Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. augusztus 31., kedd

Ezért fontos, hogy a gyerekek kivegyék részüket a házimunkából

 

Ezért fontos, hogy a gyerekek kivegyék részüket a házimunkából

Ha jót akarunk gyermekünknek, már hároméves korától megbízzuk különféle feladatokkal. Bár rövid távon a házimunka leosztása kemény feladat, annak hatása egy életen át kitart majd. 

"Egy perc múlva, ígérem!"
"Anya, ne, ezt most tényleg meg kell csinálnom?"
"A Rékának nem kell, nekem miért kell?"

Sok szülő számára nagyon is ismerősen csengenek ezek a mondatok, pontosabban kifogások, ha házimunkáról van szó. Rengeteg felnőtt nem tudja, hogyan bírhatná rá gyermekét, hogy kivegye a részét, ahogy azt sem, hogyan kezelje azt a konfliktust, ami a téma hatására újra és újra kirobban.

Ezért utasítják vissza a házimunkát a gyerekek

A kisgyerekek és a tinik egész egyszerűen nem tudják, hogy mennyi munkát igényel egy háztartás üzemeltetése.

Minden olyan tevékenység, ami nem jelent azonnali örömforrást, nem szerepel a teendőik között. 

Önmagukkal vannak elfoglalva, még nem képesek a másik igényével, elvárásaival számolni - és ez így természetes, hiszen a gyerekek nem ezen képességek birtokában jönnek a világra, ezt a felnőtté érés során tanulják el.Éppen ezért a szülő feladata, hogy egészen addig a korig, amíg a gyermek velük él, elsajátítsa azokat a képességeket, amik ahhoz szükségesek, hogy a kisgyermek szépen lassan megtanulja, mit jelent egy háztartásban élni. Természetesen az odáig vezető út veszekedésekkel, fenyítésekkel és háborúzással van kikövezve, ennek ellenére nem érdemes a kisebb ellenállás felé haladni, vállalni kell a konfliktusokat, hogy a gyermekből felelősségteljes felnőtt váljék.

  • Ne csináljuk meg a gyermek helyett a házimunkát csak azért, hogy ne veszítsük el a szeretetét!
  • Ne féljünk segítséget kérni a gyermekünktől, és semmiképp ne érezzünk bűntudatot emiatt!
  • Ne fosszuk meg gyermekünket a tanulástól! Látnia kell, hogy a házimunka is az élet része, a frissen mosott ruha pedig nem magától vándorol a szekrénybe.
  • Ne higgyük, hogy a gyerek túl kicsi a munkához, minden korosztály kiveheti a részét.
  • A különórákra és egyéb elfoglaltságokra hivatkozva ne mentsük fel a házimunka alól, az élet legfontosabb leckéit mulasztja el, ha így teszünk.

A házimunka előnyei

Bár az aktuális konfliktus pillanatában nehéz szem előtt tartani, muszáj észben tartani, hogy a házimunka a gyermek javát szolgálja. Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik kiveszik a részüket az otthoni teendőkből, felelősségteljesebbek, nagyobb az önbizalmuk, könnyebben küzdenek meg a frusztrációikkal, és sokkal sikeresebbek az iskolában, mint azok, akiknek minden az ölükbe hullik. A hosszú távú megfigyelések azt is igazolták, hogy azok a gyerekek, akik már három-négyéves korukban kivették részüket a házimunkából, komoly sikereket érnek el már húszévesen.

Mit ad a gyereknek a házimunka?

Megtanulja, hogy a házimunka egy olyan dolog, amivel visszaadhat valamit a szülőjének - vagyis megtanulja, hogy nemcsak kapni, de adni is lehet.
Megtanulja, hogy nagyon fontos eleme a családnak.
Megtanulja, hogyan tud önállóan működni a családon túl található nagyvilágban.
Megtanulja, mit jelent a felelősség és az, hogy vele is számolnak, rá is számítanak.
Megtanulja, mint jelent az idő felosztásan, beosztása.
Megtanulja, mi a fontos és mi a haszontalan.
Megtanulja, ellesi, adoptálja mindazt, ami ahhoz szükséges, hogy felnőttként egy jól funkcionáló párkapcsolatban és családban tudjon élni.

Így vegyük rá a gyereket a házimunkára!

Sok szülő megfeledkezik róla, hogy ő gyermeke egyes számú példaképe: a kicsi hozzáállása is olyan lesz, mint szüleié. Éppen ezért nem árt átgondolni, mi magunk hogyan viszonyulunk az otthoni kötelező teendőkhöz. Ha a szülő mókával, humorral, lazasággal és türelemmel kezeli a feladatokat, a gyermeke sem tesz majd másképp.

Fontos, hogy a gyermek lássa, a házimunka nem anya feladata, abból mindenkinek ki kell vennie a részét! Egy gyermek már háromévesen tudja, mi az ő feladata, miért felel - még akkor is, ha “csak” olyan feladatokról vans szó, mint a szalvétahajtogatás, vagy a szennyes színek szerinti szétválogatása. Nem a feladat bonyolultsága és nagysága a fontos, hanem a felelősségé, amit ezen keresztül elsajátít.

Nem árt, ha összeírjuk, kinek mi a feladata. Mielőtt azonban ezt megtesszük, kérdezzük meg gyermekünket, hogy melyik munkához érez kedvet, és kérjük ki a véleményét: szerinte hogyan lehetne adott házimunkát elvégezni. A listát folyamatosan frissítsük, a heti órarendben pedig kötelezően szerepeljen 1-2 pihenőnap, amikor nincs házimunka.

Ehhez a tanácshoz kapcsolódik szorosan a “családi meeting” műfaja, amikor a család minden tagja összeül, hogy megbeszéljék a feladatokat. Hároméves kortól már bátran adhatunk feladatot a kicsiknek.

Tipp: Sok szülő a születésnapok alkalmával nemcsak ajándékot ad gyermekének, de ki is tünteti, és egy újabb komoly, felelősségteljen megbizatást ad.

Végezetül fontos észben tartani, hogy bár rövid távon a házimunka leosztása kemény feladat, annak hatása egy életen át kitart.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése