Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. október 4., vasárnap

 

Gyomor- és bélhurut gyermekkorban


A gyomor- és bélhurut a belek fertőzéses eredetű betegsége, ami hasmenést, ritkábban hányást okoz.

Mindenki ezt nézi most!


A fertőzést többnyire vírusok, de baktériumok vagy paraziták is okozhatják. Gyermekeknél a leggyakoribb kórokozó a rotavírus.


Melyek a gyomor- és bélhurut tünetei?

Hasmenés, hányás valamint többnyire láz és hasi fájdalom kíséri. A székletben nyákot és vért is láthatunk.

A legfőbb probléma a gyomor- bélhurutos gyermekeknél, hogy a hányás és a hasmenés következtében folyadékot veszíthetnek és kiszáradhatnak. Csecsemők és kisdedek hajlamosabbak kiszáradásra.

A kiszáradás fő tünetei a következők: szomjazás, kis mennyiségű vizelet ürítése. Jelek lehetnek még a kiszáradt száj, lepedékes nyelv, beesett szemek, letargia, aluszékonyság, gyors levegővétel és hideg végtagok.

Diagnózis

Mivel más betegségek is járhatnak hányással és hasmenéssel, fontos, hogy gyermekünket orvosa is lássa, hogy megállapíthassa a helyes diagnózist. Az orvos először felveszi a kórtörténetet és megvizsgálja a gyermeket. Székletminta levételére is sor kerülhet, mely a laboratóriumba kerül további vizsgálatokra.


A gyomor- bélhurut kezelése

Enyhe lefolyás esetén otthoni ápolás is szóba jöhet. Ilyenkor a kezelés a gyermek folyamatos itatását jelenti, amivel pótolható a hányással és hasmenéssel elvesztett folyadék.

A szóba jövő folyadékok az anyatej, a gyógyszertárakban kapható szájon keresztüli folyadékpótló készítmények, valamint a higított gyümölcsitalok.

Azok a gyermekek, akiknél súlyosabb fertőzés alakul ki, kórházi felvételre szorulnak, ahol intravénás infúziót kapnak majd.

Régebben a betegséget ételmegvonásos diétával kezelték. Manapság már inkább könnyen emészthető ételeket javasolnak, amint a hányások elmúlnak.

Hányás és hasmenés csillapító gyógyszerek nem javalltak gyermekkorban, mivel nem sokat segítenek és károsak is lehetnek.

Megelőzés

A betegség könnyen átadható, ezért a beteg gyermek ne menjen iskolába, óvodába vagy más gyermekközösségbe.

Fontos, hogy mind pelenkacsere után, mind az ételek elkészítése előtt alaposan mossunk kezet vízzel és szappannal, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését.

Magyarországon forgalomban van szájon keresztüli rotavírus elleni, vény- és térítésköteles védőoltás. A hivatalos ajánlás szerint az oltási sorozat 2 oltásból áll. Az első adag 6 hetes kortól adható. Az adagok között legalább 4 hetes időszaknak kell eltelnie. A vakcinációt lehetőleg 16 hetes kor előtt kell elvégezni, de 24 hetes korig mindenképp be kell fejezni.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése