Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. május 29., szerda

PATTANÁSBÓL FURUNCULUS,KARBUNKULUS/KELEVÉNY,DARÁZSFÉSZEK /LEHET.MIT KEZDJÜNK VELE??

Gennyes pattanásból –furunkulus, karbunkulus lehet - Mit kezdjünk vele?

KELEVÉNY-FURUNKULUS

Súlyos szövődményei is lehetnek a keléseknek

Néha nemcsak a "sima" pattanások nehezítik meg az életünket: van, akinek nagy, fájdalmas, húzódó, gennyel teli kelésekkel is meg kell küzdenie. Mit tehetünk ezek ellen a csúf és veszélyes bőrproblémák ellen?

Kelés, furunkulus

A fentiek ugyanannak a jelenségnek a népi illetve orvosi megnevezései, a bőr tályogképződéssel járó fájdalmas, gennyes gyulladását jelentik, amely egy mélyebbre hatoló szőrtüszőgyulladásból vagy egy-egy pattanás "elmérgedéséből" könnyen kialakulhat.Cukorbetegek esetében az átlagosnál gyakrabban fordul elő. 

A gennyes gyulladást a szőrtüszőbe vagy az ahhoz kapcsolódó faggyúmirigybe hatoló gennykeltő baktérium, általában a Staphylococcus okozza. A kelés kialakulása több napig is eltart, eleinte a bőr körülírt, lencsényi, vöröses elszíneződése figyelmeztet a gyulladásra. Később a bőr kiemelkedik, egyre vörösebbé, tömöttebbé és fájdalmasabbá válik. A furunkulus akkor érett, amikor közepe kúp alakban kiemelkedik, és közepén sárgás, gennyes folt jelenik meg. Az érett kelés többnyire magától kifakad, de ha nem, akkor meg kell nyitni. A furunkulus gyógyulását a genny kiürülése jelzi.
h i r d e t é s

El a kezekkel!

A genny kiürülését nyomkodással siettetni nem szabad, mert a fertőző anyagot a mélyebb szövetekbe préselve elterjeszthetjük a fertőzést, vagyis még sokkal nagyobb bajt csinálhatunk vele.
-A furunkulus kezelésére sokféle házi praktika, népi gyógymód ismert, amelyeket érdemes ismerni, hiszen valóban nem mindig tudunk, enyhébb esetekben nem is akarunk bőrgyógyászhoz fordulni vele. Azonban fontos tudni azt is, hogy mikor kell feltétlenül orvoshoz menni ilyen tünetekkel. Ha a furunkulus érése, a genny kiürülése késik, sebésznek kell feltárnia. 

Nem mindegy az sem, hol van a fertőzés: fejen, tarkón, arcbőrön lévő furunkulussal tanácsos orvoshoz fordulni, mert az arc visszeres vére a koponya vénás öbleibe folyik, így a gyulladás esetleges tovaterjedése gennyes agyhártyagyulladáshoz vezethet.

Kelevény, karbunkulus

Ha a szomszédos "egygyökerű" furunkulusok, apró tályogok összeolvadnak, akkor a darázsfészeknek is nevezett karbunkulus jön létre. Férfiakon meglehetősen gyakori, például a nyakszirtnél, tarkótájon, az inggallér által irritált bőrön, a hajas fejbőr határán fordul elő. 

Egyszerű furunkulusként kezdődik, de a nyak mozgása, a gallér dörzsölése, a furunkulus esetleges piszkálása, nyomkodása mélyebbre préselheti. A karbunkulus kialakulását fájdalom, hidegrázás, láz is kísérheti, a fertőzött bőrfelület vörös, elődomborodik, amikor pedig "megérik", több nyílásból ürül a genny belőle.

A karbunkulus gyógyítása szakorvosi feladat, mert legtöbbször széles feltárásra, antibiotikumra és hosszas utókezelésre is szükség van.

Ahány ház...

A kelések, furunkulusok kezelésére sokféle hagyományos, természetes gyógymód létezik, szinte minden gyógynövény-ismertető könyv ajánl megfelelő szert hozzá.
 A házi kezelés lényege a természetes gyulladáscsökkentők alkalmazása, a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása, illetve a genny kiürülésének gyorsítása, az akadálytalan tisztulás elősegítése.
- A legismertebb természetes gyulladáscsökkentő, fertőtlenítőszer az orvosi székfű, a kamilla, de több más növénynek is van ilyen hatása: a teljesség igénye nélkül ilyen a cickafark, az árvacsalán, a zsurló, a hársfa, a bojtorján, a dió, az orbáncfű és a homoktövis is. 

A bőrgyulladásokra a lenmagos borogatást ajánlják a magokat kicsit összetörve kell beáztatni, rövid ideig duzzadni hagyni, majd a bőrre felvinni. A magyar népi gyógymódok között a kamillán kívül ismerik például a vöröshagyma antibakteriális hatását is. Van, aki apróra kockázva, más egy rétegét leforrázva ajánlja a gyulladt bőrfelületre tenni (a forrázás megpuhítja annyira, hogy rásimuljon a bőrre), de jó "gennyhúzónak", vagyis a tisztulás elősegítőjének tartják a paradicsomot is. 

Ma már nincs határ, a távoli, egzotikus tájak gyógynövényei is bekerültek a hazai alternatív gyógyítás eszköztárába: például az aloe verát is hatékony gyulladáscsökkentőnek, sebgyógyulást serkentőnek ism
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése