.
Az övsömör kialakulásához a ganglionokban lévô VZV reaktivácója vagy szuperinfekció vezethet. Az erôltetett napozás fokozhatja a VZV reaktivációját. Az esetek kora tavaszi szezonális megszaporodása jellemzô. A szervezet ellenállásának megromlása esetén (stressz, magas lázzal járó betegség, mûtét, immunrendszer meggyengülése) a vírusok az idegsejtekben elszaporodnak, az idegrostok mentén a bôrbe jutnak. A hólyagok övszerûen, az idegrostok által ellátott dermatomák mentén helyezkednek el. Az idegrostok részvétele magyarázza, hogy gyakori a hólyagok kialakulását kísérô éles, „késszúrás" jellegû fájdalom, mely a hólyagok gyógyulása után még hetekig fennmaradhat. Fontos a beteg tájékoztatása a fájdalom okáról. Fájdalomcsillapításra szükség lehet. A betegség során a szervezetben ellenanyagok termelôdnek, ezáltal a vírus ellen védettség alakul ki, a kiújulás ritka.
Gyulladt udvarú, fájdalmas hólyagcsák (arc, homlok, törzs) megjelenésekor gyors diagnózis és a kezelés mielôbbi megkezdése szükséges. A szem bôrének érintettsége esetén (N.trigeminus) ödéma alakul ki, mely a szemhéj nyitását is lehetetlenné teheti. Ilyen esetben nem bôrgyógyászatra, hanem szemészetre kell irányítani a beteget! Nem megfelelô kezelés, a cornea pusztulása a látás megromlását, vakságot is okozhat.
Az idôben megkezdett kezeles (1) gyorsan megállítja a vírusok szaporodását és ezáltal kisebb bôrterületek pusztulnak el. Ha nagyon mély sebek alakulnak ki, akkor a gyógyulás után hegek maradnak vissza (himlôhely). Ha késôn fordulnak orvoshoz, akkor a vírus nagyfokú elszaporodása hátráltatja a gyógyulást vagy a belsô szervekre is ráterjedhet a fertôzés. Az övsömörös felnôtt kerülje a kisgyermekkel való érintkezést, mert a gyermeknél a fertôzés bárányhimlôt okozhat.
 · Kezelés: a gyulladt bôrre Ung. Burow FoNo, a hólyagok megnyitása után Sol.Merbromini FoNo ecsetelô, a kortól és az állapottól függôen naponta 5x400 vagy 800 mg acyclovir tartalmú tabletta 7 napig.

RITKÁBBAN ELŐFORDULÓ VIRUSOS EXANTHEMÁ

Mononucleosis infectiosa

 


 

A betegség direkt érintkezéssel, cseppfertőzéssel terjed. A lappangási idő 30-50 nap. Lázzal, mandulagyulladással jár, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodnak, lép- és májmegnagyobbodás alakul ki. A betegek egy részénél a 4-6 napon át észlelehető apró, halvány vörös foltok vagy csalánkiütésszerű tünetek jelentkeznek az arcon, törzsön, karokon. A tünetek leggyakrabban gyógyszerkiütésre emlékeztetnek, attól kell elkülöníteni. Általában gyermekeken és a fertőzésen át nem esett fiatal felnőtteken alakulnak ki a mononucleosis infectiosa tünetei.
A kórokozók: A herpeszvírusok családjába tartozik az Epstein-Barr vírus (EBV), mely a Pfeiffer-féle mirigyláz (mononucleosis infectiosa) tüneteit okozza. A cytomegalovírus (CMV), mely ugyancsak a herpeszvírusokhoz sorolható, a mononucleosis infectiosához nagyon hasonló bőrtünetet okozhat. Az EBV fertőzés gyakran tünetmentesen zajlik, majd a vírus látens formában a szervezetben megtalálható.
A betegnél a láz és fájdalomcsillapítás szükséges, és természetesen bőrtünetei is ápolásra szorulnak. Hosszú gyógyulási fázis követi, levertség, fáradékonyság hosszú ideig fennállhat.

A Coxackie vírusok

 

Ezek okozzák a kisgyermekeken az igen fertőző kéz-láb-száj betegséget. Nyár végén és ősszel gyakrabban fordul elő. Enyhe általános tünetek után a tenyéren, talpon és a szájnyálkahártyán jellegzetes hólyagok, illetve aphták alakulnak ki: néhány, szürkésfehér, színes gombostűfejnyi-lencsényi nem fájdalmas hólyag. Előfordul, hogy vagy a tenyéri vagy a talpi tünetek hiányoznak. A szájnyálkahártya sebei fájdalmasak is lehetnek. Csecsemőknél és kisgyermekeknél igen ritkán súlyosabb formája is kialakulhat: láz, rossz közérzet, táplálhatatlanság, elesett állapot, fájdalmas szájnyálkahártya-sebek. Kezelésére fertőtlenítő, szárító ecsetelőket és kenőcsöket, ill. szájfertőtlenítőt alkalmazunk. A betegség lefolyása többnyire enyhe, 7-10 nap alatt gyógyul.

Kesztyű-zokni szindróma
 a láb elvátozásai

A közelmúltban felismert és az előzőeknél ritkábban előforduló betegség a kesztyű-zokni szindróma. Leggyakrabban a Parvovírus B19-et mutatták ki a tünetek hátterében, de más vírusok is szerepelhetnek (herpeszvírus, cytomegalovírus). Tavasszal és nyáron halmozottan fordulhat elő. Láz, a nyirokcsomók megnagyobbodása mellett jellegzetesen a kézen és lábfejen látható, éles határral, apró, színes gombostűfejnyi-borsónyi, bevérzett jellegű kiütés jelentkezik. Az érintett terület vizenyős. A farpofákon, combokon és a gáttájékon is kialakulhatnak a foltok. Nyugtató kenőcsök használata, szükség esetén lázcsillapítás javasolt.

A Gianotti-Crosti szindróma

A Gianotti-Crosti szindrómát az 50-es években írtak le Olaszországban. Még 10 évvel ezelőtt is úgy tudták, hogy kizárólag hepatitis B okozta májgyulladással jár együtt. Ma már tudjuk, hogy több vírus is okozhatja (EBV, CMV, Coxackie), de leírták védőoltások (Di-Per-Te, Mumpsz-Morbilli-Rubeola) beadása után is. Kisgyermekek (1-6 évesek) betegsége. Az általános tünetek viszonylag enyhék: láz, nyirokcsomó-duzzanat, máj- és lépmegnagyobbodás. A bőrtünetek: az arcon, és a végtagokon szimmetrikusan, a feszítő felszíneken, a hajlítófelszíneket szabadon hagyva, nem viszkető, halvány vagy sötétvörös, esetleg bevérzett jellegű kiütésekként jelennek meg. Az ilyen típusú elváltozások diagnosztizálása és kezelése szakorvos feladata. Mivel ezeknek a vírusfertőzéseknek specifikus vírusellenes kezelése nincs, ezért viszketéscsillapítást, szükség esetén lázcsillapítást, nyugtató helyi kezelést alkalmazunk.

Macskakarmolási betegség
 
A macskakarmolási betegség macskáról emberre terjedő fertőzés. Jellemzően az állat karmolása vagy harapása nyomán kialakuló sérülés a behatolási kapu. Ennek helyén is keletkezhetnek bőrtünetek, de a betegség jellemző tünetei - az esetleg lázzal, fejfájással kísért nyirokcsomó-megnagyobbodás - hetekkel később jelentkeznek. A betegség rendszerint kezelés nélkül is meggyógyul. Súlyos forma az immunrendszer károsodása esetén, például HIV-fertőzöttekben alakulhat ki.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése