Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2022. február 20., vasárnap

 

Nevelés: A túlzott szigor következményei

Szerző: Szülőklapja.hu - Polgár-Nagy Ágnes pedagógiai-szakpszichológus individuálpszichológiai tanácsadó

A nevelés másik oldala, amikor a szülő–gyerek kapcsolatban mi felnőttek átvesszük az teljes irányítást. Kényeztetéssel ellentétben, mindig mi szabjuk a gyereknek a kereteket, amik elég szűk mozgásteret biztosítanak.

A kényeztetéshez hasonlóan azt gondoljuk, hogy csak így tudunk tökéletes szülők maradni, csak épp nem „nemet” nem tudunk mondani, hanem „igent” nem tudunk a gyerek szükségleteire adni. Így lehet, hogy gyerekeink engedelmesek lesznek otthon, de önállótlanok, passzívak, akik csak akkor aktivizálják magukat, ha erre utasítást kapnak tőlünk.

A túlzott szigor következményei

Miért probléma, ha a gyerek ezt hallja, érzi sorozatosan a szüleitől, hogy „azt csinálod amit én mondok”? Sokan mondhatják, hogy én vagyok a felnőtt, ennek így kell működnie. De mindig minden körülmények között? A kényeztető neveléshez hasonlóan a szigorú (ellentmondást nem tűrő) nevelés is vét a szülő-gyerek közötti egyenértékűség ellen.

Szigorú kismamák…

Sokszor úgy gondoljuk, hogy a szigortól a csecsemőkor és a kisgyerekkor mentesül, de sajnos a szigorú nevelés szabályai érvényesülnek, amikor hiába éhes az újszülött, ha még nem telt le a 3 óra, nem kap enni. Vagy addig kell ennie, míg a cumisüvegből el nem fogy a tápszer, vagy nem nyúlhat a vázához, virághoz, könyvhöz, pedig a mászás közben ezek jó elérhető célpontok. Vagy már 1 éves kora előtt bilibe kell ürítenie… és még említhetnék számos példát, amelyben a gyerek azt érezheti, hogy rosszkor, rossz helyen, rosszat csinál.

A teljes cikket partnerünk, a szuloklapja.hu weboldalán tudja elolvasni:


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése