Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. augusztus 31., hétfő


Gyermekkori herebántalmak

A hirtelen kialakuló herefájdalom hátterében legtöbbször gyermekurológiai ellátást igénylő elváltozás van. A baj megállapításakor azonban nemegyszer nehéz feladat elé kerül az orvos, mivel több kórkép is hasonló panaszokkal, tünetekkel jár, és sokszor a radiológiai vizsgálatok (pl. ultrahangvizsgálat, a herekeringés úgynevezett Color Doppler-vizsgálata) eredményének birtokában is nehéz tisztázni a háttérben rejlő okot. Ezek a panaszok bármely életkorban jelentkezhetnek, ugyanakkor a gyermek kora segítségünkre lehet abban, hogy mely betegségre gondoljunk.

A tünetek közül az első a fájdalom szokott lenni. Nehézséget jelenthet a diagnosztizálás (és a gyógykezelés megkezdése) szempontjából, hogy olykor a gyermek későn jelzi szüleinek panaszait, tüneteit. Néha a már megbetegedett herét ért kisebb ütés, rúgás kapcsán derül ki a fájdalom, és a fiú és családja úgy gondolja, hogy a "baleset" károsította a herét, pedig csak így vált ismertté a hereelváltozás. Más esetben - különösen serdülőknél - az érzékeny lelkű fiú szégyelli, hogy nemi szervi betegsége van, ezért nem szól szüleinek vagy az iskolaorvosnak, és bízik abban, hogy kezelés nélkül is megszűnnek panaszai. Ez sajnos a gyógyítás lehetőségeit sokszor hátrányosan befolyásolja, mert egyes kórképek esetén nemcsak a napok, hanem szinte az órák is számítanak.

Milyen tünetek szokták kísérni a herefájdalmat?

A tünetek általában azonosak a leggyakrabban előforduló kórképekben: a here és mellékhere fájdalma, nyomásérzékenység, a herezacskó egyik felének duzzanata, a herezacskó bőrének pírja, duzzanata. A fájdalom néha oly heves, hogy a vizsgálat (tapintás) alkalmával a gyermek az orvos kezét ellöki, nem engedi meg, hogy megtapintsa a herét. A duzzanat, a bőrpír mértéke is változó lehet - a kisfokú duzzanattól egészen az olyan hatalmas méretet öltő elváltozásig, hogy már járni is alig tud a megnagyobbodott here miatt a gyermek.

Milyen betegségek okozzák a hevenyen kialakuló herefájdalmat?

Leggyakrabban három kórkép valamelyike húzódik meg a panasz mögött:

  • A here kocsánycsavarodása.

  • A herefüggelék kocsánycsavarodása.

  • Heveny mellékhere-gyulladás.

A here kocsánycsavarodása

Ez a kórkép, melyben a panaszok fellépte után haladéktalanul szükséges az orvosi beavatkozás. A gyorsaság itt sorsdöntő lehet a here életképességének megmentése szempontjából. A here kocsánycsavarodása serdülőkben gyakrabban, 10 éves kor alatt ritkán fordul elő. Úgy jön létre, hogy a herét függesztő képletek lazák, ennek következtében a here a herezacskóban meg tud fordulni. A herekocsányban lévő erek leszorítódnak, a vérkeringés a herében megszűnik. A here elhalása megelőzhető, ha a műtét késedelem nélkül, időben megtörténik. Ennek során a herét eredeti helyzetébe visszafordítjuk, és ebben az állapotban rögzítjük, nehogy ismét csavarodás történhessen. Sajnos ha a beteg késve jelentkezik, és a here már elhalt, azt el kell távolítanunk. Az ellenoldali herén megelőző jelleggel végzendő kisebb műtétet (a here rögzítése) is ajánljuk ilyenkor a szülőknek, mert a megfigyelések szerint a csavarodásra való hajlam a másik oldalon is megvan. Ezért rendkívül fontos annak biztosítása, hogy ne fordulhasson elő ugyanilyen kórkép a másik herén. Meg kell még említeni azt is, hogy ez a jelenség nemcsak serdülőkorban, hanem újszülötteknél is előfordulhat, és ilyenkor akár egynapos babánál is elvégezzük a műtétet.

A herefüggelék kocsánycsavarodása

Ez a betegség az, amelyik a felsorolt három kórkép közül viszonylag kedvezőbb lefolyású, és a következményeket tekintve kisebb veszélyt rejt magában. A herefüggelék a here felső pólusához csatlakozó, kb. 0,5-1 cm hosszúságú, 1-2 mm széles képlet, melynek élettani jelentősége nincs, de megtekeredése esetén igen fájdalmassá válik, és a tünetek, panaszok a megtévesztésig utánozhatják a herekocsány-csavarodás képét. Eltávolítása kis megterhelést jelentő műtét, és a gyermek már másnap gyógyultan távozik a kórházból.

Heveny mellékhere-gyulladás

A heveny mellékhere-gyulladás bakteriális fertőződés következtében jön létre, elsősorban serdülőkben. A fent leírt tünetek kísérik, melyekhez általában láz is csatlakozik. A duzzanat igen nagyfokú. A kezelés: szigorú ágynyugalom, borogatás, széles spektrumú antibiotikum adása. Az ágynyugalom a teljes gyógyulásig szükséges, mert ha a mellékhere-gyulladás nem gyógyul teljesen, hegesedés révén az ondóutak elzáródása következhet be.

Összefoglalva: Igen lényeges tehát, hogy herefájdalom esetén haladéktalanul gyermekurológiai vizsgálatra vigyék el a gyermeket, hogy az ellátás időben megtörténhessen. A vizsgálatra éhgyomorral kell jelentkezni, hiszen lehetséges, hogy azonnali műtét végzése válik szükségessé. Ha a gyermek időben kerül műtétre, joggal bízhatunk abban, hogy a sikeres műtéttel a here életképessége megmenthető, és ezzel a teljes gyógyulás biztosítható.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése