Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. október 15., csütörtök

6 lelki ok, amiért egy férfi fél gyereket vállalni

6 lelki ok, amiért egy férfi fél gyereket vállalni

Szerző: Sághy Zsuzsanna

A gyerekvállalás egyenrangú szerep. Kell hozzá egy társ, akivel bátran megbirkózol az összes jövőbeli, most még ismeretlen kihívással. De miért van az, hogy egy férfi fél gyereket vállalni?


 

A férfiak gyerekvállalási kedve több okra vezethető vissza. Olvashatunk egzisztenciális, meddőségi, párkapcsolati félelmekről.

Itt azt fogod megérteni, hogy mi a lelki oka annak, hogy a párod nem akar gyereket. Kapsz egy “minimum” listát, amit jogosan várhatsz el a párodtól, ha együtt tervezitek a jövőt. Választ kapsz arra is, mit tegyél, ha a párod fél gyereket vállalni.

A férfiak gyerekvállalási félelme komoly probléma, ezt igazolja, hogy Magyarországon a 30-45 éves korosztályban a gyermektelen férfiak aránya 25%.

Létezik ideális férfi, akivel családot lehet alapítani?

Az, hogy egy férfi fél gyereket vállalni, sokkal több rétegű probléma, mint hogy “csak az ideális férfit” kell megtalálni a családalapításhoz, és akkor minden rendben lesz.

Egyébként meg nem is létezik ideális férfi, aki egyszerre tökéletes családapa, szerető, és férj is egyben. Sajnálom, tudom, hogy ez sokaknak rossz hír.

De miért nem léteznek a tökéletes férfiak?

Mert ahhoz, hogy ideális férjed / párod legyen, neked is ideálisnak kellene lenned… És mindannyiunknak vannak hibáink nőkét és férfiként is.

Itt azért van egy kis fogalmi zavar az ideális, és a tökéletes között.

Amikor arról beszélünk, hogy „az ideális társat” keressük, valójában a legtöbben „a minden szempontból megfelelő”-re, azaz (majdnem) tökéletesre gondolunk.

Azért sem létezik ideális férfi, mert a párkapcsolat mindig két emberről szól, és a köztük kialakuló kémiáról. A párkapcsolat alatt folyamatosan tanultok egymástól, és tanítjátok egymást.

Így minden mozgásban van, folyamatosan változik is.

De leginkább a másik fél viselkedéséből tanulhatunk róla és magunkról a legtöbbet.

 


Mi az a „minimum” egy férfinél, amire alapozz, ha közösen szeretnétek gyereket?

Minden emberben van egy alap aggodalom, kétely, amikor új, számára ismeretlen helyzetbe kerül. A gyerekvállalás nagyon is ilyen.

Igazából nem az a fontos, hogy a párod férfiként fél gyereket vállalni, vagy sem.

Sokkal inkább az, hogyan oldja meg az ismeretlen helyzeteket, és hogyan kezeli a félelmeit (és a tieid!).

Íme egy „minimum checklist”, amire biztosan alapozhatsz, ha közösen szeretnétek gyereket vállalni.

Mivel a párod lesz a hozzád legközelebb álló, akire számítanod kell, amikor neked a gyerekre, a gyerekvárásra, szülésre, táplálására, egy másik élet kezdődésére kell koncentrálnod,

  • fontos, hogy kölcsönösen nagyon szeressétek és tiszteljétek egymást,
  • fontos, hogy tudj benne bízni, kételkedés nélkül,
  • tudd, hogy segíteni, támogatni fog, ha lelkileg, és / vagy fizikailag padlón vagy,
  • benned is meglegyen a hajlandóság, hogy ugyanezt megtedd érte,
  • képes legyen felelősséget vállalni a tetteiért, érted, és a gyerekéért is,
  • és legyen elég rátermett, hogy a szembejövő problémákat meg tudja, vagy meg akarja oldani. Mert azt nem fogjátok megúszni.

Minden nő ösztönösen érzi, hogy elengedheti-e magát a párja mellett, és figyelhet-e szabadon befelé (mert a terhesség időszakában erre lesz szükséged), vagy figyelhet-e szabadon kifelé, másra is (mert a gyereknevelés időszakában pedig erre lesz majd szükséged).

Ha kételyed van, akkor azt is el kell döntened, hogy az a párod miatt van, vagy a saját félelmeiddel küzdesz.

 


Mi a lelki oka, ha egy férfi fél gyereket vállalni?

Nézzük, mi minden lehet a lelki oka annak, ha egy férfi fél gyereket vállalni.

1. Félhet a szabadság elvesztésétől

Vannak, akik még bulizni akarnak, karriert építeni, vagy a hobbijainak élni. Ők még nem akarnak elköteleződni.

Lehet, hogy csak kamu a szabadság elvesztése miatti nyavalygás, de nem ez a lényeg. Ilyenkor jó, ha a párod szabadságigényét mélyebb szinten is megérted.

Vajon a szabadságigénye csak félelem az ismeretlentől, vagy nem akar megállapodni, és csak jól akarja érezni magát?

Ha az utóbbiról van szó, akkor nem lesz könnyű őt megtartanod. Sőt minél inkább erre törekszel, annál inkább menni fog.

2. Félhet a túl nagy felelősségtől

Annak is oka van, ha egy férfi fél a gyerekvállalás felelősségétől.

Lehet, hogy egy traumatikus gyerekkor megalapozhatta a félelmeit. Ilyen esetben a gyerekvállalás még terheltebbé, traumatikusabbá válhat.

Bár a gyereknevelés soha nem volt egyszerű dolog, de tipikusan az a terület, ahol senki nem tudja előre, mit hoz a jövő, és mennyire lesz „jó” benne.

Menet közben tanuljuk. És igen, szabad hibázni, de a szeretetünkkel mindent meg lehet oldani.

Vannak azonban (nemcsak férfiak), akik menekülnek a felelősség elől, vagy kiadják a kezükből az irányítást.

„Te úgyis jobban tudod, drágám!”

Ekkor a nőnek kell magához ragadni az irányítás. De a felelősség nem vállalása végül mindkét fél számára terhessé válik.


3. Félhet attól, hogy döntenie kell(ene)

Az előző esethez hasonlít. A férfi nem biztos magában, nem biztos benned, vagy a kapcsolatotokban.

Természetesen nem kell minden családba gyerek. Ha a gyerekvállalás kérdésében egyöntetű az álláspontotok, akkor minden rendben.

Azzal viszont baj van, ha az egyikőtök szeretne, a másik meg nem.

Ennek a problémának a feloldásához mindenképp fontos megtalálni, hogy valójában mivel van baja:

1. Ha magában nem biztos, akkor támogathatod, és segíthetsz neki, hogy az önbizalma erősödjön jövőbeli családfenntartóként és apaként.

2. Ha benned nem biztos, azt talán nem fogja bevallani, akkor sem, ha szembesíted vele. De apró, közvetett reakciókból következtethetsz rá. Ilyenkor, bármenyire is fájdalmas, de jobb, ha tovább lépsz, és olyan partnert keresel, aki Téged választana leendő gyermekei anyjának, és Veled képzeli el az életét.

3. Ha abban nem biztos, hogy a kapcsolatotok kibírná-e a gyerekvállalást, az vagy azt jelenti, hogy magában nem bízik, és támogathatod az önbizalmát. Vagy azt jelenti, hogy benned nem biztos, és akkor jobb, ha búcsút intetek egymásnak.

De azt is jelentheti, hogy a kapcsolatotok rendezésével, beszélgetésekkel, párterápiával is közös nevezőre kerülhettek, és megtalálhatjátok, mi a közös döntésetek a gyerekvállalással (és a többi nézeteltéréssel) kapcsolatban.

4. Soha nem akart gyereket

Ez rendben van. Csak akkor ezt a kapcsolat elején jó, ha tisztázzátok. Az nem fair, hogy évek után bukkanjon fel ez a válasz / kifogás.

Erre jó, ha Te is odafigyelsz, hogy már egy komolynak induló párkapcsolat elején tisztázódjon. (Nem kell hozzá direkt kérdés sem, hogy kipuhatold a hozzáállását.)

 


5. Soha nem jött ki jól más gyerekével

Ez inkább a férfi saját félelmeiről szól. Lehet, hogy az édesapja nem volt például hozzá közel engedve. Vagy nem is akart hozzá közel kerülni. Lehet, hogy gyerekként sokszor megszidták, hogy milyen ügyetlen a tesójával.

Ez a félelem közösen is feloldható, ha egy kicsit több tapasztalatot szerez más gyerekekkel.

Vagy elhiszi magáról, hogy a sajátjaival másképp fog bánni, mint az idegen gyerekekkel.

6. Félhet a gyerekkori traumái miatt is

Lehet, hogy olyan gyerekkori traumák vannak a hátérben, amik miatt soha nem akar családot. Ha nem is tudatosan, de lehet, hogy a traumákat a családdal azonosította.

A legjobb, amit tehetsz ilyenkor, hogy rábeszéled egy terápiára, ahol megszabadulhat a gyerekkori traumáitól.

 


Hogyan kezeld nőként, ha a férfi fél gyereket vállalni?

Mi az, amit NE tegyél ilyenkor?

Semmiképp nem éri meg veszekedni emiatt, mert ez csak még jobban eltávolít egymástól. Az érthető, hogy ez fáj neked, de a fájdalom sokszor nem engedi, hogy józanul gondolkodj.

Ehelyett inkább derítsd fel a terepet!

Magyarul, ismerd meg, miért gondolkodik így. Persze ehhez először teremts olyan elfogadó légkört, amiben lesz elég bátorsága megnyílni, és a valós indokokról, félelmekről, és korábbi traumákról mesélni neked. Amiket aztán elkezdhettek közösen feloldani, ha ő is ezt szeretné.

Semmiképpen ne erőszakold ki a gyerekkérdést, mert lehet, hogy lesz egy babád, de nem lesz hozzá társad!

Meddig várj a döntésére?

A kapcsolat elején (0-6 hónap) még nem szükséges a gyerekvállalásról hosszasan beszélgetni.

Ilyenkor még egymás megismerése van fókuszban. Érdemes ugyan figyelmeztető jelnek tekinteni, ha a másik kategorikusan nem-et mond a gyerekkérdésre, de ez nem jelenti azért azt, hogy idővel nem változhat a véleménye.

Ha régebb óta vagytok együtt, vagy már házasok vagytok, jó ha minél hamarabb tisztázzátok ezt a kérdést.

Ha úgy látod, hogy nem mer felelősséget vállalni, húzza az időt, nem tesz semmit, hogy feloldja a régi traumáit, csak vegetál melletted, akkor érdemes elgondolkodnod a folytatáson.

Ha két ember kellően figyel egymásra, szeretik egymást, akkor 1-1,5-2 év után biztosan lehet tudni, érezni, hogy ő az az ember, akitől gyereket szeretnénk, vagy sem.


Az a bizonyos biológiai óra

Bár a nők gyerekvállalási ideje a 20-as évekről eltolódott a 30-as évek végére, és gyakran belecsúszik a 40 éves korba is, ha te gyereket szeretnél, és a férfi fél gyereket vállalni, akkor nincs joga az „idődet húzni”.

Lehet, hogy te magad is csak a harmincas éveid vége felé döntöttél úgy, hogy gyereket szeretnél, és a partnered még hezitál, kifogásokkal jön. Nem kell megijedni!

Ha kellően letisztultak a szándékaid, nem félelemből cselekszel, van önbizalmad, életerőd, akkor meg fogod találni azt a férfit, aki nem fél veled családot alapítani.

Félek, hogy ő az igazi, és ha szakítok, soha nem lesz gyerekem!

Ez félrevezető gondolatmenet.

Ha tényleg ő lenne az igazi, egy percig nem gondolkodna, hogy szeretne-e tőled gyereket, és veled akarja-e leélni az életét.

Dolgozz az önbizalmadon, a kisugárzásodon, és merj lépni, ha úgy érzed, nem becsülnek eléggé.

Mi történik, ha mégis kivárom, hátha meggondolja magát?

Ilyen ritkán van.

Legfeljebb telnek-múlnak az évek. A feszültség egyre növekszik köztetek, és végül mégis szakítás lesz a vége.

Inkább azt mérlegeld, ha ő lenne a gyereked apja (most), milyen apa lenne? Melletted lenne, ha baj van? Támogatna akkor is, ha épp rossz napod van, vagy hisztis vagy? Vagy másoknak panaszkodna rád?

Mélyen belül (nőként és férfiként is) érezni lehet, hogy minden hibájával együtt ő-e „az Igazi”, vagy sem!

Ne hagyd, hogy az egyedülléttől, a bizonytalanságtól való félelemből rossz döntéseket hozz!

Dolgozz magadon, hogy megtaláld azt a férfit, aki mer, és veled szeretne családot alapítani. 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése