Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 20., hétfő

A NYELV-TOROK-SZÉJNYÁLKAHÁRTYA BETEGSÉGEI KÉPEKBEN.


A NYELV-TOROK-SZÁJNYÁLKAHÁRTYA BETEGSÉGEI KÉPEKBEN.

Pfaundlert a klasszikus német gyermekgyógyászok egyik atyját idézem –minden bevezető nélkül-a gyermek szájürege,torka olyan mint egy nyitott könyv,aki olvasni tud benne annak nagy segitségére válik az mindennapi orvosi gyakorlatban
A nyelv megtekintése mindig hasznos adatokat a betegség milyenségéről és a betegb állapotárol.

Kanyarós nyelv


A knyaró tüneteinek leirásánál keveset emlitik a nyelven történő elváltozásokat-vörös alapon az egész nyelv felületére ülepedett fehér szinü foltokat lehet észlelni váltakozó nagyságban.

Málnanyelv-Skarlatina-




AZ ÉLÉNKVÖRÖS SZINÜ-SKÁRLÁTOS MÁLNANYELV-IGEN JELLEMZŐ TÜNETE A BETEGSÉGNEK.

Nagy nyelv-Makroglosszia


SZÁMOS ÉS NAGYON SZERTEÁGAZÓ OKAI LEHETNEK.SÚLYOS ESETBEN MŰTÉTI KORREKCIÓJA SZÜKSÉGES..ENYHE FORMÁJA ISMERETLEN OKBÓL IS ELŐFORDUL,MELY RENDSZERINT KÉSŐBB SPONTÁN NORMALIZÁLÓDIK

Térképnyelv



MEGSZOKOTT JELENSÉG A GYERMEKEKNÉL-NINCS KÓROS JELENTŐSÉGE.a NYELV FELSZINÉNEK GYAKORI VÁLTOZATOS TÉRKÉPSZERÜ RAJZOLATA.LIMFATIKUS  ALKATU GYERMEKEKEN LÁTHATJUK FŐLEG.A NYELVEN OVÁLIS,KEREK VAGY SZABÁLYTALAN ALAKU VÖRÖS TERÜLETEK LÁTHATÓK.

A nyelfék letapadása



A FRENULUM LINGUAENEK A NYELVCSÚCSHOZ KÖZELI TAPADÁSA,RÖVIDSÉGE AKADÁLYOZHATJA A NYELV MOZGÁSÁT.RENDSZERINT NÉHÁNY HÓNAP ALATT MAGÁTÓL MEGHOSSZABODIK,EZÉRT,TOVÁBBÁ A VÉRZÉS ÉS FERTŐZÉSEK VESZÉLYE MIATT MŰTÉTI ÁTVÁGÁSÁT NEM HELYES 8-1O HÓNAPOS KOR ELŐTT ELVÉGEZNI

A nyelv barázdáltsága-Lingua scrotalis-



A NYELV MÉLY BARÁZDÁLTSÁGÁT A FELSZIN EGYENETLENSÉGÉT JELENTI.LEGTÖBBSZÖR A DOWN KÓR TÜNETE.

Linearisan barázdált nyel



ARTALMATLAN ANATÓMIAI ELVÁLTOZÁSA A NYELVNEK.

Lepedékes nyelv



FŐKÉNT EMÉSZTŐRENDSZERI BETEGSÉGEKNÉL ÉRTÉKELHETŐ TÜNET,DE ELÖFORDUL A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK KEZDETI SZAKASZÁBAN IS.

Aftás sztomatitisz a nyelven




A GYERMEK EGÉSZ SZÁJÜREGÉT IGEN NAGYSZÁMU,KÖLESNYI-LENCSÉNYI SÁRGÁS SZINÜ FEKÉLY TALÁLHATÓ GYULLADÁSOS UDVARRAL.

Élénkvörös málnanyelv



ÁLTALÁBAN A SKARLÁT SÚLYOSABB FORMÁINÁL FORDUL ELŐ.

Az egész szájüreg gombás/candida/fertőzése




JELLEMZŐ AZ EGÉSZ SZÁJÜREG MÉSZ FRÖCCSNÉSSZERÜ KÉPE.

Aftás fekélyek a nyelven



KEREK,OVÁLIS LENCSÉNYI IGEN FÁJDALMAS FEKÉLYEK A NYELVEN.






Skarlátos málnanyelv




JELLEMZŐ A NYELV FELTISZTULÁSA A KEZDETI LEPEDÉKTŐL




Egyszerü torokgyulladás




BIKAVADITÓAN VÖRÖS TOROK /SKARLÁTRA JELLEMZŐ/

Tüszős mandulagyulladás



A betegség általában hirtelen, magas lázzal, hányással kezdődik. A mandulák megduzzadnak, fájdalmassá válnak, gennyes felrakódások, tüszők jelennek meg rajtuk.

Gennyes lepedékes mandulagyulladás



A SÚLYOSABB GENNYES MANDULAGYULLADÁS OLYKOR A DIFTÉRIÁHOZ HASONLÓ KÉPET MUTATHAT.iLYEN ESTEKBEN A SZAKEMBERHEZ KELL FORDULNI.

Baloldali mandulatályog



A MANDULAGYULLADÁS EGYIK SZÖVŐDMÉNYE A MANDULATÁLYOG.A BEMUTATOTT KÉPEN JÓL ÉSZLELHETŐ A BAL OLDALI MANDULA ERŐS BEDOMBORODÁSA A GARATÜREGBE.

Herpangina



R endszerint a Coxackie virus okozta betegség tünete.Jellegzetesek a lágyszájpadon az uvulán és ritkán a mandulán látható különböző méretü hólyagocskák gyulladásos környezetben.





A skorbut betegség



A skorbutot régen a tengerészek betegségének nevezték.Ők a hosszú tengeri utakon csak száraz ételt fogyasztottak és semmi zöldfélét ami C vitamint tartalmazott volna.Gyermekeknél a hosszantartó háboruk,inséges idők voltak ennek a betegségnek az okai.Jómagam még megértem a skorbut jelenlétét a mindennapi pathológiában.Ma már rendkivül ritkán észleljük a betegséget de megjegyzem bizonyos körülmények között előfordul.
A C vitamin hiány olyan gyermekeknél következhet be,akiket forralt tejkésziményekkel,tejkonzervel táplálnak,gyümölcslé,főzelék,C vitamin kiegészités nélkül. A vitaminhiány kifejlődését a lázas betegségek gyorsitják.
A scorbut a jólismert tünetek mellet/végtagfájdalmak,csontosodási zavarok,csonthártya bevérzések/gyakori a foginy megbetegedése.Ilyen esetekben a foginy leválik a fogról,gyulladt,és vézékeny a foghus.Egyes esetekben a fogak is meglazulnak

A veleszületett szifilisz maradandó fogelváltozásai



A BETEGSÉGRE JELLEMZŐ A FOGAK ALAKTANA-FÉLHOLD ALAKUAK,VÁJULATOKAT MUTATÓ,MARADANDÓ METSZŐFOGAK.


Zabola-angulus infectiosus oris




A -ZABOLA/ANGULUS INFECTIOSUS ORIS/MÁR GYERMEKKOROMBAN JÓL ISMERT FOGALOM VOLT A-TE ZABOLÁS KÖLYÖK-CIMZETÜ MEGSZÓLITÁSTÓL.EGY HÁMHIÁNYOS ELVÁLTOZÁSA MINDKÉT SZÁJZUGNAK,AMIT EGY STREPTOCOCCUS NEVÜ BAKTÉRIUM OKOZHAT/ILYENKOR EGY SÁRGÁS PÖRKÖS FELRAKÓDÁS IS JELEN VAN.HA AZ ELVÁLTOZÁS GOMBÁS EREDETÜ EREDETÜ A FELRAKÓDÁS HIÁNYZIK







Paradontózis




A FOGINY MEGBETEGEDÉSE AMI A FOGAK ELVESZTÉSÉHEZ VEZETHET.GYERMEKKORTÓL  MEGFELELŐ GONDOZÁSSAL MEGELŐZHETŐ-SZAKORVOSI ELLÁTÁST IGÉNYEL

Súlyos gombás szájfertőzés/moniliasis/



AZ EGÉSZ SZÁJÜREG MINTHA FEHÉR HÓBORITOTT LENNE.


Koplik folt



A kanyaróban igen jellegzetesek a nyálkahártya-tünetek: a szájban és a garat egészén ún. nagyfoltú kiütés, a kisőrlő fogak magasságában pedig a szájnyálkahártyán az ún. Koplik-folt, amely egy apróbb elemekből álló, grízszerű, sárgásfehér felrakódás.

Ajak herpesz



A száj herpesz virus-fertőzésének fellángolása az ajakherpesz. Jellemzően az ajkak sebesednek ki. Az ajakherpeszes epizód kezdetekor bizsergés érezhető az érintett helyen, mely néhány perctől pár óráig tarthat, majd ezt vörösség és duzzanat követi. Többnyire folyadékkal telt hólyagok képződnek, és felszakadva kifekélyesednek. A fekélyeken hamar var keletkezik. Egy hét múlva a var leesik, és a fellángolásnak vége. Kevésbé gyakori, hogy a bizsergés és a vörösség nyomán nem alakulnak ki hólyagok. Olykor herpeszes sebekből álló kis csomók képződnek az ínyen vagy a szájpadláson; ezek is körülbelül egy hétig tartanak, majd elmúlnak.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése