Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. április 11., csütörtök

VÉRES SZÉKLET CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORBAN


Véres széklet csecsemő és gyermekkorban




Vér jelenléte a székletben minden esetben kóros.
-Ha vér a tápcsatorna felső szakaszából (szájüreg, nyelőcső, fogak) kerül a székletbe, akkor a vérfesték, a haemoglobin megemésztése miatt a széklet színe feketére változik, ezért szurokszékletnek nevezzük.
Ha a széklet felületén vagy benne elkeveredve friss vér látható, az a tápcsatorna alsó szakaszából (végbél, vastagbél) származik. A teljesség igénye nélkül néhány betegség ill. állapot, amely véres széklettel járhat: szájüregi vérzés (pl. mechanikus sérülés miatt), gyomorfekély, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, tehéntej fehérje allergia, a végbél tájék berepedése fissura ani), baktériumok (salmonella, shigella, campylobacter) által okozott hasmenés, amöbás dysenteria. 

A véres széklettel járó megbetegedések között vannak olyanok, amelyek csak nagyobb gyerekeknél, illetve felnőtteknél fordulnak elő. Ilyen, pl. az aranyér, amivel ezért most részletesebben nem is foglalkozunk. Ha a szülő véres széklettel találkozik, a jelenséget mindig komolyan kell venni, és azonnal gyermekorvoshoz kell fordulni.

 

A következő esetekben találhatunk véres székletet:

§                     Fertőzéses bélmegbetegedések
§                     A bél gyulladásos betegségei
§                     Végbélberepedés és -polip
§                     Bélelzáródás
SALMONELLOSIS
Az emberi patológiában szerepet játszó salmonellák száma 2200 feletti. Általában generalizált fertőzést, hastifuszhoz hasonló kórképet okoznak. Előfordulásuk, közegészségügyi jelentőségük a higiénés viszonyok javulásával jelentősen csökkent.Különösen súlyos, szinte kizárólag szeptikus kórképet hoznak létre, szerencsére ritkán, az egyes állatokhoz adaptálódott salmonellák. A legnépesebb az úgy nevezett nem adaptálódott salmonellák csoportja. Az ide tartozó típusok közül a S. enteritidis, a S. typhimurium a leggyakoribb, de sok más is szerepelhet kórokozóként. A nem adaptálódott salmonellák elsősorban étellel, ritkábban vízzel szóródnak és gastroenteritist okoznak.A betegség toxinhatásra vezethető vissza, vizes, nyálkás hasmenéssel, hányással, lázzal jár. Nem ritka az invazív bélfalkárosodás, melyre véres széklet megjelenése utal.Immunológiailag károsodott egyénekben (alkoholizmus, diabetes, tumor, hematológiai alapbetegség, gyógyszeres immunoszuppresszió, AIDS, idős kor, stb.), valamint újszülöttekben és csecsemőkorban bármely típusú salmonella bakteriaemiát, sepsist, meningitist okozhat.
A salmonellák a fejlettebb országokban a leggyakoribb bakteriális, enterális ágensek, a nyilvántartott bélinfekciók mintegy 55%-a hazánkban is salmonella fertőzés.
E. COLI FERTŐZÉSEK
Az enterális fertőzéseket okozó E. coli törzsek, patogenitásukat illetően öt fő csoportba oszthatók: enterotoxi-cus, enteropathogen, enteroinvazív, enterohaemorrhagiás és enteroaggregatív E. coli változatok különböztethetők meg.
Enteropatogén E. coli („dyspepsia coli”). A fertőzésre laza, vizes, hal- vagy spermaszagú széklet gyakori ürítése jellemző, gyorsan kialakuló toxikus állapottal. A korábbi években kiterjedt intézeti járványokat okozott, amelyekben igen sok koraszülött és fiatal csecsemő halt meg. A baktérium az 1990-es évek eleje óta szinte teljesen eltűnt, ennek oka ismeretlen.
Enteroinvazív E. coli A kórtana a vérhashoz hasonló, a bélnyálkahártyába hatolva, gyulladásos, vérzéses folyamatot okoz..
SHIGELLÁK-VÉRHAS
A betegség főbb tünetei a láz, a kínzó SZÉKELÉSI INGER, a gyakori, véres-nyálkás széklet, súlyos általános állapot Hazai előfordulása határozottan csökken.
VÍRUSFERTŐZÉSEK
A hasmenések etiológiájában a virális eredetet 70% körülinek becsülik. Közöttük arotavírus jelentősége a legnagyobb. A bélbolyhok károsítása révén vezet hasmenéshez, különösen gyakori és súlyos a csecsemők és a kisdedek megbetegedése. A magas lázzal kezdődő hányás és hasmenés igen gyorsan torkollik súlyos exsiccosisba, majd toxi-cus állapotba.Egy későbbi fejezetben bővebben irok róla.
Más hasmenést okozó kórokozók is számba vehetők de ezeknek kideritése a szakemberek feladata.



A bél gyulladásos betegségei, : "Colitis Ulcerosa" főleg ez a betegség jár véres széklettel, a vastagbél gyulladásos fekélyképződéssel járó idült megbetegedése. Részletesebben ezzel a betegséggel nem foglalkozunk, mivel a betegség ritkán kezdődik a 8. életév előtt.
A végbélnyílás és nyálkahártyája vérző fájdalommal járó berepedéseit rendszerint a székrekedés, a nagyon kemény széklet okozza. A gyermek a fájdalom miatt nem mer székelni, emiatt a széklet még keményebbé válik, és nehezíti a seb gyógyulását. 

A bélpolip rendszerint nyélen ülő babnyi vagy annál kisebb vérzékeny képlet. Székelés után friss vér ürülése, a székelés befejezése után hívja fel rá a figyelmet. Nagyobb gyerekeknél sűrűbben fordul elő, mint a fiatal gyermekkorban.
A béltartalom ürülésének elakadásával kapcsolatos tünetcsoport A bélelzáródás.
- A bélelzáródásnak sok oka lehet. Ezek közül gyakori a bél üregét belülről elzáró tényező (besűrűsödött széklet, súlyos esetben daganat stb.), de lehet külső tényező is: kívülről elszoríthatják a belet megnagyobbodott nyirokcsomók, összenövések, daganatok. Ehhez a betegségcsoporthoz tartozik az úgynevezett bélcsavarodás is. Máskor a bél üregének elzáródása úgy alakul ki, hogy a bél saját magába betüremkedve zárja el a béltartalom útját, ez az úgynevezett "invagináció".
-Életveszélyes állapot, a korai diagnózis sorsdöntő. A bélelzáródást megelőző első tünet a véres széklet lehet. Az invagináció az esetek nagyobb részében, ha jelentkezik, akkor az első két életéven belül következik be.
-A kezdeti tünetek jellemzően a teljes jólétből hirtelen heves görcsös hasi fájdalmak jelentkeznek. A görcsök egy idő múlva enyhülnek, majd újra visszatérnek. Néhány óra múlva véres nyálkás széklet jelentkezik. 

Természetesen orvosi segítségre van szükség.





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése