Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2022. február 26., szombat

3 éves gyermek székrekedésének okai. Enyhe hashajtó 3 éves gyermekek számára ek b

 Legfontosabb betegségek és állapotok

3 éves gyermek székrekedésének okai. Enyhe hashajtó 3 éves gyermekek számára

  • ek bélmozgásának problémái eléggé gyakoriak, és különféle okokból származnak. Ennek oka a csecsemő életében bekövetkező élettani vagy pszichológiai pillanatok lehet. 3 éves korában megfigyelhető a gyermek testének aktív növekedése, ezért ebben az időszakban a gyermekek munkájának megsértése előfordulhat.

Feltétlenül kezelje a gyermek székrekedésének első jeleit követően. Vannak speciális hashajtók, amelyek elősegítik a bélmozgást.

Szerves okok

A szerves székrekedést az jellemzi, hogy a székletürítés kudarcának fő bűnösje a bél rendellenes szerkezete. A jogsértések veleszületett vagy szerzett lehet az egész élet során. A veleszületett patológiák, beleértve a vastagbél beidegződését vagy a szigmoid vastagbél meghosszabbítását, a csecsemő életének első évében kimutathatók.


Ha egy 3 éves gyermek a szokásos élet ritmusának fényében megsérti a székletürítést, az orvos gyaníthatja, hogy bizonyos akadályok vannak a belekben. Ez duzzanat vagy tapadás lehet. Ebben az esetben a gyermeknek fájdalma van és puffadása van a hasban. Egy ilyen állapot bél obstrukciót válthat ki, ezért sürgős műtéti beavatkozásra van szükség.

Élettani okok

A funkcionális székrekedés egy 3 éves gyermeknél több okból, elsősorban például:

  • elhúzódó táplálkozás;
  • helminták jelenléte;
  • élelmiszer-allergia;
  • pajzsmirigy problémák.

Az ivási rend megsértésével a testben folyadékhiány fordul elő. 3 éves gyermekek székrekedésének okai között az enzimek hiányát kell kiemelni. Hasonló probléma lehet veleszületett vagy szerzett. Ebben az esetben az étel nagyon rosszul emészthető. Gyerekek székrekedése antibiotikumok után a mikroflóra egyensúlyhiánya miatt fordul elő. Ugyanakkor fermentációs folyamatok kezdődnek meg a bélben.

Ezenkívül egyéb okok is kiválthatják a jogsértéseket, különösen:

  • angolkór;
  • az idegrendszer zavara;
  • a gyógyszerek túlzott használata;
  • gyakori az ellenség használata.

Mindezeknek a tényezőknek köszönhetően a bél és a perisztaltika működése megszakad. Ennek a szervnek a nyálkahártyája szintén sérült, ezért az élelmiszer mozgása némileg megnehezedik.

Pszichológiai okok

Bizonyos esetekben pszichés székrekedés jelentkezhet 3 éves gyermeknél. Komarovsky szerint a pszichológiai jellegű különféle okok befolyásolhatják a bélmozgást. A bélmozgás szükségessége akkor következik be, amikor a széklet befolyásolja a falán lévő idegreceptorokat. Az ilyen jelek belépnek az agyba, amely parancsot ad a székletürítési folyamatnak.


Ha a gyermek természetellenes körülmények között van, például óvodában vagy partin, akkor önmagában korlátozhatja ezeket a sürgetéseket. Ennek eredményeként a széklet felhalmozódik és kondenzálódni kezd. A bélmozgás során megsérülnek a végbél, fájdalmat okozva. Ennek eredményeként a gyermek attól tart, hogy még otthon is WC-be menni, mivel arra számít, hogy kellemetlen érzés lép fel.

Az orvosok külön különböztetik meg a gyermekek bélmozgásának egyszeri megsértését, amely összekapcsolódhat rögzítő tulajdonságokkal rendelkező termékek fogyasztásával, hosszabb ideig tartó melegben tartózkodással és lázval. Ebben az esetben nincs szükség speciális kezelésre, elegendő az ivási rend normalizálása.

Fő tünetek

Függetlenül attól, hogy 3 éves gyermekeknél milyen székrekedés lép fel, vannak bizonyos jelei ennek a jogsértésnek. Érdemes megjegyezni, hogy ebben a korban a csecsemő már jelezheti a probléma jelenlétét, és felhívhatja a szülők figyelmét. A székletürítési rendellenesség fő jelei a kellemetlenség vagy a fájdalom. Még akkor is, ha a gyermek nem panaszkodik a kellemetlen érzések jelenlétéről, meg kell figyelnie, hogyan viselkedik a bilión. A főbb jellemzők között meg lehet határozni a következőket:

  • feszült testtartás;
  • keverési térd;
  • hangsúlyos sarok a padlón;
  • félelem a WC-be menni.

Fontos figyelni a széklet állandóságára. Általában nem lehetnek alvadások, száraz darabok és véres csíkok. Ha egy gyerek vonakodva ül a poton, sír, hanyag és hosszú ideig nem üríthető, akkor ez nagyon rossz jel. Székrekedés, émelygés és súlyos hasi fájdalom esetén feltétlenül hívjon mentőt, mivel ez nagyon aggasztó jel lehet.

szervizeltetni

3 éves gyermekek székrekedésének okainak meghatározásához és a kezelés felírásához átfogó diagnózist kell végezni. Ez magában foglalja:

  • történelem átvétele;
  • szemrevételezés;
  • laboratóriumi technikák;
  • ergography;
  • ultrahang diagnosztika.


A legfontosabb és leginformatívabb módszer az irrigográfia. Kontrasztanyaggal kitöltött distalis bél röntgenvizsgálata. Hasonló technikával meghatározhatja:

  • a végbél hiányos ürítése;
  • megnövekedett tónus vagy meghosszabbodik a szigmoid vastagbél;
  • reflux.

Ezen felül szükség lehet a székrekedés differenciáldiagnosztikájára, hogy meghatározzák más hasonló tünetekkel járó betegségek jelenlétét.

Elsősegély

A székrekedés okától függetlenül a 3 éves gyermek néha nagyon gyors javítást igényelhet, mivel különféle szövődményeket válthat ki. Ha a baba súlyos fájdalomtól szenved, vagy az orvos javasolta a bél obstrukciójának sürgős kiküszöbölését, akkor használjon hashajtót, kúpot vagy beöntést.

Nagyon jó gyógyszernek számít a tisztító „Microlax” mikroclicter, valamint a glicerin-kúpok. Meglehetősen hatékonyan hatnak a glicerin tartalma miatt, amely gyengéden kenődik a bélfalakon, és hozzájárul a széklet nagyon könnyű és gyors eltávolításához a testből.

3 év elteltével a székrekedést orális módszerrel lehet kiküszöbölni. A laktulózt és folyékony paraffint tartalmazó gyógyszereket a legkisebb gyermekek is vehetik. Ez utóbbi szinte ugyanaz, mint a kúpok glicerinnel, és a laktulóz növeli a széklet mennyiségét. Mindkét gyógyszer alkalmazásának hatása néhány órán belül várható.

Kezelési funkció

A gyermekek időszakos és krónikus székrekedését szigorúan tilos figyelmen kívül hagyni, mivel ez különféle szövődményekhez és rendellenességekhez vezethet a testben. Bármilyen terápiát szigorúan orvos felügyelete alatt kell végezni. A kezelést csak 3 éves gyermekek székrekedésének okának meghatározása után írják elő. Tilos felnőtteknek szánt hashajtók használata. A terápia többféle lehet, nevezetesen:

  • tüneti;
  • kóroki;
  • okozati.

A tüneti kezelés célja a patológia legfontosabb jeleinek kiküszöbölése hashajtók, mellékhatások és fizioterápiás manipulációk alkalmazásával, amelyek célja a belek ürítése.


Az etiotropikus kezelés a székrekedés alapvető okát befolyásolja. Ez a terápia legnehezebb területe, amely számos különféle tényezőtől függ, például:

  • a gyermek testének állapota;
  • diagnosztikai eredmények;
  • a jogsértés jellemzői.

A kapott adatok alapján az orvos kiválasztja a terápia taktikáját, amely lehet gyógyszeres vagy sebészeti. A patogenezikus kezelés célja a betegség lefolyásának és terjedésének megállítása.

Hashajtó javallatok

A hashajtó beadása alkalmankénti székrekedés esetén javallt a székletkötő étel fogyasztása után. Ezenkívül fontos egy speciális diéta betartása, kizárva a hasonló termékeket az étrendből. Ha a csecsemőt székrekedés és a hasfájás kínálja, akkor olyan gyógyszereket kell szednie, amelyek normalizálják a bél motilitását, lágyítják a székletét és megkönnyítik azok eltávolítását.

Mivel a bélmozgások száma minden egyes személynél eltérő, a legtöbb szülő nem tudja meghatározni, hogy van-e székrekedés a gyermekben. Meg kell jegyezni, hogy a bélmozgásnak legalább kétévente egyszer meg kell történnie.

Termék kiadási forma

A székrekedéshez használt gyógyszerek adagolási formáját szigorúan egyénileg választják meg minden gyermek számára, a probléma összetettségétől függően. Az orvos különösen a következőket írhatja elő:

  • rektális kúpok;
  • microclysters;
  • oldatok és szirupok orális beadásra.

A rektális kúpok fő alkotóeleme a glicerin, amelynek használata az élet első napjaitól megengedett. A szirupok összetétele laktulózt tartalmaz, amelynek nagyon enyhe hashajtó hatása van. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ilyen gyógyszerek szedésének hátterében mellékhatás jelentkezhet, amely puffadás formájában nyilvánul meg. A microclysters nagyon biztonságos és gyorsan ható gyógyszerek, amelyek gyermekek számára az élet első napjaitól kezdve alkalmazhatók.

Egy enyhe hashajtó 3 éves gyermekek számára cseppek, gyertyák és szirupok formájában alkalmazható. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ételekhez hozzáadott gyógyszereknek nem szabad kellemetlen utóízzel rendelkezniük.

Irritáló gyógyszerek

Ide tartozik a legtöbb hashajtó. Összetételük növényi összetevőket tartalmaz. Meglehetősen hatékonyak, azonban vannak ellenjavallataik és mellékhatásaik. Az ilyen eszközök többféle formában elérhetők.

Egy ilyen gyógyszer hatásmechanizmusa a bélfal idegrostainak irritálása. Ennek eredményeként fokozódik a mirigyek szekréciója, valamint a simaizom összehúzódása. Ez a széklet gyorsabb promóciójához vezet. Szó szerint 6-10 óra elteltével észleljük a bélmozgást.


Ezen gyógyszerek alkalmazásának időszaka alatt bizonyos mellékhatások jelentkezhetnek. A hashajtók gyakori és tartós használata az idegvégződések érzékenységének elvesztéséhez vezet, ami csökkenti a bélhangot. A gyermek fájdalmat és kellemetlenséget tapasztalhat a hasban, mivel a széklet elősegítése befolyásolja a fájdalom receptorait.

Ha folyamatosan adsz ennek a csoportnak a készítményeit, akkor hashajtó betegség fordulhat elő, amelynek fő jelei a víz-só egyensúly megsértése és a bél idegszövetének megváltozása.

Ozmotikus gyógyszerek

Az ozmotikus gyógyszereket gyermekek és felnőttek székrekedésének tüneti kezelésére alkalmazzák. Nagyon lágy és szelíd hatásuk van. Ennek a gyógyszernek az a hatása, hogy miután bekerült a bélbe, növeli a nyomást ebben a szervben. Ennek oka annak képessége, hogy vizet vegyen a környező szövetekből.

A folyadék koncentrációja folyamatosan növekszik a bélben, ami elősegíti a széklet lágyulását. Lágyabbak és terjedelmesebbek, a bélmozgás sokkal könnyebb és gyorsabb. Alapvetően az ebbe a kategóriába tartozó hashajtók por formájában kerülnek forgalomba.

Érdemes megjegyezni, hogy egy ilyen gyógyszer állandó használata a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatok és a vérképzés működésének megsértéséhez vezethet. A túladagolásos gyógyszerek hasi fájdalmat okozhatnak. Annak ellenére, hogy az ozmotikus hashajtó hosszan tartó használata lehetséges, nem ajánlott ilyen gyógyszerekkel való visszaélés. Az orvosok nem javasolják ilyen gyógyszerek alkalmazását, ha a székrekedést az emésztőrendszer kóros eseményei provokálták.

Probiotikumokon alapuló gyógyszerek

A probiotikumokon alapuló hashajtók a legbiztonságosabb gyógyszerek közé tartoznak. Olyan élelmiszer-összetevőket tartalmaznak, amelyek étkezés után behatolnak az emésztőrendszer alsó részébe anélkül, hogy szerkezetüket megváltoztatnák. Segítenek a test bakteriális egyensúlyának normalizálásában, és nagyon jó hatással vannak a testre.


Ilyen gyógyszereket lehet alkalmazni az egyszeri és krónikus székrekedés esetén. Ezek nem okoznak addiktív hatást, ezért hosszú ideig vehetők be. A korai napokban a gyermeknek mellékhatások jelentkezhetnek puffadás formájában, ám ezek nagyon gyorsan elmúlnak. A bélmozgás 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése