Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 22., péntek

HAJHULLÁS-KOPASZSÁG-HAJBETEGSÉGEK


HAJHULLÁS FOLTOKBAN

Hajhullás-Kopaszság-Hajbetegségek.

A hajunk sok mindent elárul szervezetünk állapotáról. Az intő jeleket ugyanúgy komolyan kell vennünk, mint testünk más részein, hiszen gyakran komolyabb gondok húzódnak meg a háttérben. Hogy időben észrevegyük a tüneteket, vegyük sorra a leggyakoribb hajbetegségek jellemzőit!

A hajhullás

A hajgyógyászat, különbséget tesz a hajhullás és a kopaszodás között. Hajhullás az, amikor rövid időszak alatt megsokszorozódik az egészséges hajvesztés, kopaszságról viszont akkor beszélünk, ha ritkás területek, tar felületek alakulnak ki, akár komolyabb, észlelhető hajhullás nélkül. Ez lehet a fejtetőn, kis foltokban jelentkező, vagy akár a teljes testfelületet érintő hajzat- és szőrzetvesztés is.

Fontos tudni, hogy a hajhagymának három életszakasza van. Az első az, amikor él a hajhagyma, a második, amikor éppen elhal, a harmadik szakasz, amikor kifordul a fejbőrből és kihullik.

Kialakulása, kiváltó okai

A hajhullás kiváltó okai gyakran belső eredetűek. A szervezetben fennálló gyulladás, rosszindulatú szervi elváltozás, magas lázzal járó betegség, gyógyszerek mellékhatása, cukorbetegség, nőgyógyászati probléma, hormonrendszeri változás (pl.: a fogamzásgátló tabletta szedése, elhagyása) állhat a háttérben.

A sötét bőrű, déli típusú emberekre sokkal inkább jellemző a hajhullás, mint a gyengébb, kevesebb szőrzettel rendelkező északiakra. Tájainkon keveredett a két típus, így majdnem mindenki a génjeiben hordozza a lehetőséget a kopaszságra.

Fogantatásunk pillanatában kódolva van hajunk szerkezete, sűrűsége, vastagsága, de életünk szint minden szakaszában előfordulnak hajlamosító tényezők.
Már a születés után egy-két hónappal is találkozhatunk egy jellegzetes fejbőrelváltozással, a koszmóval, amely a fejtető enyhe, ártalmatlan elváltozása

Gyermekkorban a veleszületett hajlamtól és klinikai formáktól,a gombás fertőzéseken keresztül egészen a rosszindulatu betgségek. kezelésénél alkalmazott gyógyszerek okozhatnak hajhullást.

Serdülőkorban már megjelenhet a hajhullás. Ez az a kor, amikor rendkívül nagy hormonváltozások mennek végbe a szervezetben. A lányoknál mindehhez még hozzáadódik a menstruációs ciklus is, amely a kezdeti időszakban gyakran rendszertelen.
A terhesség alatt ugyan nem jellemző a hajhullás, sőt, ilyenkor sokaknak meg is erősödik a haja, ámde a szülést követően, a szoptatás idején természetes a hajhullás körülbelül a gyermek 6 hónapos koráig.

A kiváltó okok között előkelő helyet foglal el a munkával járó stressz. Ha egy nőnek nap mint nap stresszhelyzeteket kell megoldania, szervezete nekilát férfihormonokat termelni, hogy napi feladatai elláthassa. Ilyenkor könnyen kialakulhat az androgén hormon eredetű kopaszodás, az „üzletasszony kopaszodás”.

A női hajhullás és kopaszodás a változókor tünetei mellé is társulhat, amikor a hormonok újabb változásokon mennek keresztül. Ebben az időszakban gyakran pánikhangulat uralkodik el a nőkön, ami mindig pusztítást végez a szervezetben, így akár a haj is elveszíthető.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy a túlzásba vitt fogyókúra következménye is lehet hajhullás, hiszen ilyenkor a létszükséglethez kellő vitaminokból, fehérjékből nem kap eleget a szervezet.

Összességében elmondhatjuk, hogy életünk folyamán a hajunk reagál minden, a szervezetünkben lejátszódó folyamatra, változásra, az egészséget érintő hatásokra.

#1 Dr.BauerBela

4 megjegyzés:

  1. sziasztok Hajni vagyok. Szeretnék segítséget kérni, hogy mivel tudnám megállítani a hajhullásomat. Olvastam a cikkben, hogy mikkel van ez összefüggésben. Eddig is sejtettem, de most már tudom, hogy a változó kor teszi :-(
    Van ötlete valakinek, milyen szert ajánlatok? Köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Ez ennyire nem egyszerű, van nagyon sokféle szer, szinte mindenki olyat választ, amilyent szeretne. Én személy szerint eddig egyet próbáltam, a tv-ben reklámozva láttam, és ott kaptam kedvet hozzá. A herb-pharma terméke egész jó eddig, így még jobban is vislem a változó kor következményeit...

    VálaszTörlés
  3. Hajnus, igen probald a qigong-ot.

    http://www.qilingong.com

    VálaszTörlés
  4. A legjobb megoldás hajhullásra a Varga Cseppek !
    Lehet rendelni online is a webáruházból,mindenkinek ajánlom ezt a csodálatos magyar találmányt!

    VálaszTörlés