Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. augusztus 21., péntek

A gyermek ellenálló képessége

 

A gyermek ellenálló képessége

A fertőzésekkel szemben elsődleges védővonal a szervezet immunrendszere, a sejtek, szövetek és szervek hálózata. Működését immunválasznak hívjuk, amely az idegen testek és kórokozók elleni védőreakciókat jelenti.

A gyermek ellenálló képessége nagymértében függ az anya ellenálló képességétől és táplálkozásától. Az ellenálló képesség már az anyaméhben kialakulóban van, ahol az anya antitestjei (a G osztályba sorolt immunoglobinok) átkerülnek a gyermek szervezetébe, védelmet biztosítva a fertőzésekkel szemben. A terhesség utolsó néhány hetében és a születést követő 7-10 napban termelődik a kolosztrum, azaz előtej, mely szénhidrátokban, fehérjékben és antitestekben rendkívül gazdag. A baba szervezetébe a születést követően a szoptatás során kerülnek az ellenanyagok. Nagyon fontos, hogy az anyatejben megtalálható az összes antitest (IgA, IgD, IgE, IgG, IgM). Ez lehetővé teszi a betegségek kialakulásának megelőzését és a leggyakoribb fertőzések (fülgyulladás, a tüdő-, a gyomor- és húgyutak fertőzéseinek) megelőzését, valamint az allergiák kialakulását. Mivel a gyermek szervezetében a saját antitestek két-három hónapos korban kezdenek termelődni, a hozott ellenanyagok mennyisége fokozatosan csökken. Az ellenanyagok termelődése hat hónapos korban harmonizálódik, így a gyermek immunrendszere szinte teljesen kifejlődik.

A csecsemőtápszerek összetételükben ugyan hasonlítanak az anyatejhez, ugyanakkor nem tartalmazzák az anyatejben megtalálható értékes antitesteket. Számos kutatás is igazolja, hogy a szoptatott gyermekeknél az első életévben kevesebb a fertőzés.

Az immunrendszert a probiotikum kultúrák jelenléte is nagyban befolyásolja. A probiotikumok “jótékony” mikroorganizmusok, amelyek a bélrendszerben élnek és védik a gyermeket a különböző betegségektől. A bélflóra egyik legfőbb funkciója, hogy védje a bélrendszert a kórokozók megtelepedésétől és ösztönözze a bél immunműködését, ezzel hozzájárulva az immunrendszer éréséhez. Születéskor és a szoptatások során a csecsemő anyjától immuntesteket és mikrobiológiai flórát kap, mely alapja lesz bélrendszerének egyedi és személyre szabott probiotikus „lenyomat”-ának. A szilárd ételek bevezetése jelentősen megváltoztatja a gyermek bélflóráját, emiatt is fontos a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás.

A szilárd táplálék bevezetését általában gyümölcsökkel, zöldséggel és gabonafélékkel kezdjük, amelyek a fitonutriensek leggazdagabb forrásai (C-vitamin, E-vitamin, karotenoidok, cink, szelén, esszenciális zsírsavak, stb.). Erről számos tudományos kutatás tanúskodik, az immunrendszer leghatékonyabb erősítői közé sorolva a fitonutrienseket. Immunológiai szerepük, hogy elősegítsék a fehérvérsejtek, interferonok, valamint antitestek képződését, amelyek védik a szervezetet a baktériumokkal és vírusokkal szemben. Ezért a tejpépek, gyümölcspépek és zöldségpürék fogyasztása különböző kiváló minőségű növényi zsírokkal dúsítva (olívaolaj, napraforgóolaj, lenolaj) biztosítja a gyermek egészséges fejlődését lehetővé tevő bioaktív anyagok elegendő mennyiségét.

A gyermek fejlődése és növekedése során egyre több tehéntejet és tejterméket fogyaszt, ami a magas értékű fehérjék és mikronutriensek kiváló forrása. A szülők azonban gyakran tejdesszerteket választanak (pudingok, habok, csokoládés tej). Javasoljuk, hogy ezeket fermentált tejtermékekre cseréljék inkább. A joghurt, az acidofilusz tej, a kefir, az aludttej, valamint a sajtok gazdagok probiotikum-kultúrákban, így helyreállítják a bélflórát, erősítik az immunválaszt és védik a szervezetet.

Az ételkészítésnél gyakran használjuk az egyik legismertebb és legerősebb természetes antibiotikumot, a fokhagymát. Erős aromája miatt javasoljuk, hogy használja mártások, szószok, vagy más ételek ízesítésére. Bár leginkább a nem hőkezelt fokhagyma fogyasztása javasolt, egészségre pozitív hatását a főtt ételekben is megőrzi, ezért javasoljuk, hogy a gyermek étrendjében is szinte naponta szerepeljen.

A szülők sokszor jutalmazzák a gyerekeket édességekkel és cukortartalmú rágcsálnivalókkal. A cukrokról tudjuk, hogy káros hatással vannak az immunválaszra, hiszen a fehérvérsejtek aktivitását csökkentik. Ezért javasoljuk a szülőknek, hogy figyeljenek oda a gyermekük egyszerű cukor fogyasztására. Az egyszerű cukor leggyakrabban üdítőkben, cukrozott teában, édességekben és rágcsálnivalókban fordul elő. Legjobb, ha ezeket a termékeket gabonafélékre és/vagy olajos magvakra cserélik, amelyek gazdagok esszenciális zsírsavakban és ásványi anyagokban.

Az ellenálló képességet nem csak a helyes táplálkozással, hanem a minőségi életmóddal is erősíthetjük. Ez jelenti a kézmosást, a szájüreg higiéniáját, az elegendő alvást, a testmozgást, a játékot és a természetben való tartózkodást.

Tena Niseteo, okleveles élelmiszeripari mérnök

Klinikai dietetikus/táplálkozási szaktanácsadó 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése