Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. augusztus 2., hétfő

Ne vegyük félvállról, ha köhög a gyermek – javasolja a fül-orr-gégész

 

Ne vegyük félvállról, ha köhög a gyermek – javasolja a fül-orr-gégész


Egy két köhintésnek nem mindig van jelentősége, de ha a köhögés elhúzódóvá válik, érdemes kiderítenünk, hogy mi lehet az oka, és kezelnünk — hívta fel a figyelmet dr. Bacsa Judit, a Medikids fül-orr-gégésze a Femina.hu-nak adott interjúban

A köhögés hátterében álló folyamatok lehetnek gyulladásos eredetűek, vírus vagy baktérium, esetleg gombák okozta fertőzések, illetve lehetnek allergiás eredetűek is, de okozhatja légúti idegentest is – véli orvosunk, aki szerint

elhúzódó lázas köhögés kapcsán mindig orvoshoz kell fordulni, különösen ha az fulladással, izzadással, elesettséggel jár együtt. A köhögések kivizsgálása visszatérő vagy elhúzódó esetekben szükségessé válhat.

Kezelés nélkül súlyos szövődmények alakulhatnak ki, elsősorban mellhártyagyulladás, illetve egyéb távoli szervek gyulladásos betegségei, vagy akár tályog.

Melyik köhögéssel keressük fel az orvost?

Többféleképpen köhöghet az ember. A szülőnek fontos megfiglnie, milyen a köhögés jellege, mennyire gyakori, van-e közben felszakadó váladék. Sokféle lehet a köhögés színezete, jellege is, és egyértelműen utal a betegség helyére a légutakban. A száraz köhögés általában a száraz garatnyálkahártya irritációjának a következménye, szájlégzés vagy/és vírusfertőzés következtében. Leggyakrabban a garat gyulladásos betegségeinek jele.

Az ugató köhögés általában a gége betegségeit jelzi. Ugató köhögést leggyakrabban kisgyermekeknél hallunk. A laikus szülő gyorsan megtanulja a jellegzetes tüneteket, hiszen nagyon ijesztő, amikor a gyermek az éjszaka közepén ugatva köhög, fullad, és rendkívül nyugtalan. Általában reflexszerűen hívják is a mentőt az első kruppos rosszullétnél.

A fókaugatásszerű köhögés általában felső légúti fertőzés után jelenik meg, és a légcső betegségeire jellemző.

Ilyenkor minden esetben szakorvosi vizsgálat indokolt, a kórokozó azonosítása után célzott kezelés szükséges.

A hurutos köhögések hátterében állhat arcüreg gyulladás és hörgőgyulladás. Orrcsepp, illetve köptetőterápia használata elegendő lehet, de ha elhúzódóvá válik, és fullad is a beteg, szintén szakorvosi vizsgálat szükséges.

A tüdőgyulladás még a mai világban is súlyos betegségnek számít, és a diagnózis felállítása még szakemberek számára is nehéz lehet, például ha a betegnek nincs láza. A mellkasi fájdalom sincs mindig jelen, de jellemző a gyengeség, fáradékonyság, fulladás.

Az allergiás eredetű köhögések sokszor vírusos eredetűnek tűnhetnek, ezért nehéz a megítélésük. A családi kórelőzmény és egyéb tünetek – például bőrtünetek – alapján a felkészült háziorvos időben tüdőgyógyászhoz vagy fül-orr-gégészhez, allergológushoz küldi a pácienst – részletezte dr. Bacsa Judit a Femina.hu számára.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése