Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. szeptember 12., szombat

 

Mi okozhat elhúzódó köhögést gyermekkorban?

dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2018.01.22 Módosítva: 2020.02.13

A bölcsődébe, óvodába járó gyerekek közt nem ritka, hogy akár több héten át is köhögnek. Az elhúzódó köhögés lehet egy légúti betegség következménye, ám komolyabb problémákra is utalhat. A gyakori kiváltó okokról dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Mire jó a köhögés?

Azt gondoljuk, hogy pusztán zavaró tényező, hiszen napközben is kellemetlen, éjszaka nem hagy aludni, idővel pedig torokfájást, rekedtséget is okozhat az elhúzódó köhögés. Valóban nem kellemes, ám annál hasznosabb, hiszen a szervezetünk így próbál megszabadulni a tüdőbe jutó, levegőben lévő szennyeződésektől, kórokozóktól, a képződött váladéktól vagy például a félrenyelt ételtől is. A köhögés tehát hasznos, ám nem mindegy, hogy mitől és miért történik.

Légúti betegséget követő köhögés

A gyerekek egészen kisiskolás korukig akár 6-8 légúti fertőzésen is áteshetnek az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A gyermekközösségekben a kórokozók gyorsan terjednek, könnyen átadják egymásnak a gyerekek, legtöbbször cseppfertőzéssel. A szülőnek pedig már az egymást gyorsan követő betegségek miatt is úgy tűnhet, hogy a gyermek folyton köhög. Nem ritka, hogy akár egy náthás betegség lezajlását követően a köhögés még 2-3 héten át tart, majd fokozatosan alábbhagy.

Asztma tünete is lehet

Az asztmáról a sípoló légzés, a fulladás érzés jut először eszünkbe, és nem is gondoljuk, hogy nem csak a nehézlégzés, hanem az elhúzódó köhögés is jelezheti a betegséget. Gyanúra ad okot, ha a légúti fertőzések során, vagy éjszaka rendszeresen elhúzódó köhögés jelentkezik, a gyermeknél köhögési rohamok alakulnak ki testedzés vagy hideg levegő hatására.

Arcüreggyulladás, allergia a háttérben

A hátsó garatfali csorgás azt jelenti, hogy állandó orrfolyás áll fenn, az orrváladék azonban nem az orrnyílásokon keresztül távozik, hanem a garat irányába hátra csordogál, ezzel folyamatosan ingerköhögést vált ki. A fekvő testhelyzet miatt ebben az esetben is főként este, éjszaka jelentkezik a köhögés. Ilyenkor fontos utána járni, mert akár krónikus arcüreggyulladás vagy légúti allergia is állhat a háttérben.

Reflux

A gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav hatására szintén jelentkezhet köhögés, akár úgy is, hogy ez a reflux egyetlen tünete, az ismertebb gyomorfájás, a mellkas területén tapasztalható égő érzés nélkül is. A csendes refluxra az elhúzódó köhögés mellett a gyakori rekedtség, torokfájás is utalhat.

Félrenyelés miatt idegentest

Főként kisebbek körében, a 2-4 év alatti gyerekeknél gyakori, hogy nemcsak ételt, de akár egy apróbb játékdarabkát is félrenyelnek. A szervezetük ilyenkor próbál megszabadulni a bekerült idegentesttől, a gyermeknél ezért alakul ki az elhúzódó, időnként fuldokló, akár ellilulással járó köhögés. Ha az idegentest sokáig marad a légutakban, antibiotikus terápiára nem reagáló tüdőgyulladást, nem javuló asztmatikus légzést, hörgőtágulatot, akár tályogot, súlyosabb esetben életveszélyes állapotot is okozhat.

 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése