Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. július 3., kedd

-A GOMBÁS BŐRFERTŐZÉSEK GYERMEKKORBAN-KÉPEKBEN


A GOMBÁS BŐRFERTŐZÉSEK GYERMEKKORBAN
KÉPEKBEN
De viszket a fejbőröm vajjon nem gombás??


A gombás megbetegedések száma évek óta folyamatosan gyarapodik. Az ilyen fertőzések okozta betegségek képe igen változatos, ami megnehezíti a helyes diagnózis felállítását. A legfeltűnőbbek a bőrgombák, amelyeket viszketés, a bőr elszíneződése és a köröm megváltozása jelez. Gyakran előfordulnak a lábujjak között és a meleg, nedves bőrfelületeken
Az ilyen szembetűnő bőrbetegségek mellett előfordulnak gombás fertőzések a száj belső nyálkahártyáján, az emésztőrendszerben, a hüvelyben, valamint a húgy- és a légutakban. Ezek miatt alakulnak ki olyan betegségek, mint az allergia, asztma, depresszió, fejfájás, puffadás, gyomorégés
.
A mycosisok újabban népbetegséggé lettek. Ha mikroszkóp alatt megvizsgáljuk kortársaink vérét, azt találjuk, hogy majd nyolcvan százalékuknál előfordulnak gombás fertőzések. Hasonlóképpen évről évre növekszik a krónikus gombás fertőzésben szenvedő emberek száma. Ennek ellenére a gombák veszélyes voltát sokan nem ismerik, annak ellenére, hogy szinte alig van olyan betegség, amelynek hátterében ne állna ott valamilyen gomba

Kik vannak veszélyben?

A szokottnál nagyobb veszélyben forognak bizonyos foglalkozási ágak képviselői: masszőrök, fodrászok, orvosok, ápolónők, pedikűrösök. Különösen ez utóbbi veszélyes, mert a körömpor könnyen a légutakba kerül. Hasonló a helyzet a pékekkel, akik a lisztport lélegzik be, és a benne lévő penészgombától allergiát kaphatnak. A védekezés nem könnyű, de két rizikótényezőt mindenképpen érdemes figyelembe venni.
Az antibiotikumok elősegítik a gombás fertőzések kialakulását: amióta Fleming 1928-ban felfedezte a penicillint, a baktériumok elveszítették ijesztő voltukat, számos komoly betegség kezelhetővé vált. Az antibiotikumok hátrányát viszont túl gyakori és túl hosszú ideig tartó adagolásuk jelenti. Manapság veszélytelen betegségeknél is adják, és gyakran csecsemőknek is felírják. Az immunrendszert a gyakori antibiotikum-adás jelentősen meggyengíti, mert nemcsak a káros baktériumokat pusztítja el, hanem az értékes baktériumtörzseket is, köztük azokat, amelyek a bélben fontos sorompót képeznek a gombák előtt. Ezért ha ezek elpusztulnak, megnyílik az út a gombák előtt. Nemritkán a gombák ellen újra antibiotikumot vagy kortizont adnak, és ezzel ördögi kör alakul ki.
.

Miért titkolná, ha gyógyítható?


Gomba. Önnek mi jut eszébe erről a szóról? Nagyon sokunknak sajnos egy igen makacs, gyakran, és feleslegesen titkolt betegség. A statisztikák szerint , a lakosság 54%-a - tehát legalább minden második ember! - saját bőrén tapasztalhatja a gombák okozta kellemetlenségeket. Az alábbi információkkal a köröm- és bőrgombásodással kapcsolatos tévhiteket, előítéleteket szeretnénk eloszlatni, és segítséget kívánunk nyújtani mindazoknak, akik szégyenérzet miatt, vagy az ismeretek hiányában halogatják felkeresni a gyógyszerészüket vagy a háziorvosukat.
Melyek a gombás betegség kialakulásának hajlamosító tényezői?


Ma már szinte hihetetlen, hogy 80-90 évvel ezelőtt Európában teljesen ismeretlenek voltak a gombás eredetű megbetegedések. Nem csoda, hiszen a köröm- és bőrgombásodás elsősorban civilizációs eredetű okokra vezethető vissza. A XX. század ”vívmányai”, mint a zárt, nehezen szellőző lábbelik (műanyag divatcipők, bakancsok, sportcipők) és a nylon ruhadarabok egész napos viselése (harisnya, zokni), továbbá bizonyos betegségek (rossz vérkeringés, cukorbetegség, az immunrendszer meggyengülése), antibiotikumok szedése, műkörmök viselése mind-mind hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.
Hogyan terjed a gombás betegség?


Fontos tudnivaló, hogy a betegség fertőzés útján terjed, így a betegek közvetlen környezetüket, családtagjaikat folyamatos fertőzésveszélynek teszik ki. A gombák spórák által szaporodnak, melyek a családi törölköző, vagy a körömvágó olló közös használatával továbbadódhatnak. Kevesen tudják, hogy a kiszáradt spórák évekig megőrzik fertőzőképességüket (pl. a szőnyeg szálai között megbújva), ezért idegen helyen nem tanácsos mezítláb közlekedni. A fürdők, uszodák, közös zuhanyozók meleg és párás környezete kiváló táptalaja a gombák szaporodásának és ezáltal a fertőzések terjedésének. A bőrön és körmön kialakuló apró sérülések behatolási kaput jelenthetnek a gomba spórák számára, a túlzott tisztálkodás okozta bőrszárazság pedig csökkenti az egészséges szervezet természetes védekezőképességét. Ezek a tünetek bárkinél jelentkezhetnek, felesleges szégyenkeznünk tehát.





A bőrt fertőző gombák osztályozása és tulajdonságaik
I-Dermatophyton gombák
Bőrgombás fertőzés az alkaron

A Dermatophyton gombák csak a bőr élettelen részeit, vagy függelékeit (köröm, haj) támadják meg. Tárgyakkal valószínűleg nem vihető át a fertőzés. Egyes Dermatophyton-fajok egyáltalán nem okoznak gyulladást, vagy csak enyhét, ilyen esetekben a kórokozó határozatlan ideig jelen lehet és időnként a fokozatosan terjedő, hámló, kissé kiemelkedő szélű elváltozás fellobbanásait okozhatja, amelyet remissiók követhetnek. Más esetekben a fertőzés acut lehet, hólyagképződéssel, nedvedzéssel. A leggyakoribb fertőzéseket egyszerűbb a fertőzés helye szerint tárgyalni:
Tinea pedis (lábujjak gombás fertőzése)
De viszketnek a lábujjaim

Gombafertőzés a láb ujjai között

Gombafertőzés a kéz ujjai között
 


Igen gyakori fertőzés, amely a 3. és a 4. lábujjközben kezdődik, és később terjed a lábboltozat talpi felszínére. A lábujjak közötti bőr felázott, és az elváltozás széle hámlik, hólyagok is övezhetik. Meleg időben gyakoribbak a fellángolások. A fertőzés a körmökre is terjedhet, a fertőzött lábujjkörmök megvastagodnak és deformálódnak.
A láb gombás fertőzésének szövődménye másodlagos bakteriális fertőzés, vagy nyirokgyulladás lehet, ezek olykor vissza is térhetnek.
A láb megfelelő higiénéje igen fontos! A lábujjközöket fürdés után meg kell szárítani, a felázott bőrt le kell dörzsölni és szárító, enyhe gombaellenes hatású hintőporral be kell hinteni. A műanyag, műbőr bélésű cipőkben a láb nehezebben szellőzik, hamarabb bepálik, a gomba szaporodásának kedvez. Különösen meleg időben ajánlott a jól szellőző, könnyű lábbeli viselése, ha lehet, minél többet legyen a beteg mezítláb.
Helyi kezeléssel nehéz teljesen meggyógyítani, bár hosszú ideig (több hónapig) alkalmazva lehetséges. Gyakori a kiújulás. Lábujjkörmök fertőzöttsége esetén igen nehéz, csaknem lehetetlen a kezelés.

Tinea unguium (köröm gombás fertőzése)
A ujj gombás fertőzése

A körömház erős fertőzése
 


A köröm érintettsége hosszan fennálló tinea pedis esetén gyakori, a kézujjak fertőzése jóval ritkább. A köröm megvastagodik és fénytelenné válik, szabad széle alatt szarutörmelék halmozódik fel. A körömlemez elválik a körömágytól és a köröm el is pusztulhat.
Helyi kezelésre nem jól reagál, bár gyógyítható, ha a kezelést a köröm teljes lenövéséig, a fertőzött körömrész teljes eltűnéséig folytatják A kézkörmöknél ehhez 6-12 hónap lehet szükséges.

 A lábkörmök kezelésére nem ajánlható, mert a kezelés 1-2 évet vehet igénybe, gyakori a kiújulás és kevéssé valószínű a teljes gyógyulás. A gyógyszeres kezelés befejezésekor még nem feltétlenül nőtt ki teljesen az egészséges köröm, erre a beteget figyelmeztetni kell!
Tinea capitis (fejbőr gombás fertőzése)
A favus a fejbőr egy sulyos gombás megbetegedése

Régebbi időben a favust úgy kezelték hogy roentger besugárzással távolitották el a hajat

 különben nemtudták kiirtania gombát.
A hajas fejbőr Kerion-Celsi nevü betegsége ami a haj kihullásához vezet

A homlok és a hajas fejbőr gombás fertőzése

A haj kihullása gombás fertőzés következtében




Elsősorban gyermekeken fordul elő, de a felnőtt korosztály is érintett lehet. A gyulladás enyhe, de elhúzódó, a fejbőr beteg területei –a letöredezett hajszálak miatt –jellegzetesen fekete foltokként jelentkeznek. Leggyakrabban az ún. Microsporum –faj okozza, rendszerint macskáról terjed az emberre.
-A fertőzés kis területre korlátozódik, de kiterjedhet, az egész fejbőrt elboríthatja, olykor gyűrűszerű foltjai a hajas fejbőrön is túlterjednek. Erősebb gyulladásnál a fertőzött hajszálak kihullanak.
Lokális gombaellenes kezelésre nem reagál, a gyógyszeres kezelést legalább 4 hétig, illetve a fertőzés teljes gyógyulásáig folytatni kell.

Intertrigo mycotica
Gombás fertőzés a lágyékhajlatban



A gombás fertőzés a lágyékhajlatból terjed a comb szomszédos belső felszínére. Mindkét oldal érintett lehet. Férfiakon gyakoribb. Az elváltozásokat felázás és/vagy másodlagos bakteriális fertőzések súlyosbíthatják. Gyakori a kiújulás, mert a gombák határozatlan ideig megmaradhatnak a bőrön, illetve ismételten megfertőzhetik a fogékony egyéneket. A fellobbanások többnyire nyáron következnek be. A szoros ruházat vagy a kövérség kedvez a kórokozók szaporodásának.
Krémmel illetve ecsetelővel kell naponta kétszer bekenni, a kezelést az elváltozás klinikai gyógyulása után még legalább 7-10 napon át folytatni kell. Kiterjedt, vagy a kezelésre nem reagáló esetekben belső kezelést végzünk.

Tinea barbae (szakálltáj gombás fertőzése)


Ritkán fordul elő, elsősorban mezőgazdasági dolgozókon. E tájék fertőzései inkább bakteriális eredetűek.

II.-Sarjadzógombák

A Sarjadzógombák többnyire a bőr- és a nyálkahártyák fertőzését okozzák, azonban ritkán szisztémás is lehet, a belső szervekben életveszélyes elváltozásokat okozhat.
A Candida albicans,
A candida albicans mikroszkopizált strukturája



Candidózis pelenkakiütésre telepedve

Kiterjedt candida fertőzés a lágyék és combhajlatban

 A legismertebb sarjadzógomba-faj mindenütt előforduló gomba, szaporodni azonban csak a számára kedvező környezetben, vagy rendkívül legyengült védekezőképességű betegben képes. A fertőzésre különösen hajlamos helyek azok a nyálkahártyák és intertrigonózus területek, ahol a meleg és a felázás kedvező környezetet teremt a gomba számára.
- A candidosisra hajlamosítanak: szisztémás antibiotikus, szteroid kezelés, terhesség, elhízás, cukorbetegség és más anyagcsere betegség, súlyos leromlással járó betegségek, vérképzőszervi betegségek és immundefektusok.
A leggyakoribb fertőzés a hónaljban, a mell alatt, a köldök körül, a lágyékhajlatban, a farredőben, a láb és a kéz ujjai között alakul ki.

Hónalji gombafertőzés

 A női nemi szervek érintettsége is gyakori, különösen terhességben és cukorbetegségben, fehér, vagy sárgás folyással, viszkető, égő érzéssel. E hölgyek partnereinél is megjelenik a fertőzés enyhén hámló bőrjelenségek és/vagy közösülés utáni égő érzés kíséretében.
Candida fertőzés a szájpenész is, amely fehér krémszerű foltos felrakódásként jelentkezik, melyet le lehet kaparni a gyulladt nyelvről és szájnyálkahártyáról.

Szájpenész

 Egészséges gyermekeknél jóindulatú elváltozás, fiatal felnőttekben az AIDS előjele lehet.
Helyi kezelésére a fertőzés helyének megfelelő vivőanyagot kell választani, a gombaellenes készítményt naponta háromszor, vagy négyszer kell alkalmazni. Makacs, vagy visszatérő esetekben szájon át szedhető készítmény ajánlott.

Pityriasis versicolor:
Klinikai kép



 Számos, a fehértől a barnáig terjedő színű, panaszt rendszerint nem okozó folttal jelentkező sarjadzógomba fertőzés. Fiatal felnőtteken igen gyakori. A mellkason, nyakon, a hason és néha az arcon láthatóak az elváltozások. Hámlás sokszor nem is látható, amíg az elváltozást meg nem vakarják. A beteg csak nyáron veszi észre a betegséget, mivel a foltok nem barnulnak le, és különböző méretű „nap-foltok” jelennek meg.
A helyi kezelés hatásos. Az elváltozások addig nem repigmentálódnak, amíg a gomba el nem tűnik, és a beteg újra nem napozhat. Bármely kezelést követően csaknem általánosan bekövetkezik a kiújulás, mert a kórokozó a bőrflóra normál lakója. Sokszor a hajas fejbőr lehet az újrafertőzés forrása.


Az atlétaláb gyakori fertőzés, mely rendszerint meleg időben jelentkezik. Okozói a Trichophyton vagy Epidermophyton nevű gombák, melyek a lábujjak közti meleg, nedves területeken tenyésznek. A gomba enyhe hámlást okoz tünetek nélkül, vagy súlyosabbat, viszkető fájdalmas kiütéssel a lábujjak között, vagy a lábfej oldalán. Folyadékkal telt hólyagok is jelentkezhetnek. Mivel a gomba a bőr berepedését okozhatja, az atlétalábhoz bakteriális fertőzés társulhat, különösen időseknél, illetve ha a lábak vérkeringése elégtelen.

Anatómiai hely szerint
A lágyéki bőrgombásodást számos gomba és élesztőgomba okozhatja. Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél, gyakran meleg időben fejlődik ki. Piros, gyűrű alakú, néha hólyagokkal járó elváltozásokat okoz a lágyéktájon, és a combok belső oldalán. Viszket, sőt fájdalmas lehet. Gyakran kiújul, mivel a gombák korlátlan ideig életben maradnak a bőrön. A fogékony személyek fertőzése a megfelelő kezelés ellenére gyakran visszatér.
A hajas fejbőr gombás fertőzését Trichophyton vagy Microsporum okozza. A fejbőr gombás megbetegedése nagyon fertőző, különösen gyermekek között. Piros, hámló kiütést okoz, amely valamelyest viszkethet, de foltos hajhullást is okozhat, kiütés nélkül.
A köröm gombás fertőzését Trichophyton okozza. A gomba a köröm újonnan képződő részébe hatol be, a körömlemez megvastagszik, fénytelen és deformált lesz. A fertőzés a lábkörmökön sokkal gyakoribb, mint a kéz körmein. A fertőzött lábköröm leválhat az ujjról, morzsalékonnyá válik
Mindkét láb gombás fertőzése.
Enyhébb súlyosabb

Sályosabb forma

A test felszínes gombás fertőzését szintén Trichophyton okozza. Általában rózsaszín vagy piros kerek foltokat okoz, a közepükön ép területekkel. A test bármely részén előfordulhat.
A szakáll felszínes gombás fertőzése ritka. A szakáll megbetegedéseit többnyire baktériumok okozzák, és nem gombák.

Hogyan lehet felismerni a bőr gombás fertőzését?

A gombás fertőzés okozta kellemetlen tünetek a fertőzés típusától, helyétől, állapotától függően igen különbözőek lehetnek. Legtöbbször a fertőzést követően az érintett területeken viszketést, hámló kivörösödő bőrt és égető érzést tapasztalunk. Sajnos azonban a tünetek, mint maga a fertőzés kiváltója is, nagyon sokféle lehet. Ma mintegy száz különböző, betegséget okozó gombát ismerünk!
-Az sem biztos, hogy ugyanaz a kórokozó ugyanolyan tüneteket produkál, és az sem, hogy a különféle gombák különböző tüneteket okoznak. A gombafaj pontos meghatározására laboratóriumi eljárás válhat szükségessé, ami viszont igen időigényes. Ha a laboratóriumi meghatározás elmarad, különös jelentősége lesz azoknak a gombaellenes készítményeknek, amelyek u.n. széles hatásspektrumúak, vagyis a legtöbb gombafaj ellen hatásosak. Ezek közé tartozik a Canesten is.

A következőkben megpróbálunk eligazítást nyújtani a bőr leggyakoribb gombás fertőzései között, bemutatjuk azok tüneteit, okait és azt, kik a legveszélyeztetettebbek a fertőzés szempontjából.

    * A gombás fertőzés jellegzetes tünetei
    * Hol helyezkedhet el a bőrgomba?
    * A leggyakoribb gombás bőrfertőzések

A gombás fertőzés jellegzetes tünetei

Mint arról szó volt, a tünetek igen szerteágazóak lehetnek. A következő jellegzetes elváltozások együttesen vagy külön-külön is felkelthetik a gombás fertőzés gyanúját.

    * vörös, vagy a környező bőrnél halványabb foltok
    * gyulladásos jelenségek
    * kellemetlen viszketés, égő érzés
    * repedezett bőr
    * fehéres felázott bõr
    * kivörösödött bőr
    * hólyag- vagy korpaképződés
    * hámlás

A fertőzés helyének és típusának megfelelő jellegzetes tünetekről az alábbi fejezetekben további információk találhatóak.

Hol helyezkedhet el a bőrgomba?

Gyakorlatilag a bőrfelszínen bárhol előfordulhat gombás fertőzés, de vannak a gombák által kifejezetten "kedvelt" területek. Testünk rejtett zugai, összefekvő felületei, mint a lábujjközök, hónalj, a szeméremtest a gombák számára optimális meleg, nedves környezetet nyújtanak. Sokszor a szellőzésüket is gátoljuk szoros, műszálas ruhaneműkkel, zárt cipők viselésével, ezáltal még vonzóbbá téve őket a gombák számára.
           


A RÉGMULT KEZELETLEN GOMBÁS FERTŐZÉSEI

Napjainkban már nem fordulnak elő ilyen durván elhanyagolt gombás fertőzések.

A fejbőr mély rétegeit érintő gombás fertőzés-Kerion-Celsi féle kórkép

Mély gombás fertőzés ami páncélszerüen boritja be a hajas fejbőrt

Mondhatni az egész testfelületet beboritó gombás képződmények-Favus-
 A Teljes arcfelület gombás fertőzése
Egy sulyos fejgomba fertőzés roentgen besugárzása-különben nem tudták kiirtani a Favus nevü gombát

A macska –közti állat-gombahordozó-Renszeresen kell fürdetni

Egyes kutyafajták fogékonyabbak a gombaűás fertőzésre.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése