Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. június 5., szerda

CSECSEMŐSZÉKLET KÉPEKBEN

CSECSEMŐSZÉKLET KÉPEKBEN


Csecsemőszéklet képekben
A csecsemő széklete változó, mert függ a gyermek életkorától, étrendjétől, valamint egészségi állapotától.
-Az anyukáknak pelenka tartalmára is oda kell figyelniük.
-Ami normálisnak számít, az változó lehet gyermekenként, ugyanis függ attól, hogy szoptatással vagy tápszerrel táplálkozik vagy már szilárd ételeket fogyaszt.
A csecsemő székleteinek semmiféle rendszeressége nincs.
- Az első hónapokban a széklet mennyisége az étkezésétől függ. A szoptatott csecsemők esetében napi négy széklet is lehetséges vagy akár több is, de megtörténhet, hogy a széklet csak három napban egyszer jelentkezik. Amíg az puha állagú, nem kell aggódnunk.
- A tejporral táplált csecsemőknél viszont a napi széklet ajánlott, a székrekedés elkerülése érdekében.

-A széklet összetétele is változó lehet, a puha mustársárgától a zöldes-sárgáig. Ezek teljesen normális jelenségek.

Az újszülött életének első napjaiban távozik az első széklet, a magzatszurok (mekónium).
 Ez egy ragadós, zöldes-fekete anyag, ami a magzat bélcsatornájában keletkezik. Zsírnemű anyagokból, sejtekből, nyákból és epéből áll, hámsejteket, nyálkadarabokat, lenyelt magzatvizet tartalmaz.
- Bár nem könnyű ettől megtisztítani a bélcsatornát, a mekónium távozása jó jel.
-Ez jelzi azt, hogy a belek jól működnek. Egy-két nap múlva, amikor a csecsemőt már rendszeresen tápláljuk, a széklet barnás-zöldes, szemcsés állagú lesz, később pedig sárgássá válikAmikor kibontjuk a pelenkát és a baba arca mosolyogva néz vissza ránk, megnyugszunk, hogy ismét minden rendben van. A pelusban normális a széklet szaga, színe és állaga.
A csecsemő széklet vizsgálata nagyon fontos.- néhány alapdolog
•    A néhány napos csecsemő széklete kifejezetten sűrű és sötét színű, ez az úgynevezett magzatszurok.
•    Anyatejes táplálás esetén aranyszínű, krémes állagú széklet jelenik meg. Alkalmanként előfordulhat, hogy 2 naponta. Ezen nem kell meglepődni, mert ha az édesanya helyesen táplálkozik, a tejcsinek minden cseppje kincs a baba számára.
- Ha anyatejes babának hígul a széklete, akkor bizony azt vizsgáld meg, hogy nem eteted-e túl a gyermeked.
•    Tápszeres babák esetén naponta egyszer biztosan kicsit sűrűbb, szagosabb és sötétebb a széklet.
•    Vegyes táplálás esetén jönnek a furcsaságok. Írd fel, mit adtál enni gyermekednek, mert később ezzel megkönnyítheted saját dolgodat.
Széklet színe, szaga
A zöldséget, gyümölcsöt fogyasztó babák akár színes székletet is tudnak produkálni. Néhány példa ezek közül: a spenót és a sóska zöldre festheti, a sárgarépa és a sütőtök narancssárgára.
-Ha ribizlit, málnát esetleg csipkebogyó lekvárt adsz a gyermeknek, találkozhatsz piros színű széklettel.
Ha ilyen jellegű élelmiszert nem adtál a kicsinek és furcsa színű széklettel találkozol, biztosan mondhatom, hogy nem jó az, amit látsz. Esetleg vírusos, vagy bakteriális fertőzés hatása lehet.
Csecsemő zöld széklet, sárga széklet
Zöld székletet találhatsz olyan esetben, amikor a tápanyag túl gyorsan megy végig az emésztőcsatornán. Ilyenkor az emésztést segítő epe által termelt sav nem tud felszívódni.
- Megoldás lehet rá has fogó élelmiszerek beiktatása az étrendbe.
- Sárga szín szintén jelezheti a nem rendes felszívódást, a tápanyag átfutását a tápcsatornába.

Sápadt színű széklet esetén szintén az epe nem jó működésére lehet gondolni. Ritkán a hasnyálmirigy rendellenes működésére is utalhat. Ha ilyet tapasztalsz, akkor vidd el az orvoshoz a baba pelenkáját és kérd ki a véleményét.
Fekete vagy véres széklet
És amitől nagyon meg lehet ijedni az a fekete vagy véres széklet.
-Ha a vér élénkpiros színű általában a végbél berepedése okozza. Ez a probléma kemény széklet esetén fordul elő.

Ha fekete a széklet az emésztetlen vért jelöl.
- Szopó csecsemőknél előfordulhat, hogy esetleg felsértett mellből nyeli le a vért a csecsemő.
- Minden esetben orvoshoz kell fordulni, mert előfordulhat még bélbetüremkedés, bélbegyűrődés is.
-Fontos még, hogy ilyen esetben a pelenkát is vigyük el az orvoshoz, mert neki információkat tartalmaz.
Csecsemő széklet szaga
Lehet, hogy a pici baba székletének csak a szaga változik. Itt is van néhány élelmiszer, ami csodákat tesz.
-Kevesen tudják, de ilyen a hagyma, ami kellemetlen szagúvá teheti székletet.
 A különböző gyulladások, betegségek is okoznak szúrós kellemetlen szagot. Előzményeket összeírva- például: felső légúti megbetegedése volt a babának, esetleg strandon volt a család, idegen helyen étkeztek, dédmama csibe óljában járt a pici…stb.- kell az orvost mindenképpen felkeresni.
Csecsemő széklet állaga: kemény, normál, híg
Lehet kemény de normális vastagságú a széklet. Ez mutatja, hogy lassan ér át a tápcsatornán az élelmiszer. Ilyenkor célszerű székletlazító élelmiszereket fogyasztani. Nagy rost tartalommal ez az állapot könnyen korrigálható.
- Ha ez a kemény széklet bogyóssá válik, nekem a kevés folyadék bevitelt mutatja.
Ha vékonnyá válik a széklet az sem jó, mert valamilyen kóros ok is állhat a belek szűkülése mögött, amire ez a jelzés utal.
 A normál, de szúrós szagú székletet okozhat  a magas zsírbevitel.
-A kicsi baba szervezete erre nagyon gyorsan reagál.
-Amennyire tudod csökkentsed, de teljesen nem szabad kihagyni az étrendből, mert hosszú távon a zsírban oldódó vitaminok hiányát okozhatja.
.
A csecsemő széklete olyan kérdés, ami minden anyukát foglalkoztat. Eleget kakil-e a baba? Nem túl híg-e? Nem túl kemény-e? Miért ilyen a színe? Ezekre a kérdésekre akarok választ adni a következő képanyagban.

-Az újjszülött széklete/magzatszurok-meconium/



 
Az újszülött széklete közvetlenül a születés utáni néhány napban sötét színű és sűrű, ez az úgynevezett magzatszurok, amit naponta 2-3 alkalommal vagy akár minden szopizás után is ürít a baba.


-Anyatejjel táplált csecsemő széklete


 Ahogy a baba egyre többet szopizik, kiürül a beleiből a magzatszurok és felváltja az aranysárga színű anyatejes széklet. Ez kezdetben akár minden étkezés után, de még gyakrabban közben jelentkezik, majd egyre ritkul. Ha a baba csak anyatejet kap 3-4 hónapos korban már nem ritka és teljesen normális jelenség a heti egy kaki. Ennek az az oka, hogy az anyatejet eddigre már szinte teljesen feldolgozza a kicsi szervezete

Tejporral táplált csecsemő szélete


 
Ha a baba tápszeres, akkor napi egy kakinak mindenképpen kell lennie, náluk nem érvényes az mint az anyatejes babáknál, hogy heti egy is elég. Ha nem tud eleget kakilni a baba, vagy nagyon erőlködik közben és mégsem sikerül neki, akkor érdemes kevés kamillateával lazítani a székletet, ha gyakran előfordul ilyesmi, akkor át lehet térni bifiduszos tápszerre, ami elősegíti az emésztést.

Tehéntejjel táplált csecsemő széklete


Szürkés fehéres színü,összeálló széklet

Éhezéses széklet


Tartósabb éhezéses állapotok kapcsán.kis mennyiségü,sötétebb színü/sárgás-barna/széklet

Hasmenéses széklet-Túrós-nyálkás széklet


Küllemére nyálkás,túrós darabos széklet
Hasmenéses,zöldes színű széklet vizes udarral


A vizes zöldes széklet mindig gyanús! Különösen, ha gyakran van ilyen, és kicsípi a kicsi popsiját. Ebben az esetben hasmenésről van szó. Ha a baba eleget iszik, akkor nincs gond, ha nem, akkor próbáljuk minél többet itatni a kiszáradás elkerülése végett. Ha a hasmenéshez láz és hányás is társul: irány az orvos! Ha csak magában jelentkezik és 1-2 napon belül megszűnik, és a gyerek eleget iszik, akkor valószínűleg csak futó gyomorrontásról van szó – a kicsik mindent a szájukba vesznek, hajlamosak titokban belenyalni a kutyakajába, a játszótéri homokba, a virágföldbe…

Véres széklet


 
Ijesztő jelenség a véres széklet is. Ennek az oka nagyon gyakran csak az, hogy a baba szoptatás közben megsebesítette a mellbimbót, azonban ha ilyesmi nem áll fenn, akkor bél fertőzésre kell gondoni és azonnal forduljunk orvoshoz!

Friss vérrel keveredett széklet


A
A friss  vér a végbél alsó szakaszából származik-/végbél berepedés,végbélfisztula,polipózus képződmények/ 


Murok széklet


Sárga színü,összeálló,olykor gubicsszerü széklet.A hasmenések kezelése kapcsán használt sárgarépaleves kedvező hatását jelzi.

Zsiros széklet


Nagyobb tömegü,fénylő felszinü,szürkés-fehéres szinü,változó alakzatu széklet.Felszivódási zavarokban találkozunk ilyen székletekkel.

Nagytömegü zsir tartalmu,fénylő szélet coeliáklában


Nagytömegü,az edény alakzatát felvevő,sok emésztetlen ételdarab,zsirfényü.
Székrekedéses –bogyó széklet-


 
A nyúlbogyónyi széklet csak akkor gond, ha nehezen jön ki, és ez fáj a babának. Ha ilyet tapasztalunk, az annak a jele, hogy a kicsi nem evett elég rostot, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával, kölesgolyóval segíthetsz a helyzeten.
Email

Nyálkás vastagbél hurutra jellemző széklet


A rendes formátumu székletre üvegcsapszerüen rakódik le a nyálka.. #1 Dr.BauerBela #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése