Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. augusztus 29., vasárnap

Újszülöttkori sárgaság

Újszülöttkori sárgaság

kékfénykezelés

Az sárgaság (icterus) a bőr, a kötőhártya, a nyálkahártyák, testnedvek és szövetek sárgás elszíneződése.

Oka a bilirubin nevű anyag vérben való felhalmozódása. Az újszülötteknek sok magzati vörösvérsejtje van, ezek a megszületés után szétesnek és belőlük – különböző folyamatok révén – bilirubin képződik a májban. Az újszülöttek éretlen mája viszont ezzel nem minden esetben tud lépést tartani, így a bilirubin lerakódik, sárgásan elszínezi a bőrt és a szemfehérjét. Az érett újszülöttek 60%, az éretlen újszülöttek 80%-át érinti.

Újszülöttkori sárgaság -élettani

Élettani sárgaságról akkor beszélünk, amikor a sárgaság enyhe fokú, nem veszélyezteti az újszülöttet, és kezelés nélkül oldódik. Megjelenésére a születést követő 2-3. napon számíthatunk. Tetőpontját a 3-4. napon éri el. Érett újszülötteknél 7, éretleneknél 10 napnál nem tart tovább.

Anyatejes sárgaság:

Jól szopó újszülötteknél fordul elő. A 4. életnap után jelentkezik, és akár 10 héten keresztül is fennállhat. Oka összetett. Elhúzódó sárgaság esetében részletes kivizsgálás javasolt, amelynek során az egyéb sárgaságot okozó tényezők többnyire kizárhatók, így valószínűsíthető az anyatejes eredet. Az elnevezés megtévesztő lehet, ugyanis az anyatejes sárgaság nem azt jelenti, hogy a szoptatást abba kellene hagyni! Kizárólag követést igényel, egyéb tennivalót nem.

A kóros sárgaság – hyperbilirubinaemia

A bilirubin szintjének kóros mértékű emelkedését minden olyan tényező előidézheti vagy fokozhatja, amely a bilirubin keletkezésére illetve kiválasztására kihat:

Anyagcserére ható tényezők:

Oxigénhiányos állapot,
Légzési zavar,
Táplálkozási zavar,
Genetikai okok – öröklődő betegségek

Vérképzőszervi okok:

Veleszületett vörösvértest széteséssel járó állapotok – vércsoport-összeférhetetlenség,
Körülzárt vérzések, véraláfutások,
A máj működését gátló tényezők,
Újszülöttkori fertőzések és egyéb súlyos több szervrendszert érintő betegségek,
Az epeutak különböző eredetű elzáródása,
Bizonyos gyógyszerek esetleges károsító hatása minden csoportban szerepelhet.

Újszülöttkori sárgaság

A sárgaság vizsgálata:

Sárgaság akár a megszületés pillanatában fennállhat vagy megjelenhet bármikor az újszülött időszak során attól függően, hogy kialakulását mi váltja ki.

Jellemzően először a fejen és az arcon kezdődik, innen terjed a végtagokra és a törzsre.

A sárga újszülöttnél laborvizsgálattal lehet a vérszérum bilirubin szintet meghatározni, adott esetben ezt a vizsgálatot ismételni is szükséges lehet. A bilirubin szint meghatározása nemzetközileg elfogadott görbe alapján történik, és több tényezőtől függ (születési kor-és súly, életnap, vércsoport).

A szülő azt veheti észre, hogy az újszülött bágyadttá, aluszékonnyá, nehezen ébreszthetővé, a szoptatás pedig nehézkessé válik.
Az okok feltárása szempontjából fontos az icterus megjelenésének időpontja.

Az első 24 órán belül fellépő sárgaság szinte minden esetben kóros folyamatkora utal. Vércsoporton alapuló összeférhetetlenség, rejtett vérzés, súlyos fertőzés okozhatja.

A 2-3. életnapon induló sárgaság rendszerint élettani, illetve genetikai eredetű.

Az első élethét után megjelenő sárgaság anyatejes icterusra, fertőzésre, veleszületett epeút elzáródásra, májgyulladásra, vérképzőszervi okokra, illetve gyógyszerhatásra utalhat.

Elhúzódó sárgaság, amely érett újszülötteknél a 14., éretlen újszülötteknél a 21. napon is fennáll. Nagy valószínűséggel anyatejes icterus áll a hátterében, ritkább esetben azonban betegség is okozhatja (epeút elzáródás, anyagcsere betegség, fertőzés), ezért minden esetben kivizsgálást igényel.

A sárgaság veszélye:

Legsúlyosabb következmény lehet az ún. magicterus. Ez az agysejtekben lerakódó bilirubin által okozott idegrendszeri betegség, amely kezeletlen esetben hosszú távú következményekkel és neurológiai maradványtünetekkel járhat. Az újszülött gyógyászat fejlődésének és a jól megszervezett újszülött osztályok működésének köszönhetően ez a kórkép ma már ritkán alakul ki.

A sárgaság kezelése:

Enyhe sárgaság esetén legfontosabb kezelés a megfelelő folyadékbevitel biztosítása, a szoptatást forszírozzuk.
Amennyiben a bilirubin szint meghalad egy bizonyos szintet, kékfénykezelést alkalmazunk. Ez a bilirubint vízoldékony formává alakítja és így a vizelettel a bilirubin kiürül. Emellett fontos a folyadékpótlás, ezt elsősorban szoptatással próbáljuk elérni, de előfordul, hogy szükség van infúzió adására is. A fényterápia során az újszülött ruha nélkül van az inkubátorban, a szemét letakarják, így óvják az erős fénytől.
Kifejezetten magas bilirubin szint felett, annak eltávolítására vércsere válhat szükségessé.

Amennyiben a tünet mögött egyéb, az előzőekben részletezett okot sikerül igazolni, úgy az annak megfelelő kezelést kell beállítani, pl. bakteriális fertőzés esetén antibiotikumot kell adni.

Az újszülöttkori sárgaság mögött tehát számos ok állhat.

Tanácsos végiggondolni már a családtervezés során azokat a tényezőket, amelyek kihathatnak a születendő újszülöttre, és érdemes a gondozást végző orvost tájékoztatni ezekről. A várandósság alatt bármiféle gyógyszerszedést alaposan mérlegelni kell, emellett fontos a terhesség alatt a megfelelő táplálkozás, valamint a dohányzás és az alkohol fogyasztásának kerülése!

D 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése