Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. szeptember 25., péntek

 

A körömgomba kezelése gyermekeknél

Frissítő

Az Onychomycosis nem kizárólag felnőtt betegség. Természetesen a gyerekek körömgombája ritkábban alakul ki, de körülbelül 17% -a tartozik a bőrgyógyász vagy a mikológus betegcsoportjába.

  • 1. Hogyan lehet felismerni a baba gombás fertőzését?
  • 2. Hogyan fertőződnek meg a gyermekek?
  • 3. Gyermekek gomba tünetei és diagnózisa
  • 4. A körömgomba kezelése egy gyermeknél
  • 4.1. Kábítószer-kezelés
  • 4.2. A népi jogorvoslatok kezelése
  • 5. Gyermekek gomba megelőzése
  • 6. Kérdések és válaszok

Hogyan lehet felismerni a baba gombás fertőzését?

A körömfertőzés korai stádiumában nehéz megállapítani, hogy egy gyermek gomba van. Az inkubációs időszak alatt a fertőzés nem nyilvánul meg nyilvánvaló tünetként. A nyilvánvaló jelek csak a későbbi szakaszokban válnak láthatóvá, amikor a kórokozó mélyen behatol a bőrbe:

  • az első jele a gyermek ujjainak distalis vagy felső falanxjainak bőrpírjainak duzzadása vagy duzzadása;
  • a körmök alakja és szerkezete megváltozik, amelyek tömörülnek, elkezdnek hámozni, felfelé hajlani vagy oldalirányban elhajlani;
  • a mérsékelt elváltozások sárgaságától a fekete sárgás árnyalatokra jellemző színváltozás változik;
  • növekszik a lemezek törékenysége, romlik, repedésekkel borítja őket;
  • jelölt fertőzésekkel, fehér mealy lehetséges.

Kezdetben a tünetek megjelennek a nagy lábujjakon vagy a kezeken, majd a betegség a többi lemezt érinti. A fertőzés terjedésének megakadályozásához az első jelek megjelenésekor orvoshoz kell szüksége.

Hogyan fertőződnek meg a gyermekek

A csecsemők esetében az onychomycosis genetikai örökség lehet az anyától, aki a terhesség alatt elhanyagolta a kezelést. De a mycosis megszerzésének fő módszere a gyermekek, valamint a felnőttek számára a hazai fertőzés. Különösen nagy a valószínűsége a betegségnek a hordozó jelenlétében a családban. A fertőzés továbbítható:

  • emelet;
  • általános háztartási cikkek és higiénia;
  • szaniterek használata megfelelő óvintézkedések nélkül;
  • felnőtt otthoni cipő, amelyet a gyermek a játékban elhelyezhet.

A fertőzés valószínűsége magas, amikor magas szintű páratartalmú és hőmérsékletű nyilvános helyeket látogat. Különös veszélyt jelent a gyermek a medencében, ahol a kórokozó körülményei a lehető legkedvezőbbek. A fertőzés forrása lehet egy óvoda, sportszakasz, bögrék, játszótér az udvarban, és így tovább. Különösen gondosan figyelemmel kell kísérnie a gyermekek állapotát krónikus betegségek jelenlétében, az immunitás gyengült állapotában, a test hormonális beállításai alatt. Mindez kedvező hátteret nyújt a gombás kórokozónak a szervezetbe való behatolásának, patológiás aktivitásának.

Gyermekek gomba tünetei és diagnózisa

A lábakon gyakran megjelenik a körömgomba, a gyermekeknél a tünetek általában enyheek. A gyermek nem tapasztal súlyos viszketést, fájdalmat, nem képes önállóan felmérni a körmök felületén fellépő külső változások kockázatát. Ezért a riasztó tünetek időben történő felismerésének felelőssége a szülőknél van. A riasztó változások a következők:

  • a fehér színű csíkok és foltok megjelenése;
  • sárga körmök;
  • bordázás a lemez felületén.

A szülők gyanújának megerősítéséhez vagy megtagadásához orvosnak kell lennie. A gyermek végtagjait vizsgálja, laboratóriumi vizsgálatokat ír elő, ezek alapján diagnosztizál, meghatározza a gyógyszeres kezelés eszközeit, a köröm sérülések okától és mértékétől függően.

A körömgomba kezelése egy gyermeknél

Az anti-mikoterápiás kezelés kétféle gyógyszer és a kezelési rend alapján történik. Korai stádiumú onychomycosis kimutatásakor a fertőzést külső, helyi készítményekkel kezelik. Ez a kategória tartalmazza a kenőcsöket, krémeket és oldatokat. A körömlemezek bonyolult elváltozásait komplex terápiával lehet meggyógyítani, amely a külső gombákra gyakorolt ​​hatást helyi készítményekkel és a szisztémás hatóanyagokkal kombinálja. A gombákkal fertőzött gyermekek személyes tárgyainak és játékainak fertőtlenítése a kezelés kötelező része:

  • játékokat és ruhákat vasalnak;
  • az ágyneműt és az edényeket forró vízzel hőkezeljük;
  • az óvoda padlója és falai, a fürdőszobát nátrium-hipoklorittal fertőtlenítik.

A lemez gyermekkorban történő eltávolítását ritkán használják, a körömgomba viszonylag könnyen kezelhető a gyógyszeres kezelésben részesülő gyermekeknél. A sérülés súlyosságától függően a visszanyerés 2 vagy 4 hónapon belül történik.

Kábítószer-kezelés

A gomba gomba külső kezelésére ugyanazokat a helyi készítményeket használják, amelyek általában a felnőttek gombaellenes szerek listáján szerepelnek. A kinevezés során figyelembe vesszük az ellenjavallatokat, az életkornak megfelelő dózist állapítják meg. Azok a külső gyógyszerek, amelyek nem rendelkeznek korhatárokkal, a gyermekek kezelésére használatosak:

  • kenőcs klotrimazol, mikonazol;
  • Exoderil és Candide oldatok;
  • Lucky Batrafen vagy Loceryl.

Külső eszközök alkalmazása előtt a körmök felületét tálcákban, általában szappanos és szódaoldattal pároljuk. A szabad él oldaláról levágott körömvirágok, ha szükséges, fűrészeléssel vannak vágva. A kenőcsöt vagy krémet vékony rétegben alkalmazzák, könnyű masszírozó mozdulatokkal. Az alkalmazás gyakorisága általában nem több, mint 2-szer. A szükséges lakkok használatához:

  • zsírtalanítsa a lemezt fertőtlenítőszerrel;
  • meghatározott módon;
  • egyenletesen elosztja a lakkot a körömlemezen.

Ha súlyos deformáció van jelen, a külső szerekkel történő kezelés kiegészül a hardveres eljárásokkal, a körmök felületét vágógéppel megmunkáljuk, a felső réteget erősen befolyásolja a gomba. A tabletta formájából a körömgomba kezelésére a gyermekeknél:

  • Terbinafin, melyet 60 mg-mal neveztek ki 5 év alatti gyermekek számára, 20 kg-os súlyig és 125 mg-ot 13 éves korig, súlyuk körülbelül 40 kg;
  • Flukonazol, naponta egyszer, 3 mg / kg, körülbelül egy hónap;
  • A griseofulvint a napi 10 mg-os korai stádium komplex kezelésének rendszerkomponenseként használják.

A tablettákban lévő gyógyszerek közvetlenül a test belsejéből származó gombára hatnak, ami lehetővé teszi, hogy teljesen megszabaduljon a betegségtől. Emiatt nem lehet önkényesen venni, anélkül, hogy orvoshoz fordulnának, különösen a gyermekek kezelésére.

A népi jogorvoslatok kezelése

A hivatalos gyógyszer népi jogorvoslatok nem tekinthetők elég hatékonynak, beleértve a körömgomba kezelését is. De gyakran ajánlják azokat a segédanyagokat, amelyek képesek a külső tünetekkel megbirkózni, csökkenteni a kórokozó aktivitását, megállítani a fertőzés terjedését. Ezek a saját készítésű tinktúrák, dekokciók, oldatok, kenőcsök, amelyeket fürdőkkel, tömörítéssel és dörzsöléssel használnak. Az összetevők lehetnek zöldségek és gyümölcsök, gyógyszeres kenőcsök és természetes alapú olajok, növényi készítmények. Ilyen terápiás szerek például a következők:

  1. Hagymát. Egy kis fej, több szeletre vágva, a fertőzött körömre hat. A tömörítést naponta lehet alkalmazni egész éjszaka, amíg a teljes visszanyerés megtörténik. Ez megfizethető profilaktikus.
  2. Kalanchoe - ugyanazzal a fertőtlenítő hatással rendelkezik. Hasonlóképpen, a bőrlemezről hámozott, gipszel rögzítve, gipsz vagy kötéssel, egy éjszakán át.
  3. Teafa olaj. A köröm felületét enyhén megdörzsölte, miután a zoknit a lábra helyezték. Az eljárást naponta 1-2 alkalommal ismételjük.
  4. A körömvirág, kamilla virág, tölgyfa kéreg gyógynövénygyűjteménye. Minden komponens egyenlő mennyiségben keverhető. Egy evőkanál keveréket öntöttünk egy liter vízzel, és forraljuk 5 percig, miután a forralás 15 percig tart. Használat előtt szűrjük, naponta kétszer kell alkalmazni.
  5. Fokhagymás kenőcs, fokhagymás állapotban zúzott fokhagymás szegfűszeg, vajjal keverve, vastag konzisztenciát eredményezve. Az alvás előtt alkalmazza a körmök felületét, a kezelt ujját kötszer borítja.
  6. Sóoldat fokhagymával. Egy teáskanál sót feloldunk egy liter forralt vízben, és egy apróra vágott fokhagyma szegfűszeget is hozzáadunk. A fiziológiás sóoldatban pamut párnákat nedvesítenek és a beteg körmökre vakolattal vagy kötéssel rögzítenek.
  7. Kenőcs kivonatból és pálmaolajból. Az összetevőket egyenlő arányban összekeverik és az érintett területekre alkalmazzák. A kezelt felületet kötszerkötés védi.
  8. berkenye levelekből. A frissen betakarított leveleket összezúzzák, a körömre helyezik és a fentiek szerint rögzítik.

A komponensek természetes eredete ellenére egyesek ellenjavallt lehetnek, különösen gyógyszerekkel kombinálva. A kezelés során a bajok elkerülése érdekében az orvos utasításait kell követni.

Gyermekek gomba megelőzése

A befejezés után a gyermekek körömgomba kezelésére megelőzésre van szükség, ami megakadályozza az ismétlődést. Az életkor jellemzői azt követelik, hogy a felnőttek figyelemmel kísérjék a megelőző intézkedések betartását. Ezek a következők:

  • a végtagok napi higiéniája;
  • speciális cipők használata a medencében vagy a fürdőben, más hasonló helyeken;
  • a láb és a cipő páratartalmának ellenőrzése;
  • a körömlemez rendszeres ellenőrzése az onchomycosis tüneteire;
  • cipők és személyes tárgyak fertőtlenítése;
  • kényelmes cipő választása a gyermek számára.

A csecsemő- vagy idősebb gyermekek gombás megbetegedésének kockázata rendszeres orvosi felügyeletet igényel, ami szintén a megelőző intézkedések részét képezi.

Kérdések és válaszok

Melyik orvos kezeli a körömgomba gyermekekben?

A gyermekkori körömgomba az évig egy bőrgyógyász kezeli, akinek specializációja a bőrgyulladást és a bőr gombás betegségeit fedi le. Ha a diagnosztikai eredmények egy szűk szakember bevonását igénylik, a bőrgyógyász a pácienst egy mikológusra utalja. Ez utóbbi szakember a gombás fertőzések területén.

Körömgomba a gyermek karjaiban vagy lábaiban - okok, gyógyszerek és hagyományos gyógyszerek

A gyermek körömgomba okozta fertőzése (onychomycosis) kevésbé gyakori, mint a tinédzserek és a felnőttek körében. A statisztikák szerint az onychomycosis a gyermekek 20% -ánál fordul elő. Ez a fertőző lézió fokozatosan megy végbe, a fejlődés kezdeti szakaszában jól reagál a kezel

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése