Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 29., hétfő

PITYRIAZISOK-KÉPEKBEN-

PITYRIÁZISOK –KÉPEKBEN-


PITYRIASIS VERZICOLOR-NAPGOMBA-


A napgombának nevezett fertőzést a Malassezia furfur nevű gombafaj okozza, a bőrbetegség másik neve a pytiriasis versicolor vagy a tinea varsicolor. A nevében is benne van, hogy változik a színe a tüneteknek.
Jellegzetes, hogy télen, amikor a bőr fehér, akkor barna foltokként jelentkeznek a bőrelváltozások, nyáron pedig, ha a bőr lebarnul, a gombával fertőzött bőrfelszín kifakul, fehér lesz.  Leggyakrabban fiatal felnőttkorban jelentkezik. Emberről-emberre való terjedés nem ismert. A pityriasis versicolor globális elterjedési gyakorisága 3-5%, egészséges egyéneknél 1-3%.

1

2

3

4


PITYRIASIS ROSEA


Először általában a törzsön jelentkezik egy nagyobb (2-10 cm) plakk, majd néhány nap vagy egy-két hét múlva számos kisebb (1-2 cm) rózsaszín folt. Az elsőnek megjelenő plakkot anyaplakknak vagy hírnök-foltnak is szokás nevezni. A kiütések általában nem viszketnek. Általános tünetek nem szoktak jelentkezni, bár egyes betegek beszámolnak a kiütések jelentkezések előtti napokban enyhe rossz közérzetről. Az ovális foltok hossztengelye gyakran fenyőfaszerű rajzolatot mutat a háton.
A tüneteket időnként gombás fertőzésnek vélik. Gyakorlott bőrgyógyásznak az esetek túlnyomó többségének felismerése nem jelent gondot. Időnként szükség lehet gombavizsgálatra a gombás fertőzéstől való biztos elkülönítés érdekében.
A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, terhesség esetén sem veszélyes a jelentkezése, sem az anyára, sem a magzatra nem jelent kockázatot.

1

2

3

4


PITYRIASIS ALBA

A megjelenése leginkább  télen vehető észre a lakások száraz levegőjének hatására. A nyár folyamán, anapfény és szolárium hatására halvány fehéres foltok jelennek meg a bőr felületén..
Az egyes elváltozások 3 szakaszban, jelennek meg
Enyhén kiemelkedő és vörös szinezetü - a bőrpír gyakran enyhe, és ezért nem veszik észre a szülők
Kiemelkedő és sápadt szinezetü
Sima lapos halvány foltok
Elváltozások kerek vagy ovális, a 0,5-2 cm-es méretüek, bár nagyobb lehet, ha azok előfordulnak a testen (max. 4 cm), és általában a számot a 4-es vagy 5-től több mint 20. A foltok száraz nagyon finom felületüek  Ezek a leggyakrabban az arcon a felkaron, a nyakon, a vállon jelennek meg

1

2

3

4.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése