Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. június 5., csütörtök

VEREJTÉKMIRIGY GYULLADÁS-/HIDRADENITIS SZUPPURATA/

Verejtékmirigy gyulladás

Hónalyban elhelyezkedő verejték mirigygyulladás

Elgennyesedett és sebészileg megnyitott eset

A hidradenitisz szuppurativa az apokrin verejtékmirigyek gyulladása, mely fájdalmas, bőr alatti gennygyülemet eredményez.
A verejtékmirigyek gyulladása néhány embernél a serdülőkor után jelentkezik, az apokrin mirigyek krónikus elzáródása miatt (ezek a különleges verejtékmirigyek a hónaljban, a nemi szervek területén, a végbélnyílás körül és az emlők alatt találhatók). Az elzáródás oka nem ismert, de nincs összefüggésben dezodorok, púderek használatával vagy a hónalj borotválásával. Az elzárodás a mirigy duzzanatához és felszakadáshozt vezet, mely gyakran különböző, baktériumok okozta fertőzésekhez vezet. A létrejött tályog (gennyel teli tasak) fájdalmas, kellemetlen szagú, valamint kiújulásra hajlamos. Többszöri kiújulás után a bőr azon a területen vastaggá és hegessé válik.
A verejtékmirigy gyulladás összetéveszthető a közönséges keléssel. Az orvos a diagnózist az elhelyezkedés és a gyakori kiújulás ismeretében állítja fel.
Enyhe esetekben az orvos kortikoszteroid injekciót ad az érintett területbe, és tetraciklin vagy eritromicin antibiotikum szedését írja elő. A külsőleg alkalmazott klindamicin is hatásos lehet. Néhány esetben az orvos megnyitja a tályogot, hogy a genny kiürülhessen. Súlyos esetekben a gyulladáscsökkentő izotretinoin is szedhető. Lézeres terápia is alkalmazható. Bizonyos esetekben a beteg terület kimetszése és ép bőr átültetése is szükségessé válhat.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése