Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. október 9., péntek

Fülkürthurut tünetei és kezelése gyerekeknél


A fülkürt az orrgarat és a középfül közötti összeköttetést biztosító csőszerű járat. Nyomáskiegyenlítő szelepként működve a külső levegőnyomáshoz igazítja a középfül (dobüreg) levegőnyomását, és ezáltal teszi lehetővé a hangtovábbító rendszer leghatékonyabb működését.
Gyermekeknél ennek a járatnak a lefutása közel vízszintes, ezért nehezebben nyílik meg; emellett az ő esetükben fejletlenebbek, lágyabbak még a porcok, ami szintén gátolja a fülkürt átjárhatóságát.
További eltérés a felnőttekhez képest, hogy az orrmandula az orrgarati nyílás közelében helyezkedik el, ez pedig akadályt képez az orrgarati részen.
Az anatómiai különbségek mellett ki kell emelni, hogy kisgyermekkorban sokkal gyakoribbak a felső légúti megbetegedések is. Ennek oka a még éretlenebb immunrendszer. A gyakori megbetegedések nyálkahártya duzzanattal, orrmandula megnagyobbodással és fokozott váladékképződéssel járnak, mindezek pedig gátolják a fülkürt megfelelő működését.
A fejletlenebb izomrendszer miatt kisgyermekkorban gyakran fordul elő reflux, is ami szintén befolyásolja a garati nyálkahártyát és a fülkürt működését is.

A fülkürthurut tünetei és szövődményei

Fülkürthurut esetén a gyermekeknél a halláscsökkenés az, ami a betegségre irányítja a figyelmet. Enyhébb esetben gyakran elsiklunk a jelenség fölött, mivel nincs fájdalom és a gyermek nem panaszkodik. Ugyanakkor azt tapasztalhatjuk, hogy a gyermek nem hallja meg, amit mondunk és többször visszakérdez. A beszédfejlődés magakadása esetén szintén gondolnunk kell fülkürthurutra.
A hosszan fennálló fülkürthurut egyik legfontosabb szövődménye a savós fülgyulladás valamint az ezt kísérő nagyobb fokú vezetéses halláscsökkenés. Ilyen esetekben néha a dobüregben lévő váladék felülfertőződik, gennyessé válik, ami már jelentős fájdalommal és lázzal is jár.

A fülkürthurut diagnózisa és kezelése

Fülkürthurut esetén a vizsgálat magába foglalja a fizikális megtekintést. Ilyenkor a dobhártya színe, fénye és állása az, ami a fül-orr-gégész szakorvos számára sokat mond az orr, orrgarat és torok megtekintése mellett. A fizikális vizsgálatot nagyobb gyermekeknél hangvilla-vizsgálat is követi.
A dobüregi nyomást minden korosztálynál jól tudják mérni az úgynevezett tympanometriás vizsgálattal, ami megmutatja, hogy elegendő-e a levegőnyomás a dobüregben, illetve a levegő helyett folyadék tölti-e ki az üreget.
Fülkürthurut esetén a legfontosabb teendő az orrlégzés mielőbbi helyreállítása, a nyálkahártya duzzanat megszüntetése.
Az orrlégzést a megfelelő orrcseppekkel, orrszívással tudjuk biztosítani, nagyon tapadós váladék esetén nyákoldó használata is szükségessé válhat.
Allergia esetén az antihisztamin mellett a helyi szteroidos orrspray is jó hatású lehet, míg a reflux miatti nyálkahártya duzzanat a megfelelő diéta és savcsökkentő hatására rendeződik. Jó tudni azonban, hogy a fülkürthurut sajnos időnként a leggondosabb kezelés mellett is kialakul a hajlamosító tényezők fennállása miatt.

Műtéti megoldás

Az elhúzódó fülkürthurut illetve az ezt kísérő tartós halláscsökkenés, a savós fülgyulladás, a folyamatos orrmandulagyulladás és az orrmandula tartós megnagyobbodása miatt szükség lehet orrmandula műtétre is. Amennyiben így sem sikerül a megfelelő dobüregi viszonyokat helyreállítani, a dobhártyába egy kis tubust is behelyeznek, hogy a dobüreg szellőzését megoldják.

Amit minden szülőnek jó tudni a fülkürthurutról

A fülkürthurut megelőzésben a megfelelő orrtoalettnek van fontos szerepe. Kisebb gyermekek esetében az orrszívó használata, nagyobb, óvodáskorú gyermekeknél pedig a helyes orrfújási technika elsajátítása rendkívül fontos. Kisgyermekeknél a még kissé éretlenebb immunrendszer támogatása is szükséges lehet.
Figyeljünk arra, hogy huzat és hideg ne érje a gyermek fülét!

A betegségleírást lektorálta: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, Fül-Orr-Gége Központ 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése