Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. május 19., csütörtök

Gyermekkori elhízás - mit egyenek, mit tegyenek?

Gyermekkori elhízás - mit egyenek, mit tegyenek?

 Kutatók arra figyeltek fel, hogy a szülők több esetben egyszerűen nem veszik tudomásul, ha gyermekük elhízott. Hogy figyelnünk kell, azt mutatják a következő adatok is:
Az USA-ban minden három gyermekből egy elhízott.
A britt gyerekek már többször annyit költenek édességre, mint az amerikai gyermekek. A 12 év alattiak között is többeknél jelentkezik a magas vérnyomás és koleszterin szint, valamint a diabétesz és a májbetegség tünetei.
Gyerekeknek fogyókúra? A gyerekek egyharmada már túl van az első fogyókúrán.
Vajon miért emelkedett meg ilyen drámaian az elhízott gyermekek száma? Tudjuk, hogy a mozgás hiány, a nem megfelelő táplálkozás és lelki okok gyaníthatók a folyamat mögött, ha eltekintünk a betegségekre visszavezethető elhízásra.
Egyesek szerint a gyermekek gyakorlatilag nyugdíjas életet élnek, ha a mozgást vesszük figyelembe. Az örökké aktív gyermekeknek, megfelelő közegben, mozgással kellene tölteniük idejüket. De ők iskolában ülnek, tévét vagy monitort néznek.
Egy kaliforniai kutatócsoport az aktivitás figyelmen kívül hagyása mellett azt vizsgálta, vajon az étkezési szokások hogyan hatnak a gyermekek testsúlyváltozására. Több mint 1700 gyermeket megvizsgálva azt találták, hogy bizonyos növényi ételek fogyasztása segíthet elkerülni az elhízást,
bizonyos tejtermékek fogyasztása pedig hozzájárulhat az elhízás kialakulásához gyermekek és serdülők esetében.
A megfigyelések alapján a zöldségfogyasztás segíthet megelőzni az elhízást, a gyümölcsök fogyasztása és az elhízás azonban nem mutatott kapcsolatot a statisztikai adatok alapján.

Valószínűleg a magas rosttartalom, valamint a hosszan tartó jóllakottság érzés miatt a gabonafélék fogyasztása szintén segíthet elkerülni a gyermekkori elhízást.

Az azonnali fogyasztásra kész gabonatermékek viszont nem sorolhatók a megfelelő ételek közé, amennyiben azt szeretnénk, hogy gyermekünk elkerülje az elhízást
.
A magvak fogyasztása szintén segíthet az elhízás elkerülésében - tudható meg a kaliforniai megfigyelésből. Számos magyarázat merül fel ezzel a hatással kapcsolatban. Már korábban felfigyelt arra a tudomány, hogy a magvak rendszeres fogyasztása mellett a nyugalmi anyagcsere szintje megemelkedik, ráadásul nem is kis számról, hanem 11%-ról számoltak be. A magvak egy része szintén jó fehérjeforrás, a bennük található zsírok pedig inkább telítetlenek, mentesek a transzzsíroktól. Segítik a zsír és szénhidrátanyagcserét, számos sejtfunkcióért felelősek. Megfigyelhető időnként az is, hogy akik rendszeresen fogyasztanak magvakat, azok általában a többi ételből kevesebbet esznek.
Tehát ne adjunk gyermekeinknek tejtermékeket?
Minden statisztikai adatokra épülő tanácsot óvatosan kell kezelnünk. Hogy ki állítja még ezt rajtunk kívül? Maguk a kalifornai kutatók, akik elismerték: a tejtermék csoport oly sok típusú ételt tartalmazott a felmérésükben, hogy a következtetések levonásánál óvatosnak kell lenni. A megkérdezett gyermekeknek tejtermékek közé kellett sorolniuk egyéb csoportosítás nélkül a tejet, a csokis tejet, a sajtot, a túrót, joghurtot, pudingot, fagylaltot, milk shake termékeket. Márpedig belátható, hogy egy alacsony zsírtartalmú túró vagy sajt egészen más hatással lehet, mint egy édesített, felturbózott csokis tej vagy puding.
Lehetséges okok között mégis ott van a magas telített zsírsavtartalom, mely a tejtermékek és elhízás pozitív kapcsolatát erősíti. Kerüljük ezért a telített zsírokban gazdag és édesített tejtermékeket, amikor gyermekeinknek vásárolunk!
Az örök tanulság: füllentenek a gyerekek?
Talán ne is nevezzük füllentésnek azt, ami igazán megkeverte a szegény kalifornai kutatókat. Hogyan lehetséges, hogy az olyan értékes tápanyagokban szegény ételek fogyasztása, mint a chipsek, cukorkák, sültkrumpli és társaik nem sorolhatók az elhízást okozó ételek közé a statisztikai adatok szerint?
Erre több magyarázat is lehetséges. Korábban már felfigyeltek arra, hogy az elhízott gyermekek hajlamosak alulbecsülni a "tiltott" ételek elfogyasztásának mennyiségét kérdőíves felmérések során. Nem csoda, hogy mindez így van, hiszen a médiából, az őket körülvevőktől éppen eleget hallhatnak arról, hogy ne egyenek ilyen ételeket. Mindez frusztrálja a gyermekeket és inkább kevesebb nasit vallanak be, hogy megfeleljenek a gyermek diéta elvárásainak.
Ezzel szemben az aktív gyermekek, akik gyors anyagcserével rendelkeznek, naphosszat mozognak, sokkal többet fogyaszthatnak el ezekből az ételekből anélkül, hogy az elhízás legkisebb jelét is mutatnák.  Mindez persze összekuszálja a statisztikai adatokat, hiszen a sovány gyermekeknél több nasi, a túlsúlyos gyerekeknél pedig arányaiban kevesebb jön ki.

Őszintének kell lennünk tehát magunkkal és gyermekeinkkel kapcsolatban is, ha az elhízás ellen indulunk harcba, és semmiképpen sem szabad nyomasztanunk gyermekünket a folyamat során. Az igazi eszköz talán a példamutatás és egy jó bevásárlólista.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése