Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 22., péntek

-FERTŐZŐ GYERMEKBETEGSÉGEK KÉPEKBEN


FERTŐZŐ GYERMEKBETEGSÉGEK KÉPEKBEN


Gyermekkorban a leggyakoribbak a fertőző betegségek, amelyeket vírusok, baktériumok és paraziták okozhatnak. A fertőző betegségek között vannak enyhe lefolyású kórképek, de néhány vírus és baktérium súlyos, maradandó károsodással járó vagy akár halálos megbetegedést okozhat.
Korai felismerésük akár még a családban is rendkivüli fontossággal bir a betegség sulyosbbodása valamint a szövődmények elkerülését figyelembe véve.
Egybegyüjtöttem  az alábbi képanyagot a gyermekkori fertőző betegségekről mert meg vagyok győződve hogy ez segitségére lehet minden szülőnek,családnak.főként azért az ismert tényért is,mert a népesség 80% vizuális tipus és foto alakjában jobban rögziti a tárgyalt témát.

1-SKARLÁT

-A skarlátos kiütés







A lappangási idő 2-8, átlagosan 3 nap. A tünetek hirtelen kezdődnek, hidegrázás, torokfájás, nehezített nyelés, gyakran hányás, hasi fájdalom jelentkezik. A láz magasra szökik, elérheti a 39,6-40 oC-ot is. Jellemző a skarlátvörös - intenzíven gyulladt - torok, a tüszős mandulagyulladás - Figyelem! A mandulán tüszőket utánzó pettyezettséget nemcsak ez a kórokozó okozhat! -, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata. A nyelv rendszerint eleinte fehéren bevont, de a hegye és széle élénkvörös. Néhány nap után a lepedék letisztul, így a nyelv vörössége és szemcséssége láthatóvá válik, ez az úgynevezett málnanyelv-tünet. A lágy szájpad és a nyelvcsap ödémás, vörös, gyakran apró pontszerű bevérzésekkel tarkított. Legkésőbb 3 napon belül jelentkeznek a bőrtünetek a nyakon, hason, mellkason, majd a végtagokon. A kiütés igen apró elemekből áll, mely a bőrt vörösen pontozottá, kissé érdessé, grízes tapintatúvá teszi. Meg kell azonban említeni, hogy napjainkban gyakran csak nagyon diszkrét, szegényes bőrtüneteket látunk. Előfordul, hogy a kiütés csak a lágyékhajlatra korlátozódik. Az arcon nincs kiütés, de kifejezett lehet a lázrózsa és a száj körüli enyhén sárgás sápadtság.

Kezeletlen, szövődménymentes esetben a láz 3-5 napig tart, megfelelő antibiotikum-kezelésre 1-2 nap alatt megszűnik. Ezzel egy időben a kiütés és a torok gyulladása elhalványodik. Lehetséges, hogy a gyógyulást követő második, esetleg 3-4. héten hámlás figyelhető meg, mely az arcon és a törzsön finom, a talpon és a tenyéren nagy, lemezes jellegű.

A skarlátos málnanyelv
A málnanyelv régebben jellegzetes skarlátos tünet volt, ma nem feltétlenül jelentkezik. A nyelv fehér lepedékkel borított és ebből emelkednek ki a vörös papillák. A lepedék 1-2 nap alatt lekopik, akkor a nyelv duzzadt vörösnek tűnik. Minden skarlátos gyermeknek gyulladt a torka és a garatja, néha a mandulák tüszősek, nyaki nyirokcsomók is gyakran tapinthatóak.




2-A KANYARÓ-

A kanyarós kiütés




Kanyarós kiütés 3 éves gyermeknél


Klasszikus formájában a kanyaró egy 9-11 napos lappangási időszakkal kezdődik. Ennek második felében bágyadtság, levertség, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés, hurutos tünetek, hányás, hasmenés jelentkezhet.

Az ezt követő 4-5 napban a hurutos tünetek kifejezetté válnak, a torok, garat vérbő, ezért piros színű. Magas láz kíséretében köhögés, rekedtség, erős orrfolyás, kötőhártya-gyulladás jelentkezik. A beteg gyermek kerüli a fényt, közérzete igen rossz, nagy beteg benyomását kelti. Megjelennek az igen jellegzetes nyálkahártya-tünetek: a szájban és a garat egészén ún. nagyfoltú kiütés, a kisőrlő fogak magasságában pedig a szájnyálkahártyán az ún. Koplik-folt, amely egy apróbb elemekből álló, grízszerű, sárgásfehér felrakódás.

A bőrkiütés általában a 14. napon jelenik meg. A fül mögött és a halántékon kezdődik, majd rövidesen az arcon is láthatóvá válnak a lencsényi, gombostűfejnyi, vörös árnyalatú bőrjelenségek, melyek a duzzadt bőrből kissé kiemelkednek. 2-3 nap alatt lefelé terjedve ellepik az egész testet. A kiütések helyenként összefolynak, de ép bőrszigeteket is hagynak. A bőrelváltozás nem viszket, ujjnyomásra eltűnik. 4-5 napos fennállás után barnás árnyalatú lesz, majd eltűnik. Ezt követően néhány hétig barnás pigmentáció maradhat, mely korpázó hámlással szűnik meg.
A kanyaró nem okoz maradandó hegképződést.

Koplik folt

A kanyaróra jellemző és diagnosztikus értékű tünet. A hurutos panaszok után 2-3 nap múlva jelennek meg ezek a foltok a száj nyálkahártyáján. A foltok körül gyulladásos udvar van, maguk a foltok finom szemcsés szerkezetűek. Az egész szájnyálkahártyát beboríthatják.




A nyelv elváltozásai kanyaróban
Megjelennek az igen jellegzetes nyálkahártya-tünetek: a szájban a nyelven és a garat egészén ún. nagyfoltú kiütések a nyelven pedig gyulladásos tünetek.




3.-A BÁRÁNYHIMLŐ-Varicella

Az egész testet beborító, viszkető pöttyök mellett gyakori a láz (37,5-38,5 °C), a gyengeség, étvágytalanság és hasfájás. A bárányhimlős gyermekek a viszketős hólyagok miatt igen nyűgössé, nehezen kezelhetővé válnak, a szájnyálkahártyán jelentkező kiütés a folyadék és táplálék bevitelt is nehezíti. Gyakori tapasztalat az is, hogy családon belül a másodikként megbetegedő gyermeken lényegesen több hólyag jelentkezik, a harmadiknak pedig már a bőre is alig kivehető a sok hólyag miatt.

A kiütések jellegzetesek. Először színes gombostűfejnyi foltok (makulák), majd göbcsék (papulák) észlehetők, amelyeken többnyire egy napon belül megjelennek a harmatcseppre emlékeztető hólyagok (vezikulák). A hólyagok testszerte mindenütt, a hajas fejbőrön, a törzsön, a tenyéren, a talpon, sőt, még a nyálkahártyákon, például a szájban is megjelenhetnek. A szerencsések átvészelik pár tucat hólyaggal, de 4-500 bőrjelenség sem ritka. A vezikulák belsejében lévő folyadék két-három napon belül zavarossá majd , gennyessé válik (pusztula), közepe behúzódik, utána pörkké szárad. A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, de maguk a pörkök már élő kórokozót nem tartalmaznak.

A bárányhimlőben a bőr jellemző hólyagos elváltozása





A szerencsések átvészelik pár tucat hólyaggal, de 4-500 bőrjelenség sem ritka. A vezikulák belsejében lévő folyadék két-három napon belül zavarossá majd , gennyessé válik (pusztula), közepe behúzódik, utána pörkké szárad. A gyógyulást kimondani a pörkök leválása után lehet, de maguk a pörkök már élő kórokozót nem tartalmaznak.

Bárányhimlő csecsemőnél





4-RÓZSAHIMLŐ-Rubeola-

14–21 Nap inkubációs időtartam után rózsahimlő vírus fertőzés elsődleges tünete a kiütés (exanthem) megjelenését szerepel az arc, a törzs és a végtagok és a három nap után általában elhalványul. Egyéb tünetek közé tartozik, alacsony lázzal, a duzzadt mirigyek (post nyaki nyirokcsomó-duzzanat), a közös fáradozás, a fejfájás és a kötőhártya-gyulladás. A duzzadt mirigy vagy a nyirokcsomók is fennáll egy hét erejéig, és 38 oc fölé ritkán emelkedik, a sertéspestis (100.4 oF). A kiütés eltűnik után néhány nap, és a bőr peeling festés. Forchheimer a jel esetek 20 %-ában fordul elő, és a lágy szájpadlás területén kis, piros papules jellemzi.
Rózsahimlő (rubeola) hatással lehet bárki, kortól, és általában egy enyhe betegség, a csecsemők vagy a 40 év feletti az ritka. Az idősebb személy van a több súlyos tüneteket valószínűleg. Legfeljebb egyharmadát régebbi a lányok és a nők tapasztalattal ízületi fájdalom vagy arthritic típusú rózsahimlő tünetek. A vírus keresztül a légutak szerződést köt, és 2-3 héttel inkubációs időszak van. A lappangási idő alatt a fuvarozó fertőző, de is tünetmentesek.

Rózsahimlő az arcon nagyfoltu kiütésekkel




5-JÁRVÁNYOS FÜLTŐMIRIGY GYULLADÁS-

A betegség első tünetei 14-21 napos lappangási idő után hirtelen jelentkeznek: láz, borzongás, izomfájdalom, fejfájás, majd a fül előtti terület fájdalmas duzzanata formájában, csak egyik vagy mindkét oldalon. Rágás közben a fájdalom fokozódhat, a beteg szájszárazságra panaszkodik. Olykor rendre az áll alatti nyálmirigyek is megduzzadnak. A betegség 7-10 napig tart, de minden újabb nyálmirigy érintettsége lázkiugrással jár. A kórokozó megtámadhatja a hasnyálmirigyet is. Ilyenkr övszerűen kisugárzó gyomorszáj-táju fájdalmak lépnek fel, hányással, étvágytalansággal.

A fültőmirigy anatómiai elhelyzkedése


A fültőmirigy gyulladás kliniai formái-iskolás gyermeknél-




Kisdednél




6-FERTŐZŐ GYŰRŰPIR-Ötödik betegség

Az arcpír a legjellemzőbb kezdeti tünet gyermekeknél, mely néha szétterjed az orr és a száj köré is. Az arcpír mellett gyakran kialakul vörös kiütés a teljes testen, melyből a leggyakoribb a kar tetején és a lábakon. A kiütés általában 7-10 napig tart, néhány esetben 2-3 hétig is, és általában nem igényel kezelést. A páciensek általában már nem fertőznek akkor, amikor a kiütések megjelennek. [1]
A tinédzserek és felnőttek esetén ízületi fájdalmak jelentkezhetnek a csukló, térdek, bokák, ujjak és vállak környékén.[1][2]
A betegség általában enyhe lefolyású, és kezelés nélkül elmúlik. [4] Előfordulnak azonban súlyosabb tünetek a rizikócsoportok esetén




:7-SZAMÁRKÖHÖGÉS
A szamárköhögés típusos esetben jellegzetesen három szakaszban lezajló betegség. Az első szakasz 1-2 hétig tart, légúti hurutos tünetek jellemzik ("hurutos szakasz") főként éjszakai köhögéssel. Ezt követően a tünetek egyre súlyosabbá válásával alakul ki a második szakasz, az ún. "paroxizmális köhögés szakasza". Erre jellemző a 4-6 héten át fennálló, rohamokban jelentkező, kínzó köhögés, a hangos, húzó belégzés ("szamár-ordítás") és a rohamot befejező hányás. Fiatal, oltatlan vagy csak részben immunizált csecsemőkben a köhögési rohamok során légzésszünet (apnoe), ill. légzésleállás is beállhat. A tünetek enyhülésével, majd fokozatos megszűnésével következik a harmadik szakasz, a 2-3 hét alatt lezajló felépülési időszak ("rekonvaleszcens szakasz"). A légúti ingerek vagy izgalom kiváltotta köhögés azonban még hónapokig pertussisra emlékeztető lehet. A szövődmények különösen csecsemő- és fiatal kisdedkorban gyakoriak; a középfülgyulladás (otitis media) és tüdőgyulladás (pneumonia) mellett ritkábban idegrendszeri komplikációk, görcsös állapot (eclampsia) is felléphetnek. Minden nyolcadik fertőzöttnél tüdőgyulladás, minden huszadiknál agyi károsodás léphet fel. 200 beteg közül egy meghal.

Kötőhártya alatti bevérzée egy sulyos lefolyásu eset kapcsán






8-TOTOKGYIK-DIFTÉRIA
Baktérium (Corynebacterium diphtheriae) által okozott heveny fertőző betegség. A kórokozó leggyakrabban a légutakon kerül be a szervezetbe, és a torokban, garatban vagy az orr nyálkahártyáján tapad meg, szaporodik. A megtelepedés helyén fehér-szürkés lepedék képződik (az ún. álhártya vagy krup), amely alatt a nyálkahártya elhal. A betegség klinikai tünetei közül a láz, elesettség, fejfájás, nyelési nehézség és légzési nehézség dominál. A baktérium által termelt toxin a vérárammal távoli szervekhez is eljuthat, érinti a szívet, vesét stb. A diftériánál tehát a toxin helyileg (álhártya) és a véráram révén generalizáltan is kifejti a hatását.

Álhártyás.súlyos,fulladásos forma-prokonzul nyak


9-HERPES VIRUS FERTŐZÉSEK
A herpeszvírus- (HSV-1-, HSV-2-,VZV-) fertőzéseket a laikusok is jól ismerik. Szinte mindenkinek van az ismerettségi körében herpeszes beteg, ezért a herpesz felismerése általában nem szokott gondot okozni. A herpesz fertőzést a környezetből kissé előemelkedő lobos alapú, tiszta folyadékot tartalmazó apró hólyagocskák megjelenése jellemzi.
Nyirokcsomó szinten a herpesz fertőzés gyakran jelenik meg fájdalmas duzzanat képében.



Ajakherpesz





A herpesz fertőzések közül az ajkak érintető leggyakoribb formánál a nyirokcsomó érintettség a nyaki és az állkapocs alatti területen jellemző. Az immunrendszer betegségei esetén (AIDS, egyéb immunhiányos állapotok) a herpesz fertőzés az egész szájüregre kiterjedhet (gingivostomatitis herpetica), a fájdalmas hólyagok teljesen elboríthatják a nyálkahártyát. Ilyenkor jellemző a magas láz, a száj-, a garatnyálkahártya és az ajkak heves gyulladása. A klinikai tüneteket az áll alatti és a nyaki nyirokcsomók fájdalmas megnagyobbodása kíséri.

A nemi szervek herpesze







A HSV-2 fertőzés elsősorban herpes genitalis formájában zajlik. A nemi szervek (genitáliák) apró hólyagos (vesiculosus) elváltozásához az ágyéki (inguinális) nyirkcsomók duzzanata társul. A HSV-fertőzések hajlamosak a többszörös kiújulásra.
A fertőzés kezelésére és a visszatérő epizódok lerövidítésére az acyclovir alkalmas.


10-A LYME KÓR
A Lyme kór a kullancs csípése által terjesztett betegség. A csípés kapcsán a Borrelia burgdorferi nevezetű kórokozó kerül a vérbe, mely aztán megbetegíti a szervezetet és a Lyme kór elnevezésű betegséget okozza. Ennek egyik tünete az ún. erythema chronicum migrans, mely a kullancscsípés után 3-30 nappal jelentkezik. Jellemző rá, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel házi gyermekorvosunkat! Sajnos a Lyme kór ellen védőoltás nem létezik, fertőzés esetén gyermekünk antibiotikum kezelést fog kapni.
Jellegzetes bőrelváltozás az alkaron



11-ÓTVAR
Az ótvar főleg óvodás korúak között fordul elő, a betegséget baktériumfertőzés okozza. Ez általában gennyel telt hólyagos bőrelváltozás, legtöbbször az arcon, a száj környékén, mely a kicsi vakarózása által továbbterjed a vakarási nyomok mentén.
A baktériumot a gyermek a fertőzött kezével viszi tovább a játékokra, a társa testére, így nem egyszer már 5-6 gyermek elkapja, mire az első orvoshoz kerül.
Kezelése fertőtlenítő oldattal, baktérium ellenes krémmel történik a kicsi kezének, körmeinek gondos tisztítása mellett. Mivel fertőz, gyermekünk addig ne menjen közösségbe, míg meg nem gyógyult teljesen

Kiterjedt ótvar-Staphylococcus/




Streotococcus fertőzés által okozott ótvar ótvar





12-Uszodaszemölcs

Jellemző a tipikusan apró, de időnként nagyobb méretű, fénylő, tömött „hólyagcsa”, melynek a közepe behúzódott. Megnyomva kásás massza üríthető. A testen bárhol megjelenhet, de általában a csoportos, vagy a vakarásnyomot követő vonalas elrendeződés figyelhető meg. Gyakran látjuk a könyök-, térdhajlatban, nyakon. Ha a szemhéjon jelenik meg, terápiás nehézséget okoz, érdemes szemészhez fordulni vele.

Ha csak egy szemölcsöt is észreveszünk a gyermek bőrén, érdemes egyből bőrgyógyászhoz fordulni vele, hogy megelőzzük az elszaporodását. Sajnos az egyetlen célravezető gyógymód az eltávolítás. Javasolt lokális érzéstelenítő krémezést követően kis, speciális kanállal eltávolíttatni. Ezt általában többször, 3-4 alkalommal meg kell ismételni, mivel előfordulhat, hogy a már fertőzött sejtekből még nem alakult ki a látható elváltozás.
A belső szemzugban elhelyezkedő molluscum szemölcsök


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése