Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. október 29., csütörtök

 

Csalánkiütés gyerekeknél – ezekre figyeljünk kivizsgálás előtt

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2020.02.25 Módosítva: 2020.03.02

Csalánkiütés gyerekeknél több okból is jelentkezhet. A kivizsgálást nehezíti, ha a tünetek épp elmúlnak, mire a kis beteg orvoshoz kerül. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okokat ás elmondta, hogyan segíthetjük a mielőbbi kezelést.

Mi a csalánkiütés?

A csalánkiütést - orvosi nevén urticaria – onnan ismerhetjük fel, hogy jellegzetes duzzanattal járó, csoportokban elhelyezkedő vagy nagyobb kiterjedésű kiütéseket okoz, melyek testszerte jelentkezhetnek. A bőr felsőbb rétegeinek duzzanatát a hisztamin nevű anyag felszabadulása okozza. Súlyosabb esetben arc-, szemhéj-, ajak-, súlyos esetekben nyelvduzzanat, nehézlégzés is társulhat hozzá.

Akut és krónikus csalánkiütés

A tünetek rendszerint hirtelen jelennek meg és típustól függően órákon belül eltűnhetnek, de akár heteken át is megmaradhatnak. Az akut csalánkiütés 4-6 héten belül elmúlik. Hátterében állhat valamilyen allergia, gyógyszer, étel fogyasztása vagy rovarméreg allergia esetén fellépő súlyos allergiás reakció - tüneteként is jelentkezhet. A csalánkiütés gyerekeknél leggyakoribb oka azonban valamilyen vírusfertőzés, például felső légúti hurut kapcsán is jelentkezhet. Orvosnak és betegnek is a nagyobb kihívást a krónikus – 6 hétnél tovább fennálló - csalánkiütés kiváltó okainak meghatározása jelenti.

Csalánkiütés gyerekeknél – krónikus panaszok

Krónikus csalánkiütés esetében a panaszok 6 hétnél tovább tartanak. Ez idő alatt a csalángöbök eltűnhetnek, majd más helyeken megjelennek. Hosszabb időre, akár napokra is megszűnhetnek, majd újra felbukkannak, mindig újabb bőrterületeken.

 

A krónikus urticaria lehet spontán és indikálható. A krónikus spontán csalánkiütést okozhatja például valamilyen fertőzés, (Sterptococcus, Staphylococcus, Helicobacter pylori, Chlamydia, Mycoplasma), gyógyszer vagy autoimmun folyamat. Sokszor sajnos kiváltó ok nem azonosítható.

 

A krónikus indukálható csalánkiütés kiváltó oka lehet:

  • a hideg (víz vagy levegő),
  • a meleg
  • a nyomás érzékenység – például túl szűk ruházat viselése,
  • dermografizmus – a csalánkiütés ilyenkor például egy karcolást vagy tapsolást követően is megjelenhet,
  • napfény – akár percekkel vagy órákkal a napon töltött időt követően is megjelenhet,
  • a kolinerg csalánkiütés gyerekeknél edzés, érzelmi szorongás, forró fürdő vagy a szokásosnál fűszeresebb ételek után jelentkezhet és általában 1 órán belül megszűnik.

A csalánkiütés kivizsgálása gyermekeknél

A csalánkiütés diagnózisának első lépéseként a kezelőorvos megismeri a kórelőzményeket és a csalánkiütéssel összefüggésbe hozható egyéb panaszokat. A kórtörténet alapján tudja meghatározni, hogy milyen rutin – például teljes vérkép, süllyedés – és milyen speciális – például ételallergia – vizsgálatok elvégzésére van szükség. A válaszok függvényében a rendelőben is végezhető provokációs teszt, például hideg-meleg, karcolás vagy UV-fény segítségével.

 

A részletes beszámoló tehát önmagában is közelebb vihet a diagnózishoz és nagymértékben leszűkíti a további vizsgálatok körét. Az alábbi kérdéseket gondoljuk át, az orvosi konzultáció előtt:

 

- Mikor jelentkeztek először a tünetek?

- Köthető-e valamihez a megjelenésük? (pl. új étel bevezetése, testedzés, betegség, gyógyszer szedés, fürdés meleg vízben, stressz)

- Melyik testrészen jelent meg csalánkiütés és mennyi ideig?

- Jelentkezett-e egyéb tünet is a csalánkiütés mellett? (pl. szem-, vagy ajakduzzanat, orrfolyás, nehézlégzés)

 

Dr. Balogh Ádám javasolja, hogy konzultáció előtt vezessünk tüneti naplót. Így minden nap, minden fontos adatot, panaszt feljegyezhetünk. A számunkra lényegtelen vagy összefüggéstelennek tűnő leírás értékes információt jelenthet a kezelőorvos számára.

Csalánkiütés kezelése gyerekeknél

A csalánkiütés megszűnéséhez a legfontosabb a kiváltó ok elkerülése, amennyiben ez lehetséges. Tüneti kezelésként második generációs antihisztamin készítmények adhatók a kezelőorvos által meghatározott, akár a szokásos dózisnál jóval magasabb mennyiségben is. Ha 2-4 héten belül nem észlelhető javulás, akkor az antihisztamin cseréje javasolt. Amennyiben továbbra sem sikerül változást elérni, ritkán szteroid készítmények használata is következhet, de ezek szedése csak a tünetek fellángolásakor, rövid ideig javasolt. A kezelés gyermekenként eltérhet, függ az életkortól, a tünetektől, a meglévő egyéb betegségektől is.

 

A csalánkiütés kivizsgálása és kezelése a szakemberek számára kihívást jelent. Fontos tudni, hogy a csalánkiütés gyerekeknél a sikeres kezelést követően is kiújulhat egy éven belül. A csalánkiütés fellángolása, az ismétlődő epizódok nagymértékben befolyásolják a gyerekek és szüleik életminőségét. A prognózis azonban bíztató, kutatók megfigyelése szerint ugyanis a diagnózist követő ötödik év végre a gyerekek többsége tünetmentes.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése